Автор Тема: Networkless Gentoo inst && update  (Прочетена 512 пъти)

Andrew

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 93
    • Профил
Networkless Gentoo inst && update
« -: Mar 22, 2005, 09:15 »
Преди време поставих въпрос в този форум относно Debian и Gentoo. От много време се канех да си сменя дистрибуцията (Mandrake) и не можех да избера между тези две дистибуции. След доста отговори, а и след консултации с други бивши юзъри на МДК, реших да пробвам с Gentoo, но бях посъветван да се запася с прилична връзка към нета. От тогава доста вода изтече, но въпреки всички обещания на местните кабелджии, още нямам lan. (Че е скъпо удоволствие си знам, но изглежда свестния нет е и голям лукс само на 30 км от София.)

След препрочитане документацията на gentoo, стигнах до следния план за действие (поправете ме ако някъде греша): изчаквам излизането на 2005.0 и се сдобивам с universal & grp дискове. Изчиствам root дяла (dd if=/dev/zero of=/dev/hda9 примерно) и инсталирам. Тъй като /home е на отделен дял, данните ми трябва да се запазят, като при добавянето на юзърите, просто трябва да укажа uid, за да не се налага да си играя после с chown. За обновления използвам `emerge --pretend [package]` и после за всеки изискван пакет `emerge -fp [package]`, за да добия адрес за изтегляне. С този списък мога да се отнеса в някой по-приличен клуб в София (примерно Матрицата или нещо от сорта), където изтеглям пакетите и си ги пренасям.

Все пак не съм сигурен дали този вариант на обновяване ще сработи. Затова искам да попитам:  някой използвал ли го е?

Втори въпрос (малко по-встрани от темата):
В момента диска е разделен:
/dev/hda1   *   ~2 GB   HPFS/NTFS
/dev/hda2       ~40 MB  Linux             (/boot)
/dev/hda3               W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5       ~2 GB   FAT16
/dev/hda6       ~256 MB Linux swap
/dev/hda7       ~3.5 GB Linux             (/home)
/dev/hda8       ~1GB    Linux             (/)
В недалечно бъдеще планирам да се отърва от NTFS-а и FAT-а, които принадлежат на една древна стъкларска инсталация. Дойде ли този момент ще трябва да размествам данни. Струва ми се, че най-лесно ще мога да включа тези дялове, ако използвам LVM. Но от друга страна си мисля, че излишно усложнявам нещата, че ще си докарам още един възможен източник на повреди и че ще забавя скоростта на работа с дисковете. Някой да може да ме посъветва нещо??
Активен

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
Networkless Gentoo inst && update
« Отговор #1 -: Mar 22, 2005, 10:29 »
mv

На този сайт има доста фирми от околните на София квартали. Дано се намери поне един за теб. Ако ли не - обади се на Disconnecting People в БТК, там поне има АДСЛ - ако имаш тел, ще имаш и нет...

Знам, че не е конкретен отговор на твоето питане, но аз без мрежа съм като заключен в тъмница '<img'>
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-