Покажи Публикации - koleto
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Подготовка за LPI -: Sep 10, 2011, 16:45
Здравейте. Може ли да ми дадете някаква идея как човек може да се подготви за LPI 101?

Разполагам с това

Има ли друго за четене, което ще ми е полезно?

Мерси предварително.
2  Програмиране / Web development / Re: Въпрос относно MVC -: Jun 21, 2011, 01:21
Здравей. Щом в post_class..cat_class и.т.н. има главно селектиране и изпращане на информация към БД е добре да ги направиш модели. Идеята е че имаш контролери, които ти изпълнява някакви действия. Примерно post_class ще ти е модела. Контролера може да си го кръстиш post_controller и в него да имаш отделни методи за добавяне, изтриване, редактиране и преглеждане на записи. Там може да си изнесеш част от логиката която се отнася до обработка на потребителски заявки - като да събираш POST например. Цялата логика, която се отнася до данните, трябва да си седи в модела. Така идва ред и на третия компонент на MVC - view или изгледи. Идеята е че имаш един главен изглед, които се казва layout. В него ти е head частта на html-a и други неща, които са еднакви по всички страници. Отделно за всяко действие в контролера си имаш по един view файл. В него имаш само html и проста логика като if, foreach и т.н.

Когато се извика index.php не трябва да извикваш модела. index.php трябва да взима потребителската заявка и да извиква необходимия контролер със съответния метод.

Ако index.php получи заявка http://example.com/index.php?q=post/create той трябва да я разбере. Обърни внимание на post/create. Това означава че потребителя иска да му се зареди контролера post в който има метод create.
3  Програмиране / Общ форум / Архитектура на C приложения -: May 03, 2011, 00:56
Здравейте. Тази година покрай университета ми се наложи да понауча малко неща на C. Всичко върви добре и дори ни научиха на няколко по-трудни неща в езика, но преди няколко дни осъзнах един тъжен за мен факт. Нямам си представа как да структурирам цялостна програма писана на езика C. Почнах да чета неща по въпроса но останах още по-бъркан. В header файловете не можело да имаме функции и не било добре да имаме много c файлове. Ако това е вярно как, човек може да си раздели функционалността на приложението на модули? И въобще в C цели ли се това? Гледа ли се да имаме разделение на логиката? Пробвах да разгледам и някой примерни програми, но пак не ми стана много ясно. Знанията ми са стигнали до едно място и сега са в застой и не знам на къде да продължа. Ако става въпрос за ООП там ми е ясно как да си направим някаква архитектура. Има ли нещо като design patterns за C? Ако няма, как се нарича тази част от човешкото знание която се занимава с архитектура на процедурните приложения? Ще се зарадвам на всякаква помощ.

И преди няколко дни бях попаднал на GNU документи описващи как се структурира приложение на C но сега не мога да го намеря...
4  Програмиране / Общ форум / Намиране на синус с Java -: Dec 01, 2010, 15:06
Здравейте. Искам да намеря синус на даден ъгъл на Java, без да ползвам Math.sin. За целта реших да използвам Ред на Тейлър.



Ето какво написах от тази сума:
Код
GeSHi (Java):
  1. /*
  2. * Calculating sin x
  3. *
  4. * @param x - size of the angle in degrees
  5. * @param p - accuracy of calculation
  6. * @return sin of x
  7. */
  8. public static double sin(double x, int p){
  9. double s = 0;
  10. for(int i=0; i<=p; i++){
  11. s += Math.pow(-1, i)*(Math.pow(x, 2*i+1)/fac(2*i+1));
  12. }
  13. return s ;
  14. }
  15.  
  16. /*
  17. * Calculating factorial
  18. *
  19. * @param x - number to factorial
  20. * @return x factorial
  21. */
  22. public static double fac(double x){
  23. if(x<=1)    
  24.            return 1;
  25.        else
  26.            return x * fac(x-1);
  27. }
  28.  

Проблема е че получавам грешен резултат. Нещо от рода на:

Math.sin(x)=0.5000000000000004
sin(x)=6.19795175229794E19

Ще се радвам ако някой ми помогне да си открия грешката. Мерси предварително.
5  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 31, 2010, 23:04
Много си прав. И аз смятам, че с CMS нищо не става. Виж вече има високопроизводителни framework-ове който са точно за сериозни проекти(примерно едно 600 заявки за секунда). За по-сериозна цифра стават много по-сериозни нещата.
6  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 30, 2010, 23:12
Добре хайде. Никой не продава услуги базирани на продукти с отворен код, никой не прави пари с това. Всички ползваме open sourse само в къщи. Това ли искате да кажете?
7  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 30, 2010, 23:05
Това форум за свободен софтуер ли е или съм объркал нещо. Вие ми казвате, не е яко да участваш в open source проекти и да градиш бизнес около тях, защото така си мошеник. Тия от Red Hat са големи мошеници, взимат труда на хората и после правят пари от него. Ние всички сме мошеници, защото ползваме Linux без да сме си платили и всички начинаещи са мошеници, защото искат да знаят повече.

Хората, които правят пари с отворен код, продават услугата. Аз не продавам CMS-a. Аз продавам моя труд на инсталирането, конфигурирането, направата на дизайна, дооправянето по кода и т.н. А това да "чакаш накой да ти помогне за да помогнеш на друг на който вече си продал" подрива смисъла на този форум и на всички подобни. Защо ни е да си помагаме??? Защо когато някой има проблем, да не му помогна???
8  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 30, 2010, 19:27
Точно обратното. Ако имаш проблем се съветваш с някой, който също разбира от това и ти помага супер бързо. Освен това имаш цяло общество, което поправя бъгове, оправят сигурността и т.н. Да не говорим и за документация. Супер тъпо е да се занимаваш да пишеш тъпа документация за тъпи секретарки, който трябва да цъкнат на три места. Също така идва момент в който вече не насмогваш на работа и наемаш човек. Той трябва да отдели доста време за да се научи да работи с твоята рамка/cms. Вместо това казваш, че търсиш CodeIgniter програмист и хоп, идва човек и веднага започва да пише код. Мога да продължа да изброявам още доста предимства.
9  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 30, 2010, 18:52
Защото ще си изгубиш времето. Поне аз така смятам. Примерно за да си напиша отличен CMS/framewor ми трябват няколко месеца. През това време не мога да правя готови проекти(нямам код) и следователно нямам доходи. В същото време мога да ползвам CMS/framewor и за няколко дни да пускам по един средно голям проект. Пак казвам това е лично мое мнение. Няма смисъл да откриваме топлата вода.
10  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 27, 2010, 23:13
Писанието на HTML е нещо което, ако си дизайнер или уеб програмист, няма как да не става на ръка. Има точно 10 реда в началото на документа, който са си стандартни и можеш да си ги копираш/поставяш. От там на татък цялата блокова структура с целия css няма как да не стане на рака, защото за всеки дизайн си е индивидуално. Още повече, че така кода става по-добър. Програмите просто няма как да генерират код по-добре от човек.

Дори и да ползваш CMS пак трябва да нацъкаш един дизайн за него. Иначе уеб девелопмента без CMS или фреймуърк няма смисъл да се прави в днешно време.
11  Програмиране / Общ форум / Re: Познай числото на C -: Jul 10, 2010, 16:04
Пффф.... Стана  ??? @Mitaka мерси много.
12  Програмиране / Общ форум / Познай числото на C -: Jul 10, 2010, 15:35
Здравейте. Реших да пробвам да понауча малко C и след като почетох малко, пописах малко, стигнах до следната задача - един играч има 10 опита да познае магическото число, което се задава предварително. Ако числото на играча е по-малко или по-голямо от магическото, му извежда съответното съобщение.

Измислих го така:
Код
GeSHi (C):
  1. #include <stdio.h>
  2.  
  3. int main(void){
  4. int i, chislo;
  5. int magchislo=5;
  6. int over=0;
  7.  
  8. for(i=0; i<11; i++){
  9. printf('Въведете число: ');
  10. scanf('%d',&chislo);
  11. if(chislo==magchislo){
  12. printf('Браво! Познахте числото.');
  13. over=1;
  14. break;
  15. }
  16. else if(chislo<magchislo){
  17. printf('Магическото число е по-голямо от %d.',chislo);
  18. }
  19. else if(chislo>magchislo){
  20. printf('Магическото число е по-малко от %d.',chislo);
  21. }
  22. }
  23. if(over==0){
  24. printf('Не можахте да познаете магическото число.');
  25. }
  26. return 0;
  27. }
  28.  

Но при компилиране не излиза нищо, дори и грешки. Къде бъркам?
13  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: ГНУ/Линукс фестивал в Пазарджик -: Jun 17, 2010, 12:26
От началото на годината освен рок и метъл фестове(и един концерт за мандолини) друго не е имало. Поне се опитва човека. А относно разрешението може да се издаде лесно с помощта на Младежки парламент, защото са гъсти с кмета и често си организират мероприятия на Острова. Зала може да намерим по същия начин, като това няма да струва нищо.
14  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: ГНУ/Линукс фестивал в Пазарджик -: Jun 17, 2010, 02:28
Ееее не. Тъкмо почвах подобна тема. Моята идея се разширява малко повече. В Пазарджик имаме един супер як парк Острова. Може да си направим един наистина Open Fest там сред природата на свеж въздух. Има си доста свободно място, интернет, бира и пържени картофи. Не съм чувал някъде да се прави нещо подобно.
15  Програмиране / Web development / Re: Flash Video Chat за сайт -: Jun 17, 2010, 02:19
В примерните файлове на Red5 си има готов видео чат, даже и конферентен.
Страници: [1] 2 3 4