@nemanema: С RAID60 + 2HotSpare ще ми се вдигне малко прерформанса и до някаде редъндансито. Като цяло ми се струва че 2 масива RAID6 с по един HotSpare ще е малко по добре от гледна точка на редънданси. Ако искаш го наречи пароноя но при RAID60 , ако ти заминат 3диска от едната група и ти заминава всичко , докато при два отделни масива , ако стане нещо с единия другия си остава. Като цяло и 2та варианта са добре , но идва проблема с ефективността от 16 налични диска реално имам 10 , което значително ми оскъпява мястото. Продължавам да се въртя около варианта RAID6 + 2HotSpare , като съм наясно ,че ако се наложи ребилд ще бъде 10-15ч , а може и повече. Всепак планирам да правя всяка нощ rsync на данните към друга машина , та ако се наложи ребилд и скоростта стане прекалено бавна да мога да пусна данните от бекъпа. iSCSI мусля да пусна през 2 x 1Gbit bonding и съответно на клиентските машини по 1 карта Gbit. Машините които ще получават сторидж ще са около 10 , като мисля да им дам по 1-5TB. Като за целта мисля да ползвам LVM.
Здрасти, само да споделя, впечатление до момента
харесва ми, как не се впрягаш като повечето питащи във форума, как съвсем обстойно се оглеждат нещата и съвсем спокойно и добре продължаваш да чоплиш по темата, до пълно изясняване за теб ! Дано повече хора прочетат и си вземат бележка за поведението си !
По същество. Не сподели следните неща:
Колко дисково пространство търсиш ?
Кой е точния модел на контролера ?
Имаш ли батерия на него ?
Какъв е модела на експандера ?
За маскимално "изцеждане" на железарията, провери опционалните настройки и установи на Writeback, провери необходимото време за развъртане на дисковете и го укажи задължително в полето за инициализация, като добавиш поне секунда-две допълнително. Добре е да имаш батерия, и контролера да е подключен през двата порта (ако имаш два) към бекплейна на кутията. Много е важно да си наясно какви ще са основните операции, които ще се изпълняват от машините, на които ще раздаваш iSCSI. Задържително укажи контролера да не ползва кеш-а на дисковете и да ги чете директно. Задай максимален StipeSize примерно 1М. Оптимизирай предварението за четене.
Относно опасенията какво ще стане, ако гръмнат три диска - погледни опцията за плаващо динамично прикачване на недостоверен диск, взет "назаем" от другия масив
Относно експорта на дисковия масив: каквито и режими на RAID конфигурация да избереш при тази бройка дискове неможеш да го извадиш от кутията с две лан карти. Силно ти препоръчвам да инвестираш поне още 80-90 долара за още една двупортова лан карта. Да си направиш bonding-а с четирите карти, за да може поне 5 gb/s да имаш в двете посоки, и да оползотвориш колкото може повече от производителността на дисковия тракт и контролера. Понеже не искам да коментирам от къде и какво си копуваш, само като насока чиповете на лан картите да са поне 82576ЕВ. Силно се надявам на желязото да има поне 8GB RAM, за да не ти "куца" мрежовия стек. Трябва да се съобразят поне следните основни опции на кърнъла: kernel.shmmax, kernel.msgmax, kernel.msgmnb, kernel.shmall.
Успех
П.П. Може и да не ми вярваш, но след като желязото е при теб, не си поиграеш за два дена и да замериш, както получените пространства, така и производителността при различен вид конфигуриран RAID, с различни големини на StipeSize.
Ще чакам отзивите