« -: Sep 05, 2018, 06:53 »
Става дума за огромна и просторна кутия: Cooler Master RC-810-SKN1-gp, модната така, че отгоре има изрязано място за 14см-ов вентилатор, покрито с черна, ситна, мрежеста метална решетка. Вътре има три 12см-ови перки - две от задната страна и една от предната. Отгоре 14см-ов на моднатото място+ до него малък 8см-ов пак отгоре. За съжаление са шумни дори с лоу нос адапторите ми на ноктуа. Затова се налага да купя нови безшумни. Каквито и да купя мисля да ги пусна с лоу нойс адаптори на ноктуа (разполагам с един NA-RC6, три NA-RC10 и три NA-RC11 ) да въртят на бавни обороти, защото кутията няма контрол на перките в биоса и никакъв софтуер не може да ги контролира. (Старо сървърно гигабайтско дъно GA-7TESM от 2011г.). Вътре не грее нищо все още. Напълнил съм с шест 8-гб-ови ECC REG RAM плочки на 1333, едно Intel® SSD 535 Series, Thermaltake Smart SE 730W, два xeon x5670, охлаждани перфектно от двe Noctua NH-U-12DX i4 (с лоу нойс адаптори от комплектите им).
Сега обмислям да постъпя бюджетно, като не купувам всички перки в момента (разумно ли ще бъде в случая ми според вас?). Отзад двете 12см-ови перки на задната страна, мисля първоначално да купя само една 12см-ова перка там (А другата до нея по- в бъдеще. Като примерно оборудвам с по-грееща видеокарта/карти. Но такъв ъпгрейд не планирам в близките години). Накратко: Отзад вместо две перки, мога да купя една, а от пред една 12см-ва задължително. Отгоре 14см-ова задължително, а 8см-ова ще си спестя засега. Отпред има възможност за втора допълнитена 12см-ова, но и това намирам за излишно в момента.
Компютъра в момента се използва за рендъринг и аудио обработа откачил съм всички кейс фанове като зареждам с тежки аудиопрограми изискващи по 32ГБ и нагоре РАМ а като рендвам (само с процесорите в ренд ферма) отварям капака макар да няма опастност за процесорите, притеснявам се за дъното да не се повреди от системно претопляне (дрътичко е все пак, а вгрдената му карта бая грее като е затворена кутията без да работят кейс фановете).
Накратко, моля да ми препоръчате безшумни кейс фанове - които с лоу нойс адапторите ми да не ги чувам изобщо, въобще. Целта ми е абсолютна тишина - посредством лоу нойс адаптори, нищо,че перките ще въртят по-бавно. Но същевременно осъзнавам, че няма какво толкова да грее в тази кутия и не ми се дават излишни пари за излишно супер мощни охладители. Не ми трябва да светят, а просто да създават някакво течение. Всякакви насоки и препоръки в тази посока ще ми бъдат полезни. Пишете и конкретни модели. В таргета ми е - тихо и евтино.