Автор Тема: Конфигуриране на дистанционно за Zorin OS/Ubuntu  (Прочетена 2322 пъти)

snipeman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 58
    • Профил
Здравейте. Днес се сдобих с едно от тези - дистанционни за РС. (нямам батерия за него и към момента не съм правил "тестове", но утре живот и здраве...) Въпроса ми е мога ли да го накарам да заработи под Linux, т.като в "упътването" на производителя се казва, че за Windows XP/Vista/7 драйвър и софтуер не са необходими. Така ли е и при Ubuntu, или (както почти винаги) има особености. Бихте ли ми казали софтуер, с който да си настроя "командите" по мой избор, ако е възможно това де :D
Активен

satir

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
    • WWW
@offtopic
сега ше попия кафе, а после ше фърля боб и ше ти кажа.
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Такива устройства в най-честия случай са най-обикновени USB мишка и клавиатура, представени в друга форма, но работещи с основните модули за мишка и клавиатура, така че не би трябвало да имаш проблем с разпознаването му. Ако все пак не сработи, можеш да ни покажеш изходите от командите lsusb и dmesg, след като си го включил.
Повечето бутони на дистанционното всъщност са клавишни комбинации. Твърде вероятно е клавишните комбинации под Ubuntu да не съвпадат с тези, заложени в дистанционното и предвидени за Windows, а вероятно за някои комбинации въобще нямаш зададено действие в момента в системата. Ще трябва да провериш всеки бутон на дистанционното какъв клавиш или каква клавишна комбинация изпраща към системата и на база тази информация да си промениш/добавиш/премахнеш настройката за съответната клавишна комбинация в системата в съответствие с нужните ти действия. За да засечеш изпращаните клавиши може да използваш някоя от тези програми:
1. key-mon - Графичен инструмент. Ако го нямаш в хранилищата, може да дръпнеш последния .deb пакет от сайта му. Имай предвид, че сред зависимостите му е пакетът python-xlib, който едва ли имаш в системата, така че, ако дърпаш .deb пакета на key-mon, първо инсталирай този пакет от хранилищата. След като го инсталираш го извикай от конзолата с команда "key-mon --help" или "man key-mon", за да видиш полезни флагове, с които можеш да го включиш;
2. xev - Конзолен инструмент. Дава по-подробна информация за изпращаните клавиши и действия с мишката (гледай какво пише в конзолата, в белия екран, който ще се отвори, нищо няма да пише), но е по-трудно четим. Би трябвало да го имаш инсталиран в системата, но ако по някаква причина го нямаш (не зная какво има в Ubuntu), трябва да го има в хранилищата в пакета x11-utils.
Има и други инструменти за прихващане на въвеждащата периферия, така че, ако тези двата не ти свършат работа, може да си харесаш някой друг.
След като засечеш какви клавиши и клавишни комбинации се изпращат с различните бутони, ще трябва да си нагласиш нужните действия за всеки от тях (или поне за тези, които искаш да зададеш/промениш). Не съм наясно какъв е най-лесният и удобен метод за това в Unity (тази графична среда ли ползваш?), но в Мрежата попадам на два основно споменавани метода:
1. xbindkeys - Инсталираш xbindkeys (това е конзолната част) и xbindkeys-config (това е графичната част) от хранилищата, включваш през конзолата първо първото, след това второто, и си задаваш нужните действия за съответните клавиши и клавишни комбинации;
2. AutoKey (GTK) - Изглежда е наличен в хранилищата на Ubuntu. Инсталирай GTK варианта, защото KDE вариантът не е за твоята графична среда (ако ползваш Unity) и ще ти инсталира една торба ненужни пакети. Изглежда AutoKey не задава клавишите в настройките на системата, а си ги пази в собствен списък и има постоянно слушащо демонче, което се грижи да изпълнява това, което си натиснал (трябва демонът да е включен, за да работи, така че си сложи отметка на това да се пуска при зареждането на системата).
Имай предвид, че към действията, които задаваш към клавишите и клавишните комбинации можеш да задаваш не само налични текущо команди в системата, но и пътища към твои скриптове, които да правят каквото си пожелаеш, стига да си запознат с писането на скриптове :)

П.П.: За последно съм ползвал подобно дистанционно в края на миналия век. Дистанционни, използващи bluetooth, wifi и infrared има за всяка от текущите операционни системи за умнофони (даже и за моето Maemo, усилено ползвам дистанционното, като зяпам филми и телевизия), а дори и за някои простофони (имах bluetooth дистанционно на Sony Ericsson K750i, вероятно има и други). Съгласен съм, че хардуерното дистанционно дава предимството да напипваш клавишите и без да гледаш дистанционното, но ако преодолееш тази пречка, то софтуерното дистанционно, ако не успее да ти предложи по-гъвкава функционалност, то поне ще ти спести допълнително устройство към USB-то и допълнително устройство, което да ти се мотае из вкъщи и плачещо за батерии. Но щом пък вече си го взел... ти си знаеш :)
« Последна редакция: Oct 12, 2013, 21:49 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти