Покажи Публикации - Slex
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Коментар / Re: Изпреварихме американците -: Mar 13, 2012, 00:01
Вижте само колко хора тук, уиндоус потребители, питат елементарни въпроси породени от опитите им с убунту (примерно), и го умножете по милион ...... това ще е приблизително картинката при една такава миграция.

Да, ама двата най-задавани въпроса във форума сигурно са "Как да си подкарам Скайпа" и "Как да си подкарам wifi-то". Компютрите в администрацията масово се свързват с кабел, а Скайп някак си не го виждам като необходимост за администрацията. Евентуално проблем може да се окаже печатането, ако някои принтери не се поддържат под Linux, но по-евтино ще излезе да се вземат нови принтери, където трябва. Реално погледнато много от компютрите в държавната администрация се ползват като пишещи машини с бакспейс и мрежова връзка - това Линукс го може, а всъщност и XP, дори 98 (ако има драйвери за принтера). Техническа необходимост от ъпгрейд на толкова компютри в момента просто няма. Така че не подценявайте ролята на комисионните.
2  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Избор на Linux дистрибуция за стар (бая) лаптоп Toshiba satelite -: Feb 25, 2011, 13:54
Избираш графична среда различна от КДЕ и Гноме. Отиваш на distrowatch.com и търсиш за дистрибуции с такава графична среда.
Името на дистрото няма голямо значение.

Debian с Gnome при мен е по-леко откъм ресурси, отколкото Mint с LXDE. Дистрибуцията има значение, не само графичната среда.
3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Избор на Linux дистрибуция за стар (бая) лаптоп Toshiba satelite -: Feb 24, 2011, 19:15
Linux Mint ще е тежък, Puppy ще върви добре, но това е донякъде за сметка на функционалността и потребителския интерфейс.

AntiX се препоръчва за стари компютри и наистина е лека дистрибуция, но също както при Puppy, има някои трески за дялане.

По принцип за по-стари компютри съм срещал добри отзиви за Vector Linux, който е базиран на Slackware, но не съм го пробвал, за да потвърдя.

Debian 5 е доста лек, Debian 6, който излезе наскоро не чак толкова, но пак е по-добре от повечето от останалите, по-напудрени дистрибуции. Последната Fedora използва под 100 МБ РАМ, ако влезеш в OpenBox, което донякъде също е приемливо за твоята конфигурация.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: как се монтират исо фаилове в федора 14 -: Feb 07, 2011, 23:06
AcetonISO2 има графичен интерфейс, но не съм я пробвал как работи.

Може да я инсалираш с

yum install AcetonISO2

Естествено, трябва да си root.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Търся програма за обработка на PDF-файлове -: Mar 03, 2010, 18:21
pdfshuffler

е програмата, която ти трябва. С графичен интерфейс е.

Иначе ако инсталираш Calibre, може да ползваш pdfmanipulate crop, която върви с нея, но не е толкова удачен вариант, поне според мен.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталация на Xubuntu върху Ubuntu и запазване на файловете -: Jul 05, 2009, 03:55
Благодаря за отговорите.

Преди да направя чиста инсталация, пробвах да инсталирам XFCE като графична среда. Като лекота на работа ме устройва и сигурно ще го оставя така.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталация на Xubuntu върху Ubuntu и запазване на файловете -: Jul 04, 2009, 19:11
Мерси за отговора.

В какъв смисъл номера на потребителя? Някакъв, който се задава от системата? По принцип имам само един потребителски акаунт. В краен случай ако след преинсталацията си направя акаунт с различно име не би трябвало да имам проблеми с прехвърлянето на файловете в новата Home директория, нали?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталация на Xubuntu върху Ubuntu и запазване на файловете -: Jul 04, 2009, 17:10
Здравейте,

мисля да премина от Ubuntu с Gnome към Хubuntu с XFCE, защото Ubuntu има повече от функционалността, която ми трябва, но за сметка на това е по-тежък. Има ли смисъл да правя чиста инсталация или е достатъчно да инсталирам XFCE. Всъщност, в момента съм вече с този десктоп мениджър, обаче на Ubuntu  съм инсталирал много програми, една част от които не ми трябват - това бави ли компютъра както при Windows?

Както и да е, ако все пак предпочета чиста инталация на Xubuntu, ще се запазят ли документите ми и другите файлове - подкасти, клипчета и т.н. Харддискът ми е разделен на две, на едното е инсталацията, на другото е маунтната Home директорията и там са папките Документи, Музика и т.н. Ако след преинсталацията използвам същото потребителско име като сега, мога ли да ползвам тези директории със текущото им съдържание или то ще бъде изтрито/нямам да имам достъп до него/папките ще бъдат преименувани?
Страници: [1]