Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 01:10



Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 01:10
Моля за вашите коментари по статиятя публикувана в
http://www.e-balkani.com/
*****************
Истерията на завистливите
 
Ако някой от противниците на сделката МОН-Microsoft може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи, преди да започне да хвърля измислени обвинения
 
     Една поредна истерична кампания се води в момента срещу "поредната далавера" на Министерството на образованието. Тя се отнася до инвестирането на колосалната сума от 1,5 млн. долара в софтуер на Microsoft, окачествено за пореден път като ограбване на бедния български народ и източник на тлъсти "комисиони". Само че този път комисионите сигурно ги е взел някой друг, за да помогне да се провали сделката. Доколкото "сделка" изобщо може да се нарича подобен тип благотворителност от страна на Microsoft.
     Аз лично преди време съм бил несправедливо обвиняван в пристрастия към Microsoft, че съм им се продал, че това издание било издание на Microsoft и пр. Този път обаче, в този случай, вдигам две ръце и казвам: "Аз съм за Microsoft!" Колкото и непопулярно да звучи и колкото и да подразни някого. Защото справедливостта и истината е на страната на Microsoft и припалваните непрекъснато скандали целят не толкова подпомагане на образованието, колкото разчистване на лични сметки от страна на недоволни от MS. И защото образованието не трябва да става заложник на такива борби.
     Ето защо съм за Microsoft:
    
     1.Предложената цена за въпросния софтуер е изключително изгодна. Искат се по 14 долара годишен наем за софтуер, който иначе би струвал няколко стотин долара. Срещу този наем се получава и правото да се ползват бъдещите версии в следващите години. Т.е. даваш 14 долара и си легален с основните продукти на MS.
     Съмнително е дали някой друг може да предложи толкова добра цена. Ако искам да си купя Linux, само носителите - CD-тата ще ми струват повече, дори и самият софтуер да е без пари. Ако си купя от "Славейков" пиратска версия, тя ще ми струва минимум 20 долара - 2 CD-та по 10 долара. Ще ми трябва да си купувам и всички ъпдейти в бъдеще.
    
     2.Министерството на образованието няма друг избор, освен да купува този софтуер и ако сега изпусне толкова изгоден шанс, в бъдеще може да се наложи да плаща повече. Microsoft нищо няма да загуби ако се провали тази сделка. Това за тях е благотворителност. Но ако след 1-2 години, защото сме били много умни, ни се наложи да плащаме по няколко стотин долара за всеки лиценз, тогава да ги видим днешните "кресльовци" срещу голямата далавера...
     Защо МОН трябва да купи софтуера във всички случаи?
     Защото този софтуер трябва да се изучава в училищата. Това е простият отговор. Windows е масово ползваният софтуер по света и е нормално той да се учи, за да може след това порасналите ученици да могат да работят на работните си места. Над 90% от потребителите по света ползват Windows.
     Тук може би трябва да вметнем заядливо, че ако Linux е толкова добър, защо се ползва толкова ограничено, след като е и безплатен? Защо корпорациите си плащат за Windows, а не си инсталират Linux? Те харчат свои пари и корупцията при тях е много по-малка? Windows обаче е изборът на свободния пазар.
     Именно поради тази причина той трябва да се изучава, заедно с основните приложения към него. Ако МОН вземе решение да се изучава Linux, това от само себе си предопределя да се изучава и Windows. Защото след като ще се инвестира време и средства в нещо по-малко разпространено и по-неизползвано, би следвало да се инвестира и в по-използваното. Да се прокарва тезата, че може да се ползва само Linux е нелепо. Това е все едно децата да започват да учат история на света, преди да са учили история на собствената си страна. Или да учат чужди езици, преди да са научили български. Или да учат формулите на Тейлор и Маклорен преди квадратното уравнение. Образованието върви от общото към частното. Учи се това, което ще е полезно и най-непосредствено важно, а не нещо друго, което изглежда важно само в очите на пристрастни наблюдатели. Дори и цялата образователна система, и цялата държавна администрация да минат изцяло на Linux в работата си, отново Windows ще трябва да се изучава в училищата. Защото това е масовият стандарт. Образованието трябва да образова и да образова на истинските неща, а не на измислените. Т.е. инвестицията в Windows е неизбежна. И от тук нататък въпросът е единствено колко ще се плати.
    
     3.Сделката е изгодна дори ако МОН има само 1000 компютъра, можещи да работят с въпросния софтуер. Защото нови компютри предстои да се купуват и ако сега се изпусне възможността да се снабдят с евтин софтуер, не е ясно дали в бъдеще този шанс ще го има. С настоящата сделка МОН има свободата да инвестира в до 35000 компютъра без да мисли за софтуера. Българското образование има нужда от тези машини, и дори от повече. МОН може да откаже сделката, само ако признае, че няма намерение да компютризира училищата. Ако обаче се откаже и реши да компютризира, тогава ще трябва после за всеки компютър, да предвиди и софтуер за по няколко стотин долара. Което ще окаже негативен ефект на желанието за подобна инвестиция. Т.е. средносрочно би могло да се каже, че подобен ход би облекчил въвеждането на РС-та в училищата.
     Дори върху настоящите шумно прокламирани около 1000 компютъра, в момента се ползва софтуер за около 500 хиляди долара. Т.е. ако не се ползва тази програма, а се купят пакетите по редовни цени, ще трябва да се плати толкова. Това означава, че с достигане на цифрата 3000 компютъра в системата на МОН, сделката вече е на нула. При 5000 РС-та изгодата вече е налице. А горната граница е 35000, включващи и новите версии в следващите години. Които също биха били по няколко стотин долара всяка.
    
     4.Като част от сделката Microsoft позволи на всички учители, преподаватели във ВУЗ и научни работници да ползват на домашните си компютри същия софтуер безплатно. Оценките за това за колко хора става дума са различни, но най-масово спряганата цифра е над 100 хиляди души. В подобен безплатен жест единствено много добре платено опозиционно съзнание може да открие "далавера". То всъщност "далавера" има, но тя е за потребителите.
     Отвъд пряката полза за самите хора обаче, "кресльовците" изпускат и още един важен факт - с толкова мащабна безплатна легализация, плюс легализацията на толкова компютри в училищата, и на фона на ниското общо разпространение на компютри в страната, се получава сериозно вдигане на общото ниво на ползвания легален софтуер. Т.е. в международните класации по пиратство слизаме "надолу" и се доближаваме лека полека до цивилизованите страни. Още сме далеч, но вървим натам. А този показател е важен, защото влияе на политиката на чуждите правителства към нас. Ако сме много големи пирати, можем да изпуснем други ползи, или да ни наложат санкции. На Украйна например и бяха наложени такива от САЩ, именно заради пиратството. Наложиха се търговски санкции от по-общ характер, които засегнаха и напълно несвързани с ИТ области - като производството на стомана например. Стойността на санкциите бе на колкото се оценяваха загубите от пиратството в тази страна.
     Ние получаваме шанс за масова евтина легализация, но в медиите слушаме предимно провокаторите, които заради личния си интерес и бизнес се опитват да провалят начинанието.
    
     5.Общата сума на сделката, съпоставена с парите, които ще трябва да се платят на самата Microsoft предопределя много малък марж, и следователно - малка територия за подкупи...
    
     Ако някой от противниците на въпросната сделка може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи и нека да хвърля мощно камъни срещу мен. Нека например поддръжниците на Linux да произведат 35000 копия на някоя от дистрибуциите и да ги предложат по 14 долара на година. Нека за тези пари всяка година да обновяват с най-новите версии, да осигуряват поддръжката на софтуера и да обучат учители и чиновници да работят с тях. Нека да гарантират, че ще поемат и всички разходи, свързани с осигуряването на съвместимост с масово ползвания в обществото Windows. И най-важното - да гарантират, че в тези 3 години тях ще ги има и софтуер и ъпдейти ще има. Т.е. да осигурят достатъчно надеждна организация, която да гарантира че договорът ще се изпълни. Това последното не е маловажно, защото за тези 14 долара на година Microsoft поставя името си, и стабилността си, която е постигнала с години инвестиции. Подобен партньор струва повече.
     Ако има някой, който е способен да предложи нещо такова, нека да излезе публично и да го покаже. Нека да се обърне към МОН и към другите институции, да демонстрира, да докаже надеждността си и да бъде сравняван с конкурентното предложение. Нека тогава да се види кое ще е по-изгодно. Защото е много лесно само да ревеш по медиите и да се правиш на велик с това колко си загрижен за предпазване от "далаверите" на Microsoft. Но вземи излез и предложи и ти нещо, което да работи. Нещо, което е извън общите приказки и сладникавите обещания. Инвестирай в нещо, така както Бил Гейтс е инвестирал в развоя. Размножи CD-тата. Създай центрове за поддръжка и обучение. Създай си клиенти, които да те препоръчат и с ежедневната си работа да доказват, че разчитат на продуктите ти. Създай тези клиенти първо в частния бизнес, който много внимателно ще гледа всичко, което му предлагаш. Не започвай от държавата, защото е податлива на популизъм... Създай си добро име и се конкурирай. Или намери друго създадено вече име, което да застане зад теб и да каже, че гарантира за теб. И да го направи на посочената цена. И тогава стани и кажи: "Това е далавера, аз предлагам по-добро"... Всичко останало е просто писък на завистта на неспособния срещу успеха на някой друг.

 
********


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: kennedy в Jan 10, 2004, 08:18
я да направим една сметка
35000 лиценза сега = 35000*14*3(години) = 1,470,000 общо
или 35000*14 (за една година)= 490000$ общо делено на 1000 компа сега = 490$ на компютър, защотото за 1 година само на тях ще тръгне ХР-то ,  и ако на всяка година се удвояват комповете в училищата, пак тая.
ЕВАЛЛА БЕ ПИЧ защо не се обади, щях да ти осигуря 100000 легални копия на линукс само за по 10$ на компютър но като за България можеше и отстъпка да направя 9$.  1$ на всеки лиценз щях на тебе да дам, и пак ще съм на далавера.
Ти ептен за абдали ни взе.
а и ейгати благотворителноста от страна на МС когато това се отнася само до коледа ....... това си е сделка, това си е чиста далавера.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 10, 2004, 10:45
преди няколко месеца се срещнах /по случайност/със група млади хора, които  се наричаха Алтер-Натива и целта им беше прокарването на ЛБинукс в училищата.Повярвайте, това не е никак лека задача при все, че това ще са въпрепятства най-много от неграмотните учители /или поне 90% от тях/, които не могат да се опровят с win та камоли с Линукс, а и няма да искат да ходят на образотелни курсова за работа с Линукс, защото не искат да се признаят, че просто не знаят аджеба кво е това...компютър...Е то си има начини ама докато тръгне колелото...
надявам се Алтер-Натива все оща да действат в тази насока.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 10, 2004, 12:12
Цитат (vesko_dechev @ Ян. 10 2004,02:10)
Моля за вашите коментари по статиятя публикувана в
http://www.e-balkani.com/
...

Този сайт го списва едно момче, което е доказан лунатик с дълъг картон :) Освен, че има проблеми от чисто медицински характер и явно му се плаща добре за да води кампания в полза на монополиста. Няма какво да коментирам подобни писаници. И когато пускате линкове към този сайт само му правите услуга, защото става по-популярен.
Лошото е, че този тип явно има връзки в телевизията. Преди време се беше добрал до участие в "Частен случай" по Канал 1, където се жалваше, че му били хакнали сайта! Наскоро участваше в "Сблъсък" по БТВ, където се опитваше да ни обеди да не гласуваме...
Интересното е, че на пръв поглед изглежда интелигентен млад човек, пък всъщност е един купен "журналист", който срещу пари се е наел с разпространението на пропагандата на монополиста.
Най-добрият коментар в случая е "без коментар"  ;)
По-добре да не му се обръща внимание.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 10, 2004, 14:22
Според мен по-важното в случая е не какви простотии е написал въпросният субект, а защо vesko_dechev е пуснал подобна тема тук, и иска да прочете мненията на потребителите на този форум ?

Единият вариант е - просто защото е изключително тъп, и не знае, че сега ще започне един дълъг и безмилен спор по темата.  Както е ставало толкова много пъти до сега.

Но вземайки в предвид други негови мнения във форумите, съм склонен да мисля, че това не е така. В смисъл изобщо не е тъп - дори напротив. В такъв случай обаче излиза че го прави абсолютно умишлено. Като целта му е именно да поражда подобни безмислени спорове, от които освен че няма никаква полза, всеки начинаещ потребител просто би се объркал.

Аз лично змятам за напред просто да игнорирам всички негови изказвания.
 :angry:  :angry:  :angry:


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 10, 2004, 14:27
Верно е - сега Windows е най-разпространената операционна десктоп система. Но нали трябва да инвестираме в бъдещето на младото поколение, защо да избираме остарели неща, пак макар и разпространени. Плюс това ако на 35 000 машини в България се инсталира Linux няма ли тогава MS да остане на втора позици по разпространеност?
Също така за пръв път чувам че updates за Linux са платени. Моля господина след като не е наясно с нещата да не прави такива изводи и то в медиите.
Щели сме да намалим нивото на пиратството ми пак стигаме до това, че с Linux ще го свалим още повече. И хайде да спрем да се мерим с американците. Видяхме ги колко са демократични и те. Ами що господина не вземе за пример Европа. Ми там след някоя и друга година с познания по MS никаде няма да е модерно да си търсиш работа. А ние уж натам ще ходим. Ха сега де!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 10, 2004, 14:42
аз мисля, че (http://www.linux-bg.org/iB_html/non-cgi/Skin/SKIN-2/images/f_locked.gif)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 10, 2004, 19:05
Освен всичко друго Linux няма място в образованието и по други причини-от морално естество.Свободния софтуер учи учениците да бъдат зли,да дават един на друг софтуер,вместо всеки да си го купува и по този начин да подпомага развитието му с инвестиции,а който не купува да бъде наказван строго и справедливо.Друг проблем е отворения код и отворената архитектура-стимулира любопитството на учениците да научат как работи и да програмират,вместо само да знаят да работят със софтуера и той да е като затворена черна кутия,както при M$.Също така Linux създава лоши навици на администраторите-например в 1 американско училище с голям брой еднакви машини администраторът конфигурирал само едната и след това копирал диска,вместо да инсталира на всяка поотделно както е по-правилно(виж EULA).Освен това в Linux човек не може да се научи да произнася и пише правилно кодове,защото няма въвеждане на кодове и активация.Със свободния софтуер се намалява явното пиратство,но се увеличава скритото и то не може да бъде ограничавано-малко хора си купуват фирмени пакети,още по-малко купуват отделен пакет за всеки компютър,на който инсталират софтуера,не плащат определена сума за всеки клиент,работещ със сървъра и за всеки процесор в системата(клиентски и процесорен лиценз).Това води до тотален срив на софтуерната индустрия,загуба на работни места,данъци и т.н.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 10, 2004, 19:15
Цитат
Ти ептен за абдали ни взе.

Цитат
неграмотните

Цитат
По-добре да не му се обръща внимание.

Цитат
Аз лично змятам за напред просто да игнорирам всички негови изказвания.

Цитат
(http://www.linux-bg.org/iB_html/non-cgi/Skin/SKIN-2/images/f_locked.gif)

Цитат
Добри Божилов - ние съществуваме и творим заради хора като тебе, ДЪЛБОК ПОКЛОН!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 19:20
Трябва да се дискутират нещата
...
Интересува ме позицията на линукс обществото по такива едни статии.
Все пак не можем да си мълчим. Виждате какво става като си мълчеше М$ за линукс-сега духат.
Съглаесен съм, че за сега действащите компютри сметката прави по над 400$ за ползван лиценз
Само не ми е ясно защо никой не предложи на правителството контраоферта?
И хубаво, те д аскалите не могат да работят с компютри, но НИЕ какво ще предприемем за това?

Защо никой от нас не каза" АЗ ще запиша 10 000 диска и се ангажирам да доставям на дискове всички ъпдейти в следващите 3 години"???
честно, чудно ми е...
 А не смятате ли че има известна доза истина във това, че уиндоус харесва ли ни или не е най-масов и трябва да се учи? Така както в часовете по вероучение доколкото знам с еучи не само за православието, но и за исляма и неговите течения

И ЗАЩО никой не съди държавата ако сделката я ощетява?
***
ОСВЕН ТОВА:
не искам да подхождаме като щрауси и да закриваме теми дето не низвучат угодно илида обявяваме че няма да обръщчме внимание на някой си,  а да ДИСКУТИРАМЕ
ония в М$ не спят, ако ние спим
***
Пуснах публикацията тук, защото искам реакция, а не да се преструваме, че нищо не е станало, защото така докато се правим че не вуждаме и чуваме ще ни наебат ( извинявам се за израза)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 19:35
Не съм съгласен КАТЕГОРИЧНо с Добри

Какво пречи човек да ползва софтуер със отворен код и да го изучава функционално?
При свободния софтуер, АКО човек иска да разбере как функционира софтуера и/или да го промени МОЖЕ да го направи. Но това не означава че е ДЛЪЖЕН да го направи. Всеки може да си изучава само функционалната работа със софтуера. Аз например ако реша да Ползвам OpenOffice няма да се интересувам да го променям. И въобще аз нбе се интересувам да ставам програмист
***
Добри, абе ти чуваш ли с екакво говориш?
защо трябва човек да се стреми да става user а не да проумява нещата по-дълбоко? какъв е смисъла? нали все пак човечеството за да прогресира трябва да МИСЛИ, а н ед ани третират като идиоти. Какво лошо има човек да с елюбопитен? И защо да бъде ПРИНУЖДАВАн да не знае.
***
НЕ съм съгласен, ч елинукс съзадавал лоши навици. Откъде нбаправи този извод за някой си администратор? ами откъде знаеш, че "лошия " навик не му е създаден от учителите му? или смейството? А нима на Уиндоус не може да се инсталира софтуер на една машина, да се копира дяла  и сложи на други машини???
По скоро Уиндоус толерира лошите навици- създавайки смучещи насекоми, които се превръщат в едни юсъри, които не знаят сами КАКВО аджеба правят кликвайки тук или там. Уиндооус подпомага консуматорското общество. Освен това никой никого не е спрял да разработва платен софтуер за Линукс.
Ако един софтуер е добър за парите си то той ще бъде купен- ПРОСТА ПАЗАРНА ЛОГИКА-
ТЪРСЕНИ и ПРЕДЛАГАНЕ
Щом един платен софтуер не се търси значи е по-скъп отколкото клиентите биха дали за неговото качество.Това е демокрацията и капитализма- СВОБОДЕН ИЗБОР


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 10, 2004, 19:44
отговорите на въпросите си ги знаеш...от чисто човешка гледна точка...
Цитат
Интересува ме позицията на линукс обществото по такива едни статии.

позицията на Всяко алтернативно общество спрямо монополист е винаги ясно и точно, за това го има, за това гио критикуват ...кокво по-точно искаш да знаеш...и стурва ли си да си отделяме от врезето за такива неща?това вече ни се ли го разбрал след като и ти самия се занимаваш с Линукс, аз може да не съм много напреде с маттериала по системите, но харесвам и вярвам в Линукс заради неговата идеология  - свобода , достъпност, алтернатива - все неща, което не могат да се оценят и трябва да се опорочат от хора с нечиста ценностна система....дойде ли ти вдъхновението на къде да търсиш отговора?
Цитат
Защо никой от нас не каза" АЗ ще запиша...

защото тези които са готови да го направят са много по малко от тези който ще ги спират и ще им говорят....пак опираме до ценности и разбирания
Цитат
И ЗАЩО никой не съди държавата ако сделката я ощетява?

еми защо никой не осйди топлофикация за това че си сложихме някаквите се там машинки да измелват разхода и да ни е по евтино а на порно на 1 през цялата зцима пак ни взимат 40 лева отгоре в най-добрия вариант
Цитат
не искам да подхождаме като щрауси и да закриваме теми дето не низвучат угодно или да...

да ти отговарям ли въобще или пак ще се замислиш ама ето ти жокер:аз не спя и се занимават са таквизи хора , ами сво да ви пави като глупостта ходи по хората, който е алчен си е алчен, който си е тъп си остава тъп, който е създал нещо за да е монополист все някога вече няма да бъде монополист...гепиш?
Цитат
защото искам реакция

на такива нещо вече е реагирано стократнои т.н писнало ни е да казваме да завъртите кранчето с челвената точка ако искате топлата вода...
а сега вече чакам не някаква отявлена реплика или други глупости а конкретен и смислен въпрос...
Аз съм за LOCK на тази тема...
P.S. Аз не мога да ти простя за израза "да ни на**бът"!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 10, 2004, 21:34
Привет!
Чета първата страница с постинги и се радвам!
vesko_dechev, в първия си постинг, струва ми се, казваше, че промяната от Win към Lin ще започне от частния сектор. Напълно съм съгласен. Казваш още, че в училищата трябва да се преподава Джамджийница (занапред ще го пиша така, за да не се налага да првключвам непрекъснато), защото била най-разпространена. С това не съм съгласен! Мен ако питаш, в училищата трябва да се обучават децата на "компютърна грамотност". А "компютърна грамотност" е една доста обширна тема, за която няма да пиша, че утре ще ставам рано ;) Ще кажа само, че това поняние не го обвързвам с никоя конкретна ОС. Това са общовалидни правила, които могат да се приложат при различни ОС.
Но нека ти отговарям поред.

1. По въпроса, че М$ били практикували "благотворителност": Драги ми Смехурко, не се заблуждавай! На това, някои хора му викаме "зарибяване"! Искрено се надявам да бъркаш думите.

2. Че МОН няма избор - това е така. За момента не виждам фирма, която серизно да излезе с Линукс оферта. Според мен, преди да говорим на сериозно за Линукс в училищата, ще трябва да мине образователна кампания за всички министри и тям подобни биологични видове, в която да им обясним що е Линукс и колко почва има той у нас. Засега управляващите ръсят всякакви бисери, за Линукса. В това чисо, май съм чувал да говорят и че пингвинчето било губило поща... а за последната петилетка на мен нищо не ми е загубило (е, ако не броим оня път когато сбърках F5 и F8 в mc... но тогава сам си бях виновен). Накратко - МОН ще може да избере Линукс точно тогава, когато в обществените поръчки престанат да пишат "обществена поръчка за доставка на ххх бр. MS Office XP" и започнат да пишат "обществена поръчка за доставка на софтуер за нуждите на... ... Изисквания: безпроблемна работа с ххх (файлов формат)..."

3. Чудя се само, дали от МОН са съобразили бройката лицензи с плановете си за компютризация на училищата... или просто са купували "на кило". И ако са се съобразили, с кой точно план? С оптимистичния, реалистичния или песимистичния???

4. същото като 1.

Хммм. Малко по-долу виждам един господин Божилов... ц,ц,ц,ц! Такива глупости не бех чел скоро! Не знам, дали господинът е забелязал, но при свободния софтуер, цената, която плащаш е съпричасността към проекта. Отделеното време също е вид инвестиция. Но господина май не иска да знае...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 22:16
Andrew,
Първият ми постинг е ЦИТАТ на статията.
Аз не заставам зад нея, просто я цитирам
...
sebastianz55,
Ако се спираме, само щото има повече и по силни докъде ще стигнеме? То ако всички мислеха така, светът нямаше да е мръднал от каменната ера.
за твое сведение топлофикация беше осъдена и то не от един човек, а от десетки
По стечение на обстоятелствата, заемам обществена длъжност при която работя с много хора( 5-7 хиляди), чиите интереси защитавам . И ми е писнало от МАЛОДУШНИ ИЗКАЗВАНИЯ!!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 10, 2004, 22:25
Цитат
Но господина май не иска да знае...

Нали това обяснявам! Човекът е купен с дрехите и не бива да му се обръща внимание, още по-малко да се цитира сайта му и така да му се правят услуги. Трябва тотално да се игнорира, а такива flames, като предишната му писаница - да се трият.

По темата мога да кажа, че е крайно време българска фирма да се ангажира сериозно с изработката и поддръжката на дистрибуция и да предложи пакет услуги, които покриват нуждите на държавната администрация. До изтичането на срока на настоящия договор с MS не остава много време и ако се продължи, това няма да е добре за никой  ???


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 10, 2004, 22:26
казах каквото имам да казвам...и вярвам, защото мога...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 22:36
mikis, съгласен съм с теб
 

А какво става с българската дистрибуция Тиликс?
Някой слагал ли е вече?
Има ли завършен вид? как е?
дайте да спретнем някаква презентация за пред държавните мъже. Никой не е длъжен да ни я прави.
Топката е в нашето поле
Щом противника си прави участия в тв програми ЗАЩО НИЕ НЕ НАПРАВИМ СЪЩОТО?
Бе я да сформираме партизански отряд,а? :)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 10, 2004, 23:30
На мене ми писна вече!
Пак подхождаме по-най глупавия начин - да трием такива съобщения. Хайде да не си заравяме главата в пясъка. Това само ще ни съсипе. Да приемем истината каквато е.
И предлагам да отворим нова тема - Кой с какво ще помогне за популяризирането на Linux в обществото, не само в МОН. Тука само си чешем езиците и резултатите са мижави. Да запретнем ръкави, да се обединим около нещо (вече има организации със съответното предназначение), но хайде това да е в отделна тема щото тая ще я разводним още повече.

Лека нощ


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 10, 2004, 23:39
Аз съм ЗА!
а в тая тема не съм поставил за обсъждане конкретен въпрос,а статия и серията отпроблеми които засяга


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 11, 2004, 01:13
Много те моля, не поставяй в този форум теми под формата на дословни цитати от статии на човек, чиито познания са много далеч от обсъжданата тема. На такива аз бих отговорил с думите на художника Апелес, цитиран от Плиний Стари: "Обющарю, не по-далеч от обущата!". Ако не знаеш предисторията на тази сентенция, бих ти препоръчал да се поинтересуваш. Много е поучителна;)

Относно всички останали засукани аргументи бих могъл да кажа, че всичко, което масово хората правят с Windows, аз лично, с лекота и с удоволствие, правя с Linux, съвсем законно и без да дам нито стотинка:) Хората, на които съм предавал опита и познанията си, също не са съжалявали.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 11, 2004, 13:44
аде и аз да кажа... Че в зделката със софтуер на МОН и Microsoft има корупция е ясно на всеки. Но според мене не може да се замени MS Office-a и Windows-a с Линукс. Гледам някои прави някви сметки по надолу за лицензии и глупости. Когато се правят такива изчисления се взимат цялостната картина не само очевидното... така...
значи да кажем че се инсталира безплатно Линукс до тук добре ами децата кои ще ги учи на Линукс... мм?? Трябва да се наемят специалисти за тази цел. Това са допълнителни пари защото МS Office i Windows може да се научи от всяка учителка за кратко време а Линукс не. Така значи за всяко училище ще трябва по един специалист да му се плаща на месец минимум 400-500 лева. Така това като го умножите за около 3-4-5 години за напред и какво става.... да не говорим че ще трябва още пари за самото инсталиране на линукси и т.н. и накрая се получават ако не повече то близки разходи а се използва софтуер които е много малко разпространен и да учиш децата на него е глупаво.
Има други решения Office да се ползва като Terminal Service тъй като се плаща 1 лиценз а се ползва от много хора.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 11, 2004, 14:40
Абсолютно съм съгласен с теб Emooo
Наистина има много големи инвестиции,които за ъиндоус вече са направени
Въпросът е: да се зачеркнат ли всичките досегащни инвестиции и да се инвестира ли в Линукс?
Ние трябва да убедим Администрацията, че си струва
ТОВА Е КЛЮЧЪТ
ако администрацията го ползва лИнукса, то висшите училища и те ще минат на него и ще обучават студентите И на Линукс. Съответно ще влезе и в средното образование в програмите
Наистина това е ключът
всичко друго е само вой и оплаквания, че имало корупция, имало туй, нямало онуй

Дайте да сформираме някаква инициативна групичка за целта- да подготвим ПРОЕКТ за въвеждане на Линукс в администрацията, средното и висше образование
Ще ни трябват и други икономисти,особено при обосноваване на инвестиционната програма


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: kostadinz в Jan 11, 2004, 14:57
А виндовсите теодор милев ли ще ти поддържа и инсталира.
Един лиценз за едно РС е една месечна заплата и то в джоба на Бил...
Поне парите в БГ да си оставаха...
Инче инстал на винбозе на повече от 50 ПЦ-та си е жива трагедия.

Това дето хората сами си учели МСофиса - народа си ходи на курсове за МС офис, та пушек се вдига
А тези дето си го учат сами какъв им е проблема да си научат сами и open office.

Като гледам и каква ОС е винбозетo- "Това е системна папка моля не влизайте", голям майтап смятай как ще се провеждат часовете като почнат пуберите да шанторят из папките в windows i program files.

За какви 5 години става дума, още догодина ще ги накарат да се "прелицензират"
айде със здраве

ps в bgit.net има статии че разни наши фирми все пак са дали конкретни оферти на МОН...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 11, 2004, 15:05
Нямам нерви да изчета всички коментари, нито поредната глупост на г-н бОжилов. Предлагам да напишем контра статия на статията на този субект и да я публикуваме. Който иска да помогне да пише на webmastera@vip.bg. Ние за разлика от него ще си послужим с конкретна статистическа информация и ще предоставим снимки на работещи системи. Смятам че това е най-доброто което може да се направи в случая.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 11, 2004, 15:28
Ami.. koi shtql da innstalira Linux w uchilishtata i kolko pari shtql da wzeme....

Ako nqkoe u4ilishte ili uniwersitet reshi da mine na Linux, az sus radost shte im instaliram wsi4ki Linuxi, i to bez da im wzema i edna stotinka... zashtoto za men e udowolstwie da instalram Linux.. ne znam zashto, ama prosto me kefi!

Mislq, 4e za u4ilishtata nai-dobre ili Fedora ili Mandrake.
I dwete se nastroiwat ne po-slojno ot Windows :)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 11, 2004, 17:01
Mitak ti si tipichnata jertva na mita "free software" ili "free lunch" ili vse edno...kogato naistina tragnesh da instalirash bez pari 35000 linuxa sha poviarvam i az...
toia deto e pisal taia statia e fanatik na tema MS kakto vie ste fanatici na tema Linux. No ima verni nesta 14$ za copie e mnogo niska cena napravo e bez pari tova che niakoi sha predloji 10$ 9$ ili 8$ za linux niama nikvo znachenie. Sebastian ti li beshe toia deto nareche uchitelite "negramotni daskali" ei tashak ti kvo obrazovanie imash ve da ne mislish che kato si prochel 2 knijki za linux si nesto poveche. Sprede da si mislite che da polzvash linux oznachava che si nesto poveche ot drugite polzvasti drugi OS. Znaniata po IT niamat nisto obsto s OS e prosto platformata na koito izpolzvash znaniata si za da si varshish rabotata dali ste si programisti, design-ner, uchitel i t.n.
Zabeliazvam goliamata zabluda che si mislite che kato mojete da si nastroite mrejata driverite i drugi super elementarni nesta pod linux ste ebasi razbirachite i se imate za specialisti. Ne sluchaino Cisco CCNA i CCNP se prepodava nesta koito niamat nisto obsto s nito edna OS. Stoto se predpolaga che seki nulevo inteligenten moje da se nauchi na Linux ili Windows za 1-2 meseca bez predi tova da go e vijdal. Uchitelite ne sa tapi nai veroiatno ti si tap za da govorish taka.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 11, 2004, 17:54
Истина е, че човек дето си е настроил PC-то да работи под Линукс е СПЕЦ, и то с основание,за съжаление.
Това,че някой се счита за СУПЕРСПЕЦ само защото си е настроил драиверите и си е конфигурирал мрежата говори само за това, че човек ползващ линукс трябва да се БОРИ ЗВЕРСКИ за елементарни неща.
Това още веднъж показва,че линукс за момента не е за всеки, въпреки претенциите в тази посока.И има мнооооооооооооооооооооооооооого да се работи още з да стане реална десктоп среда и за последния малоумник.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 11, 2004, 18:43
Виждам, че всички тук започнаха да назначават СПЕЦОВЕ и да раздават заплати и т.н. Не туряме ли каруцата пред коня? КОЙ ще назначава тези спецове? КОЙ ще избере Линукс решение за училищата, Министерство на * или каквото и да е? Ето какво ми мина през акъла, докато четях кой какво и на кого писал:

С какво лоби разполага Линукс в БГ парламента/правителството?

Знам, че до голяма степен се повтарям. Но цялата тази дискусия ми напомня за банда академици, които спорят за глупости...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 11, 2004, 19:02
Не мога да Ви разбера. Един път говорите че всеки може да си инсталира Linux друг път че бил по-труден за работа от MS. Когато имате мнение по-определен въпрос поне си го поддържайте постоянно.
За поддръжката на MS я ми кажете в къде в Бг фирма продала MS го поддържа. Ако се обадиш винаги виновен е я хардуера, я допълнителния софтуер, я в краен случай потребителя. Това ли е прословутата поддръжка ми кажете?
Защо Linuks да се инсталира трудно? Ами не е задължително за десктоп да се използва Debian, Slakware и др. В края на краищата да не би на всяко бюро да инсталират NT ili Win2000. Има си дистрибуции на Linuks които са направени точно затова - за да са лесни за инсталация и от начинаещ потребител.
Не съм съгласен че Linux се учи по-трудно от Windows, особено при последните дистрибуции. Единственното по-трудно се състои в това, че има много по-голям избор на пакети и трябва да решиш кое ще ти пасне най-добре на нуждите.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 11, 2004, 19:57
Koko na teb moje da ne ti e trudno da uchish linux no na povecheto hora osobenno koito niamat goliam dostap do computri im e trudno. I mnoo interesno sa poluchava uplivate windowsa stoto e sharen i ima kopcheta a v kraina smetka povecheto distribucii otivat tochno v tazi posoka i kato stignat to niakvo prilichno nivo i stavat plateni (red hat). Koga ste proumeete che niama bezplatni nesta...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 11, 2004, 21:55
Съгласе съм за шарениите. Лично мен ме дразнят, но какво да се прави потребителите в масовата си част търсят точно това. А това е пазар и то голям. Но прави разлика - KDE и GNOME са безплатни, а точно те са най-шарената част от Linux дистрибуциите.
Ако погледнем на нещата реално не може фирма от ранга на RedHat да работи на загуба, така че защо да не продава поддръжката. Отделно спонсорира и свободни проекти. Не виждам в това нищо лошо.
За трудноста. Не мисля, че дистрибуции като Mandrake и RedHat, а предполагам и SuSe са под нивото на Win по лекота на инсталиране.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 11, 2004, 23:45
red hat veche ne e bezplatna distributzia sichko e plateno daje i linux copieto ne samo podrajkata... tova e mnogo dobre zastoto bez pari hubost ne stava... nadiavam se da izgradiat nesto naistina dobro koeto da konkurira windows zastoto monopola ne e dobro nesto.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 15, 2004, 17:58
Цитат (Emooo @ Ян. 11 2004,18:01)
Mitak ti si tipichnata jertva na mita "free software" ili "free lunch" ili vse edno...kogato naistina tragnesh da instalirash bez pari 35000 linuxa sha poviarvam i az...

Emooo, da fanatik sum na tema Linux, Free Software i Open Source.

Towa e SVOBODA - swoboda da izbirash, svoboda da mislish...
Nikoi ne ti kazwa "Twoiata sistema shte izglejda to4no TAKA" - mojesh da si ia nastroish  kakto iskash. Kakwo da haresam w shareniite na WinXP?? A i oshte powe4e - wzemi nqkoe nestandartno ustrojstwo, koeto trqbwa da se wkliu4i kam Paralelen ili serien port, i mu podkarai softuera pod XP... uspeh :)

Oshte wednuj:
Az sum Linux maniak... Linux me kefi, Open Source mi dawa smisul da jiweia.
Na koito ne mu hareswa - da si polzwa M$ bozata :)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 15, 2004, 18:02
Izwinqwam se, 4e postwam za wtori put...
ama iskam da popitam tam Emooo li kak beshe:

Koi ti kaza, 4e Free Software i Open Source e mit????

Shto li te swurzwam s Dobdi Debilow.. ne znam, ama po izkazwaniq na nego mi prili4ash.

Shtom "tup selianin" /kakto me nari4at nqkoi/ kato mene moje da nauchi Linux - zna4i wseki moje :)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 15, 2004, 20:35
az sam na 15 ( tova lqto 6te stana na 16 ) , sled 3 godini 6te sam na 18 ( sled tolkova vreme 6te izte4e dogovora mejdu M$ i MON ) ; mislq do togava da izu4avam linux i kato im izte4e dogovora da im napravq edno distro bazirano na Mandrake ( ili nqkoq druga distribuciq , ako re6a 4e e po podhodq6ta ) , koeto samo da mu slaga6 CD1 i da po4va da si instalira software ( koito 6te e alternativa na vsi4ko koeto ima na PCtata v u4ili6tata ) i samo da si iska ddrugite CDta i nakraq samo nastroikite bez koito nemoje da se mine i 6te sloja scripts koito pri sazdavane na user vednaga da mu naglasqvat cqlata grafi4na sreda zaedno s prilojeniqta da izglejdat to4no kato v MS WIn$ux i 6te predloja na MON da im go zapi6a na tolkova puti kolkoto iskat na cena 2 leva na CD ( ako CDtata sa mnogo i ofertata na M$ e po evtina 6te mina na po evtini CDta )

nadqvam se da izpulnq tova si namerenie


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 15, 2004, 20:39
debian ти трябва е на тоз мандрейк....
или както както казват - дебиан работа на всичко
пък и ще ти е най-лесно и удобно


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 15, 2004, 20:43
Дебиан не е ли за сървъри?


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 15, 2004, 20:43
spomnqm si 4e nqkoi napisa 4e Red Hat ve4e ne e bezplatna , taka e no vsi4kite im proekti sa prehvurleni na Feodora , taka 4e mislq 4e za Feodora moje da misli6 kato za Red Hat 10

Цитат

Не мога да Ви разбера. Един път говорите че всеки може да си инсталира Linux друг път че бил по-труден за работа от MS. Когато имате мнение по-определен въпрос поне си го поддържайте постоянно.

Koko, prosto ima razliki v distrotata, naprimer Slackware e mnogo truden za sled instalacionna nastroika ako ne razbira6 ot linux , oba4e Mandrake moje da si go sloji6 bez izob6to da si 4uval za linux predi tova


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 15, 2004, 21:50
Напълно съм съгласен. Всяка дистрибуция си има своите особености. Това я прави по-различна от другите, но при Linux идеята а и целта е една, само средствата понякога са различни.
Аз за себе си съм възприел следната практика:
  Ползвам RedHat за минимална инсталация. Свикнал съм му със tolls-овете.
  Следващата стъпка е да си компилирам почти всички пакети от source. Първо щото всяка дистрибуция докато излезе вече е със стари версии и второ така в повечето случаи махам ненужните ми екстри за конкретния случай (особено в ядрото).
Е те на това му викам СВОБОДА и на изнор и на действие.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 15, 2004, 22:17
sebastianz55, dosega ne sam probval Debian no ima vreme i 6te go probvam oba4e paketite sa mu dosta stari po default i tova me pritesnqva , puk i ne e izvesten kato mnogo user friendly distro ( pone az sam ostanal s takova vpe4atlenie )


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 15, 2004, 23:43
sega ste ti kaja sto Open Source e mit...
no parvo polzvam Linux ot 3 godini kato serveri na niakoi staigi sega sam na Slackware ne stava vapros che ne moje da se nauchi, nauchavaneto e nai lesno za razumen chovek vaprosa e che da znaesh linux ne te pravi IT Specialist i nikoi niama da ti plasta za tova che znaesh linux se edno da ti plastat che znaesh windows....

OpenSource mi napomnia mnogo za komunizma hubavi obestania "vsichki ste sme ravni", "sireneto ste e mnogo evtino(bezplatno)", na praktika kakto znaete komunizma se okaza savsem drugo....

Koito izrabotva OpenSource obiknovenno povecheto bezplaten software se izrabotva ot programisti koito imat nujda ot start za da popadnat v golemi softwareni companii i da ima plastata dobre, te zapochvat niakav proekt koito biva zabeliazan i togava edna goliama firma kato Microsoft i Oracle ili koiato si izberete im predlaga mnogo pari i te zapochvat rabota pri tiah. Tova ne e losho no proektite koito sa zapochnali se zariazvat ili se poemat ot drugi mladi programisti koito imat sastata cel kato predcite si... problema e che prehvarlianeto na source code ne e kato da prehvarlish edna torba ciment i naslednika triabva da vloji ogromni uslia da izuchi i razbere code-a za da e proizvoditelen i da moje da prodalji proekta... i kolkoto softuera e po slojen tolkova po trudno stava tova.

Sega za da e napravi darjavnata administracia sas Linux kvo tria da sa polzva OpenOffice... kva e garanciata che sled 1 godina ste ima OpenOffice... ami specializirania software koito triabva da se izraboti za tazi administracia niama da e FREE tova e sigurno a toi e MNOGO MNOGOOOOO skap obiknovenno kogato se kupuvat stoki (software e kam tiah) se kupuva po evtinoto i po kachestvenoto... pod window ima napisan mnogo software i toi e po-evtin ot linuxia (tova e provereno) sasto taka pod linux niama stanadarti i utre moje veche da ne se polzva XFree86 (dokolkoto znam i ot tam izbiagaha hora) napisania software niama da raboti v badeste i kato se ima predvid nesigurnoto badeste na linux kato DESKTOP!!!!!
veznite naklaniat kam windows vie mislite kato useri na linux-i rabotesti vav mazata na 486-cata. Kogato pravish proekti za mnogo pari ne moje da gi hvarliash v nesto nesigurno. I ne si pravete iliuzite che ako ste triabvat niakolko miliona $ za administraciata s windows, ako se napravi pod Linux ste struva 0$... ne ste struva pak mnogo... moje i da e po malko no tazi ikonommia ne si struva parite. Ae zabravete omrazata si kam MS i Win... i pomislete kato targovetz i ste vidite che sam prav

az ne sam dobri nam si koi beshe... toi verno malko se prestarava i e ekstremist na tema MS, no vie ste tochno negovata protipolojnost extremisti na tema Linux.

- По какво Windows прилича на презерватива?
- Никой не го харесва, но всеки го използва...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 16, 2004, 00:41
sega ste ti kaja sto ….
no parvo polzvam Windows ot 3 godini kato serveri na niakoi staigi sega sam na XP ne stava vapros che ne moje da se nauchi, nauchavaneto e nai lesno za razumen chovek vaprosa e che da znaesh Windows ne te pravi IT Specialist i nikoi niama da ti plasta za tova che znaesh Windows se edno da ti plastat che znaesh ....???

Microsoft mi napomnia mnogo za komunizma hubavi obestania "vsichki ste sme ravni", "sireneto ste e mnogo evtino(bezplatno)", na praktika kakto znaete komunizma se okaza savsem drugo....

Koito izrabotva windows programi obiknovenno povecheto bezplaten software za windows se izrabotva ot programisti koito imat nujda ot start za da popadnat v golemi softwareni companii i da ima plastata dobre, te zapochvat niakav proekt koito biva zabeliazan i togava edna goliama firma kato Microsoft i Oracle ili koiato si izberete im predlaga mnogo pari i te zapochvat rabota pri tiah. Tova ne e losho no proektite koito sa zapochnali se zariazvat ili se poemat ot drugi mladi programisti koito imat sastata cel kato predcite si... problema e che prehvarlianeto na source code ne e kato da prehvarlish edna torba ciment i naslednika triabva da vloji ogromni uslia da izuchi i razbere code-a za da e proizvoditelen i da moje da prodalji proekta... i kolkoto softuera e po slojen tolkova po trudno stava tova.

Sega za da e napravi darjavnata administracia sas Windows kvo tria da sa polzva OfficeXP... kva e garanciata che sled 1 godina ste ima OfficeXP... ami specializirania software koito triabva da se izraboti za tazi administracia niama da e FREE tova e sigurno a toi e MNOGO MNOGOOOOO skap obiknovenno kogato se kupuvat stoki (software e kam tiah) se kupuva po evtinoto i po kachestvenoto... pod Linux ima napisan mnogo software i toi e po-evtin ot Windowsia (tova e provereno) sasto taka pod Windows niama stanadarti i utre moje veche da ne se polzva DirectX (dokolkoto znam i ot tam izbiagaha hora) napisania software niama da raboti v badeste i kato se ima predvid nesigurnoto badeste na Windows kato DESKTOP!!!!!
veznite naklaniat kam windows vie mislite kato useri na Windows-i rabotesti vav mazata na 486-cata. Kogato pravish proekti za mnogo pari ne moje da gi hvarliash v nesto nesigurno. I ne si pravete iliuzite che ako ste triabvat niakolko miliona $ za administraciata s windows, ako se napravi pod Windows ste struva 10000$... ne ste struva pak mnogo... moje i da e po malko no tazi ikonommia ne si struva parite. Ae zabraviam omrazata si kam Linux... i pomisliam kato targovetz i se vijda che sam prav

az ne sam dobri nam si koi beshe... toi verno malko se prestarava i e ekstremist na tema MS, no vie ste tochno negovata protipolojnost extremisti na tema Alternativa.

- По какво Windows са различава от Linux?
- Никой не го харесва и е способен да сложи драйвери на кабел потопен във вода...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 16, 2004, 00:43
ako niama kakvo da kajesh zamalchi. ochakvam otgovor ot razumnite koito imat kakvo da kajat.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 16, 2004, 00:52
Уф, нямам нерви да изчета толкова нещо на shliokchavitzca  :angry:


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 01:55
лелеееееееееее!
бе вие лудили сте бе?
кой ще ви чете тая латиница???
то поне да имаше еднакви стандарти, пък то...
...
сложете си бглинукс
акон е знаете как - обадете се да ви кажа


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 02:14
Прав си Емо, ама кои ли те слуша??
Тука някъде из форума четох ,че имало българска операционна система ( не тиликс, съвсем друга) дето била предложена. Естествено не е одобрена.

АБЕ как си представяте администрацията да избере нещо без предварителни тестове, сертифициране и т.н.???
ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ИЛИ НА ЛУДИ СЕ ПРАВИТЕ???

А кой ще избере нещо което се води на принципа на сободния софтуер:
"Никой не е длъжен нищо да ти прави- като не ти харесва направи си го сам"???
Това нещо няма да мине пред администарията.
Тя не ползва линукс или уиндоус за бъзикни като мен и вас,а за много сериозни работи. И не може утре да се окаже че опен офис се е ориентирал в друга насока- както екипа на xmms e решил да не поддържа формата mp3???
ами ако утре open ofice решат да не поддържат doc файлове?
Ей така- напук!
какво правим?
И никой нищо не може да им каже или да ги задължи!
И какво? ще плащаме на екип дето да направи plugin за doc файлове ли??? Бе ВИЕ ЧУВАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ГОВОРИТЕ?

Тук някой се фука че "предусещал" като търговец..
ТРЪНКИ!
ако предусещаше щеше да си направи труда да пита потербителите:
ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ?
а не да си разработва нещо - ей так а за спорта щото нещо го кефи и между другото да го пуска в нета
..
В линукс никой не е длъжен нищо на никого да разработва. ТОВА е несигурност, която цяла държава не може да си позволи как да е.
...
защо линукс няма свястна десктоп среда?
защо ядро 2.6.0 не поддържа лан каратта ми cnet pro 200-НАЙ-МАСОВАТА КАРТА?
Утре какво ще кажете на администарцият?? сори не можете да си сложите линукс на тези 5 000, а само на онези 30 000 компютъра щото тази ланкарта не се поддържа??? Или "наемете ни да ви напишем дарйвер"???
..
Ако искате да пробие линукс, КРИТИКИТЕ трябва да се чуват и не само това, а и да се слушат! Трябва да се избягва всякакъв фанатизъм, щото той ви заслепява и ви кара да не виждате недостатъците!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 16, 2004, 12:46
Цитат
АБЕ как си представяте администрацията да избере нещо без предварителни тестове, сертифициране и т.н.???

И аз смятам, че не се подхожда достатъчно сериозно, но и какво ли още може да се направи, когато обществената поръчка е за доставка на MS софтуер?
Цитат
ами ако утре open ofice решат да не поддържат doc файлове?

Това определено не е проблем на OpenOffice или на потребителите му. Това е проблем на Майкрософт и потребителите на MS Office. Съответно, ако някой е недоволен от това, че MS Office е съвместим само със себеси да напише гневно писмо до Теодор Милев и Бил Гейтс и да пита от къде идва тази осъкатеност на прескъпият им офис пакет. Хоп да ме прощават... "офис система"  :p
Цитат
ако предусещаше щеше да си направи труда да пита потербителите:
ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ?

Извинявай, обаче потребителите в много малко случаи знаят какво искат! Особено в държавната администрация, където работят главно юристи, финансисти и т.н., т.е. нетехнически лица! Работа на дистрибутора е да осигури един основен пакет от инструменти (например ОС + офис пакет) и в последствие да се добавят нови, например счетоводни програми и т.н. Разбира се дистрибутора трябва да е запознат с работата на клиента си, за да му предложи продукт, който максимално да покрива нуждите му.
А и кога MS са питали някой от ДА какво иска да ползва?
Цитат
В линукс никой не е длъжен нищо на никого да разработва.

Това не е вярно. Твоят дистрибутор е задължен да осигурява поддръжка за определен срок при положение че си закупил неговият продукт. Точно за това съществуват комерсиалните дистрибуции.
Цитат
защо линукс няма свястна десктоп среда?

Моля?
Цитат
защо ядро 2.6.0 не поддържа лан каратта ми cnet pro 200-НАЙ-МАСОВАТА КАРТА?

Трябва да питаш производителя на картата защо не е написал драйвери за Линукс. Нали не мислиш, че тая карта работи под Уин защото от MS са написали драйвери за нея? И тук идва много важен извод, че не бива да спиш, когато купуваш хардуер! Трябва да знаеш, че въпросния продукт работи под Линукс преди да си дадеш парите. За целта се пита продавача, проверява се на сайта на производителя или се пита във форуми като този.
Цитат
Трябва да се избягва всякакъв фанатизъм, щото той ви заслепява и ви кара да не виждате недостатъците!

Съгласен! Критика трябва да има. Но за чий недостатъци става дума? Недостатък на Линукс ли е, че например Адоб не искат да пуснат Фотошоп за тази платформа? Като се има в предвид, че има версия за MacOS X, която е базирана на *BSD! Проблем на Линукс ли е, че производителите на ЛАН картата ти не са сметнали за необходимо да напишат драйвери? Има и смешни ситуации, например Acer, които не са написали драйвери за техен скенер, но на диска към него можеш да намериш SANE! Също така сигурно си чувал за политиката на Монополиста "който не е с нас е против нас". Това спира много фирми да направят продуктите си съвместими с Линукс, а не че свободния софтуер отричал комерсиалния. Даже компании, като Интел, които не посмяха да напишат драйвери за Центрино за да не развалят "добрите отношения" с Монополиста.

Критиката е хубаво нещо, но е добре да е отправена към когото трябва.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 13:44
1. проблема е там че АЗ на моя служебенкомпютър имам над 250 МЕГАбайта с .doc и .xls файлове. Ако някой си мисли, че ще отварям един по един всеки файл и  ще го донагласям на OPenOffice  МНОГО СЕ ЛЪЖЕ
Още повече че в министерствата само по въпросите на евроинтеграцият апо официални данни има няколкостотин хиляди страници текстове. Как си представяте подобно конвертиране?
2. Никой няма да се сърди че MSOffice не е съвеместим с Линукс и опен офис, защото опен офис е направен да е съвместим с МсОФис, а не обратното.
3. Извинявай ама ти си ИКОНОМИЧЕСКИ неграмотен
Потребителят определя какво ще се произвежда. За маркетинговата и производствената концепция на маркетинговото управление може да прочетеш в книгата на ФИЛИП КОТЛЪР " Управление на маркетинга" -тя е над 1000 страници.
4. За десктоп средата-ами виж само как са наклепотени иконите в различните теми- безогледен подбор нацветови гами, смесване на съссем различни по цвят и форма икони. За други работи не ми с еприказва.
Виж само старт бутона на винХР колко светлосенки и полутонове има и ще ти светне колко труд трябва още
5.Ами ти можеш ли да кажеш намоя университет- да сте гледаликакви ланкарти сте си купували? преди 10 години? Ами знаеш ли какъв ще е отговора? "няма драйвер за линукс- няма линукс. НИЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИМ-днес имаме занятия, утре също. "


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 16, 2004, 19:22
Цитат
Ако някой си мисли, че ще отварям един по един всеки файл и  ще го донагласям на OPenOffice  МНОГО СЕ ЛЪЖЕ

Това си е твоя работа. Тогава се разделяш с 1000 долара и си свиркаш поне 3 години ;)
Цитат
Никой няма да се сърди че MSOffice не е съвеместим с Линукс и опен офис...

Интересно на кого да се сърдим тогава. На ОпенОфис, че не поддържа ЗАТВОРЕНИТЕ формати на МОНОПОЛИСТА? Така, както се сещаш се бетонира монопола и при офис пакетите. Да си чул за безплатен MS Office Reader по аналог на Acrobat Reader? Ако в работата си на MS Office, в къщи трябва или да смъкнеш още 1000 долара лични средства, или да го откраднеш! Както и всички хора и фирми, които работят с теб също трябва или да плащат или да краднат!
Цитат
За маркетинговата и производствената концепция на маркетинговото управление може да прочетеш в книгата на ФИЛИП КОТЛЪР " Управление на маркетинга" -тя е над 1000 страници.

Това какво общо има с темата? Ако имаш икономическо образование - браво, но не за това говорим. Това, което казах е на база преките ми контакти с ДА. Общо взето хората там няма да различат Уиндос ХП и КДЕ с тема на Уиндос ХП. Също така казах, че за парите които плащаш дистрибутора е длъжен да ти предостави средства, които покриват нуждите ти. Кое от това не е ясно?
Цитат
За десктоп средата-ами виж само как са наклепотени иконите в различните теми- безогледен подбор нацветови гами, смесване на съссем различни по цвят и форма икони. За други работи не ми с еприказва.
Виж само старт бутона на винХР колко светлосенки и полутонове има и ще ти светне колко труд трябва още

При всичкото това разнообразие, не можеш да твърдиш, че няма тема, която да ти върши работа. Съответно не можеш да твърдиш, че "линукс нямал свестен десктоп".
И пробвай да отидеш на сайта на майкрософт и да си свалиш теми за десктопа БЕЗПЛАТНО.
Цитат
Ами ти можеш ли да кажеш намоя университет- да сте гледаликакви ланкарти сте си купували? преди 10 години? Ами знаеш ли какъв ще е отговора? "няма драйвер за линукс- няма линукс. НИЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИМ-днес имаме занятия, утре също. "

За тази карта вече ти обясниха в другата тема. В крайна сметка има драйвер, но се компилира от друго място. И това "няма линукс" не плаши никого. Който не иска Линукс винаги може да се раздели с 1000 долара на един брой компютър и да си свирка известно време. Тук не включвам "наглата кражба на интелектуална собственост",както би казал гсин Милев  ;)

П.С. Влясох в тази тема не да се заяждам, а да се опитам да разясня някои неща, но определено смятам, че тонът ти е по-остър от нормалното и подхождаш с прекалено голяма критичност към Линукс и свободния софтуер.

Със здраве!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 16, 2004, 19:44
mikis явно е че ти не си фанатик като другите и може да се води разговор с тебе... но някаде бъркаш. Наистина MS има затворени формати, имат и други неща ама те са си ги измислил и ако някои изка да ги ползва трябва да се лицензират. Както AMD от години лицензира от Интел. Не може да се каже MS са лоши щото изкат лицензи... че това е пазарна икономика не може да раздаваш технологии без пари на някои които после ще ти изяде пазара. И не съм съгласен също и с....
Когато производителя не е написъл драйвери не е важно къде е проблема дали в производителя или линукс, важното е че това устройство е безполезно под Линукс. А това вече е проблем за потребителя на Линукс. И това ако е една голяма организация с хиляди компютри се явява голям проблем. Още повече че не се знае за в бъдеще дали Линукс ще подържа ново излизащия хардуер. MS Office има едно голямо предимство което въобще липсва на всичко свързано с Линукс СТАНДАРТИ. Защо като MS не подържа форматите на OpenOffice никои не реве за това....?


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 21:23
1. mikis, не мислиш ли че точно това прравят повечето хора? - предпочитат да се разделят със 96$ за винХР и 331$ за office XP вместо да вземат нещо "безплатно" и да му берат ядовете?!
Практиката показва точно това. Няма нищо лошо, но щом линукс претендира да стане масов и да ВЗЕМЕ дела на уиндоус, то значи нещо не е наред- значи ползите от безплатни ясофтуер са по-малки, отколкото т.нар. в икономиката алтернативен разход- нерви, труд за настройки, главоболия по конвертиране, търсене на драйвери, ходене по форуми  и т.н.
Очевидно ползите са по-малко от загубите.
Щото ти казваш "дайте 1000$ и бегайте" ама това и става. Щото линукс обществото пищи точно за обратното- да не се дават пари а да се вземе "безплатното"

2. Не се надувам че съм завършил икономика. Искам само да ти подчертая дебело, че много грешиш, смятайки че потребителите не знаят какво искат. МНОГО ГРЕШИШ.
неслучайно М$ отделя милони, ако не и миулиарди за маркетингови проучвания и изследвяания какво се търси. Неслучайно и сега изследват какво потребителите на линукс харесват в линукса и не харесват във уиндоуса.
Ако си чел последното интервю на Торвалдс, той казва лично , че линукс не разполага с маркетингови специалисти и PR.Ако линукс иска да вземе пазарния дял на Уиндоус ще трябва да се вслуша в Исканията потребителите на тези потребители
 
3. няма нужда да си свалям десктоп тема за ХР, защото вградената е супер добра.
4. Нямам нам,ерение да посещавам милион сайтове за да си сваля свястана тема и да въртя мегабайти. щото тези мегабайти ми СТРУВАТ ПАРИ. И май с еоказва, че безплатниуя уж софтуер ми струва извънредни пари?
пртеровил съм всички теми в kde-look.org и не намерих нито една като за мен. всички теми изобразяват техничарски теми. Ами ако не искам зъбни колелца и разни кристални кошчета?
Аз искам всичко да е в един стил!- ако кошчето е кристално бяло другит еикони и те да са такива, ане да ми лепнат една в синьо, дртуга в черно и червено и прочие безвкусици.
И проблемът е че тези теми са правени от любители- направил си някой тема и си я ъплоуднал- няма лошо. Ама на мен ми трябва нещо приятно. В ХР цветовата гама е синьо, зелено, червено и жълто, без фрапантни контрасти
за bluscurve сам виждаш колко усилия са хвърлени и пак докъде са нещата.
...
на мен може и да не ми отговорите, може и да ме изхвърлите и ли да ми заключите темата.
Но тези въпроси си ги задават и други хора в тоя форум
задават си ги и хора в администрацията и фирмите.
а на тях ако не отговорите - линукс ще си стои още на ниво сървър и уиндоус ще си има 90% пазарен дял. И пак ще пищят всияки че линукс бил онеправдан и имало корупция.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 16, 2004, 21:32
Изобщо какво търсиш тук, а не си в кабинета на някой психоаналитик?

Момче,
имаш сериозен проблем!!!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 21:41
Това което искам е:
1.Определени проблеми,които пречат на масовизирането на линукс да бъдат забелязани от достатъчно на брой хора. Защото ако един проблем не бъде забелязан и обозначен като такъв, то няма да бъде направен опит за разрешениято му, проблема ще си остане и нещата зациклят.
2. да бъде отговрено смислено на въпросите на хората, които са отговорни за внедеряването на линукс в държаваната администрация и образованието, а не да се правим, че на тези въпроси вече е даден отговор или че не съществуват


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 16, 2004, 21:54
Тези проблеми се забелязват но това е слабоста на безплатния софтуер - НЯМА ПАРИ за реклама маркетинг проучване... за нищо няма пари...

Аз много ама много се радвам че вече Red hat не е безплатен тва е няква надежда за Линукс че нещата ще потръгнат. Не ми трябва безплатен софтуер трябва ми качествен позволяващ ми да си върша работата и да изкарвам пари много повече от цената на самия софтуер.

Между другото Веско и аз съм на платен трафик не съм смятъл колко пари ми усмука Линукса за си сваля нов kernel, ново pppd и pptp за да си пусна VPN-a. Да не споменавам мъките. Чудно ми е някои от неразбиращите узъри в администрацията как ще си направи VPN... бахти ша е шоу


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: kostadinz в Jan 16, 2004, 22:17
Емоо и веско пишете по-малко в този форум и ще икономисате още повече от ценния ви трафик!


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 16, 2004, 22:34
лошото е че ви с много думи се казват много безмислици и много малко малко малко истини и лошото е че сте се набутали тук за да привличате внимание - на ни казвайте кое как стои и да ни обясняата кое какво е защото и ние сме от тази държава - да ви светна - работим при това упорито и не чакаме на готово на мързелите да рестартират като гламави
за това като дойде някой нов тук първо пита после чете - щото такава ви е културата - всичко на готово - е, да ама сте много в грешка драги ми смехурковци - пишете, пишете - то и аз така мога да разтягам лукуми - тук сме за да работим и да си помагаме а не да си упражняваме риториката - по едно време се замислих, че тука ще изникнат интересни неща, но и това време отмина
чудя се защо ???!!!ники не е заключил темата!!!??? вече, само място на диска ще изяде а до никъде повече няма да се стигне
писна ми от такива като вас - всичко знаят и всичко могат и са вечно прави - ми добре де съгласни сме? ейде сега млък, че си имаме и по важна работа...


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 16, 2004, 22:49
Ами аз все си мисля че тука водим дискусия за това зашо линукс не се приема в България от държавната администрация, образователна система и частен бизнес.

Никой не е принуден да чете какво се пише тука. Не е ли така sebastianz55?

А ако ще заключваме теми в началото на дебата то това си  грубо погазване на свободата на словото.
И това няма ни най-малко да допринесе за изчистването на проблемите на линукс в България.
Би трябвалода се замислим какво пречи линукс да навлезе в България?като начало самод а определим проблемите, да изслушаме мнения на нормални хора от ежедневието, а после да решим с кои проблеми ще се заемем най-напред според силите си.
Това, в което с е епревърнал този сайт е един ЗАТВОРЕН клуб, в който редовно постват 10-ина човека,които изразяват крайно негативно отношение към всякаква критика и всеки по-неудобен въпрос или мнение се заключва. АКо този сайт ще став място за срещи на някакъв затворен кръг фанатици казвайте


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: kennedy в Jan 16, 2004, 23:15
веско
1. поставянето на проблемите, трябва да бъде пред този който може да ги разреши.
2. конвертирането на данни струва пари. никой неказва, че най-добре е безплатното. Да си чул Sun (ако незнаеш това е компанията, която помага за OO  и която продава StarOffice) хх$ ако не се лъжа беше цената. питай ги, те са хора на бизнеса, ще ти кажат цена.
3. темите винаги се свалят от нета, дори и тези на МС, може би си сгрешил с дистрибуция (незнам какво ползваш, но на СУСЕ-то темите му са готини, и има товече отколкото в вин-а) , все пак нали знаеш "по вкус и цвет - тавариш нет"
4. ако си решил да правиш нещо, извади белия лист и започни да пишеш, например "проект за линукс, удачен на държавната администрация" като си готов, публикувай го и тогава да видим на какво се обръща внимание и на какво не. 5 страници до тук изписано и след 2 седмици няма да го има.
5. след това седни и напиши "какво трябва да има в една графична среда за да бъде свясна" и "какво искам от линукс"
6. неизползвай сравнението за 2.4.6 защото тогава как ще коментираш защо по  дяволите в последния вин(логхорн) трябва специален !!!!!!! скрипт да му слагаш за да тръгне мрежата ???  към кого да се обърне комшията, на когото TV картата (някакав пинакал или нещо подобно) неиска да се инсталира под ХР (драйвери за ХР от системния му диск) ??? към този който му е продал картата ??? към този който му е продал вина ??? към мен ??? а?
прекалено много популизам има в такива твърдения. я дай малко по-разумно (в смисъл, идеи,идеи,идеи после работа,работа,работа)  .

емо:
"на такъв такова, таковата му такова"
(на некъдърен потребител линукса му крив).
Това че ти неможеш да използваш линукс за  desctop говори много зле за теб, вземи пробвай с SUSE, Mandrake или Lindows (не slackware защото предимно е за напреднали потребители и най-вече се използва за сървъри)


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 17, 2004, 00:14
На вниманието на божилов, емооооо, и веско денчев... че, сте трима - трима сте, че сте глупци - също е видно от отзивите на феновете за бестселъра, който направо отвори очите на милиони срещу скромните 2,66лв.

Чудя се също, ако това се премести в ХУМОР, дали изобщо някой ще си прави труда да уйдисва на акъла на тримата глупаци?

Що не си намерите някой форум за Windows и там да си пеете харе-кришна докато не дойдат качулките да ви земат машините? Чудна работа - windows най-разпространената ОС, а форумите на потребителите за него най-секретни, и най-скъпо платени... Вие платихте ли си лицензите за софтуера, а? Андрешковци. Който си ги е платил, да се логне на сайта на М$ и да търси психиатър там, а не тук.

Ае сиктир от калъфи с кафяви гащи.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 17, 2004, 00:59
Сега...
На който не му харесва да не ползва. Никой не е задължен да ползва било Линукс, било БСД, било ОпенОфис, било КОфис, било Гимп и т.н.
Тук се изписаха доста неща, които не звучат сериозно, да не кажа са направо смешни. Няма да цитирам, за да не влизам в излишни спорове, но мисля, че трябва да се мисли добре преди да се говори.

Така.. първо дакажа как протекоха нещата при мен.
Първият ми компютър беше Правец 16 и ми го донесоха с ДОС 5.0. Бях много радостен, но не знаех абсолютно нищо. Форматирах дискета, като пишех следната команда (казана ми по телефона): format interval a:  :)  Правете си сметката. След това си купих книжка за ДОС и научих всичките команди. Станах Факир на ДОС-а. Мина време, Правеца остаря, купих си 486. На него разбира се си сложих (демек откраднах) Уиндос 95. Зор докато го науча. Купих си книжка, където беше описано кое за какво служи. Пак мина време, сложих си (демек пак откраднах) Уиндос 98. Бях невероятно щастлив от "новия" интерфейс. Въпреки, че назнайвах 95-цата си купих книжка и за 98. Станах факир на Уиндоса. Можех да го инсталирам/краквам, да го настройвам изцяло. Започнах да се мисля за професионалист и видиш ли как няма нещо да не разбирам на тия компютри.Междувременно научих MS Office и AutoCad. Станах едва ли не бог на компютрите или поне така си мислех. По едно време, обаче чух за някъв Линукс, разправят бил по-добър!! И викам айде да го видя, понеже съм голям професионалист едва ли ще ми се опъне. Купих си аз три диска с РедХат 7.1 и започнах инсталацията. Мъка, мъкааа. Едвам инсталирах, да не говорим за графичната среда. ГНОМ вървеше как да е, ама КДЕ се влачеше много зле. И аз професионалиста си строших зъбите в тоя РедХат и останах разочарован. Направо побеснях, хвърлих дисковете в стената и го зарязах за почти година. След време си викам "абе айде, не съм толкова тъп, дай да видя дали не мога да го науча тоя Линукс...". Качих си Мандрейк 8.2, купих си книжка и започнах да питам по форумите. За кратко научих основните команди, стана ми интересно и малко по малко открих логиката и нещата почнаха да се изясняват. Сега имам намерение да мина изцяло на ГНУ/Линукс, веднага щом ъпгрейдна системата, защото имам хардуер, който не се поддържа. Междувременно докато събера пари за ъпгрейд ще натрупам още опит и прехвърлянето ми ще стане почти безболезнено.

Какъв е извода? Нещата стават с четене! И с желание. Както казах на един друг "професионален" уиндос потребител: Със шофьорска книжка не може да се пилотира самолет, независимо колко добър шофьор си! Както си ходил на шофьорски курсове преди да вземеш книжка, така трябва да се научиш да пилотираш преди да се качиш в самолет. Иначе става катастрофа. Преди това повече четене, по-малко общи приказки.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 17, 2004, 01:08
mikis,
ОТКЛОНЯВАШ СЕ ОТ ТЕМАТА!!!
тук дебатираме защо линукс не се прилага в средното образование и държаваната администрация.
дебатираме КАК ДА НАПРАВИМ така че горепосочените групи ДА ПОЛЗВАТ линукс
ако смяташ да им кажем- бегайте оттук-не си за тази тема, без да се обиждаш


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: demoniac в Jan 17, 2004, 03:24
Бау-Бау...( и аз да полая малко:))
Как да направим така че линукс да се използва от ДА?
Ми че то вече е направено, но нчкои хорица просто нещат да прогледнат.
Има и дистрибуция, която безпроблемно може да върши всичко (че и повече), което прехваленият М$ предлага.
И за разлика от М$ Прозорци наистина си е локализирана. Не знам защо се опитват да ни втълпят от М$ че винХР-то било локализирано и за БГ, след като инсталацията му протича на милия ни "роден" англииски.
Но не за това ми е мисълта. За Тиликс 0.2 става на въпрос ако не сте се досетили досега. Инсталира се за 5-10 минути и след още толкова време, отделено за настройка е готова за работа. Ха да видим колко време ще се инсталира ХР-то, заедно с офиси и една камара драйвери и драйверчета, за да може да работи като за парите, които се плащат за него. А и колко време ще работи, докато се намери някой,  който да реши да "освободи" място на диска, от ЗАЩИТЕНИТЕ директории? Или някой и друг ворм не загризе безценните документи?
Неможе никой да не знае че има решение. Просто си има причина да се прави, че не вижда и тази причина не е в това че няма кой да обучи ДА-то. Явно е че се разиграват доста пари и от това никой не печели освен чичко Бил...

  П.П. Не, Емооо (и компания), не е толкова голям разхода от мегабайтите, колкото се опитваш да ни убедиш. Това поне го знам от опит.

 П.П.П. И нека не разтягаме тук ластици по такива теми, защото каквото пишем си остава тук.

Со здраве, со кротце, со малко кютек (да не се налага последното :))


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: mikis в Jan 17, 2004, 12:36
Цитат (vesko_dechev @ Ян. 17 2004)
...тук дебатираме защо линукс не се прилага в средното образование и държаваната администрация.
дебатираме КАК ДА НАПРАВИМ така че горепосочените групи ДА ПОЛЗВАТ линукс...

Дали Линукс ще се ползва в ДА зависи единствено от ДА! Имаше един документ, в който ако не се лъжа Европейската комисия препоръчва в държавните администрации, където е възможно да се ползва свободен софтуер. Но ние явно сме повече американци, отколкото европейци! Какъв беше лафа "нашия циливилизационен избор"! Не може всяка обществена поръчка да е за продукти на MS и да се надяват, че някой дистрибутор, ей така за спорта ще инвестира средства в дистрибуция покриваща нуждите на ДА.Трябва да има равнопоставеност, а защо няма и защо не се съобразяват с препоръките на Европейската комисия, всеки може сам да си отговори. А така, както ни обвързват с Монополиста с договори за десетки милиони долари, още дълго време ще плащаме данък софтуер или ще треперим да не влезе полицията я в къщи, я в офиса...
Дали Линукс ще се изучава в средното образование зависи почти изцяло от МОН. Но със сигурност в средните училища не се преподава компютърна грамотност, а майкрософтски курсове. Тия деца, като завършат почти сигурно ще станат "нагли крадци на интелектуална собственост", "пирати", "терористи" и т.н.
В крайна сметка проблемите около Линукс са повече политически, отколкото технически. Ако имаше политическа воля щяха да привикат широк кръг експерти, включително от западна Европа и да се потърси оптималното техническо и икономическо решение за ДА. Така че тази дискусия тук е безсмислена, защото нещата в крайна сметка зависят от отбор тлъсти политици, които нямат намерение да спрат кранчето с комисионните.

Пак повтарям: Проблемите около използването на Линукс в ДА не са технически, а политически!

Затова дайте да спрем да си чешем езиците с безсмислени спорове.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 17, 2004, 13:59
mikis незнам защо си мислиш че да знаеш да работиш Линукс е нещо повече от да знаеш да работиш с Ундоус. И в двата случая имаш шофьорска книжка. Затова има Университети - за да те научат да програмираш, затова има CISCO за да те научат на мрежи всички други знания са ташак и можеш да ги научиш за 1 месец. Ако нямаш нито едно от горните клалификаций значи не си ниакакъв IT специалист а узър. За твое сведение аз ги имам и 2те. Никъде не съм казал че да знаеш Уиндовс е някво постижение, нито пък да знаеш Линукс. И аз започнах като тебе от 8 bit правец че до сега със една камара щайги около мене. И аз преминах от Уин кам Лин и имаше неща които ми харесаха но имаше и неща които ме дразнят. И 2та ОСа си имат приложение но в различни сфери.

До едитора:
Виж сега аз съм ходил на Линукс конференций (само на 1) и на MS developer forum. На линукс форума търсех сродни души програмисти с които да обсъдим някои неща.... е нямаше беше пълно с някви неграмотници и кандидат администратори. Интересното и че в този форум(на сайта) търсех програмисти и тука няма. Като ви чета постовете ше каже човек че вие сте супер интелигентни и всичко разбирате че даже и се подигравате на другите. Къде са IT специалистите да си кажат мнението... тука се сравнява Уин със Лин само по картинките. На MS developer forum e пълно с грамотни хора с които даже ме е страх да говоря защото имат космическа клалификация като програмисти и ти обиждаш тях, че виждаш ли които ползва Уин е тъпак, и не сме 3ма ние сме 95% от IT специалистите в света проблема е че другите не ви четат глупостите и не се занимават с вас и вие като си оплювате Уин тука локално си мислите че едва ли не целия свят мисли като вас. Незнам за кво го написах това сега темата ще се заключи...

P.S Знам че оня с аватар на магарет ще изръси още няква глупост затова сам ще отбележа че правописа ми е отвратителен защото нямам навика да пиша на български от клавиатура.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 17, 2004, 14:06
демониак...
то е ясно че не си виждал УинХР но ще ти кажа че както в линукса и там има усери с ограничени права и NTFS. Така че никои няма да трие системни файлове... също така има и още много работи с които не си наясно и си мислиш че ги няма или не работят добре... но проблема е в тебе.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 17, 2004, 15:08
Цитат (Emooo @ Ян. 16 2004,20:44)
mikis явно е че ти не си фанатик като другите и може да се води разговор с тебе...

Emooo, spored teb kakwo ozna4awa dumata "Fanatik"???
I nedei da nari4ash pisheshtite po tozi forum "fanatici" samo zashtoto mnenieto im e razli4no ot twoeto!

Nqkoi hareswat Linux i Open Source... drugi - go hareswat.
Towa si e tqhno prawo.
Da si 4ul nqkoi w tozi forum da kazwa "fanatik" na M$ fen? (izkliu4wam Dobri Debilow).


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 17, 2004, 15:21
Цитат
също така има и още много работи с които не си наясно и си мислиш че ги няма или не работят добре... но проблема е в тебе.


Допусни, че това важи и за теб в обратна сила. Ако той не разбира от XP, значи мнението му за XP тежи толкова, колкото твоето за Линукс.

Цитат
Emooo, spored teb kakwo ozna4awa dumata "Fanatik"???


Очевидно не знае, но я повтаря като мантра. Мисли си, че така звучи авторитетно, но първо не допуска, че така обижда хората, посещаващи този форум и споделящи опита си от работата с Линукс и второ - показва ниската си обща култура.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: в Jan 17, 2004, 15:29
Кой ми казваше, че нямало ХР тема за КДЕ??
И че щяло да му коства много, и скъпи Мегабайти, за да я източи? Мдаа... ето тука една, само около 2 Мб :)
Не че имам намерение да си згрозявам КДЕ-то, като го правя да изглежда като ХП (шарения до шия), ама все пак...

http://kde-look.org/content/show.php?content=1499


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: Emooo в Jan 17, 2004, 15:41
Никъде не съм се правил на голям разбирач на Линукс. Никъде не съм казал че Линукс е лоша ОС. А вие твърдите че Уин е нещо ужасно при положение че не сте го виждали...
Фанатици сте щото се опитвате да ме убедите Линукс е по добър десктоп от Уин... Ако не бяхте щяхте да сте наясно.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 17, 2004, 15:53
Хайде сега да се ядосаме малко.

Виж какво, драги. Човекът който пълни форума с теми за windows, си ти. Ти пускаш тъпи провокацийки под чуждо име, уж търсейки програмисти и дразниш хората с плиткоумни теми за непригодността на Линукс като десктоп.

Ти за балами ли ни мислиш, бе човече!? Не ме интересува къде си ходил, гледам те какво пишеш и виждам, че ако си виждал Линукс, това ще да е най-много някоя криво настроена дистрибуция. Хората тук не ги интересува коя ОС е по-добра и не съм видял никой тук да се захваща самоцелно да плюе по win и да твърди това, което ти уж оборваш. Когато Случайно да си забелязал, че оборваш несъществуващи или поне несподеляни от хората тук тези?

Хайде не ме карай да изравям постингите ти, за да се види колко си наясно с обсъжданите предмети или може би нарочно се правиш на цапнат. Не знаел да си пусне ac97. Ало, програмисте:) Да си чувал за командата modprobe. Пък ако хептем не си наясно, пусни си един Кнопикс и всичко ще ти пусне, баз де пипаш нищо. Ъпдейта на кернела му коствал нам си колко си мегабайта. Кололко мегабайта е един пач на ядрото, бе, програмисте? Обикновено между 100K и максимум 2-3MB.

Изобщо няма да си правя труда повече да ти отговарям. Изобщо защо ли се захванах?


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 17, 2004, 15:55
И още нещо. Вчера сложих Линукс на компа на една 19-годишна девойка, която остана очарована. Момичето е с хуманитарно образование и се справя без никакви затруднения с новата среда.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 17, 2004, 16:01
За разлика от такива като теб, въпросната девойка няма нищо против да чуе, че това е една съвсем различна среда и не се притеснява от това. Същото важи и за 8-годишната ми дъщеря:)

Срамота, това били IT-специалисти.


Титла: Linux в средното образование
Публикувано от: n_antonov в Jan 17, 2004, 16:10
А, забравих:)

Темата се заключва, защото стана пекалено дълга и е неудобна са проследяване. За ползата от нея - да не говорим.