Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 217
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Днес в 19:13
Ремотекс, отде минава, или не минава интернета, все тая. Ще се опитам да го систематизирам, кога някоя персона (да я наречем персона 1) носи наказателна отговорност за създаване и разпространение на порно, по нашия си НК, в казуса, който обсъждаме:
I. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в България, излъчва го- носи наказателна отговорност по нашия НК;
II. Персона 1 е български гражданин, чука се пред камера, без значение в България ли, в Бенин ли, излъчва го- носи отговорност по нашия НК;
III. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин- не носи отговорност по нашия НК;
IV. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче си е купил домейн в България и излъчва от този домейн в България- носи отговорност по нашия НК;
V. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур български гражданин, репоства, да заема тая думичка, порното от Бенин, през някой свой български акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) в България- сладура носи отговорност по нашия НК;
VI. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур чужд гражданин, репоства порното от Бенин, през някой свой български акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) в България- носи отговорност по нашия НК;
VII. Персона 1 е чужд гражданин, чука се пред камера в Бенин, обаче някой сладур чужд гражданин, репоства  порното от Бенин, през някой свой чуждестранен акаунт някъде (в суратя, месинджъра му, или друго) извън България-  примерно го репоства в Германия, а нашите го гледат там (в някой сайт в Германия)- не носи отговорност по нашия НК.

П.П. Опитах да бъда изчерпателен, но гореизложеното са теоретични постановки, само за обща ориентация. Всеки казус си е за себе си, ако мога така да се изразя, и зависи какво има в делОто (ако образуват такова), а не какво се приказва из селОто. Важни са подробностите.

П.П.П. Обширна е темата, в международен аспект у нас едно нещо може да е престъпление, а в Бенин- да не е. И тук играят вече разни неща, като дали имаме международна спогодба в тая сфера с Бенин, или не, например. Това, което пиша, е за наши си граждани, които извършват престъпления според нашия НК, и/или чужденци, които вършат престъпления на наша територия.
Сега, знам, че възникват хиляди въпроси- ама аз съм от Бенин, суратя съм го регистрирал с бенински IP, и имам бенински паспорт, кво пречи, че пускам порно в БГ - ами пречи на НК, щом го пускаш в българския сегмент на суратя. Щом са го гледали Гошо и Пешо, значи си го изложил, представил, излъчил и т.н. предложения по чл. 159 от НК, в БГ.

Не разбрах какво имаш предвид под "транзит на порно".

Доп. По въпроса за износ, че като се замислих, май разбрах какво питаш- ако правиш порнягата в България, а я излъчваш в Бенин, пак си е подсъдно по нашия НК, без значение чужд гражданин ли си, или български- създаваш порнографски материал в България.
За транзита, ако имаш предвид, че правиш порнягата в Бенин, трафика ти минава през БГ сървър закъм Германия и там гледат, никой у нас не гледа, и ти не рекламираш/разпространяваш/репостваш, ако щеш, у нас- личното ми мнение, е, че не носиш отговорност по нашия НК, защото нито създаваш в България, нито разпространяваш (излъчваш, рекламираш и т.н.) в България. С теб ще се оправят бенинци и германци, ако настъпваш техните НК.

Ако искаш, дай някой виртуален казус, примерно Гошо прави това еди си къде, ще го дупят ли.. ще се постарая да отговоря. С уточнението, според нашето законодателство.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Днес в 10:17
..
.. или напрво се чукат пред камера.
..

Е баш това си е по 159 от НК.

Доп. Ако са български граждани, разбира се, и/или се чукат пред камерата в България.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 17, 2024, 18:27
Много бързо лъснаха американските долни гащи на величията :

https://www.youtube.com/watch?v=BxZ4ZMee0rQ

Етиен Леви участва в украинска песничка. Накрая там като тръгва кой какво участие има- митрополит Епифаний на новата им църква на украинците, че и главния им равин там.

Няма лошо- решил, пял, според убежденията си.

Но, че величията са американски проект, вече е повече от ясно. Ама иначе ги маскирали като проруска партия, да оберат гласовете  ;D
Другото величие полковник ли е, подполковник ли е, искал лидерска среща с ГЕРБ- пече се новата сглобка.
Едното величие пее украински песни, другото величие- преподавател в НБУ.
Излиза, че Костята е прав- "Костадин Костадинов нарече "Величие" американски проект"

По основната тема, в дир-а мярнах много показателно заглавие- "Срещата за мир в Швейцария отложи мира за следващия път"
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 17, 2024, 10:00
Ами някой филм, дето се събличат двама и тук-таме се мярва някоя разголеност, не е порно. Но например "Калигула" си е живо порно.
Само че, има един тънък момент- създателите на "Калигула" нито са български граждани, нито са снимали филма си на наша територия и за тях нашия НК не важи.

Въобще създаването на порно (освен ако не е педофилско, т.е. с непълнолетни)- по основния текст на 159, е леко престъпление, и ако е неосъждан дееца, минава с административна глоба. Никой не се засилва да върти държавната машина за такова нещо.

Моето лично мнение е, че тия неща за порното (създаване/разпространение) - имам предвид с пълнолетни, по основния текст на 159 НК, не за педофилското- трябва да се извади от Наказателния кодекс и да си остане чисто административно- да им праскат там глобите и толкоз, не да върви тежък процес в съд с всичките му способи по НПК.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 17, 2024, 09:09
Какво е OF?

Иначе дефиницията за порното е в чл. 93, т.28 от НК: "Порнографски материал" е изготвен по какъвто и да е начин, неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице."

Ако правиш снимки, клипове и т.н., които отговарят на горното, е престъпление по чл. 159 от НК (по първото предложение - създава)
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 16, 2024, 17:30
..

Никсън а пост фактум полицята ще може ли да се възполва или... по скоро не понеже не са събрани по надлежен ред т.е. не е със специални средства и всяко ИИ може да ги фалшифицира тия записи (не БД а снимките в/у които се обучава, то тя БД е чист текст)

Полицията я бОли уя кой какво порно гледа (у нас гледането на порно не е престъпление, а създаването и разпространението му). Но ако имат информация, че някой си там върши престъпления из нета (примерно хаква някое онлайн-банкиране), и имат някакви установъчни данни (например IP), може да поискат данни за активността му от мобилни/статични оператори и т.н., вкл. и от разработчика на операционната система. А вече какво ще им отговорят, е друг въпрос. Щото Майкрософт едва ли ще се впечатли много от нашата полиция.
За САЩ не знам как е.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 14, 2024, 22:29
Тоя ИИ-щандартенфюрер Щирлиц в 11-ката ли са го внедрили, че не ми стана ясно от статията, за коя, или кои версии иде реч (може и да съм пропуснал нещо)?8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 14, 2024, 08:08
По-скоро е обратното, доколкото съм чувал, работещите в разни ключови отрасли освен трудовия договор, подписват и разни декларации за неразгласяване и подобни документи, които са основание за работодателя да ги съди, ако много плямпат..

Ако има читави служби, и надуващият свирката има ценна информация относно някаква опасност за държавата, тогава би могло да стане следното- вземат го за сътрудник и вече не надува свирката публично (та и враговете да слушат), а само там, където трябва (в службата), нататък от службата си предприемат необходимите действия, за оправяне на ситуацията.


9  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Стряскащо -: Jun 13, 2024, 19:46
Оправя ли се с някакъв ъпдейт? Или още не са изчистили всички тия touched dozens of other pieces of open source software ?
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jun 13, 2024, 18:38
Да, една шепа пасита, гъби, грозевци, харварди, тафровци и прочие празнуват  ;D +някой друг асан ганьо.
Единственият (засега) коментар под видеото е показателен. Е, все ще се проявят и центаджиите от посолството, само от три дни е видеото  8)

П.П. Айде и от мен  [_]3 !

11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 13, 2024, 18:25
Руснаците сами ще си възстановят своята част (което и правят в момента, основно в Донбас, засега), а каквото остане от сегашната Украйна за американците след края на войната- ще е само с кредити.
Въпросът е не дали, а кога, особено върху фона на изключителния доброволчески ентусиазъм за фронта при украинците (чак Бърза помощ се бият с мобилизационните им органи):
https://t.me/s/spletnicca/15048
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против -: Jun 13, 2024, 16:20
И зелената сделка, и зеления джудж отиват в канала, нищо, че всичкото нато, ес и сащ  реват.
Ако ще и електрически танкове да направят, или ф-16 с батерии  ;D
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 13, 2024, 13:54
Никсън, ами (понеже законите все догноват науката - кога ли ще се появи и при тях интернета) аз го приравних на порното - нали там за един репостван линк (тука или къде да е) едва ли не те приравняват на разпространител... та въпросът бе Ако онякой си я поства тая тайна на сайта си па ти пуснеш линкове към него - водиш ли се и ти разпространител демек предател (на тайната) или порното е друга бира  ::)
А ако репостваш на сайт който е извън всякакви юрисдикции забраняващи тези неща (имаше там едни острови)
А има ли разлика дали само адваш линк иил правиш цялостно копиране на сайта (второто по мога да се съглася, че може би е разпорстранение, ами тогава с web.archive.org какаво правим)

Англетата така си променяха закона в движение - за нашия не знам
Official Secrets (2019)
(нали все ти се гледат правни неразбории - как имаш нервите, човек)

..

На мен ми е част от работата да гледам правни неразбории :) Българските, по-конкретно.

За шпионството мисля, че вече го изяснихме- там хем трябва да събираш инфрмация, представляваща държавна тайна, хем да я предадеш на чужда държава (или да я събираш с такава цел).
Това с репостването е друг казус, а именно разгласяване:

Ако имаш служебен достъп до информация, която е държавна тайна, и я изпляскаш с пост в суратя, например, да си я чете кой иска-  вече си извършител на престъпление по други "уйове"- чл. 357 до чл. 359 от НК.
Но, ако някой изпляска тая информация в нета, а ти пуснеш само линк към неговия пост- тук моето лично мнение, е, че ти вече не носиш отговорност, защото в основния текст пише така (357, ал. 1 НК) : "Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България.." - подчертавам "разгласи", т.е. осигури достъп до информацията на неограничен кръг потребители. И с това действие първия, който я качил в нета (образно казано), вече е разгласил тая инфо. Ако някой след него (примерно ти) я види в нета и репостне- той не я разгласява, тя си е вече разгласена. Но повтарям- това е моят прочит на закона. Някой съдия може да мисли друго :)

За порнака- дали качваш медицински филми в нета, в туитъра и т.н., или репостваш някой, който вече ги е качил- все едно, там си по чл. 159 от НК, и в случая, щото за нета иде реч- втората алинея. Там нямаш разгласяване, а разпространение, което е с различно значение.
Дали сам качваш порнака, или даваш линк към торент с порнак, например- пак си в кюпа, разпространяваш.

Няма значение, де извършваш престъплението- на островите Сан Висент и Гренадини, или в Мадагаскар, ако си български гражданин- чл. 4, ал. 1 НК: "Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина."
Друг е въпроса, дали първо, ще те хванат, после, ще те осъдят и трето- ще те накажат (не на последно място- и с какво наказание, и там има игра)  :) Тия трите накуп. То ако ставаше лесно, аз щях да съм безработен  ;D
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Jun 12, 2024, 19:42
..
Та и сега ..напр. репостването на издаване на държавна тайна ама от друг, брои ли ти се и на теб като провинение или веднъж издадена вече не се брои за тайна  ::)

..

Рибаря си го отваря и при мен (без акаунт, в Тор-а)- ами арменците хем ги надупват, хем и доволни, димокраси :)

А по същество, не можах да разбера какво имаш предвид (горе в цитата)- как така репостване на издаването на държавна тайна, малко се обърках?


Доп. Ако правилно схващам, имаш предвид, ако аз издам една държавна тайна на чужда държава, и ти я издадеш същата тайна след мен на тая чужда държава, дали и двамата носим отговорност, или само аз, щото след като аз съм я издал, вече не е тайна за чуждата държава, това ли е въпросът?

------

Ако това е въпросът, ако ще и 5 човека да издадат една и съща информация, класифицирана като държавна тайна, един след друг на една и съща чужда държава, и петимата носят отговорност - докато дадена информация е класифицирана като държавна тайна, всеки, който я издаде на чужда държава, си носи самостоятелно отговорността, без значение дали някой друг вече е издал тая информация на чуждата държава. То по принцип, каквото съм изчел по разни книжки и книги, точно така се и случва- информацията постъпва по няколко канала, така се и проверява, чрез сравняване- примерно агент 1, агент2 и агент3 предоставят еднаква информация, обаче агент4 коренно противоположна, а всичките са независими и не знаят за съществуването на другите, но работят по осветляването на един и същи въпрос, извод- агент4 е или дезинформатор, или ненадежден. Разбира се, има вероятност 1,2 и 3 да са под шапка, и точно те да подават лъжата, а 4 да е останал извън полезрението на шапката, но на практика такава вероятност е малка.

Ремотекс, аз под конкретика нямах предвид да сочиш някакъв твой личен казус, а просто по-конкретен казус- примерно "Лице А извършва действие Б, какви са последствията?"- от тоя сорт :)

Конкретно за Марковото величие- какъв руски шпионин  е един преподавател в НБУ, всичките му изяви са ала-бала (по-зле дори от простокировите, но шаблонът очевидно е от едно посолст.. място де)  [_]3
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против -: Jun 12, 2024, 19:22
   В същия контекст:

Все по-малко хора искат да купуват абсурдно скъпи електрокари:

https://www.segabg.com/hot/category-cars/germaniya-se-zadrusti-elektromobili-koito-nikoy-ne-iska
..

"..Още през пролетта излязоха данни, че търсенето на електрически возила в Германия се е сринало с над 50%, след като държавата спря програмата за дотиране на част от цената. .."

Те тука е същината. "Зеленият" балон се надуваше, докато се използваше бюджета (парите на всички германци) за дотации (преливане на парички при отделни субекти). Ама тоя държавен бюджет не е безкраен. И "зеленият" балон почна да спихва.
Не на последно място, разните му ентусиасти и новатори с мераци да си купят електричка, свършват (почнаха да се усещат как под формата на зелени глупости им бъркат сериозно в джоба).

Ей и тука същото:

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/57189-populyarnostta-na-kolite-s-dvg-v-germaniya-prodalzhava-da-raste

Почнаха да се разсейват и насажданите упорито митове, че електричките щели да изместят тия с двг-то.
Страници: [1] 2 3 ... 217