Автор Тема: Cisco - детайли на обучение,сертифициране и т.н.  (Прочетена 6275 пъти)

SRG

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 110
    • Профил
    • WWW
Такааааа.
Реших все пак да взема да престана да изкарвам прехраната си по всевъзможни начини и да почна да търся работа,която да ме удовлетвори както от финансова гледна точка,така и от чисто морална такава (в смисъл да ми е кеф да работя '<img'> ).
Мислих,мислих и открих,че единственото нещо,от което горе-долу имам понятие и би ми доставило удоволстие да се занимавам е работата с Линукс и по-точно мрежовата част.Далеч съм от идеята да твърдя,че притежавам и 1/5 от знанията на доста от "старите" пушки във форума,но поне със малки тип "домашни" мрежи се справям - мога без затруднения да пусна и настроя за нормална работа една "домашна" мрежа,да настроя и пусна в действие рутер,да конфигурирам и стартирам firewall,да настроя и пусна dhcp,samba,nfs,mysql,apache и прочее сървъри,а напоследък дълбая усилено на тема "сигурност".В общи линии желание за усъвършенстване и реализация имам достатъчно '<img'>
 Сетих се после,че при положение че до момента не съм имал възможността да работя професионално подобно нещо нямам големи шансове да започна работа в тая сфера и за това  реших да се запиша на няколко курса и да взема малко сертификати.Потърсих малко за подобни неща и най-много ми се наби в очите сертификационната програма на Cisco и точно за това пускам тая тема.Искам да добия представа за това как протичат всички събития,какво представлява начина на обучение,а може и препоръка за Cisco академия да дадете.Видях,че информация за тези неща има на сайта на Cisco,но искам да събера информация "първа ръка" (от човек,който е преминал тази програма) за да разбера дали човек с моите скромни възможности може да премине подобна програма.
На всички отделили от времето си да ми отговорят благодаря предварително.
Активен

Jabber:sergos1@jabber.org

nix

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 442
    • Профил
Цитат (SRG @ Ноември 07 2006,10:27)
Такааааа.
Реших все пак да взема да престана да изкарвам прехраната си по всевъзможни начини и да почна да търся работа,която да ме удовлетвори както от финансова гледна точка,така и от чисто морална такава (в смисъл да ми е кеф да работя '<img'> ).

Какво морално намираш в това да работиш за компания която крие разработките/close source/  си и да твърдиш, че поддържаш мисленето и философията на free/open source?
Активен

DEBIAN GNU/Linux SID/kernel-2.6.16

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Моето лично мнение е че ако наистина искаш да се занимаваш с линукс системна администрация или девелопмънт, сертификатите от цицко не са ти  необходими. Освен което имат давност 2 или 3 години. Това са неща свързани предимно със networking и техните IOS-и и устройства. В лекциите свързани с CCNA (cisco press/sybex) иначе има много полезни и важни неща, които е много добре да се знаят. Що се отнася до CCNP, там също има полезни неща - например много добре е обяснен BGP протоколът, но като цяло там специално нещата стават прекалено специализирани и прекалено извън темата "линукс".

Моето лично мнение е че ако няма да работиш някъде като мрежов администратор (не системен), тези сертификати не ти трябват.

Но дори във CCNА се покриват неща, с които много вероятно няма да се сблъскаш - ISDN и идиотските му сигнализации, frame relay, HDLC, virtual circuit  адресации, LAP*, глупости безподобни.

Моят скромен опит свързан със цицко сертифицирането е свързан с доста прочетени материали по въпроса. Реших да си извадя CCNA, записах си дата за изпита в ITCE, няколко дена преди това реших че не съм достатъчно подготвен и им звъннах че съм болен и го отложих за след 2 седмици. След 2 седмици обаче наистина бях болен (да се е*а като лъжа така ми се пада). С 38.5 градуса температура изкарах 10-ина точки под резултатът "PASS", което честно казано ми докара много неприятно настроение и депресия ахаех.

Иначе на лекции не съм ходил, въпреки че се организират курсове от 4 семестъра за CCNA със лектори и добрата възможност лично да бърникаш рутерите и каталистите им там. Аз съм си се подготвял самостоятелно с четене и емулатори от boson. Курсовете според мен са разхищение на време и пари.

На инат, ще се пробвам някой ден пак да се сертифицирам, макар че не виждам особен смисъл от това. БТВ заявката за изпита доколкото помня беше над 150 долара, а ако си ходил на онези курсове имаш ваучер за намаление.

За човек, който няма много опит с networking е задължително да посещава курсовете  според мен.

И ако ще се сертифицираш и не мислиш да изкарваш семестрите в цицко академията, най-добре преди това говори с хора които са запознати и са се занимавали наскоро, защото и материалът се актуализира често, и нещата около самите сертификати. Това което беше при мен навремето вероятно вече не е много актуално...
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Въпреки всичко обаче смея да твърдя че CCNA/CCNP guides са едни от най-добрите четива свързани с networking, които съм чел и голяма част от това което знам в тази област се дължи на тях. Да не говорим, че дават една много добра представа за протоколите, механизмите, адресирането и цялостната картинка. За динамичните рутинг протоколи. След като успееш да го асимилираш съм забелязал, че четенето на разни RFC-та свързани с мрежови протоколи преминава доста по-леко и приятно.

За това, че цицко са любители на proprietary глупостите е вярно, за съжаление. Жалко, защото имат добри собствени разработки, върху които държат патенти. EIGRP примерно не е лош динамичен рутинг протокол и при повече далновидност от тяхна страна вероятно щеше да се използва поне колкото OSPF. Имат и доста други подобни технологии, примерно свързани с VLAN изолация  (ISL като алтернатива на 802.1q) и т.н. Но това не бива да означава, че цицко са някаква там зла компания и всичко свързано с нея е зло. Голяма част от нещата такива каквито са в момента, са такива именно заради тях.

Друг е въпросът че много трудно, да не кажа невъзможно да се реализира решение с линукски firmware, който да конкурира техните по отношение на производителност. Но това е много, много обширна тема за разговор и излиза извън рамките на дискусията според мен.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

SRG

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 110
    • Профил
    • WWW
Идеята за Cisco сертификатите ми беше не да се занимавам после с Cisco устройства,а да понауча нещата в детайли (все пак четох на сайта им за това как се изучават изоснови доста от основните неща в networking-a),а и никой не може да отрече,че като кандидатстваш за работа сам (без препоръки или "побутване" от познат човек) и покажеш някой и друг подобен сертификат ще бъде доста по-лесно.Ясно ми е,че сертификата не е гаранция за намиране на работа,но в моя случай мисля,че доста ще ме улесни '<img'>
Знам,че доста компании обучават допълнително служителите си,но за да вляза там трябва да направя впечатление с нещо от сорта,та за това реших да посъбера мнения за това какви курсове и програми трябва да завърша,за да мога да се "класирам".
Активен

Jabber:sergos1@jabber.org

cenata

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 116
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Виж тук. Обучението протича в зали със лектор, който прави презентации, правите практически упражнения. А тестовете се полагат онлайн - на страницата на Сиско '<img'> След всяка глава има тест и един финален на края. Като първото ниво CCNA e рaзделено на 4 семестъра '<img'>



Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Cisco wireless card
Настройка на хардуер
detence 1 2398 Последна публикация Aug 09, 2007, 03:29
от ivo1204
Cisco 1712
Настройка на хардуер
kip 4 2438 Последна публикация Oct 03, 2007, 15:39
от kip
Cisco ubr024 router ios
Живота, вселената и някакви други глупости
borovaka 0 2359 Последна публикация Dec 04, 2007, 01:32
от borovaka
CISCO ENGINEERS WITH DUTCH LANGUAGE
Търсене
bulwork 0 2104 Последна публикация Jan 23, 2009, 21:15
от bulwork
Cisco клиентите не се виждат - Cisco VPN
Настройка на хардуер
rcbandit 0 1948 Последна публикация Oct 22, 2011, 18:15
от rcbandit