Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Лаптопи => Темата е започната от: Alfonsu в Sep 15, 2015, 23:47



Титла: Мащабиране на картина за телевизор с видео на Intel
Публикувано от: Alfonsu в Sep 15, 2015, 23:47
Здравейте разполагам с Laptop DELL E6400 който е с вградено видео на Intel 4500MHD, има дисплей порт, от него ползвам преходник за HDMI и си вадя картина на един стар телевизор Toshiba. Въпросът е следния, в Windows като инсталирам драйверите за Intel в контрол панела на драйвера има една опция Scaling с която настройвам картината за телевизора. Проблема с този телевизор е, че ако не настроя Scaling ръчно ми изяжда част от картината, а в менюто на телевизора няма настройки за това. В линукс ситуацията е същата само че там няма контролен панел за настройки на видеото. Дистрибуцията която ползвам е УСУ Линукс 9.2, на настолния ми компютър този проблем съм го решил като съм сложил видео на Nvidia и там тази опция я има, а преди това имах видео на AMD и изполвах следната команда:
xrandr --output HDMI-1 --set underscan on
xrandr --output HDMI-1 --set "underscan hborder" 40 --set "underscan vborder" 25
С интелското видео опитах и с :
xrandr --output HDMI1 --transform 1.05,0,-35,0,1.05,-19,0,0,1


Титла: Re: Мащабиране на картина за телевизор с видео на Intel
Публикувано от: Odido в Sep 16, 2015, 23:18
Предполагам ,че ти трябва някакво графично приложение ,което да прехвърля скалирането.В каталист на АМД има избор кой да  извършва скалирането с отметка-видеото или дисплея.В арч уикито за интел пишат:
Код:
 $ xrandr --output LVDS1 --set PANEL_FITTING param

#where param can be:

    #center: resolution will be kept exactly as defined, no scaling will be made,
   # full: scale the resolution so it uses the entire screen or
    #full_aspect: scale the resolution to the maximum possible but keep the aspect ratio.

#If it does not work, try:

$ xrandr --output LVDS1 --set "scaling mode" param


where param is one of "Full", "Center" or "Full aspect".

 


Титла: Re: Мащабиране на картина за телевизор с видео на Intel
Публикувано от: Alfonsu в Sep 17, 2015, 00:13
За съжаление с тези команди при мен не се получава.


Титла: Да предложа и аз един "бабешки чалъм":
Публикувано от: vektorman в Sep 17, 2015, 09:36
Аз имах същия проблем и го реших по следния начин - инсталирах си медийният център XBMC, който от извество време вече се нарича Kodi. Та в него има лесен начин за калибриране на екрана - с мишката просто издърпваш едни прави ъгли които са в четирите краища на картината, така че да паснат с ъглите на екрана на телевизора и си готов. А и между другото Kodi е страхотен мултимедиен център и е проектиран специално за гледане на телевизионен екран от няколко метра с дистанционно за компютър а и има всичко за което можеш да се сетиш, че и много повече.


Титла: Re: Мащабиране на картина за телевизор с видео на Intel
Публикувано от: Alfonsu в Sep 17, 2015, 17:25
След няколко безсънни нощи успях да се справя сам с проблема, като дори успях да тествам и на по съвременни видео карти (HD3000,HD4000). Схемата работи на всички изходи (не само HDMI). Ето и процедурата подробно
Изпълнява се в терминал:
1. xrandr  - за да видите всички закачени устройства и тяхната потдържана разделителна способност
2. xrandr --output HDMI1 --mode 1280x720 (в моя случай телевизора е закачен на HDMI1 а оптималната разделителна е 1280x720)
3. xrandr --output HDMI1 --panning 1280x720 (командата е нужна за да запази пропорциите на картината при мащабиране)
4. xrandr --output HDMI1 --fb 1216x684 --transform 1,0,-32,0,1,-18,0,0,1 (--fb намаля пропорцията на картината до зададена разделителна) (--transform центрира изображението, като -32 е 32пиксела на дясно, а -18 е 18 пиксела надолу).
Забележка: при използване на командата --fb за разделителна по малка от регистрираните в xrandr (както в моя случай 1216x686) се губи вертикалната синхронизация (за сега нямам решение за този проблем), но щом се върне обратно 1280x720 синхронизацията е ОК.


Титла: Re: Мащабиране на картина за телевизор с видео на Intel
Публикувано от: Alfonsu в Sep 17, 2015, 22:53
Ето го и решението на проблема:
Създавате нова папка в /etc/X11/ с името xorg.conf.d , в нея правите нов текстови файл с името 20-intel.conf в който пишете следното:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
EndSection
Забележка:
Опцията "TearFree" "true" принуждава интелското видео, винаги да е с включена вертикална синхронизация, като няма значение какви настройки са дадени в мениджъра на ефекти (compiz примерно). Интересното е че по този начин може да се изключат всички ефекти и пак да си има синхронизация, и така се икономисва ресурс от видеото.
Ако пък искате всичко да е по старому и мениджъра на ефекти да определя дали да има или няма включена вертикална синхронизация, просто променяте Option "TearFree" "true" на Option "TearFree" "false"