Покажи Публикации - Yasen6275
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 37
91  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 17:05
До момента в който, по съображения за сигурност не се окаже че на всички машини трябва да се поддържа tls 1.3 например. Нещо което го няма и в CentOS 7.
Ужастъ? Верно ли нямало? Дай да ги търкаме тези линукси и да слагаме W10.
'Що? За теб това ли е естественото решение? Или да си потърсиш дистрибуция с по-добър баланс между стабилност и нова функционалност?
92  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 16:57
@Yasen6275, капка уважение не се вижда в думите ти към хора инвестирали труд и време, за да се опитат да направят система, която да е красива и лесна за употреба. Когато пробваш и ти нещо от такъв калибър, тогава може да имаш някакво морално право да критикуваш.
Друга желязна логика. Не си се борил с вятърни мелници, за това нямаш право да критикуваш тези които го правят.

А това дали нещо е красиво и лесно за употреба е изключително субективна оценка. Когато е лесно и красиво за много хора, тоест много го обявяват за такова, тогава имаш право да се тупаш в гърдите и да се хвалиш с това.
93  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 16:51
Разликата между "по-постоянните работи" и "закостенелите работи" е много тънка. И специално в десктопа на CentOS е прекрачена много отдавна. Замразяването на функционалността за сървър е ок (до някъде). Но за десктоп твърдо не.
Въпрос на желание е на всяка базисна ОС, да се пуснат или направят пакети на най-новите програми, ако е небходимо. На моят Центос 6 дето вече е доста дърт, това лято се появи офицялен пакет Firefox Quantum ESR 60.1.0. Тъй че да ти кажа на този стар ОС с браузерите нямам проблем нито с офис програмите.......

Ако случайно не знаеш ОС-а е само средата на която работят потребителските програми.
Желязна логика. Ти нямаш проблем, следователно никой няма проблем. До момента в който, по съображения за сигурност не се окаже че на всички машини трябва да се поддържа tls 1.3 например. Нещо което го няма и в CentOS 7.
94  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 16:27
Да сложиш на администрацията (предполагам че искаш да кажеш работните им машини, а не сървърите) сървърана ОС е друга форма на безумие която не ми се коментира в момента.

Изобщо не е безумие а е нормална работа. От години ползвам центос за десктоп. Най хубавото нещо според мен за един десктоп и за офис работа е дългият цикъл на подръжка и по-постоянните работи. ...
Разликата между "по-постоянните работи" и "закостенелите работи" е много тънка. И специално в десктопа на CentOS е прекрачена много отдавна. Замразяването на функционалността за сървър е ок (до някъде). Но за десктоп твърдо не.
95  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 16:21
Вземи обясни, какво точно е направено в тази "ОС", че на горепишещите, а и на мен ми убягва.
- Собствен бранд и дизайн на дистрибуцията
И това е най-отгоре в списъка, така ли? Най- важното в него?
- Форум за подпомагане на потребителите на български език с над 10 000 публикации в над 900 теми .
Всяка техническа тема по-голяма от
 10 мнения обикновено става безполезна.Така че браво.
- Iso образи с различни работни среди, Gnome, Xfce и Cinnamon в една от версиите .
Ако е била във версия базирана на CentOS 7 едва ли е бог знае какво постижение.
- Над 2000  бинарни пакети *.rpm в хранилището на StotinkaOS .
И какво точно е имало в тези пакети? Било ли е GPL базирано? Защото с това тотално затриване което сте направили със сигурност нарушавате духа, ако не и буквата на лиценза.
- Wine 32  битова подръжка, каквата няма в никоя Rhel базирана дистрибуция
Вино на дериват на сървърно ориентирана ОС. Дали няма и по лесни начини за постигане на това?
- Lxde работна среда налична само за StotinkaOS отново друга Rhel дистрибуция не предлага тази възможност .
Портването на проект чийто основен разработчик е обявил преди повече от 4 години че поема в радикално друга посока, не говори добре. За много неща.
- Собствено приложение за подпомагане инсталирането на някои допълнителни програми които не са налични в хранилищата . (Sos easy install)
Програми като?
- Множество кръпки на пакети и компоненти от образите.
кръпки оправящи какво? Сигурност, функционалност или дизайн?
- Близо 4г. подръжка и разработване на дистрибуцията на професионално ниво смея да твърдя и няма кой да ме обори .....
Това може да го твърди само човек който я е ползвал достатъчно дълго и не е участвал в разработката. Колко такива има?
...че печалбата от проекта беше по скоро обогатяване на знанията ни за linux и множеството приятели които намерихме през годините от колкото парична .
Хммм, а вие парична изгода ли сте очаквали от проект занимаващ се с отворен код? В територията?
96  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 14, 2018, 15:36
Цент не е особенно популярна по Българско за домашен десктоп у редовия начинаещ потребител към които беше насочена Стотинката.
Аз си имам за мен една малко по-различна теория "защо така", която не искам да е вярна.
И, да, само уважение към екипа ѝ.
И е идеална за държавна администрация в региони, където има държави.
 От от някой доста нравоучителни коментари отгоре ми се струва, че някои колеги си мислят, че да създадеш дериват на CENTOS с няколко различни десктопа, хранилище с доста пакети и приложение за улеснена инсталация на допълнителен софтуер е същото, като да вземеш едно десктоп издание на Ubuntu и да му смениш тапета.
Не знам, доколко коментиращите ползват CENTOS, но аз я ползвам всеки ден и ви уверявам, че не е същото.
Да сложиш на администрацията (предполагам че искаш да кажеш работните им машини, а не сървърите) сървърана ОС е друга форма на безумие която не ми се коментира в момента. И повярвай ми не съм незапознат с CentOS. Службно се боря с негомогенна среда от 5 до 7, опитвал съм се да компилирам пакети от сорс, така че ми е пределно ясно какви усилия са вложили тези хора. Обаче количеството усилия ги прави повече а не по-малко безсмислени.
97  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 13, 2018, 16:45
Много си беше добър проекта. Просто, CENTOS не е за забавление, а тези на които наистина им трябва си ползват базовата дистрибуция. Стотинката нямаше лоши качества, а просто нямаше потребители за нея. И не се формира общност, което е ключовият фактор за оцеляването на всеки проект в дългосрочен план.

+1

... Стотинката нямаше лоши качества, а просто нямаше потребители за нея. И не се формира общност,...
Как да има потребители и как да се сформира общност след като след като на "страницата" на проекта няма ясно дефинирано, каква е тази дистрибуция и към какво се стреми.
Какво има да и дефинираш? Българска дистрибуция. Ориентиране за българи. Развитие на български интерфейс.

Става въпрос за десктоп дистрибуция върху центос. Няма какво да се каже повече, дефинира или обяснява.

пп: Сега погледнах дали я има в дистроуача и май даже именно заради българския не са я аднали :)

Цитат
Projects with locale, language or trademark concerns

https://distrowatch.com/dwres.php?resource=links#new

Ако я имаше там, може би щеше да си доволен :) Щеше да пише: лека десктоп дистрибуция за ежедневно ползване, ориентирана към българоговорящи хора :) Това разбира се нямаше да промени събитията. Такива са   90% от дистрибуциите, но както каза cybercop, потребителската база е прекалено малка.
Всяка една дистрибуция може да работи с български интерфейс. Всеки по-смислен проект си има система за локализация.

Създаването на  дистрибуция само с цел локализация, особено за малко племе като нашето,  е пълна глупост.  Никога няма да има достатъчно  информациони ресурси на български, за да може потребител да мине без английски. Да не говорим че и няма да се намери някой достатъчно луд за да пренапише командите на bash за друг език. Или да промени имената на основните директории.
98  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 13, 2018, 12:44
... Стотинката нямаше лоши качества, а просто нямаше потребители за нея. И не се формира общност,...
Как да има потребители и как да се сформира общност след като след като на "страницата" на проекта няма ясно дефинирано, каква е тази дистрибуция и към какво се стреми.
99  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: StotinkaOS - край на проекта -: Dec 13, 2018, 08:14
За проект без ясно дефинирана цел се задържах доста дълго.
100  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Водно охлаждане за 1U ?? -: Dec 11, 2018, 06:58
За България ли питаш или те интересува дали някой не го мързи да ти направи търсенето в гугъл вместо теб?
101  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Изчезва ли капитализмът? -: Nov 28, 2018, 07:48
И е нелогично да говориш за чист въздух (и екологична продукция) по татово. Да ти припомня, че Тато (формално) го свали Екогластност. И го направиха точно, защото комунетата бяха тези, които съсипаха природата. Направиха го с тежката си индустрия и индустриалната химия в земеделието. Нямаше педя земя, на която да не се употребяват химически торове и препарати за растителна защита.
Интересно как щепа хора са по силни от целия репресивен апарат на татовата държава. Също така ми е интересно имаш ли бегла идея какви са разликите в добивите на земеделска продукция със и без гадните химикали.

Подчертах ти дума, в това, което самия ти си цитирал от изказването ми. Но очевидно това е дума, която не си прочел. А реално беше свален от КГБ по заповед на Горбачов. Не трябва да му се сърдим и не е лично отношение. Това беше решение за всички лидери от блока. ...
От всичко това какво излиза. Първо твърдиш че бай Тошо бил свален от от шепа хора по екологични причини, но всъщност реално си твърдял, че бил свален от външни сили по геополитически причини. Реално имаш ли мнение по въпроса или просто пишеш глупости на килограм?
102  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Смисъл от блокиране на сканирането на портовете -: Nov 27, 2018, 16:40
Според викито на nftables нямаш начин да прехвърлиш ipset-ове към nftables автоматично. Но от това което съм гледал самия nftables има подобна функционалност.
103  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Изчезва ли капитализмът? -: Nov 27, 2018, 08:20
....
Проблема да пишеш по теми, които не разбираш е, че често влизаш в логическо безсмислие...
Мдаа. Интересна теза.
И е нелогично да говориш за чист въздух (и екологична продукция) по татово. Да ти припомня, че Тато (формално) го свали Екогластност. И го направиха точно, защото комунетата бяха тези, които съсипаха природата. Направиха го с тежката си индустрия и индустриалната химия в земеделието. Нямаше педя земя, на която да не се употребяват химически торове и препарати за растителна защита.
Интересно как щепа хора са по силни от целия репресивен апарат на татовата държава. Също така ми е интересно имаш ли бегла идея какви са разликите в добивите на земеделска продукция със и без гадните химикали. 

Така, че днес, когато тази тежка индустрия (почти) я няма, няма как екологично да сме по-зле. И има стотици ферми сертифицирани за биологично земеделие.
Известно ли ти е какво се позволява в така нареченото "биологично земеделие".

И в момента се лекуваш и учиш почти безплатно.
Или нямаш деца в ясла/градина/училище или лъжеш безобразно. Дефакто няма родителски срещи на които да не се мрънка за пари. В здравеопазването пък е такъв батак че няма на къде повече. Всеки смислен консуматив или изделие не се покрива изцяло или изобщо от касата. И бъркането в джоба започва от дребни суми от по 1000 лева.
Сметни собствените си разходи (излезли директно от джоба ти) спрямо съвкупните разходи от републиканския бюджет по тези две направления и ще видиш, че даваш жълти стотинки. Знаеш ли, колко е годишния бюджет на НЗОК? А знаеш ли, колко струва издръжката на едно училище или дори детска градина?
За НЗОК знам приблизително. Около 3.5 милиона за под 7 милиона население или под 50 стотинки на човек.
104  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Смисъл от блокиране на сканирането на портовете -: Nov 26, 2018, 22:20
Само от любопитство, някой знае ли как може да се реализира подобно нещо с nftables. Не съм запознат много с него и не знам какви са му предимствата пред iptables.
За кое от всичките неша обсъждани в темата питаш?
105  Нетехнически теми / Коментар / Re: Градската управа на Тирана минава на LibreOffice -: Nov 25, 2018, 15:50
Не само, че има. Това е програма за Шиндош, която исторически е пренесена и при нас, което води до проблеми и клизми. Там работи значително по-добре, защото му е родната платформа.
Мине се не мине и изсереш някоя простотия. LibreOffice е програма за windows колкото и любимия ти OpenOffice. Единствената причина да стане част от Apache Software foundation е че на повечето разработчици им беше писнало да се занимават първо със Sun и после с Oracle и форкнаха LibreOffice. Също така любимия ти OpenOffice от около 2 години няма отговорник за проекта, пуска само бъгфиксове и има пусната дискусия за закриване на проекта.
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 37