не е точно така , сметките които се дефинират за клиент ,артикул , доставчик са подразбиране.
По време на въвеждането на документ фактура може да промениш сметката на доставчика , клиента и на артикула ако искаш. Само ДДС сметката не може да промениш по-време на въвеждане на документ.
Модула банкиране всъщност е парични сметки. Може платиш или получиш пари от която искаш парична сметка.
Като ходим в банката , да си плащаме тока. Всичко е web базирано и затова си потърсих подобно решение. Пробвах поне 10 опен сорс: openbaravo , tynyerp ,sql-ledger ,weberp . Това ми пасна най-много на начина на работа.
В основата на всяка счетоводна програма стоят стаиите и сметкоплана! Това са главните правила, фреимуорка! Сметкоплана се дефинира свободно от юзера и нивата на дефиниране са сметка и подсметка(партида). Статията е 1 дебит срещу 1 или няколко кредита, като сумата от сбора на кредитите е равна на сумата по дебита. Може и да бъде обратно, 1 кредит към няколко дебита и отново двете суми еднакви. Дебит и кредит са приход и разход на несчетоводен език! Всяка операция, продажба, покупка, теглене на пари, местене на стока от един склад в друг и всичко което се сетиш е документ който създава счетоводни статии. Справките са счетоводни отчети с атрибути "натрупан дебит", "натрупан кредит" за период и "крайно салдо" което може да бъде кредитно или дебитно, а натрупания дебит и натрупания кредит е "оборота" по съответната сметка. При подходящо дифиниране, на системната логика, всеки документ може да влезе в правилото 1 докумунт - 1 статия и евентуалната счетоводна програма може да бъде абсолютно универсална за всеки вид бизнес, а чистите и конкретни бизнес процеси за различните бизнеси да си бъдат отделен модул който накрая дава конкретни цифри за счетоводния или нещо принципно като добавките към браузерите, но опериращи с отделна база която взема и връща резултати към главната.
Преди време, с един програмист започнахме да пишем наша си складово-счетоводна система на Делфи и ФБ база, проекта го докарахме до няккакво ниво с което може да се започне реална работа в моето производство, а после да се доризчиства и доразвива, но ми започнаха разводните проблеми и го отебах, а сега мисля за връщане отново към това, но в опенсорс и евентуално пренаписване, но и мултиплатформенност, та май ще е добре да е моно/нет и MySQL, но си мисля, че на Микроинвест Warehouseopen, с малко преработка и доработка може да му се вкара тази логика и да се развие като отделен форк.
Ако има заинтересовани, мога да се ангажирам с един такъв проект! Имам опит в реалния бизнес с боравенето на такъв тип софтуер и на доста продукти са ми познати предимствата и недостатъците. Имам и доста счетоводни познания, а и разбирам от работата на програмистите, поне колкото да не давам невъзможни за реализация идеи!
Мога и да осигуря една или няколко виртуални машини при мен, достъпни по rdp денонощно и от всяка точка на земното кълбо! Та евентуалния проект да бъде на "собствен си компютър" и ако има повечко желаещи, да могат да се включат и работят само с един нов юзер на машината.