Покажи Публикации - Egu
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Смяна на клавиатурния индикатор с флагове при Убунту 11.10 -: Oct 29, 2011, 22:18
Здравейте! Начина за това е различен от предните версии. Открих как да конфигурирам ОС, но явно и самите флагове трябва да са на друго място, не както преди. В старите версии трябваше в домашната папка да се създаде нова скрита папка с име .icons, а в нея друга с име flags в която трябва да са двата глага съответно с имена bg.svg и us.svg. В dconf-editor в левия панел намирате /desktop/org/gnome/libgnomekbd/indicator. След като го намерите, в десния панел намерете ключа showFlags и сложете отметка след името му. При това положение се появява индикатор с червен забранителен знак, което ме навежда на мисълта, че файлове с индикаторите не са на мястото си. Въпроса ми е къде е то. Да не забравя да спомена, че съм с Гном класик среда.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с новото Убунту 11.10 -: Oct 29, 2011, 20:15
Е сега се оправи. Благодаря за помоща. :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с новото Убунту 11.10 -: Oct 29, 2011, 08:30
Здравейте! Успях да инсталирам пакета dconf-tools и отворих редактора от снимката, но не мога да запомня промяната. Добавям кодировката, както е показано на снимката, но не иска да я запомни.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с новото Убунту 11.10 -: Oct 25, 2011, 13:09
Благодаря. Може и да го направя това с УСУ или да се върна по-старата 10.10 версия. Аз забравих да кажа, че това с вече съм с Гном Класик, но въпреки това нещата на стават.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с новото Убунту 11.10 -: Oct 24, 2011, 21:15
Абсолютно нищо не разбрах от поста ти! Някой ако е разбрал, нека да ми обясни.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с новото Убунту 11.10 -: Oct 23, 2011, 16:01
Здравейте отново. С Убунту Гном класик съм и не мога да оправя за сега два проблема. Единият е да накарам текстовия редактоер gedit за запомни, че текстовете с кирилица са на CP 1251. Не мода да му отворя настройките както са описани http://profruit.blogspot.com/2010/07/ubuntu.html
Другото нещо е, че искам да сменя клавиатурният индикатор с флагове. До сега на другите версии го правех, но на тази нещо не става. Направил съм си папката с флаговете, само дето трябва да сложа отметка да се показват, но проблема е че не мога да отворя този прозорец. Преди се отваряше с клавишите Alt+F2, но сега не ще.

п.п. Въобще със всяка следваща версия все нови проблеми. Тъкмо да понаучи нещо човек и хоп нови неща, при които старото научено вече не действа.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със смяната на външния вид на новото Убунту 11.10 -: Oct 15, 2011, 00:49
Здравейте! Свикнал съм с предишната визия на Убунту, а не със сегашната по подразбиране. В предишната версия имаше опция за смяна на тази визия в екрана при влизането. Сега отсъства. Какво може да се направи по въпроса?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси свързани с Ubuntu -: Jul 16, 2010, 11:00
//offtopic
То е така, ама до някое поредно обновяване на ОС и край ако новобранец. А за да не си трябва да четеш, учиш, търсиш в нета и тем подобни неща. А най-добре е да завършиш вишо образование в компютърните технологии. Дано да има късмет. Аз нямам, след десетина и повече преинсталации на Убунту 9.10 след поредното обновяване на ОС поискано от самата нея. Преди 10-на дни отново се получи отново същото нещо на Убунту 10.04 и вече ми писна. Зарязах тази „човешка“ ОС и оставих „нечовешката“ ОС, с която не че няма проблеми, но са доста по-малко (поне при мен е така). Може много да се коментира, но за мен това си е факт!
Много исках да си ползвам свободна ОС без нужда от антивирусни програми, без нужда от дефрагментиране на дискове, регистри, почистването им след деинсталиране на програми, но уви въпреки тези неудобства ОС ми е стабилна, докато за другата не мога да кажа същото от моя опит.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Поправка на Ubuntu 10.04 -: Jul 02, 2010, 00:50
И как се влиза? А там какво ще ме очаква?
10  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: За българския език тук и в ИНТЕРНЕТ -: Jul 01, 2010, 18:04
Не съм на контра, даже точно обратното, но някак си не ми се понрави това, че автора на цитата пише за себе си и неговите познания, а пък прави такива граматически грешки. Аз не се хваля, че знам всичко и приемам всякакви забележки за моя правопис с цел избягването им за в бъдеще. Трябва езика ни да е чист, както от правопис, така и от ненужни чуждици на всякакво ниво било то разговорно или технически термини. А от „българска латиница“ направо се изприщвам. >:( :o
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Поправка на Ubuntu 10.04 -: Jul 01, 2010, 17:53
Здравейте! Стана една беля с Убунтуто. При поредното обновяване на системата нещо даде някаква грешка и заби обновяването. Понеже докато го правеше аз сърфирах с ФФ в нета и съвсем забравих за това и изключих компютъра без да запиша каква беше точно грешката. После при следващото пускане на компютъра по време на стартирането на ОС излиза това съобщение:
„Errors were found while checking the disk drive for/
(следва надписа „Press C ...“ за части от секундата и не мога да го прочета до края. После следва този:)
Press F to attempt to fix the errors, I to ignore, S to skip mounting or M for manual recovery“.
Това мога да си го преведа, но проблема е че какъвто и клавиш от горе описаните да натисна няма абсолютно никаква реакция. Ако не ме упътите какво да правя, най-вероятно ще го преинсталирам на ново! Ако някой се навие да ми помогне, ще трябва да ми опише подробно какво да правя, защото не съм на вътре с линукс командите и работа в терминал.
Ядрото е:Ubuntu, with Linux 2.6.32-22-generic
Благодаря предварително.
12  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: За българския език тук и в ИНТЕРНЕТ -: Jun 28, 2010, 15:53
Аз съм от по-старото поколение,което е учило българския език и граматиката му както трябва.Под "както трябва" имам в предвид,че учителите ни (поклон пред тях!!!),къде с добро,къде насила ни накараха да научим граматиката и родния си език добре.Това беше много отдавна,през 60-те на миналия век.И към днешна дата,а и преди,аз лично не съм съжалявал за това никога.Точно обратното!
Страшно ме дразни,когато видя пост във форума,който е написан само за да е написан.Искам да кажа на тези,които питат по повод на някакъв проблем (няма значение какъв е той),че в може би в 75% от случаите,начинът по който са попитали или правописните им грешки ме отказват да отговарям.Знам,че звучи много крайностно,но е така.
Пък и не е важно да отговарям,ще ми каже някой.Така е,съгласен съм.Така и правя.

Мисля,че е чест за всеки българин да знае до съвършенство граматиката на родния си език!!!Това според мен е повод за гордост!
А не писането с правилата на шльокавицата.Тя няма нищо общо с нашата азбука.
Не издигам лозунги.Нека горното се смята по-скоро за призив.

Смятам,че във български форум,какъвто е този,трябва постовете да са написани на перфектен български език.Който смята,че му липсва нещо,да си го донаучи.Цял живот човек се учи,не е срамно.
За да се нарече Българин.Май в последно време забравихме,че сме такива.
Това не е срамно.Напротив!!!
Към написаното в този пост и претенциите на автора му!
След препинателен знак (който е и запетаята) се оставя интервал, а не се започва веднага със следващата дума.
В българския език има и кавички. Те изглеждат по следния начин „дума“, а не американските "дума"!
13  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Бъг във форума -: Jun 28, 2010, 14:14
Забелязвам друга нередност. Проблем с превключването на хардуерната и софтуерната клавиатура. При мен по подразбиране е настроена българска фонетична клавиатура. На форума за виртуалната е изписано „Клавиатура“. Пиша си нормално на кирилица. Искам да напиша нещо на латиница и сменям клавиатурата на компютъра си, но тук във форума продължава да се пише на кирилица понеже едновременно с превключването на клавиатурата на компютъра се сменя и виртуалната във форума на „БГ Фонетика“. После се сменя на „БГ Стандарт“. Що за простотия е това? Как да изключа тази опция от форума?
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Начинаещ в Ubuntu -: Jun 27, 2010, 22:51
Здравей! По въпроса с интернет не мога да ти помогна (поне за сега), но те съветван горещо да си разделиш диска на 5 дяла.
1. НТФС (минимум 20ГБ ако не инсталираш Офис пакет) за Уйндоус. Ако ще инсталираш и МС Офис направи го 25ГБ минимум.
2. НТФС за файлов склад. Тук препоръчвам да преместиш системната папка „Моите документи“. Големината на този файл зависи от другите Линикс дялове. Така като гледам остатъка е някъде към 200 ГБ.
3. ЕХТ2 или ЕХТ3 (за да можеш да имаш достъп до Линукс дяловете от Уйндолс. Минимум 5 ГБ за системния дял „/“.
4. ЕХТ 2 или ЕХТ3 за домашната директория (холм дяла) Големината му примерно 3-4 ГБ. Според мен най-добре 10 ГБ.
5. За временна памет (суап) дял - големина колкото ти е РАМ паметта. В твоя случай 1 ГБ.

Аз също ползвам две ОС на моя лаптоп ХР и Убунту. Убунтуто е с етх3 и с помоща на ExtFS Drives имам достъп до тези дялове. На практика достъпа е само до копирането на файлове в Уйндовски дял за да се работи с него. Понеже не всичко се подвържа под Windows не е желателно да правиш каквито и да са промени в Линукс дяла под Windows. Това на практика е само операцията „копиране“ е безпроблемна. Обратният вариант обаче е съвсем друго нещо. Под Убунту можеш свободно да правиш много неща в НТФС дял. Повярвай много е досадно да рестартираш компютъра когато си под Windows и ти трябва нещо (файл), който е в ext4 дял.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как Windows да види ext3 дялове? -: Jun 12, 2010, 15:15
Подрепям решението на колегата romeo_ninov. Провал съм го и преди и сега го тествах за идеята, разчете ext3 без проблем.
Умишлено го пропуснах в коментарите си предния път защото бях го забравил да го пробвам. Сега го пробвах и той даде положителен резултат. Държи се малко странно, но както и да е ще ми върши работа.
Страници: [1] 2