Покажи теми - ivo3d
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Debian stable upgrade -: Nov 22, 2013, 00:20
Здравейте,

понеже ще ми се наложи скоро да се занимавам с едни машини с Debian, инсталирах няколко виртуалки и сега разучавам дистрибуцията. Всичко засега е ясно, единствено не можах да разбера каква е разликата между stable и например wheezy и какво се случва след като известно време пуснат нова версия? Видях десетки бързи ръководства как да направя upgrade от squeeze към wheezy, обаче по моя проста логика ако в sources.list версията е stable, не би трябвало изобщо да се тревожа за това кога излиза следващата версия и просто upgrade-вам по стандартния начин. Четейки обаче различни статии, нещо ме навежда на мисълта, че това не е точно така.

Ще се радвам някой да ми разясни или да ми предложи подходящо четиво. Благодаря!
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / CentOS 6.3 Apache виртуални хостове -: Jul 17, 2012, 14:58
Здравейте,

тъй като сме решили да мигрираме няколко проекта на облачен хостинг, който препоръчва използването на CentOS 6 (.3), тръгнах да правя разни тестове в dev виртуалките. Досега винаги съм ползвал ubuntu server, срещнах някои проблеми, с които що годе се оправих, обаче виртуалните хостове ме изядоха. Та:

В /etc/httpd направих директория vhosts.d, която се зарежда в httpd.conf. Тъй като (поне на dev машините) предпочитам потребителят на apache-то да е потребител, който може да се логва, съм сменил потребителия и групата в httpd.conf (например webuser:webuser). Document root-овете са в /home/webuser/www/ като структурата за всеки проект е нещо такова: project.dev/public_html. Сега, не знам това колко е добре, поне ubuntu dev машините го правех така, защото сигурността в случая не е важна, не съм сигурен дали е добре по същия начин с потребителите да работи и като production.

И тук дойде проблемът - при стартиране на apache, получавам грешка за хостовете - "documentroot does not exist", като съм сигурен, че пътищата същестуват. Това, което разбрах е, че проблемът е заради SElinux. Не съм работил досега с това животно, но като го изключих, apache-то тръгна. Доколкото разбрах на production машина изобщо не е добре да се спира, затова бих искал да разбера как мога да накарам apache-то да получи достъп до тези директории. Опитах някакви неща с chcon, които прочетох, но не се получи.

Благодаря :)
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Кредити -: Jun 24, 2011, 22:50
Колеги, някой от вас преебал ли се е с ипотечен кредит в швейцарски франкове, когато бяха много изгодни и ако да - какво мисли да прави?

Питам информативно, поне засега проблеми с изплащането няма, но както е тръгнало да поевтинява еврото има всички изгледи един ден в близкото бъдеще да се почне ходене по мъките.
4  Програмиране / Web development / Auto-complete -: Mar 06, 2011, 18:39
Здравейте,

не съм сигурен, че темата е точно за тук, тъй като не е свързана с някой конкретен език или техонология, а по-скоро е философски въпрос.

Общо взето имам една sql таблица в която има едни да ги наречем теми. Всяка тема си има заглавие, някакъв текст и тагове, коте се въвеждат ръчно - нещо като ключови думи. Таговете всъщност са в отделна таблица, но това не е от такова значение. Та, при търсене идеята ми е да има някакъв auto-complete, например ако въведа "либия", да излезе един списък с например "либия 2011", "либия протести", "либия кадафи", "либия муамар кадафи" и т.н... Според мен това би трябвало да идва от таговете. Някакви други предложения или връзки към система с готово решение? Мен не ме интересува програмното решение, това е лесно, това което ме притеснява е принципно откъде точно да идват тези предложения при търсенето.

Има и още един проблем - тъй като сайтът в момента работи с друга система, в която не са предвидени тагове, а вече има около 7000 теми, дали има някакъв начин, който ще доведе до що-годе приемливи резултати -  от заглавието примерно да извадя тези ключови думи, или ще се наложи да се използва хамалския метод, да се мине през всяка тема...

Благодаря ви!
Иво
5  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Бавно отваряне на сайтове в Mint 9 -: Jun 19, 2010, 13:30
Здравейте, с Linux Mint 9 съм и май само при него съм забелязал подобен проблем, но може и да се лъжа.

Когато отворя някой сайт (ползвам firefox, но забелязвам същото и в chrome) първия път минават 4-5 секунди "resolving host" в и след това сайта се зарежда бързо. Ако презаредя сайта в рамките на минута, се зарежда веднага, но ако изчакам малко повече, отново се резолва доста време. Направих и един елементарен експеримент - ping abv.bg - абсолютна мъка, минават няколко секунди след всеки пинг, но времето което ми изписва е под една милисекунда. Все едно всеки път му търси хоста в някакъв dns сървър в кндр. Ако пингна директно ip-то няма никакъв проблем. Имам windows xp на vmware върху mint-а и този проблем го няма, но доколкото знам windows-а кешира домейните. Предполагам, че или не кешира dns записите, но все пак не би трябвало да е толкова бавно, предвид, че gateway-я и dns-са са на един ip адрес (става въпрос за Megalan). Ще се радвам да намерим някакво решение, тъй като е доста досадно да чакам за всеки сайт по почти 10 секунди.

Благодаря предварително!  [_]3
Иво
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Linux и NTFS -: Feb 12, 2009, 17:25
Здравейте,

налага ми се да ръчкам по един хард диск s ntfs партишъни. Спомням си, че преди няколко години беше проблемна поддръжката. Може ли да ми кажете сега как стои въпроса и има ли опасност нещо да се потроши? Аз за всеки случай ще направя един тест във vmware, но питам, за да знам дали изобщо има смисъл да се хабя.

Дистрибуцията е Opensuse 11.

Благодаря ви.
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / Николай Василев -: Apr 24, 2008, 20:07
http://vbox7.com/play:8bf78c58 - Шофьорът да не е някой от нашите? '<img'>
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / MRTG -: Sep 13, 2004, 18:23
Здравейте!
Използвам mrtg за графики на няколко определени променливи...Въпросът ми е, ако една променлива достигне определена стойност и я надвиши, възможно ли е тази стойност нито да се игнорира, нито Y обхватът да се разширява? Искам по-високите стойности просто да се изобразяват като максималната допустима, да се отрежат, като с ограничител(паралелно свързан изправителен диод, може да улесня някой да си представи какво имам в предвид '<img'>
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slackware 10 fonts -: Sep 08, 2004, 16:13
Здравейте!
От скоро имам слак 10, но изобщо не го използвам заради шрифтовете...Значи преди имах слак 9.1...Качвам му уиндоуските шрифтове във /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF, после mkfontscale && mkfontdir и fc-cache(не знам дали има смисъл това, ама го пиша), описвам директорията във /etc/X11/fs/config и стартирам xfs(ползвам него, иначе бъгливата мозила ми прави проблеми понякога)....В KDE си настройвам всичко да е Arial(най-много ми харесва) и махам antialiasing-а, с изключение на по-големите размери на шрифта...
Тук е резултатът в слак9.1...На мен адски ми харесва...
А Тук е резултатът в слак10...По-грозно нещо не бях виждал...Какво ли не опитах, използвах Xft, различни шрифтове използват...Не искам да показвам как изглеждат сайтовете, че е опасно за здравето...
В Yoper инсталирам шрифтовете по същия начин...Пак се получава готино, като в слак 9.1....Аз си мисля, че е от тоя x.org, но нищо не мога да направя по въпроса...
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / cdrecord 2.01a38 -: Aug 28, 2004, 22:44
Здравейте!
Качих си слак 10, веднага си компилирах моето ядро (с настройки, които ги използвам още от първия 2.6), инсталирах си k3b, направих setup-a, стартирам го и бам - записвачката ми била обикновено CD...Веднага отворих конзола и:

root@ivo3d:~# cdrecord -scanbus
Cdrecord-Clone 2.01a38 (i686-pc-linux-gnu) Copyright © 1995-2004 J&#246;rg Schilling
cdrecord: Warning: Running on Linux-2.6.8.1-ivo3D
cdrecord: There are unsettled issues with Linux-2.5 and newer.
cdrecord: If you have unexpected problems, please try Linux-2.4 or Solaris.
cdrecord: No such file or directory. Cannot open '/dev/pg*'. Cannot open SCSI driver.
cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'.
cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.

Много странно, не вярвам да е нещо от ядрото, защото със абсолютно същите настройки, 2.6.7 работеше като пушка...Доколкото разбрах е нещо от cdrecord, но не знам какво...А и защо изобщо ми споменава за SCSI, нали отдавна вече не е нужна емулация...Ако някой знае решенито - пишете моля ви!!!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Firefox и freetype2 -: Aug 19, 2004, 03:02
Здравейте!
Скоро попадна на един пост в linuxpackages.net , където пишеше, че при използването на freetype2, firefox забивал...Аз в момента нямам възножност да проверя дали наистина е така, но ми е любопитно някой дали се е сблъсквал с този проблем, защото скоро ще съм у нас и ще взема да реша да инсталирам новите версии на програмите...Дистрибуцията е слак 10, използвам xfs.
Благодаря!
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / MSN Messenger -: May 03, 2004, 09:51
Имам един слак рутер, който пуска интернет на няколко winboze машини...Използвам NAT с iptables...Обаче има проблем с използването на MSN Messenger..По-точно не могат да се осъществяват разговори с глас...Какво трябва да направя на рутера, за да работи този Messenger?
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / iptables -: Apr 15, 2004, 15:03
Здравейте...
Имам един проблем с iptables...Значи имам един рутер, който пуска интернет(eth0) на няколко компютъра(eth1)
Masqarade си работи..изобщо всичко върви перфектно...Обаче искам да забраня да ми се връзват към рутера отвън(имам само ssh, ама все пак е нещо..)
Правя си следните настройки на firewall-a:
iptables -N block
iptables -A block -m state -state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
......Нататък няма значение, защото дотам не стигам...още тук излиза следното съобщение:

Bad argument `ESTABLISHED,RELATED'
и толкова.....Гледах уж настройките в ядрото(2.6.3), уж съм компилирал каквото трябва....обаче не ще и не ще...Същата ситуация е с NEW и INVALID...
14  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Clustering -: Jan 17, 2004, 17:54
Здравейте '<img'>
Искам първо да кажа, че се чудех в кой раздел да си задам въпроса, така че ако съм сбъркал - кажете '<img'>
Значи имаме в наш'та махала мрежа от няколко компютъра. Аз отдавна съм с линукс, обаче на съседа ми му писна синият екран и реши да си качи Линукс...Обаче неговият компютър не е от най-бързите (Celeron 333Mhz)...А моя е Celeron 1300...Горкия човечец трудно гледа филми (пак ги гледа, ама малко трудно), а не дай си боже да иска да компилира някаква програма, става някакъв ад...OS-ът (и моят и неговият) е Slack 9.1 с ядро 2.6.1. Въпросът ми е как да накарам неговата машина да използва процесорното време на моята? Но само него, не искам да ми пипа из RAM-а...
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / RAM -: Jan 15, 2004, 00:07
Някой може ли да даде идея как да проверя дали Ram паметта ми се е скапала(не напълно разбира се, защото всичко уж работи)? ИЗведнъж линукса взе да се държи много странно, а вчера ми се наложи да си кача боза XP, обаче още при буутването забива тотално(странно, дори и за бозата), а знам че обикновенно ги прави тия мизерии при скапан RAM...
Страници: [1] 2 3