Автор Тема: Защо повечето потребители работят на Windows  (Прочетена 60305 пъти)

lunarvalley

  • Гост
таман некои хора се кротнаха с превъзнасянето на мак, и ето че се поде превъзнасянето на уиндоус

забелязва се тенденция  ???
 :P :P :P
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
tux_1989, успокой малко страстите, че ще влезеш в спор с правилата на форума ;)

Дали не се изчерпа вече тази тема? Отдавна беше отговорено на поставения въпрос - бидейки потребители, повечето хора не вземат решения. Бидейки потребители, те употребяват това, което им се предложи. Дълго време предлагането на Windows в по-голямата част от света беше най-голямо. По подобна схема (инсталиран по подразбиране в повечето продавани готови конфигурации), както преди него MS-DOS имаше най-голямо предлагане в по-голямата част от света и с това най-голям брой потребители. По същия начин Apple имаха/имат най-голямо предлагане в САЩ, поради което системите на Apple имат превес там. По същия начин в настоящия момент Android сякаш поема водачеството по предлагане, и няма да е далеч моментът (ако вече не е дошъл), когато устройствата с Android ще бъдат повече от тези с Windows. Ето, три различни системи (ще броя MS-DOS и Windows заедно, тъй като в разсъждението не се различават) с три различни политики, с три различни начина на работа, и в три различни ценови класа, и само предлагането е това, което ги обединява на върха на потреблението.
И предлагането не се отнася само за операционните системи и компютрите като цяло. Предлагането е движеща сила и основен компонент на пазарната икономика - икономиката, в която живеем. Предлагането е това, което е наложило бензиновите коли пред електрическите преди близо 100 години, и пак предлагането е това, което в бъдеще отново може да наложи електрическите пред конвенционалните. Предлагането е това, което навремето наложи сегашните храни пред тези, които човечеството е яло хилядолетия, та дори вече се намират много хора, които изпитват непоносимост към чисто месо, истинско кисело мляко и куп други, били навремето полезни за всички, храни. И така нататък, за всичко.
Предлагането е това, което определя какво ще съществува и какво не. Потребителят не взема решения. Работата на потребителя е да употребява това, което му се предложи. За него няма значение как работи или как е направено това, което употребява. За него няма значение какви са предимствата и недостатъците му. За него няма значение има ли алтернативи. Потребителят не сравнява - той приема за даденост и единствена истина това, което му се предлага. Защото това е значението на думата потребител. Този, който взема решенията, се нарича специалист. Специалистът също е потребител за повечето неща в живота си, но в частност се явява специалист в дадена област. В тази частност взема решения, а във всички останали случаи употребява решенията на частните специалисти за всяка отделна област. И за сегашната система това е добре - решенията не се разпиляват, а се вземат контролирано от малки групи хора за всяка отделна област. Вземането на масови решения се опростява значително.
Ако някой иска да постигне масовост на възгледите си в дадена област, трябва първо да си осигури предлагане. Осигури ли го, той ще е следващият монополист, въртящ около себе си групата частни специалисти за тази област. И каква ще е еволюцията от това в световен мащаб? Никаква. Пак същата система от потребители, частни специалисти и монополист, в която отново ще се намери някой частен специалист, който да зададе същия въпрос "Защо повечето потребители...?"
Виж, много по-различно ще е, ако потребителите спрат да бъдат само потребители, ако частните специалисти спрат да бъдат само частни, и ако монополистите изчезнат. Тогава няма да има "повечето потребители". Тогава разнообразието ще бъде огромно, тъй като всеки ще употребява това, което субективно намира за "най-", а субективността е богата - не е само сбор от всички хора, но и сбор от всички моментни нагласи на всеки човек. Но за да почне да се вслушва в субективността си, човек трябва да има богата обща култура. А в текущата система общата култура не само, че не се развива, но и се потъпква. Работи се над все по-частна специализация, и никаква обща култура. Докато общата култура не вземе превес над частната специализация, винаги ще има въпроси като "Защо повечето потребители...?". И пак опряхме до предлагането - частната специализация се предлага крайно и все повече за сметка на общата култура... Та така :)

Ей, изчерпала се темата още със започването й, ама мен ме е била ударила музата. Извинявам се на отегчените ::)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

annikoloff

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
  • Distribution: Windows 8 Pro
    • Профил
Темата определено е изчерпана, просто понякога и аз се поддавам на поривите да се обадя. Мисля да е за последно в тази тема.
А сега за КРЕЩЯЩИЯ:
ОТ 95 ДО СЕГА НЯМА ПРОМЯНА ВЪВ ОПЕРАЦИОННАТА ИМ СИСТЕМА САМО СМЕНЕНО GUI
Промени има много. Но очевидно ти нито се интересуваш от тях, нито пък аз имам време за губене, че да ти ги обяснявам. Чети си MSDN-а и се образовай! По-богатата обща култура няма да ти навреди.
И СЪС СИГУРНОСТ поддръжката на ubuntu lts е по-голяма от тази на един windows
Убунту имаше 3 години поддръжка за десктоп версията и 5 за сървър. Отскоро и двете са с по 5 години. Това е за LTS версията. Windows има 10 години поддръжка - 5 години мейнстрийм и след това още 5 години разширена поддръжка.
И така за виртуалната памет не те разбрах ама като си с windows колко от оперативната памет ти ползва а и колко от "виртуалната" #което всъщност е грешен термин? Или трябваше да го кажа PAGEFYLE.SYS,ИЛИ ТИ ПРОФЕСОРЕ СИ на друго мнение как трябва да се нарича ако не е виртуална или swap Виртуалната памет комбинира оперативната и използва временно свободно място на твърдия диск. Когато оперативната памет е малко, виртуалната памет премества данните от оперативната във файла за виртуална памет. Преместването на данните от и във файла за виртуална памет освобождава оперативна памет, което спомага за изпълнението на задачата от компютъра А той БОЗКО САМО ТАМ СЕДИ
Суап файла не е виртуалната памет. Той е част от виртуалната памет. Ако не го разбираш това, по-добре не се обаждай, че да не ти се смеят.

Извинявам се за излишното раздуване на темата и повече няма да поствам по нея! До голяма степен съм съгласен с neter, че нешата опират и до предлагането. Но то е само една малка част от пъзела. За относително по-грамотните потребители има и избор. Който е наясно, че освен това, което са му предложили, има и друго, той може да сравни и да избере. Аз за себе си съм направил своя избор. От години вече не се занимавам с линукс, но се опитвам да си поддържам общата култура, поне в някакви разумни рамки. А разни такива ВИКАЩИ, дето си мислят, че знаят всичко, не допринасят особено за линукс общността.
Активен

Нямам време да се занимавам с глупости. Затова ползвам Windows.

tux_1989

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 76
  • Distribution: slackware 13
  • Window Manager: fluxbox
    • Профил
Добре Профи "А разни такива ВИКАЩИ, дето си мислят, че знаят всичко, не допринасят особено за линукс общността." ти си допринесъл много добре добре че си се отказал от ползването на линукс.Аз да не би да ползвам компютър от вчера а.Пак си ме цитирал и си написал сумати неща суоп тва суоп онова и.. и разлки в уиндоусите няма.
Само не ми се набирай,нищо лично към теб не съм отправил нали а и ти почна пръв не съм разбирал това или онова .Ползвай къквото ти душа сака самоче темата беше друга neter я обобщи
« Последна редакция: Mar 06, 2012, 23:23 от tux_1989 »
Активен

Once you get Slack you'll never get back

evilgrintch

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 99
  • Distribution: Mint
  • Window Manager: Cinnamon
    • Профил
"Извинявам се за излишното раздуване на темата и повече няма да поствам по нея! До голяма степен съм съгласен с neter, че нешата опират и до предлагането. Но то е само една малка част от пъзела. За относително по-грамотните потребители има и избор. Който е наясно, че освен това, което са му предложили, има и друго, той може да сравни и да избере."
@annikoloff, поздравления за начина, по който водиш дискусията! Подредено, грамотно, перфидно (последното не е комплимент!).
Понеже си обещал да не пишеш повече по въпроса, не очаквам да ми отговориш...
И все пак - какво право на избор на неграмотните, че и на по-грамотните си потребители дава Microsoft? Колко от хората, ползващи MS-продукти да имали възможност да избират? И какво да прави "Който не е наясно"? Може би да се доверява сляпо на Негово Величество Админа?
Пич, очевидно е, че Линукс общността е в пъти повече по-отворена, по-готова на взаимопомощ, по-позитивна и по-креативна  и в случая, за щастие, не става дума само за маркетинг, но и за хуманитарни ценности. Ако не разбираш това, остави темата на "троловете", които, макар и емоционално, макар и не особено грамотно, защитават своя, а не "гейтс" идея!
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Ей какъв backlog изчетох :)

tux1989, за първи и последен път ще коментирам "романите" ти, не за друго, а защото дори и на мен не ми допада агресивно представяне на тотално грешни неща. Мразя grammar nazi-тата и няма да отварям въпрос за правописа, така че съвсем по същество.

Цитат
Парадоксалното в цялата работа е че от М$ ВИНАГИ СА КРАДЯЛИ OT ЛИНУКС ПО СПЕЦИАЛНО ОТ KDE.
Ето и малко windows 95 http://toastytech.com/guis/win95delie1.gif  и KDE1 http://www.kde.org/screenshots/images/medium/matthiase1.jpg кде 2 http://www.kde.org/screenshots/images/large/kde2final_1.jpg вече има аплети по таскбарът докато в windows 98 http://toastytech.com/guis/win98desk.gif има единствено ie4.Тук идва интересния момент http://www.kde.org/screenshots/images/3.5/35-superkaramba.png  в kde има десктоп аплети които се появяват в 2005 година а в края на 2006 във виста ,същата схема е и със compiz и aero-то.

Май беше упоменато, но Windows 95 съществува отпреди KDE. Съответно Windows 98 съществува отпреди KDE2. Windows Vista съществува отпреди KDE 3.5. И колкото и да е странно, Aero и съответно Vista съществуват малко отпреди Compiz. Хронологично някак си нещата не се навръзват.

Цитат
Aрхитектурата на линукс като цяло НЕ Е сложна - системата е направена напълно елементарно - но за да я ползваш ТРЯБВА ДА Я РАЗБИРАШ

От позицията на какъв го казваш това? Защото аз примерно въобще не съм убеден в последното. Още повече, имам основания да считам че не можеш дори най-общо да ми опишеш какво се случва когато някоя програма направи нещо просто, като например да изчете един ред от един текстов файл. Съмнява ме да знаеш нито механизма по който се прехвърляме в kernel mode, нито кой слой се занимава с какво, нито какво става ако имаме вече кеширани въпросните блокове, нито начина по който кешираната информация се организира в паметта и да не продължавам. Значи за каква архитектура точно говорим?

Цитат
другия аспект е разпространението на приложения в изходен код - при windows е лесно - върви само на 2 платформи но linux е мултиплатформен затова най удачноя вариянт е приложението да се компилира за конкретния процесор  който ще ползваш (така приложението става много по производително - а подобна оптимизация се търси най много при драйверите) - за да можеш обаче да се справиш ТРЯБВА ДА ИМАШ ПОЗНАНИЯ

Кой уиндоус? Windows CE примерно подържа shle, arm, mips и други архитектури от доста отдавна.


Цитат
М/У другото   windows става ОС едва 2000-ната година - до тогава си е GUI за дос - дори тук изостават с едно 9 годинки - ама все пак  потребителите му са копютърно неграмотните хора (масовиия потребител)

Нямаш идея какво говориш. Дори Windows 3.1 е многозадачна операционна система, години преди линукс да се появи. Да, не preemptive, но да - многозадачна такава със сепарация на адресни пространства, protected mode, context switching и т.н.

Цитат
linux има много добър memory мениджър който се грижи много добре за паметта (рамът) като целта е тя ДА СЕ ИЗПОЛЗВА - това е коренно противоположно на масово наложеното мнение сред пишман специалистите че колкото по малко рам се ползва (колкото повече имаш свободна) толкова по добре (за чии я купуваш тогава - ей така да да си има) - това мнение е наложено от недъгавия мениджър на windows (проблем който частично е отстранен в последните му версии) - така че изказвания много рам ползва за всичко различно от windows са меко казано идиотски - рамът е за това за да се ползва - не случайно всички ОС изискват и допълнителна виртуална памет (пак идиотски реализирана в windows под формата на файл - при това на файлова система подлежаща на фрагментация)

Изненада - в уиндоус нещата стоят по същият начин. Разликата е в това че task manager-а спестява тази подробност за пред малоумния потребител. Изненада - в линукс swap-а може да се намира върху файл, при добро желание. Изненада - и в двете операционни системи когато се ползва файл за целта, paging-а bypass-ва тарапаната с VFS слоя.

Цитат
другото масово неразбирано нещо е терминът ДИСТРИБУЦИЯ (пак пишман специалистът си прави асоциация с версия на windows а масовото "ламе" не доумява защо има толкова много дистрибуции на linux) - linux е ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА - ядрото - тя е "една" версия и се разработва от ЕДИН екип независимо дали става дума за дистрибуция на ubuntu, fedora, suse, gentoo ... И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ЛЮБИМИЯ МИ SLACKWARE

Е да ама не точно. Някои дистрибуции могат да си позволят собствен екип от kernel maintainers, които са достатъчно светнати по въпроса как се подържа собствено tree и дори имат наглостта да си merge-ват собствени пачове. Ужас.

Цитат
Иначе в супер напредналата операционна система от 21 ВЕК windows 7  НЕ  мога да кажа че в нея всичко тръгва (не мога филм да си пусна, не мога работа да свърша щото липсва офис пакет, не мога с познати да се свържа по нета щото нямам никъкви чат клиенти  не мога диск да запиша или да ползвам снимка на такъв (iso фйал демек) не мога дори един архив да отворя) - всички тия неща 7-цата която е светлинни години напред не ги може - за сметка на това в изостаналото дистро мога да правя всичко това дори и без да инсталирам тъй като на всичкото отгоре то го има е в  live cd.

Да, ужасно обективно е какво _можеш_ и какво не можеш. Кварталният хакер пък може да си дръпне crysys 2 от някой торънт и да си играе, да видим сега с този гаден линукс как ще докараш същия резултат :)

Цитат
иначе да точно ОС е за да си вършиш други неща а не да се чудиш как да докараш машината до някакво що годе приемливо състояние при което ще можеш да я ползваш. пък да не говорим за някаква стабилност (и тук не става дума за вируси а за елементарни неща като фрагментиране на файловата система) - а като windows потребител тези неща може да им се струват нормални но те всъщност очертават колко посредствана операционна система е windows (няма начин да спънеш линукс та да върви толкова куцо),да му теглиш анти-вирусни,архиватори,кодеци,торрент-клиенти и др.

Оооо има. И този форум е доказателство за това, виж само въпросите в секцията за начинаещи. И какво от това?


Цитат
Например  oracle -  novell партнира дори с M$ даже системата с ограничаване на правата в новите "БОЗИЦИ" е пряко следствие от това сътрудничество.

Oracle също така продават собствена линукс дистрибуция :)

Цитат
ТА като за финал на моя роман си мисля че ясичко си е заради игрите самата библиотека openGL е доста по производителна от прекия и конкурент directX и това се визда при системните изисквания на compiz и с тези на aero.
M$ следвайки политиката си на нелоялна конкуренция обаче прекратяват поддръжката на openGL като запазват единствено неговата емулация през directx целта е да се спъне максимално по добрата библиотека което да накара крайния потребител да я избягва (игри който я ползват) - което ще принуди разработичиците да ползват основно directX

Ако наистина _вярваш_ че DirectX е алтернатива на OpenGL си в много голямо заблуждение. DirectX се занимава с доста повече неща - input devices, звук и така нататък, неща които в линукс са един пълен хаос. Също така въобще не съм убеден че OpenGL е по-добро API от DirectX що се отнася до общата им функционалност. DirectX е това което движи нещата с видеокартите. Мога да кажа още много по този въпрос, но няма смисъл. Аз специално пиша софтуер, работещ върху видеокарти и много добре знам как някои неща на хардуерно ниво са реализирани само и само защото се изискват от новата DirectX спецификация. И тези неща са добре дошли за моите занимания, нямащи нищо общо нито с OGL, нито с DX.


Цитат
Ако беше прочел вниматално това което съм написъл щеше да разбереш че във един "НОВ' windows НЯМА НИЩО НОВО ,кво е новото в новия осмак а?Да има нещо ново в него ще има History Vault, с който компютърът ще може да бъде преинсталиран до чисто състояние само за няколко минути (И ЩО ? )http://news.laptop.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/windows-vista-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-windows-7-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-30-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0/ МАЛКО ГО ПРЕИМЕНВАХА А ОТ VISTA НА 7 А,СА КВО ЛИ ЩЕ Е 8?

Съвсем сериозно ли го твърдиш това?

Цитат
Докато четеш този мой пост, всичко, което виждаш е свободен софтуер. Тракера, скрипта на сайта, апачи сървъра, php, html, OS на която всичкото това върви. Всички игри с енджин на id software които си играл са OpenGL ' пак свободен софтуер.

Ама продължи нататък бе :) Firmware-а на харддиска на сървъра, BIOS-а на сървъра, съответните еквиваленти на клиентската машина, IOS-ите на рутерите и по-умните суичове по пътя. Както и разбира се уиндоуса на пича :) Свободният софтуер е навсякъде :)

Цитат
ЛУДА ГЛАВА
ОС от най нисък клас дори и тези server,professional,ultimate единствения голям плюс на windows е това че в таргет групата му са децата което провокира производителите на игри да ги правят предимно за него което им ОГРАНИЧАВА КОМПЮТЪРНАТА ГРАМОТНОСТ.А не да налива маса пари за
нов хардуер за да може да играе последните игрички и отнова де си преинсталира бозицата ОП ГРЕШКА ДА СИ КУПИ НОВ УИНДОУС КОЪТО Е ПО-ДОБЪР ОТ ПРЕДНИЯ НАЛИ

Над 90% от десктоп сегмента са потребители-деца? Сериозно?


Цитат
И кво става купува си най-новия и бърз уиндоус и кво прайм получава - операционната система ползва файлова система която се фрагментира (това значи че с времето достъпът до файловете скорост на четене и запис почва да пада прогресивно) и ми се налага периодично да пускам дефрагментиране на дисковете при положение че файловата система се фрагментира (колкото повече се трие и записва по нея)

С NTFS този проблем е далеч по-скромен в сравнение с FAT примерно. Когато SSD дисковете станат масови, няма да има абсолютно никакво значение. И какво от това.

Цитат
windows продължава да ползва виртуална памет под формата на файл
(в който постоянно се чете и записва) при това този файл седи на системния диск (освен описания ефект от фрагментирането се добавя и забавяне на достъпът до самия диск тъй като постоянно си "чопли" нещо).

Чете се и се записва когато има нужда да се чете и записва и в това отношение няма значение дали е дял, диск или файл. Също така, за въпросният файл няма изискване да бъде на системния диск. Или може би сериозно мислиш, че четенето от swap файла/диска трябва да минава през VFS/block кеширането...хммм. Съветвам те да провериш що е то O_DIRECT, защо е възникнало и откъде е черпено вдъхновение. Не е силно свързано точно с този въпрос, ама знам ли, може да получиш някакво просветление :)

Цитат
Windows не позволява на повече от един потребител да работи в един момент на машината та нали е многопотребителска ОС?

Позволява колкото платиш.

Цитат
И кво става а плащаш сума ти пари за да си играеш игрички и да можеш да инсталираш лесно програми без да виждаш много зор както примерно в някоя линукс дистрибуция нали.

Да, времето е пари. Ако драснеш чертата и се окаже че загубеното време струва повече от лицензите, какъв е проблема? Огромното мнозинство от хора вършат работа, която няма нищо общо с ИТ сферата.


Цитат
ХА сетих се нещо та сега сме 2012 година Знаеш ли че windows 95 е излязъл от поддръжка - ДА АМА НЕ!
И 95 И 7 ИМАТ ЗА графично ядри IE ,и 95 и 7 страдат от синдромът на ДОС при именуването на дисковете "прословутото C" и 95-цата и 7-цата ползват фрагментираща се файлова система,и 95-цата и 7-цата ползват виртулана памет под формата на файл в системния диск - 95-цата за разлика от 7-цата обаче НЕ ПОЛЗВА структурни файлове (windows registry) което я прави малко по надеждна (или по скоро  98 и 7)ТА в 2012 7-цата се отличава от 95 по променения GUI КОПИРАН ОТ КДЕ windows manager поддържащ 3D КОПИРАН ОТ COMPIZ.ЯКО А И ТВА САМО ЗАРАДИ ЕДНИ ИГРИ,

Добро обобщение :)


Цитат
И във windows също има терминал както и в линукс да ама използването му е сведено до минимум,също и компютърната грамотност на даден човек е сведена до минимум все пак всичко се върти в  това да влезнеш в нета и да си теглиш "кракове' за игри разархиватори,анти вирусни и тем подобни.ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ПОТРЕБИТЕЛИ РАБОТЯТ С WINDOWS АМИ НЕЗНАМ АМА НЯМА ОСНОВАНИЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ

Странно, защото аз го ползвам доста често докато работя с уиндоус :) Явно имам вредни навици :)


Та такива работи. Разбираш ли, въпреки че ползвам линукс, изкарвам си парите с това години наред, пиша софтуер за линукс, администрирал съм линукс системи, събмитвал съм бъг репорти и пачове, откривал съм уязвимости и съм ги съобщавал, така и не мога да разбера този малоумен фанатизъм. Ако си имаш лични убеждения е ОК, но да ги налагаш агресивно (и без да се сърдиш леко неграмотно), най малкото постига обратния ефект, не знам. От всичко свързано с тази операционна система, най-силно ненавиждам фанатиците и конспиратиците. Ама може би това ми е проблема, защото ги ненавиждам и по принцип.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
Браво на gat3way и neter.
Да, безмислено е да се опитва по неграмотен и крещящ начин да се налага използването на каквото и да е. Рекламата е наука и изкуство, и който иска да пропагандира Линукс, трябва да го прави умно и правилно. Но това е друга тема.
Наистина, за да се ползва Линукс от повече хора, е необходима умна, гъделичкаща и агресивна реклама, където акцента не би бил колко Линукс е по-добър от Уиндоус, защото това няма никакво значение за потребителите.
Само че, за реклама трябват пари, но фирмите за сега не са се юрнали да ги дават, щото основно на десктоп потребители линукса е безплатен.
И въобще, на никой не му дреме защо линукс не е масова ос, дори и на мене. Даже е по-добре да сме малко по ред  причини. За чий ни е масов линукс?
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Отдавна не съм писал в тоя форум. Обръщам се първо към Гейта.

Тая  глупост я прочетох няколко пъти в темата и никой не я обори.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista

Цитат
Разработката е официално завършена на 8 ноември 2006

http://en.wikipedia.org/wiki/Compiz

Цитат
Since May 22, 2006 Compiz works on the standard X.Org Server, by using AIGLX.

Но го има доста преди тая дата. Може да се провери включително в тукашните новини, но дори така е преди.


http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_7

Цитат
Официалният дебют на Windows 7 е на 22 октомври 2009 г

http://bg.wikipedia.org/wiki/KDE

Цитат
11 януари 2008   KDE 4.0

Та толкова по въпроса, кой от кой краде. Метро е тъпотия и в никакъв случай иновация. Ванков като видя първото клипче, каза, че за седмица може да направи същото.

И не го заяждай човека, може да е с AMD Geode или да си е флашнал BIOS-a  със свободен.

А сега и към човека т.е. tux_1989. Съветвам те да пишеш в този форум, само ако търсиш помощ или можеш да окажеш такава. Всичко останало е загуба на време и баласт като тая тема, в която ценното отдавна е заровено под тонове отпадъци. А колко ли са я прочели цялата? Ти прочете ли я? Май не си.

Вторият ми съвет към теб е убежденията си да не излагаш във  форуми. Направи си личен дневник. Дневниците са точно за това. Да се излагат убеждения. Тук пиши по технически теми. Защо, вече написах в предния абзац.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

tux_1989

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 76
  • Distribution: slackware 13
  • Window Manager: fluxbox
    • Профил
Повече няма да пиша в този форум щот съм прост и не съм някакъв долен фанатик въобще!Ползвам както уиндоус така и линукс
Активен

Once you get Slack you'll never get back

b2l

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Повече няма да пиша в този форум щот съм прост и не съм някакъв долен фанатик въобще!Ползвам както уиндоус така и линукс

Дай си ми куклите, на ти си парцалките :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

AMD

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
Отдавна не съм писал в тоя форум. Обръщам се първо към Гейта.

Тая  глупост я прочетох няколко пъти в темата и никой не я обори.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista

Цитат
Разработката е официално завършена на 8 ноември 2006

http://en.wikipedia.org/wiki/Compiz

Цитат
Since May 22, 2006 Compiz works on the standard X.Org Server, by using AIGLX.

Но го има доста преди тая дата. Може да се провери включително в тукашните новини, но дори така е преди.


http://bg.wikipedia.org/wiki/Windows_7

Цитат
Официалният дебют на Windows 7 е на 22 октомври 2009 г

http://bg.wikipedia.org/wiki/KDE

Цитат
11 януари 2008   KDE 4.0

Та толкова по въпроса, кой от кой краде. Метро е тъпотия и в никакъв случай иновация. Ванков като видя първото клипче, каза, че за седмица може да направи същото.

И не го заяждай човека, може да е с AMD Geode или да си е флашнал BIOS-a  със свободен.

А сега и към човека т.е. tux_1989. Съветвам те да пишеш в този форум, само ако търсиш помощ или можеш да окажеш такава. Всичко останало е загуба на време и баласт като тая тема, в която ценното отдавна е заровено под тонове отпадъци. А колко ли са я прочели цялата? Ти прочете ли я? Май не си.

Вторият ми съвет към теб е убежденията си да не излагаш във  форуми. Направи си личен дневник. Дневниците са точно за това. Да се излагат убеждения. Тук пиши по технически теми. Защо, вече написах в предния абзац.


+1

Не си струва... Тук мисля че се поощрява само простотията и невежеството.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Бих добавил само, че ковкуренцията не се бори с плюене по нея, а като се взаимстват добри идеи, които са не малко и в двете ОС-и!

П.С. Конкуренция имам в предвид при десктопите, а не сървърите където предимствата на Линукс са безспорни!
Активен

tux_1989

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 76
  • Distribution: slackware 13
  • Window Manager: fluxbox
    • Профил
Повече няма да пиша в този форум щот съм прост и не съм някакъв долен фанатик въобще!Ползвам както уиндоус така и линукс

Дай си ми куклите, на ти си парцалките :D.
Е недей така няма да ти ги дам :)
Наруших си обещанието заради тебе :) :) :)
Просто исках да кажа нялкоко неща :) а и не съм програмист просто тези "минусчета" съм ги чел в интернет (и лично съм се сблъсквал с всякъкви 'кракове" за елементарни програми") и въобще не съм неграмотен да отбележа сега съм четвърти курс студен в ВВМУ "Н.Й.ВАПЦАРОВ" гр.Варна специалност КММ и се справям доста добре с учебния материал :) До gat3way знам че това не е отново по темата но ако си така добър да пратиш едно ЛС или тук в тази тема да  обясниш всички тези неща от полседния ти пост.И не на последно място ако съм обидил някой (НАИСТИНА НЕ СЪМ ИМАЛ ТАКОВА НАМЕРЕНИЕ),МОЛЯ ДА БЪДА ИЗВИНЕН
Активен

Once you get Slack you'll never get back

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Мисля че е по темата. Какво точно искаш да обясня?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tux_1989

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 76
  • Distribution: slackware 13
  • Window Manager: fluxbox
    • Профил
сепарация на адресни пространства, protected mode, context switching и т.н Това е едното
Още повече, имам основания да считам че не можеш дори най-общо да ми опишеш какво се случва когато някоя програма направи нещо просто, като например да изчете един ред от един текстов файл. Съмнява ме да знаеш нито механизма по който се прехвърляме в kernel mode, нито кой слой се занимава с какво, нито какво става ако имаме вече кеширани въпросните блокове, нито начина по който кешираната информация се организира в паметта и да не продължавам. Значи за каква архитектура точно говорим? ----Това е второто
VFS слоя ---това е следващото
Ама продължи нататък бе :) Firmware-а на харддиска на сървъра, BIOS-а на сървъра, съответните еквиваленти на клиентската машина, IOS-ите на рутерите и по-умните суичове по пътя. Както и разбира се уиндоуса на пича :) Свободният софтуер е навсякъде :) ---това си е заяждане нали ? :)
Също така, за въпросният файл няма изискване да бъде на системния диск. Или може би сериозно мислиш, че четенето от swap файла/диска трябва да минава през VFS/block кеширането...хммм. Съветвам те да провериш що е то O_DIRECT, защо е възникнало и откъде е черпено вдъхновение. Не е силно свързано точно с този въпрос, ама знам ли, може да получиш някакво просветление :) ---ТОВА е следващото.
Отново стана роман работата :)
Сега и какво аз знам за цялата работа
Знам че в линукс API-то се нарича  линукс а в уиндоус winapi или win32 #тук очаквам да ме поправиш :) в линкс основната библиотека е glibc а във уиндоус е c runtime
В Windows задачите се изпълняват от висок приоритет към нисък, докато при Linux редът на изпълнение на опашката със задачите е от приоритет означен с малка цифра към приоритет с по-голяма цифра.Приоритетите в Linux са от 0 до 139, а в Windows от 31 до 1 и това е:)
Активен

Once you get Slack you'll never get back