Покажи Публикации - Just4Nick
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с ползването на Firefox (iceweasel) и УЕП -: Nov 24, 2011, 14:43
Не искам да издребнявам, но не бих могъл да се съглася с теб. За смарт-картите съм писал само едно нещо и е по-скоро непълно отколкото неточно. Както писах и по-горе, от информацията, които дават Инфонотари останах с впечатлението, че имат само един вид 2048 карти - T&S DS/2048. Освен това съм писал "не си споменал каква е картата ти", т.е. очевидно наистина не съм видял, че всъщност е. Както и да е.

Другите неща, които си казал са така, но до преди 2 дена, ги нямаше във wiki-то и ориентацията кой четец, с кой драйвер се подкарва беше трудна, още повече когато информацията на капачето му не съответства на 100%. Списъка съм го проверил и съм намерил каквото ми трябва.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с ползването на Firefox (iceweasel) и УЕП -: Nov 24, 2011, 11:37
Малко по диагонал гледах log output-а му не съм видял, че е с CardOS, за което се извинявам. Да, иначе моята карта е такава, явно съм се пообъркал от лист-а, който ми дадоха Инфонотари, останах с впечатлението, че 2048 картите при тях са само такива.
Относно -devel пакета, знам че е така, просто grep-нах pcsc и не съм го махал от output-а. Може да е малко неточно самото мнение, но определено не са глупости :) Ако се абстрахираме от липсата на уточнението за картите, то останалото си е факт, ACR38 тръгва със ccid.

И за да не се получи пак неточност, зависи точно кой ACR38 и с кой firmware, но така или иначе е трудно да се определи точният модел. На капачето пише едно, изглежда като друго, а се разпознава като трето.

П.П.
Във второто мнение, не е писал какво точно не работи. От първото не става ясно какъв е бил проблема с pcscd, само че не стартира. Вероятно е било от миграцията на SysV към systemd.

П.П.2.
Виждам, че си внесъл някои уточнения в wiki-то. Браво, по-добре е така.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с ползването на Firefox (iceweasel) и УЕП -: Nov 23, 2011, 21:05
ljbomir въобще не ти трябва opensc. Нещо повече, аз го инсталирах погрешка и забелязах, че всъщност макар и да разпознава правилно картата, зарежда драйвера CNS драйвера, и само обърква нещата.

В общи линии четецът тръгва out of the box със ccid драйвера. Нужно е да имаш инсталирани само:
Код:
Installed Packages
pcsc-lite.x86_64                        1.7.4-6.fc16                  @fedora
pcsc-lite-ccid.x86_64                   1.4.5-1.fc16                  @fedora
pcsc-lite-devel.x86_64                  1.7.4-6.fc16                  @fedora
pcsc-lite-libs.x86_64                   1.7.4-6.fc16                  @fedora

Не си споменал каква е картата ти, ако е от поддържащите 2048 ключ, инсталирай и bit4id-ipki rpm-а от хранилището на Инфонотари.

И това е, друго не ти трябва, освен самата настройка на сертификата във firefox.

Имай предвид, че pcscd вече се стартира от systemd, т.е. systemctl. Виж дали е стартиран посредством:
Код:
systemctl status pcscd.service
и в зависимост от отговора, ще се ориентираш. Може и да е нужно единствено да го стартираш с:
Код:
systemctl start pcscd.service
За да стартира, при boot:
Код:
systemctl enable pcscd.service
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 19, 2011, 11:45
Малко офтопик, но ползваш ли Intel Graphics или си с дискретна карта. Ако е първото, с кои драйвери си и евентуално има ли KDE на системата. Че съм със същия процесор под Fedora 15 Beta, и наблюдавам артефакти в контекстните менюта (вероятно се дължат на проблем в intel/mesa), които липсват в Gnome 3, или поне аз не успях да reproduce-на проблема в Gnome. Би ли тествал ако ти остане време. При мен са:
xorg-x11-drv-intel-2.14.0-5
mesa-dri-drivers-7.11-0.6
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Скрипт за яркост -: Oct 19, 2010, 15:20
Пробвай да добавиш в /etc/sudoers следното:
Код:
tuchkata ALL=(ALL) NOPASSWD:/sbin/setpci
https://help.ubuntu.com/community/Sudoers
така би трябвало да не ти иска парола при изпълнението на setpci.

Но няма смисъл да се прави по горния начин, след като искаш да се изпълнява при start. Направи го ето така:
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBootupHowto#Installing%20custom%20init-scripts
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Федора с КДЕ не показва знамето на клавиатурни подредби -: Sep 23, 2010, 18:59
Всъщност мислили са доста още тогава. А и както споменах и по-горе, почти всяка година текат дискусии (1, 2, 3)
По твоята точка 1:
Мисля че мернах някъде когато четох за този проблем преди няколко месеца, че той е довел/води до проблеми с upstream-а, в случая KDE. Та предполагам, че за това гледат да не променят много много по интерфейса (отметката)
По точка 2:
Я дай картинка, при мен са си наред, никъде не сивее. Пробвай с различна KDE тема:

Непал, Тайван все тая. И тук има хора, които мислят, че България трябва да е на три морета и не признават съседните страни. Аз грам не се интересувам от политика, но явно както и тук, така и по света има хора, които им пука дори какво им е знаменцето на клавиатурната подредба.
По точка 3:
Fedora е дистрибуция, която е на гребена на вълната и често пъти се ползват изключително нови версии (дори и beta) на даден софтуер. Хората си го обявяват в прав текст. Щом я ползваш от толкова много време би трябвало да си наясно.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Федора с КДЕ не показва знамето на клавиатурни подредби -: Sep 23, 2010, 11:44
Това не е проблем, а политика на диструбуцията, подобно на mp3 support-а. Има доста спорове специално за тази политика, до колко е правилна и до колко не е, но за да не се пораждат проблеми за сега знамената на държавите се премахват.
На този линк можеш да видиш как да си сложиш флаговете.
Има и по-лесен начин:
Код:
yum -y install kdebase-runtime-flags
8  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Огледален сървър -: Sep 10, 2010, 17:14
Вече сме първото за БГ огледало на RPMFusion

Чудесно. [_]3

Код:
[root@Atlantis ~]# yum check-update
Loaded plugins: aliases, changelog, fastestmirror, presto, security
Determining fastest mirrors   
 * fedora: mirror.telepoint.bg
 * rpmfusion-free: mirror.telepoint.bg
 * updates: mirror.telepoint.bg

П.П.
Доколкото виждам и за Fedora - вече е официално, но за CentOS все още не е.
9  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Огледален сървър -: Sep 03, 2010, 15:45
Поздравления за инициативата и особено за включването на Fedora/CentOS (като техен ползвател), определено имаше нужда от още български огледала (в момента са с по едно актуално). От дадения лист оставам с впечатление, че засега огледалата са само официални releases + updates, но ако решите да правите и за nonfree пакети, гласувам за добавянето на RPMFusion (RPM Fusion provides software that the Fedora Project or Red Hat  doesn't want to ship. That software is provided as precompiled RPMs for all current Fedora versions and Red Hat Enterprise Linux 5 / CentOS). В момента RPMFusion няма BG mirror.
10  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: email server -: Oct 09, 2009, 16:44
И какво виждаш в лог-а. Поне от това, което той е сложил тук, се вижда че неговият сървър (а не той) прави проверка дали linux-bg.org е блеклистнат измежду някои от основните спам листи, и се вижда съответно, че не е.
И след това казва на linux-bg.org да опита отново след 300 секунди.

Прочети какво е greylisting, трима човека ти го пишат и ти си знаеш твоето.
11  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: email server -: Oct 09, 2009, 14:58
ntrance, нещата които си написал важат за blacklist, greylisting е нещо друго.
exit, Трябва да си настроиш delay-а на postgrey, който ако не се лъжа по подразбиране  беше 300 сек. Въпреки това няма как да определиш кога отсрещния сървър ще осъществи контакт отново. При някои съм наблюдавал забавяне от по 6 часа, което реално не зависи от теб и е един от рисковете, които съществуват при ползването на greylisting. Не е лошо в началото да следиш логовете и да добавяш подобни проблемни сървъри във whitelist.
По другия ти въпрос, message_size_limit в main.cf е настройката, която се грижи за размера на едно съобщение.
http://www.postfix.org/postconf.5.html#message_size_limit
По подразбиране обаче тя е 10MB, така че проблема ти вероятно е някъде другаде. Как се изпращат писмата, да не би да се ползва webmail?
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Нелегален софтуер в Университетите . Как да изискваме проверка ? -: Apr 09, 2009, 23:50
@remotex, надявам се под реклама за M$ нямаш предвид моето участие в темата, защото съвсем не съм техен поддръжник, точно обратното е. Вече доста отдавна моя машина не е и помирисвала тяхната OS, но както и да е, не за това е темата. Линка го дадох за да не се генерализира така както се започна в тази тема. Нещата никак не са розови, но пък нека не изпадаме в крайности с безпочвени обновения и искания за проверки.
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Нелегален софтуер в Университетите . Как да изискваме проверка ? -: Apr 08, 2009, 13:06
Ако си член на някой от тези факултети и става дума за microsoft ориентиран софтуер обърни се към тези хора:
http://www.microsoft.com/bulgaria/education/contacts.mspx

Където имаш възможност, ползвай алтернативи, където няма възможност, оправяш се както намериш за добре.
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Нелегален софтуер в Университетите . Как да изискваме проверка ? -: Apr 07, 2009, 18:40
Престаравате се. Аз лично съм присъствал на направено дарение за един от факултетите на софтуер от Autodesk за маса пари. Както е споменато и по-горе университетите се ползват с разни преференции относно софтуер. В ТУ-София дори имаше възможност за ползване на продукти на Microsoft и не само техни напълно безплатно и легално от студенти по времето на следването им. Инициативата беше доста нашумяла покрай първите проверки от НСБОП преди време. Ставаше въпрос предимно за студенти от по-вървежните факултети като ФКСУ/ФКТТ.
15  Сигурност / Системна Сигурност / Re: BIND: reflector DoS attack размисли -: Feb 19, 2009, 23:34
Преди около месец започнаха да се наблюдават тези неща, явно са сменили IP-тата. Ето малко линкове и от мен:
http://www.merit.edu/mail.archives/nanog/msg14429.html
https://www.dns-oarc.net/oarc/articles/upward-referrals-considered-harmful
Страници: [1] 2