Покажи Публикации - trosho
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 22
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Използване на kdesudo -: Sep 04, 2012, 19:39
Според мен, няма смисъл да правиш тези врътки с xhost през терминала. Може да го знаеш като вариант, но е много по-лесно да си пуснеш втора сесия през "Switch user" и там да влезеш с акаунта, от който можеш да ползваш sudo.
Относно затварянето на текущите приложения при пускането на втора сесия, не мисля, че нещо го налага. Ако се получи така, че има ъпдейти на работещите програми или такива, които изискват рестарт, винаги можеш да превключиш обратно на първата сесия (пак през "Switch user") и да ги затвориш.
Случай на два акаунта, които да се ползват от един човек, едва ли се среща често. Ако това е направено по подобие на начина, който се прави в Windows (с втори ограничен акаунт, от който да работиш), не знам дали в Kubuntu има смисъл от такова нещо. Въпреки че в Windows работя по този начин, тук не бих го направил.
Ако вторият акаунт ще се ползва от друг човек, тогава - да.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Използване на kdesudo -: Sep 04, 2012, 14:44
...
П.П Това kdesudo не взима ли информация от файла на sudo кадето са аднати потребители които имат sudo права и аз незнам вие кажете.
Има ли нещо неразбираемо от това, което dejuren и neter са написали по-горе за kdesudo, че трябва да се повтаря въпроса от началото на темата? Ако е необходимо, може да се напише още веднъж.
В Ubuntu/Kubuntu/... root акаунтът е заключен (не можеш да се логнеш с него). Затова, на първия потребител, който се създава при инсталирането на системата, се задават права за изпълнение на администраторски задачи с използване на sudo. Следващите потербители нямат това право.
Както пише в документацията и както е споменато по-горе, sudo/gksudo/kdesudo питат за *твоята* парола (за паролата на акаунта, с който си се вписал в системата). Вторият ти акаунт няма право да използва sudo и с него не можеш да изпълняваш администраторски задачи (няма смисъл да пишеш неговата парола, а още по-малко паролата на първия акаунт). Мисля, че нещата дотук са ти ясни и няма какво повече да се обяснява.

Какво можеш да направиш, ако използваш втория акаунт и ти се налага да изпълниш задача с администраторски права?
Първият вариант е да направиш това, което е казал dejuren - използваш "Switch user" (Menu-> Leave-> Session) и в новата сесия влизаш с потребителя, който има право да използва sudo.
Вторият вариант е да превключиш към другия потребител в терминала, като използваш "su - <username>".

Сам си написал, че използваш втория вариант, когато изпълняваш команди за инсталиране. Обаче, ако опиташ да пуснеш графично приложение, ще получиш грешка:
Код
GeSHi (Bash):
  1. kubuntu1@kubuntu:~$ su -l kubuntu
  2. Password:
  3. kubuntu@kubuntu:~$ kdesudo dolphin
  4. No protocol specified
  5. No protocol specified
  6. kdesudo: cannot connect to X server :0

Причината, според мен, е в това, че твоят user не фигурира в access control list-а на графичния сървър и няма право да се свързва с него. Ако изключиш действието на този списък, преди да превключиш към първия потребител, тогава можеш да пуснеш графично проложение (включително с администраторски права). След като си свършиш работата, включваш отново access control-а с "xhost -":
Код
GeSHi (Bash):
  1. kubuntu1@kubuntu:~$ xhost +
  2. access control disabled, clients can connect from any host
  3. kubuntu1@kubuntu:~$ su -l kubuntu
  4. Password:
  5. kubuntu@kubuntu:~$ kdesudo dolphin
  6. kdesudo(10887) KDESu::KDESuPrivate::KCookie::getXCookie: No X authentication info set for display  ":0"
  7. ...
  8. kubuntu@kubuntu:~$ exit
  9. logout
  10. kubuntu1@kubuntu:~$ xhost -
  11. access control enabled, only authorized clients can connect

По същия начин, вместо dolphin, можеш да пуснеш "systemsettings" или с kcmshell4 направо да заредиш необходимия ти модул, изискващ администраторски права - "kdesudo kcmshell4 userconfig".
Ако се налага да изпълняваш повече от една-две администраторски задачи, по-добре е да използваш първия вариант.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Използване на kdesudo -: Sep 03, 2012, 12:00
...
Зад помпозното и безвкусно User Management седи добрия стар kuser. Много приятна програмка, още от време оно.
Не. Тази програмка не е инсталирана. Зад това нещо стои модул "userconfig".

Досега, на user1111 му беше обяснено защо не може да използва kdesudo, но не и как да изпълни нещо с администраторски права от този акаунт. А въпросът беше прост - как да пусне графична програма, в случая за управление на потребителите, с администраторски права от акаунт, който няма права да използва sudo (предполага се, че знае необходимите пароли).
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Използване на kdesudo -: Sep 02, 2012, 21:06
Kickoff Application Launcher/Sistem Settings/User Management,би ли казал как да го стартирам това през терминала.:)
Можеш да опиташ така:
Код
GeSHi (Bash):
  1. kubuntu1@kubuntu:~$ xhost +; su -l kubuntu
  2. access control disabled, clients can connect from any host
  3. Password:
  4. kubuntu@kubuntu:~$ DISPLAY=:0 sudo kcmshell4 userconfig

В случая, <kubuntu> е първият акаунт, който е вписан в /etc/sudoers и който има право да ползва sudo, a <kubuntu1> е вторият акаунт, който няма такива права и от който работиш в момента. Трябва да заместиш <kubuntu> с името на твоя първи потребител.
Обаче и аз мисля, че този начин на работа не е удобен.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Bumblebee Optirun + пътека за старт -: Sep 02, 2012, 13:01
Опитал ли си това, което пише по Wiki-тата (цък):
Код:
optirun wine име_на_програма.exe

Ако не се стартира, опитваш с посочване на пътя или от директорията на програмата:
Код:
optirun wine път_до/име_на_програма.exe

cd път_до/
optirun wine име_на_програма.exe

Може да прочетеш и по-надолу в секция Troubleshooting - цък.
Ако нищо не помага, показваш изход от изпълнението на командата, за да се види дали дава грешка. Казваш си и дистрибуцията, версията и архитектурата (32-bit или 64-bit) и се надяваш някой да помогне, ако има идея.

Трябва и да си сигурен, че правилно си инсталирал и настроил програмата или играта. Такава информация търсиш на страницата на играта в WineHQ (цък). Доколкото виждам, в system32 директорията на Wine ти трябва библиотека d3dx9_36.dll.
Преди време имаше една тема за игрите в Linux - цък. Ако я разгледаш, може да намериш нещо полезно. Само имай предвид, че има промени оттогава и някои неща са различни.
За по-висока производителност, можеш да направиш показаните на страницата на играта настройки ("DirectDrawRenderer"="opengl", WINEDEBUG=-all), както и да я старираш в среда без работещ Compiz (в 12.04 има сесия “GNOME Classic”).
ПП.  fanfolet е бил по-бърз :)
6  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Uninstall на Linux Ubuntu 8.2 -: Sep 01, 2012, 12:11
Ъъъъъ малко тъп въпрос, но да използвам темата за дисковете.
Ако трябва да се цепи диска от един дял на няколко с gparted след инсталация на ОС, първо трябва да се демонтира и тогава да се действа.
Въпроса е след рестарт, сам ли ще си маунтва или преди рестарта, трябва да се маунтне?
Това, с монтирането преди рестарт, не го разбрах. Преди рестарта може да се наложи да оправиш /etc/fstab, защото при такива промени се изменят броят/означението/UUID на дяловете.
Възможно е, означението, което е използвано за описването на дяла в fstab, вече да не отговаря на новото. Това означение може да е различно в различните дистрибуции или в отделните версии на една и съща дистрибуция. Например, в Ubuntu използват UUID, в openSUSE - /dev/disk/by-id/, а другаде все още може да използват /dev/sdXY.
Преди да рестартираш, трябва да погледнеш в fstab (в дяла на диска) и да се увериш, че означенията съвпадат с текущите (за дяловете, които не са описани там, няма значение). Ако не го направиш, може да не стартира състемата, да нямаш swap или да не работи resume.
Ако искаш, можеш да разгледаш тези страници  - цък, цък.

@mixxx  С тези C-та, D-та и прочие букви в Windows, става голяма каша. Не се хващай за тях, защото Windows-ът ги сменя в определени случаи.
Ако в diskpart използваш "list volume", ще се покажат буквата, етикетът, файловата система и т.н, включително на CD-та или DVD-та. По-добре е, ако използваш "list partition", след като си избрал диска със "select disk #". Така ще се покажат само номерата, типа и размера на дяловете на диска и няма да се занимаваш с букви.
Стандартните инструменти в Windows не разпознават линукските дялове и не могат да ги форматират. Трябва да изтриеш дяла и да го създадеш отново.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Как да стигна до Инсталация на Debian 6.0 squezze? -: Aug 30, 2012, 00:33
А добре, не трябва ли по някое време да се обнови и конфигурацията на grub в MBR (update-grub2...)???
Понеже никъде не го споменавате.
В случая на mystical, той е показал, че редактира директно grub.cfg - "nano /boot/grub/grub.cfg". Ако беше редактирал /etc/grub.d/40_custom, тогава трябваше да изпълни update-grub2, за да се генерира нов grub.cfg, който да съдържа промените. Ако изпълни update-grub2, след като е редактирал направо grub.cfg, ще загуби промените.
Аз пък въобще нямам Linux, който да е с GRUB2. Затова използвам стартираща дискета със Super Grub2 Disk, където влизам в командния режим, за да заредя конфигурационния файл и от там да стартирам iso-то.

@extremerrrr Може да прочетеш "Първи стъпки" от потербителското ръководство на УСУ - цък. Ако го имаш и инсталирано, ще можеш да разучиш системата, като ползваш документация на български.
Ето и един "пищов" с някои основни команди - цък (има и други подобни в Интернет). По-нататък можеш да разучиш работата с дяловете на диска, структурата на директориите, мястото и предназначението на конфигурационните файлове и т.н.
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Acer Aspire 5750G проблем с Optimus -: Aug 30, 2012, 00:04
...
@trosho - Изпълни всичко, изпълни и командата за библиотеките на Mesa, всичко от първия линк беше изпълнено. В крайна сметка нещата бяха така : след изпълнения на "glxinfo | grep OpenGL - интелската карта не се отчиташе показваше нещо от сорта на Display ..... null(0) - че не работи.
Всичко със nVidia беше наред след изпълнението на същата команта с оптирън.
...
Трябва да показваш изхода от командите (както си направил с "lspci..."), защото това дава повече информация, отколкото преразказването с думи. Показването на точните съобщения за грешки също е желателно.

Предполагам, че библиотеките на Mesa все още са "счупени" и затова нямаш 3D ускорение за intel-ската карта. Освен това, може нещо в конфигурирането на bumblebee да не е направено. При наличието на толкова неясноти, не мога да кажа нищо конкретно, и то от дистанция. Може би трябва да отидеш на страницата за Troubleshooting (цък) и да видиш дали нещо от там може да ти помогне.

Забелязвам, че много от неща в документацията на Bumblebee са за Ubuntu. За него имаш и пакети с последната версия 3.0, в която имало автоматичен power management (при теб вероятно е версия 1.7.10 от репозитория "Ximi1970:/bumblebee-unstable"). Затова мисля, че в Ubuntu щеше да ти е по-лесно, но ти решаваш за себе си.
Не ми се иска да ти го предлагам, но ти напомням и за възможността на смениш ОС-a. По-добре това, отколкото да си "изпържиш" лаптопа, ако тук не го докараш до по-задоволително положение.
9  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Acer Aspire 5750G проблем с Optimus -: Aug 29, 2012, 16:15
...
@trosho - ... изтрито ... Дал съм линк по-горе в темата, отвори го и ще разбереш какво е nouveau! Идеята му е изобщо да може да си управлява картата по някакъв начин, защото видимо нестава, заради това че Optimus не се съпортва от nouveau
...

Дали имам нужда от линк, след като се сблъсквам с nouveau, откакто го включиха официално в ядрото? Въпреки това, прочетох и цитата, и написаното в линка.
Optimus технологията не се поддържа не само от nouveau драйвъра, но и от този на NVidia. Това ще рече, че няма автоматично превключване в движение ("on the fly") между двете карти.

Относно Bumblebee, във FAQ страницата му пише доста неща (цък). Този проект предлага това: "възможност за стартиране на програми с помощта на дискретната карта". Тази карта може да работи както под управлението на nouveau, така и под управлението на nvidia драйвъра - цък.
Ако е решил да използва nvidia драйвъра, тогава nouveau драйвърът трябва да е в blacklist-а. Ако инсталира от репото (или както той е направил - с One Click Install), това би трябвало да стане автоматично (при мен е в /etc/modprobe.d/nvidia-default.conf). Ако инсталира от свален .run файл, nvidia installer-ът предлага да го направи. Ако не се възползва от това или не действа, трябва да го направи ръчно, както е показано по-горе.

Shadowdance е инсталирал nvidia драйвъра с One Click Install (т.е. от репото). Въпросите, които трябва да се изяснят сега (според мен), са: дали е забранен nouveau (не би трябвало да се вижда с lsmod), дали не са счупени библиотеките на Mesa (изпълнил ли е "Fix the Intel/Mesa driver"), дали е изпълнил останалите неща от първия линк ("OpenSUSE 12.1 on a Optimus Laptop") и дали в крайна сметка нещата работят ("glxinfo | grep OpenGL" и "optirun glxinfo | grep OpenGL"). Аз ви желая успех в начинанието.

Накрая, ако позволиш, няколко уточнения за спирането на displaymanager-а. В Ubuntu 11.10 и 12.04 няма GDM. Той е заместен с LightDM и затова трябва да се използва "lightdm", вместо "gdm". Ако иска да спира подобна услуга в openSUSE трябва да използва "xdm".
Много от горните неща е излишно да се казват на напредналите, но може да са от полза за начинаещите.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Как да стигна до Инсталация на Debian 6.0 squezze? -: Aug 29, 2012, 03:04
...
Редактирах предишния си пост.
Причината е във файловата система, но, ако трябва да използва флашка, за да запише iso-то, защо направо да не инсталира от нея?

Вместо флашка, може да се направи малък дял с FAT и в него да се поставят необходимите неща, които си показал.
За Debian-Installer (d-i) пише, че всичко (vmlinuz, initrd.gz и iso-то) трябва да се сложи в основната директория (top-level directory) - цък. По-важното изискване е файловата система. Тя трябва да се поддържа.
Освен FAT, вероятно може да се използват ext2/ext3 и reiserfs. Предполагам това, защото в съдържанието на initrd.gz (разглежда се команда "zcat initrd.gz | cpio --list"), се забелязват тези модули: fat.ko, vfat.ko, ext2.ko, ext3.ko, reiserfs.ko.

Аз пробвах с такъв FAT дял, като свалих нещата за моята архитектура (i386) и ISO-то се открива и използва от инсталатора (прекъснах инсталацията преди да пипа по дяловете). Ето съдържанието на основната директория:
Код:
$ ls /media/disk/
debian-6.0.5-i386-netinst.iso*  Debian-ISO.cfg*  initrd.gz*  vmlinuz*
Debian-ISO.cfg е простичък конфигурационен файл, който зареждам от командния ред на GRUB2 v1.98 (с команда "configfile") и с който стартирам:
Код:
$ cat /media/disk/Debian-ISO.cfg 
menuentry "Debian ISO" {
insmod fat
search --no-floppy --file --set /Debian-ISO.cfg
linux /vmlinuz
initrd /initrd.gz
}
Вариантът работи, но не знам дали ще му стигнат уменията, за да го направи.
11  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Acer Aspire 5750G проблем с Optimus -: Aug 29, 2012, 02:43
Ммм аз само да питам, въпросното слагане в черния списък, няма ли да доведе до ползване единствено и само на Nvidia видеото?
Слагането на nouveau в черния списък се прави, за да ти работи драйвера на NVidia.

За потребителите на openSUSE си има подробно HOWTO - цък.
Вариантите са или да добавиш репозитория и да инсталираш от нея с пакетния мениджър, или да направиш ръчна инсталация.
В репозиторията вече има драйвер 304.xx. Предлага ми го като ъпдейт в openSUSE 11.4.

Инсталирането на драйвера ще стане по един или друг начин, но дали това ще осигури автоматично превключване между двете карти? Не вярвам това да стане. Пак трябва да се използва Bumblebee или нещо от сорта.
Доколкото четох, от NVidia искат разработчиците на ядрото да променят лиценза на нещо (беше свързано с някакви буфери), за да могат да направят поддръжка за Optimus в Linux. Дали ще се разберат, не е ясно.

@Shadowdance Дори и да е възможно, за какво ти е да стартираш KDE по този начин. Нали идеята е да превключваш между картите.
12  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Acer Aspire 5750G проблем с Optimus -: Aug 26, 2012, 15:27
... Bumblebee - Не е вариант.
Тогава се ориентирай към Windows. Когато, или ако, от NVidia решат да поддържат Optimus в Linux, тогава няма да имаш проблеми и няма да се налага да ползваш Bumblebee или нещо подобно на него.

Между другото, в другата тема ("GT 540m...") си използвал "glxspheres", вместо "optirun glxspheres". Затова не се чуди, че се използва вградената видеокарта.
13  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Анкета за най-мразена дистрибуция -: Aug 26, 2012, 15:15
Няма смисъл да си тровиш нервите. Най-добре е да не поглеждаш към него, ако те дразни толкова.
И на мен търпението ми се изчерпа в един момент и го смених с друго дистро.
Вярно е, че в Ubuntu има много софтуер и други благинки, но това е без значение, когато ти е писнало.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на Google Chrome на OpenSuse -: Aug 26, 2012, 15:03
Това не е openSUSE, а SUSE Linux Enterprise Desktop. Тук пише, че Google Chrome не работи в SLED11 след версия 12 - цък. Можеш да потърсиш chromium.
В openSUSE го има в стандартните репозитории. Ето го в openSUSE 11.4:
Код:
> zypper info chromium
...
Information for package chromium:

Repository: Main Repository (Contrib)
Name: chromium
Version: 22.0.1190.0-2.2
Arch: i586
Vendor: obs://build.opensuse.org/openSUSE:11.4:Contrib
Installed: No
Status: not installed
Installed Size: 107,8 MiB
...
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем със нагласянето на read and write права. -: Aug 24, 2012, 14:32
На няколко места има "addons/amxmodx/data":
Цитат
/home/beceraful/knifes/cstrike/addons/amxmodx/data/vault
/home/beceraful/.local/share/Trash/files/addons/amxmodx/data
/home/beceraful/Platform/cstrike/addons/amxmodx/data
/home/beceraful/Undertaker/cstrike/addons/amxmodx/data
Има нещо и в кошчето (Trash).Какво сте трили и мазали, вие си знаете.

Доколкото виждам в изхода, който си показал, собственик и група собственик е beceraful:beceraful. След като ти си собственик (потребителят ти е beceraful), няма причина, поради която да не можеш да промениш правата за достъп.
Според мен, информацията, показана в Properties-> Permissions, те обърква. Ето два прозореца Permissions за директория и за файл:
     
Ако казваш, че за "File access:" на първата снимка се показва винаги "---", това е нормално. От там можеш да сменяш правата за достъп на файловете в директорията (като натискаш бутоn <Apply Permissions to Enclosed Files>), но полето не служи за изобразяване на текущите настройки (какво да изобрази, когато всеки файл може да има различна настройка?). Те се виждат в свойствата на всеки файл поотделно. На втората снимка виждаш, че в "Access:" също се показва "---", когато съм избрал два файла с различни настройки.

Информацията в терминала е много по-разбираема. Освен това, промяната на правата за достъп с команда chmod е по-лесна. Затова мисля, че трябва да послушаш какво са ти написали по-горе за нея и да я използваш. Ако се научиш да работиш в терминала, само ще спечелиш.
Не мога да кажа нищо по-конкретно, защото не знам нито къде трябва да пипаш, нито какви са точните настройки, които ти трябват.
Страници: [1] 2 3 ... 22