Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: mimosh в Apr 07, 2017, 08:06



Титла: Звукът в Линукс
Публикувано от: mimosh в Apr 07, 2017, 08:06
Здравейте,
искам просто да споделя въудушевлението си от аудио миксера на КДЕ.
Наскоро си купих рисийвър, който поддържа връзк апрез блутуут. Оказа се че настройката с Кубунту 16.04 с КДЕ от бакпортс се настройва изключително лесно и каква ми беше изненадата, когато разбрах че на всяка програма може да бъде зададен на кой изход да се чува.

Опитах същото нещо и под Ундоус 8.1 (на жена ми компа), естествено ударих на камък. След доста ровене се оказа че там може да смениш устройството генерално за цялата система, като зададеш у-во по подразбиране.



Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 07, 2017, 10:40
И ако не ползваш малоумщината звук през блутут, ще бъдеш още по очарован от звукът в Линукс!, да не говорим за УбунтуСтудио, и т.н.....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 07, 2017, 10:54
Брат ми си пада малко маниак на тема звук. Дори си беше правил на ръка специални колони. После ме води в големите магазини, да ми покаже, колко не стават останалите масово производство. Вярно неговите бяха по-добри. Та и той остана учуден от подобрения звук, след като мина от уиндоус на линукс. Аз нямам ухо за тези неща.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 07, 2017, 11:02
Брат ми си пада малко маниак на тема звук. Дори си беше правил на ръка специални колони. После ме води в големите магазини, да ми покаже, колко не стават останалите масово производство. Вярно неговите бяха по-добри. Та и той остана учуден от подобрения звук, след като мина от уиндоус на линукс. Аз нямам ухо за тези неща.

   Озвучителните тела  по магазините са абсолютен боклук, често са произведени против елементарни правила, и закони в акустиката. Всичко трябва да се прави на ръка, и с четене на старите книги. За щастие има дърводелци, и завод за високоговорители в Благоевград за помощ за филтри и т. н.... Трябва и редовно посещение на симфонични концерти за базово сравнение. С малоумщината Пазарна икономика не става, и с този мироглед малоумен. Става с любознателна интелигентност и Мерак.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: runtime в Apr 07, 2017, 11:12
И се почна пак.... >:D [_]3

Те и жените са като звука ама 90% от населението се задоволява с това, което има :) Зора е, че тях няма как да ги моделираме ръчно :) Е може с леки оперативни корекции, но това е по-скоро тунинг.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Acho в Apr 07, 2017, 11:25
Мекия звук на лампите, ръчно навитите трансформатори, .................etc.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: danaildr в Apr 07, 2017, 11:56
Настройките на плазмата позволяват доста неща, но всичко това е благодарение на пулс-аудиото отдолу.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 07, 2017, 14:05
а аз си взех активни колони


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: mimosh в Apr 07, 2017, 16:17
И ако не ползваш малоумщината звук през блутут, ще бъдеш още по очарован от звукът в Линукс!, да не говорим за УбунтуСтудио, и т.н.....

От доста време (мисля от Кубунту 10.04) съм с линукс на домашният компютър и още тогава забелязах каква огромна разлика има в звука.
Просто в случая ми направи впечетление че звукове от различни програми могат да се управляват различно. Предполагам нещо не толкова трудно за постигане, не е направено в Уиндоус. Там за да се включи/превключи звука от блутут на вградения на лаптопа една камара прозорци трябва да се отворят и една камара цънканки трябва да се нацъкат.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 07, 2017, 17:26
По едно време за кратко се бях вманиачил на тази тема та искам да споделя някои неща:
Има една дистрибуция, наречена Audiophile Linux [urlhttp://www.ap-linux.com/][/url], посветена на висококачествения звук без компромиси. За целта ядрото е оптимизирано и са премахнати колкото може повече услуги. Специано са подбрани и плеърите. В сайта на дистрибуцията се коментират различни USB DAC-ове като този например: [urlhttp://store.matrix-digi.com/index.php?route=product/product&path=61&product_id=54][/url], хубавите са много скъпи. Оттам нататък на ти трябват качествен усилвател - нещо от сорта на Denon, Maranz и др., хубави тонколони от сорта на Bosse и всичко сврързано с възможно най-къси сребърни кабели с позлатени чинчове за най-малко съпротивление. Оттам нататък си теглиш SACD (Super Audio CD) ISO-та от замунда в които една песен е около 200мб.
Аз лично не съм с тази дистрибуция, имам два Dac-а 16 и 24 битов, и двата правени от един инженер във варна, усилвателя ми е втора ръка Denon, тонколоните ми не са баш от най-скъпите (имам две централни Quadral quintas) и кабелите ми не са сребърни със златно покритие, но забелязвам осезаема разлика между звука на даковете в полза на 24 битовия, както и между MP3-ките и 200 мегабайтовите песни от SACD-тата в полза на последните.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: runtime в Apr 07, 2017, 18:41
Сега от всички теми само никой не е споменал нищо за плеърите под линукс... кажете 2-3 думи и за тях да знаем  ???  [_]3 При все, че хахорския foobar го няма за пингвина, кое е алтернативата след тестовете? Това съвсем сериозно питам...

П.С. Тоз ресивър няма ли DNLA, а през Bluetooth? До колкото съм се ограмотявал DLNA-то е по-кораво за преносна среда от двете...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 07, 2017, 20:08
аз използвам Clementine, защото напомня на стария Amarok. Понякога пускам XMMS. Преди съм ползвал Exaile и QuodLibet.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 07, 2017, 20:22
Аз си бях направил елементарен плеър на Python и вадеше много добър звук
Иначе ползвам основно moc


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: wfw в Apr 07, 2017, 22:11
Не знам дали е тук мястото или да пусна друга тема, но тия дни чакам да ми пристигне стерео усилвателя, който ползва един дак на texas instruments - PCM1795.

Усилвателя е бая "як", но е мислен и правен за стерео. Проблема идва оттам, че трябва да си пускам музиката през комп и USB, защото няма мрежов интерфейс. Някой има ли опит с въпросния чип? видях, че някакви хора са писали някакъв пач в средата на 2016, за да добавят поддръжка в кернела, но не знам дали е приет :)

На сайта има драйвер за Уиндоус и Мак. Всъщност за Мак няма нужда от драйвер, което ме изненада.

Та идеята ми е да си взема нещо от рода на raspberry pi и да го направя като мрежов плеър, още не съм изчистил точно концепцията, но няма да дам 800лв за мрежов плеър със съмнителни качества на същата марка като усилвателя ;)


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 07, 2017, 23:26
Я...то вярно тука се почнало....

     на времето взех някои идеи от Audiophile Linux, искам да кажа, че не е необходимо да минавате на тази дистрибуция-достатъчно е да инсталирате  реалтайм кернел, JACK Audio Connection Kit, да го конфигурирате, и да пуснете на изхода му VLC, който VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)....

     Обаче още по добре е да пуснете JACK Audio Connection Kit на Висок приоритет, и в Реално Време, та като го презапуснете и  VLC влиза в реално време, което още повече подобрява нещата. Отделно в настройките на JACK Audio Connection Kit избирате най малкото Frames per period, където все още няма проблеми, при мене е на 64 , което дава latency 0.667 msec на 192000 херца  sample rate . Обаче не е само това, ако слушате в момента например WAV  на 44100 херца, ако картата го позволява правите шаблон в настройките на JACK Audio Connection Kit - Preset Name 176400 -това е правилното запускане на системата. Защо 176400?- защото 44100 по 4 е равно на 176400, ако слушате например WAV 96000 пускате Preset Name 192000 херца, защото 96000 по 2 е равно на 192000, ако е 48000-пак 192000- тоест трябва да е кратно. Аз когато товаря компютъра на 70-90 %  си пускам файлове, които са на 192000 херца, още по-добре на 96000 херца, явно такава е архитектурата на звуковата ми карта-най добре поддържа кратни на 192000 херца, и не ми прекъсва звука въпреки натоварването. На  192000,  176400 херца  sample rate звукът е максимално добър. Голям прас, като сте пуснали великия ви DAC на 44100 херца-много важно....

     Защо ви ги пиша такива-ами В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ  не правете рип от SACD на 176400 херца, защото системата ви се МЪЧИ, и после се псувате, че не сте ги направили на 192000 херца!!! С Foobar рипвате на 352800 херца, и после с Audacity ги правите на 192000 херца.

    Как става-засега безплатният Foobar работи през Wine, и CrossOver.....рипва без проблем, цепи CUE файловете на кирилица, само че нямам му доверие, затова първо конвертирам от Flac във WAV с PACPL Convert (FLAC не уважавам) , редактирам CUE файловете от FLAC на WAV, и цепя с Foobar щот така е най мързеливо, а Foobar цепи CUE файловете на кирилица, и всякви Samle Rate.

     Изследвах JRiver Media Center 22 for Linux, конвертира по-добре SACD от Foobar, обаче един руснак е написал най добрият засега конвертор, както ми казват моите изследвания-AuI ConverteR 48x44 http://samplerateconverter.com/#prices-select  работи през Wine, и CrossOver, обаче минималната конфигурация струва 200 лева кажи речи.....питах го, каза, че правят версия за Убунту, и ще ме уведоми когато стане готова, но както обикновенно знаем безплатните версии, като закъснеят с появата си са по качественият вариант на комерсиалният софтуер. Обаче конвертора му се бави в обработката, та си мисля, че може просто да е пуснал нещо като Glame LowPass, HighPass на 86400 43200  28800 21600 и 19.2 херца, за 192000 херца файл, което много вдига качеството по принцип, и за това да иска пари, та трябва тепърва да изследвам и това....

     ....Мисля си, че ако беше праснал цена 20-30 лева пичовете нямаше да се занимават с глупости, и щяха да си пазаруват, и Юри Корзунов щеше да спечели много повече пари. А за посредственото понятие професионален тонрежисьор има безплатният Foobar....

    пиша ви всичките тези глупости безкрайни, за да не се налага да откривате Топлата Вода, защото нещата са достатъчно разпиляни в Нета. Безапелационният предводител като качество е VLC и Точка.

     Преди 7 години, когато бях с генерик кернел, (звукът на който е посредствен в сравнение с реалтайм) и VLC ,който пусках от тогавашните настройки на 192000 херца........

     Та влизам в най скъпарският магазин в София (никакво име няма да кажа) набързо се сприятелявам с продавача....и след 10 дена пак влизам, и какво става питам-май ти е скучно?.....ами то един клиент да влезе за покупка в месеца и ми е достатъчно...аз?? Той.....Ами влиза Мутрата и пита-кое е най скъпото???....Отговарям му -Това, а Мутрата-Опаковай, и готово...

    ....абе я се настани удобно на фотьойла, чакай да ти пусна Класика, и ми пуска на плеъра за 20000 лева някакво пиано...викам му, за класика трябва много време за преценка, дай Рок, Диско....

    ...оказа се, че Линукса със слабата ми тогава 192000 херца карта с генерик и мойта система свири по-добре от усилвателя там с MOSFET две по 400 Вата с ламби като предусилвателни стъпала, с двойка озвучителни тела, които само те струваха 33000 лева....и всичко безкрайно безумно Скъпо....

     всичките тези глупости ги пиша да нямате авторитет от разни фирмени DAC-ове, Западна техника, а само на собствените си уши....

      и като за капак на Креатива екстрим Мюзик  шибнали от завода някви бавни гадни и смотани ефтини операционни усилватели след ЦАП-а за 5 стотинки хе хе Ужжжас, тая карта като излезе струваше и 500 лева, после 200.....та като ми смениха операционните усилватели за 5 стотинки с най бързите безшумни хипер-трипер операционни усилватели за по един лев бройката, и няколко кондензатора в интегриращите вериги на ЦАП-а с някви хипер безутечкови, класата на картата ми се вдигна три класи поне....

    ...................и дъното на платката трябва да се екранира като противодействие на Джитера............................

            ..................и Захранването трябва да ви е Железно за същата цел....

     Аз от тогава качих класата на конфигурацията си десетки и повече пъти.... 


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Odido в Apr 09, 2017, 00:05
@ЗевсБг  Мислил ли си да систематизираш знанията си за озвучаването в някакви статии,блог да не кажа книга?  ::) ??? :o ;D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 09, 2017, 18:38
@runtime,
Предполагам питаш за алтернатива на foobar 2000 във връзка с въпросните SACD ISO-файлове. Аз доколкото знам в линукс няма плеър с който директно да се пускат. Първо трябва да се разархивира ISO-файла до отделни песни с разширение *.dsf. За целта се използва програма наречена sacd_extract. Преди я бях намерил като сорс който се компилира, а сега нещо не мога да я открия по тоя начин, но пък а има готова компилирана заедно с gui към нея, като цялото нещо се нарича Sonore - ISO2DSD : http://www.sonore.us/iso2dsd.html ($2).
Като я стартираш и след като избереш ISO файла в левия прозорец, след това в дясно от падащото меню избираш вместо Phillips DSDIFF да е Sony DSF и накрая натискаш бутона Execute. Готовия разархивиран албум се появява като папка в папката на iso2dsd.
Сега вече плеъра с който се пускат тези файлове е DeaDBeeF : http://deadbeef.sourceforge.net/ ($2). Ако си с Убунту има и PPA: https://launchpad.net/~starws-box/+archive/ubuntu/deadbeef-player ($2).
Изтегли си едно SACD ISO ако нямаш и пробвай. Аз днес си изтеглих едно такова https://arenabg.com/svali-torent-concord-jazz-2003-sacd-sampler-1-sacd-557852/ ($2) на настолния компютър с калпавите колонки и пак разликата в качеството е голяма спрямо другите формати или аз си внушавам - и аз вече не знам, затова пробвайте и кажете какво мислите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 10, 2017, 23:37
@ЗевсБг  Мислил ли си да систематизираш знанията си за озвучаването в някакви статии,блог да не кажа книга?  ::) ??? :o ;D


        Не вярвам да има много хора, да им е интересно. Някога имаше мощни движения Направи си Сам....силата на цялата работа е да направиш нещо там, където индустрията е безсилна, или неефективна, или просто не и се занимава. Дори е нещо като философия. Да кажем, че си направил въпросното устройство. Обикновенно технократите се юркат да направят кутия, с която да се доближат по постижения в дизайна на промишленоста. И аз съм си мислил такива глупости...  Абе кратуно малоумна (на себе си говоря)-направи го така, че промишленият дизайн да изглежда първобитен.....оказва се, че може...

   Как ли?...ами направи го например от скъпа порода дърво, много добре обработено, надписите ги гравирай, (има си гравьори) и копчетата на струг от дърво, ако трябва дърворезбар да ги дооформи, да видим как промишленият дизайн няма да изглежда малоумно. Има масла за под, с които дървото изглежда страхотно.

     Ако е озвучително тяло-направи го от български талашит- (защото е най добрия акустичен материал, защото е рехав), и го облицовай с мрамор, ако трябва (аз ги крия зад пердетата) -и пак ще изглежда по добре от фирмената малоумщина. На времето чичо ми, който живееше в Мюнхен-гледам го, че си товари тонколоните от България, за Германия-само дървената част...... "Еми тия идиоти от JBL - на 5 лентова колона със скъпи качествени говорители ги сложили в кутия от....ПЛАСТМАСА.....идиоти....и звукът е идиотски естествено".....(значи може няколко пъти по ефтиният гардероб да го направят от талашит, обаче прескъпите колони-от пластмаса).....

      Аз тука хубаво ви забавлявам, ама знам, че нямате време за такива неща, та затова...едно време беше голяма тръпка да си купиш книга-как да правим колони, и как ще закрепим от вътрешната страна парнаджийската стъклена вата, като работим с ръкавици....(абе разбирай  великите фирми ще ги издухаме, като стой та гледай)...че то страшни разработки бяха, от хора проверявали нещата със страшна апаратура в "нашите институти и заводи"- имаше такъв лаф по печантите издания, сега какво има-нищо няма-нито институти, нито заводи, и тръпка няма, само безкрайно тъпи реклами.....и хора, които питат-кажи ми магазина, от дето да го купя...

    преди години си купих за 20 лева най страшния диод на CREE, та юрках един приятел да преработим контролера, да може диода плавно да пали и от 5 милиампера, направих рефлектор, който покрих отвътре с посребрено кондензаторно фолио, и с потециометър плавно регулирам светлината щото вечер в планината зимата има едно понятие оптимална осветеност, която е в тесни граници, като сравнявах всички фирмени решения преди 7 години ги бях отвял два пъти като КПД, барабар с Petzl -челници за 400 долара професионален тип бяха с по лоши показатели, и три фиксирани мощности, и какво от това, всеки ме пита-кажи от къде да го купя-не става отговарям.......

.....абе нещо като нашия Линукс, с мангизи не става....

                                    някяк си градивното изчезна....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 10101 в Apr 11, 2017, 09:44
@ЗевсБг  Мислил ли си да систематизираш знанията си за озвучаването в някакви статии,блог да не кажа книга?  ::) ??? :o ;D


        Не вярвам да има много хора, да им е интересно. Някога имаше мощни движения Направи си Сам....силата на цялата работа е да направиш нещо там, където индустрията е безсилна, или неефективна, или просто не и се занимава. Дори е нещо като философия. Да кажем, че си направил въпросното устройство. Обикновенно технократите се юркат да направят кутия, с която да се доближат по постижения в дизайна на промишленоста. И аз съм си мислил такива глупости...  Абе кратуно малоумна (на себе си говоря)-направи го така, че промишленият дизайн да изглежда първобитен.....оказва се, че може...

   Как ли?...ами направи го например от скъпа порода дърво, много добре обработено, надписите ги гравирай, (има си гравьори) и копчетата на струг от дърво, ако трябва дърворезбар да ги дооформи, да видим как промишленият дизайн няма да изглежда малоумно. Има масла за под, с които дървото изглежда страхотно.

     Ако е озвучително тяло-направи го от български талашит- (защото е най добрия акустичен материал, защото е рехав), и го облицовай с мрамор, ако трябва (аз ги крия зад пердетата) -и пак ще изглежда по добре от фирмената малоумщина. На времето чичо ми, който живееше в Мюнхен-гледам го, че си товари тонколоните от България, за Германия-само дървената част...... "Еми тия идиоти от JBL - на 5 лентова колона със скъпи качествени говорители ги сложили в кутия от....ПЛАСТМАСА.....идиоти....и звукът е идиотски естествено".....(значи може няколко пъти по ефтиният гардераб да го направят от талашит, обаче прескъпите колони-от пластмаса).....

      Аз тука хубаво ви забавлявам, ама знам, че нямате време за такива неща, та затова...едно време беше голяма тръпка да си купиш книга-как да правим колони, и как ще закрепим от вътрешната страна парнаджийската стъклена вата, като работим с ръкавици....(абе разбирай  великите фирми ще ги издухаме, като стой та гледай)...че то страшни разработки бяха, от хора проверявали нещата със страшна апаратура в "нашите институти и заводи"- имаше такъв лаф по печантите издания, сега какво има-нищо няма-нито институти, нито заводи, и тръпка няма, само безкрайно тъпи реклами.....и хора, които питат-кажи ми магазина, от дето да го купя...

    преди години си купих за 20 лева най страшния диод на CREE, та юрках един приятел да преработим контролера, да може диода плавно да пали и от 5 милиампера, направих рефлектор, който покрих отвътре с посребрено кондензаторно фолио, и с потециометър плавно регулирам светлината щото вечер в планината зимата има едно понятие оптимална осветеност, която е в тесни граници, като сравнявах всички фирмени решения преди 7 години ги бях отвял два пъти като КПД, барабар с Petzl -челници за 400 долара професионален тип бяха с по лоши показатели, и три фиксирани мощности, и какво от това, всеки ме пита-кажи от къде да го купя-не става отговарям.......

.....абе нещо като нашия Линукс, с мангизи не става....

                                    някяк си градивното изчезна....

+1
Зевс ли си бог ли си?! Харесва ми написаното.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 11, 2017, 17:45
На мен ми беше интересно.Преди години. Много исках да зная, как да си направя колони. Ма много. И много рових в интернет, защото бях чувал, че се пресмятал обем на колоните и прочее. И търсих математиката, формули, как се правят филтри и изобщо обяснено всичко подробно. Не намерих почти нищо и много се разочаровах. Сякаш липсва нещо много основно за нещо много тривиално на пръв поглед. Търсих и за камини как се правят и смятат и това липса. Много ми прилича на това да отпътуваш за Великобритания за месец на разходка и никой да не ти каже или никаде да не намериш инфо за това, че зарядното на телефона и на лаптопа, няма да влезе в техните контакти. И това може да ти провали деня, че и още два напред.

Звука е нещо невероятно и мисля, че много се подценява. С него можеш да общуваш, да си переш дрехите, да виждаш под замята и във вътрешността на предмети и живи тела. С него можеш да чупиш чаши, но можеш да събориш и голяма сграда. Можеш да режеш със звук, дори да правиш операции без да правиш външен разрез, а директно да режеш вътре в тялото.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 12, 2017, 08:47
Цитат
Не намерих почти нищо и много се разочаровах. Сякаш липсва нещо много основно за нещо много тривиално на пръв поглед.

е добре, ами учебници там за инженерните специалности?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 12, 2017, 12:45
Инжинерни специалности по какво?  :) Как да определя специалностите? Материалознание, електроника, елетроижинерство, там слаби токове нещо... Ами за сами звук, каква е специалността за товаБ


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 12, 2017, 16:24
е, преди години имах за съквартирант едно момче, което си учеше електротехника, радио и т.н. За съжаление, вече не помня какво точно. Та той си беше сглобил колони. Хобито му беше да лови радио станции на дълги вълни. С него един следобед опъвахме кабел-антена, че да хванел единственото радио на дълги, дето излъчвало стерео сигнал. Френско било. Той не отбираше френски, ма въпросът бил принципен. Та така...

Цитат
Инжинерни специалности по какво?  :) Как да определя специалностите? Материалознание, електроника, елетроижинерство, там слаби токове нещо... Ами за сами звук, каква е специалността за товаБ

питай някой от МЕИ  :P


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 12, 2017, 16:26
Инжинерни специалности по какво?  :)  Ами за сами звук, каква е специалността за товаБ

"Теория на сигналите".
на ингилиски "Signal processing". Но това е по скоро математическият апарат/модел- Честотни характеристики, преобразувания на фурие, импулсни характеристики, конволюция, филтрация и такива работи.

Да в интернет липсват основни неща. Т.е. има някъде ама Гого ги слага в десета глуха. Много ама много съм му ядосан >:( >:( >:(

Много си мисля че тези работи с колоните може да се нагласят само опитно.
Е филтрите може да се сметнат. Такова нещо се учи по ТОЕ. прости R - L - C вериги колкото щеш. Точно тук "Теорията на сигналите" и ТОЕ-то изключително много се припокриват.

Много съм съгласен със Зевса, че трябва да се гледат старите книги. Сега във века на интернет и IT технологиите някакси знанието изглежда скрито и загубено. Абе знае се ама си го пазят само фирмите (а те нищо не правят). Никой и не се интересува да публикува нещо. Та или трябва да се четат старите книги или да се гледа фундаменталната теория - и според нея да се прави.

Някъде ми се мотае една книга (на български) за проектиране на озвучителни тела. Отдавна не съм я разгръщал. Тя май беше практически насочена.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 12, 2017, 18:46
Благодаря!
Отговорите ви ме подсетиха за едно изказване на Тесла, че съвременните учени – тези по негово време – не ставали за такива. Всичко, което правели, било да смятат цифри и така да вадят изводи за света. И все повече изоставяли експериментирането, което било всичко.



Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 12, 2017, 19:42
Не ме разбирай погрешно. Казах експериментално защото математиката в един момент може да стане много сложна и да няма аналитично решение.

Какво имам в предвид. Всичко до съпротивлението на говорителя/ите - 4 ома или 8 ома може да се сметне без проблеми на 100%.

Обаче от там нататък следва механичната система на говорителя. Тя пак представлява един вид механичен ниско честотен филтър. Но може и да има много механични резонаси (т.е още механични филтри). Та това също да кажам пак може да се моделира ??? маса... еластичност.. демпфери - има такова моделиране.

Ами по нататък аудио вълните вътре (и отвън) в кутията. И за тях има диференциални уравнения.... като прибавим и ораженията и интерференциите вътре в кутията и многото възникващи вълни - мисията става невъзможна.
Та затова няма аналитично решение.

Обаче може някой 'луд' да измислил моделиране и симулация на това с числени методи. Да е написал програма за симулация на тонколона :o :o :o По подобен начин също както има програми за симулация на електромагинтото поле на антените и програми за симулация в аеродинамиката (за самолети ракети и т. н.)

Та затова мисля, че може само експериментално или в краен случай със симулираща програма ако изобщо има разработена такава.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 12, 2017, 23:40
Когато се интересувах от тия работи посещавах разни форуми и четях по въпроса. Накрая естествено че нищо не направих, но придобих някаква представа относно тонколоните, та те са най-общо два типа - затворени и отворени. Затворените са тези, които сме свикнали да виждаме почти навсякъде, като се делят на такива със заден басрефлекс и с преден басрефлекс. Ако си купиш със заден басрефлекс трябва да са поне на метър пред стената за да свирят хубаво (което в моя случай означава че трябва да са почти в средата на хола).

Втория главен тип тонколони са от отворен тип и се наричат хорни (horns, horn speakers), та по тях най-много припадат аудиофилите защото според тях свирят по-хубаво.  Структурата им представлява нагънатa фуния, нещо като дълъг и нагънат рог или рупор: https://en.wikipedia.org/wiki/Horn_loudspeaker ($2), http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=16&t=6202 ($2),https://www.pinterest.com/superjs/audiophiles/ ($2). Проблема при хорните обаче че свирят толкова по-хубаво, колкото са по-големи (най-добре е ако са високи колкото гардероба). Тук обаче вече се намесва един много важен и широко дискутиран в аудиофилските среди по цял свят фактор, наречен WAF - фактор (Wife acceptance factor): https://en.wikipedia.org/wiki/Wife_acceptance_factor ($2) или за колко време ще те изгони жената ако докараш вкъщи две на брой високи колкото гардероб скъпи тонколони.  :)

Има и друг проблем при озвучителните тела, който е свързан с акустиката на стаята - тоест в магазина свирят хубаво, защото там залата обикновено е голяма и има хубава акустика, а като ги занесеш в къщи в малката стая звука не е същия. Затова най-големите маниаци на качествения звук слушат музика със слушалки и слушалков усилвател.

Иначе за теорията на озвучителните тела и как да си ги направиш има бая даже и в гугъла: "acoustic theory of loudspeakers", "diy loudspeakers", "diy speaker horns".


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 13, 2017, 11:17
На мен ми беше интересно.Преди години. Много исках да зная, как да си направя колони. Ма много. И много рових в интернет, защото бях чувал, че се пресмятал обем на колоните и прочее. И търсих математиката, формули, как се правят филтри и изобщо обяснено всичко подробно. Не намерих почти нищо и много се разочаровах. Сякаш липсва нещо много основно за нещо много тривиално на пръв поглед. Търсих и за камини как се правят и смятат и това липса. Много ми прилича на това да отпътуваш за Великобритания за месец на разходка и никой да не ти каже или никаде да не намериш инфо за това, че зарядното на телефона и на лаптопа, няма да влезе в техните контакти. И това може да ти провали деня, че и още два напред.

Звука е нещо невероятно и мисля, че много се подценява. С него можеш да общуваш, да си переш дрехите, да виждаш под замята и във вътрешността на предмети и живи тела. С него можеш да чупиш чаши, но можеш да събориш и голяма сграда. Можеш да режеш със звук, дори да правиш операции без да правиш външен разрез, а директно да режеш вътре в тялото.

       Еми много явно интернет е една голяма боза за много неща.

                             Аз защо знам....По принцип ми е писнало от глупостите в нета на тема звук. Най простия начин-намираш стари книги, и списания за минимален обем на затворено озвучително тяло, и завода в Благоевград ще ти го кажат, можеш просто да измериш стари български колони, (42/68 сантиметра външен, дебелина на стената 2 сантиметра за  23 сантиметра басак) и го увеличаваш колкото ти е кеф на височина-като знаеш, че колкото по-голям обем, толкова по добре, ако жената мрънка-корниза напред, и зад пердетата!!!!!!!!!.... не очаквай добър звук от басак по малък от 23 сантиметра- ВКН 1223..... каменна вата на вътрешните повърхности, останалият обем с автомобилно кече.

          Затворенит обем е единствено качественият, всичко друго е БОКЛУК, (няма опция да мига)!!! разните рупори, басрефлекси, хорни-те са за минимални размери, вдигане на джангър, и внасят нелинейни изкриввявания-това е ТЕОРИЯ! Всички съприкосновения с озвучителното тяло на басовият говорител през гума. Като натиснеш басака-бавно да връща-значи си уплътнил добре.

        Най качественият високочестотен говорител на планетата-българският ВЛД 40 (краден английски лентов говорител) !!! без рупор. Всичко друго е много под това ниво. Лентичката е безинертна, подобно на кондензаторен говорител, и свири линейно до 40 килохерца. По качествено от това-кондензаторните високоговорители. Басовият говорител-мембраната да му е нагъната по цялата площ, и да е от картон.

        Филтри-завода в Благоевград ги произвеждаше, но и да не-хората са живи, или от списание "Радио Телевизия Електроника". Имаше забележителна разработка във вестник "Направи  Сам", в който басовият говорител свири само под 300 херца, и многократно се повишава качеството....

     8 Омов вариант е по-добър от 4 Омов....

                          А може да изчетете милиони страници, и да гледате като на привидение в английски замък, и пак нищо да не направите........

    Я... интернет май свърши работа....има и други пинизи, ама стига....казах ви предостатъчно, за да направите нещо много по качествено от всякакви професионални варианти, на който му стиска да прави нещо...

     =======ама с чесане на клавиатурата няма да стане===============

цитат на 4096bits:

"Благодаря!
Отговорите ви ме подсетиха за едно изказване на Тесла, че съвременните учени – тези по негово време – не ставали за такива. Всичко, което правели, било да смятат цифри и така да вадят изводи за света. И все повече изоставяли експериментирането, което било всичко."

    Я  сякаш Тесла ми е откраднал мирогледа-тва математик-диагноза. Още повече ми се вдигна в очите-не го знаех....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 13, 2017, 11:20
Мен също ме интересуват някои работи, но просто нямам време да се заровя подробно:

* Защо Честотната характеристика на говорителите е толкова къдрава. (механични резонанси и т.н.). Няма ли такива говорители, които да имат равна характеристика.

* кое е по доброто напълно затворена колона или такава с дупка - басрефлектор; фазоинвертор или както там го наричат.
Ако има дупка(фазоинвертор) то тя ще е ефективна само за определена честота, когато това което излиза е във фаза с това от говорителя. А за другите честоти ще е спирачка :o :o :o В този ред на мисли не е ли по добре пълно затворена кутия?

Това е книгата която имам: http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=239083&title=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0

Я имало още такива книги от същият автор, както и тази, неизчерпана:
http://knizhen-pazar.net/index.php?nav=2&search=%C4%E8%EC%E8%F2%FA%F0%20%CF%EE%EF%FF%ED%E5%E2&searchin=name&orderbyb=book.addedon&descb=1&start_b=0

A имам и трилентова бг тонколона с талашит 8-10мм с бг говорители. Респром ли беше? Едно време бяха много разпространени. Сравнително голяма е с басрефлектор, вътре има вата и изцяло черен плат отпред. Но досега не съм видял нещо, което да свири по добре от нея.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: deant01 в Apr 13, 2017, 11:55
Единственото, което мога да добавя, е че известно време работех с едни пичове, които правеха тонколони от нулата. Аз им правех кутиите. Имаха специфично изискване да са от МДФ. Това е различно от "талашита" за, който говорите вие, което всъщност е ПДЧ. Мдфа всъщност много по-плътен и тежък от ПДЧ-то. В основата пак е дървесина, но е на влакна, не на частици и може да се сравни с (не казвам, че е!) много дебел лист хартия (~18 мм). Не искам да влизам в спор дали е по-добре да е с по-плътния МДФ, просто го давам като информация, защото те правеха точно такива дизайнерски тонколони за износ. Просто го оставям като информация тук за бъдещите поколения:) Ако искате мога да снимам два детайла и да ги видите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Acho в Apr 13, 2017, 13:25
Е пусни някоя снимка.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 13, 2017, 14:19
Ако може и размери ::) - да направим промишлен шпионаж >:D


-------------------
Дойде ми на ъкъла и друго нещо. Колоната може да се симулира със SPICE варянт с това  Qucs ($2)

Например в тази книга за Проектиране на тонколони 2/3 от книгата се обръща внимание на филтрите .... и там човека казва как механичното влияние на говорителя, обема, кутията .... може да се пренесе като привнесени индуктивности и капацитети и т.н. към еквививалентната верига. ..... -т.е. може и това да се симулира. Набързо я прегледах и има вероятност да пиша глупости.

Обаче с Qucs съм симулирал филтри и по сложни вериги и става на 100% вярно!!! т.е. повечето от обесненията му книгата може да се прехвърлят в еквивалентна схема и направо да се изсимулира. Тогава в 1984 са можели само да си мечтаят за SPICE симулации. Остава някъде в нета да има и готов SPICE модел на говорители.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 13, 2017, 16:31
И дори да направите идеалния математичен модел, пак това е едно огромно бла бла с компютърните модели, защото след това Ви трябват или залата за акустични изследвания в Благоевград, или същата в някакъв институт в Лозенец София беше.  Обаче дори и там да постигнете забележителни резултати мощно ще Ви разочаровам, защото същото нещо трябва да приложите в къщи-тоест да имате и дебели пердета, и персийски килим, и корк за студиа по стените, мека мебел, и жена Ви да е  с дълга коса в полза на акустиката.... И тестовата апаратура разбира се....

  И сега тотално да ви разочаровам-неведнъж гледам тонрежисьора да ръчка еквилайзера, и да не е съвсем доволен...

   И Го питам- какво става, бе я дай с розов шум спектрално да изравниме нещата.... А той- еми виж-това е професионална апаратура за автоматично изравняване на честотният спектър, сега ще ти я пусна-вади няква професионална пушка (насочен микрофон) пуска теста, системата изравнява....и.....звука смотан....а викам-това ли е на равна честотна характеристика?..... Да, отговаря, ама никога не става, затова нагласявам еквилайзера на ръка, и на слух-слушай сега....и почва да гласи с графичния еквилайзер....Видя ли? Пита....вярно отговарям, явно нещата не са само въпрос на равна честотна лента....

   Та това математичечките модели са за пишман дилетанти, и съвсем непрофесионален подход на хора, които нито знаят какво търсят, нито как да го направят...., а то си има знания, как се правят озвучителни тела с изгладена честотна лента.... Та така...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 13, 2017, 16:44
Та това математичечките модели са за пишман дилетанти, и съвсем непрофесионален подход на хора, които нито знаят какво търсят, нито как да го направят...., а то си има знания, как се правят озвучителни тела с изгладена честотна лента.... Та така...

Аиде пак почнахме. Аз пък бих казал обратното, че тези дето само лепят 'талашит' и само слухтят и казват колко 'неземен' звук са постигнали и те не знаят какво правят...Нито си имат в представа какво правят и защо така става.....
Недей да отричaш всичко. Както аз не отричам талашита.

----
Тея дебили от дебиан са махнали Qucs от Jessy. Махнали са я и от Центос. Нещо там с лицензите не им е харесало. А програмата е изключително хубава и без аналог.... Ама какво да правиш -- като нищо не разбират от 'Духова Музика'.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 13, 2017, 17:03
Цитат
а то си има знания

да... направо у древните книги да четем. Нали имаше египетски йероглифи там, дето показват хеликоптер, нищо чудно древните и колони да са правили... ;)


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 13, 2017, 17:07
    Ами не знаеш, че структората на озвучителното тяло не е да резонира като корпус на цигулка, а да поглъща звука от обратната фаза на мембраната. Звукът се поглъща при преминаването през различни среди-тоест дърво, камък, въздух, пак дърво и т. н. Тоест, при талашита-частичка, лепило, частичка, лепило, и т. н.... Тоест при рехав талашит най добре ще се изгаси звука, и шибаните резонанси там.... Сега ясно ли ти е колко са неграмотни водещите фирми??

    И басрефлекса вкарва огромни изкривявания, защото мембраната се разтрептява, и хлопа, вече не в такт със сигнала, защото няма кой да я спре, както при затвореният обем- Видя ли, колко са неграмотни водещите фирми?


Отделно, над обем, който дадох 42/68 см. басрефлекса не подобрява особенно  чувствителноста към ниски тонове на озвучителното тяло-Видя ли, колко са неграмотни водещите фирми?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 13, 2017, 17:12
Цитат
а то си има знания

да... направо у древните книги да четем. Нали имаше египетски йероглифи там, дето показват хеликоптер, нищо чудно древните и колони да са правили... ;)
Не бе човек, в дебелите книги ги пише-сферично тяло, заоблен релеф особенно от вътре, ако колоната е правоъгълник.

       Това с пирамидите също се използва, ако колоната е триъгълна се получава допълнителен подем в не най ниските честоти-нали наподобява малко Пирамида.... Египетска му работа, ми вземете прочетете като любовен роман няколко книги по темата....

   Това с МДФ-а като не съм сравнявал едното тяло с това, другото индентично с талашита не мога окончателно да се произнеса, просто съм анализирал на ръка материала, и такова ми е мнението. Обаче имам чувството, че просто другарчетата там си нямат български талашит, не са и чували, и дай сега МДФ....Като едно време-защо точно този резистор, транзистор??.... Ми защато чичкото такъв си имал в къщи, дето правил схемата, затова....

   Ама компютьра май не предразполага към четене на дебели книги...нали?... Барем да е таблетче, или електронна книга... Поне при мен е така....  ;D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: deant01 в Apr 13, 2017, 17:36
чак сега виждамотговора, ако не забравя, ще сложа снимки още първия работен ден.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 13, 2017, 20:02
И дори да направите идеалния математичен модел, пак това е едно огромно бла бла с компютърните модели, защото след това Ви трябват или залата за акустични изследвания в Благоевград, или същата в някакъв институт в Лозенец София беше.

А ти съзнаваш ли, че това същото важи и за всички майстори, професионалисти, любители и т.н. притежаващи тайни и стари знания, как се правят озвучителни тела. И те няма да знаят какво точно са постигнали и на тях ще им трябва залата за акустични изпитания.

----
МДФ-а отвътре гол ли беше или имаше фурнир?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 13, 2017, 20:41
тука ще е купонът!  :D :D :D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 13, 2017, 21:55
Сакън, никакъв фурнир отвътре, може акустичен корк 3 мм на дупки дето е, и без дупки технически, и каменната вата задължително, ако не искаме посредственост като на пазара, и като я изследваш в камерата какво-нова кутия ли ще правиш, и като направиш-какво?, има базови изследвания на български озвучителни тела, пак ще е по добре от тях. Ако искаш максимума-сфера. А WIFE фактора? Отвътре  каменната вата да  имитира обло тяло, за по-равна характеристика, обемът да е със аванс. външните ръбове също заоблени. Колоните в двата ъгъла на стаята, да не опират никъде, върху звукоизолиращи повърхности, на нивото на ушите, високочестотният говорител не в кутията на озвучителното тяло, а отвън, и насочен в друга равнина, средноччестотен, ако има такъв, пак в друга кутия, и в друга равнина насочен.

     В нашето общество-нашите математици-по олимпиади....прекрасно, може математиката да помогне драматично за много неща, но в случая никаква ОСНОВА не е, а там където и е мястото-обслужващ персонал...чувал съм, че даскалите в МЕИ то за най-малкото нещо на тема звук изписвали по няколко дъски....и какво от това?

      И  като питах най големия корифей по акустика, и даскал в  МЕИ то в недалечното минало за нещо съвсем несложно за кондензаторните говорители....и не беше прав, сам трябваше да се оправям....а иначе страхотен мъж...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 14, 2017, 00:48
Така като ви чета, за да направиш читави колони ти трябва и малко магия.  :D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 14, 2017, 10:53
е, то все някъде трябва да направиш компромис. Аз нямам знанията да се занимавам да си правя колони. А най-вече: нямам желание. Имам колони, които са от магазина, сравнително хубави, но не са 'професионален клас' (каквото и да значи).

Апропо, Зевсе, от купешките кои колони би препоръчал?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 15, 2017, 01:34
 :)


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 15, 2017, 11:00
Я верно бе :o. В дебелата ми книга пише, че най-добрият обем е сфера.
Я сега обаче нека Зевса да обесни как се прави сфера от талашит ??? ??? ???
Другият обем който най-много се приближава до характеристиките на сферата е пресечана пирамида (Трапецоид). Но това няма нищо общо с египедските пирамиди, колкото и да му се искa на Зевса >:D.
http://usenclosure.com/Diffraction%20Graphs/diffraction-graphs.htm

(http://usenclosure.com/Diffraction%20Graphs/shape-a.gif)
(http://usenclosure.com/Diffraction%20Graphs/shape-l.gif) (Най-добре след сферата- същата картинка е в мойта книга)

като най-Зле се представят класическите квадратни форми на паралелепипед, куб и т.н.
(http://usenclosure.com/Diffraction%20Graphs/shape-k.gif)(http://usenclosure.com/Diffraction%20Graphs/shape-e.gif)

Общо взето принципа е да няма паралелни стени и прави ъгли за да не се образуват акустични резонанси.

Още един линк с формите и програма за симулация на обема.
http://www.ht-audio.com/pages/BassBoxPro.html

----------------------
Зевсе интересува ме мнението ти по следният въпрос: Какви трябва да бъдат филтрите (как е по добре да се направи) - С обикновенни филтри (първи ред) с наклон на среза 6db/октава (20db/dec) или с по-стръмните (от втори ред) 12db/oct (40db/dec).

Това което прочетох е следното, там където се застъпват говорителите в честотната лента единият говорител вече излиза от режим и фазата на аудио сигнала от него вече ще е друга. Т.е двата говорителя може да почнат да работят в противофоза и да се гасят взаимно. В този ред на мисли по стръмният филтър би намалил този ефект на взаимното влияние на говорителите?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 15, 2017, 11:59
Цитат
Общо взето принципа е да няма паралелни стени и прави ъгли за да не се образуват акустични резонанси.

така?

(http://www.i-fidelity.net/uploads/media/Genelec_Aufmacher_01.jpg)

сега изниква резонният въпрос, защо не правят колоните масово сферични, след като е толкова по-добре?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 15, 2017, 12:04
сега изниква резонният въпрос, защо не правят колоните масово сферични, след като е толкова по-добре?
Може би щото е грозно и неудобно. Но може например сферата да е затворена в куб. Но пък ще стане и по-скъпо.

----PS
Сега като погледнах имам включени едни компютърни колонки (Genius) - от тези плюнките за 20лв. И те въпреки, че са плюнки, сега чак забелязвам, че имат леко трапецовидна форма. Сигурно не е случайно. Колегата твърди, че свирят много хубаво за компютърни плюнки.

Ама да най-малкото което може да се направи е поне 4 от околните стени да не са паралелни. Представяте ли си какво би станало ако се появи някой як механичен резонанс - както е малка и от пласмаса ще пищи като за умряло и може да тръгне да се разхожда по масата. :o


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: remotexx в Apr 15, 2017, 19:02
мен ми беше ясно че по-добре да е сферично, т.е. те хората са го установили епирично отдавна и повечето катедрали и опери е чак не цяла сфера то полусфера отвътре,  (инак отвън както дойде - най-често квадрат или правоъгълник)
освен това е ясно че всичко зависи от качествата на тонрежисьора (пак емпирично - лошо няма)
само не мога да разбера като е така  и при положение че имаме такива ценни кадри, защо аджеба няма един български филм озвучен като хората, вече спрях да ги гледам само заради гадното озвучаване

Математиката добре описва нещата като цяло - но за звука всичко зависи от обстановката т.е. общата математика не помага или сега се сещам цитат от любим фантастичен роман (не помня кой точно) където компътъра познавал 40-50% прогнозата на времето на непозната планета докато старшината (или метеоролога) само като излезе и подуши въздуха (след прекарани бая г. там) и познавал 60-80% в прогнозите си  [_]3


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 16, 2017, 23:59
    То тепърва ще дописвам явно, филтрите задължително 12db/oct, обаче ВЛД 40 иска 18db/oct -тоест 3 ти ред....

     !!!! Обаче не се занимавай с глупости, че такиви гафове може да направиш-ти да не си разработчик в завод, дето има и апаратура-да провериш какво си сгафил?- Търчи до Благоевград, да ти дадат филтрите за говорителите, или уговори да ти ги пратят по Еконт барабар с говорителите! Не си губи времето с глупости. Хората топлата вода са я измислили,  имаше и магазини, дето продаваха техни филтри, ама това си го уточни, и не се занимавай с математика, дето хората са направили нещата като хората.

  И тоя вариант с пресечена пирамида (Трапецоид) отпада, защото няма къде да закрепиш големия басак.

     оня триъгълният вариант е много добър, но трябват филтри, които да обхванат и нискочестотният усилвател, да подтиснат подема на не най-ниските баси, и така да спечелиш от мощност на усилвателя, пък и оползотворяваш ъглите на помещението, и облагородяваш пространството.

    Сфера щот питате се прави трудно, но не невъзможоно, тоя кадър с питането за това го "видях" - не вярвате ли?

     трябва много голяма надувна топка с размера вътрешния  размер на сферата-ами едно време имаше такива голями топки за плаж....

     мажете топката с дърводелско лепило- Ракор се казва, дърводелците говорят, че като залепят две дъски странично, и тръгнат да чупят дъската-тя се чупи не там, където е слепена, и после облицоване с парцали, бинт, каквото дойде, после, като позасъхне пак лепило, парцали на ленти, като оставите неголям отвор около там, където надувате.

    така няколко пъти, после си купувате някъв найлон за парник-щото е дебел-да може да събирате талашита, и трошите тарашит, и мажете сферата, поръсвате с талашит, съхне, пак мажете, ръсите с талашит

     после същия номер с лентите плат...докато поне един сантиметър стане, и после спадате топката, и я измъквате, и продължавате, плат-лепило-талашит, докато стане 2.5-3 сантиметра.

    може и от дърводелската промишленост да вземете няколко чувала едри трици-най добре

     Правите пръстен за басака от талашит, закрепвате басака на него, изрязвате със зеге разбира се подходящия отвор във сферата, кабел през сферата, лепило, режете парчета каменна вата, и лепите отвътре, после автомобилното кече до запълване, лепите с епоксидна смола пръстена с басака.

    Обаче най-добре пръстен от талашит-малко по широк-мажете със силикон, малко да стегне, и -отгоре басака, после отгоре силикон-отгоре вече втори пръстен от шперплат, между двата пръстена отстрани профили от талашит залепени с епоксидна смола, а там където се опират в говорителя отстрани по периферията корк. Като трябва да се сменя говорителя-просто се режат странично профилите, и се разлепя силиконът. Така се избягват гадните винтове, и акустичните проблеми.

     Правите от дърво триножник да е красиво, шик и акустично, като на края от двете страни на пръчките закрепвате накрайници от дебел корк, дето ще се крепи сферата, и опира в земята, обаче на земята плоскост от талашит, парчета корк, плоскост талашит, крачета от корк-стъпващи на земята.

      намирате най-дебелата замба, да направите кръгчета много от корк, или от фурнир, с които облепяте сферата, мажете с масло за дърво на BONA, или в краен случай със зехтин няколко пъти и става страшен дизайн.

     Другият вариант за крепеж-дюбел за бойлер на тавана, въже-дупка в сферата-малка окръжност отвътре със заоблени ръбове-няколко възела по ми харесва, за фиксиране в пространството-странични обтяжки.

     Много футуристичен дизайн става, но за дълбок хол.....

     ако има средночестотен говорител-в малка сфера, висяща от тавана, или от въжето, през пръчка, и обтяжка на пръчката, да я хоризонтира-става много кокетно...

    и за високочестотния говорител нещо такова.....

    тия две-три сфери на канал-съгласете се, че ще хармонизират много обстановката в интериора-ще стане нещо като стерео планетариум....

      за малките Сфери има едни магазини за шаблони за ръчна работа за украшения-там има в големи количества разни огледални, там цветни кръгчета...и т. н...

    и като праснете още две Сфери за задължитилното за мен псевдостерео, или съраунд в срещуположните два ъгъла....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 17, 2017, 07:28
Математиката добре описва нещата като цяло - но за звука всичко зависи от обстановката т.е. общата математика не помага или сега се сещам цитат от любим фантастичен роман (не помня кой точно) където компътъра познавал 40-50% прогнозата на времето на непозната планета докато старшината (или метеоролога) само като излезе и подуши въздуха (след прекарани бая г. там) и познавал 60-80% в прогнозите си  [_]3
"Игрите на Вор"


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 17, 2017, 08:13
Всичко това е много далече от добрия звук!
Има си специализирани форуми, където нещата са доста обсъждани.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 17, 2017, 10:19
Всичките тези форуми в България  са много зле, обикалял съм ги много пъти, и нивото им е безнадеждно ниско от някакви хора, които се прехласват от скъпа техника дето толкова пари са дали, без това-някога поялник да са хващали в ръцете си, камо ли да изпитват коя лампа, или транзистор свирят по добре, тоест много посредствено ниво на интелигентност. А има толкова книги и списания издадени в България на български и руски....ама няма кой да чете, нито кой да мисли. Има хора, които поназнайват по нещо, и са в правилната посока, но как ще разбере човек, кой е на прав път, без той самият да е на него, цялостният поглед липсва, поради неосведоменост. Не знаят основни понятия от електроника, акустика и т. н....

  Има форуми по света и блогове....хората имат материали,  лаборатории....ама трябва да знае човек какво търси, иначе ще се удави в океана изписани страници. Така с форумите не става,  много шум безкраен.....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 17, 2017, 12:00
Спокойно, не съм тръгнал да си правя колони. Едно време като тинейджър се бях запалил да правя но нищо не разбирах. Сега като вдявам обаче ме мързи. Няма угодия ей...  :'(
Но иначе темата е изключително полезна.

Мен ме интересува и един друг проблем - нелинеините изкривявания на говорителите (THD) и на тонколоните. Това е нещо което яко се премълчава.
Например за лампите вече установихме, че мекият им звук се дължи на ниските THD.
но преди да чуеш звука, той минава и през говорителя. За говорителите споменават числа от порядъка на 0.5% THD. А трябва да падне до 0.05% - 0.005%
Но това типичното 0.5% е много, същото като при обикновенните консумарторски
транзисторни усилватели.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 17, 2017, 12:18
е, то все някъде трябва да направиш компромис. Аз нямам знанията да се занимавам да си правя колони. А най-вече: нямам желание. Имам колони, които са от магазина, сравнително хубави, но не са 'професионален клас' (каквото и да значи).

Апропо, Зевсе, от купешките кои колони би препоръчал?
   Български, Български, и пак Български от времето на комунизма-затворен обем, високочестотен ВЛД 40, нискочестотен-с 23 сантима диаметър, преработваш акустично кутията отвътре-както съм описал. И цената не е без значение, като отношение цена/качество. В магазините както писах не стават.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 17, 2017, 12:26
Спокойно, не съм тръгнал да си правя колони. Едно време като тинейджър се бях запалил да правя но нищо не разбирах. Сега като вдявам обаче ме мързи. Няма угодия ей...  :'(
Но иначе темата е изключително полезна.

Мен ме интересува и един друг проблем - нелинеините изкривявания на говорителите (THD) и на тонколоните. Това е нещо което яко се премълчава.
Например за лампите вече установихме, че мекият им звук се дължи на ниските THD.
но преди да чуеш звука, той минава и през говорителя. За говорителите споменават числа от порядъка на 0.5% THD. А трябва да падне до 0.05% - 0.005%
Но това типичното 0.5% е много, същото като при обикновенните консумарторски
транзисторни усилватели.

   Един басов Hi-Fi говорител внася 30 % нелинейни изкривявания-това се приема за нормално. Човешкото ухо, обаче е така устроено, че слабо  чува изкривяванията на ниски честоти. От тук нататък може да бъдат намалени с подходящи усилвателни схемни решеня, модел на озвучителното тяло и т.н....

    Като толкова те мързи-поне отвори колонките си там, и ги напълни с памук, или вата-раздипляш ги, и след това лекичко ги натъпкваш, и ще бъдеш ужасен от подобрението-и продължавай да празнуваш, сега, ако и това те мързи...  :).


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 17, 2017, 12:40
Те фабрично са пълни с една бяла вата. Много прилича на тази дето я ползват в спалното бельо. 

Единственото което мога да направя е да сменя предният черен плат, че старата ми котка ги изпокъса... Реши там да си остри ноктите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 17, 2017, 12:52
    Обикновенно  има вата, колкото да не е без хич, много често пък нищо няма...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: malin в Apr 17, 2017, 17:01
Единственото което мога да направя е да сменя предният черен плат, че старата ми котка ги изпокъса... Реши там да си остри ноктите.

Изчакай да умре. Иначе ефекта ще е същия, няма спасение като си заплюе къде да ги остри.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 17, 2017, 22:44
Зевсе, по въпроса за аудиофорумите и хората в тях. Аз съм един от активните участници и предлагам да сложим нещата на масата - каня те на аудиосесия в къщи да чуеш плеър (с дистанционно, 4 аналогови и 8 цифрови входа, Raspberry PI 3 и Volumio 2, с един тъп DAC PCM5102), усилвател (скромни лампови 4 вата на канал), колони (само 2 и с по само един говорител) и RIAA предусилвател (пак с едни непретенциозни лампи), всичките направени от мен (с поялник!). Може и други желаещи да дойдат, но повече от 5-6 човека няма да се сместят в зоната на най-добрия звук. Така, че ако сме повече ще трябва да се редуваме.
Носете си любимите дискове и плочи.

После, ако искаш, ще ни покажеш и доказателствата на твоята теза. Особено ще ми е приятно да чуя българските говорители в сфери.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 18, 2017, 16:13
Цитат
Носете си любимите дискове и плочи.

а пиене, може ли? [_]3


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Odido в Apr 18, 2017, 16:31
Зевсе, по въпроса за аудиофорумите и хората в тях. Аз съм един от активните участници и предлагам да сложим нещата на масата - каня те на аудиосесия в къщи да чуеш плеър (с дистанционно, 4 аналогови и 8 цифрови входа, Raspberry PI 3 и Volumio 2, с един тъп DAC PCM5102), усилвател (скромни лампови 4 вата на канал), колони (само 2 и с по само един говорител) и RIAA предусилвател (пак с едни непретенциозни лампи), всичките направени от мен (с поялник!). Може и други желаещи да дойдат, но повече от 5-6 човека няма да се сместят в зоната на най-добрия звук. Така, че ако сме повече ще трябва да се редуваме.
Носете си любимите дискове и плочи.

После, ако искаш, ще ни покажеш и доказателствата на твоята теза. Особено ще ми е приятно да чуя българските говорители в сфери.

Предизвикателството е хвърлено.Отивам за хляб понеже зрелището е гарантирано.Макар и нищо да не разбирам от звук ще се радвам ако се стигне до гости-то да драснат някой ред какви са крайните изводи...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 18, 2017, 16:59
а пиене, може ли? [_]3

НЕ!
Как с пияна глава ще оцениш хубавият звук... а?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 18, 2017, 23:26
Зевсе, по въпроса за аудиофорумите и хората в тях. Аз съм един от активните участници и предлагам да сложим нещата на масата - каня те на аудиосесия в къщи да чуеш плеър (с дистанционно, 4 аналогови и 8 цифрови входа, Raspberry PI 3 и Volumio 2, с един тъп DAC PCM5102), усилвател (скромни лампови 4 вата на канал), колони (само 2 и с по само един говорител) и RIAA предусилвател (пак с едни непретенциозни лампи), всичките направени от мен (с поялник!). Може и други желаещи да дойдат, но повече от 5-6 човека няма да се сместят в зоната на най-добрия звук. Така, че ако сме повече ще трябва да се редуваме.
Носете си любимите дискове и плочи.

После, ако искаш, ще ни покажеш и доказателствата на твоята теза. Особено ще ми е приятно да чуя българските говорители в сфери.

   Благодаря, това е добра идея, понеже трябва да се сравнява, на много хора съм казвал-ако не пробваме-как ще сме сигурни за насоките си?. Колоните са ми български-преработени, не съм правил въпросните сфери, макар да знам технологията. Не мисля, както обясних в предишните постове-че равната честотна лента на озвучителните тела е разковничето, защото има и други фактори. Добрите параметри въобще не са гаранция за качество.

    Ще ти подаря и схема за RIAA предусилвател (пак с едни свръхпретенциозни лампи), дето никоя фирма на планетата не и сънувала за такова качество. Моя разработка.


      Ето към всички съфорумници-реставрация на архивни записи на Рахманинов от 1940 година-дето нито един човек на планетата не е постигналнал толкова високи резултати. Успехът ми е потвърден от музиканти. Правено е с Аудасити  https://drive.google.com/drive/folders/0B-X0Ct4ugkv4QjJMaEgxNmRaTkk?usp=sharing     Дискът съм си го купил-в къщи е. В оригиналният запис има шум като от река на -32 db .

                                    Уникалното на този запис е, че на пианото свири самият Рахманинов, който е ненадминат пианист.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: laskov в Apr 19, 2017, 09:22
...
      Ето към всички съфорумници-реставрация на архивни записи на Рахманинов от 1940 година-дето нито един човек на планетата не е постигналнал толкова високи резултати.
...
                                    Уникалното на този запис е, че на пианото свири самият Рахманинов, който е ненадминат пианист.
За мен от този форум файда има  [_]3 (препратка към една друга тема).


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 19, 2017, 10:04
Има файда и за разни симпатяги, дето явно е починала жената от ромски произход да ги хвали.
 :P


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: PaperNick в Apr 19, 2017, 10:31
...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 19, 2017, 10:37
Има файда и за разни симпатяги, дето явно е починала жената от ромски произход да ги хвали.
 :P
Да-няма по добъра реставрация като модел в интернет.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: deant01 в Apr 19, 2017, 15:26
(https://api.pcloud.com/getpubthumb?code=XZjIMAZe9CQcfoc8qbgkY7E9fHjV8053HTV&linkpassword=undefined&size=1080x1440&crop=0&type=auto)

 различните материали

от ляво на дясно:
1. Истинско дърво - ако някой е забравил вече как изглежда
2. МДФ
3. ПДЧ


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 14:30
Имам 4 броя ВВК201 Б8 - 8oм/20W.
Едно време мислех да ги връзвам 2 по два паралелно, хем да падне наполовина мощността (натоварването) на която работи единичният говорител - предполагам че така ще дава по малко нелилинейни изкриявявания и ще му е по добре, като експлоатация.
Хем резултатният импеданс на колоните ще стане 4 ом.

Казваш, че 8ома е по добре от 4ома. Но за кое е по добре от гледна точка на говорителите ли? че дават по качествен звук

или от гледна точка на усилвателя. От гледна точка на усилвателя 8 ом колона ще е по-добре защото усилвателите по-лесно осигуряват по-високо напрежение отколкото повече ток? При 8ома и влиянието на съпротивлението на свързващият кабел към колоните ще е по-малко.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Acho в Apr 20, 2017, 14:38
Навремето съм виждал говорители с импеданс 15~16 Ома. Някакви висококачествени мисля че бяха, ама не помня бранда и конкретния модел.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 15:06
    Нака-да те пратя на топло под одеалото да четеш книШШки за усилватели. Що е импеданс?. ....Импедансът- изходния на усилвателя трябва да е равен на импеданса на говорителя. Тоест, не написа какъв е изходния импеданс на твоят усилвател. Ако е 8 Ома, и говорителят трябва да е 8 Ома. И ако е лампов-няма грижи, ама ако на усилвател с изходен ипеданс 8 Ома вържеш говорител с импеданс 4 Ома-може да го "гръмнешшшш" при пълна мощност. При всички случаи, обаче-лампов, или шибания полупроводник ще имаш загуба на мощност, ако импедансите на усилвателя и озвучителното тяло не съответстват.  Мисля си аз, че съответно разбираш какво съм искал да напиша-а то е-

        усилвател с изходен ипеданс 8 Ома и говорител  8 Ома звучат по-добре от

       усилвател с изходен ипеданс 4 Ома и говорител  4 Ома

                 няма математическо обяснение-това е положението

                отделно не трябва такива волски дебели кабели.....


     има справочници-при какво сечение на медното жило какво е съпротивлението на метър, и си смяташ по Закона на Ома-който незнае да си оди дома допълнителното последователно свързано съпротивление, и какво напрежение има върху него, и какъв ток преминава, и си смяташ мощността-дето се разсейва върху кабела, и какви загуби като процент има.

    и се оказва, че при почти всички колони 4 Ома, дори и българските.....дето ги продават-от неизчислени кабели се губи мощност 20-25 % от усилвателя, което е недопустимо

     намаляването на мощноста с-20-25 %-което е равно на 3 db човешкото ухо го усеща като на границата на  една идея .....аман....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 20, 2017, 15:10
Един от най-добрите евтини кабели е обикновен мостовак 1 кв мм. Пробвайте го и ще видите, че надсвирва прехвалени кабели за 10+ лв/м.
 :)

Когато слушаш на 1 ват не е нужен особено дебел кабел ;)


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 15:17
Един от най-добрите евтини кабели е обикновен мостовак 1 кв мм. Пробвайте го и ще видите, че надсвирва прехвалени кабели за 10+ лв/м.
 :)

Когато слушаш на 1 ват не е нужен особено дебел кабел ;)

     Малко е- за 4 Ома- 2.5 кв мм 

      Процента на загуби не зависи от мощноста!-учете Физика-ей-тая демокация съвсем побърка народа. Обратно в 6 ти клас, и аз се връщам понякога назад, да не правя, или говоря глупости по форумите.

      Може да е и 1 миливат-пак ще има същия процент загуби, ако кабела тръгне много да се нагрява ако не е изчислен, при големи мощности, тогава специфичното му съпротивление се увеличава, и загубите съответно още повече.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 15:21
    Нака-да те пратя на топло под одеалото да четеш книШШки за усилватели. Що е импеданс?. ....Импедансът- изходния на усилвателя трябва да е равен на импеданса на говорителя.

Слушам отивам да чета книШки.

Абе зевсе недай да пишеш глупости че ни четат. За какво съгласуване на импедансите говориш. Това да не ти е електрическа линия ВЧ та да му трябва съгласуване ????? Там при ВЧ линините се прави съгласуване за да няма изкривяване на сигнала, стоящи вълни и т.н.

Изхода на усилвателя е вид 'генератор на напрежение' и трябва да има изходен имеданс == 0 (нула) за променлив сигнал!!!


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 15:28
     Там в книгите пише-много писане става-чети си, не спори с мен, хората пари са изкарвали, като са разяснявали нещата в книгите. Не сваляй нивото на форума.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 15:44
не спори с мен

Абе кеф ми прави [_]3


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 16:10
Александър Савов - Мощни нискочестотни усилватели.

  И по Закона на Ома-дома мислиш-защо така, защо иначе.

   И не мислиш като матаматик, а като човек.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 20, 2017, 16:45
Чели сме ги тези книги, а и много други. Те са много опростени и са за онщо взето, начинаещи.
Проблемът е, че в тях не са описани много неща. Според тези книги, няма разлика в звученето на 2 усилвателя (или говорителя, или нещо друго), ако параметрите им на хартия са еднакви. На практика е доста по-различно.
Нещата не са толкова прости!

Всеки може да опита, дали 4 квадрата мостов кабел звучи по-добре от 1 квадрат. Струват стотинки.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 17:06
О.... За това си 100 % прав. Знаеш ли кое е фаталното, че и аз като ученик в техникума по Радио и Телевизия и аз се заблуждавах от тъпите глупости в тях. Когато започнах да работя в сервиз, старухите ми казаха-не ги слушай в дебелите книги-ами чуй как свири лампов усилвател. И взех едно радио, българско-производство преди 09. 09. 1944 година, махнах всички кондензатори в паралел на нискочестотният усилвател,, смених с 10 пъти преизчисление прехвърлящите.....и о чудо,  никога вече не се върнах към полупроводниковата техника.

       Това не означава ОБАЧЕ, да не четем древните книЖжки, щото като отидеме в магазина, да купуваме колони, или усилвател, ще гледаме като  "Коза на афиш" Маяковского.....както и демократичната продавачка чалгаджийка, и няма да направим интелигентният избор., незнаейки, че 8 Омов усилвател иска 8 омови колони, камо, ли пък да създадем нещо със свои ръце.

   Отивам аз след години в даскалото да ровя древните писания за каскодни усилватели, и слизам в бюфета да си почерпя книжарката с едно кафе, и гледам две нагримирани котенца-облечени като за дискотека, с миниатюрни чантички-гледаха ме-само да ги понеса някъде по живот.... Питам мадам, носейки и кафето-какво става тук? "Е сега сме така...."

   Едно време даскалите като минаваха по коридора, всички притихваха от респект, не от друго.....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 17:26
Зевсе глупости са това. този pdf какво казва ????.....Некакви ТеНеТемарски формули....

Я виж какво пише тук. https://en.wikipedia.org/wiki/Output_impedance#Audio_amplifiers
The real output impedance (Zsource) of a power amplifier is usually less than 0.1 Ω.
Аз пък ти казвам, че не само е трябва да е много пъти по малък от импеданса на говорителя Zload>> Zsource но и трябва да клони към нула.

Ако ги направиш равни 8Ω===8Ω знаеш ли каво ще стане. Според този същият закон на Om ще падне напрежението върху говорителя два пъти и съответно мощността ще падне 4 пъти!!!!

Ако усилвателя има 8Ω  Zsource  знаеш ли това какво също това ще повлече ---- ще трябва да преизчисляваш всичките филтри, защото това 8Ω  Zsource вече ще участва във филтрите и ще промени значително честотите на срезовете.
Изобщо можеш ли да разпишеш една такава сложна верига. та говориш глупости.
Неща да се караме за глупости [_]3 [_]3 [_]3 ама недей така да упорстваш.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: spec1a в Apr 20, 2017, 17:31
   Зевса:
"Импедансът- изходния на усилвателя трябва да е равен на импеданса на говорителя."
   Абе  Зевсе,трябва да си чувал за съгласуващи трансформатори ... :D
   Навремето даже ги имаше в някои радиоточки ...
   С тая тема направо ме разбихте , толкова много снобарски изцепки,като
от живущи в центъра на Лондон ...  ;D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 20, 2017, 17:45
Има усилватели с отрицателен изходен импеданс. Нелсън Пас има усилватели с почти безкрайно голям импеданс. За всекиго по нещо.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 17:47
Има усилватели с отрицателен изходен импеданс. Нелсън Пас има усилватели с почти безкрайно голям импеданс. За всекиго по нещо.
Може да се направи усилвател с изход тип "генератор на ток" и тогава ще има изходен имеданс безкрайност за променлив сигнал. Това си го мисля откак сме я зачепкали тази тема. Но това е съвсем друго управляние на говорителите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 17:55
Зевсе глупости са това. този pdf какво казва ????.....Некакви ТеНеТемарски формули....

Я виж какво пише тук. https://en.wikipedia.org/wiki/Output_impedance#Audio_amplifiers
The real output impedance (Zsource) of a power amplifier is usually less than 0.1 Ω.
Аз пък ти казвам, че не само е трябва да е много пъти по малък от имеданса на говорителя Zload>> Zsource но и трябва да клони към нула.

      Аз ти говоря за едно, ти ми говориш за съвсем друго. Говоря ти за това-че ако усилвателя ти е разчетен за по голямо променливотоково напрежение на изхода-и съответно по малък ток-импедансът на говорителя трябва да бъде по голям-например от 4 ома, на 8 ома.

   тоест- усилвател оразмерен за 4 Ома говорител ще отдава по малко напрежение, и по-голям ток,

    и ОБРАТНО- усилвател оразмерен за 8 Ома говорител ще отдава по Високо напрежение, и по Малък ток

      Ти ми говориш за ВЪТРЕШНО съпротивление на усилвателя-което не знаеш, че има отношение към дъмпинг фактора на всеки усилвател-тоест, ако е много ниско-усилвателя ще даде на късо говорителя по постоянен, и променлив Ток, и понеже говорителя е едно Динамо-като е дадено на "Късо"-започва да не се разтрептява толкова паразитно, и да прави специфичните като за транзисторен усилвател изкривявания. В трансформаторите вторичната намотка е около 2 квадрата сечение, и това е реално "Късо съединение", за разлика от полупроводниковите плочки, където резултатът е плачевен.

    Отделно има схеми за изкуствено намаляване на вътрешното съпротивление на усилвателя с компенсираща от него мощност. Моя лампов усилвател е с + схема с отрицателен изходен импеданс.
   
         Ама така-като се учи човек от ИНТЕРНЕТ, и Уикипедия-резултатите са ужасни. Това е система на хаоса. Така се простолюдието лесно управлява, и лесно му се ПРОДАВА.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 18:00
Има усилватели с отрицателен изходен импеданс. Нелсън Пас има усилватели с почти безкрайно голям импеданс. За всекиго по нещо.
Може да се направи усилвател с изход тип "генератор на ток" и тогава ще има изходен имеданс безкрайност за променлив сигнал. Това си го мисля откак сме я зачепкали тази тема. Но това е съвсем друго управляние на говорителите.

      Пак ти казвам да изхвърлиш математическите постановки-ама ти-като магаре на мост-генератор на ток, та генератор на ток в няква виртуална представа, нямаща нищо общо с реалноста.

     И какво от това-правени са всякакви варианти на транзистори от хора-абсолютни професионалисти-дето цял живот се занимават с това-пак не става, обаче ти си знаеш виртуалните постановки да си ги въртиш в главата, и да се кефиш на някакви идеализирани постановки.

   Тествал съм транзисторни усилватели с трансформатор на изхода-Бях просто ИЗУМЕН от качеството на звука-Ами оказва се, че феновете на транзисторни усилватели, горките не знаят, че същият транзисторен усилвател с трансформатор на изхода дава несравнимо по-добър звук във басите. Отделно има транзисторни усилватели с трансформатор като драйвер за противотактните стъпала, с който се елиминира поне едно усилвателно стъпало. За резервираните хора спрямо трансформаторите мога да им кажа, че трансформаторите много често се ползват в професионалната техника-като се започне от трансформатора след микрофона-преди микрофонният предусилвател.

      За постигане на Максимални резултати-трябва и транзисторният усилвател да е с ИЗХОДЯЩ трансформатор, и пълен клас А-и транзистора на РАДИАТОР да грее-ами то, като ще е така-вместо транзистора-ЛАМПА-да ГРЕЕ, хем е по малка, и няма нужда от радиатор!!!  (радиатора е вътре в конструкцията и) !!!


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 18:05
Може да се направи усилвател с изход тип "генератор на ток" и тогава ще има изходен имеданс безкрайност за променлив сигнал. Това си го мисля откак сме я зачепкали тази тема. Но това е съвсем друго управляние на говорителите.
Пак ти казвам да изхвърлиш математическите постановки-ама ти-като магаре на мост-генератор на ток, та генератор на ток в няква виртуална представа, нямаща нищо общо с реалноста.
Моля моля .... Само един единствен път го споменах тук. За да внеса смут и объркаване.>:D


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 18:17
Зевсе глупости са това. този pdf какво казва ????.....Некакви ТеНеТемарски формули....

Я виж какво пише тук. https://en.wikipedia.org/wiki/Output_impedance#Audio_amplifiers
The real output impedance (Zsource) of a power amplifier is usually less than 0.1 Ω.
Аз пък ти казвам, че не само е трябва да е много пъти по малък от имеданса на говорителя Zload>> Zsource но и трябва да клони към нула.

      Аз ти говоря за едно, ти ми говориш за съвсем друго. Говоря ти за това-че ако усилвателя ти е разчетен за по голямо променливотоково напрежение на изхода-и съответно по малък ток-импедансът на говорителя трябва да бъде по голям-например от 4 ома, на 8 ома.

   тоест- усилвател оразмерен за 4 Ома говорител ще отдава по малко напрежение, и по-голям ток,

    и ОБРАТНО- усилвател оразмерен за 8 Ома говорител ще отдава по Високо напрежение, и по Малък ток

     

      и ако усилвателя не е съобразен с това, ще има загуба на мощност от разсъгласуване на параметрите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 20, 2017, 18:38
Цитат
Това не означава ОБАЧЕ, да не четем древните книЖжки, щото като отидеме в магазина, да купуваме колони, или усилвател, ще гледаме като  "Коза на афиш" Маяковского.....както и демократичната продавачка чалгаджийка, и няма да направим интелигентният избор., незнаейки, че 8 Омов усилвател иска 8 омови колони, камо, ли пък да създадем нещо със свои ръце.

Аз така, четох, четох, надъхах се от четенето на ревюта да си купя едни тонколони, пък после отидох в магазина и за всеки случай - я ми ги пусни да ги чуя как сврят, я на същата песен и на същия усилвател другите, после други и други все на същата песен, на същия плеър и на същия усилвател и накрая се оказа че съвсем други колони свирят забележимо по-хубаво от тези дето бяха прехвалени в ревютата дето съм чел, та викам може аз нещо да не съм в ред. Върнах се в къщи и започнах да чета мнения специално за тези колони дето най ми харесаха, та се оказа че има две групи мнения - на официалните ревюта написани от изтъкнати разбирачи, в които въпросните колони се оплюват много яко и на втората група хора като мене, дето са ги чули как свирят, гледат ревютата и не вярват на ушите си. Казах майната му, купих си чифт от въпросните колони и спрях по-нататъка да си мътя главата с четене. Явно обаче съм продължил да разсъждавам подсъзнателно защо има такова разминаване, защото скоро след това ме осени следното прозрение:
Значи, аз съм учил английски и чета англоезични ревюта в които явно се фаворизират предимно английски тонколони, а тези които харесах накрая в магазина се оказаха че били немски не щеш ли. Та хората си хвалят тяхното, оплюват чуждото и който като мен сляпо вярва на написаното да лапа мухите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 20, 2017, 18:48
интересно ми е, коя марка са едните и другите? Английските и Немските?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 18:57
  Franziska Wiese   https://ok.ru/video/81157163527

       Всички знаем за Ванеса Мей, но за горната знаят само австрийците, и германците, и там, ако искаш флак във трактора.там

      Та ние тук си мислим, че имаме достъп до култура, и информация, и че сме свободни-точно обратното-системата на хаоса маскира всичко-това е основна структорирана съвременна постановка.

    Ти с Коя искаш "довечера"  ??


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Acho в Apr 20, 2017, 19:29
Аз искам и с двете дядо попе.................оххх котьоооооо.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 19:40
  Със Avidemux (GTK+) много лесно се замества звука с оригиналния WAV, или Flac-само, че трябва ресемпъл на 48000 херца-да не товари реалтайма, и кефа е пълен.... ;D [_]3

....................Едната беше още по-хубава, другата още по-хубаво пееше, ама не бяха от наште чалгаджийски ширини.... ::) [_]3 мррр....................


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: jet в Apr 20, 2017, 20:10
Зевсе, вие в ССР не сте ли чували, че има и едни такива други транзистори - полеви (MOSFET) или  и те са капиталистическа/империалистическа пропаганда
Едновреме в Радио Телевизия Електроника имаше едни колони да сеправят -
 додекаедър тонколони.
Naka с този генератор на ток няма да слуша музика, ами нещо друго.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 20:14
Зевсе, вие в ССР не сте ли чували, че има и едни такива други транзистори - полеви (MOSFET) или  и те са капиталистическа/империалистическа пропаганда
Едновреме в Радио Телевизия Електроника имаше едни колони да сеправят -
 додекаедър тонколони
   Фигня ети полевые  транзисторы, бля бля, они хуже по звук, чем кремниевые, если не знаете, несмотря на схожие характерестики с лампы. А вы не слышали, что германиевые еще лучше звучат, несмотря на их нестабильность?? :P

      Може и да сме изследвали MOSFET, преди Вие да сте научили що е тва капитализъм, и има ли почва у нас.....

      Цялата работа, е че през последните години са усъвършенствали получаването на прави и обратни транзистори с еднакви параметри на MOSFET и тъй нататък, в интегрално изпълнение за всякакви мощности, и вече не е необходимо да ги правят с дискретни елементи, та да подбират по парамети. Това е прекрасно за телефон джангър слушалки вариант. И до там. Таван.

    руснаците са на светлинни години от нас-наскоро една мадама-системен администраор-българка ми каза, че правят няква база данни с отворен код, да не плащат на гадните империалисти-еми на-забравих и името-това е, а-де-помагайте, викам-сигурно я правят заедно с китайците...

      Додекаедъра е гот, ама ми се струва повече чанч дори и от кълбото.

    А да сте чували, че на AC/DC джангър усилвателите са на ламби? Случайно ли?? или това  е капиталистическа пропаганда? Между другото в Австралия много ги правят несмотря на жегите там. Имах един познат-дето осигуряваше лампи за австралийците-намираше работа на руските заводи. От него научих някои неща...... Викам му-ами жегите? ..."Ееее....който си има брада-има си и гребенче-специално климатиче духа там на усилвателя 2 по 125 вата с консумация 1 киловат.....като сляза от колата да ходя на гости на пича там-земята се тресе...."

     Тва от капиталистическа Австралия   ;) такива ми ти работи....абе не е като пластмаските от Мола....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 20, 2017, 20:47
Naka с този генератор на ток няма да слуша музика, ами нещо друго.

що бе. движението на бобинката е точно право порпоционално на тока. Не на напрежението.
http://www.current-drive.info

вие ще видите като го направя, ще сложа в кошчето всякакви лампи трансформатори, Мос транзистори, германиеви транзистори и вся остальная сволочь.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 20:59
Naka с този генератор на ток няма да слуша музика, ами нещо друго.

що бе. движението на бобинката е точно право порпоционално на тока. Не на напрежението.
http://www.current-drive.info

вие ще видите като го направя, ще сложа в кошчето всякакви лампи трансформатори, Мос транзистори, германиеви транзистори и вся остальная сволочь.

   Споко-тая идея е реализирана много отдавна с ламби, от там е взета-такава е на моя усилвател, нищо ново под Слънцето, само, че се подава директно на катода на първата ламба. Ефекта е страхотен. И няма загуба на мощност-както при тази схема, щото говорителя е вързан директно към трафа, а трафа е свързан през този резистор към маса, и от там се взима. Прави се с плитка ООВ по напрежение, а това е по ток, тоест комбинация от двете. Всъщност-генерираната информация  от говорителя се подава на входа , и се получава нещо като сигнал на грешката, който се използва за да се елиминира паразитното разтрептяване на мембраната. Само че, едно е да коригираш от мръсния паразит на полупроводника, и бламуркането на мембраната от липса на трансформатор, друго е да коригираш от много по-малката грешка на лампата и трансформаторния вариант, защото лампата, която е безалтернативна, е несравнимо по динамична от тъпата плочка. Слушам така от 20 години.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: runtime в Apr 20, 2017, 21:26
Зевсе дай някоя изпитана схема с EL34. Да е нещо около 2 x 20~50W изходна мощност?!?
Ще прежалвам една хилядарка за опита! И елементите да са що-годе достъпни, да не ме хвърлиш с някой германиев диод от първата световна война дет да се чудя в кой музей да го търся.
После ще си кажа мнението :) Или ще те псувам или ще дойда да пием бира! [_]3


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 20, 2017, 21:39
Зевсе дай някоя изпитана схема с EL34. Да е нещо около 2 x 20~50W изходна мощност?!?
Ще прежалвам една хилядарка за опита! И елементите да са що-годе достъпни, да не ме хвърлиш с някой германиев диод от първата световна война дет да се чудя в кой музей да го търся.
После ще си кажа мнението :) Или ще те псува или ще дойда да пием бира! [_]3

  Не съм уверен, че ще правиш каквото и да е, та да се занимавам със схеми, и обяснения. Пиши на Л.С. Омръзна ми да пиша. Не ти трябва хилядарка. Като го направиш, ако искаш направи тема във форума.  Хе хе-така ще съм по-авторитетен.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: runtime в Apr 20, 2017, 21:59
Цитат
Не ти трябва хилядарка.

Е как бе, само лампите са има няма над 300 лв. :) Като сложим и останалите елементи, трафа и т.н. с разходите за обикаляне и корпуса.... си е има няма 500-600 лв минимум. Като се има в предвид, че при мен от първия път все гърми нещо...  [_]3
Но средствата не са от значение голямо. Ще се дават. А за статия няма проблем, ще я напиша със снимки и видео ако трябва.

П.С. писах ти.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 20, 2017, 22:26
Цитат
интересно ми е, коя марка са едните и другите? Английските и Немските?

Немските тонколони които купих са Quadral Quintas 404: http://www.quadral.com/lautsprecher/quintas-404/ ($2), които са двойка централни колони и са част от по-голям комплект за домашно кино наречен Quadral Quintas 5000 II. Oт английските си спомням тогава че слушах Tannoy - не помня модела, но е бил горе долу на сходна цена с моите.  Не помня марките и моделите на останалите, защото оттогава минаха 3-4 години. Слушах ги тогава в технополис. За Tannoy съм сигурен и ги запомних понеже тогава коментирах случката с колега който се интересува от тези неща и беше много учуден че немските свирят по-хубаво специално от Tannoy. Той предположи че последните не са били още разработени и затова не съм им харесал звука.   


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 22, 2017, 09:33
На мен ми беше интересно.Преди години. Много исках да зная, как да си направя колони. Ма много. И много рових в интернет, защото бях чувал, че се пресмятал обем на колоните и прочее. И търсих математиката, формули, как се правят филтри и изобщо обяснено всичко подробно. Не намерих почти нищо и много се разочаровах. Сякаш липсва нещо много основно за нещо много тривиално на пръв поглед. Търсих и за камини как се правят и смятат и това липса. Много ми прилича на това да отпътуваш за Великобритания за месец на разходка и никой да не ти каже или никаде да не намериш инфо за това, че зарядното на телефона и на лаптопа, няма да влезе в техните контакти. И това може да ти провали деня, че и още два напред.

Звука е нещо невероятно и мисля, че много се подценява. С него можеш да общуваш, да си переш дрехите, да виждаш под замята и във вътрешността на предмети и живи тела. С него можеш да чупиш чаши, но можеш да събориш и голяма сграда. Можеш да режеш със звук, дори да правиш операции без да правиш външен разрез, а директно да режеш вътре в тялото.

    4096bits -Конструирал съм камина - затворен тип-със стъкло, и съм постигнал КПД над 95%- нещо непостижимо за Великите фирми с чудовищен бюджет. А във фирмите-дето продават камини, се оказа, че не знаят елементарни неща по топлотехника. Същата работа-като наще колони. Никога не съм учил топлотехника-но резултатите ме накараха да се замисля за кой-ли път за посредственноста по принцип в мисленето на човечеството като цяло.

      Обаче ще трябва да дойдеш да си я видиш. Пиши на Л.С.  Преди 8 години писах в един сайт за алтернативни енергии, викат-чертай схема-аз пък-няма, учил съм транзистори да чертая, не къщи. А камината точно гореше, и пращеше. Никой не дойде.....хе хе...


      "Раздай Сполуката раздай докато е време....."

        ....Из песен на ФСБ..... да няма лафове за циганката....печката и т.н.....

     Абе защо в нашия сайт няма проверка на правориса?? Писна ми, пък винаги правя грешки,  вие не правите ли?, та после малоумно да ги четете, и поправяте?....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: sstefanov в Apr 23, 2017, 09:31
На който му се чете нещо извън догмите:

http://www.decware.com/newsite/articles.html
https://www.passdiy.com/project

runtime, ето ти една схема, нищо че не е 40-50W:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=4


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в Apr 26, 2017, 11:57
И от мен един линк: http://audioplatinum.com/ ($2) на фирма от Варна които продават дакове и кит за сглбяване на лампов усилвател за 240лв без ДДС ако на някой му се запоява.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 26, 2017, 13:14
Я какво пишело тук:
https://www.neurochrome.com/modulus-86/
THD 0.00035 % с полупроводници. Край с лампите и триодите.

Значи ако един усилвател е обхванат с много дълбока отрицателна обратна връзка, то нелинейните изкриявания (THD) намаляват с дълбочината на обратната връзка. Но има една уловка. Трабва самият усилвател без обратната връзка да бъде много бърз да има много висока честота (>>20khz), така че дълбочината на обратната връзка да се запази дълбока в целият обхват 20-20khz. Очевидно това може да се постигне със съвременните бързи операционни усилватели.

Цитат
Според тези книги, няма разлика в звученето на 2 усилвателя (или говорителя, или нещо друго), ако параметрите им на хартия са еднакви. На практика е доста по-различно.

Аз мисля, че Няма разлика в звученето ако параметрите им са еднакви. Въпросът е, че не се обявяват всички параметри или просто се лъже в данните.
Например THD обикновенно го дават само за 1khz (Ако изобщо го дадат). Но трябва да се даде за абсолютно всички честоти (20-20khz)- (така както е в този линк) и за всички мощности: 0W-40W. Ако така сравнявате два усилвателя ще видите как ще им цъфнат различията - и от там разликите в звучението.

Няма какво друго да има освен 1.честотната характеристика и 2.привнесените(паразитните) хармоници(THD). Ухото го дразнят точно THD-то. Да не забравяме че ухото прави точно 'фурие преобразувание' и възприема именно честотите.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 26, 2017, 14:34
        " Двойна е Вратата на Истината-Правда"

    Из "Книга на Мъртвите" на древните Египтяни....

     И си прав, и не си прав-има параметри, които  се премълчават,  има и друг параметър, че след 4-та хармонична Ламбите престават да бичат боклук, докато транзисторите бичат на воля, обаче има и неща, които са неподвластни на уредите, защото не са изучени най-малко, и така във ред, дето не се знае-къде му е краят.

    Освен, че съм завършил техникум по радио и телевизия,  съм завършил и Кино и Телевизионна Режисура и Операторско майсторство-та имам Мощноста да "Прожектирам" сценария по темата...


    Двойна е вратата.....Запомни го-мъдри хора са го написали, които са имали достъп до холограмни компютри! Кивота е това! Да не ми се правят съвременните учени, че нещо знаят.

  Ако изкаш да прозреш в Техниката-трябва да прозреш в изкуството, ако изкаш да прозреш в изкуството-трябва да прозреш в техниката-това е мое, можеш да си го запишеш в журналистическия си бележник

    "А не знаете ли-че сте Богове??" - цитат на Исус Христос във евангелие от Йоан....


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: jet в Apr 26, 2017, 14:54
зевсе, а ти от къде знаеш, че кивота е аналогов.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: lunarvalley в Apr 26, 2017, 14:58
чел е в древните книги по електротехника...


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 26, 2017, 15:36
  Информацията е, че е бил цифров-с двоичен код.

   Между другото, от повече от 10 години има холограмни монитори, обаче са спряни изкуствено, аз разбрах за това преди 4 години инфото не се тиражира-ще видя линка дали стои... Тюуу гугъла го крие, ама ще го изровя, споко


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 26, 2017, 16:04
чел е в древните книги по електротехника...
А за още по-сигурно в некой папирус.  ;D


Зевсе, моля ти се да не отплесваме по кивота, вселената и всичко останало, че пак ще ни затрият. :'(
Цитат на: ЗевсБг
има и друг параметър, че след 4-та хармонична Ламбите престават да бичат боклук, докато транзисторите бичат на воля,
Именно точно затова говоря, щом има 4-ти 5-ти, 6-ти и т.н. хармоници те си влизат THD - и от там разлика в звученето.. Това не e някакъв отделен параметър.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 26, 2017, 16:37
Етто го-трябвало е да туря хрома да търси на руски-

http://daurov-stereo.ru/page/kogda-my-uvidim-golograficheskoe-kino

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Комар, Виктор Григорьевич

    След като има холограмни монитори без цайси, дето са ги спряли изкуствено, вие откъде сте сигурни, че няма холограмни компютри, които ги крият? И как въобще може да сте сигурни в науката? - аз не съм

  И забележете, в холограмата огледалото се държи като огледало-можете да се огледате, а лещата като леща-може да увеличава - не като нашите системи за възпроизводство на изображение. Това не ви ли взривява съзнанието? А за звука....има разработени холограмни технологии, ама не ги внедряват.

Тоест- Мечтата на Човечеството -  Кадърът в "Междузвездни войни"-дето Принцеса Лея гледа холограмата на Оби Он Кеноби, или пък джедаите си комуникират с холограми......... Давно русский учёны сделал.... Ха ха ха ха....

   Който иска там да копае научному...има едни дълбоки води....

 То е ясно, че Пингвина в Бъдеще ще управлява някъв Лазер-дето фронта  му ще се "материализира" във Звук- ама дали ще доживеем да чуем за такова нещо Ха ха ха ха ха...

   Е Нака-дето е по теоретическите постановки може да ни Светне с някое обобщаващо резюме, за неща, които не знаем....ама бая четене ще падне...



Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: 4096bits в Apr 26, 2017, 16:42
Крият лохограмните монитори, за да не се сетим, какво става, когато инсценират нападение на Ледените великани.  :D

Сега сериозно. Науката е доста надценена. Обещава всичко, но простичкия факт е, че това, което ни дава, не ни прави щастливи. И само отнема от живота ни, защото даваме луди пари за неща, които не са ни нужни. А това е времето от живота ни, превърнато в пари ни и друдът ни. Първото няма да се върне никога

Преди време бях луд по разни списания и вестници, бъкащи с известия за научни открития и това не престана. Просто сега не си ги купувам и не ги чета на всяка цена. Нещата, които разни умни глави откриваха и правеха вървяха и с изказвания, до колко години ще можем да ги видим на пазара или в живота си. Е, нищо от това не се случва. Всичко се държи под ключ.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 26, 2017, 16:56
Има древни познания, дето ги пишат в книгите, има, и такива, дето никъде не ги пишат. За йогите пък ухото е най висшият сетивен орган-повод за размисъл, и изследвания...

   Разработих преносими колонки за смартфон-далеч по-добри от фирмените образци-понеже ми писна от тъпанари-качествени, леки, преносими-във известен смисъл не заемащи място, и функционални, който иска ще му дам рецептата.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в Apr 26, 2017, 18:03
Е са ша та Светна!!!

Няма смисъл да се търси по вола теле. Каквото е известно на науката е известно, каквото не е извесно - то се знае, че не е известно.
Например за звука, всичко е на 100% процената ясно докато достигне ушният нерв и се преобразува в нервни импулси. От там нататък след като нервните импулси влезат в мозъка вече нищо не е ясно.

Например ясно е от спектъра на звука, защо чуваш А,О,У,Е и какво ги разграничава. То ако не беше ясно, нямаше да може да се направи тон генератор, който да звучи например като Аааааааа.... Нямаше да може да има синтезатори на реч нито разпознаване на реч.
Но не е ясно какво в съзнанието прави да имаш точно усещането за А а не за Ууууууу.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в Apr 26, 2017, 18:34
Аз за холограмите ти говорих, и лазерите-там е революцията в техниката и в какво ли не...

  Ето.... Ламбата на Аладин-Холограмен проектор-че как иначе??


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в May 03, 2017, 10:23
Здравейте, може ли някой да ми каже как/дали лесно може да стане да стриймвам музика от телефон с андроид към компютър с линукс.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Odido в May 03, 2017, 12:38
1.Ръгваш жака от колонките на компютъра в телефона и си пускаш плеъра...
2.Отваряш през файловия браузър на компютъра музиката на телефона и си я пускаш.
3.Прехвърляш музиката от телефона на компютъра и си я пускаш...
На прима виста толкова ,след като не си уточнил какво имаш предвид
 под стриймване.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в May 03, 2017, 15:11
Питам дали става по същия начин както това става с безжичните тонколони.
Ситуацията е следната - имам в хола един голям телевизор свързан с компютър с HDMI. Телевизора отделно е свързан с оптичен кабел с DAC, който е свързан с усилвателя а последния с големи тонколони. На компютъра имам XUBUNTU с Kodi, а компютъра командвам с дистанционно. Вариантите които споменаваш Odido са ми ясни и съм ги правил, но за да ръгна жака както казаваш трябва да стана от дивана от хоризонтално в право положение да отида до усилвателя, да се гъзурча там и т.н. гимнастики. Подобни са неудобствата с прехвърлянето на песните. Няма ли начин с Bluetooth или с някакъв медиен сървър-клиент който се инсталира да стане лесно, така че като си пуснеш песента на плеъра на телефона, да тръгне на големите колони без да свързваш кабели и да копираш файлове.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Odido в May 03, 2017, 17:15
Пробвай с Music Pump XBMC / Kodi Remote апликация на андроид.Не съм я тествал ,но пише че може да се стриймва друпосочно през нея.


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: remotexx в May 03, 2017, 20:36
аз мисля че трябва да се поровиш в настройките на телвизора малко повече. почти всеки 'умен' телевизор го прави по по-различен начин... и аз наскоро се борих с моя (с УебОС нещо си) screen link/mirror/whatever и успях само картината да подкарам а звука нещо не ми се получи - ама аз не се и борих много де щото па видеото (от тубата) си ти иде като за телефон т.е. макс. HD качество и тия с 4К/8К ТВ духат супата...
 та така - няма пълно щастие

та най-малкото (ако те устройва де) може да ги вържеш през блутуут и то там с каквото приложение си има ТВ-то ще трябва да ти ги листва поне като файлове/плейлист ама тогава мениджъра/плейъра ще е ТВ

П.П. Аз си го реших моя проблем като му прекарах интернет (на ТВ-то де - нека ме шпионира на воля) и от еднъж тръгнаха едни 4К филми а и тубата взе само 4К/8К филмчета да предлага (понеже някой ги мързи и да конвертират - камерите им са 8К) а и аудиото се оправи  8)


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: Naka в May 04, 2017, 09:35
По какъв протокол работят тези работи?
mms://, rtsp://, rtmp://, http://, GoogleCast, AirPlay......

искам програмата за гледане на tv на адроид да мога да я стримна на големия монитор на ликукс десктопа или на TV.
сега нaучавам че имало още GoogleCast (http://www.thaichromecast.com/Themes/default/images/post/xx.gif)и AirPlay (https://cdn.shopify.com/s/files/1/1162/1536/files/airplay_logo_icon.png?14260637296566850900) (на Apple). Тотално съм объркан. Намирам само обеснения от вида на инсталирай си това инсталирай си онова, кликни тук и там и никакво просто техническо обеснение.

На youtube-a иконката например е на GoogleCast.
Имам и програма за гледане на tv на виваком TVGo ($2) която е с иконка на AirPlay? Обаче TVGo нямат нито клиент за линукс  >:( нито web интерфейс  >:( през който да може да се гледа.
На десктопа VLC ще може ли да приеме тези стимове и какво трябва да направя с VLC да може да слуша за входящи стимове?

Ако TV-то е също умен това означава ли че трябва да говори и GoogleCast и AirPlay а може и нещо друго?


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: ЗибелтБг в May 04, 2017, 14:59
Здравейте, може ли някой да ми каже как/дали лесно може да стане да стриймвам музика от телефон с андроид към компютър с линукс.

     Аре- -инсталирате  Ftp Server https://play.google.com/store/apps/details?id=com.theolivetree.ftpserver&hl=bg

    и компютъра, и телефона трябва да са в една мрежа

    свързвате телефона към WI-Fi рутера

    там от настройките на Ftp Server му слагате Custom folder

    по долу на Custom folder си слагате папката с музиката

    Press button to start ftp srver-изписва си адреса ftp:/192.....

      отваряте файловият Ви браузер на компютъра и пишете ftp:/192.....   -чакате около 15 секунди и виждате файловете си в телефона...


       добавяте си го в страничния панел да си човъркате в телефона от браузера
       по този начин трябва принципно да става с всякви Тальовизори и т.н.....

      може да си инсталирате Cool Tool на телефона да си гледате трафика, щото е сериозен, натоварването на процесорите в графика във времето, и още какво ли не, и да не гледате като Коза на Афиш Маяковского като уиндоус потребител на Андроид OC
     
         ;D  копирате адреса на ftp:/192.....    

      отваряте единствения плеър на планетата VLC, Ctrl + N и поставяте ftp:/192.....


       и о-чудо!- компютъра стриймва от телефона [_]3

        Чудо е, защото абсолютно всички други плеъри са с по-лошо качество на звука.

        само-дето отваря само папки, и файлове-озаглавени на латиница-ако някой разреши този проблем-да отваря на Кирилица--Браво!!!


Титла: Re: Звукът в Линукс
Публикувано от: vektorman в May 04, 2017, 23:58
Благодаря на отговорилите на моя въпрос. Инсталирах си Music Pump XBMC както ме посъветва Odido и стана. Опитах и с още една програмка наречена Yatse и с нея също стана. С тях можеш да гледаш музикалните и видео файлове от Kodi към телефона и обратното (музиката и видеото от телефона към Kodi) а също и да ги ползваш за дистанционно за Kodi. С втората програмка: Yatse можеш да ги редиш песните на опашка, но пък с нея нещо трудно се оправям. След като я конфигурирах успях да пусна песни и видео от телефона към Kodi и излязох от къщи доволен. Като се прибрах пак свързах телефона с Wifi рутера и въпреки че е свързана с Kodi и го командва като дистанционно не искаше да стриймва.