Автор Тема: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)  (Прочетена 5551 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #15 -: Apr 25, 2023, 23:31 »
Тук вече човек може сериозно да се оплете.

Нали знаете, какво са сплетени частици? Двойка частица-античастица, които може да се намират в двата края на галактиката ни или едната да е в съвсем друга галактика, но понеже са "сплетени", промяната на състоянието на едната, моментално се отразява на това на другата. Без значение от разстоянието, без разлика във времето.

От гледна точка на тази двойка частици, пространство и време не съществуват. Казват, че според уравнението на Айнщайн за енергията, скорост по-голяма от тази на светлината не може да съществува. Но информацията на практика се движи мигновено, щом едната частица оказва влияние на другата в същия този момент, при промяна на състоянието ѝ.

Има и друго, за което си мисля. Щом като черната дупка така изкривява пространството, че го затваря., на практика, тя е отделен обект във вселената ни, със собствено пространство и време, което не е ясно, в каква посока и скорост се движи. В черната дупка не могло да се надникне, нали? Е да, ама ако едната частица от тази сплетена двойка попадне в черна дупка, а другата е в нашето обикновено, триизмерно и скучно пространство, се получава така, че в крайна сметка дори светлината да не може да напусне черната дупка или поне хоризонта на събитията, информацията за състоянието на двойката частици може. Ако задържим под наблюдение едната частица тук в контролирана среда, дали следейки състоянието ѝ, ще знаем, какво е това на другата и така да можем да надникнем, да гледаме в черната дупка?

Е, след като информацията се движи мигновено, има ли две отделни простраства в крайна сметка? Нашето и това огънатото, та затворено от черната дупка?
И как по дяволите се движи тази информация? Като светлината на порции ли? Някаква преносна среда ползва ли?

Според мен тези понятия за пространство и време и представата ни за тях само ни пречата да видим една по-обща картинка, от която да си извлечем по-универсална теория. Може тотално да си преобърнем представите за всичко.

И едно уточнение. Някой тук спомена, че ако  няма движение, няма да има и време. И логически е така. Разликата между две последователни събития сме решили да наричаме време. Ако не се случват изобщо, ако нищо не се лучва, кето да можеш да регистрираш като промяна, няма време, нали?

Само че, не е възможно нищо да не се случва. Според Закона на неопределеността на Хайзенберг, с колкото по-голяма точност знаеш скоростта на една частица, толкова по-малко ще знаеш нейното положение в пространството. Винаги има неопределеност.
Според този закон, като следствие от него, се получава така, че не можеш да имаш пространство, в което да не се случва нищо и следователно да нямаш начин да определиш изтеклото време, отбелязвайки периодите между две промени. Ако нямаш никакво движение, ама абсолютно никакво и нищо не се случва. тогава енергията в това пространство ще бъде равна на нула. Което според Хайзенберг няма как да знаеш с абсолютна точност.
Също така, няма как да получиш информация за състоянието на това пространство, ако нищо не се случва там. По какъв начин ще я получиш? Не можеш дори едната от двойката сплетени частици да пратиш, щото това моментално би изменило състоянието на това пространство, което означава, че воче ще можеш да измариш и време. Освен това, ако пък и ти насилствено промениш състоянието на частицата под твой контрол ( например нейния спин ), това означава, че другата частица моментално става с противоположен. Което отново е промяна на състоянието в това пространство. И отново, енергията в него разбира се, не е нула, защото нещо се случва. А за да се случва нещо, има трасфер на енергия.

Почне ли човек да си мисли за тези неща и си докарва главоболие. А е време за сън. Какво ли ще сънувам  :D
« Последна редакция: Apr 25, 2023, 23:35 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #16 -: Apr 26, 2023, 01:56 »
Ремотекс, от написаното оставам с впечатление, че си готов да се оставиш на разположение и в разпореждане на ИИ, върху фон с оплюване тип "байганьовци"? Тоя ИИ го възприемаш като равноправен субект?

Никсън, въпросът е дали той ще ни възприема като правен субект ...и докога  :o

Не казвам че ще стане още утре, но някой от тук присъстващите може и да доживеят..

4К: Когато едната частица (про) падне в черна(та) дупка и се унищожи то другата моментално се изпарява то там "като бит педал" под формата на радиация на Хокинг (Стивън) ако се не лъжа. А движението със скорост по-бърза от на светлината се нарича телепортация и .. за там вече ще трявбва да питаме китайчоците за ноу-хау и как го правят (наскоро провеждаха успешни експерименти в тая насока, чак земята им бе малка та малко и в космоса поизлязоха) А с криптографията колко са напред сал един господ знае (и стари баби, после.. как да не вярваш у господ), там навремето още един НАТОвски генерал каза че след 20г. само ще им дишаме прахта, ама.. то това беше по-скоро за успокоение на широките народни маси, според мен вече.. така де доста по-скоро ще е... Китайското ИИ вече те разпознава и с брада колко дължиш и без брада, че и през маската (КОВИД) и направо си ти праща глобата за неправилно пресичане на пешеходната пътека (па било то и "маскиран")
« Последна редакция: Apr 26, 2023, 02:11 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3120
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #17 -: Apr 26, 2023, 08:11 »
За да се случат разни апокалиптични картини от сорта някакъв ИИ да "вземе властта", образно казано, мисля, че първо този ИИ трябва да придобие самосъзнание. А доколкото съм чел по темата (не че е много), такова у настоящата разработка "ИИ" липсва. Да, учи се, т.е. трупа база данни, върху тая база данни взема решения, когато е необходимо, но това е просто една усъвършенствана "машинарийка". Лично мнение.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #18 -: Apr 26, 2023, 08:36 »
За разлика от Remotexx, аз никога не съм бил особен почитател на ИИ. Като дете бях, защото у нас имаше дебели, неразбираеми книги с формули по въпроса, но не и, когато настъпи втората пролет. Щото тогава вече взех да схващам, какво точно ми казват с тази тежка математика. Със статистическата грешка и този път няма да го докараме до никъде. А сега се пише и на по-калпави, непригодни езици за целта. Язък, че си имаме Ada и подобни.

Но за амортизиране на клавиатури става.

Точно липсата на самосъзнание/субективност е това, което помага на компютър в ръчен часовник и то не от тези умните да взема по-добри решения и от най-великия политик на всички времена.

Е, остава проблема със субективизма на този, който го е програмирал и може би не по-малкия проблем за грешките в кода. Какво да правиш? Няма измъкване. На тая планета сме пратени да страдаме.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #19 -: Apr 26, 2023, 13:12 »
Решения се взимат на база, поставената цел. Не знаеш съвсем сигурно точната цел на политиците. Те действат глупаво и идиотски, но от наша гледна точка.

ИИ също взима решения на база поставената цел. Засега ние им даваме целта.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #20 -: Apr 26, 2023, 15:39 »
Да, учи се, т.е. трупа база данни, върху тая база данни взема решения, когато е необходимо, но това е просто една усъвършенствана "машинарийка". Лично мнение.
Не и ако управлява електрическата мрежа, самолета/метрото или кара колата (след 10г. ще излязат закони да не се допускат коли до пътната мрежа без автопилот (щото хората са по-ненадежни шофьори)).
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3120
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #21 -: Apr 26, 2023, 16:04 »
Ами ще почакаме 10 години и ще видим, какви закони и в коя държава :)
Не съм съгласен, че хората са по-ненадеждни шофьори, имаше едни таксита с някаква програма/навигация/ИИ/квото ще да е там, дето не можеха да се оправят с пътя..

Също така ме съмнява да се остави електрическата мрежа, авиацията и изобщо транспорта изцяло "в ръцете" на ИИ. Я си представете, ако даде някой бъг/проблем.. винаги подобни "машинарийки" ще са на каишка и с вариант "внезапна спирачка", като в метрото. така мисля. П.П. Дори и да приемем фикцията, че управлява електрическата мрежа, самолета/метрото, пак си остава усъвършенствана машинка, софтуер, компютър, там както щете го наречете, човешки помощник. Липсва самосъзнанието. И се съмнявам, че някога ще придобие такова. Пък ако ще и цялото познание на Земята да му натикат в харда. Малко философско стана, но самосъзнание/дух са човешки черти, на живи хора. Тоя ИИ е просто калкулатор, макар и advanced- на база определена информация, дава на изход някакъв резултат (или взема решение, извършва определено дейстиве и т.н.). Дори ще напиша нещо, което вероятно ще прозвучи много еретично за някои колеги тук- "интелект" е прекалено гръмко наименование, според мен.
Е, някои хора очевидно искат да си поиграят на господ, да създават машинен дух.

Но ще поживеем и ще видим.
« Последна редакция: Apr 26, 2023, 16:23 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #22 -: Apr 26, 2023, 17:27 »
Така като ви чета (на прима Виста) ами то всичко изброено по горе важи в пълна сила и за хората, само дето ние на тая база от данни и викаме знания. Та значи излиза че вие един вид казвате - маймуните не могат да се само/осъзнаят и да станат човеци  :o

Никсън, ИИ и въобще по умния или да го кажем интелигентния не му трябва да взема властта за да побе.. поведе в надпреварата (интелектуалната), поне не е и съдебната/юридическата/правната , предполагам това имаше предвид. А да не забравяме че има и една друга власт.. пример /от личен опит/ един работник в най далечния цех искаше да му прекараме интернет, обаче далече над 100 м. и нямахме усилвателче и захранване да му сложим и.. почваме да му обясняваме ние издалеко - виж сега има един закон (визираме физичен), а оня веднага скочи - Готово бе, кой е човекът (който... а бе човекът вече беше приготвил агнето /курбан да става/) ..и падна голям смях с колегите тогава.

Та човешките закони са 'врата у поле', физичните тях още не сме се научили още как да заобикаляме..
За ИИ аз никога не съм твърдял че.. още утре... Но също както и при маймуните един ден количествените изменения (и натрупаните данни - БД) ще доведат до качествени - пробуждане, което силно се съмнявам че (ще) може да бъде спряно с юридически и/ли административни мерки.. Те още навремето (империята) Спартак не са спрели, поне не и без чужда помощ, та какво остава за модерните роби /ИИ/
« Последна редакция: Apr 26, 2023, 17:30 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6191
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #23 -: Apr 26, 2023, 17:52 »
Хм!
Това за колите на автопилот може и да се случи и то в не толкова далечно бъдеще.

Не съм сигурен, защо обаче учат колите да шофират сами, вместо да започнат да изграждат пътищата така, че да могат да се използват от автопилоти.

RFID чиповете са центове. Подходящата антена може да излъчва сигнал и на малко по-далечно разстояние. Ако се поставят такива през три или четири метра, няма ли да е по-лесно за колата да следва тези чипове, вместо да се мъчиш да я учиш да "гледа" пътя и да следва осевите линии? А където няма такива? И прост радар да следи останалите коли около нея и може да стане доста сносна система.
Но аз обичам да карам. Колата да ме вози...  :(
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3120
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #24 -: Apr 26, 2023, 19:20 »
Ремотекс, маймуните например, се събират в двойки и отглеждат потомство (за което се и грижат), не са им чужди чувства като близост. ИИ дали би изпитвал нещо подобно, ако не е предварително програмирано, и дали би могъл да достигне до нещо такова, по еволюционен път? До самосъзнанието? Дали въобще една програма може да изпитва чувства (които са част от усещането за собствена личност)? Съмнявам се. Считам, че тук по-скоро иде реч за биологичните закони, не за физичните. А ИИ не е субект на биологичните (природни) закони.
Спартак точно империята го е спряла, Марк Лициний Крас- дори не цялата империя, а преторът Крас - тази длъжност му дава римския сенат (триумвиратът е по-късно).
Считам, че колкото и сложна да я правят тая програма, наречена ИИ, пак си остава програма, бездушен инструмент.
Бъдещето ще покаже.

 [_]3
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1449
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #25 -: Apr 26, 2023, 19:45 »
The Matrix - all series  :o
Terminator - all series  :o
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3397
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #26 -: Apr 26, 2023, 21:19 »

   Въртиш,сучеш,все на религия те избива !
"Бог" ,та "Бог" ...

Такава е реалността, не можеш да избягаш от битието.


   Всъщност,има 5 канонични вида йога:
Раджа йога,Джнана йога,Хата йога,Карма йога и Бхакти йога.
Последния вид (Бхакти) е най-неефективния,става дума за
религиозен екстаз,нещо подобно на описаното от теб по-горе.
   Номер 1 е,разбира се,Раджа йога - може да се постигне
свръхдълголетие,екстрасензорни способности,левитация и т.н.

Йога означавало (на санскрит) 'плюс', нещо в повече.

Да ти кажа за Бхакти йога. Не е религиозен екстаз. Не е нищо подобно на останалите йоги. Не е седене с кръстосани крака, не са някави упражнения, нито медитация.

Бхакти йога означава нормален, обикновен живот, но в съзнание за Бога. Често даже изпускат думичката йога и се наричат само 'бхакти'. Бхакти е синоним за вярващ човек.

Всички християни например са бхакти. Както и мюсюлманите са бхакти - стига да не са от фанатиците.

Номер едно е защото само в рамките на един живот  човек постига освобождаване от материалния свят и то като дар в края на живота.


Какво като при другите йоги се постигат свръхдълголетие,екстрасензорни способности, левитация..... Това не означава непременно духовност.

Бхагават гита казва че йогата може много животи да се мъчи да постигне нещо и пак да успее... А има опасност и междувременно да се изврати и да пропадне.



« Последна редакция: Apr 26, 2023, 21:27 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #27 -: Apr 26, 2023, 22:01 »
   Е,очевидно аз уважавам една част от хиндуизма,ти друга ...

   Все пак смятам,че текстовете на Патанджали са много по-ценни от
"Бхагават гита" (което е част от "Махабхарата",но това е друга тема ...).






   Да разбирам ли,че на теб не ти се искат свръхдълголетие и останалите екстри ?  :o
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #28 -: Apr 27, 2023, 01:27 »
   Да разбирам ли,че на теб не ти се искат свръхдълголетие и останалите екстри ?  :o

а къде отиде безсмъртното...

Не мечтая
безсмъртие
и пътища леки, а ватенка топла
за зимния ден. — Безсмъртно
нека остане
навеки построеното тук
от мен!

Пеньо Пенев - Аз, един от народа
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #29 -: Apr 28, 2023, 20:54 »
   Да разбирам ли,че на теб не ти се искат свръхдълголетие и останалите екстри ?  :o

а къде отиде безсмъртното...

Не мечтая
безсмъртие
и пътища леки, а ватенка топла
за зимния ден. — Безсмъртно
нека остане
навеки построеното тук
от мен!

Пеньо Пенев - Аз, един от народа

   Ma защо Пеньо Пенев бе ?!? Ебаси алкохолика ...

   Да не говорим,че  е бил вдъхновен комунист.
Ей сега като те налазят кашика и реактивния ...



   Защо не пробва с някой Хамерикански, например с Уолт Уитман ?
Или Езра Паунд (опссссссс,този е бил антисемит ...).
Активен