Автор Тема: Zentyal 3.2! Едно много добро и ценово ефективно решение за файлов сървър, рутер  (Прочетена 2371 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
.... мейл и уеб сървър подходящо за малки фирми като не само по-евтина, но и по-добра алтернатива на Уиндоус за тази цел.

Поради това, че на някои приятели и колеги от разговори и лична кореспонденция им стана много интересно, реших да напиша една една бърза инструкция за инсталирането му и обсъждане на някои настройки.
При мен лично системата работи като файлов сървър, мейл и уеб хостинг и личен клоуд с оунклоуд и в момента се опитвам на друга тестова виртуалка да му подкарам и виртуалбокс с пхпвиртуалбокс, за да могат и да се пуснат и 2-3 виртуалки на този не скъп хардуер.
Най-подходящия хардуер за целта са слим компютрите на НР, защото имат възможност на мястото на флопито да се постави втори хард диск и да се пуснат в софтуерен райд 1 и са компактни с добре измислено охлаждане и достатъчно слотове за допълнителни неща.
Втора употреба от тях с подходящите параметри струват колкото един що годе свестен уаерлес рутер(под 200 лева) и трябва да им се добавят само два нови и бързи диска(под 300 лева двата), защото старите са бавни. Тези модели от серията дс7800 и 7900 са масови и в случай на нужда в последствие лесно се прехвърля цялата система на по-мощен от същата серия или, ако нещо дефектира, но според моите наблюдения са по-стабилни и надеждни и от нов сбирщайн компютър

За целта ще се ползва версия 3.2, която е пред последна за Убунту 12.04 и се съпортва от разработчиците. На следващите по-нови версии, които са за актуалната версия на Убунту 14.04 им липсват доста от нужните за нашата цел и приложение модули и са подходящи, само ако някой се интересува с ползване като домейн контролер и ексчейндж сървър без възможностите за уеб хостинг.

Първо се инсталира Убунту 12.04 сървър и по време на инсталацията се нагласява райд масива.
Аз го правя само от два дяла като единия е / , а другия, малък дял swap. Няма нужда да се отделя на отделен дял хоум директорията. Жерателно е първия потребител който се създава при инсталирането и после е администратор на системата да е с име Administrator, защото е и системен юзер в Зентиал.
Като се стигне при инсталацията на нужните пакети, добавям единствено пакета openssh!

След инсталиране на сървъра и стартирането му, вече през SSH чрез Putty(защото работя от Уиндоус машина) всичко става с копи и пейст на готови команди, написани и тук в инструкцията.

1) sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade  - Опресняване на хранилищата и инсталиране на ъпдейтите до момента. Най-добре е да се използва минималния диск който още при инсталацията си тегли и инсталира нужните пакети, но при мен нещо не тръгна и с ровене по форумите установих, че и други имат същия проблем и за това инсталирах системата от актуалната към момента компилация.

2) sudo passwd - Задаваме парола на юзер root и вече можем да логваме като руут през SSH и без да се налага при всяка инсталация да пишем sudo пред командите и парола при изпълнението им.

Рестартираме системата, защото със сигурност след ъпдейта ще инсталирала и ново, актуално ядро.
Сега вече се логваме като root с паролата която сме избрали и продължаваме нататъче :) .

Инсталиране на Webmin и други нужни в последствие пакети.

1) apt-get install python-software-properties software-properties-common mc htop ubuntu-extras-keyring

2) cat >> /etc/apt/sources.list <<-EOF
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
EOF
- Добавя хранилище на Уебмин.

3) wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc && sudo apt-key add jcameron-key.asc - Сваля и инсталира ключ за хранилището.

4) apt-get update && apt-get install webmin - Опреснява и инсталира Уебмин.

След като го инсталирате можете да се логнете и в графичен режим да правите много всички настройки за които ще ви трябва иначе терминал и текстовия редактор vi или nano на адрез https://ИП_на_сървъра:10000 с юзер root и паролата му.

5) apt-get install build-essential gcc dkms libc6-dev libwrap0 libwrap0-dev

6) cpan ExtUtils::MakeMaker

7) cpan Authen::Libwrap

Тези три команди добавят спан модули за уебмин, които не се инсталират при инсталирането му и вече имаме чист сървър с уеб администране с цък и цък по уиндоуски :) .

Инсталиране на Zentyal 3.2

Тъй като Зентиал ползва за собствени нужди MySQL, който и ние ще ползваме за други работи, можем да го заменим и с MariaDB, но за целта трябва да инсталираме базата предварително, защото иначе ще си инсталира MySQL, а ако искаме да си останем с MySQL, тази операция я пропускаме.

Инсталиране на MariaDB

1) apt-key adv --recv-keys --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 0xcbcb082a1bb943db - Добавяме ключ за хранилището на МарияДБ

2) add-apt-repository 'deb http://ftp.hosteurope.de/mirror/mariadb.org/repo/5.5/ubuntu precise main' - Добавяне на хранилището на МарияДБ

3) apt-get update && apt-get install mariadb-server - Инсталиране на МарияДБ. По време на инсталацията ще ви иска да зададете парола на руут юзера на бд сървъра. Няма значение каква парола ще зададете, защото Зентил ще я смени по време на инсталацията си и в последствие ще ползвате тази, която той е сложил. Паролата която слага е сложна и уникална за всяка инсталация, а не някаква дефолтна на всеки известна.

Сега вече пристъпваме към същинската инсталация на Зентиал 3.2.

1) add-apt-repository ppa:zentyal/3.2 - Добавяне на едното хранилище

2) sh -c "echo 'deb http://archive.zentyal.org/zentyal 3.2 main extra' >> /etc/apt/sources.list.d/zentyal.list" - Добавяне на второто хранилище.

3) wget http://keys.zentyal.org/zentyal-3.2-archive.asc && sudo apt-key add zentyal-3.2-archive.asc - Добавяне на ключ за второто хранилище.

4) apt-get update && apt-get dist-upgrade - Опресняване на хранилищата и ъпдейт на пакети

5) apt-get install zenbuntu-core - Вкарва допълнителни модули в ядрото.

6) apt-get install zentyal - Инсталира системата и след тази операция на порт 443 отваряме уеб администратора в който се логваме с юзера Administrator и продължаваме с инсталиране и настройки на нужните ни модули в графичен режим.

Допълнителна информация за инсталиране и настройки има в нета, форума на Зентиал, а също и в ютуб. Ще е добре да коментираме в тази тема за да е полезно и на други потребители.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Към вече инсталираната и настроена система като се добави Оwncloud 7, самба споделените папки на сървъра могат да се добавят към него и от от телефон или таблета да се достъпват файловете в тях, а също така и да се синхронизират с клиента на отдалечената локална машина. RainLoop Webmail работи чудесно от клоуда, а също така поддържа работа с много пощенски кутии, а и интегриране с Гугъл драйв и е кофти, че за сега няма такова и с Оунклоуд за да могат да се прикачат файлове към писма директно от папките на клоуда, а също и да се свалят файлове от писма в тях и по вътрешната мрежа свалените файлове да се предоставят на другите потребители, но се надявам някой да направи такъв допълнителен модул.

Зарафа, гроупуеър системата има нещо за донастройване, защото не можах да се логна в нея, но във форума на Зентиал се обсъждаше проблема и трябва да има решение, но не съм стигнал до него.

П.С. Оунклоуд 8 иска по-нова версия на ПХП, а по-новата версия на ПХП иска по-нова версия на апача, а с по-новата версия на апача не работят скриптовете на зентиал-а, но до края на поддръжката на 12.04 се надявам да обновят апача и пхп-то, а също и съпорта на зентиал да обнови системата.
« Последна редакция: Nov 11, 2015, 15:54 от backinblack »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Тъй като този модел компютърчета поддържат доста яки и за днешното време процесори като Q9000 серия и до 8ГБ рам(4х2ГБ плочки) ще е грехота да не се пусне и една Уиндоус виртуалка с MSSQL заради малоумните български разработчици на складов и счетоводен софтуер, дето при наличието на не една и две БД които могат да се инсталират на Линукс сървър са се хванали за тази платформено зависима база данни!

Та, да ви врътна и една инструкция за инсталиране на Оракъл ВиртуалБокс с ПХПвиртуалбокс за управлението и през уеб интерфейс.

1) apt-get update && apt-get dist-upgrade

2) apt-get install build-essential dkms unzip

3) cat >> /etc/apt/sources.list <<-EOF
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contrib
EOF


4) wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -

5) apt-get update && apt-get install virtualbox-5.0

Към днешна дата, актуалната версия на Виртуалбокса е 5.0.10 и виртуалните добавки са за нея, но след време ще по-нова версия и тук http://download.virtualbox.org/virtualbox/ ще видите коя е последната верси която е инсталирана, в случая http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.10/ и двете по-долни команди да си ги коригирате.

6) wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.0.10/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.10-104061.vbox-extpack

7) VBoxManage extpack install Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.10-104061.vbox-extpack

Инсталиране на PHPVirtualBox

1) apt-get install apache2 php5 php5-common php5-suhosin php5-fpm php-pear wget php5-mysql libapache2-mod-php5 php-soap - Някои от нужните пакети ще са инсталирани от предишни инсталации.

2) adduser --ingroup vboxusers vbox  - Създаваме нов юзер vbox и му задаваме парола

Създаваме нов уеб сървър, при мен е под домеин и в него разархивираме архива на phpvirtualbox в случая е версия 5.0.3. Редактираме името файла config.php-example на config.php. Отваряме го с текстов редактор и тук попълваме юзера и паролата:
Цитат
/* Username / Password for system user that runs VirtualBox */
var $username = 'vbox';
var $password = 'pass';

3) cat >> /etc/default/virtualbox <<-EOF
VBOXWEB_USER=vbox
EOF

4) update-rc.d vboxweb-service defaults

5) /etc/init.d/vboxweb-service start

Сега вече си отворете в браузера уеб сървъра и с юзер admin / admin трябва вече да може да се стартира. Ако има проблем рестартирайте. След като се отвори и зареди, от менюто можете да си смените дифолтната парола на такава по ваш избор. Виртуалните машини се създават в хоум директорията на юзера вбокс.




« Последна редакция: Nov 16, 2015, 00:21 от backinblack »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Настройка на програми
backinblack 22 6351 Последна публикация Nov 11, 2015, 15:38
от backinblack