Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: mhydra в Nov 01, 2005, 09:03



Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 09:03
Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Защо много от хората казват че Слак е счупен и нестава за употреба в голями фирми и предприятия, а там масово се използват Ред Хат и СуСЕ.
Също и Дебиан.

В САЩ и UK почти не използват Слак, повечето предпочитания са за Ред Хат, Федора и Дебиан.

Какво според вас му куца на Слак, може би липсата на поддръжка или пакетната система и малкото налични пакети в .tgz  формат за Слак?


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: в Nov 01, 2005, 09:33
рекламата
Рекламата
пак рекламата
комерсиализацията


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: в Nov 01, 2005, 09:44
Защото споменатите дистрота са от типа "Цъкаш тук, цъкаш там и си готов". По тази причина е подходящ за повечето "компютърно грамотни" хора работещи във фирмите.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: v_badev в Nov 01, 2005, 09:56
1. Пакетната система не поддържа зависимости, което прави поддръжката на много машини трудна.
2. Същата "пакетна система" не поддържа подписване на пакетите.
3. Има много малко пакети в дистрибуцията, което означава че почти във всички случаи има софтуер който трябва да си сваляш от неудостоверени места в интернет или сам да си правиш пакети.
4. В доста от другите дистрибуции управлението на софтуера и ъпдейт-а са по-лесни, обикновенно представляват една команда, което много улеснява администрацията.

@petkouzunski - ако това беше вярно най-популярните дистрибуции нямаше да са Fedora и Debian, а Suse и Mandriva.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 10:10
Е да ама и rpm-a  е малко прекаран, защото за да пусна една обикновена програма ми трябват допълнителни xxx пакети и след това като ги намеря ми трябват още ххх пакети.И то точно тази версия , нито по-малка нито по-голяма. Е за мен е губене на време да търся с часове един глупав рпм и след това още един или друг.
Загуба на време с една дума.

Между другото Слак поддържа и rpm и .tgz, значи пакетната система не би трябвало да е основният проблем.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: kbd в Nov 01, 2005, 10:42
mhydra, аз във Fedora ползвам synaptic за инсталиране/деинсталиране на пакети и това търсене на пакети и пакетни зависимости не ми се налага да го правя - прави го самият софтуер. Но да не започваме спорове кое дистро е по-добро пак, щото нямам това предвид в момента.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: v_badev в Nov 01, 2005, 10:44
Когато искам да инсталирам на Fedora някоя програма аз не започвам да търся пакети в интернет ами пиша "yum install име_на_програмата", а yum поема грижата за останалите зависимости. Това което казваш се отнасяше за старите версии на Red Hat.
Наясно съм че в Slackware може да се инсталират rpm пакети, но това не променя липсата на зависимости и подписване на пакетите.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Izzy в Nov 01, 2005, 11:44
Мисля, че Slackware е главно за програмисти и хора, който искат да екпериментират с source кода. Може би това е една от причините да няма установена пакетна система, а ползва и rpm и tgz. Друг е въпроса, че едно приложение, колкото и зависимости и да има, след като ги намериш един път можеш да ги направиш на пакет ( след съответното тестване разбира се ) и да ги пренесеш на други машини. Тука обаче идва липсата на update система ... е това вече му е доста голям минус мисля...


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 11:53
А какво ще кажете за slapt-get, като инструмент за управление на пакетите?
С него update може ли да се прави?


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: divak в Nov 01, 2005, 12:10
Според мен темата трябва да е "Защо някои не харесват Slackware Linux?" , а не "Какво не ви харесва в Slackware Linux?"


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 12:20
Да може и да е второто заглавие, обаче на мен целта ми е да разбера защо куца Slackware Linux и какво не е както трябва.

Между другото евентуална причина за куцането на Slackware може да е и липсата на разработчици за Слак.Все пак един човек я поддържа и развива, а не като Ред Хат които имат цели отдели занимаващи се с разработката на ОС-та.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Lord Bad в Nov 01, 2005, 12:26
Твърде консервативен за употреба различна от сървър.
Официалното хранилище включва твърде малко пакети.
Пакетната система е кръгла нула.
Не е оптимизирана за i686.
И въпреки всичко - това е една много добра дистрибуция.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: nifelheim в Nov 01, 2005, 12:57
Аз пък използвам Слак точно защото не разчита на пакетна система. Не искам да съм зависим от някой, който да ми прави пакети. Веднъж инсталирах на един познат SuSE и бях много разочарован от това че версиите на програмите не бяха никак актуални. Друго - твърдя че Слак е поне 2 пъти по бръз от SuSE, при стандартна инсталация на последното. Аз ако тръгна да му пркомилирам ядрото и повечето програми за да работи по-бързо, то каква е въобще идеята..


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 13:11
Слак винаги е бил по-бърз от СуСЕ, а даже и от много други.
Правил съм бенчмаркове на Слак, СуСЕ и Windows ME , СуСЕ-то дава два пъти по-ниска процесорна производителност от Windows ME, а пък от Слак . . .


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: saskosabbath в Nov 01, 2005, 14:07
имам чувството, че повечето хора тук изобщо не са запознати със слака ...

освен, че е най-бързата измежду всички горепосочени дистрота, с ъпдейта няма никакви проблеми ... просто трябва да знаеш как :-)

п.с.
слакпкг си работи чудесно ...


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Lord Bad в Nov 01, 2005, 14:24
Спор няма - прави тфа което трябва, а то не е много...
Аз лично като си помисля за моя култов Арч - пакман, i686, купища пакети, уникална скорост/стабилност, BSD инит система - виждам един супер усъвършенстван Слак. Замислете се по този въпрос - не е важно къде си сега, а къде може да стигнеш утре...


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 01, 2005, 14:32
@Lord_Bad
Има ли много пакети за Arch?
Изтеглих го наскоро обаче беше само един диск :(
Мисля да хвана да го пробвам или него или Trustix.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Goust в Nov 01, 2005, 16:33
Всеки си има предпочитания м/у  различните дистрибуции .А относно пакетите намене лично неми е правило никакъв проблем засега ,за сваляне на пакети от интернет си има доста страници също и програми като например (swaret ,slapt-get ) ,също и инсталирването на пакетите става доста лесно с ползването на pkgtool също и ако ползваш и командите installpkg .......... и т.н . Все пак всяка дистрибуция си има плюсове и минуси, ако вземем да обсъждаме другите дистрибуции също можем да им намерим доста недостатъци .Споредмене за да даде някой обективна оценка трябва да се е занимавал с повече дистрибуции и да е отделил доста време на всяка, ако при всяка пречка се отказваме няма да постигнем нищо.


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Lord Bad в Nov 01, 2005, 17:18
@mhydra,
Пакети има много но не са диска а в официалните хранилища в нета, а те имат мирър в България така че това не трябва да те притеснява. Препоръчвам ти от диска да правиш направо нетинстал или да си сложиш само най-основните неща и другите да си ги добавиш от нета понеже инсталационния диск е доста остарял и се очаква в рамките на тоя месец най-сетне да бъде обновен. Успех - едва ли ще съжеляваш ако опиташ Арч:)


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: betso в Nov 01, 2005, 19:50
Archlinux е според мен най-ергономичната дистрибуция: подържат се зависимости, пакетната система е проста и добра, може да се инсталира всичко чрез "BSD-ports" подобна система, което прави възможни допълнителни оптимизации (CFLAGS).

За тези, които не искат подръжка на зависимости (има достатъчно хора, които говорят за "Ада на зависимостите"), съществува CRUX. Тук нещата са още по-опростени - както като стартиращ процес, така и като пакетна система. Но (почти) всичко се инсталира от изходен код - трябва търпение, особено на по-стара машина.

Да, slack работи бързо, но не и толкова бързо, колкото би могъл. i686-оптимизациите на гореспоменатите 2 дистрибуции си оказват влиянието и поради тази причина минах от Slackware на CRUX преди повече от година.

Единственото, с което можах да сменя CRUX беше FreeBSD. :)


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: mhydra в Nov 02, 2005, 08:37
@Lord_Bad
Вчера инсталирах Arch останах меко казано възхитен.Още не съм го пускал обаче инсталацията ми направи много голямо впечатление.
За пръв път виждам дистрибуция която да поддържа XFS и  JFS файлови системи още при иинсталацията.  B)
XFS и JFS са ми любимите. B)


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Izzy в Nov 02, 2005, 09:11
offtopic
/*

@betso не съм пробвал тези дистрота, които каза ( CRUX и ARCH Linux ), но от това което спомена много ми мязат на Gentoo. Отново си има оптимизация, чрез CFLAGS, ( освен това има и един USE флаг, които също е доста интересен ) компилира ти се всичко пред очите. Пакетна система ( ако мога да я нарека така ) не е в стила : "някой компилирал - ти го инсталираш това готово". Всичко става пред очите ти. Мяза на BSD ports. Ужасно много софтуеър зад една команда. Освен това по лични наблюдения - 2-3 пъти по бърз от Slackware (  boot + KDE3.4 за около 7-8 секунди ( 2.8Ghz Celeron D )). Това мисля, че трябва да е системата за един сървър, но и за декстоп инсталация е перфектно!

*/
offtopic


Титла: Какво не ви харесва в Slackware Linux?
Публикувано от: Lord Bad в Nov 02, 2005, 09:51
//off-topic
Идеята да ползваш XFS или JFS на домашната ти работна станция не е особено добра - няма да получаваш оптимална производителност. Аз лично съм на мнение че Reiser4 е най-подходящата файлова система в този случай.
CRUX e страхотен също - все пак Judd Vinet признава че Арч е базиран на идеи от него.
И един съвет - прегледай внимателно новините на домашната страница на Арч Линукс преди да си обновиш системата, защото бяха направени много промени през последните 7 месеца(отпадна devfs, който се ползваше по подразбиране, разтикаха .la библиотеките и т.н.) та трябва да бутнеш това онова по настройките.
//