Покажи Публикации - gvend
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
16  Нетехнически теми / Идеи и мнения / ситуация разработчик, фирма, модул и gpl -: Nov 11, 2006, 02:56
Здравейте,
Не мога напълно да си изясня следната ситуация:
Фирма ползва програма под GPL. Има нужда от допълнителна функционалност и един работник във фирмата написва допълнителен модул/пач към програмата. Този модул/пач трябва да бъде публикуван отново, под GPL. За да се предостави нещо под GPL трябва да има познатата на всички информация от вида:
Цитат
one line to give the program's name and an idea of what it does.
Copyright © yyyy  name of author

This program is free software; you can redistribute it and/or...
Притеснява ме точно реда "Copyright © yyyy  name of author". Кой е автора и кой е носител на Copyright в случая?
17  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Микрософт пак ни прецакаха -: Oct 18, 2006, 14:24
Цитат (cvludmiloff @ Окт. 18 2006,10:21)
тъй, ясно, формата е прост, нека да попитам нещо, може и да не е по темата съвсем:
Ако аз например се заема и напиша малка програмка, която генерира тези файлове, ще наруша ли по някакъв начин авторски права (примерно на разработчиците на тия екселски таблици)
Така или иначе ще има фирми, които няма да могат да ползват оригиналните екселски таблиц по една или друга причина, поне наистина да има алтернатива ....

Няма да нарушиш ничии права. Даже може да го включиш и към бизнеса си( да доставяш алтернативни методи за генериране на подобен род файлове). Има опити в областта, особено що се отнася до "програмите" на НОИ, които работят под ДОС и ползването им под windows XP е утежнено. Появяват се от време на време алтернативни програми за windows, но по мои скромни впечатления те рано или късно умират. Сигурно има и такива, дето се задържат, не претендирам за пълнота на впечатленията, с които разполагам.
Явно има някаква причина или по-скоро комплекс от причини, поради които ИТ-фирмите не правят инвестиции в тая насока, освен ако имат свободен ресурс. Въпреки че фирмите все още ходят с по една торба дискети до НОИ или до данъчното. Да останем на примера с НОИ. Защо не си направят програми, работещи под windows? Явно не могат или не искат. Дали им липсва човешкия ресурс или финансовия, или пък нямат изгода ние не може да знаем. Но според мен ако се почне с предлагане на пазара на продукти, улесняващи подобен вид дейности, държавната администрация ако не помага, поне няма да пречи и би предоставила необходимите спецификации. Не е задължително продуктите да са с отворен код или безплатни.
Все пак както каза някой преди мен, държавата трябва да се разглежда като стопанска организация. И в рамките на съвременните теории в европейския съюз нейната задача не е извършването на определени дейности, а гарантирането, че някой ще ги извърши.

П.П. Имаше една фирма на име мисля Biotronica, не съм много сигурен, ако нещо съм се объркал извинете ме за невежеството. Та във всеки случай тя предлагаше безплатна алтернатива на една от ДОС-овските програми, ако не се лъжа ставаше въпрос за ДДС. Има човек от фирмата, който пише в този форум и мисля, че той може компетентно да се изкаже по въпроса, защо подобни проекти не се задържат дълго на бял свят. Пазар ли няма, файда ли няма, смисъл ли няма, ...? Защото ми е трудно да си представа как фирми от категорията "сравнително малки", които нямат възможност за закупуване на скъп софтуерен продукт, интегриращ по-голямата чат от отчетнитите им операции, биха били по-доволни от работа в ДОС и носене на дискети в торбичка, отколкото нещо наистина функционално. Също така трудно мога да си представа, че ИТ-фирми не биха си сътрудничили или партнирали, когато нямат ресурса да се справят сами, в случай че биха имали изгода от това.



18  Програмиране / Web development / Mysql - id auto_increment -: Sep 27, 2006, 00:14
В mysql може да сложиш във всеки един момент каквато си искаш стойност за auto_increment. Даже не с "два ALTER TABLE" ами само с един.
Примерен код
ALTER TABLE tablename AUTO_INCREMENT=1

Лично съм го ползвал, тъй като и на мен ми се наложи веднъж наскоро.
Отделен е въпросът защо изобщо трябва да се прави и да ли това е в противоречие с теорията. Не знам, обаче аз лично избягвам да го правя. Има смисъл може би в ситуации, когато си тествал, упражнявал, писал и брисал и искаш просто да изпразниш таблицата и да пуснеш приложението за употреба в реалния живот.



19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с gparted -: Sep 25, 2006, 22:10
// offtopic
Ти верно ли имаш 314 съобщения или броячът е прецакан?
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с gparted -: Sep 25, 2006, 18:32
Цитат
Но нали не е нужно да отделя точно 7,1(в моя случай) щото искам в новия дял да пренеса около 13ГБ инфо!
Не. Прочети пак. Предпоследния дял трабва да го намалиш поне 7.1, за да копираш последния върху полученото свободно място. За предпоследния дял важи, че може да се свие само до такъв размер, който е достатъчен за да се съберат намиращите се в момента данни върху него. Т.е. в твоя случай имаш 37 ГБ дял, на който има определем обем данни, примерно 20 ГБ. Следователно можеш да намалиш дяла най много със 17 ГБ.
Цитат
Да обобщим: взимам от предпоследният 20GB, които после остават като свободен дял, на който копирам моя си последен дял.И после като си пренеса важната информация, трия предпоследният изцяло и си го слагам на последният!
Нищо не си разбрал. Прочети пак линка, който съм дал.
След като освободиш място, разполагаш със свободно пространство на диска, където няма никакъв дял. На това място копираш последния дял. По този начин получаваш 4 дяла, последните 2 от които са еднакви. Вече предпоследния дял е копие на последния. След като двата дяла са абсолютно еднакви изтриваш последния. Така имаш отново 3 дяла и свободно пространство на края на диска, а не по средата както беше преди. И сега е момента да разтеглиш последния дял до края на диска.

И един съвет - ако не си сигурен, че всичко ти е ясно, направи копие на всичката си информация!!! За да нямаме после нови 12 страници на тема undelete.

Ако не си сигурен, че ще се справиш изобщо не почвай, ами следвай съвета на GoodT!



21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с gparted -: Sep 25, 2006, 12:23
Спомних си, че съм го писал някъде това. Ето, за да не се повтарям.
Друг начин да увеличиш последия дял на диска  с parted няма.
Аз поне така разбрах изказването ти, че искаш да увеличиш последния дял и да намалиш предпоследния.
22  BSD секция / Системни настройки / Upgrade hdd -: Sep 15, 2006, 15:03
Цитат
Въпрос : има ли начин тези 2 нови диска разпознати като 2х72 , а всъщност са 2 х 300 да се оправят?
Начина с dd и rsync са ми ясни но при тях се играе с друга машина или хард извън array-a , с който аз НЕ разполагам!
Ами тогава изключи RAID-a и ще имаш два независими дискови контролера. Закачаш единия стар и единия нов диск, правиш каквото трябва, после заменяш стария диск с втория нов(като преди това го изпразни хубаво от нещата които са направени до този момент), връзваш ги пак в RAID, правиш масива наново и готово.
Ако пък не искаш, другия ти вариант е да си направиш нови допълнителни дялове на свободното пространство на диска. Така ще имаш нов дял, който на старата система го е нямало. Дали това те устройва обаче не знам.
Изобщо имаш варианти, прецени си кое в конкретната ситуация е най-подходящото за теб решение.
И още нещо - остави варианта с dd, изполвай варианта с cp.
23  BSD секция / Системни настройки / Upgrade hdd -: Sep 15, 2006, 13:15
Ами хората са ти дали правилната насока. Виж мнението на ivak тук
Та аз бих постъпил по следния начин:
1. закачаш единия от новите дискове някъде извън съществуващия RAID
2. правиш му дяла / дяловете и го/ги форматираш, като внимаваш да заемеш толкова място, колкото ще се събере и на другия диск. С една дума не изполвай всичките 300 ГБ ами само 290 примерно.
3. следваш инструкциите на Ivak от горепосочения линк - това според мен е най-чистото решение и най-добрия подход в подобни ситуации. При тебе даже няма да се налага да редактираш скриптове, тъй като дисковете ще са на мястото на старите. единствено в последствие ще трябва да оправиш boot loader - a.
4. Махаш двата стари диска и слагаш двата нови. Тъй като не си копирал boot сектора, системата няма да се стартира. Ако ползваш лило прочиташ съответната секция в посочения линк. Ако използваш grub стартираш системата си чрез някое CD от дистрибуцията ти - повечето предлагат опция за стартиране на инсталирана върху трвърдия диск система. След като стартираш изпълняваш grub-install.
5. Отиваш да се почерпиш по случай случката
6. При наличие на време и желание и при нужда разширавяш/допълваш/коригираш писанията на ivak и ги слагаш някъде да ги четат хората.

Успех! и кажи какво е станало.



24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Къде отиде инсталираната програма...? -: Aug 30, 2006, 13:27
Ами то нали затова си има пакетна система:
Примерен код
dpkg -L именапакет

Това ще ти покаже всички файлове, от които даден пакет се състои.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Важно! Относно даряването на органи! -: Aug 18, 2006, 20:33
Може би има някаква идея в този закон, за да може при нужда да се действа експедитидивно с по-малко бюрократични пречки. Но знаейки възможностите на организираната медицинска мафия, си мисля че едно такова развързване на ръцете не е много разумно.
Това е все едно да знаеш, че всеки ден има опит за атаки срещу сървъра ти  и да си сложиш default policy ACCEPT.
Сега хората ходят в клиники в турция и гърция за да си продадат единия бъбрек за жълти стотинки, след което този бъбрек се трансплантира на някои срещу заплащане. Представете си какво ще стане, ако действа един такъв закон. Или може би точно това е целта?! Законът в този си вид би служил повече на търговията с органи.
Според мен човек, който иска да има ясна гражданска позиция по въпроса, съвсем спокойно може да заяви желанието си, трябва просто да се създадат условия това да може да се направи максимално бързо и лесно, про максимална информираност, без да се чудиш кого да разпитваш и къде да ходиш. Както има кампании за даряване на кръв. Като разлепят навсякъде в поликлините плакати и брошури, когато често виждаш и чуваш мнения и дискусии по въпроса, все ще се замислиш и при някое инцидентно посещение при доктора ще можеш да заявиш изричното си желание или нежелание, след като добре си обмислил решението си. Дезинформацията е най-лесно преодолимата пречка в случая, трябва само желание.
А пък ако не си казал нито да, нито не, може би и най-близките ти би трябвало да имат право на мнение след смърта ти. Те вече ще могат да преценят на място, дали черният ти дроб ще помогне на детето от съседното отделение или доктора ще го пусне на търг.



26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Web server xampp 1.5.1 -: Aug 09, 2006, 23:17
Като за начало можеш да си настроиш кирилицата.
После това, което искаш да направиш вече е направено.
За по-новите версии на apache - прочети в документацията  за mod_userdir и потърси в конфигурацията му параметър  UserDir.
Виж дали нямаш в домашната директория на всеки потребител директория на име "public_html", освен ако в конфигурацията не е указано друго име. Там всеки потребител си слага това което трябва да покаже webservera. Извиква се така
Примерен код
http://servername/~username
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Rq:Възстановявяне на изтрит reiserfs дял -: Jul 22, 2006, 16:18
Цитат (inst @ Юли 22 2006,10:42)
reiserfsck --rebuild-tree -S -l /root/recovery.log /dev/hda4
 с тая команда мое ли да стане '<img'>

Най-вероятно няма да има /dev/hda4, защото е изтрит !!!

Ако създадеш дяла отново със същите параметри (начален / краен сектор, blocksize, ...) без да го форматираш може и да излезе нещо.
Ако не знаеш точно каква е била ситуацията ма диска, можеш да пробваш gpart - има го в кknoppix. Това ще ти направи няколко предложения за възтановяване на partition table  и ти ще си избереш едно от тях.

ПП Гледам, че горепосоченият testdisk има същото (или подобно) предназначение, но не съм го ползвал. Благодарско на alabal за линка.



28  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Reiserfs - възстановяване на данни -: May 26, 2006, 18:53
Ами точно за да не се получат сакатлъци, може с dd да си копираш дяла и да се пробваш на копието, след като си го закачил като loop device.
Например:
Примерен код
dd if=/dev/hda1 of=/hda1.copy
Примерен код
losetup /dev/loop6 /hda1.copy
(какво ще е чилото в /dev/loop6 не е от значение, трябва само да е свободно)

и после стреляш смело
Примерен код
reiserfsck --rebuild-tree --scan-whole-partition /dev/loop6

и накрая
Примерен код
mount /dev/loop6 /somedir
да видим какво се е получило.Ако не видиш всички файлове и имаш късмет, ще има директория lost+found с възтановени файлове, имената на които са само от букви и цифри. Там вече ще трябва да погледнеш съдържанието.



29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / DEBIAN, Девня Цимент и ОЛИМПИАДАТА -: Apr 11, 2006, 00:18
Е какво толкова, каква промивка,кви 5 лева, хората просто си ползват логото даже и без да нарушават лиценза  '<img'>
справка Погледни го като чиста реклама за без пари  '<img'>
30  Програмиране / Общ форум / Една задачка на Паскал -: Mar 31, 2006, 16:39
Здрасти,

Щом в условието на задачата пише "интервала 1900-2100" предполагам, че алгоритъма, който ти дадоха е точно за същата задача. (Да не сте учили в едно училище с ivak? '<img'> )
Но както и да е. Исках само да спомена и за т.н. "Doomsday Algorithm" - популярен начин за определянето на деня от седмицата, в който има достатъчно математика за една задачка на паскал (по мое лично мнение). Има го на хиляда места из интернета, примерно  тук Доколкото могa все още да си спомня имаше само условието датата да не е преди хиляда четиристотин и някоя година, защото тогава някакъв папа май променил календара (става въпрос за грегорианкси и юлианския календари).
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9