Автор Тема: Linux в средното образование  (Прочетена 17691 пъти)

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Моля за вашите коментари по статиятя публикувана в
http://www.e-balkani.com/
*****************
Истерията на завистливите
 
Ако някой от противниците на сделката МОН-Microsoft може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи, преди да започне да хвърля измислени обвинения
 
     Една поредна истерична кампания се води в момента срещу "поредната далавера" на Министерството на образованието. Тя се отнася до инвестирането на колосалната сума от 1,5 млн. долара в софтуер на Microsoft, окачествено за пореден път като ограбване на бедния български народ и източник на тлъсти "комисиони". Само че този път комисионите сигурно ги е взел някой друг, за да помогне да се провали сделката. Доколкото "сделка" изобщо може да се нарича подобен тип благотворителност от страна на Microsoft.
     Аз лично преди време съм бил несправедливо обвиняван в пристрастия към Microsoft, че съм им се продал, че това издание било издание на Microsoft и пр. Този път обаче, в този случай, вдигам две ръце и казвам: "Аз съм за Microsoft!" Колкото и непопулярно да звучи и колкото и да подразни някого. Защото справедливостта и истината е на страната на Microsoft и припалваните непрекъснато скандали целят не толкова подпомагане на образованието, колкото разчистване на лични сметки от страна на недоволни от MS. И защото образованието не трябва да става заложник на такива борби.
     Ето защо съм за Microsoft:
    
     1.Предложената цена за въпросния софтуер е изключително изгодна. Искат се по 14 долара годишен наем за софтуер, който иначе би струвал няколко стотин долара. Срещу този наем се получава и правото да се ползват бъдещите версии в следващите години. Т.е. даваш 14 долара и си легален с основните продукти на MS.
     Съмнително е дали някой друг може да предложи толкова добра цена. Ако искам да си купя Linux, само носителите - CD-тата ще ми струват повече, дори и самият софтуер да е без пари. Ако си купя от "Славейков" пиратска версия, тя ще ми струва минимум 20 долара - 2 CD-та по 10 долара. Ще ми трябва да си купувам и всички ъпдейти в бъдеще.
    
     2.Министерството на образованието няма друг избор, освен да купува този софтуер и ако сега изпусне толкова изгоден шанс, в бъдеще може да се наложи да плаща повече. Microsoft нищо няма да загуби ако се провали тази сделка. Това за тях е благотворителност. Но ако след 1-2 години, защото сме били много умни, ни се наложи да плащаме по няколко стотин долара за всеки лиценз, тогава да ги видим днешните "кресльовци" срещу голямата далавера...
     Защо МОН трябва да купи софтуера във всички случаи?
     Защото този софтуер трябва да се изучава в училищата. Това е простият отговор. Windows е масово ползваният софтуер по света и е нормално той да се учи, за да може след това порасналите ученици да могат да работят на работните си места. Над 90% от потребителите по света ползват Windows.
     Тук може би трябва да вметнем заядливо, че ако Linux е толкова добър, защо се ползва толкова ограничено, след като е и безплатен? Защо корпорациите си плащат за Windows, а не си инсталират Linux? Те харчат свои пари и корупцията при тях е много по-малка? Windows обаче е изборът на свободния пазар.
     Именно поради тази причина той трябва да се изучава, заедно с основните приложения към него. Ако МОН вземе решение да се изучава Linux, това от само себе си предопределя да се изучава и Windows. Защото след като ще се инвестира време и средства в нещо по-малко разпространено и по-неизползвано, би следвало да се инвестира и в по-използваното. Да се прокарва тезата, че може да се ползва само Linux е нелепо. Това е все едно децата да започват да учат история на света, преди да са учили история на собствената си страна. Или да учат чужди езици, преди да са научили български. Или да учат формулите на Тейлор и Маклорен преди квадратното уравнение. Образованието върви от общото към частното. Учи се това, което ще е полезно и най-непосредствено важно, а не нещо друго, което изглежда важно само в очите на пристрастни наблюдатели. Дори и цялата образователна система, и цялата държавна администрация да минат изцяло на Linux в работата си, отново Windows ще трябва да се изучава в училищата. Защото това е масовият стандарт. Образованието трябва да образова и да образова на истинските неща, а не на измислените. Т.е. инвестицията в Windows е неизбежна. И от тук нататък въпросът е единствено колко ще се плати.
    
     3.Сделката е изгодна дори ако МОН има само 1000 компютъра, можещи да работят с въпросния софтуер. Защото нови компютри предстои да се купуват и ако сега се изпусне възможността да се снабдят с евтин софтуер, не е ясно дали в бъдеще този шанс ще го има. С настоящата сделка МОН има свободата да инвестира в до 35000 компютъра без да мисли за софтуера. Българското образование има нужда от тези машини, и дори от повече. МОН може да откаже сделката, само ако признае, че няма намерение да компютризира училищата. Ако обаче се откаже и реши да компютризира, тогава ще трябва после за всеки компютър, да предвиди и софтуер за по няколко стотин долара. Което ще окаже негативен ефект на желанието за подобна инвестиция. Т.е. средносрочно би могло да се каже, че подобен ход би облекчил въвеждането на РС-та в училищата.
     Дори върху настоящите шумно прокламирани около 1000 компютъра, в момента се ползва софтуер за около 500 хиляди долара. Т.е. ако не се ползва тази програма, а се купят пакетите по редовни цени, ще трябва да се плати толкова. Това означава, че с достигане на цифрата 3000 компютъра в системата на МОН, сделката вече е на нула. При 5000 РС-та изгодата вече е налице. А горната граница е 35000, включващи и новите версии в следващите години. Които също биха били по няколко стотин долара всяка.
    
     4.Като част от сделката Microsoft позволи на всички учители, преподаватели във ВУЗ и научни работници да ползват на домашните си компютри същия софтуер безплатно. Оценките за това за колко хора става дума са различни, но най-масово спряганата цифра е над 100 хиляди души. В подобен безплатен жест единствено много добре платено опозиционно съзнание може да открие "далавера". То всъщност "далавера" има, но тя е за потребителите.
     Отвъд пряката полза за самите хора обаче, "кресльовците" изпускат и още един важен факт - с толкова мащабна безплатна легализация, плюс легализацията на толкова компютри в училищата, и на фона на ниското общо разпространение на компютри в страната, се получава сериозно вдигане на общото ниво на ползвания легален софтуер. Т.е. в международните класации по пиратство слизаме "надолу" и се доближаваме лека полека до цивилизованите страни. Още сме далеч, но вървим натам. А този показател е важен, защото влияе на политиката на чуждите правителства към нас. Ако сме много големи пирати, можем да изпуснем други ползи, или да ни наложат санкции. На Украйна например и бяха наложени такива от САЩ, именно заради пиратството. Наложиха се търговски санкции от по-общ характер, които засегнаха и напълно несвързани с ИТ области - като производството на стомана например. Стойността на санкциите бе на колкото се оценяваха загубите от пиратството в тази страна.
     Ние получаваме шанс за масова евтина легализация, но в медиите слушаме предимно провокаторите, които заради личния си интерес и бизнес се опитват да провалят начинанието.
    
     5.Общата сума на сделката, съпоставена с парите, които ще трябва да се платят на самата Microsoft предопределя много малък марж, и следователно - малка територия за подкупи...
    
     Ако някой от противниците на въпросната сделка може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи и нека да хвърля мощно камъни срещу мен. Нека например поддръжниците на Linux да произведат 35000 копия на някоя от дистрибуциите и да ги предложат по 14 долара на година. Нека за тези пари всяка година да обновяват с най-новите версии, да осигуряват поддръжката на софтуера и да обучат учители и чиновници да работят с тях. Нека да гарантират, че ще поемат и всички разходи, свързани с осигуряването на съвместимост с масово ползвания в обществото Windows. И най-важното - да гарантират, че в тези 3 години тях ще ги има и софтуер и ъпдейти ще има. Т.е. да осигурят достатъчно надеждна организация, която да гарантира че договорът ще се изпълни. Това последното не е маловажно, защото за тези 14 долара на година Microsoft поставя името си, и стабилността си, която е постигнала с години инвестиции. Подобен партньор струва повече.
     Ако има някой, който е способен да предложи нещо такова, нека да излезе публично и да го покаже. Нека да се обърне към МОН и към другите институции, да демонстрира, да докаже надеждността си и да бъде сравняван с конкурентното предложение. Нека тогава да се види кое ще е по-изгодно. Защото е много лесно само да ревеш по медиите и да се правиш на велик с това колко си загрижен за предпазване от "далаверите" на Microsoft. Но вземи излез и предложи и ти нещо, което да работи. Нещо, което е извън общите приказки и сладникавите обещания. Инвестирай в нещо, така както Бил Гейтс е инвестирал в развоя. Размножи CD-тата. Създай центрове за поддръжка и обучение. Създай си клиенти, които да те препоръчат и с ежедневната си работа да доказват, че разчитат на продуктите ти. Създай тези клиенти първо в частния бизнес, който много внимателно ще гледа всичко, което му предлагаш. Не започвай от държавата, защото е податлива на популизъм... Създай си добро име и се конкурирай. Или намери друго създадено вече име, което да застане зад теб и да каже, че гарантира за теб. И да го направи на посочената цена. И тогава стани и кажи: "Това е далавера, аз предлагам по-добро"... Всичко останало е просто писък на завистта на неспособния срещу успеха на някой друг.

 
********
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #1 -: Jan 10, 2004, 08:18 »
я да направим една сметка
35000 лиценза сега = 35000*14*3(години) = 1,470,000 общо
или 35000*14 (за една година)= 490000$ общо делено на 1000 компа сега = 490$ на компютър, защотото за 1 година само на тях ще тръгне ХР-то ,  и ако на всяка година се удвояват комповете в училищата, пак тая.
ЕВАЛЛА БЕ ПИЧ защо не се обади, щях да ти осигуря 100000 легални копия на линукс само за по 10$ на компютър но като за България можеше и отстъпка да направя 9$.  1$ на всеки лиценз щях на тебе да дам, и пак ще съм на далавера.
Ти ептен за абдали ни взе.
а и ейгати благотворителноста от страна на МС когато това се отнася само до коледа ....... това си е сделка, това си е чиста далавера.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #2 -: Jan 10, 2004, 10:45 »
преди няколко месеца се срещнах /по случайност/със група млади хора, които  се наричаха Алтер-Натива и целта им беше прокарването на ЛБинукс в училищата.Повярвайте, това не е никак лека задача при все, че това ще са въпрепятства най-много от неграмотните учители /или поне 90% от тях/, които не могат да се опровят с win та камоли с Линукс, а и няма да искат да ходят на образотелни курсова за работа с Линукс, защото не искат да се признаят, че просто не знаят аджеба кво е това...компютър...Е то си има начини ама докато тръгне колелото...
надявам се Алтер-Натива все оща да действат в тази насока.
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #3 -: Jan 10, 2004, 12:12 »
Цитат (vesko_dechev @ Ян. 10 2004,02:10)
Моля за вашите коментари по статиятя публикувана в
http://www.e-balkani.com/
...

Този сайт го списва едно момче, което е доказан лунатик с дълъг картон '<img'> Освен, че има проблеми от чисто медицински характер и явно му се плаща добре за да води кампания в полза на монополиста. Няма какво да коментирам подобни писаници. И когато пускате линкове към този сайт само му правите услуга, защото става по-популярен.
Лошото е, че този тип явно има връзки в телевизията. Преди време се беше добрал до участие в "Частен случай" по Канал 1, където се жалваше, че му били хакнали сайта! Наскоро участваше в "Сблъсък" по БТВ, където се опитваше да ни обеди да не гласуваме...
Интересното е, че на пръв поглед изглежда интелигентен млад човек, пък всъщност е един купен "журналист", който срещу пари се е наел с разпространението на пропагандата на монополиста.
Най-добрият коментар в случая е "без коментар"  '<img'>
По-добре да не му се обръща внимание.
Активен

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #4 -: Jan 10, 2004, 14:22 »
Според мен по-важното в случая е не какви простотии е написал въпросният субект, а защо vesko_dechev е пуснал подобна тема тук, и иска да прочете мненията на потребителите на този форум ?

Единият вариант е - просто защото е изключително тъп, и не знае, че сега ще започне един дълъг и безмилен спор по темата.  Както е ставало толкова много пъти до сега.

Но вземайки в предвид други негови мнения във форумите, съм склонен да мисля, че това не е така. В смисъл изобщо не е тъп - дори напротив. В такъв случай обаче излиза че го прави абсолютно умишлено. Като целта му е именно да поражда подобни безмислени спорове, от които освен че няма никаква полза, всеки начинаещ потребител просто би се объркал.

Аз лично змятам за напред просто да игнорирам всички негови изказвания.
 ':angry:'  ':angry:'  ':angry:'
Активен

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #5 -: Jan 10, 2004, 14:27 »
Верно е - сега Windows е най-разпространената операционна десктоп система. Но нали трябва да инвестираме в бъдещето на младото поколение, защо да избираме остарели неща, пак макар и разпространени. Плюс това ако на 35 000 машини в България се инсталира Linux няма ли тогава MS да остане на втора позици по разпространеност?
Също така за пръв път чувам че updates за Linux са платени. Моля господина след като не е наясно с нещата да не прави такива изводи и то в медиите.
Щели сме да намалим нивото на пиратството ми пак стигаме до това, че с Linux ще го свалим още повече. И хайде да спрем да се мерим с американците. Видяхме ги колко са демократични и те. Ами що господина не вземе за пример Европа. Ми там след някоя и друга година с познания по MS никаде няма да е модерно да си търсиш работа. А ние уж натам ще ходим. Ха сега де!
Активен

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #6 -: Jan 10, 2004, 14:42 »
аз мисля, че
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #7 -: Jan 10, 2004, 19:05 »
Освен всичко друго Linux няма място в образованието и по други причини-от морално естество.Свободния софтуер учи учениците да бъдат зли,да дават един на друг софтуер,вместо всеки да си го купува и по този начин да подпомага развитието му с инвестиции,а който не купува да бъде наказван строго и справедливо.Друг проблем е отворения код и отворената архитектура-стимулира любопитството на учениците да научат как работи и да програмират,вместо само да знаят да работят със софтуера и той да е като затворена черна кутия,както при M$.Също така Linux създава лоши навици на администраторите-например в 1 американско училище с голям брой еднакви машини администраторът конфигурирал само едната и след това копирал диска,вместо да инсталира на всяка поотделно както е по-правилно(виж EULA).Освен това в Linux човек не може да се научи да произнася и пише правилно кодове,защото няма въвеждане на кодове и активация.Със свободния софтуер се намалява явното пиратство,но се увеличава скритото и то не може да бъде ограничавано-малко хора си купуват фирмени пакети,още по-малко купуват отделен пакет за всеки компютър,на който инсталират софтуера,не плащат определена сума за всеки клиент,работещ със сървъра и за всеки процесор в системата(клиентски и процесорен лиценз).Това води до тотален срив на софтуерната индустрия,загуба на работни места,данъци и т.н.
Активен

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #8 -: Jan 10, 2004, 19:15 »
Цитат
Ти ептен за абдали ни взе.

Цитат
неграмотните

Цитат
По-добре да не му се обръща внимание.

Цитат
Аз лично змятам за напред просто да игнорирам всички негови изказвания.

Цитат

Цитат
Добри Божилов - ние съществуваме и творим заради хора като тебе, ДЪЛБОК ПОКЛОН!
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #9 -: Jan 10, 2004, 19:20 »
Трябва да се дискутират нещата
...
Интересува ме позицията на линукс обществото по такива едни статии.
Все пак не можем да си мълчим. Виждате какво става като си мълчеше М$ за линукс-сега духат.
Съглаесен съм, че за сега действащите компютри сметката прави по над 400$ за ползван лиценз
Само не ми е ясно защо никой не предложи на правителството контраоферта?
И хубаво, те д аскалите не могат да работят с компютри, но НИЕ какво ще предприемем за това?

Защо никой от нас не каза" АЗ ще запиша 10 000 диска и се ангажирам да доставям на дискове всички ъпдейти в следващите 3 години"'<img'>
честно, чудно ми е...
 А не смятате ли че има известна доза истина във това, че уиндоус харесва ли ни или не е най-масов и трябва да се учи? Така както в часовете по вероучение доколкото знам с еучи не само за православието, но и за исляма и неговите течения

И ЗАЩО никой не съди държавата ако сделката я ощетява?
***
ОСВЕН ТОВА:
не искам да подхождаме като щрауси и да закриваме теми дето не низвучат угодно илида обявяваме че няма да обръщчме внимание на някой си,  а да ДИСКУТИРАМЕ
ония в М$ не спят, ако ние спим
***
Пуснах публикацията тук, защото искам реакция, а не да се преструваме, че нищо не е станало, защото така докато се правим че не вуждаме и чуваме ще ни наебат ( извинявам се за израза)
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #10 -: Jan 10, 2004, 19:35 »
Не съм съгласен КАТЕГОРИЧНо с Добри

Какво пречи човек да ползва софтуер със отворен код и да го изучава функционално?
При свободния софтуер, АКО човек иска да разбере как функционира софтуера и/или да го промени МОЖЕ да го направи. Но това не означава че е ДЛЪЖЕН да го направи. Всеки може да си изучава само функционалната работа със софтуера. Аз например ако реша да Ползвам OpenOffice няма да се интересувам да го променям. И въобще аз нбе се интересувам да ставам програмист
***
Добри, абе ти чуваш ли с екакво говориш?
защо трябва човек да се стреми да става user а не да проумява нещата по-дълбоко? какъв е смисъла? нали все пак човечеството за да прогресира трябва да МИСЛИ, а н ед ани третират като идиоти. Какво лошо има човек да с елюбопитен? И защо да бъде ПРИНУЖДАВАн да не знае.
***
НЕ съм съгласен, ч елинукс съзадавал лоши навици. Откъде нбаправи този извод за някой си администратор? ами откъде знаеш, че "лошия " навик не му е създаден от учителите му? или смейството? А нима на Уиндоус не може да се инсталира софтуер на една машина, да се копира дяла  и сложи на други машини'<img'>
По скоро Уиндоус толерира лошите навици- създавайки смучещи насекоми, които се превръщат в едни юсъри, които не знаят сами КАКВО аджеба правят кликвайки тук или там. Уиндооус подпомага консуматорското общество. Освен това никой никого не е спрял да разработва платен софтуер за Линукс.
Ако един софтуер е добър за парите си то той ще бъде купен- ПРОСТА ПАЗАРНА ЛОГИКА-
ТЪРСЕНИ и ПРЕДЛАГАНЕ
Щом един платен софтуер не се търси значи е по-скъп отколкото клиентите биха дали за неговото качество.Това е демокрацията и капитализма- СВОБОДЕН ИЗБОР
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

sebastianz55

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1136
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #11 -: Jan 10, 2004, 19:44 »
отговорите на въпросите си ги знаеш...от чисто човешка гледна точка...
Цитат
Интересува ме позицията на линукс обществото по такива едни статии.

позицията на Всяко алтернативно общество спрямо монополист е винаги ясно и точно, за това го има, за това гио критикуват ...кокво по-точно искаш да знаеш...и стурва ли си да си отделяме от врезето за такива неща?това вече ни се ли го разбрал след като и ти самия се занимаваш с Линукс, аз може да не съм много напреде с маттериала по системите, но харесвам и вярвам в Линукс заради неговата идеология  - свобода , достъпност, алтернатива - все неща, което не могат да се оценят и трябва да се опорочат от хора с нечиста ценностна система....дойде ли ти вдъхновението на къде да търсиш отговора?
Цитат
Защо никой от нас не каза" АЗ ще запиша...

защото тези които са готови да го направят са много по малко от тези който ще ги спират и ще им говорят....пак опираме до ценности и разбирания
Цитат
И ЗАЩО никой не съди държавата ако сделката я ощетява?

еми защо никой не осйди топлофикация за това че си сложихме някаквите се там машинки да измелват разхода и да ни е по евтино а на порно на 1 през цялата зцима пак ни взимат 40 лева отгоре в най-добрия вариант
Цитат
не искам да подхождаме като щрауси и да закриваме теми дето не низвучат угодно или да...

да ти отговарям ли въобще или пак ще се замислиш ама ето ти жокер:аз не спя и се занимават са таквизи хора , ами сво да ви пави като глупостта ходи по хората, който е алчен си е алчен, който си е тъп си остава тъп, който е създал нещо за да е монополист все някога вече няма да бъде монополист...гепиш?
Цитат
защото искам реакция

на такива нещо вече е реагирано стократнои т.н писнало ни е да казваме да завъртите кранчето с челвената точка ако искате топлата вода...
а сега вече чакам не някаква отявлена реплика или други глупости а конкретен и смислен въпрос...
Аз съм за LOCK на тази тема...
P.S. Аз не мога да ти простя за израза "да ни на**бът"!
Активен

С уважения:
Sebastianz55
------------------
http://www.fsa-bg.org
                              
Open Fest Initiative  http://openfest.org
                                              
Моля ви, уважавайте процесорното време на другите - пишете на кирилица и използвайте търсачката на форума!

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #12 -: Jan 10, 2004, 21:34 »
Привет!
Чета първата страница с постинги и се радвам!
vesko_dechev, в първия си постинг, струва ми се, казваше, че промяната от Win към Lin ще започне от частния сектор. Напълно съм съгласен. Казваш още, че в училищата трябва да се преподава Джамджийница (занапред ще го пиша така, за да не се налага да првключвам непрекъснато), защото била най-разпространена. С това не съм съгласен! Мен ако питаш, в училищата трябва да се обучават децата на "компютърна грамотност". А "компютърна грамотност" е една доста обширна тема, за която няма да пиша, че утре ще ставам рано '<img'> Ще кажа само, че това поняние не го обвързвам с никоя конкретна ОС. Това са общовалидни правила, които могат да се приложат при различни ОС.
Но нека ти отговарям поред.

1. По въпроса, че М$ били практикували "благотворителност": Драги ми Смехурко, не се заблуждавай! На това, някои хора му викаме "зарибяване"! Искрено се надявам да бъркаш думите.

2. Че МОН няма избор - това е така. За момента не виждам фирма, която серизно да излезе с Линукс оферта. Според мен, преди да говорим на сериозно за Линукс в училищата, ще трябва да мине образователна кампания за всички министри и тям подобни биологични видове, в която да им обясним що е Линукс и колко почва има той у нас. Засега управляващите ръсят всякакви бисери, за Линукса. В това чисо, май съм чувал да говорят и че пингвинчето било губило поща... а за последната петилетка на мен нищо не ми е загубило (е, ако не броим оня път когато сбърках F5 и F8 в mc... но тогава сам си бях виновен). Накратко - МОН ще може да избере Линукс точно тогава, когато в обществените поръчки престанат да пишат "обществена поръчка за доставка на ххх бр. MS Office XP" и започнат да пишат "обществена поръчка за доставка на софтуер за нуждите на... ... Изисквания: безпроблемна работа с ххх (файлов формат)..."

3. Чудя се само, дали от МОН са съобразили бройката лицензи с плановете си за компютризация на училищата... или просто са купували "на кило". И ако са се съобразили, с кой точно план? С оптимистичния, реалистичния или песимистичния'<img'>

4. същото като 1.

Хммм. Малко по-долу виждам един господин Божилов... ц,ц,ц,ц! Такива глупости не бех чел скоро! Не знам, дали господинът е забелязал, но при свободния софтуер, цената, която плащаш е съпричасността към проекта. Отделеното време също е вид инвестиция. Но господина май не иска да знае...
Активен

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #13 -: Jan 10, 2004, 22:16 »
Andrew,
Първият ми постинг е ЦИТАТ на статията.
Аз не заставам зад нея, просто я цитирам
...
sebastianz55,
Ако се спираме, само щото има повече и по силни докъде ще стигнеме? То ако всички мислеха така, светът нямаше да е мръднал от каменната ера.
за твое сведение топлофикация беше осъдена и то не от един човек, а от десетки
По стечение на обстоятелствата, заемам обществена длъжност при която работя с много хора( 5-7 хиляди), чиите интереси защитавам . И ми е писнало от МАЛОДУШНИ ИЗКАЗВАНИЯ!!
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #14 -: Jan 10, 2004, 22:25 »
Цитат
Но господина май не иска да знае...

Нали това обяснявам! Човекът е купен с дрехите и не бива да му се обръща внимание, още по-малко да се цитира сайта му и така да му се правят услуги. Трябва тотално да се игнорира, а такива flames, като предишната му писаница - да се трият.

По темата мога да кажа, че е крайно време българска фирма да се ангажира сериозно с изработката и поддръжката на дистрибуция и да предложи пакет услуги, които покриват нуждите на държавната администрация. До изтичането на срока на настоящия договор с MS не остава много време и ако се продължи, това няма да е добре за никой  '<img'>
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 4896 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
kennedy 2 5486 Последна публикация Aug 13, 2002, 01:15
от zarrro
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 9578 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 8023 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 8177 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork