Покажи Публикации - zxz
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 41
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Mar 06, 2021, 17:26
Здравейте,
Реших да съживя малко темата, макар и с малко по-различно устройство. Направих кратко видео - може да ви се стори интересно: https://www.youtube.com/watch?v=AHkfAIa6uI8
Става въпрос за самоделен компютър реализиран отново с класически схеми - повечето са около периода 80-90-те. Както се вижда от видеото това са няколко чипа - 6502, 62256 - RAM, 28C256 - ROM, 6522 -VIO, кварцов осцилатор и още 1-2 схеми за адресацията. Мисля като го завърша да го направя на платка, защото така е доста грозно на външен вид, а пък платките от jlcpcb вече са почти без пари  :). Това е горе-долу схемата - не съм я проверявал все още може да има някъде грешки. Реално малко се различва, защото нямах 7400 но иначе другата част си е същата.

Следващият етап е да добавя някакъв по-готин видео изход например с някакъв графичен дисплей и някакъв стандартен вход - джойстик или клавиатура. Намерих един интересен чип който вади видео - TMS9918 и като цяло мисля да експериментирам и с него ако ми остане време. Крайната цел на проекта е да се получи нещо като ретро кит за сглобяване или конзола. Естествено идеята е да е изцяло open source. Видях че има и доста портнат софтуер за 6502, демото съм го правил с VASM асемблера, но скоро мисля да го мина на C, понеже мисля че ще е доста по-удобно за писане и четене.
Сега малко по темата - вече имам FPGA, проблема е че нямам много време да експериментирам с него, защото се занимавам и с други неща, но пък проекта си продължава - макар и да е като костенурките  :)
Поздрави,
Георги
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Среща във Варна -: Aug 03, 2019, 11:22
Здравейте,
Искате ли да организираме едно събиране във Варна в близките 1-2 седмици? Ще си говорим за линукс и за разни философски теми(гледам, че не липсват във форума  ;D). Предлагам да е някъде на плажа. Какво ще кажете?
Поздрави,
Георги
3  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Apr 14, 2019, 21:37
Идеята на неговата система е бобината да възбуди светкавица с високото напрежение като за тази цел се използва бобината. Вместо това може да се ползва и лазер(евентуално защото не се знае колко ще се разсее) и да свърши същата работа. Пример с лазер ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=c20tz17SD0c Има и доста доклади по тази тема с ключови думи заглавието на клипа. В япония дори има идеен проект за реално създаване на такава система за разреждане на мълнии но това е друга тема. Дали този канал ще се йонизира с лазер или с ток е все едно.
Всъщност има различни видове светкавици. Някои се разреждат по няколко пъти за части от секундата и ни се струват като едно цяло, но това е по-скоро импулсно разреждане. Колкото до лидера - чуй звука от клипчето в предишния ми пост. Спектрален анализ показва че е между 5-8кХц.
Бобината на тесла не работи с мегахерци, а на колкото я направиш. Обикновено колкото е по-голяма, толкова по-нискочестотна става. При нас тази която правим е на 126кХц. Също пак отбелязвам че тя НЕ ПРЕНАСЯ енергията. Тя просто създава лидера по който да минава тока. Веднъж създаден такъв лидер само трябва да се поддържа за да стане проводник. Целта е лидера да стигне чак до йоносферата където съпротивлението е много ниско. От там може лесно друга станция отново с бобина на тесла или лазер да си направи лидер(където и да е по света) до йоносферата и да черпи ток от другата станция. Тук не става дума за свободна енергия или всякакви други глупости. Имаме източник имаме и консуматор. Йоносферата е много добър проводник.
Отделно покрай цялата тази идея има и друга. Кълбовидната мълния. Доста интересна и неизследвана област от физиката. Но за това друг път.
4  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Apr 14, 2019, 20:12
Нещо да уточним. Говорим за две различни неща. За предаване на мощност между две бобини на тесла и за предаване на мощност между първичната и вторичната намотка на всяка една отделна бобина. Е за това последното имах в предвид че мижаво. Ти за кое говориш.

Говоря за предаването на разстояние. А иначе ти говориш за магнитното куплиране k, което за тесла бобината е от 0.01 до 0.2. Това се прави с цел да могат да се произвеждат големи пикови напрежения. Ако сложиш някакъв вид магнитно проводяща среда тя би се пренаситила и би действала като обикновено дърво. Да не говорим за ненормалната изолация която трябва да се прави при конвенционален импулсен траф за такова напрежение.

И изобщо не се занимавай с тези неща че са много опасни. Теоретично може колкото си искаш да ги разглеждаш.
Всъщност това е част от професията ми. Освен това тези опити ги правя в сертифицирана лаборатория.

ама колко дълъг мислиш, че ще го направиш - няколко милиметра
Точно тука грешиш много. Ама много. Виж пак клипчето с мълнията. Мълнията като пада се образува един канал наречен лидер - именно него се опитвам да постигна. Този канал може да измине голямо разстояние - километри дори. А колко е максималната стойност на мълнията? Около 100MV. Според закона на Пашен - https://en.wikipedia.org/wiki/Paschen%27s_law за 1m пробив трябва около 3.4MV. Как според теб светкавиците падат от километри, а са със максимална стойност 100MV?

@zxz преди 5 години те посъветвах да се ориентираш към матриците и VHDL езика

Преди 5 години изобщо целта на процесора не беше такава. Прочети отново темата в началото. Целта беше да се ползват 74 серия елементи. Сега е занимавам по един проект с VHDL така или иначе, но това е друга тема.

нямаше да се занимаваш с глупусти а щеше да бъдеш специалист в една от най-търсените и най-добре платени професии на пазара на труда
А от къде знаеш че не съм специалист в друга област? Пък и точно за тази област съм говорил с приятели които работят това и за Европа заплащането не е толкова космическо колкото всички говорят. Нито пък е толкова интересно - даже е доста натоварващо на моменти.
Колкото до тези примерни платки може да ги разгледам, изглеждат обещаващи.
5  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Apr 14, 2019, 14:30
Мога да предложа за ОС вместо Линукс да погледнете  Minix (http://www.minix3.org/).
Ядрото е микроядро/microkernel (май беше "само" 10-12000 реда код) направо нищо в сравнение с другите ядра.
Като цяло и аз си мислех за този вариант и ми харесва доста. Чел съм книгата донякъде, доста интересно беше описано всичко. Проблемът всъщност е в това да се направи компилатор. Намерих един който твърди че може да компилира линукс ядрото - Tiny C Compiler. Има доста опростена вид, но пак си изисква доста време да се проучи и направи за дадената архитектура. Много ме кефи това че като се напише както трябва може само да компилира себе си и да работи на дадената архитектура. В крайна сметка това всъщност е магията на езикът C.

След това връзката между първичната и вторичната намотка е толкова мижава че ако трябва с него да предаваш мощност ще имаш ефективност нула....

Това и аз си го мислех преди да попадна на едни записки на тесла и документи които описват как работи системата. В комбинация с четене на 10-тина научни доклади на пръв поглед на различни теми доста неща се изясниха относно цялата система. Всъщност той дори е измислил два начина за предаване на енергия. Първият е чрез бобината. Като казвам чрез, това не значи че мощността минава през бобината и така се предава. Тук е голямата тънкост - предаването на енергия няма нищо, ама нищо общо с обикновения принцип(с електромагнитни вълни) между две намотки. Затова и на много хора им се вижда глупава цялата идея. Принципът е различен - идеята е да се възбуди плазмен канал по който да мине тока. На практика се оказва че плазмата има много добра проводимост, но това е друга тема. Същия процес може да се осъществи и с лазер, но не знам до какво разстояние. С бобината нещата са в кърпа вързани, стига да се използва напрежение над 10MV (не както повечето хора си правят макети с макс 1MV). Има още много тънкости и нерешени проблеми по цялата идея, но това е друга тема.
Още една подсказка за това как работи системата: https://www.youtube.com/watch?v=gEEFBhQoOyo
Трябва първо да си отговориш на въпроса от къде идват светкавиците, с какво напрежение са и на какво разстояние падат. Колко ток тече през тях и как точно се образуват. Като си отговори човек на тези въпроси всичко става ясно.
6  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Apr 13, 2019, 01:42
Здравейте отново!
След доста изминало време(уж идеята беше този процесор да стане бързо :D) ето че отново пиша тук. Намерих един човек който се занимава с проектиране на фотоматрици и като цяло се оказа че може да направи процесора и на чип. Още по-интересното е че му трябва и на него някакъв елементарен вид процесор, при което на мен очите ми светнаха веднага като лампа 12в захранена с 20в :D. За момента не съм почнал да го разработвам, тъй като и той има доста занимавки, но в бъдеще ще работим заедно най-вероятно. Иначе за по-стара технология, доколкото разбрах 10-тина чипа излизат около 10-20хил евро. Това значи че за да се направи такъв проект, трябва да има сериозна обосновка - т.е да е приложим.Тъй като тази година завършвам(живот и здраве :D) и след това съм по корабите(за начален капитал и не само), ако всичко мине както трябва би трябвало след 2-3 години да имам необходимото време и средства за подобен проект. Наскоро видях една статия в hackaday за някакъв тип, който успял да пусне линукс на atmel контролер, при което на мен ми стана много интересно. Замислих се дали след като интел и амд започнаха да вкарват доста стабилни backdoor-ове, няма необходимост от естествена конкуренция на open source тип процесор, при който всичко да си е черно на бяло и да няма шмекерии. Мисля че подобен тип проект си заслужава, пък и ще отвори доста врати за бъдещи разработки - представете си. Както атмел продават микроконтролери, така да има някакъв евтин процесор специално направен за линукс т.е да се пуска много лесно на него, но да не е като АРМ тип процесорите, защото те пак изглеждат доста сложни. Трябва да е нещо с минимален брой крачета, да може да се запоява лесно и да работи със всякакъв вид рам памет. Тук не говорим за производителност като цяло, а за истинска open source архитектура, която би се приложила и в индустрията. Распбери и олинуксино(и другите подобни) са нещо подобно на моята идея, но при тях пак е това че човек не може да реши да си запои колкото иска рам памет(и каквато иска) и въобще е доста трудно да се запоява подобен тип процесор - т.е пак за любителска изработка е много трудно да се направи. Това което не разбирам е основно как може да се портне линукс на дадена архитектура, кои са минималният брой инструкции на които може да работи и дали изобщо линукс е добър вариант(може да е *BSD базирано) тъй като напоследък новите ядра нещо ми се струват тежички и като цяло не ми харесват, но това е лично мнение. Ще ми е интересно да чуя какво мислите и вие за тази идея. За сега варианта с обучителния процесор мисля че отпадна, поради липсата на достатъчно интерес(пък и всеки може да направи симулация в сумати програми, включително и игри като майнкрафт).

//Off
Като цяло по тая идея се запалих от книгата "Иноваторите" - препоръчвам я на всеки любител на компютрите и електрониката. Това което не ми харесва сега е че вече форумите почти западнаха(освен тия от типа въпрос-отговор), а групите във фейсбук са пълни с псевдонаука и хора дето не разбират. Именно в тази книга разбрах, че за да успее човек трябва да си сформира някакво общество(примери Bell Labs, Apple, Microsoft) било то затворено или отворено. А в момента ми се струва че изобщо няма такива общества, особено за най-интересните теми като физика, електроника и програмиране. Жалко че и тук форума доста западна - няма много нови теми. В момента съм се захванал с два проекта които ръководя и за сега се получава много добре. Много по-интересно е и освен това има много по-голям шанс човек да успее да направи нещо.
Единият проект всъщност може да ви се стори доста интересен - свързан е с Бобината на Тесла и то лишена от всякаква псевдонаука и фантазия. Близо 2 години вече я правим с момчетата и имаме резултати. Всъщност идеята е за пренасяне на енергия. Наскоро ми попаднаха едни записки на Тесла, от там и в комбинация от други места открих реалният принцип по който работи цялата система. Говорих с няколко професори и доктори от университета ми, ходих до техническия на консултация и до сега всички приемат положително идеята - няма причина да не работи. Принципът е доста различен спрямо това което правят хората. Ако има интерес мога да пусна тема тук и да обясня каква е основната идея - не крия нищо.

Поздрави,
Георги
7  Нетехнически теми / Коментар / Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец -: Oct 17, 2017, 18:28
Поразчетох се малко по темата, оказа се че аз съм в грешка. При 7nm просто започва този тунелен ефект, но явно има и някакви начини да се избягва. Ето тази статия в уикипедия показва малко повече информация по въпроса - https://en.wikipedia.org/wiki/5_nanometer Явно има някакъв начин, но още не е изпипан да започне масово производство на такива устройства.
8  Нетехнически теми / Коментар / Re: Терес е готов — това, което трябваше да е Правец -: Oct 14, 2017, 17:09
Реално погледнато не би трябвало да може да се направи транзистор по-малък от 7nm. Причината за това е в този ефект - https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_tunnelling. Именно заради това големите фирми вече се ориентират към квантовите компютри.
9  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Sep 07, 2017, 12:08
Ти там във Варна от кои си? от курсантите или от другите?

От цивилните съм. Мисля че това ми дава по-голяма свобода да си избирам какво да правя след това. Военните имат договор с държавата. Плюсът при тях е че разходите по образованието са покрити изцяло от държавата. Иначе учат почти същото, което и ние учим заедно с още допълнителни военни неща.
10  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Sep 04, 2017, 21:30
Здравейте отново!
Вероятно доста от вас(тези които са следили темата) се чудят какво се случи с процесора, та за това реших малко да разнищя въпроса. Първо - както си личи от последната публикация нещата не се случиха точно така както очаквах, в резултат на което буквално за*бах проекта за доста време. Имах много други идеи, които се опитах да направя, някои от които се получиха - други не. По едно време се бях запалил по цялата история с радиоативните неща и реших да си направя гайгеров брояч - https://www.youtube.com/watch?v=HIbD_xIYTYc. После нещо ми беше щъкнало и реших да се занимавам с коване - направих си портативно огнище и си изковах подобие на нож  ;D. След това имаше един период на "творческа криза" - четох разни странни книги за себеоткриване и подобрение. После се занимавах малко с програмиране, сега се опитвам да работя като фрийлансър - трябва и от някъде пара да се прави. Като цяло - много ми е трудно да се фокусирам само върху едно нещо - след 1 седмица ми става скучно и правя нещо друго. В момента се чудя дали да продължа с процесора като наистина някакъв така да се каже "комерсиален" проект - т.е да реализира някаква печалба, или да продължа да събирам пари от други идеи и някой ден да завърша процесора, но да бъде с "отворени" схеми. Като цяло в момента съм в един период, през който не знам къде да си фокусирам енергията - не знам къде си струва да се опитам и къде няма смисъл. Иначе си продължавам с университета(поне едно нещо има дето правя по-продължително :D) надявам се като завърша да се реализирам и да си спонсорирам разработките. Такива са моите мисли в този момент. А вашите какви са?
Поздрави,
Георги
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем със linux mint 17.3 xfce -: Jan 16, 2017, 07:30
Аз имах същия проблем, оказа се че някаква тема маже яко и заради това не иска да се отвори мениджъра. Ако го пуснеш със sudo xfce4-appearance-settings работи.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с изключването на Linux MInt 18 64 bit. -: Nov 01, 2016, 16:31
Пробвал ли си да го изключиш с sudo shutdown -P now ? Аз и до сега имам проблем с повечето дистрибуции, иначе при мен ментата се изключи от първия път. Пробвал съм Дебиан, Манджаро и Убунту - не се изключват. Манджарото мисля че с тази команда се спираше както трябва.
13  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Oct 28, 2016, 09:18
Малко информация на къде се развива проекта. Говорих с главния на катедра електротехника и той се оказа добър човек - позволи ми да използвам оборудването от лабораториите. Другата седмица имам път към Русе и мисля тогава да взема платките и частите за да мога и тук да се занимавам с него. Сега ще разполагам с повече оборудване, пък и тоя семестър се оказа сравнително лек, така че ще имам време да се занимавам с процесора.
Поздрави,
Георги
14  Игри за Linux / Общ форум / Re: Старите игри за Правец 8 - 2 -: Sep 23, 2016, 10:14
Да не е тази https://www.youtube.com/watch?v=fggouSd3dr4
15  Програмиране / Web development / Re: JavaScript може би не разбира добре логическите променливи True и False -: Sep 01, 2016, 19:57
В JS има една подробност относно сравняването. Най-добре е да използваш === за сравняване, може и == но трябва да си убеден че нещата които сравняваш са един и същи тип, в противен случай ако напишеш:
var a = 5;
a == '5' ще ти върне true, което не е вярно, защото '5' е стринг, не число
a === '5' връща false както си му е реда.

П.С. Сега видях, че сте го писали вече. Но нищо, както казват - повторението майка на знанието :D
Страници: [1] 2 3 ... 41