Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: krasi_nik в Oct 14, 2004, 10:45



Титла: Възстановяване след "срив" на системата
Публикувано от: krasi_nik в Oct 14, 2004, 10:45
Здравейте.
Малко предистория преди въпроса за да сте наясно какво се случи.
Сдобих се с външна записвачка, която подкарах не много трудно. Софтуера и допълнителни плуг-ин инсталирах, всичко си беше на ред. Обаче за мое нещастие не бях нагласил tep-а и тъй като нямам много място , по време на записа компютъра заби. След рестарта последва сканиране чрез команда която аз немога да напиша сега, но както и да е. Проблема ми е следния. След въпросния скан имаше много грешки които предполагам са прехвърлени във файлове.
Въобще кво става при това сканиране неразбрах. Последствието е , че около 200-300 МБ ми се губят , т.е. заети са но точно с какво нямам идея. Някой от инсталираните програми не искат да тръгнат /Файерфокс например/. А как да разбера освен тези които съм пробвал , кои още са поразени. Иначе системата си тръгва, устройствата си работят.
Искам да попитам също , има ли някакво описание на действията който се случват след " такъв рестарт " ?


Титла: Възстановяване след "срив" на системата
Публикувано от: zazzko в Oct 14, 2004, 11:12
Може да потърсиш на две места /tmp и /lost+found. В /tmp може да триеш смело, но в другата директория е малко по-объркано. Там се намират намерените файлове след сканирането и не е сигурно кой е важен и кой не. Неприятното е, че имената им са с номера на inode и е малко вероятно да разбереш кой за какво е.


Титла: Възстановяване след "срив" на системата
Публикувано от: Филип Бонев в Oct 14, 2004, 11:16
Здравей,

Обикновено изгубени файлове отиват в lost+found в главмата доректория или поне е така за ext{2,3}, да разбереш какво работи и какво май лесен начин няма или поне аз не се сещам. Според мен преинсталация на записаните пакети може би добър варянт, но може и по лесен да има не знам. Кажи каква ти е дистрибуцията, защото за gentoo примерно има оправия, но за другите не знам.


Титла: Възстановяване след "срив" на системата
Публикувано от: krasi_nik в Oct 14, 2004, 15:49
Slackware 10  :(