Покажи Публикации - growchie
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 42
31  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Превантивни мерки. -: Jan 23, 2019, 20:22
Има команда badblocks, тя се ползва за проверка на секторите по диска, но в никакъв случай не я пускай с  -w опцията ако имаш данни по дяла. Мисля, че имаше и чалъм да кажеш на ext4 да не ползва откритите сектори при форматиране на дяла, но с тази екстра не съм се занимавал.
32  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Превантивни мерки. -: Jan 23, 2019, 09:32
Само да попитам дали една от системите не е уиндоуз 10? Друго на btrfs ли са дяловете и версиите на кернела ако можеш да укажеш.
33  Сигурност / Системна Сигурност / Re: За квантовите компютри … -: Jan 19, 2019, 19:27
Е нали съхраняваат по нещо в регистрите. Процесорите предполага, имаш предвид.
Кубитовете и квантовите гейти физически са на едно и също място. Междинни резултати няма. Задаваш изходящото състояние на системата и започваш да прилагаш нужните кубит операции. Накрая се прави измерване по време на което квантовата система колапсира до класическа такава и се оценяват резултатите.
https://docs.microsoft.com/en-us/quantum/ Абе постарали са се да го опишат разбираемо. Може да си поиграете дори. Работи на .Net core и става за линукс. Един  VSCode и там нугетите им и може да се пробвате. Забавно е.
34  Сигурност / Системна Сигурност / Re: За квантовите компютри … -: Jan 19, 2019, 19:21
Меките имат език вече Q# (естествено). Имат и добра документация коята дава представа какво е квантов компютър и има ли той почва у нас. За сега проблемът е, че е невъзможно да има материал който да е свръхпроводим при стайна температура и проблемът е, машините трябва да се охлаждат близко до абсолютната нула.
Квантов компютър може и да се симулира на класически такъв но това изисква голямо количество рам за повече от няколко куБита. Освен температурата, проблем е и “шумът” който нараства експоненциално с увеличаване на кубитовете. То и за това сегашните машини не успяват да изпреварят класическите компютри - оценката за грешки в системата и изправянето им е възложено на класически процесори.
Като цяло архитектурата която меките разработва разчита основно на класически процесор който да управлява квантовият процесор.
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Един странен въпрос за търсене, намиране, но не винаги -: Jan 05, 2019, 19:18
Търси дистро с работещ gnome tracker
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Един странен въпрос за търсене, намиране, но не винаги -: Jan 05, 2019, 19:14
Нарича се индексирано търсене. Навремето ставаше през beagle ама вече не знам с какво го замениха. Има в линукс аналог на spotlight в мака. Просто го потърси в гугъл.
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables въпрос -: Jan 02, 2019, 13:04
Преди време коментирахме тук, че за целта може и да се ползват ipsets. Особено удобно е за повече айпиадреси и е по-бързо от resent. (Поне така се хвалят дивелъпърите му)
А от порта за който си попитал смея да предположа, че става въпрос за блокиране на брутфорс на ssh. Мога да препоръчам и да се пробва с fail2ban.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: fileserver зад NAT -: Jan 01, 2019, 12:04

   Никакъв active directory,целта е да има windows share,та разни кифли
да могат да достъпват файловете.
   Прави се редовно бекъп (от crontab се пуска rsync).
   И какво им е на unix пърмишъните,та да се занимавам с ACL  ?
Ако е само за това кифлите да дърпат файлове без да променят по сървъра асл -не ти трябва. Даже аз съм го махнал при мен защото направи проблем на shadow_copy2, а то ми е много по важно. Иначе асл имат предимства и е по гъвкаво ако искаш много хора да пишат и четат по споделено устройство без да мърсуват един на друг много много. Примерно с асл е тривиално да направиш папка където драган и петкан да пишат а другите не и всъщото време да имаи папка където драган и иван да пишат а петкан не. Като се замислиш ако тръгнеш да го правиш с юникс групи за всяка възможна комбинация от колаборатори какво се получава мислиш...  Друго искам файла да се пише само от мен и иван. Двамата сме юзър групата. Какво да звъня на админа да прави нова група заради нас?
И накрая шефа иска да може да пише по файловете на всички.
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: fileserver зад NAT -: Jan 01, 2019, 10:58
Като си казал „а“, трябва да кажеш „б“.

Дай връзка към това, което смяташ за добра конфигурация. Защото Ясен разправя, че имал проблем със сигурността.

От друга страна, все тая, какво ще има инсталирано, защото така или иначе на никой няма да му пука за тия файлове. Винаги всичко важно се намира на клиентските машини и там трябва да има rsynk и компания.

Файовата система отдолу поддържа ли ACL и еспортиран ли е той за клиентите. В противен случай само с unix пърмишъните....
От друга страна streams_xattr по принцип е проблемен ако попаднеш на някой дето много много разбира и е решил че си му интересен.
И да попитам в режим active directory ли работи самбата или в режим workgroup.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: fileserver зад NAT -: Jan 01, 2019, 10:55
По принцип аз ползвам smb(самбата), nfs и sftp :) Само с един протокол не е практично да се мине. Ако smb сървърът ще е в офиса просто няма как да не препоръчам да се сложи поне един NAS диск за бекъпи. Файлов сървър без бекъпи на отделен диск е просто рецепта за страдание.
За юникс машините си предпочитам да ползвам nfs - несравнимо по-бърз е в сравнение със smb. Ползвам го основно за връзка до бекъп сървърите.
Като трябва да се копира файл до директория която не е експортирана през smb ползвам естествено sftp.

Друго обмисли дали не е добре ако работните места са повечко дали да не направиш домейн контролер с roamin profiles за потребителите. Тествах го скоро със самбата - работи чудесно, дори домейн контролерът се управлява безгрижно от менидмънт тулсовете в бозата 10 про. Може да си добавяш потребители и да ги управляваш от уиндолз уъкстейшъна. Работи чудесно НО клиентите трябва да са бози PRO и файловият сървър не трябва да е на същата машина като домейн контролера (не се препоръчва от самбаджиите, не че наистина не може).
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: fileserver зад NAT -: Dec 31, 2018, 18:19
ISP тата масово режат портовете на самба. Забрави за него. Sftp е супер бавен за nfs ти писаха, а и там няма как да стане за публичен достъп.
Имаш две опции ftp през ssh тунел или как то съм го направил аз samba с openvpn или l2tp тунел. При мен и опънвпна и l2tp бачкат плилично като скорост.

Не помня но май нейтив nfs клиента за Windows май вече не е наличен.

Pptp vpn не става да се ползва опънвпн е най-добре и то в tap режим комбиниран със самбата, но трябва да се настройва клиент за външните машини.

И накрая ако ще е само за файлов сървър забрави за линукс и виж freenas. BSD базирано е и има уеб гуи. И най-важното поддържа volume shadow copy и previous version на файловете в уиндолз експлоудъра.
42  Нетехнически теми / Коментар / Re: Д. Бoжилoв вече е цар на фалшивите новини -: Dec 11, 2018, 14:25
"Една лъжа казана сто пъти става истина"

Той горкият Божилов повтори 1000 пъти, че опън сорса е клопка ама... Накрая дори Стив Балмър спря да му вярва.
43  Нетехнически теми / Коментар / Re: Д. Бoжилoв вече е цар на фалшивите новини -: Dec 08, 2018, 16:52
... И не на последно място да кажа че няма право само щърбела да се присмива. Ако щърбела се присмива, то и хърбела има това исконно право.

"Две лъжи не правят една истина". Като сме я подкарали в този дух.
44  Нетехнически теми / Коментар / Re: Д. Бoжилoв вече е цар на фалшивите новини -: Dec 08, 2018, 09:48
 Присмял се хърбел на щърбел. (както е казал народът)
45  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Смисъл от блокиране на сканирането на портовете -: Nov 27, 2018, 15:04
ipsets+iptables
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 42