Автор Тема: Linux в средното образование  (Прочетена 17551 пъти)

vesko_dechev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 154
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #60 -: Jan 17, 2004, 01:08 »
mikis,
ОТКЛОНЯВАШ СЕ ОТ ТЕМАТА!!!
тук дебатираме защо линукс не се прилага в средното образование и държаваната администрация.
дебатираме КАК ДА НАПРАВИМ така че горепосочените групи ДА ПОЛЗВАТ линукс
ако смяташ да им кажем- бегайте оттук-не си за тази тема, без да се обиждаш
Активен

"Но разкажи със думи прости
на тях- на бъдещите хора
които ще поемат поста ни
че ние храбро сме се борили..."
Вапцаров
"Партия велика води нашия победен строй..."
из песента "Мила родино", химн на България

demoniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 36
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #61 -: Jan 17, 2004, 03:24 »
Бау-Бау...( и аз да полая малко'<img'>)
Как да направим така че линукс да се използва от ДА?
Ми че то вече е направено, но нчкои хорица просто нещат да прогледнат.
Има и дистрибуция, която безпроблемно може да върши всичко (че и повече), което прехваленият М$ предлага.
И за разлика от М$ Прозорци наистина си е локализирана. Не знам защо се опитват да ни втълпят от М$ че винХР-то било локализирано и за БГ, след като инсталацията му протича на милия ни "роден" англииски.
Но не за това ми е мисълта. За Тиликс 0.2 става на въпрос ако не сте се досетили досега. Инсталира се за 5-10 минути и след още толкова време, отделено за настройка е готова за работа. Ха да видим колко време ще се инсталира ХР-то, заедно с офиси и една камара драйвери и драйверчета, за да може да работи като за парите, които се плащат за него. А и колко време ще работи, докато се намери някой,  който да реши да "освободи" място на диска, от ЗАЩИТЕНИТЕ директории? Или някой и друг ворм не загризе безценните документи?
Неможе никой да не знае че има решение. Просто си има причина да се прави, че не вижда и тази причина не е в това че няма кой да обучи ДА-то. Явно е че се разиграват доста пари и от това никой не печели освен чичко Бил...

  П.П. Не, Емооо (и компания), не е толкова голям разхода от мегабайтите, колкото се опитваш да ни убедиш. Това поне го знам от опит.

 П.П.П. И нека не разтягаме тук ластици по такива теми, защото каквото пишем си остава тук.

Со здраве, со кротце, со малко кютек (да не се налага последното '<img'>)
Активен

I`m adapting, consequently I exist!

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Linux в средното образование
« Отговор #62 -: Jan 17, 2004, 12:36 »
Цитат (vesko_dechev @ Ян. 17 2004)
...тук дебатираме защо линукс не се прилага в средното образование и държаваната администрация.
дебатираме КАК ДА НАПРАВИМ така че горепосочените групи ДА ПОЛЗВАТ линукс...

Дали Линукс ще се ползва в ДА зависи единствено от ДА! Имаше един документ, в който ако не се лъжа Европейската комисия препоръчва в държавните администрации, където е възможно да се ползва свободен софтуер. Но ние явно сме повече американци, отколкото европейци! Какъв беше лафа "нашия циливилизационен избор"! Не може всяка обществена поръчка да е за продукти на MS и да се надяват, че някой дистрибутор, ей така за спорта ще инвестира средства в дистрибуция покриваща нуждите на ДА.Трябва да има равнопоставеност, а защо няма и защо не се съобразяват с препоръките на Европейската комисия, всеки може сам да си отговори. А така, както ни обвързват с Монополиста с договори за десетки милиони долари, още дълго време ще плащаме данък софтуер или ще треперим да не влезе полицията я в къщи, я в офиса...
Дали Линукс ще се изучава в средното образование зависи почти изцяло от МОН. Но със сигурност в средните училища не се преподава компютърна грамотност, а майкрософтски курсове. Тия деца, като завършат почти сигурно ще станат "нагли крадци на интелектуална собственост", "пирати", "терористи" и т.н.
В крайна сметка проблемите около Линукс са повече политически, отколкото технически. Ако имаше политическа воля щяха да привикат широк кръг експерти, включително от западна Европа и да се потърси оптималното техническо и икономическо решение за ДА. Така че тази дискусия тук е безсмислена, защото нещата в крайна сметка зависят от отбор тлъсти политици, които нямат намерение да спрат кранчето с комисионните.

Пак повтарям: Проблемите около използването на Линукс в ДА не са технически, а политически!

Затова дайте да спрем да си чешем езиците с безсмислени спорове.
Активен

Emooo

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #63 -: Jan 17, 2004, 13:59 »
mikis незнам защо си мислиш че да знаеш да работиш Линукс е нещо повече от да знаеш да работиш с Ундоус. И в двата случая имаш шофьорска книжка. Затова има Университети - за да те научат да програмираш, затова има CISCO за да те научат на мрежи всички други знания са ташак и можеш да ги научиш за 1 месец. Ако нямаш нито едно от горните клалификаций значи не си ниакакъв IT специалист а узър. За твое сведение аз ги имам и 2те. Никъде не съм казал че да знаеш Уиндовс е някво постижение, нито пък да знаеш Линукс. И аз започнах като тебе от 8 bit правец че до сега със една камара щайги около мене. И аз преминах от Уин кам Лин и имаше неща които ми харесаха но имаше и неща които ме дразнят. И 2та ОСа си имат приложение но в различни сфери.

До едитора:
Виж сега аз съм ходил на Линукс конференций (само на 1) и на MS developer forum. На линукс форума търсех сродни души програмисти с които да обсъдим някои неща.... е нямаше беше пълно с някви неграмотници и кандидат администратори. Интересното и че в този форум(на сайта) търсех програмисти и тука няма. Като ви чета постовете ше каже човек че вие сте супер интелигентни и всичко разбирате че даже и се подигравате на другите. Къде са IT специалистите да си кажат мнението... тука се сравнява Уин със Лин само по картинките. На MS developer forum e пълно с грамотни хора с които даже ме е страх да говоря защото имат космическа клалификация като програмисти и ти обиждаш тях, че виждаш ли които ползва Уин е тъпак, и не сме 3ма ние сме 95% от IT специалистите в света проблема е че другите не ви четат глупостите и не се занимават с вас и вие като си оплювате Уин тука локално си мислите че едва ли не целия свят мисли като вас. Незнам за кво го написах това сега темата ще се заключи...

P.S Знам че оня с аватар на магарет ще изръси още няква глупост затова сам ще отбележа че правописа ми е отвратителен защото нямам навика да пиша на български от клавиатура.
Активен

Emooo

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #64 -: Jan 17, 2004, 14:06 »
демониак...
то е ясно че не си виждал УинХР но ще ти кажа че както в линукса и там има усери с ограничени права и NTFS. Така че никои няма да трие системни файлове... също така има и още много работи с които не си наясно и си мислиш че ги няма или не работят добре... но проблема е в тебе.
Активен

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #65 -: Jan 17, 2004, 15:08 »
Цитат (Emooo @ Ян. 16 2004,20:44)
mikis явно е че ти не си фанатик като другите и може да се води разговор с тебе...

Emooo, spored teb kakwo ozna4awa dumata "Fanatik"'<img'>
I nedei da nari4ash pisheshtite po tozi forum "fanatici" samo zashtoto mnenieto im e razli4no ot twoeto!

Nqkoi hareswat Linux i Open Source... drugi - go hareswat.
Towa si e tqhno prawo.
Da si 4ul nqkoi w tozi forum da kazwa "fanatik" na M$ fen? (izkliu4wam Dobri Debilow).
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #66 -: Jan 17, 2004, 15:21 »
Цитат
също така има и още много работи с които не си наясно и си мислиш че ги няма или не работят добре... но проблема е в тебе.


Допусни, че това важи и за теб в обратна сила. Ако той не разбира от XP, значи мнението му за XP тежи толкова, колкото твоето за Линукс.

Цитат
Emooo, spored teb kakwo ozna4awa dumata "Fanatik"'<img'>


Очевидно не знае, но я повтаря като мантра. Мисли си, че така звучи авторитетно, но първо не допуска, че така обижда хората, посещаващи този форум и споделящи опита си от работата с Линукс и второ - показва ниската си обща култура.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #67 -: Jan 17, 2004, 15:29 »
Кой ми казваше, че нямало ХР тема за КДЕ??
И че щяло да му коства много, и скъпи Мегабайти, за да я източи? Мдаа... ето тука една, само около 2 Мб '<img'>
Не че имам намерение да си згрозявам КДЕ-то, като го правя да изглежда като ХП (шарения до шия), ама все пак...

http://kde-look.org/content/show.php?content=1499
Активен

Emooo

  • Гост
Linux в средното образование
« Отговор #68 -: Jan 17, 2004, 15:41 »
Никъде не съм се правил на голям разбирач на Линукс. Никъде не съм казал че Линукс е лоша ОС. А вие твърдите че Уин е нещо ужасно при положение че не сте го виждали...
Фанатици сте щото се опитвате да ме убедите Линукс е по добър десктоп от Уин... Ако не бяхте щяхте да сте наясно.
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #69 -: Jan 17, 2004, 15:53 »
Хайде сега да се ядосаме малко.

Виж какво, драги. Човекът който пълни форума с теми за windows, си ти. Ти пускаш тъпи провокацийки под чуждо име, уж търсейки програмисти и дразниш хората с плиткоумни теми за непригодността на Линукс като десктоп.

Ти за балами ли ни мислиш, бе човече!? Не ме интересува къде си ходил, гледам те какво пишеш и виждам, че ако си виждал Линукс, това ще да е най-много някоя криво настроена дистрибуция. Хората тук не ги интересува коя ОС е по-добра и не съм видял никой тук да се захваща самоцелно да плюе по win и да твърди това, което ти уж оборваш. Когато Случайно да си забелязал, че оборваш несъществуващи или поне несподеляни от хората тук тези?

Хайде не ме карай да изравям постингите ти, за да се види колко си наясно с обсъжданите предмети или може би нарочно се правиш на цапнат. Не знаел да си пусне ac97. Ало, програмисте'<img'> Да си чувал за командата modprobe. Пък ако хептем не си наясно, пусни си един Кнопикс и всичко ще ти пусне, баз де пипаш нищо. Ъпдейта на кернела му коствал нам си колко си мегабайта. Кололко мегабайта е един пач на ядрото, бе, програмисте? Обикновено между 100K и максимум 2-3MB.

Изобщо няма да си правя труда повече да ти отговарям. Изобщо защо ли се захванах?
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #70 -: Jan 17, 2004, 15:55 »
И още нещо. Вчера сложих Линукс на компа на една 19-годишна девойка, която остана очарована. Момичето е с хуманитарно образование и се справя без никакви затруднения с новата среда.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #71 -: Jan 17, 2004, 16:01 »
За разлика от такива като теб, въпросната девойка няма нищо против да чуе, че това е една съвсем различна среда и не се притеснява от това. Същото важи и за 8-годишната ми дъщеря'<img'>

Срамота, това били IT-специалисти.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Linux в средното образование
« Отговор #72 -: Jan 17, 2004, 16:10 »
А, забравих'<img'>

Темата се заключва, защото стана пекалено дълга и е неудобна са проследяване. За ползата от нея - да не говорим.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 4224 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
kennedy 2 4783 Последна публикация Aug 13, 2002, 01:15
от zarrro
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 8818 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 7431 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 7493 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork