Автор Тема: За Убунту и въобще за Линукс  (Прочетена 4853 пъти)

khalderon

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 59
    • Профил
Привет!
Бих желал да споделя някои мои размисли за Линукс. На 7 декември си бях поръчал 1 диск с Убунту от shipit. Учудващо вчера пристигна! При това опаковката е цяла!
Малко съм превъзбуден от новата си придобвика. Занимавам се с програмиране на С++ под Windows от вече 2 години. Досега не съм имал дългосрочен контакт с никоя Линукс-дистрибуция. Но си казах, че е крайно време и аз да се запозная с туй чудо Линукс. Избрах Убунту като дистро с идеята, че доста го хвалят и е широко използвано като desktop система. Надявам се да не съм сбъркал с избора си.
Сега обаче повече се притеснявам за бъдещето си като програмист. Цъкам си на синия интерфейс на WinXP и общо взето се справям със задачите. И сега не знам дали ще мога да свикна с Линукс и дали въобще ще мога да свърша някоя полезна работа под тази ОС. Пък и може много да ми хареса и да зарежа Майкрософтските продукти тотално! [got mi e]
Кажете Вие, защо се реорганизирахте към Линукс? Кога стана това? И колко време Ви отне "адаптацията" (ако е имала такава)? Можете ли да кажете, че с Линукс си вършите по-пълноценно работата отколкото под Win? Дайте конкретни примери от работата Ви, с които да се онагледи функционалността на Линукс.
Активен

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.

yasnv

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #1 -: Dec 31, 2005, 11:04 »
Цитат (khalderon @ Дек. 31 2005,10:17)
Кажете Вие, защо се реорганизирахте към Линукс? Кога стана това? И колко време Ви отне "адаптацията" (ако е имала такава)? Можете ли да кажете, че с Линукс си вършите по-пълноценно работата отколкото под Win? Дайте конкретни примери от работата Ви, с които да се онагледи функционалността на Линукс.

една от главните причине беше че с уиндоуса през 2-3 месеца се налагаше да праа формат ако исках компютъра да ми работи както трябва.още една причина-да свиквам с безплатния софтуер(звучи доста странно,но все пак минава за причина).още една-сигурността -няма антивирусни(файрлоул има ама не ги барам) и всичко си е ок.

колкото до самия линукс- в началото може да ти е доста трудничко,но не бързай да се отказваш.избрал си добра(доста масова)дистрибуция,не знам дали знаеш,но Убунту има версия с графична среда КДЕ(която е доста близка-почти еднаква с Уиндоуз)и е доста по-удобна за начинаещи потребители-казва се Кубунту.С малки корекции в файла : /etc/apt/sources.list (и разбира се малко даунлоад )дисторото става пълноценно и доста надеждно.
Активен

  • Гост
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #2 -: Dec 31, 2005, 12:35 »
Защо съм избрал Линукс... Добър въпрос '<img'>
Надежден, логичен, стабилен, без вируси... Няма нещо, което да не мога да правя на него.
Какъв линукс ли? Избрах си Слак за дистрибуция. Всички ми казваха че е сложен... Опитвах с разни user-friendly истории като Mandriva, SuSE...
Но реших че като ще е гарга, да е рошава '<img'>

И не съжелявам! Перфектен си е...

Относно Убунту... Доби голяма популярност поради много причини. Базирано на Дебиан, безплатни дискове, голяма общност от разработчици и поребители... Но все пак има някаква доза опит да го направят като Уиндоус. Което не ми допада.
Разбира се това е мое лично мнение, но... Вярно че мотото им е "Linux for Human Beings"
Но линукс без компилатор... Няма едно МС, няма любимото ми joe...
Разбира се в хранилищата си ги има. Но по дефолт на диска ги няма.
Т.е. както казаха преди мен, иска си малко даунлоуд, за да стане както трябва '<img'>
Дори и сорс на ядрото няма... Така че смело едитвай /etc/apt-get/sources.list
И после:
apt-get --install .........

Успех!
Активен

yasnv

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #3 -: Dec 31, 2005, 14:49 »
верно по дефолт в Убунтуто има малко работи(ще трябва да сваляш от нета доста),обаче с бърз нет нямаш никакви проблеми.

именно заради това аз избрах МЕРIS за дистрибуция защото идва с доста повече пакети от кубунтуто,пък и като цяло повече ми харесва(само дето не е с xorg,но за сега всичко си е ок.)
Активен

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #4 -: Dec 31, 2005, 15:14 »
Започнах да ползвам Линукс след като гледах филма RevolutionOS, а и вземайки под внимание сериозното търсене на линукс админи/програмисти на пазара на труда. Във филма Ричард Столмън ме впечатли с идеите си за свободен софтуер, а в последствие системата ме впечатли с техническите си параметри. За да се откажа напълно от Уин мина около половин година понеже в началото често си отсвирвах системата(FreeBSD преди ГНУ/Линукс), но след като на 10.04.2005 си сложих Арч Линукс, вече придобил прилични познания, нямах никакви проблеми повече - нито пък съм изпитвал носталгия по Уин... Даже от лятото работя като програмист за Линукс, а и взех изпита ЛПИ 101 и силно се надявам ССС скоро да организират отново изпити. Убунту не е лоша дистрибуция, но ако искаш набързо да влезеш в джаза рябва да си омърсиш ръцете, а това става най-лесно със системи като Арч, Дженто, Слак...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

  • Гост
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #5 -: Dec 31, 2005, 15:43 »
Като софтуеърен специалист предполагам се съобразяваш с пазара и търсенето, така че не мисля, че пълното ти преминаване към линукс е най-добрата идея.
Аз лично си имам и линукс и уиндолс на машините и в зависимост от това какво ми трябва в момента - на него работя.
Честно да ти кажа повече работя с уиндолса, защото колкото и да е линукс от време на време си иска игричка докато се настрои да работи точно както на теб ти се иска.
А отдавна гледам, когато имам свободни няколко часа да не ги прекарам на компютъра '<img'>

Да си призная - в работата ми в момента (освен нещата пряко свързани с линукс) уиндолса ми се справя по-добре.
Понеже не изисква компилации, настройки и т.н. докато се подкара, а при мен общо взето няма проблема с форматирането през 2 седмици (от година и половина някъде не е преинсталиран и си се държи много добре).

Иначе минах на линукс преди 7 години някъде, когато още беше доста тегава за работа. Седял съм с години само на линукс и т.н., и ми е вършил работа - но с нуждата от доста настройки (тогава линуксът беше много по-назад за ползване от уиндолс, нямаше хубав интернет, добри книги и си беше бъхтене докато се справиш и с най-лесните проблеми - сега си е песен) и общо взето хабене на време.
Тогава съм можел да си го позволя, но вече не се лигавя така '<img'>

Моят съвет е да ползваш това, което ти е най-удобно.
Ако можеш да си позволиш времево да си настроиш линукса и от време на време да му обръщаш внимание - давай на линукс яко.
Но ако нямаш много свободно време си дръж двете операционни системи, играй си игрите на уиндолс, програмирай си .NET-а там, а под линукс си върши линукските неща.

Разбира се има го момента с това, че се говори, че уиндолс добре те шпионира, че често се ползват не-дотам-платени-програми и разни други такива неща - ако можеш да се помириш с това всичко е наред.

Няма пълно зло и пълно добро, ползвай всичко, а само ако имаш голям интерес и свободно време - тогава експериментирай '<img'>
Активен

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #6 -: Jan 01, 2006, 13:48 »
Тей тей, сега наистина настана рай за Линукс системите, но преди няколко години, моите познати които го ползваха се пекоха сериозно на шиша, главно заради кофти интернет достъпа, особено в провинцията. Уин не е толкова лоша ОС колкото разни хора я изкарват, но просто поради затворения и характер никога не може човек да получи същите познания за функционирането на една ОС на по-ниско ниво. Аз се занимавам с това и за мен е важно - за други хора не... Нали знаете всичко си има +-ове и --уси'<img'>
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

gamehack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 244
    • Профил
    • WWW
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #7 -: Jan 01, 2006, 18:29 »
Здравей khalderon,

Като прочетох поста ти имам чувството че майче насила искаш да преминеш на Линукс или по-скоро някакво вътрешно чувство което те кара защото всички други го правят. Ситуацията е малко по-сложна. Нека обясна какво имам предвид. Това че е една система е по-добра не означава че тя е най-ползваната или по-разпозтранена - има хиляди примери в историята които го доказва - Betamax vs VHS/etc/... '<img'> Мисълта ми е че трябва да гледаш прагматично върху ситуцията - ползвай това което ти свършва работата(или работата на твоя шеф). Имал съм опит(малко но достатъчно да ме научи на някои неща) да видя как хора религиозни на някои теми - примерно кой програмен език, кои библиотеки и т.н. просто не успяват да свършат работата която им е възложена. Примерно вкъщи имам Windows и Линукс - работя и на двете системи защото просто индустрията го налага. Ако си кажеш не на Windows ти игнорираш един много голям пазар, но това не означава че да не се занимаваш с други ОС и библиотеки и езици. Става въпрос за най-доброто решение в ситуацията. Примерно в училище системата за контролиране на Personal Statements за учениците е супер стара и аз трубваше да напиша нова но условията бяха да мога да се свържа с една база данни на сървъра на училището и да ъпдайствам базата данни + GUI-то да е изглежда native. Въпросната задача можеше да се свърши идеално с C++/Qt или C#/.NET/SWF или Java/SWT. Но тъй като сървъра беше Win 2003 реших че най-лесно ще е да ползвам C# със .NET Framework-a. Ще попиташ дали съм фен на C#? Ще кажа че не е един от любимите ми езици, НО свършва работата най-бързо и ефективно. Пука ли им на хората че програмата е в byte-code и JIT-ера хаби 2 секунди при старт-ъпа да компилира нужните неща? Не. Затова не трябва да се водиш единствено от това кое е добро/лошо - FOSS/Closed source. Естествено че исках да им кажа на хората - минете на Линукс, ще ви сложим един MySQL/PostgreSQL и т.н. но това не е реалистично. Ако ми кажат да ползвам Java - добре, C++ -добре, C - добре. Не трябва да се закотвяш за един език и да се опитваш да решаваш всички проблеми с него - не е практично. Използвай правилните инструменти за правилната задача(the right tools for the right job). Помня преди когата аз бях фанатик на тема програмни езици - с един приятел цял ден се карахме кой бил по-добрия и кой-бърз и т.н. Отговора е че нито един от тях. Това ме навежда на мисълта - няма такова нещо като сигурно, а достатъчно сигурно. Същото важи примерно когато някои програмисти на Assembler са казали на прогмистите на C - нашите програми са по-бързи от вашите. Но въпросът било че скоростта на C задоволявала програмистите им - била е достатъчна, не че не е можело да се напише същата програма на Assembler - но за седмици повече. Затова всичко зависи какъв човек си - прагматик или теоритик. Изборът е твой. Дано си ме разбрал какво исках да кажа '<img'>

Regards,
gamehack
Активен

Simplicity all the way...

rado_london

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #8 -: Jan 02, 2006, 01:14 »
Аз лично исползвам Убунту и съм много доволен от него. За разлика от gamehack аз не програмирам, а съм един сравнително обикновен потребител. И Убунту според мен се справя с нещата които използвам много по-добре от Уиндоус ( офис документи, интернет, т.н.)

Съгласен съм че всеки трябва да използва това, което му вурши работа.

ПС Наистина ли в България Линукс е на мода? Питам това защото съм в Англия и нямам никакви наблюдения.
Активен

They say when you play a Microsoft CD backwards you can hear demonic voices. That's nothing - when you play it forward it installs Windows.

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #9 -: Jan 02, 2006, 11:46 »
Поне при моите познати всеки слага Линукс понеже чул колко е готин, но малко хора после го ползват въобще, а тези които го ползват рядко си правят труда да разучат системата - обикновено цъкат из графичния десктоп само... Ако на това му викаш мода...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

borovaka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #10 -: Jan 02, 2006, 21:22 »
Ами не знам според мен с линукс можеш да свършиш почти същите нешта които можеш да свършиш и с уиндоус. Всичко е до лични предпочитания. Лично аз избрах линукс не толкова заради отворения код, колкото заради бързината и одобстовто на дайствие. Точно затова не ползвам тежки дистрибуции с много графични инструменти. В началото започнах със слак но там имах малък "проблем" с зависимостите на пакетите заради това преминах на джентоо и сега съм много доволен. Колкото до убунту според мен това е доста добра дистрибуция базирана на дебиан но при нея както и при джентоо ще ти се наложи да сваляш доста пакети от интернет за да проработи добре. Иначе ако имаш свободно време опитай някоя дистрибуция като арч,джентоо или слакуеър при тези дистрибиции можеш да се запознаеш с цялостната система на линукс.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

  • Гост
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #11 -: Jan 02, 2006, 22:31 »
zdraveite,

iskam da spodelia malko ot moia opit s linux. masinata mi e mo6tna, P4 3,4GHz tft monitor 9550 video(3300 to4ki na 3dmark 03). dosega probvah suse 9.2, ubuntu, knopix, slax, red hat i produljavam da eksperimentiram, no nai-dobroto na koeto popadnah vuobste bese Xandros 3.02. Tova 4udo purvo se instalira nai-burzo ot vsichko, vtoro e nai-blizko do Windowsa kato vid, razpozna mi vsichko bez problemi, nai-malko e za download samo 500mb i tn. Ne na posledno miasto se i zarejda nai-burzo i razpozna idealno Win XP-to

Ako niakoi se 4udi otkude da po4ne s trupaneto na opit s linux az pone proporu4vam tazi versia :-)
Активен

rado_london

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #12 -: Jan 03, 2006, 00:17 »
prost user, приятелю, искам само да те попитам защо търсиш линукс изглеждащ ала уиндоус, като можеш спокойно да си ползваш бозата.

ПС Пиши на кирилица щото Агента дебне '<img'>  '<img'>  '<img'>
Активен

They say when you play a Microsoft CD backwards you can hear demonic voices. That's nothing - when you play it forward it installs Windows.

smelkomar

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 429
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #13 -: Jan 03, 2006, 01:37 »
Прост юзър е прав, като пробва... Наистина, защо хората от Майкрософт загърбиха Windows 98? Не беше ли тя, която предизвика бума на Интернет и Е-развлеченията като цяло. Аз лично си спомням че нямаше клуб в София, в който да имаше нещо различно от Windows 98 като ОС. Както и да е... В момента използвам доста ОС, понеже това е моята същност - искам да видя, да цъкна, да ... повредя ':p'. В един друг форум ме взеха за полуидиотче като казах че ползвам еднакво добре Windows 98, XP, Red Hat 7.4, freesco, Ubunto 5.04... FreeBSD. Но аз ги ползвам не за да покажа колко съм над другите, ползвам ги за да видя накъде духа вятъра откъм софтуер или откъм хардуер. Спрямо това, което искаме да правим с компютрите си, се произвеждат такива PC части,... както и се пише софтуер, който ги управлява. И това което забелязвам, поне от 3 години насам е че няма смисъл във високите гигахерци, разните му там шарении ала XP-KDE-GNOME (освен за най-големите доставчици с няколкостотин хиляди, даже милиона клиента)... просто аз не искам разни заоблени прозорци на екрана (Линукс с графичен интерфейс има пак прозорци '<img'> ). Искам, и го има това, да натисна едно бутонче, да си кача последните ъпдейти било за под Линукс или Уиндоус, да си гледам нелегалните (донякъде) филми и през това време компютъра ми да е мейл-сървър с моето име като домейн. '<img'> Спрямо това смятам че един Windows 98 на 1ГХз-ва машина с 265МБ операт. памет и добре поддържана във времето ще се държи еднакво (тоест ще върши същата работа), както един Линукс в конзолен режим. Примерно за мейл-сървърче за 1000-2000 акаунта...Верно, малко ще психясаш от дефектите на Уина (и вирусите... Амин!'<img'>, ама и в това си има тръпка. Колкото е в тази да ръцаш като побъркан "apt-get install neznam kakvo si".

Между другото, това Xandros има ли директна поддръжка за win-soft или трябва пак емулация? Другото, което да подпитам за shipit... и аз поръчах едно пакетче от 5 диска с 5.10 Фриийз, ама още не е дошло. Сигурно заради бройката ли, кво ли... Мен ме интересува друго - пари трябва ли да давам, че доколкото разбрах от сайта всичко е безплатно!?
Активен

Ползвам т'ва, к'вот ме кефи

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
За Убунту и въобще за Линукс
« Отговор #14 -: Jan 03, 2006, 10:16 »
Правилно си разбрал - безплатно е. Обаче в зависимост от това къде живееш доставката може да пристигне много бързо или да се забави. За моята чаках около месец.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...