По въпроса дали да се варят компоти има две страни. Първо дали е иконимически по - изгодно сам да си ги вариш или да си ги купиш и второ дали въобще трябва да се ползва стоката компот.
По първия въпрос не съм се наемал да смятам сериозно дали излиза по - евтино и съответно с колко сам да си направиш вместо да си купиш от някой супермаркет, но винаги съм смятал, че и да излиза по - евтино да си вариш сам компотите, няма как да е много по - евтино. Проверката, която gat3way е направил доказва това. Така че, явно от чисто икономическа гледна точка по - добре да си купуваш компота от магазин.
Втората страна на въпроса е дали да се употребява "зиминината" по принцип. Под "зимнина" разбирам всичките компоти, сладка, конфитюри, буркани с месо и т.н. Идеята на тези продукти е просто, че на времето, когато хората са започнали да ги правят не е имало фризери и хладилници, където да се съхраняват продуктите и също така това са били до голяма степен сезонни продукти - повечето хранителни растения не са давали плод през зимата. Съответно хем не е имало предлагане на тези ключови хранителни продукти през зимата, хем не е имало по - добри средства за съхранение. Сега от една страна почти всички плодове и зеленчуци се предлагат през всичките сезони като в повечето случи ако има разлика в цените е малка, а от друга страна домашният хладилник и фризер е доста по - надежден метод на съхранение на храните. Следователно нуждата от правене на зимнина отпада. Отделно на страна винаги е по - добре да ядеш пресен плод или зеленчук, от колкото консервиран. Така, че лично според мен самата употреба на консервирани плодове или зеленчуци не е небходима.
Естествено винаги има динамика в предлагането и цените на различни плодове и зеленчуци. Например от това, което съм видял при предлагането и цените на най - често търсените зеленчуци като домати, краставици, зеле, чушки и т.н. няма чак толкова голяма вариация, така че правенето тяхното консервиране е безсмислено. При тропическите плодове като например портокали, ананаси, банани, лимони също няма прекалено голяма сезонна вариация в цените (освен май при портокалите, които ми се струва, че през зимата са доста по - евтини). Отделно на страна в България няма традиции за тяхното консервиране. Сериозна вариация в цените мисля, че се наблюдава единствено при черешите, ягодите, сливите и този тип плодове, много от които така или иначе не се предлагат през зимата. Получава се така, че през лятото класическите плодове, които се отглеждат в региона са относително по - изгодни за потребителя, а през зимата е относително по - изгодно да се купуват тропически плодове. Понеже през цялата година има достатъчно голямо предлагане на плодове като цяло на нормални цени не мисля, че консервирането на плодове е изгодно. Зимата ако толкова много ми се доядат череши или праскови мога да си взема компот от магазина. Естествено има хора, които още следват старите навици, но е съвсем естествено домашното консервиране на плодове и зеленчуци да отмре като навик. Когато бях в САЩ в техните супермаркети също имаше компоти, което подсказва, че и при тях е имало обичай да се вари зимнина, но този обичай е изчезнал и вече нормалните хора не се занимават с това. Което според мен си е напълно нормално. Мисля, че бях видял една снимка от 40те години (беше някакъв фотоархив на тема провинциална Америка през 40те години), където разни хора си варяха компоти. Сега 70 години по - късно такова нещо няма. Предполагам така ще стане и в България.
Естествено всичките зимнини си имат и употреба различна от класическата им идея - например като пия ракия върви да имам за мезе туршия, като си правя палачинки да ги намажа със сладко и т.н., но за това няма смисъл да се занимавам лично с консервиране, достатъчно е просто, когато възникне епизодичната нужда, да си взема от супермаркета.
От една страна от сантиментална гледна точка е малко тъжно как такива традиции отмират, но от практична гледна точка не виждам нищо лошо, неефективние и безсмислени неща да изчезват. Особено при положение, че и аз се сблъсках наскоро с това явление - прибирам се вкъщи в централен квартал на София и цялата улица е омирисана от дима на някакви хора, които си правеха зимнина. Не е приятно.
ИМА разлика между компотите произведени в междублоковото пространство и компотите произведени в завод.
Каква точно е разликата. Варени плодове във вода със захар...