Покажи Публикации - dvasilev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 14
1  Програмиране / Web development / Re: Object Oriented Database -: Jun 17, 2012, 14:47
@nickbass: Да, нещо подобно имам предвид. В postgresql имаш xml тип на данни, така че не се налага да минаваш през blob. Освен това и доста полезни xml функции, за да си вършиш работата - както да филтрираш нещо при заявка, така и да правиш разни агрегации директно от xml данните.
2  Програмиране / Web development / Re: Object Oriented Database -: Jun 16, 2012, 23:59
@nickbass: Искам да те питам дали имаш опит с пъхане на xml данни в RDBS с цел на моделиране на йерархични структури. Смяташ ли, че едно такова решение няма да ти свърши работа?
3  Програмиране / Общ форум / Re: GUI? -: Aug 20, 2011, 06:58
@historymaker: Това би трябвало да ти свърши работа http://code.google.com/p/qextserialport/
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под LINUX и НАП са лъжа -: Jun 04, 2011, 08:49
@v_badev: Това, ако го сложиш като статия към сайта, ще стигне до доста по-голяма аудитория. Доста полезна инструкция, благодаря.

@RealEnder: В началото на дискусията имаше конструктивни препоръки. Напиши инструкции за pem файловете, така че да не се чудят хората, откъде се взимат.
5  Програмиране / Общ форум / Re: GUI за С++ приложения -: May 26, 2011, 06:13
@Oxy: Не трябва да плащаш. Ползвай смело.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 21:37
@bengazara: Ти май не търсиш помощ, а само искаш да се оплакваш. Аз и v_badev ти зададохме един прост въпрос, на който отказваш да отговориш. Като подписваш документ включваш ли цялата удостоверителна верига или не? Приложенията базирани на capicon я вклюват стандартно, за останалите не е задължително. Ако не я включиш, приложението на НАП няма да ти валидира подписа на документа.

Това че това, което правиш е ОК на страницата на Банксервиз нищо не значи.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Тези статии Които сте ги написали за Електронен подпис под линукс и НАП са лъжа -: May 20, 2011, 20:48
@bengazara: От това, което си написал, разбирам, че имаш проблем, но не и какво точно си направил, за да се сблъскаш с него. Сигурно ще е полезно, да покажеш как извикваш openssl при подписването или примерно какви файлове запращаш към формата на НАП (за това скриншот ще свърши работа, имам предвид да не би където трябва да сложиш подписа  на файла да слагаш нещо друго).
В момента се сещам за една възможна причина за проблема ти. Приложението на НАП очаква удостоверителната верига да е включена в подписа. Може би в приложенията за подписване на файл, които използваш, не си указал тя да се включи.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Не знам в кой раздел да пусна темата, но е важно. :(( -: Feb 12, 2011, 07:42
@ bop_bop_mara: Може и да има общо с чата. Не знам как е плащал, но ако е с кредитна карта (което е най-логично), то едва ли е често срещана придобивка сред 16 годишните.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Строй се, преброй се! -: Feb 12, 2011, 07:30
@bop_bop_mara: Не съм навлизал в дебрите на дефинициите на преброяването, но съм останал с впечатление, че нещата йерархически са организирани така - на един адрес има едно домакинство. В рамките на едно домакинство, може да има няколко семейства, които са съставени единствено и само от хора на домакинството. Тоест във вашият случай, като не искате да сте едно семейство (макар че май правно сте приравнени към такова), всеки си е семейство сам за себе си (тоест глава на семейството), а близките ви и далечни роднини нямат никакво отношение. hal да ме поправи ако греша.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибутиране на софтуер -: Feb 10, 2011, 22:12
Цитат на: v_badev
@Желязко Желязков, в кой момент дистрибуцията си описва сама зависимостите? След като ги напишеш в devian/control или преди това? Питам сериозно, нещо такова ще ми облекчи живота следващият път когато пускам нова версия на софтуера ни за Linux.
Слагаш
Код:
Depends: ${shlibs:Depends}
и нямаш грижи. По този начин по време на build-ване на пакета се проверяват какви са зависимостите и не е нужно да ги дефинираш експлицитно.
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дистрибутиране на софтуер -: Feb 10, 2011, 08:33
@LinuxFanUNIX: Малко мисли и от мен, породени от твоите чудения.

1. Нещо, което си пропуснал за света на свободния софтуер, че нещата се движат от общност. За сам човек може би е трудно да прави пакети за всички дистрибуции, но за няколко едва ли е така. Особено, ако любимите им дистрибуции са различни.

2. Обикновено софтуерът, който идва с отделните дистрибуции не е пакетиран от хората, които са го написали, а от тези, които поддържат дистрибуцията. Разбира се, трудно е да стигнеш до това ниво на признание, но ако твоят проект таргетира голяма аудитория, а не някакво локално упражнение, не е невъзможно.

3. Не е нужно да преинсталираш дистрибуция след дистрибуция. Просто си направи по една виртуална машина за всяка дистрибуция с минималните изисквания за компилиране. Честно казано, това не заема и много място.

4. Има хора, които имат за цел да улеснят разработчиците в тази посока. Повече информация тук
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Строй се, преброй се! -: Feb 10, 2011, 00:11
Цитат на: hal
Иначе точно заради примера с безработижата се правят подобни изследвания и точно затова не могат да се вземат (и не се вземат целенасочено) данни от други ведомства. Ако всички си попълнят въпросника вярно, ще се разбере колко са верни данните на социоалните и какво е действителното положение с безработицата. Ше се знае на колко места работят българите и от колко места получавата доходи. И т.н.

Не знам дали си наясно, но НСИ на всеки три месеца провежда изследване на работната сила. Вярно, че е извадково, но все пак извадката е достатъчно голяма, че да връща числа, на които да се вярва. Това е и източникът за оценка на безработицата в страната. Никой не би тръгнал да прави сериози анализи на база данните от бюрата по труда.

Цитат на: hal
Мейлите всъщност нямат никакво значение - паролата се показва веднага след натискане на бутона за потвърждение, а кода - веднага след завършване на въпросника. Така, че няма нужда всъщност да се чакат мейлите и тя явно се редят на опашка за изпращане.
Някакъв младеж от Пловдив мислеше като теб и някак си покрай това улеснение от страна на НСИ не е обърнал внимание как три пъти си е оплескал e-mail адреса и вместо неговият е въвел моя. В резултат на това съм се обзавел с 4-ри броя ЕГН-та, адреси, родствени връзки и всякаква друга интересна информация.
13  Програмиране / Общ форум / Re: QCheckBox проблем в QListWidget - Проблем или липса на сигнал? -: Jan 24, 2011, 22:30
@LinuxFanUNIX: Нещата, които трябва да направиш са - наследяваш QListWidgetItem, като му пренаписваш setData функцията. Когато ролята е Qt::CheckStateRole му казваш да изпраща сигнал, който си дефинираш и прихващаш по нататък. Иначе извикваш стандартното изпълнение на функцията. Съответно като си създаваш твоите QMyListWidgetItem, може да се свържеш към сигналите, които излъчват.
14  Програмиране / Общ форум / Re: Премахване на кирилски букви от поле за въвеждане на текст (QLineEdit) -: Jan 09, 2011, 16:37
@LinuxFanUNIX: Нещо от сорта би трябвало да ти свърши работа:
Код
GeSHi (C++):
  1. QRegExp rx("^http://www.weblo.com/asset_images/.+\\.jpg$", Qt::CaseInsensitive);
  2. QStringList imgSrcList;
  3. QWebElementCollection elements = wb->page()->mainFrame()->findAllElements("img");
  4. for (int i = 0; i < elements.count(); i++)
  5. {
  6.         QString imgSrc = elements.at(i).attribute("src");
  7.         if (imgSrc.contains(rx))
  8.         {
  9.                   imgSrcList.append(imgSrc);
  10.         }
  11. }
15  Програмиране / Общ форум / Re: Премахване на кирилски букви от поле за въвеждане на текст (QLineEdit) -: Jan 09, 2011, 12:11
@LinuxFanUNIX: Ако това е целта на цялото упражнение, налей си html-а в един QWebFrame, от там много лесно може да извадиш src атрибутите на img таговете. След това лесно ще си match-неш url-тата на картинките, които те интересуват. Ако нещо не е ясно как става, питай?
Страници: [1] 2 3 ... 14