« Отговор #22 -: Sep 20, 2010, 23:44 »
И да спорим и да не спорим, повечето хора правят зимнина, защото смятат, че е по - евтино. Реално или не е така или ако е по - евтино е по - евтино с толкова малко, че не си струва да се занимаваме. От друга страна има два други аргумента, които се приведоха в тази тема - че домашното е по - вкусно и, че домашното е по - полезно или по - малко вредно.
По първия въпрос не съм съгласен. Готовите компоти и сладко с нищо не отстъпват по вкусови качества на домашните. Поне според моя вкус. Готовата лютеница, която на етикета пише, че е домашна също повече ми харесва от истинската домашна. Във всеки случай по - добре е да се избягват консервираните храни и да се ядат пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани и месо, вместо колбаси. Поне в нещата, които аз ям рядко присъстват консервирани храни. При мен става дума по - скоро за епизодични неща - например решавам да си правя палачинки и си купувам сладко за тях. Компоти мисля, че не съм ял от години (поне не си спомням кога беше за последно). При наличието на такова предлагане на пресни плодове не виждам и смисъл.
По втория въпрос за качеството също се съмнявам. По логиката на човека, който работел в хранителната промишленост и бил отвратен, аз пък мога да кажа, че съм работил едно лято в ресторант и видях такива неща, които принципно би трябвало да ме откажат от ходенето по заведения за хранене. Обаче крайният резултат е, че до сега не съм имал проблеми, причинени от храна, купена от супермаркет. И вероятността един компот да е качествен според не е по - голяма ако е правен домашно.