Покажи Публикации - nv
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Предложете Firewall -: Feb 13, 2006, 20:35
# off topic

 
Edit : Форума не е място за постове като този преди edit има си PM за целта.

@ ZED
Поздрави, май наистина имам нужа.


@The Professor
Добра идея, не се сетих, мерси '<img'>
17  Хумор, сатира и забава / Хумор / Uncyclopedia -: Feb 12, 2006, 01:02
http://uncyclopedia.org/wiki/Main_Page

Препоръчвам:
http://uncyclopedia.org/wiki/Bulgaria
http://uncyclopedia.org/wiki/Mangals

http://uncyclopedia.org/wiki/Karl_Marx
http://uncyclopedia.org/wiki/Lenin
http://uncyclopedia.org/wiki/Stalin

http://uncyclopedia.org/wiki/Richard_M._Stallman
http://uncyclopedia.org/wiki/Linux

http://uncyclopedia.org/wiki/Sex

Толкова е култово, че да дам пример трябва да цитирам цяла статия.
От няколко часа само чета статии и следвам линковете на всяка.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / nvidia - черен екран в 3д apps понякога -: Feb 11, 2006, 19:42
Всъщност ще има доста повече проблеми с 64бит федора, а драйвера е още по-малко вероятно да тръгне. А и човека от доста време ползва федора 4, че само заради някакво видео да прави нова инсталация, ако искаше да често преинсталиране щеше да ползва вин. И съм сигурен, че знае за 64 бит дарайвери и дистро и просто е избрал да не ги ползва.
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Macromedia Flash player -: Feb 09, 2006, 23:46
Макромедия нямат съпорт на флаш за 64 бит архитектура, или 32бит броузър или търсиш в гуугъл - flash x86_64 име на дистро. Темата е популярна и трябва да има доста решения на въпроса.

Не съм сигурен дали работи, но след кратко търсене открих нещо

1) слагаш файърфокс 32бит за дистрото което ползваш
2) дърпаш флаш http://www.macromedia.com/downloads/
3)
# <cd_to_the_flash_download_dir>
# mkdir /opt/flash
# cp install_flash_player_7_linux.tar.gz /opt/flash
# cd /opt/flash
# tar xzvf install_flash_player_7_linux.tar.gz
# cd install_flash_player_7_linux
# cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins
# cp flashplayer.xpt /usr/lib/mozilla/plugins

В последните 2 реда /usr/lib/mozilla/plugins може да е различно за дистрото което ползваш, това се отнася за FC4
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Предложете Firewall -: Feb 09, 2006, 19:14
Аз искам в файъруола да има много повече неща отколкото на простосмъртните им трябват. След като аз съм експерт, че кажа как Трябва да стоят нещата за истинските професионалисти. Та в файъруола освен прокси, филтриране и всичко изредено досега , трябва да има вграден 3д енджин реализиран със графични библиотеки написани специално за него и да може с този енджин да си подкарам куейка, и задължително да има и емулатор за нинтендо, че да играя Марио. Да може да хвърля зарчета за табла, ди ен ди и не се сърди човече. Трябва да може да пърже яйца, да върти палачинки във въздуха, да свири музика и филми и най-важно от всичко - да има хубав задник, щото без хубаво дупенце нищо не става. Та сега ползвам някакви нещастни опити за файъруол, май iptables се казваше, което просто няма  ГУИ, което е задължително за всеки експерт.

Изобщо, защо да се ограничаваме, може да разработим нов вид архитектура за изчислителна машина която да е базирана на лайна. И да се разработи ОС, която да може всичко което изредих и тя ще се казва ШитОС. Ъхъ, това ще е перфектния файъруол.*

Защото все пак съм чел правилата на форума и няма прсото поста ми да е една гавра с темата, а ще си дам и мнението. Та, ако идеята на темата е да се дадат предложения за файъруол, едно търсене на гуугъл ще свърши тази работа. Иначе, вероятно е : да се представят идеите за възможностите на перфектният файъруол( мненията на kkassabow заедно с темата като цяло), ако е така перфектният файъруол трябва да може едно единствено нещо - да бъде файъруол. Ако искам да прави още n неща трябва да има друго име - Пенис примерно. Пенис е добро име за мултифункционален софт. Не случайно основната на работата с линукс система са туловете. Всяко нещо си има точна специализация и прави точно това което трябва да прави. Заради това се нарича система, заради съвместната работа на много неща. За да бъде Пенис софта успешен, защо не вградим и броузър в файъруола, нали щяло да в хубаво да има клиенти за пойнт ту пойнт протоколи, може и инстант месинджър да сложим, ако остане време. И в крайна сметка ще кажа две неща - iptables и гуугъл. По дяволите ползвайте гуугъл!

Забележка към всички професионални олигофлеймъри: за да не се губи място за излишни постове ще уточня, че първата част на този пост е художествен текст, не мнение по темата.
Забележка за тези които не са съгласни с името за софта - Пенис: това всъщност е изключително многофункционален орган, замислете се малко и ще се убедите сами. ( Не трябва да забравяме и тестисите, просто речта ни нямаше да е толкова богата без думата "ташак", но те за съжаление не са толкова мултифункционални)
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Кой Линукс е най-добър? -: Feb 06, 2006, 01:50
Един е Линус Торвалдс и Linux е неговият кърнъл, всичко останало са пачове...
Както става и с Космодиск се събрали добри хора и почнали да помагат на Линус при писането на Linux, но кърнъла си запазил името.
Не разбирам анкетата,но според заглавието - не трябва да има имена на дистрибуции, а версии на кърнъла и имена на пачове за него.

Всичко друго което ще кажа го е казал Агента на първата страница и няма смисъл да повтарям.
22  Нетехнически теми / Коментар / интернет зала с Линукс -: Feb 06, 2006, 01:14
Пич, седега е селско и то доста(и съм 100% сигурен че човека знае, че има такова нещо, по-дяволите всеки шибан новак знае, че има такива лайна), а и е незаконно да се ползва без месечна такса, а mIRC е също така доста селски софт и то бая. Та идеята ми е за визуална прилика, то ако е въпрос на емулация защо не пусне цяла шибана виртуана уин машина? Отговор : Не е това идеята! По-дяволите в първият пост пише, че идеята е да се ползва свободен софт и така трябва. Свободата е по-важна от другите лайна и трябва да бъде популяризирана. Трябва да се разбере, че лайната които се ползват масово наистина са лайна, но щом на никой не му пука за етиката и за шибаната законност поне да разберат, че не трябва да учат почти нищо за системата , просто трябва да й дадат шанс.
Принципно съм тотално против да се прави линукс дистро да изглежда и да се ползва като уин, по простата причина, че не е. Много по-добро е. Но по дяволите не е истина колко задръстени и ограничени хора има които не могат да преживеят без долу да пише старт и "мирката" им да работи. Така че, ако нещата не изглеждат като уин, много малко хора ще отделят време за нещо ново. И тук идва на помощ хубавото нещо на свободният софт - шибаната свобода да си го направиш да изглежда и да прави каквото ти искаш. АХГГГХХХХ Спирам! Увпякох се! мога и до утре така да си мъмря
23  Нетехнически теми / Коментар / интернет зала с Линукс -: Feb 06, 2006, 00:18
Просто искам да кажа, че идеята ти е адски добра и това което виждам от шотовете е супер. По-дяволите, изглежда отвратително, но точно това иска да види всеки промит от уина мозък който седне на пц-то. Забележителна работа, уважавам идеите ти. Просто долу пише "Старт", мамка му. Та няма смисъл да продължавам в този дух, с две думи - Невероятна работа.

Сега няколко идеи.
1) Ако някой на зала търси нещо различно от IRC, това е ICQ. Никой не ползва месинджъра на майкрософт, просто трябва нещо с иконата на ICQ и практически да е настроено за ICQ клиент. Но разбира се, ще оставиш много хора разочаровани поради простата причина, че не могат да играят билярд в ицкю.
2) Няма да е лошо и да сложиш firefox, все повече хора почват да познават и да търсят лисицата.
3) IRC , ох, няма да повярваш какво нещо е mIRC за повечето хора. С всичко друго ще свикнат, но ако IRC клиента не се държи както те очакват, ще останат доста ядосани. Просто опитай се както можеш да  направиш IRC client-а да изглежда и да се държи(шорткъти и разнитакива) като прословутата mIRC.

Просто това са съветите ми, тъй като винаги съм се опитвал да предложа на хората около мен да ползват линукс дистро, винаги съм срещал едни и същи стандартни отговори и арументи за тях. Надявам се ти да ги обориш.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Fedora Core 4 инсталация и настроки -: Jan 28, 2006, 02:22
naka,
1) пакети точно така се инсталират или е по-добре да се ползва( rpm -Uhv packagename.rpm ,ако го има инсталиран, да ъпдейтне)  , обаче php-gtk-pcntl има кошмарни дипендънсита на дивелъпмънт библиотеки разпокъсани на няколко диска. И е най-добре с графичен тул, защото той си иска дисковете.
Иначе по едно време си имах постоянно маунтнато двд-то на федора и там всички пакети са в една папка и лесно си ризолввах дипендънсита, като нямах нет.
Междо другото това за service network restart e безценно, защото като забравих да го спомена на един познат, той си рестартираше ПЦ-то при всяка промяна на някакви мрежови настройки.
А и говоря за графичен клиент за пптп и настройка на разни неща с графичен интерфейс поради простата причина, че човека е новак, не е готов да ползва конзолата толкова активно.

Ако не се лъжа всички зависимости на 4-те пакета ги има на дисковете.

2) novak_fedora надявам се не питаш как да направиш така, че ХП-то ти да рутира към 2-рото ПЦ. А и съм малко объркан, след като вече са в една мрежа 2-те пц-та, защо са и във втора? Изобщо посленият пост е доста неясен.


П.С След като си прочетох поста видях, че е малко враждебен, но не е това идеята, просто не обичам неточността и когато мога -  коригирам я. И очаквам и аз да бъда коригиран при грешка или неточност.
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Fedora Core 4 инсталация и настроки -: Jan 28, 2006, 00:18
Както написах, ако това е пълна инсталация - няма да иска. Инсталирани ли са?
# rpm -qa |grep pptp
# rpm -qa |grep pcntl

Пейст изхода
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Fedora Core 4 инсталация и настроки -: Jan 27, 2006, 23:28
Ok, нещо се обърках докато четох коментарите и не разбрах какво точно се обяснява. Та, за ifconfig нормалните юзъри нямат /sbin в пътя за да ги има всички хубави неща е нужно:

# su -             ( тиренцето или минусчето или каквото там е, е важно)

Та видях още нещо че pppd не било нухно щото било сървър, ами всъщност е доста нужно, през него pptp се закача към сървъра.
Във федора няма абсолютно никакви тулове които да вървят с дистрибуцуята с които може да се подкара pptp и всякакви опътвания къде били графичните тулове и разни такива са напълно неприложими.
Също така самият гайд на сайта на pptpconfig също е неприложим защото в него се използва yum, като се предполага че интернета не се взема през pptp тунела, а вдигането на тунела е просто да се получи сигурна връзка към някой хост. Та, ето какво би могло да помогне:

1) трябва да имаш дръпнати в някоя папка(има линкове към тях на http://pptpclient.sourceforge.net/howto-fedora-core-4.phtml ) :

pptp-1.7.0-1.i386.rpm
php-pcntl-4.4.0-1.i386.rpm
php-gtk-pcntl-1.0.2-1.i386.rpm
pptpconfig-20040722-6.noarch.rpm

и 4-те диска на федората или ДВД-то трябва да са наблизо.

2) поради многото завизимости на пакетите и неопитността на потребителя не е подходящо да се оправят зависимостите ръчно, а просто:
отиваш в директорията където са въпросните файлове и в посоченият по долу ред кликаш 2 пъти на всяко, пишеш си руут паролата и му слагаш дискове като поиска
1  pptp-1.7.0-1.i386.rpm
2  php-pcntl-4.4.0-1.i386.rpm
3  php-gtk-pcntl-1.0.2-1.i386.rpm
4  pptpconfig-20040722-6.noarch.rpm

Това е ,ако не е пълната 6.9 ГБ инсталация, иначе същото пак би трябвало да работи.

Това не съм го пробвал от година и има голяма вероятност да съм забравил нещо и да не стане.

3)
# su -
# gedit /etc/ppp/options.pptp

Трябва да направиш така файла, че в началото на всекиред трябва да има '#' освен пред lock noauth nobsdcomp nodeflate иначе казано:

Примерен код

###############################################################################
# $Id: options.pptp,v 1.1 2005/02/18 01:40:23 quozl Exp $
#
# Sample PPTP PPP options file /etc/ppp/options.pptp
# Options used by PPP when a connection is made by a PPTP client.
# This file can be referred to by an /etc/ppp/peers file for the tunnel.
# Changes are effective on the next connection.  See "man pppd".
#
# You are expected to change this file to suit your system.  As
# packaged, it requires PPP 2.4.2 or later from http://ppp.samba.org/
# and the kernel MPPE module available from the CVS repository also on
# http://ppp.samba.org/, which is packaged for DKMS as kernel_ppp_mppe.
###############################################################################

# Lock the port
lock

# Authentication
# We don't need the tunnel server to authenticate itself
noauth

# We won't do EAP, CHAP, or MSCHAP, but we will accept MSCHAP-V2
#refuse-eap
#refuse-chap
#refuse-mschap

# Compression
# Turn off compression protocols we know won't be used
nobsdcomp
nodeflate

# Encryption
# (There have been multiple versions of PPP with encryption support,
# choose with of the following sections you will use.  Note that MPPE
# requires the use of MSCHAP-V2 during authentication)

# http://ppp.samba.org/ the PPP project version of PPP by Paul Mackarras
# ppp-2.4.2 or later with MPPE only, kernel module ppp_mppe.o
# {{{
# Require MPPE 128-bit encryption
#require-mppe-128
# }}}

# http://polbox.com/h/hs001/ fork from PPP project by Jan Dubiec
# ppp-2.4.2 or later with MPPE and MPPC, kernel module ppp_mppe_mppc.o
# {{{
# Require MPPE 128-bit encryption
#mppe required,stateless
# }}}


4) като натиснеш Alt+F2 трябва да се появи Run, напиши pptpconfig
и то би трябвало да тръгне.
Name : някакво име , не е важно
Server : IP-то на сървъра
Username, password е ясно
след дова на второто табче (Routing)
един клик на All to tunnel
и на следващото табче сложи един тик на Automatic
на следващото махни всички отметки.
След това Add и Start
 
Забележка: Приемам, че връзката не е криптирана и че мрежовият интерфейс е дигнат нормално, и още няколко неща които не си спомням, практически това е конфигурацията за кварталното ISP.
Ако нещата не стоят така ще си едитвам поста.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Privoxy - Linux-bg.org forum posting проблем -: Jan 26, 2006, 14:20
Не обичам теми които нямат отговори, така че ще си напиша отговор, ако някой има подобен проблем. Всъщност проблема ми беше доста глупав, но нямах идея какъв е точно. Проблема беше, че си скривах referrer. Тук всъщност видях за какво става въпрос : http://codex.wordpress.org/Enable_Sending_Referrers

Просто от http://config.privoxy.org/ едитвам в default actions, disable на +hide-referrer
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / PPTP проблем -: Jan 19, 2006, 19:22
Благодаря за отговора, много ми помогна. Точното решение не ми свърши работа, но ме накара да се позамисля в тази посока и с
ip route add pptpserver via gateway dev eth0  src localIP
или
ip route add 192.168.0.1 via 192.168.30.1 dev eth0  src 192.168.30.18
още преди да се вдигне ппп интерфейса
И вече нямам проблем
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / PPTP проблем -: Jan 18, 2006, 18:14
Та преди седмица ISP-то ми реши да ми смени начина на вземане на нет от pppoe на pptp. След като с предното си ISP ползвах безпроблемно pptp, си мислех че и сега няма да имам проблеми, но уви. В момента в който се кънектна към пптп сървъра на ппп интерфейса ми почват да хвърчат някакви 18МБ според gkrellm (1.8 МБ с компресия) Нека
обеся по-подробно:

1) кънектвам се нормално :
pppd options in effect:
debug      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
kdebug 4      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
updetach      # (from command line)
dump      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
noauth      # (from /etc/ppp/options.pptp)
name niki      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
remotename niki      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
      # (from /etc/ppp/options.pptp)
pty pptp 192.168.0.1 --nolaunchpppd      # (from command line)
ipparam Cable      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
usepeerdns      # (from /etc/ppp/peers/Cable)
using channel 6
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/3
sent [LCP ConfReq id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0x8654584e> <pcomp> <accomp>]
rcvd [LCP ConfReq id=0x1 <accomp> <pcomp> <asyncmap 0x0> <mru 1500> <magic 0xe5214881> <auth chap MD5>]
sent [LCP ConfAck id=0x1 <accomp> <pcomp> <asyncmap 0x0> <mru 1500> <magic 0xe5214881> <auth chap MD5>]
rcvd [LCP ConfAck id=0x1 <asyncmap 0x0> <magic 0x8654584e> <pcomp> <accomp>]
rcvd [CHAP Challenge id=0x1 <d2dd36e92dd2bcda49fc1cbd413fbe3f2fd858824978>, name = ""]
sent [CHAP Response id=0x1 <ea574158de542a3af9fabc009ea2940f>, name = "niki"]
rcvd [CHAP Success id=0x1 "Welcome!!"]
CHAP authentication succeeded: Welcome!!
sent [CCP ConfReq id=0x1 <deflate 15> <deflate(old#) 15>]
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <compress VJ 0f 01> <addr 0.0.0.0> <ms-dns1 0.0.0.0> <ms-dns3 0.0.0.0>]
rcvd [CCP ConfReq id=0x1 <deflate 15> <predictor 1>]
sent [CCP ConfAck id=0x1 <deflate 15> <predictor 1>]
rcvd [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 192.168.0.1> <compress VJ 0f 01>]
sent [IPCP ConfAck id=0x1 <addr 192.168.0.1> <compress VJ 0f 01>]
rcvd [IPV6CP ConfReq id=0x1 <addr fe80::020e:2eff:fe5f:ad26>]
Unsupported protocol 0x8057 received
sent [LCP ProtRej id=0x2 80 57 01 01 00 0e 01 0a 02 0e 2e ff fe 5f ad 26]
rcvd [CCP ConfRej id=0x1 <deflate(old#) 15>]
sent [CCP ConfReq id=0x2 <deflate 15>]
rcvd [IPCP ConfNak id=0x1 <addr 62.204.xxx.xxx> <ms-dns1 192.168.0.1> <ms-dns3 255.255.255.255>]
sent [IPCP ConfReq id=0x2 <compress VJ 0f 01> <addr 62.204.xxx.xxx> <ms-dns1 192.168.0.1> <ms-dns3 255.255.255.255>]
rcvd [IPV6CP TermReq id=0x1]
Unsupported protocol 0x8057 received
sent [LCP ProtRej id=0x3 80 57 05 01 00 04]
rcvd [CCP ConfAck id=0x2 <deflate 15>]
Deflate (15) compression enabled
rcvd [IPCP ConfAck id=0x2 <compress VJ 0f 01> <addr 62.204.xxx.xxx> <ms-dns1 192.168.0.1> <ms-dns3 255.255.255.255>]
local  IP address 62.204.xxx.xxx
remote IP address 192.168.0.1
primary   DNS address 192.168.0.1
secondary DNS address 255.255.255.255
Tunnel Cable is active on ppp0.  Local IP Address: 62.204.xxx.xxx

Това е компресиране като добавя nodeflate в options.pptp става същото, но с по-големи пакети.

2) Проблемът:

Просто имам 100% цпу узидж и непрекъснато пращам пакети към пптп сървъра си, като хвана няколко стотин хиляди с ethereal, пише че са Fragmented IP Protocol source: аз; dest: pptp server-а

Прочетох целият ман пейдж на пптп и пппд и пробвах какви ли не опции и нямаше ефект.
Пробвах и да си флъшна чейновете в iptables,но не помогна.
Ползвам Федора 4 и разпитах ИСП-то и доколкото разбрах сървъра е на накакъв Линукс и при на стройка на впн в уиндоус се кликало на нещо си свързано с LCP, питах дали има някакви идеи за решаването на проблема ми, но единственото което предложи беше - "Сложи си Експи", а това е крайно неприемливо. По едно време ми казаха че човека който разбирал от линукс в фирмата пробвал да закачи друга линукс машина и ефекта бил същият. Доста съм сигурен че някой е оставил чистачката да конфигурира сървъра, а тя просто е складирала боклука там. Та има ли накакъв начин да заобиколя некъдърността на ИСП-то ми?
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / gmplayer -: Dec 21, 2005, 00:00
В някои случаи gmplayer се разпространява  без никакви скинове. Мисля че и този случай е такъв - просто му липсват скинове.
Страници: 1 [2] 3