Автор Тема: Български език  (Прочетена 20440 пъти)

divak

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 830
    • Профил
Български език
« Отговор #30 -: Apr 04, 2008, 23:00 »
Понякога крайностите само вредят. (виж какво се случи на любимите ми сърби)
Активен

Slevin_

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 182
    • Профил
Български език
« Отговор #31 -: Apr 04, 2008, 23:03 »
Kаквото и правителство да изберем, все то ще ни е виновно,
Все ще чакаме някой друг да ни оправи жалкия живот.

Кога сме били единни по отношение на някакъв проблем засягащ обществото, и кога сме отстоявали позицията си като общество, мисля никога.
Ние за учителите нямахме единна позиция когато стачкуваха(а примери по света колкото щеш), какви ли не коментари, на прости и ограничени хора чух по телевизия и радио. Ще перефразирам: били с най-голямата отпуска в годината от всички, какво увеличение ще искат, били виновни, че децата ни неграмотни и скиторят по улиците.
Така е, прост народ - слаба държава
Според мен, няма какво да виним другите, след като самите ние, нямаме сили, не искаме или не ни вълнува упражняването на контрол.
И да, зa нас винаги ще е по-лесно да обвиним друг за проблемите ни.
Вината все я търсим в другия, а кога ще се научим да я търсим в себе си.
Истината е, няма ли го семейството, всичко останало е без смисъл.
И все гледаме в чуждата паница.
Ами в края на краищата, кои за каквото е учил.
Няма какво да завиждаме, че определени хора успяват да устроят живота си по-добре за сметка на други, които са нямали сили да вървят по "трудния" път и са избрали лесния. Всичко в живота се свежда до избора.

От всичко казано до тук е ясно, че българинът е свикнал,  да чака другите да свършат работата вместо него, да очаква другите да възпитат децата му, друг да дойде(от Европа) и подреди живота му и т.н. и т.н., а на това отгоре е свикнал да вини другите за проблемите си.
Е.... не разбирам, знаем ли въобще какво искаме.

П.С. Най ми е смешно, когато някои започват да се бият в гърдите, Америка та Америка.
Америка въобще не трябва да я следваме за модел, може обаче да вземем част от него(модела), но не бива да откопираме всичко.
Да, има приказни места, подреденост(в определени региони), устроен живот, добре работещо образование особено в елитните университети, но системата им като цяло така е направена, че да изцежда и експлоатира на максимум.
От най-низшия работник, които след работна смяна няма сили и спи в метрото, до по-добре устроените. Само изражението на лицата им ги издава, колко е бил тежък деня.
Бил съм там и съм наблюдавал.
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Български език
« Отговор #32 -: Apr 04, 2008, 23:29 »
Цитат (GattaNegra @ Април 04 2008,23:28)
Надявам се наистина следващият път да се въздържа да ти отговарям на бисерите...

И аз се надявам, но за това не трябва да провокираш дискусии с най-големия трол във форума '<img'> (доскоро известен като "Вечният разбирач").

И още нещо, не си краен човек. Просто имаш позиция, която не се нрави на национално безгръбначните (разбирай "гражданите на света").

А дискусия тук не може да се получи. Темата е прекалено сериозна, а аудиторията е прекалено... да речем "незаинтересована" '<img'> Но от някои коментари може да ти стане ясно защо след освобождението се е наложило да си внесем цар от чужбина.

И за финал нещо иронично. 'B)'
Активен

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Български език
« Отговор #33 -: Apr 05, 2008, 00:17 »
Това, както каза GattaNegra и аз я подкрепям напълно, че сме Линукс общество не значи, че трябва да говорим само за Линукс и да сме като коне с капаци нехаещи за случващото се около нас, а напротив и ние много пъти сме го правили и аз се радвам, че има такива будни хора, които са заинтересовани не само от собствения си стомах и банкова сметка. Иначе смея да твърдя сме загубени.

По темата:
Значи тия не спряха да се подиграват с нас. Това е пореднния шамар поредното унижение извършено от тези родоотстъпници и аз естествено никога няма да се съглася с тази поправка. Това е огромна грешка, на която тепърва ще сърбаме попарата и това не е реверанс към ДПС (не се и съмнявам, че от там е дошла идеята, щом те вече могат да диктуват такива неща като как трябва да се учи нашия родвн език значи положението е много зле), а направо подарък да не кажа харакири. Както и да е явно ДПС се възползва от монополното си положение и преди евентуално да слезе от кораба на следващите наближаващи избори иска така хубаво да си опече работата.

Защо лично аз съм против тази поправка:
1) Това е тотално отстъпление от българските интереси - сами да си подлагаме динена кора това не мога да го разбера, т.е. мога само в случай, че приемем, че това правителство е съставено само от българи формално, както явно изглежда.

2) Както каза някой преди време искаха да махнат и "Аз съм българче", а аз ще ви припоня, че имаше момент, когато се говореше за промяна от кирилица към латиница и то подкрепено от президента Петър Стоянов, т.е. правете си сметката какви хора ни управляват, то не че не знаете де ама аз да си кажа. Забележете как периодично отнякъде и някой все се опитва да прокарва неща, които са в абсолютно противоречие с нашите интереси и ето като не реагираме навреме какво става. И ако всеки път се надупваме и казваме това не ни засяга или все ми е едно накрая ще ни го... и ще заговорим друг език ако въобще ни има. Поради всичко това аз пореден път искам да подчертая, че няма да се съглася никога с тази и подобни на нея поправки и действия.

3) За мен това е поредната стъпка в кампанията по унищожението на нашия народ, ако искате го разбирайте буквално ако искате не. Аз го мисля напълно сериозно. Сега първо какво стана дойде т.нар. демокрация  и последва масова разруха и изгонване на всичко що е читаво и има две капки мозък в главата, инфлация и тотално разграбване и сриване на икономиката и нова вълна на емиграция. Огромна престъпност, корупция и т.н. съчетана с мафия срещу, която никой нищо не прави. И какво стана от 9млн. намаляхме на 7млн. от които 2млн. са малцинства. Ами ако това не е опит за унищожение не знам кое е и който си мисли, че не върви процес на циганизация и турцизация е абсолютно сляп за фактите.
Но това, че както каза tarator вината си е и наша въобще не омаловажава фактите и ни най-малко е причина да се отказваме от борба, и да си заравяме главата в пясъка. Затова никакво приемане на това тотално отстъпление от българщината и то иницирано представете си от собствената ни държава, това е, това е просто абсурд.

4) Поправка за отмяна на задължителното изучаване на бългски език - това ще има и дългосрочни последици и това за мен е началото на края ни. Това ще доведе рано или късно до това, че не само хората ще почнат да пишат неграмотно, но и ще дойде момент в, който няма да могат и да четат! Идеално просто се получава - тъп, прост и неук народ има ли по-лесна маса за управление, днешните управници просто ще ликуват и най-вече ДПС. Аз съм сигурен, че утре ще поискат и нещо друго примерно латиница или турския или циганския да стане втори трети официален (недай си боже първи, дано да не доживея този срам) и т.н. ама нали ние сме се надупили и сме мазохисти и пак ще вземем да си кажем за пореден път това не ме засяга (а всъщност те ни го ... отзад, поне за мен усещането е таково). Затова твърдо не на всяко подобно посегателство.

5) Ако Ботев и Левски разъсждаваха като днешните управници свободата на, която се радваме днеска щяхме да я гледаме само по филмите. Така, че тази поправка от тази гледна точка си е живо унижение и предателство спрямо паметта и пролятата кръв на нашите предци и е напълно нормално всеки, който обича родината си да реагира остро на подобни действия, това не бива да ви учудва.

6) България, българския народ и българите са ми по скъпи от всякакви други народности и малцинства, които отиват на второ или някакво задно място. Ами ние ако не обичаме първо себе си, кой ще ни обича, ами ние ако не ценим първо себе си как ще оценим чужденеца. С две думи понеже живеем в държава нар. България от поне 1300г. малцинствата трябва да се съобразяват с нас, а не обратното, както е и впрочем във всяка нормална държава уважаваща себе си.

Така, че ако не реагираме сега утре за нашите деца ще е твърде късно, т.к. те ще са една сива и безропотно подчиняваще се маса. Аз се чудя как тия управници поне веднъж не направиха нещо ЗА българските интереси така доброволно и човек от сърце да им ръкопляска, ами то всичко при тях все под натиск става, все под натиска трябва да им се казва кое е правилно и кое не.



Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

bulg

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 916
  • Distribution: *bsd/linux
  • Животът е тръпка... иначе живот ли е това...
    • Профил
    • WWW
Български език
« Отговор #34 -: Apr 05, 2008, 00:20 »
Родината ни е Землята. Винаги е по-хубаво, където си живял, но още по-добре - там, дето искаш да живееш.
 '<img'>
Активен

http://www.youtube.com/watch?v=9rX8Fn-YJpI
---------------------------------------------------------------------
http://cleargreen.com

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Български език
« Отговор #35 -: Apr 05, 2008, 02:55 »
GattaNegra,

Абе ти да не си атакаджия? Не че всички малоумници са атакаджии, но съм забелязал, че повечето са '<img'>

И какво като пише че изучаването на българския език е задължително? Как това ще накара децата на малоумните родители да го учат? То бива липса на мисловен процес, но твоето е просто паталогичен случай.

И не, няма да мълча, не съм като родителите които описваш и държа да наричам глупостите с истинските им имена.

Я, появи се тема за обиждане и mikis изпълзя изпод камъните '<img'>

arda_kj, никой не може да унищожи българския народ по-добре от такива като вас, които вместо да се концентрирате на важните неща се хабите да рИвете за глупости. Жалко е, но фактите са такива.



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

GattaNegra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 650
  • Distribution: Linux Mint DE
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Български език
« Отговор #36 -: Apr 05, 2008, 03:24 »
Цитат (tarator @ Април 05 2008,02:55)

Ха така...
 'B)'  ':ok:'  '<img'>  '<img'>
Активен

Мразя Gnome 3!!!

BULFON

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Български език
« Отговор #37 -: Apr 05, 2008, 03:43 »
таратор,
а знаеш ли каква чест ти прави, че като си избрал подхода - където ми е удобно, там ще ходя да живея, се подиграваш и заяждаш с тези, които по една или друга причина са останали тук. Според мен никаква!
Като отгледаш деца опортюнисти, научени от баща си да ходят там, където е най-удобно, какво ще стане, когато не останат места на тази планета, където да забегнеш, защото вече са преебани. Когато не останат места, където малкото решили да се борят за това парче земя, което са заварили с раждането си са вече прекалено малко за да крепят положението. Това което ти проповядваш е точно кредитна система, ама кредита децата ти ще го плащат!
Какво толкова се хвалиш, че можеш да си там където си! Да не мислиш, че хората дето пишат тук не могат да си позволят 2 хиляди долара, за да дойдат до там, където си ти? Или че не им стиска?!
Чудна позиция, няма що!



Активен

фонокартен телефонен апарат

GattaNegra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 650
  • Distribution: Linux Mint DE
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Български език
« Отговор #38 -: Apr 05, 2008, 04:39 »
Хм... седя си и чета за един изпит...
Та се замислих.
Ама ако духна под нечия опашка - не си чупете таваните...
САЩ не беше ли едно място, за което скоро казаха, че намколкоси процента от жените до 30 години страдали или са се лекували от срамна болест?
А не бяха ли пак те онези, в чийто живот спорта е най-важното, и да станеш мажоретка?
А ако са те снесли пъпчив, нисък и дебел и не си спортист или мажоретка ? Ми не си популярен=си пън...?
А разкритието, че над 90% от младежите са МЕГА неграмотни?
А това, че всички са дебели и сплути?

Неее .. това са глупостите, с които ни тъпчат главите за да ги мразим и да си теглим хомота.
САЩ е родината на оногова, който ни даде компютъра.
Пак от там излетяха, та чак на луната кацнаха, че байряк им лунният вятър развя...
Сега там продават парцели и ще слагали били реклами.
Щатите ни дадоха Coca-Cola, Windows, ПамЕла Андерсън , Джако и ... "До Чикаго и назад" май е писано от да MJ дедо му?

Само че ... на тях наистина не им е нужно да могат изобщо да четат. Че то кой ли вече го прави? Само ги мъчат, горките деца ...

Те не си внасят мозъци за смешни пари.. Как би им хрумнало?

...

Бе какво са 1300 години тлен срещу 300 години избиване на местното население и търговия с огледалца и мъниста?

Правописът на нашият език да припомня си е бая интересен.
Ако ползваш повече от 300 думи де...

...
Активен

Мразя Gnome 3!!!

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Български език
« Отговор #39 -: Apr 05, 2008, 05:09 »
BULFON,

> Като отгледаш деца опортюнисти, научени от баща си да ходят там,
> където е най-удобно

И какво му е лошото да ходят там където е най-удобно? Алеко и Иван Вазов да не би да са останали да живеят където са се родили? А Айнщайн? Линус Торвалдс? Всеки ходи където му е най-удобно. Освен комплексарите и некадърниците. Те си намират оправдания. И продължават да търсят някой друг да им е виновен.

Но не това беше темата. Тя беше за това колко лесно ви залъгват да протестирате и да се възмущавате за глупости вместо за наистина сериозните проблеми на страната. Като срастването на държавната администрация с мафията например.



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

BULFON

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Български език
« Отговор #40 -: Apr 05, 2008, 05:41 »
Казах какво му е лошото, човеко - няма да има къде да отидат децата ти!
Явно за по-силна аргументация и ти прибягваш към квалификациите.
Я ми обясни, какво се прави против срастването на мафията и държавата? Ще се радвам да ми дадеш пример от Чикаго, днешни дни. Или да ми разкажеш детайли за Халибъртън, Енрон, Беър Стърнс. Детайли, които да разкрият, как в land of the free го правят успешно.
Говориш за нещо, за което сам не знаеш достатъчно, как се решава. Обществото не ти е програмируем клъстер, дето ти го дават и почваш да го мачкаш. Откъде се започва да се бори проблема? Аз мога да кажа, че което и да избереш за решение трудно печелиш доверието на другите и се прави само с постоянство. А не с прескачане на следваща и следваща идея, страна, континент...
Хвала поне, че си се насочил да станеш инженер, а не някое мизерно маркетингче или брокерче в хедж фънд. Щото като  няма разни неща измислени от инженерите, хедж фъндовете почват да творят лайна с недвижими имоти. Ама това и сам го виждаш в пълния му блясък.
Активен

фонокартен телефонен апарат

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Български език
« Отговор #41 -: Apr 05, 2008, 05:48 »
> Или да ми разкажеш детайли за Халибъртън, Енрон, Беър Стърнс.

От въпроса ти личи, че нямаш никаква представа нито от историята с Енрон, нито с Беър. Не се изказвай неподготвен.

> Говориш за нещо, за което сам не знаеш достатъчно, как се решава.

Как се решава? С петиции? Не съм видял в този форум някой да се възмущава за сериозните проблеми. Само идиотщини от типа "българския език не бил задължителен", "Батак бил мит" и други такива. Образованието в България е на отвратително ниво не заради незадължителността на българския език.

П.П. Работил съм в няколко инвестиционни банки на Уол Стрийт и разбирам този бизнес доста по-добре отколкото предполагаш.



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
Български език
« Отговор #42 -: Apr 05, 2008, 08:59 »
tarator,

незадължителното изучаване на български език, (на мен поне), ми звучи като незадължително основно образование - с твоите аргументи не виждам защо да не може да се подкрепи и една такава иницатива

ама и защо да се занимаваме с такива маловажни неща като образованието на децата си вместо с *големите* проблеми на държавата ни

ако и с това си съгласен май наистина по-добре не пиши повече по темата щото ......... се изглагаш



Активен

nifelheim

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Български език
« Отговор #43 -: Apr 05, 2008, 09:08 »
Чета само комунистически коментари. Къде е демократично мислене? Къде са европейските ценности? Естествено задължителен език трябва да е албанският! Албания и в частност Косово са гарант за стабилността на Балканите. Не може в обединена Европа всеки да си говори на каквото си иска. Като начало на Балканите ще се говори албански!
Въобще ви се чудя от какво недоволствате. Вечно недоволни! Нали демократичната система е изградена така, че вие определяте съдбите си чрез гласуване. Ще цитирам един мой любим лозунг от КАНАЛ1 (или БТВ непомня) "Не оставяй другите да говорят вместо теб!". Говори на Албански!
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Български език
« Отговор #44 -: Apr 05, 2008, 10:31 »
Що за глупости?!?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon