Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: zahari_bgr в Oct 02, 2016, 17:24



Титла: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 02, 2016, 17:24
...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.
Това е, което си мисля в последно време. Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.
Аз разбира се предпочитам първият вариант, просто защото не ми е приятно да виждам софтуер, който е Windows only,т.е. не желая да бъда изправен пред дилемата да ползвам Windows, или да се откажа от нещо. Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.
Според мен големите производители/асемблатори на хардуер трябва да се ангажират с финансирането на разработката на собствени (базирани на съществуващи) или съществуващи дистрибуции. Това не трябва да бъде акт на благотворителност - трябва да го направят с цел продажбата на тези дистрибуции, заедно с хардуера.
Това разбира се би означавало да се откажат изцяло или частично от услугите на Microsoft. И тук идва основният проблем - защо да го правят.
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.
А може и да не се откажат от услугите на Microsoft, а просто да инсталират въпросната дистрибуция на всички останали машини. За мен причината до сега да не са го направили е, че тогава ще трябва да осигурят поддръжка за тази операционна система.
Според мен, ако Microsoft се издънят нещо, това може да ги подтикне да погледнат по-сериозно за операционна система, над която да имат по-голям контрол. Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата. Т.е. въпреки, че съществуват например лаптопи с предварително инсталиран Linux, нито ги има навсякъде, нито се рекламират. Предложението беше, например Canonical, да инвестират в рекламата на лаптопи, с предварително инсталирано Ubuntu. С две думи - да се стимулира търсенето на такива лаптопи, което бавно да доведе и до покачване на интереса от страна на производителите/асемблаторите на хардуер.
Това не е лоша идея, особено като за начало. Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.
Не само в дистрибуциите обаче трябва да се инвестира, а и в приложният софтуер. Тук отново RedHat са едни гърди напред, като се грижат за разработката на GNOME. Canonical разработват Unity, ноаз не знам да разработват никакъв приложен софтуер. GNOME от своя страна включва всичко, както и KDE. Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер. Другите за сега ми изглеждат малки, въпреки, че някои от тях се разработват от страшно много време. Макар, че аз ползвам само ограничен брой дистрибуции, и не съм виждал какво са направили дистрибуциите, които претендират да са drop-in replacement на Windows (аз пък не искам да ми прилича на бозата).
Но това е - всеки, който иска да предлага Linux като завършено решение, трябва да поеме грижата и за пълният набор от потребителски софтуер. Трябва да го финансира и да изисква от разработчиците да си вършат работата.
Те и сега го правят с Windows - разработват и инсталират предварително софтуер, който в Windows липсва. Друг е въпроса дали на потребителите им харесва този софтуер, но предполагам, че на лелките им харесва.
Разбира се това въобще не изключва наличието на независими продукти от независими разработчици.

Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Но да се върна пак на основната тема - разработчиците имат нужда от някой, който да им плаща. Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата. Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо. Човечеството е изобретило една такава универсална стока, наречена "пари". Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари. Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера. Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.
Според мен това може да стане и по прозрачен начин - като се използва екосистемата на GNU/Linux.
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.
Няма ли да стане така и с GNU/Linux? Ами зависи - RedHat и Canonical не са се отдалечили кой знае колко, от потребителска гледна точка. Едните може да използват rpm, другите deb; едните може да използват MIR, другите wheiland; GNOME - Unity; и т.н., но това пак си остава GNU/Linux - същият софтуер си върви и на двете платформи, същите файлови системи, същата инициализация...
Човек като погледне Android - няма нищо общо. Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.
Все пак KDE с wheiland беше подкарано на телефон - значи е възможно. Изобщо, както казах и по-горе KDE има много потенциал, който си стои неизползван.
А телефоните и таблетите са просто задължителна ниша. Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани. А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.
Повечето хора обаче изпитват странна възбуда, когато някой от гигантите извади някакъв продукт. И лайно да извадят - пак ще имат десетки или стотици милиони продадени копия. Същото е и със Google, и с Apple, и с Microsoft, и със Samsung и с всички. Марката тук има много голямо значение - самата тя е реклама.
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати. И чстно казано не разбирам, защо инвестират в операционна система, за която всички права има някой друг, и то не кой да е, а точно Microsoft. Никой от тях ли не гледа в дългосрочен план. От къде на къде ще разработвам нещо, което да ме обвързва с тях? Не е ли по-добре те да разработват софтуер, който да върви и да бъде съвместим със стандартите?
Според мен Linux може да бъде един такъв стандарт. Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.
И според мен производителите/асемблаторите на хардуер могат да печелят от предварителното инсталиране на Linux. Тези 40-80 долара, които ги дават на Microsoft, могат да ги дадат за разработката на Linux, чиято себестойност все повече ще намалява, а крайната цена може да си остане същата, или дори да се увеличи. Началната инвестиция обаче би била най-големия проблем, и този, който я направи разбира се би бил най-набутан - за това и се дърпат. Проблем ли са обаче мамка му няколко милиарда за компании, които реализират десетки милиарди печалба. Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен. А за да измести Linux Windows, въобще не мисля, че са нужни толкова пари.


Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството. Тогава би имало много малко значение дали ползваш Windows, Linux или Mac. Докато обаче е възможно да ползват хората пиратски Windows, не мисля, че биха имали каквато и да е мотивация да погледнат Linux.
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва. Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите.
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него. За това и пиша тази тема (май доста дълга стана, за което се извинявам).
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.
Проблемите ми със затворения софтуер са от съвсем друго естество, например доверието - в това какво точно прави този софтуер, какви данни събира, какво прави с тях, до колко е надежден и т.н. И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

П.П. Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител. Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: cybercop в Oct 03, 2016, 08:46
Нещо ви пречи Microsoft ли ?
Тогава, ползвайте GNU Linux. Защото, смисъла на нейното съществуване е да предлага свободна алтернатива на комерсиалните ОС. Не да воюва с тях за ПАЗАР или да създава нови монополи.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: console в Oct 03, 2016, 11:17
В момента Линукс управлява повече хардуер от която и да е съществуваща ОС и поддържа driver-и които неможеш да намериш дори в windows.Давам ти веднага следния пример. В моята работа изкопахме един скенер някакво HP доста старичко. Колегите тръгнаха да го подкарват на Уиндолс и се почнаха търсене на driver-и ама то имало ама не се поддържало от windows 7,8 и т.н. Айде намериха някакво XP инсталираха търсиха та незнам си колко битови незнам си какво си,мъки неволи тръгна някакси с 1000 зора.

След това аз отидох взех скенера ръгнах USB-то в моята ubuntu машина и всички тръгна от раз без нищо да правя и всички стоят шах и мат.

Така че Линукс върви само нагоре и нагоре и непоглежда назад.Това е истината.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: Acho в Oct 03, 2016, 11:19
Браво Console.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: Naka в Oct 03, 2016, 12:08
Знаете ли че в момента има маса лаптопи и съвремении и малко по стари <2,3 godini, които просто няма с какъв Вин да ги пуснеш.

Хората избягвят Вин 8 заради интерфейса с пощенските марки. Ами Вин 10 тогава??? само че работи много тегаво на малко по стари лаптопи.... Да ама има и друга изненада - на Вин 10 ъдейтите вече щели да бъдат платени сървиси.....пък и въобще не те пита искаш ли не искаш ли упгрейт.

Ами тогава дайте даунгрейт към Вин7 - вскчки приятели и познати казвали че работило много хубаво. Идеално - само че и тук изненада --- на 50 % от лаптопите не тръгва тръгва инсталацията на Вин7, защото в биосате им има някаква орязка на старите ACPI  и инсталацията на Вин7 гърми......

Тъй че ако имаш лаптоп си ограничен или да се мъчиш със Вин 8 или там какъвто ОС е сложил производителя или да си сложиш линукс за който нямаш гащи нито разбиране.

Изобщо защо трябва да бъде победен.....Нещата са такива каквито са. А и тази тема много сме я дъвкали.
Те и линуксите показват тенденция на скапване, колкото повече се ориентират към масовият потребител. Може би ако от Гого пуснат Андроид за десктоп, нещата ще се пооправят - просто защото потребителя има всичко необходимо а и Андроид е така направен, че да не може да се скапе лесно от обикновенният потребител.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 03, 2016, 14:44
Не ми пречи Microsoft, стига Linux да бъде равноправна операционна система, също както Windows и MacOS.
Да, точно това правя - ползвам GNU/Linux. Но това за мен не е просто "безплатна алтернатива на комерсиалните операционни системи". За мен това е водещата операционна система и смятам, че по подобен начин трябва да са организирани и да изглеждат операционните системи по принцип.
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава? Защото не ви се налага да плащате ли? По принуда, заради професията ви ли?
Аз никъде не говоря за монопол. Монополът не е естествен. Все едно да ми кажете, че 80-90% от хората ползват Windows по свой собствен, информиран избор.
И както подчертах и в първия си пост - идеята не е монопол, също както и Android няма монопол при мобилните устройства. ИМа 24000+ разклонения на Android - всеки, който пуска устройства с тази операционна система е направил и внедрил собствени промени. Също както има и различни Linux дистрибуции.
Това, което е направено до сега е чудесно, и може би повече, от колкото някой някога се е надявал, но има още много работа, много е далеч от идеала, ако за някакъв идеал или завършеност въобще може да се говори.
Браво, но браво само по себе си не е достатъчно. Linux е един от малкото пазители на свободата, но трябва и справедливост. Сегашната система не осигурява справедливост. Липсата на справедливост подкопава развитието на Linux. Пречи му да достигне своят потенциал.
Какво означава "да воюва с тях за пари"? Когато два конкурентни продукта се състезават за една пазарна ниша, те се състезават на база на своите качества. Да, тук има известна степен на субективност, но парите са следствие, следствие от добрия продукт.
Тук Linux е страхотно ощетен. Донякъде вината е в некоректните пазарни практики на Microsoft, но голяма част от вината е и на самия пазар, и на Linux общността в частност, която осъзнава правилния път, но отказва да го следва.
А ако не го осъзнава, тогава ви провокирам да поразсъждавате малко и да го намерите, като излагам своята версия.
Има разбира се група хора, които не са съгласни, че труда е стока, интелектуалният труд е труд, плодовете му са продукт, и всеки трябва да получава заплащане за плодовете на своя труд в конвертируема валута, да натрупва "запаси" от тази конвертируема валута, и да ги харчи така, както намери за добре. Аз нямам за цел да убеждавам тези хора, макар, че бих се радвал, ако успея да го направя.
Много хора са против Linux, защото смятат, че това е комунистическата операционна система. Аз смятам, че това е либертарианската операционна система, или поне може да бъде.
Когато Столмън е замислял GPL не е имало интернет и всички потребители са били програмисти. Сега ситуацията е доста по-различна, но аз (за разлика от други) мисля, че GPL всъщност не пречи.
Според мен всичко, което е необходимо, е производителите/асемблаторите на персонални компютри/лаптопи да поддържат и разпространяват собствени дистрибуции на GNU/Linux. Смятам, че това в никакъв случай не е в конфликт със сегашната ситуация, и различни общности от произволен брой хора все още (и винаги) ще имат нужда (и възможност, гарантирана от GPL) да създават свои собствени дистрибуции и разклонения на съществуващи такива. Точно обратното - ако производителите на хардуер възприемат този подход, тогава всичкият софтуер ще бъде съвместим между различните дистрибуции и разклонения, както е и сега в екосистемата на Linux (ако изключим пакетирането).
Това, което е нужно на Linux, за да стане операционна система за масова употреба, е да се полира. Има хиляди малки бъгове и бъгчета, стоящи по архивите с години, които никой няма достатъчно интерес да поправи. Доста процеси са объркващи и неясни за хората, които за първ път се сблъскват с тях. Никой не се грижи за интеграцията на различните системи, извън стандартната конфигурация на дистрибуциите. Не можеш да си занесеш компютъра на сервиз, където да получиш професионална поддръжка.
Защо тези неща да не бъдат оправени?
И аз преди си мислех, че "линуксите показват тенденция на скапване, колкото повече се ориентират към масовият потребител". Даже това беше и първата ми мисъл през 2004, когато обявиха Fedora и Ubuntu - "блях, това ще бъде някаква боза". Обаче 12 години по-късно - Fedora е супер за десктоп, с малки забележки, разбира се. Извода за мен е - зависи как бъде направено. Всъщност проблемът за мен тук е, когато някой друг прави изборите вместо мен, и нямам възможност да ги променя. Това е топ номер 1 проблем на Епъл, заради което и не мисля, че си заслужава да докосвам техни продукти и само да бера ядове.
За да може да направи избор човек обаче, този избор на първо място трябва да съществува. Няма как да избирам между Х и У ако те не съществуват.
Ако всеки асемблатор пусне своя дистрибуция, защо мислите, че това би намалило избора (ако има такива, които мислят това)?
Тук не става въпрос да се сложи DRM на Linux. Точно обратното - това е начин да се избегне DRM. Даже единственият начин - вие сещате ли се за друг?
И като споменах DRM, той ми създава доста проблеми, особено като Linux потребител, но в същото време осъзнавам, че това е единственият начин да се продава един продукт в дигитална форма. В този смисъл, не разбирам, защо някои хора се бунтуват срещу него. Да, най-идеалният вариант би бил, ако хората започнат да си плащат доброволно. Това обаче е нещото, което повечето от тях искат да избегнат. Такива хора не се интересуват от свободата - за тях по-важна е авантата. Това за мен е много грозно, много пошло.
Плащането, или обратното допринасяне за хората, които са допринесли за нас, е нещо, което не може и не бива да бъде избягвано. Т.е. аз съм за симбиозата между хората и против чистия паразитизъм.
В тези отношения всеки си има своя роля, но за разлика от по-нисшите организми, при хората тази роля не е предопределена и не е постоянна. Смятам, че за да съществува едно по-добро и по-справедливо общество, всеки трябва да се замисли над тези неща.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: console в Oct 03, 2016, 16:00
@zahari_bgr нещо много разсъждения много нещо. Чесно казано немога да отрека че и на мен не са ми минавали подобни мисли преди години. Невиждам смисъл от тях в момента.В интерес на истината за пазарния дял на десктоп се борат Майрософт и Apple. Линукс се провали в тази му част и това не го отрича абсолютно никои, но и никои не го боли че са се провалили на десктоп пазара (е има и изключения като теб).Линукс владее 90% от сървърите по света нещо което дори и Apple и Microsoft да обединят всичките си финанси и ресурси немогат да преборят. Ще спадне дяла от 90% на 85% чудо голямо.

Линукс си има съвсем други цели и идеали за които да се бори и прониква тук там и при крайните потребители чрез телефони и таблети най-вече.Влез в youtube и се поразтърси за клипове от последните конференции които се проведоха и ще видиш какви неща се обсъждат чисто технически относно развитието на Линукс. Никои не го боли за десктоп и за масовия потребител.За тях си има други хора и компании те да му мислят.

За да ме разбереш какво искам да кажа негледай на линукс като едно Ubuntu с Gnome или като Kubuntu с KDE. Гледай на линукс като код които може да се навре и да работи където пожелаеш.Нещо с което Apple и Microsoft и за задника да се ухапят немогат да се похвалят.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 03, 2016, 16:22
Според мен не се е провалил - аз го ползвам през цялото време. Просто трябва да се мине със шкурката и да се изглади.
Не мисля, че продуктите на Microsoft и Apple отговарят на нуждите или желанията на голяма част от хората. Мисля, че има място и за други играчи.

П.П. Понякога си мисля, че най-основната причина, или поне една от основните причини хората да не искат да пишат софтуер за Linux, или да портват съществуващ софтуер (примерно Adobe), е усещането, даже общоприетото мнение, че Linux потребителите не желаят да плащат за софтуер, и даже са против съществуването на концепцията "пари" по принцип. Това е нещо, което смятам, че трябва да бъде преборено, и то не само в случая с Linux, но и изобщо.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: cybercop в Oct 03, 2016, 17:28
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава?
Харесвам Linux и я ползвам. И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват. Не искам Linux да се нагажда към тях. И, изобщо не се е провалила. Развива се непрекъснато, макар и не в посоката, която имаш предвид.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: console в Oct 03, 2016, 17:50
П.П. Понякога си мисля, че най-основната причина, или поне една от основните причини хората да не искат да пишат софтуер за Linux, или да портват съществуващ софтуер (примерно Adobe), е усещането, даже общоприетото мнение, че Linux потребителите не желаят да плащат за софтуер, и даже са против съществуването на концепцията "пари" по принцип. Това е нещо, което смятам, че трябва да бъде преборено, и то не само в случая с Linux, но и изобщо.

Грешиш, повечето изобщо немогат да пишат код за линукс не че неискат, справка Nvidia.Повечето компании които релизират комерсиален софтуер нямат линукс версии не защото неискат а няма кои да им го напише защото девелоперите които разработват Уиндолс и Мак частта немогат да се справят с това.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 03, 2016, 18:34
И като споменах DRM, той ми създава доста проблеми, особено като Linux потребител, но в същото време осъзнавам, че това е единственият начин да се продава един продукт в дигитална форма. В този смисъл, не разбирам, защо някои хора се бунтуват срещу него.
DRM е изключително вреден! И това трябва да е ясно!
Пример - в магазина си харесвам музика и искам да си я купя. Пише, че изисква DRM. Естествено, че ме губят като клиент, защото дори и да си я купя, нямам идея дали ще мога да я слушам.
Втори пример - онзи ден си купих книжка:
(http://georgiev-bg.eu/tmp/drm.png)
В случая разликата между физическо копие и дигитално копие е 1 лв. в полза на ел.книгата, но доста често се случва и обратният вариант. DRM-а струва пари. Толкова пари, че прави електронната книга необосновано скъпа.
Цитат
Електронните книги от сайта на "Колибри" не са съвместими с Kindle устройства.
И не са само „Колибри“. Аз не мога да чета книги защитени с DRM на четеца си, както и под linux. Официално не се поддържат. Не, че не може да се свали DRM, но какъв е смисълът!?
След като изчета файлът, той вече не става за нищо. Не мога да дам на приятел книга, която ми е харесала, не мога и да я подаря. Ако не ми хареса, не мога да я продам на някой, комуто ще допадне за 2 лева. Електронните книги са абсолютно безполезни, щом са натоварени с DRM. Файл за еднократна употреба. Все още без реклами.
Такова е положението с повечето цифрово съдържание. Отказвам да наливам пари в тая черна дупка! Помислете добре, ако ви се случи да платите за съдържание, върху което нямате никакви права!
*** за DRM!


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 03, 2016, 20:20
И аз не искам да се нагажда - повечето неща, които трябва да се поизпипат биха били полезни и за нас. Но пак подчертавам - няма един Linux, има 800 Линукса, а е възможно да станат и 1 милион - в това няма нищо лошо. Примерно мен въобще не ме интересуват като потребител дистрибуции, които се опитват да приличат на Windows. Не ми и пречат.

Ако HP пуснат свой Linux за desktop/laptop, базиран на Suse, примерно - това само може да ме зарадва. Това би донесло потребители, които да плащат за Linux, както и разработчици, които да създават софтуер за Linux. Ако не ми хареса тяхното Suse - забърсвам го, и си слагам Ubuntu (или обратното).
Ако RedHat и Canonical много почнат да ме дразнят (макар, че последните години ползвам тяхните неща) - забърсвам ubuntu-то/Fedora-та и си слагам Slackware или Gentoo.
Няма обаче да сменям платформата - влизам в техния сайт, или не, даже в сайта на производителя на конкретния хардуер, и си свалям драйвера на който пише "Linux" - и всичко тръгва. А най-вероятно ще бъде включен във всяка дистрибуция.
Защото - как така нямали хора, които да могат да пишат за Linux? Като нямат, значи това е груба грешка и трябва да наемат. Иначе хардуера им няма да бъде включван в моделите на асемблаторите. За Windows защо имат? За него как така могат? За Mac защо имат? Защо Microsoft пише софтуер за Mac? Защо не унищожиха Apple? Защо им помогнаха? Защото са си разпределили пазара.

Същото е и при приложния софтуер. Мотивация трябва. Сега си казват "Ъ, Linux, някаква там операционна система за маргинали, екзотична такава" (това "екзотична" съм го чувал, разбирам го все едно "различна", различна от Windows).
А аз съм сигурен, че дори няма нужда да се стига до заплахи - Google пуснаха операционна система, и всички започнаха да се надпреварват да вадят приложения за нея. Защо не се надпреварват да вадят приложения за Ubuntu Touch? Или за Tizen, или за Firefox OS, или за Sailfish ?
За Android всички много бързо се научиха да пишат програми. Да, оплакват се - различни версии били, екраните имали различни размери, това било, онова било, но пишат софтуер. Искате ли софтуера ви да се продава (или там каквато друга цел сте си поставили), или не искате? И те казват - искаме. Ами щом искате - ще пишете. И пишат.

Според мен един голям производител/асемблатор да се заеме сериозно с разработката и рекламата на собствена Linux дистрибуция - и другите ще го последват. Понеже "трябва да се следва тренда, не трябва да оставаме назад" - не е ли така със всичко.

В момента незапознатите хора си мислят няколко неща:
- Как може нещо, което е безплатно, да е добро.
- Как може нещо, което е по-трудно за работа, да е по-добро.
- Някакви пичове си мислят, че могат да правят операционна система, и ходят да се бутат да се конкурират с големите.
- Във връзка с последното - "трябваше да дойдат Google, за да ви покажат как се прави Linux". Паднах от смях на това, като го чух.

В същото време - 400 милиона човека си били инсталирали Windows 10. Hoooollllly shiiiiit!
После "това били 25% от десктоп компютрите". Ааа, чакайте чакайте - тук не съм съгласен. Няма никакъв шанс общият брой на персоналните компютри в употреба да е 1.6 милярда, при 4 милярда интернет потребители. Това сега ще го оставя, но мисълта ми беше, че се манипулира общественото мнение, и то не отговаря на действителността. Със същият успех това може утре да бъдат 400 милиона Линукса. Защото това, което направиха Microsoft с Windows 10 е умопомрачително. Но те нямат и друг избор - особено при това високо ниво на пиратство. Абонамента е едно решение, и то в техния случай - добро.

Основната идея е, че всеки голям производител/асемблатор, който поиска, може да направи с GNU/Linux същото, което Google направиха с android. И това ще бъде нещо много добро, както за разработчиците, така и за потребителите. Ще бъде по-добро от сега, и от него има нужда. Няма да бъде същото, каквото Apple направиха с FreeBSD, понеже GPL ще ги задължи да публикуват кода. Да, пак могат да си разработват затворени компоненти, но в основата си ще бъде същото като на останалите дистрибуции, и ще бъде съвместимо с тях. Това е един доста приемлив свят, с балансирани интереси.

Всъщност, може ли да стане по-трудно за един Linux разработчик, от колкото е сега? Едва ли ще е толкова лесно, както за Windows или за Mac, но нали за това им се плаща на разработчиците - да пишат код.

За DRM - по една случайност, снощи, разглеждах сайта на Колибри. Разликата в цената на повечето книги въобще не е един лев, а е от порядъка на 30-40%. Ето:
http://www.colibri.bg/e-knigi/

Ами така е - не можеш да споделяш или препродаваш дигитално съдържание, в смисъл на песни/музика/книги. Особено да го споделяш - как така ще го дадеш на друг да го ползва, безплатно? Трябва да си плати и той за правото да го ползва. След като си е платил, може да го ползва доживот.

И аз много съжалявам, че повечето DRM не могат да се четат на Linux. За това обаче според мен е виновна огромната съпротива срещу DRM. Най-пресен пример - Firefox. Защо? Защо компаниите за стрийминг на музика/видео да не могат да излъчват по защитен начин произведенията?
Аз се абонирах за Netflix още щом разбрах, че е достъпен в българия, и си плащам всеки месец. Налага ми се да използвам Chrome, използвам го само за това. Има филми и сериали, които ми харесват, и искам да ги гледам легално. Искам създателите им да получат пари - не да ги крада. Какво са 16.30 лв. месечно?

Аз най-много ще се радвам да няма нужда от DRM, когато всеки започне да си плаща чинно за това, което ползва. Може обаче и да не го доживея.

От пиратството печелят само най-големите. Всяко пиратско копие на Windows е ухапване от бълха за Microsoft, и юмрук в лицето на Linux.
Така е и с музиката, филмите, книгите. Пазара се унищожава по този начин. Малките нямат никакъв шанс да пробият. Който е натрупал капитали преди разпространението на интернет, той продължава и сега да обира огромната част от парите, които изобщо се дават за бранша.
Пак са нужни издателства, музикални компании - иначе си поредния там, в интернет. Има и изключения разбира се.

И накрая - потребителя може да бъде набутан с 2 или 10 лв., ако си купи нещо, което в последствие не му хареса, докато производителите са набутани с милиони и милиарди от хора, които просто не желаят да си платят. За мен второто е много, много по-голям проблем.

Някъде бях чел за Open Source DRM. Не съм задълбавал, но ми се струва, че това би елиминирало повечето притеснения.

Тук обаче въобще не говорим за DRM. Когато софтуера се продава с хардуера, от него няма нужда. Ако все пак присъства, тогава и аз бих го определил като злонамерено.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 03, 2016, 22:15
За DRM - по една случайност, снощи, разглеждах сайта на Колибри. Разликата в цената на повечето книги въобще не е един лев, а е от порядъка на 30-40%. Ето:
http://www.colibri.bg/e-knigi/
Задача за домашна работа. Каква е причината книжно тяло на дадена книга да може да се предложи на цена по-ниска от електронният вариант?
(http://georgiev-bg.eu/tmp/drm1.png)
Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.

Ами така е - не можеш да споделяш или препродаваш дигитално съдържание, в смисъл на песни/музика/книги. Особено да го споделяш - как така ще го дадеш на друг да го ползва, безплатно? Трябва да си плати и той за правото да го ползва. След като си е платил, може да го ползва доживот.
Винаги си купувам физически носител. Музика, филми, книги, игри. След това мога да ги запазя за себе си (без значение дали компанията, която ми ги е продала все още съществува - защото много от цифровото съдържание си остава някъде на отдалечен сървър, който най-вероятно няма да ме надживее. Трябва ли да давам примери за закрити услуги?), да го подаря, да го продам. Защо да не мога да направя същото с цифровото съдържание? И ако нямам никакви права върху него, не трябва ли да е в ПЪТИ по-евтино и достъпно от физическото такова?

Аз се абонирах за Netflix още щом разбрах, че е достъпен в българия, и си плащам всеки месец. Налага ми се да използвам Chrome, използвам го само за това. Има филми и сериали, които ми харесват, и искам да ги гледам легално. Искам създателите им да получат пари - не да ги крада. Какво са 16.30 лв. месечно?
Нетфликс имат интересно собствено съдържание. Харесвам някои от техните неща. Но в България те не предлагат дори всички собствени неща. Днес се абонираш, защото си харесал нещо от каталогът им, утре обаче то изчезва от там поради... продадени права на някой друг разпространител. И това не е теоретична ситуация. На практика дори и да искам да гледам легално, няма как да го направя. Въпреки че съм си платил. 16 лева е примерно една книжка или пица с бири в компания. От друга страна, ако ги дам за „цифрово съдържание“ не съм сигурен, какво точно ще получа в крайна сметка и дали ще мога да го ползвам.


И накрая - потребителя може да бъде набутан с 2 или 10 лв., ако си купи нещо, което в последствие не му хареса, докато производителите са набутани с милиони и милиарди от хора, които просто не желаят да си платят. За мен второто е много, много по-голям проблем.

Ааа, чакайте чакайте - тук не съм съгласен. Няма никакъв шанс общият брой на персоналните компютри в употреба да е 1.6 милярда, при 4 милярда интернет потребители. Това сега ще го оставя, но мисълта ми беше, че се манипулира общественото мнение, и то не отговаря на действителността.

Втора задача за домашна работа. Медитирай върху горните два цитата от предишното ти мнение. Открий как подхождаш различно. В единият случай приемаш безусловно, че някои са „набутани с милиони и милиарди“. Дали всеки изтеглил ххх.mp3, би платил за файлът, ако нямаше друг избор или просто би махнал с ръка и подминал? Щеше ли всеки свалил yyy.avi, да отиде да го гледа на кино? Колко от тези хора щяха да проучат предварително за какво дават парите си и просто биха си спестили разхода?
А в другият случай „се манипулира общественото мнение“ по повод маркетингови сметки и хватки.
Само аз ли виждам два аналогични случая, в които всички сме манипулирани?

Пишеш, че пазарът се унищожава. Да, това е факт, но по съвсем различни причини. Пазарът се унищожава от DRM цифровото съдържание. Цените вече не се определят на пазарен принцип. Не се смята себестойност на продукта. Виж цените на филмите, всеки, без значение реалната му стойност, има една и съща цена. Монополът определя цената, а не пазара, не търсенето и предлагането. Подобно е положението и със софтуера, както и всяко цифрово съдържание.

*** за DRM!


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 03, 2016, 23:10
Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.
А ти къде виждаш в каталога на Колибри хартиена книга, която е по-евтина от електронната? Аз виждам 30-40% отстъпка на всяка книга.
И в Амазон колкото и пъти да съм влязал, не съм виждал електронна книга, която да е по-скъпа от хартиената.
Възможно е DRM да добавя към стойността, в зависимост от това кой притежава съответната технология. И какво от това? Ако някой иска, да си разработи собствен DRM.

Винаги си купувам физически носител. Музика, филми, книги, игри. След това мога да ги запазя за себе си (без значение дали компанията, която ми ги е продала все още съществува - защото много от цифровото съдържание си остава някъде на отдалечен сървър, който най-вероятно няма да ме надживее. Трябва ли да давам примери за закрити услуги?), да го подаря, да го продам. Защо да не мога да направя същото с цифровото съдържание? И ако нямам никакви права върху него, не трябва ли да е в ПЪТИ по-евтино и достъпно от физическото такова?
Ами то е по-ефтино. Да, не е 0. Някои можеш да си ги свалиш, например книги, и да четеш извън линия.
А физическите носители вечни ли са?

Нетфликс имат интересно собствено съдържание. Харесвам някои от техните неща. Но в България те не предлагат дори всички собствени неща. Днес се абонираш, защото си харесал нещо от каталогът им, утре обаче то изчезва от там поради... продадени права на някой друг разпространител. И това не е теоретична ситуация. На практика дори и да искам да гледам легално, няма как да го направя. Въпреки че съм си платил. 16 лева е примерно една книжка или пица с бири в компания. От друга страна, ако ги дам за „цифрово съдържание“ не съм сигурен, какво точно ще получа в крайна сметка и дали ще мога да го ползвам.
Да, тук такива са условията. За сметка на това, получаваш много повече съдържание, на цената на билет за кино. Ако не ти харесва тази услуга - избери си друга.
Когато си платиш за да гледаш нещо на кино или театър, пак веднъж имаш право да го гледаш - не при всяка прожекция.

Втора задача за домашна работа. Медитирай върху горните два цитата от предишното ти мнение. Открий как подхождаш различно. В единият случай приемаш безусловно, че някои са „набутани с милиони и милиарди“. Дали всеки изтеглил ххх.mp3, би платил за файлът, ако нямаше друг избор или просто би махнал с ръка и подминал? Щеше ли всеки свалил yyy.avi, да отиде да го гледа на кино? Колко от тези хора щяха да проучат предварително за какво дават парите си и просто биха си спестили разхода?
А в другият случай „се манипулира общественото мнение“ по повод маркетингови сметки и хватки.
Само аз ли виждам два аналогични случая, в които всички сме манипулирани?
И аз точно това препоръчвам на хората - проучвайте какво потребявате. Ако не го направите, не само можете да изгубите пари, но най-малкото ще си изгубите времето.
Тук не е въпроса, че само Пешо ще бъде набутан, ако stealth01 си изтегли филма от торентите. Не е въпроса дали Пешо, Гошо или Иван е набутания. Целия сектор е набутан, понеже не са постъпили едни пари, които stealth01 е трябвало да даде, но е решил, че може да си ги спести, понеже ще му се размине.
Ако на теб не ти е харесал филма, това не го прави лош. Гледал ли си го - гледал си го. Значи трябва да платиш.
Ако не искаш - подмини. Какъв е проблема?

Пишеш, че пазарът се унищожава. Да, това е факт, но по съвсем различни причини. Пазарът се унищожава от DRM цифровото съдържание. Цените вече не се определят на пазарен принцип. Не се смята себестойност на продукта. Виж цените на филмите, всеки, без значение реалната му стойност, има една и съща цена. Монополът определя цената, а не пазара, не търсенето и предлагането. Подобно е положението и със софтуера, както и всяко цифрово съдържание.

*** за DRM!
А какво да правят авторите на съдържание? Да се молят на потребителите за дарения ли? Какъв процент от ползвателите на свободен софтуер даряват пари на разработчиците?
Авторите са си в правото да изискват заплащане. Ако не те устройва - не потребявай.

П.П. Една качествена книга/песен/филм/програма е безценна. Парите, които ще дадеш, дали ще са 16 или 100, са просто нищо, в сравнение с едно произведение на изкуството. Ние може да не можем да го оценим, но това не значи, че то не е такова. Предлагам да не завиждаме на авторите, че са натрупали милиони и милиарди, и се чудят за какво да ги похарчат.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: lunarvalley в Oct 04, 2016, 00:20
чудесно!  :D
имаме си съперник на go_fire, поне по отношение на чаршафите  [_]3
барем живне тоз умрел форум


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 04, 2016, 08:21
(http://georgiev-bg.eu/tmp/drm1.png)
Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.
А ти къде виждаш в каталога на Колибри хартиена книга, която е по-евтина от електронната?
???
(http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/131/351/eb6.jpg)


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: Naka в Oct 04, 2016, 10:13
А какво да правят авторите на съдържание? Да се молят на потребителите за дарения ли? Какъв процент от ползвателите на свободен софтуер даряват пари на разработчиците?

Да.
Той Столман го беше измислил.
Каза следното - Монтирайте на всяко устройство по един бутон - Изпрати 1$ на автора. И ако ти хареса много натискаш бутона.

Но да заработи такова нещо, трябва да става изключително лесно. Например само с едно натискане на бутон. А сега даже разплащане с карта е изключително усложнено.
Да не говорим за банкови преводи. Ами ако трябва да се дарят $1 как става - Може би с СМС :o :o :o дето оператора ти взима 60% и за другият остава само $0.4  :o
 

Аз лично смятам че правата трябва да са много кратки, да кажем 5 години. А то сега е 50 -75 години. За всичко което е прясно да си печелят по нормалният начин, а за всичко което по-старо може да стане с 'бутона'.

Но може и това да са пълни утопии - не се знае как ще заработи.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: makeme в Oct 04, 2016, 11:39
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава?
Харесвам Linux и я ползвам. И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват. Не искам Linux да се нагажда към тях. И, изобщо не се е провалила. Развива се непрекъснато, макар и не в посоката, която имаш предвид.
+1

@zahari_bgr бая четене падна, братле :) , но накрая разбрах основната ти теза и според мен е невъзможна.
До колкото формулирам многото редове - искаш да кажеш, че ако всеки асемблатор/производител на хардуер започне да вади дистрота специално за неговите лаптопи (да речем), десктоп дистрибуциите ще разцъфнат (подобна схема на Андроид)...
Еми да, ама не... Това е доста голям ресурс, който трябва да се вложи и на дали някой ще го направи. Най-малкото ще оскъпи продукта (Линукс може да е без пари, но хората и времето не са). .....Но... Да кажем, че стане! Това означава сигурна гибел за тези устройства.
Виж един Андроид смартфон, колко време се поддържа от собствените си производители и сам ще видиш за какво говоря (после -> "купи си нов"). Чисто и просто модела на Уиндоус/Мак и на Линукс е различен при десктопите.
И пак ще цитирам колегата по-горе "И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват" - тази маса не ни трябва!!!
Имай предвид, че Уиндоус/Мак имат "Съпорт", а Линукс има "Къмюнити"! Лично за мен това е едно от най-големите предимства, НО за масата хора, това е огромен минус и това никога няма да се промени.
Иначе мисля, че всички тук носим твоя "патриотизъм" към ГНУ/Линукс и се радвам, когато някой като теб излее мислите си. [_]3 "Четиво, което с удоволствие чета :) "


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 04, 2016, 14:10
Към автора на темата...

Разсъждавате, но оставяте фактите настрана. А те говорят сами и описват съвсем различна картинка. Вече се спомена, че линукс управлява повече устройства отколкото всяка операционна система някога го е правила. Аз спокойно ще добавя, че в момента управлява повече устройства, отколкото изобщо са съществували.  Едва ли ще сбъркам особено.

Второто е, че последните няколко години Линукс се развива изключително бързо. Целият успех на Линукс се дължи изключително на доброволното сътрудничество на все повече програмисти. Казвам програмисти, а не писачи на код. Може би не сте обърнал внимание но това съсловие е съставено от особен тип хора. Те от самото начало се научават да работят в екипи, да разчитат на помощта си, да си сътрудичат по всякаккъв възможен начин. И почти всички те имат по-различно виждане за това, как трябва да се разпространява софтуерът и какви трябва да са лицензите за него.

Третото е поддръжката на хардуер. Помня дните си с Windows, помня ровенето в мрежата за драйвери, помня притеснението, когато нещо не тръгваше с поредния драйвер. И помня, че тогава не мислехме много за вируси, когато ги инсталирахме. Първо искаш машината да заработи, после се занимаваш с останалото.

Четвъртото, но според мен трябва да е на първо място е възможността да избираш. Чел съм изказвания за това, трябва ли да има толкова линукс дистрибуции. Една върху друга. Ми трябва. Правило е, че нещо се появява на този свят, просто защото има нужда от него. На някои хора нещо им липсва или искат да бъде по по-различен начин и вместо да донастройват и правят промени след всяка инсталация си сглабят дистро та да им пасва. Ако възможността да вземете нещо и да го направите свое и възможността да бъдете полезен с това на други ви се струва малка, можете да пренебрегнете изобщо целият ми пост.

Петата причина и сигурността. Ще започна със себе си, защото това е моята причина да избера Линукс. Докато още всички бяхме щастливи с ХР, аз също, взех, че вирусясах машината. Не ми беше зе първи път. Почти не съм ползвал антивирусен софтуер, защото ми слагаше много рестрикции, питаше ме прекалено често за всичко, дето правя, бавеше компютъра. Та карах без антивирусна. Беше времето на кракнатите програми, не че сега не е, на безплатните такива, малки, но доста полезни понякога. На варесите. Та май никой не се замисляше особено, когато дърпаше поредния кракнат софтуер и се надяваше да му заработи. Или пък поредната хитра, малка програмка. Ма че някой просто можеше да си вкара зловредния код в това нещо и да го пусне за всички под друга форма, рядко се замислях и аз и хората около мен, а някои изкарваха пари с този сифтуер. Та последния вирус ми взе здравето. За две седмици преинсталирах и се опитвах да почистя системата толкова пъти, че не мога да ги пресметна приблизително. Нищо не постигнах. Не се справи нито една антивирусна, дори прехваления Касперски. Дори не се стартираше със системата, ми трябваше ръчно да я пускам. Дори не мога да бъда сигурен, че изобщо не е било някаква мимикрия от страна на вируса. Казваше, че изтрива де що намери вирус, но след като приключеше работата си и рестартирам пробно, същото положение с антивирусната - отказ от старт със системата - и в добавка лудо въртене и чегъртане на харддиска. Просто вируса се разпространяваше отново върху висчки .ехе файлове. Накрая запълних всичко с  нули и се приключи с мъките. Помня, че от нерви и напрежение не бях много на себе си. Та такова нещо не бих допуснал отново да ми се случи. Здравето ми е по-ценно.
Още един пример, сравнително наскоро. Инсталация на Windows. Предишната инсталация се беше скапала и понеже не знаех кой, какво е бърникал по системата и е правел с нея, реших, че чиста инсталация е по-добре отколкото още ровене и ръчкане в системата. Отделен дял за данните. И грешката си беше моя. По принцип не разчитам на друго освен Линукс, за да създавам и променям дялове на диска. Но този път си казах, какво пък толкова може да стане! Човека искаше бившия Windows дял да се раздели на две и на втория да се инсталира и линукс. Речено сторено. Обаче вместо да направя това от линукс, реших лекомислено, че и Win-а ще се справи с простото разделяне на един NTFS на две парчета. Да, ама не. Windows-а така омаза дяловете, така ги преплете един в друг, че накрая от 1ТВ, системата ми казваше, че диска е повече от 5ТВ. Дяловече започваха от средата на някой друг, свършхваха на "невъзможни" места. Кошмар! Четири дена загубих, в опит да се възтановят някакви данни и част от тях се възстановиха, но аз започнах да треперя от нерви, а човека му писна и познайте какво. Наново, начисто, затриване на всичко.

Шесто ли стана?! Новите ОС на Майкрософт. Започна се с Вистата. Тотален провал, просъществувал само две години. Ядячка на ресурси, за производителност не можеше да се говори. Седмицата пооправи нещата, дори аз я ползвах известно време докато си тествах новата машина. Трябва да кажа, че беше сполучлива и стабилна система. За краткия срок, за който я имах инсталирана и я ползвах. Осмицата.... само три-четири пъти го пипал това нещо и видя ли го, просто вдигам ръце. Интерфейса ѝ не е направен за ползване от правещи нещо смислено хора. Десетката стана всеизвестна със официално принатите вратички за разни правителствени организации. С изпращането на данни за потреблението на системата и то такива, които нямат отношение към това. Например, какви файлове отваряте с текстовия редактор, каква медия имате и генерално обобщено, как изобщо се ползва машината и какъв софтуер има на нея. Някои неща се разбра, че могат да се изключат и да не се съобщава на Майкрософт за тях, но от времето на ХР, когато се опитвах да спра от потребителския интерфейс някои неща там, се оказа, че те продължават да си работят, въпреки това, което ми се казваше. Та трябваше да ги спирам да не се стартират като процеси, ръчно. Дори вече не помня, как се наричаше мястото там. System Administration или нещо такова. Та когато системата ми казва, че нещо е спряно, не ѝ вярвам особено. А не зная и дали ще се спарвя да спра, каквото трябва по друг начин, щото може изобщо да нямам контрол върху това. Майкрософт се обиграха доста. Също така, докато ползвах седмицата видях нещо, което не ми хареса. Освен моят потребител с администраторски права, имаше и още един също администраторски акаунт и грубите към които беше, не ми допаднаха. Не съм го създавал, не съм давал на друг да ми пипа машината. Не успях да го премахна. Предполагам, че положението с Десетката не е много по-различно.
Та, откакто съм с Линукс, общо взето почти не съм се замислял нито за вируси, нито за нещо подобно. Спокоен съм, системата си работи почти винаги, както очаквам. Много рядко да се появи някакъв проблем или нещо, което да ми губи времето. Най-много да внимавам малко повече, когато си имам работа с някакви джава програмки.

Седем и май ще приключа с това, макар че мога да пиша още доста. Не ми харесва как Майкрософт действат, политиката им, отношението им към "клиентите" им. Бих казал роби. Защото ползваш ли Windows може като цяло да забравиш за всякакви свободи. Започвам от лиценза, който ти казва, че купувайки си копието на системата, ти не купуваш него, а правото да я ползваш. Системата на компютъра ти не е твоя, а е един вид под наем. Също в последната десета версия се съгласяваш с това, че Майкросфт ще събира всички тези данни за потреблението на операционната им система, включително, какъв софтуер допълнително е инсталиран, как се ползва, с какви файлове се работи и прочее.
Също, сякаш нарочно го правят, когато се открие критичен за сигурността бъг, не можеш да гадаеш изобщо, кога ще се появи пач за отстраняването му. Може да стане и след месеци. А може и след години. Какъвто случай има. Седемнадесет години след официалното публикуване на сайта им за поредния бъг, се появява и пач за отстраняването му. По този въпрос няма какво повече да кажа.
Малко да кажа и за промиването на мозъци, купуването на журналисти, редактори на вестници или списания, за да публикуват внимателно написани статии. Хубаво е, че все пак ги хващат и си го отнасят. В САЩ, защото там все още има работеща съдебна система. За останалите държави дори не ми се споменава. За комисионните на посредници, политици, та и цели кабинети, само за да подновят договорите си с тях. По-лошото е, че всяка нова версия на системата им иска нов хардуер, за да работи и този хардуер остарява все по-бързо. ХР можеше да се ползва много време с доста широк диапазон машинария. Вече не е така. Това налага харчене на допълнителни пари за подновяване на "парка".
Друга част от политиката им, която ми е изключително противна е силовото налагане на някое положение, което им изнася. Първото ми известно такова беше с ХР, когато се появи Виста-та и после и Седмицата. Всички ъпдейти за ХР от ноември 2012 нататък все повече скапваха работата на системата, докато накрая наистина не можеше да се работи с нея. Силом принудиха доста хора да си закупят новите им системи, разбира се с нови машини в добавка поради по-горе споменатата причина. Силово накараха хората да си инсталират Скайп 4, въпреки че 3.8 вършеше чудесна работа и работеше прекрасно. Вероятно всички знаме м защо. Просто вече програмата не беше Р2Р, а всичко минаваше през сървърите им. Не ползвах Скайп много време след това. Да не споменавам пък безумно дразнещите бъгове специално в Скайп, които дори не зная дали са отстранени вече. Вероятно са, но не ме интересува. Това е нечии друг проблем

Последно ще посоча ситуацията в България. За милионите евра или долари, левове, ако щете, които се наливат в закупуването на лицензи и хардуер, офис пакети е ясно. Но една случка преди доста време ми отвори очите за друго. Рекета. Докато бях при един приятел да се видим за десет минути, на работното му място, той си прегледа уеб пощата, която ползваше за фирмена кутия и се засмя на едно имейлче пуснато от някоя от нашенските държавни ведомства. Предупреждаваха го да си сложи в ред лицензите за софтуера, защото на еди коя си дата щели да му минат на проверка. После с едно изречение спомена, че това било емфемизъм, който означавало просто да си приготви пари, за да им бутне, когато открият нелицензирания Windows, MSOffice и прочее. Та се подсмихна, защото ползваше линукс и свободен софтуер на всички машини в магазините.

Та, ако на някой не му е досадило да изчете всички тези брътвежи, може да добави и още нещо.
Мине ли разработката на системата в ръцете на компании и подобни структури, те неминуемо ще я прафасонират с времето така, че да обслужва техните цели.
Докато това е в ръцете на способни и мотивирани хора, отдаващи доброволно времето си за да бутат нещата напред, тя ще служи на всички по един начин.

Забравих за почти двата милиарда долара, които Майкрософт пръснаха неуспешно за до хулят с антиреклама Линукс и тогава OpenOffice. Жалка картинка беше това.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 04, 2016, 14:53
Ще вметна отделно, защото се зачетох в постовете и пропуснах нещо много важно, което друг е споменал. Не се сетих за него. Писачите на код и дали изобщо са способни да пишат за линукс.

Веднага си направих аналогия с един исторически факт, който се превърна в нещо ужасно. През тридесетте години, ако не се лъжа, на деветнадесети век, в САЩ ( ах тези американци, всичко при тях се случва  :D ) e имало нещо като две отделни гилдии/съсловия на лекари/лечители. Едните са били точно лечители. Ползвали са билки, отвари от разни корени, всякакви природни методи, за да се справят със някой здравословен проблем. Вторите се насочили към средствата предоставени от тогава започващата да се развива бурно химическа промишленост. Защо първите за почти изчезнали? Причината е в бързата реакция на химиците и лекарите, ползващи средствата им. Веднага се насочили средства и усилия в разпространението по всевъзможен начин на продуктите на химията, плащало се на лекари да я ползват, злословело се против другите, ограничавала се по най-долен начин дейността им включително с налагането на законни специални средства. Последния етап бил сливането на набралата мощ фармацевтична индустрия с образователната система. В университетите започнали да преподават по-различна медицина, залагаща изцяло на фармацевтиката, докато останалите методи не просто били полузабравени, а нямали право да преподават нещо друго.
Следствието... Според едно изследване в САЩ ( пак там ), в момента от който пациентът влезе в кабинета на лекаря до момента в който лекарят решава, какво лекарство ще му предпише, в почти 95 процента от случаите това се случва до шестата секунда.

Та, бях записал преди време да уча компютърни системи и добре, че не стана, щото сега кой знае къде щях да съм, забил очи в някой дисплей, пишещ код като побъркан за някакви две-три хилядарки на месец. Та нямам преки впечатления и, ако някой сподели ще е добре. Та подозирам, че що се отнася до програмиране, в почти всички случаи се говори за програмиране за Windows и другите ОС са споменати под линия.
Тук не зная как е, не зная и на запад как е. Но подозирам, че положението е подобно на това в здравеопазването. Просто така ги учат.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 04, 2016, 15:32
Всъщност писаниците ми нямат много смисъл. Майкрософт няма защо да го бори някой. Те сами ще се закопаят, ако не се променят.
За да илюстрирам, какво представлява компанията ето ви цитат от една статия преди почти осемнадесет години.

Цитат
Ted Stefanik, a bear of a man who tops six feet, arrived in Redmond with a grudging respect for the company. He was one of more than 30 Microsoft employees or ex-employees who agreed to be interviewed for this story, which was reported between March and August.

"In late 1991, I hated Microsoft with a passion," Stefanik says. Windows 3.1, an early version of its franchise product, "was such a piece of trash," he says with a purist's disdain. "The problem is, Microsoft doesn't stop when it comes out with a bad product. Microsoft focuses."

Ето и линка към статията.
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/business/longterm/microsoft/stories/1998/microsofta101898.htm


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 05, 2016, 17:23
Naka, нищо не е измислил Столмън. Когато е написал GPL, всички потребители са били програмисти. Освен това, софтуера се е разпространявал по такъв начин (предварително инсталиран, на физически носител), че е било сравнително лесно да се таксуват предварително. И през ум не му е минало, че след някакво време всички хора ще могат да си изтеглят директно на личните компютри всичко, и ще бъде невъзможно да им бъде наложено да заплатят. Деведесет и девет процента от тези хора не биха могли да допринесат по какъвто и да било начин, освен с онази конвертируема стока, наречена пари. Сега вече е нагазил много дълбоко, и няма как да се откаже, понеже това би означавало да бъде заличен от историята - Столмън е GPL, и GPL е Столмън. Това, което той предлага, на мен ми звучи сякаш си го е извадил от носа.
Заплащането не може да бъде доброволно - такава е човешката природа. Един на 100 го прави, а останалите 99 го смятат за глупак. Освен това, не смяташ ли, че е леко несправедливо, например ти да плащаш, а останалите тук да потребяваме без пари?
И пак "ако ти хареса много". Гледал ли си филма - гледал си го. Свалил ли си си песента - свалил си я. Прочел ли си книгата - прочел си я. Ползваш ли софтуера - ползваш го. Да, съгласен съм, че трябва да има пробен период, в който да не трябва да плащаш, или пък да може да си получиш парите обратно. Трябва да има механизми, по които да провериш какво точно купуваш, дали то би ти вършило работа и дали би ти допаднало. И такива механизми има. След като си направил своя избор - няма как да не плащаш. Да, съществува възможност след време да съжалиш за избора си, и да го смениш с друг, или просто да се разочароваш, но това е премерен риск, който важи за всичко и е субективен. Вредата е много по-голяма, когато хората са оставени да плащат, ама "ако искат".
Столмън има и друга идея - на творците да се плаща от държавния бюджет, от данъците на всички. Това е, предполагам, от лявата ноздра. Това е планова икономика, което всички много добре знаем как работи. Освен това, той подчертава, че разпределението на тези бюджетни средства не трябвало да бъде според популярността, а според някаква предварително установена схема, която пак трябвало да взима предвид и популярността (все пак), но не трябвало да има големи разлики във възнаграждението, примерно 1 към 100 или 1 към 1000 между Мадона и певицата в селската кръчма (той дава други примери, но самата идея е просто абсурдна).
Защо правата не може да са по-кратки - много просто, огромното мнозинство просто ще изчака 5 години, след което ще получи нещото без пари. Не е като да няма какво да прави през това време. Освен това, как ви се струва - днес книгата/песента/филма/софтуера е ваш, утре - държавата ви го отнема в обществена полза. Абсурдно е да се отнемат правата на живи автори. Което води и до другия проблем - живота на автора може да бъде преустановен предсрочно - заради което е и правилото за 70 години след смъртта му, за да не може да бъде убит за правата върху произведенията си - убиецът няма да доживее за да ги види в публичния домейн.
Така, че единственият начин да се разпространява софтуер под GPL и потребителя да се таксува за мен си остава заедно с хардуера. Ако някой има по-добри предложения - с радост ще ги очаквам.

makeme, да, правилно си ме разбрал, но когато споменавам Android, говоря единствено за начина на разпространение.
В момента Windows се поддържа 10-12 години. Windows 10 теоритично може да се поддържа и вечно, ако приемем, че вече е rolling release. Според мен обаче рано или късно Microsoft ще се отърват от него, тъй като мъкне много багаж със себе си.
Колко време се поддържат Linux дистрибуциите? Девет месеца, година и половина - до 5 години. Казваш, че производителите/асемблаторите ще спират поддръжката след 2-3 години, за да накарат потребителя да си купи ново устройство. Да, напълно е възможно, но не съм убеден. Епъл така ли правят? Аз до колкото съм чувал - доста стари (на 6 години) лаптопи са се обновили до последната версия (Сиера, или както там се казва). Освен това, ако различни производители/асемблатори възприемат този модел, тогава те ще се конкурират и по този показател - колко години софтуерна поддръжка предоставят. И накрая - винаги можеш да си инсталираш друга дистрибуция, когато времето на поддръжката изтече.
При телефоните обновяването е доста по-сложно, от колкото при десктоп машините. Ако някой производител/асемблатор пусне собствена дистрибуция, логично би било да следва механизмите на обновяване на десктоп дистрибуциите, които съществуват в момента. А и дори да възприеме стратегията с образите - ще му трябват само 2 образа, един за x86 и един за x86_64 (или дори само един - за x86_64) - няма да му трябват 100 образа (за всеки модел поотделно).

Наистина инвестицията е голяма. Според мен обаче, въпросните компании могат да си го позволят. Мисля, че ще има и полза за всички (освен за Microsoft, R.I.P). Въпроса е, че те са си добре и сега - защо да поемат този риск. Трябва искра. Или някаква заплаха. Или гаранция за успех. Трябва да повярват, че си струва.


4096bits, Не мисля, че оставям фактите на страна. Това, че Linux е разпространен на хиляди и милиони различни устройства е чудесно, но мен ме интересуват персоналните компютри, и поради това съм се съсредоточил върху тях. Всъщност, Linux, вече се продава заедно с повечето от тези устройства - не си го инсталираш ти - няма значение, че изходния код, а дори и образите, са достъпни за свободно изтегляне.
Да, Linux се развива, но както и колегите подчертаха - не в посоката, която на мен ми се иска.
Доброволното сътрудничество е много важно, но то отговаря само за 20% от кода - останалите 80% се пишат от хора на заплата. Дори и тази сметка да не е абсолютно точна - то се вижда кои програми се обновяват, колко често и какви са промените по тях.
Що се отнася до точка 4 - не казвам ли и аз същото във всеки мой пост? Защо мислите, че наличието на нови дистрибуции ограничава избора? Аз мисля, че само го увеличава.
Да, колкото повече се разпространява Linux, толкова по-апетитна хапка ще бъде за кибер престъпниците. Трябва ли поради тази причина да не искам да се разпространява?

Цитат
Мине ли разработката на системата в ръцете на компании и подобни структури, те неминуемо ще я прафасонират с времето така, че да обслужва техните цели.

А какви са техните цели? Не са ли да си продават стоката? Да печелят пари? Ако ще продават нещо, предпочитам това да е Linux.

Цитат
Докато това е в ръцете на способни и мотивирани хора, отдаващи доброволно времето си за да бутат нещата напред, тя ще служи на всички по един начин.

Ще служи на всички, но най-малко на тях, понеже тяхното време ще бъде заето с това да я разработват. Наистина ли не виждате нищо несправедливо в това едни хора да дават от себе си, без да получават нищо в замяна, докато други само да получават, без да дават от себе си? Или те са длъжни да се жертват.
Да, понякога на човек се налага да се жертва за идеалите си. Един път се жертва, втори път се жертва, на третия път тегли една майна и започва да си живее живота.

Нали не сте останали с впечатлението, че защитавам Microsoft? Не отричам обаче и правото им да продават своя продукт. Естествено се дразня, когато благодарение на подкупи техните продукти се купуват от правителството, с нашите пари, за всички компютри в държавните и общински институции, и им се усигурява монопол както там, така и като се поставят в зависимост гражданите. Или когато в училищата и университетите се преподава не текстообработка, например, а как да сме клиенти на една фирма.
Обаче не мога да си обясня, от къде на хората им хрумва, че могат да си свалят Windows, или който и да е друг продукт, от пиратски сайтове, и ей така да си го ползват - без да платят. Или - ами то е така, сваляш крака, слагаш го в папката, стартираш и то тръгва. Лъжем компютъра, нали - не крадем от жив човек. Конкуренцията и нея не я ощетяваме - какво, ако не реализира никакви печалби. Те са мръсни гадове - те са си виновни за това, че искат да печелят пари.
Аз не казвам непременно, че някой от вас така разсъждава, но така разсъждава масата, особено на изток.
Е, това аз не мога просто да го приема, и да си продължа. Или може би мога, но отношението ми към такива хора вече ще бъде по-различно.
Чудите ли се още, защо отношението на някои фирми е такова? Как няма да бъдат озлобени, като някой непрекъснато ги краде и им пречи да си продават продуктите?
Така, че не са виновни само Microsoft, или другите, които разработват и продават някакъв цифров продукт, не само те трябва да си коригират поведението.

Мисля, че няма смисъл да спорим дали хората, които пишат код за други платформи могат да пишат за Linux, или дали е по-лесно или трудно. Мисля, че всеки програмист, дори и да не е писал за Linux, може да се научи.

Не ми се иска да пиша за теории на конспирацията, понеже и без това този пост стана огромен, но все пак - науката е проверила лечебните методи, които човечеството е използвало през хилядолетията, и които са достигнали до наши дни. Установила е, че някои от тях не работят и ги е отхвърлила. Установила е, че други от тях работят, и те са станали част от официалната медицина. Установила е как точно работят, и е открила по-ефективни начини за получаване на ефективните вещества. Установила е точната дозировка, и начини как тя да се дава и усвоява по-ефективно от пациента.
Първо, и това май съм го казвал и преди тук - няма разлика между молекулите на едно вещество, независимо по какъв начин е получено.
Второ, няма злословене тук, има нещо, което работи, и друго, което не работи  - питайте Стив Джобс.
Мислите ли, че в домашни условия можете да си произвеждате лекарства и да се лекувате с тях. Ако сте толкова убедени - давайте. Моята препоръка обаче е да не го правите.
И пак стигаме до отричането на правото на хората да печелят пари за изобретенията си, като ги произвеждат, разпространяват и продават. За това ли са лоши - защото не ги раздават без пари? Спасил си живота на милиони, и някой идва, и ти казва, че си пе-де-рас, понеже продаваш лекарството, вместо да го раздаваш.

Най-голямата конспиративна теория е за съществуването на конспиративните теории, и нейната родина е Ръша, а не УСА. Чак обаче да се съмняваме в науката, да се съмняваме във фактите - това вече е прекалено. Това е единственото, в което не бива да се съмняваме - в собствените си очи. Лошото е, че не всеки разбира това, което вижда. Ами учете бе хора - няма значение на колко сте години. Няма значение, че когато е трябвало не сте, или че истината се е крила, за да се защити партията и комунистическата идеология.
Не вярвайте на всичко, или на първото, което чуете.

stealth01, Може би не съм се изразил достатъчно ясно, но това, което поисках, беше връзка към сайта на търговеца, където продава електронни книги, по-скъпи от хартиените. Това обаче вече е без значение, тъй като разбрах основната идея, и тя е грешна - DRM *не е* отговорен, ако цената на електронната книга е по-висока от тази на хартиената. Все едно някой да каже, че цената на хартията и мастилото има решаваща роля в крайната цена на хартиената книга.
Себестойността на самото копие разбира се влияе на крайната цена - тя не може да бъде по-ниска от него. Това обаче е само един от нейните компоненти. Крайната цена се определя много повече от търсенето и предлагането. И ако няма купувачи - колкото и да бъде сваляна, продавача няма как да реализира печалба.
В този смисъл, перфектно разбирам, как цената на хартиената книга може да бъде по-ниска от цената на електронната. Например, може да няма търсене за хартиени книги. Може самото отпечатване на книгата на хартия да е с цел реклама, а издателя да няма намерение да я препечатва, а да я продава само електронно. Аз например така бих направил.
Всъщност, електронната книга има много предимства, и определено е по-добрия продукт. Това струва ли си да го обсъждаме изобщо? Да, има колекционери, които държат да притежават физическа книга. И може би винаги ще ги има, но те нито са, нито някога повече ще бъдат мнозинство, или дори значителна част от читателите.
Супер много излязох от основната тема, но ми се иска да кажа, че хората, скандиращи лозунги за горене на книги, и цитиращи "451 по фаренхайт", по неизвестна причина често забравят едно от основните послания на тази книга - няма значение под каква форма е разказана историята, а нейното съдържание.
Така че аз се чувствам перфектно - имам си Netflix, имам си Amazon Kindle, имам си всичко - с едно натискане на бутон. Това е супер лукс, на цената на няколко часа нискоквалифициран труд.
Вижте какви са цените на книгите - 5 лв., 7 лв., 13 лв., 15 лв. - какво е това, скъпо ли е, обир ли е? На цената на няколко часа нискоквалифициран труд! Колко още по-ниски трябва да бъдат? Безплатни? Това вече е подигравка. Наистина ли няма стойност в написаното? Тогава защо си губите времето да го четете.

П.П. Приемам съвети как да се изразявам с по-малко думи, и в същото време хората да ме разбират. Пратете ми демо, със съкратен текстът на този пост, и ценоразпис. :)

П.П.П. Крайните цени на книгите са ниски, понеже се определят от издателството. Ами ако се определяха от търговците на дребно? Всъщност, има и такива - наскоро под пост на Наков някой беше коментирал, че една от книгите му, която той продава за 25 лв., или нещо такова, на пазара в Пещера се продавала за 100. Така, че дали са толкова зли издателите? Все пак, не можем да кажем, че не се съобразяват с финансовите възможности на населението. А за най-бедните има и библиотеки - физически, а в западните страни - и електронни. В България за съжаление си нямаме такава библиотека - пиратските сайтове обезсмислят едно такова начинание.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 05, 2016, 18:17
stealth01, Може би не съм се изразил достатъчно ясно, но това, което поисках, беше връзка към сайта на търговеца, където продава електронни книги, по-скъпи от хартиените.
Тази тема е много по-вероятно да съществува по-дълго от конкретна връзка към сайт на търговец. Картинката е доста по-удачен избор в случая. Това не е еденичен случай, подобни „парадокси“ има както при българските издатели, така и в чужбина. Това е амазон, романът спечелил последната награда Хюго - киндъл версията е 11,99$, а мека корица е 11,93$:
(http://georgiev-bg.eu/tmp/drm2.png)

Това обаче вече е без значение, тъй като разбрах основната идея, и тя е грешна - DRM *не е* отговорен, ако цената на електронната книга е по-висока от тази на хартиената. Все едно някой да каже, че цената на хартията и мастилото има решаваща роля в крайната цена на хартиената книга.
Ами... не си прав. За съжаление, обаче, не виждам смисъл да водя диалог с теб. Бъди жив и здрав!

Който се интересува може да потърси информация какви пари се плащат за „права“ на адобе за DRM-а, както за софтуер, така и за хардуер. Разбира се, няма официален ценоразпис, но има достатъчно мнения на занимаващи се с това хора.

П.П.П. Крайните цени на книгите са ниски, понеже се определят от издателството. Ами ако се определяха от търговците на дребно?
:D :D :D Ако се опитваше да мислиш над чуждо мнение, бих обяснил как всъщност цените наистина се определят от търговците на дребно...

Препоръчвам да си пазарувате книгите директно от издателствата. На физически носител!


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 05, 2016, 19:13
Ами решението е свободен DRM. Всички ще са свободни да го имплементират и няма да струва нищо. Но някои пак няма да са съгласни, понеже ще трябва да си плащат чинно за всяко копие, нали? Това е ключовото - определени хора искат да потребяват всичко - неограничено и безплатно.
Но пак казвам - това няма нищо общо с дискусията за Линукс и производителите/асемблаторите на персонални компютри - то е (единствената, според мен) алтернатива на DRM.
Отвори ти една тема за DRM, изложи там вижданията си, и да дискутираме. Кажи ми как греша и как всичко не е за авантата. Обаче очаквам и да предложиш начин, при който да няма DRM и да бъде сигурно, че в 99% хората, които потребяват даден цифров продукт, са заплатили за тази си привилегия, предоставена им от авторите, които са били така добри да създадът това благо и да им го предоставят.
Ето, аз го направих толкова лесно за теб, като пръв изложих вижданията си. След като съм толкова грешен, тогава сигурно би ти било изключително лесно да ме смачкаш. По същият начин, както пиратите на интелектуална собственост мачкат авторите и издателите - "даваме ти 3 години да продаваш книгата си, след което тя е обществена собственост". Или 3 часа. Или минус 3 часа - 3 часа преди премиерата на филма.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 05, 2016, 19:33
Всъщност има доста общо. До колкото разбрах идеята ти е всеки хардуер да идва обвързан с конкретен софтуер (пък бил той и linux базиран). Това е грешно на толкова много нива, че дори няма смисъл от коментар. На практика, това което искаш е вид DRM. Корпоративен софтуер върху корпоративен хардуер!? Анатема бе!

Единственият, който говори за аванта в тази тема си ти! Никой друг не говори за „безплатно“ и стойност „0“. Аудиторията тук е друга. Разбери, има хора, които не ползват linux, защото е безплатен, а защото дава свобода! Опитай се да осъзнаеш разликата!


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 05, 2016, 19:45
Изглежда основният въпрос е правенето на пари и трябва ли да се пише софтуер, който да се дава, а не да се продава? Не зная, защо си мислите, че тези, които допринасят с доброволния си труд в развитието на линукс, пък на който и да е било друг софтуер, би трябвало да мислят за печалбата, която пропускат да направят. Че и да си губят съня заради това, да се чувстват онеправдани, използвани, заробени, каквото там. Те го правят с кеф, правят го, защото искат. Да даваш без да искаш в замяна в днешния свят, в който ни се втълпява търговския манталитет за всичко в живота ни, е нещо достойно. Питайте ги и ще видите дали мислят, че някой ги ограбва. Още, ако си изкарват парите по друг начин и семейството им живее добре, какво им пука, че в свободно време сядат и пишат код за нас. Аз бих го правил.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 10101 в Oct 05, 2016, 20:57
Изглежда основният въпрос е правенето на пари и трябва ли да се пише софтуер, който да се дава, а не да се продава? Не зная, защо си мислите, че тези, които допринасят с доброволния си труд в развитието на линукс, пък на който и да е било друг софтуер, би трябвало да мислят за печалбата, която пропускат да направят. Че и да си губят съня заради това, да се чувстват онеправдани, използвани, заробени, каквото там. Те го правят с кеф, правят го, защото искат. Да даваш без да искаш в замяна в днешния свят, в който ни се втълпява търговския манталитет за всичко в живота ни, е нещо достойно. Питайте ги и ще видите дали мислят, че някой ги ограбва. Още, ако си изкарват парите по друг начин и семейството им живее добре, какво им пука, че в свободно време сядат и пишат код за нас. Аз бих го правил.

++++++50  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3
Най накрая сложи на правилното място, по правилен начин ТОЧКА,  на дискусията.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 05, 2016, 21:25
Ако прочетеш внимателно какво съм писал, казвам, че:
Тук обаче въобще не говорим за DRM. Когато софтуера се продава с хардуера, от него няма нужда. Ако все пак присъства, тогава и аз бих го определил като злонамерено.

Този, който говори за аванта, си ти.
Не мога да дам на приятел книга, която ми е харесала, не мога и да я подаря. Ако не ми хареса, не мога да я продам на някой, комуто ще допадне за 2 лева. Електронните книги са абсолютно безполезни, щом са натоварени с DRM. Файл за еднократна употреба. Все още без реклами.
Такова е положението с повечето цифрово съдържание. Отказвам да наливам пари в тая черна дупка! Помислете добре, ако ви се случи да платите за съдържание, върху което нямате никакви права!
*** за DRM!
Да, не можеш - можеш само да я ползваш. Причината за това е фактът, че при наличието на интернет, това произведение може и *се разпространява* за часове. Край на продажбите. В държавите, където законите и/или правителството не преследват това - никой повече не си я купува, а всички си я свалят без пари. Справка - държавата, в която живеем. Друга справка - Китай, 500 милиона интернет потребителя - 500 продадени копия на Microsoft Windows. Как е необятният китайски пазар, а? Никакъв пазар не е - лев не можеш искара от цифрово съдържание. Кое сега унищожава пазара, DRM ли?
И защо си се съсредоточил толкова в DRM? Нали ползваш само свободни продукти?  Нали не ползваш пиратски продукти?
Нямаш абсолютно никакви права върху чуждото. Единственото, което имаш е това, което създателя на нещото ти даде. Същото е и със свободния софтуер - създателя му ти дава тези права чрез лиценза.
Ако е казал, че за ползването на нещото трябва да заплатиш 16 лв., значи трябва да заплатиш 16 лв, или 100, или колкото е казал - в противен случай не потребяваш. Той вече си прави сметката, в зависимост от това колко хора потребяват, дали ще намали цената, дали ще я увеличи, или ще я запази същата. И ако каже, че хартиената книга ще струва със 6 цента по-малко от електронната - значи ще струва толкова. Ти си прецени - хартиена ли искаш, или електронна. Няма връзка с цената на хартията и мастилото, или на DRM. Колкото каже автора, или издателя, или който има правата на разпространение - толкова ще струва. Може да реши, че ще струва със 6 цента повече, или със 60 цента, или с 6 долара.
Не схващаш ли как работи свободният пазар?

Корпоративен софтуер върху корпоративен хардуер - а сега как е? Само където не е от една корпорация. Аз предлагам нещо по-добро от сегашното, нещо по-добро от тоталната доминация на Windows.
Ако ще продават нещо, предпочитам това да е Linux.
Както написах и в първият си пост, най-добре би било компании като Canonical и RedHat да поемат разработката. Те обаче не са в състояние да се справят. Някой трябва да налее сериозни пари в тях - което просто няма да стане.

4096bits, Хората, които разработват свободен софтуер без да получават заплащане, не го правят, за да можем аз и ти да го ползваме. Те го разработват за да го ползват самите те (да, сигурно има едно и две изключения). Когато го пуснат под свободен лиценз, целта в повечето случаи не е да го подарят. Смисъла да го направят е, за да участват и други хора в развитието и разработката му. В този смисъл, хора, които даже бъгове не докладват, са от абсолютно никаква полза не само за разработчиците, но и за останалите потребители.
За това и никой не убеждава никого да изоставя Windows и да ползва Linux. Е, има хора, които го правят, аз също съм го правил, но като ти дойдат на главата "защо това, защо онова" и решаваш, че не е за теб тая работа. Ако пък е - супер.

Хората, които пишат свободен софтуер никой не ги ограбва. Те са избрали да го правят доброволно, или в повечето случаи - някой им плаща. Предимствата на свободния софтуер за мен нямат нищо общо с цената - къде четете различно.
Те обаче го правят за себе си, и на повечето хора, в повечето случаи, им е през оная работа за потребители като мен и вас. За да пишат повече, по-качествен код, и за да им пука за такива като нас, трябва и ние да им дадем нещо, нещо, което на тях им е нужно.
И сега - какво да бъде това нещо? Картофи трябват ли им? Яйца? Не, не - хората са измислили нещо по-добро, универсална стока, която може да се превърне и в домат, и в яйце, и в още много други неща.
"Пари" не е мръсна дума.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 05, 2016, 21:57
Тук се върти една думичка, която изобщо няма място в каквото и да е, свързано с доброволни начала. Думичката "трябва". Някак задължаващо ми идва. Обременяващо. Налага ми тежест, която не искам да нося.
Защо не питате Ленус Торвалдс, колко мисли, че трябва да му се даде за написването на онова малко нещо наречено Майникс, което доведе до такава революция? По долар на парче хардуер на който върви? По петдесет цента?

Знаете ли как ми звучи всичко до тук. На семейство, в което майката казва на бащата, дай ми десетарка и ще правим секс тази нощ и ще бъда мила и нежна. На сутринта бащата казва на всяко от децата, пожелайте ми успешен работен ден и дайте по една целувка и ще си получите джобните за днес.

Питайте хората тук, които отговарят компетентно на такива ламери като мен по някои от затрудненията, които имат от време на време със системите им, колко искат за това. Питайте ги, защо го правят. И колко според вас трябва да им се даде. На всеки един.

 


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 05, 2016, 23:03
Лицензите трябва да се спазват от всички. В противен случай, утре някой може да реши, че може да не спазва GPL, а вярвам, че никой тук не иска това.
GPL е онова, което защитава Линукс да не бъде затворен, в описаната от мен схема за разпространение.
Не знам защо натоварвате думата "трябва" с някакви негативни значения. Например, за да ям, най-малкото трябва да отида до хладилника, да извадя нещото, да го стопля и да си го сложа в устата. За да има нещо в хладилника, което да извадя, трябва... За да има хладилник, трябва...
И когато хората са организирани в общества, което се е доказало като по-добро от това да живеят в джунгла, за да живеят в мир и да имат полза от съвместното си съществуване, трябва заедно да приемат правила и всички да ги спазват.


П.П. Я аз да отида, и да прочета правилата на форума - да не взема да ги наруша неволно - незнанието не ме оправдава. Не се базикам с вас - просто ми хрумна...


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 05, 2016, 23:32
Не обичам да спазвам правила. Не обичам да съм част от множеството и да с изгубя в него.
Та, ако се замислите за английския език, в него има две отделни думи, които тук се превеждат в повечето случаи точко като "трябва". Едната е със значение на трябва, длъжен си, другото е идиом и е със значение на трябва, необходимо е, желателно е.

Тук също си ги имаме нужните думи, които използвах един ред по-нагоре, но подбраната от вас "трябва" внушава точно това, което споменах в предишния си пост.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: makeme в Oct 06, 2016, 11:32
@zahari_bgr мисля, че нещо си се объркал за "продукта" Линукс. От всичко изписано от теб разбирам, че искаш да превърнеш Линукс в МакОС.
Искаш ОС да е Линукс базиран и да се защитава с чаршафни лицензи ~> МакОС (Юникс е подобен на Линукс или обратното :) )
Искаш полирана графична среда и изместване на Конзолата на заден план -> МакОс
Искаш да се продава с устройствата -> МакОС

Пак казвам най-хубавото нещо на свободния софтуер и софтуера с отворен код, е "къмюнитито" (общността). Аз не съм програмист и не мога да допринасям за кода, но мога да показвам на по-начинаещи от мен, как се работи със системата (мини маркетинг :) ),  мога да репортвам бъгове и още купища дребни неща, които ме правят щастлив и макар и нищожен, все пак е някакъв принос.
Относно парите, в момента е модерно да си богат, известен програмист, ако може и новия Mark Zuckerberg, но това не означава, че всички програмисти работят винаги за това. Напротив!
Относно "авантата" - в днешно време има купища софтуер (платен, безплатен, уж безплатен...) и ако за всичко трябва да плащаш и нямаш безплатна алтернатива, ти трябва да си милионер. За пример ще ти дам Линукските дистрибуции. Какво е Дистрото: Ми това е сбор от страшно много софтуер, разработен от множество хора. Я сега си представи всеки да си лепне ценичка на своето.... :)
Замисли се това устройство дето искаш да вади парите на Линукс на колко хора ще трябва да разпредели тези пари (Или ти под Линукс дистрото разбираш само кърнела. Ако е така- тези програмисти на асемблиращите компании, ще имат да пишат :) ).Просто разбери, че моделът е друг.




Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 06, 2016, 13:03
Освен че моделът е друг, този модел работи. Когато нещо работи, не е много умно да го бараш по-надълбоко. Ти направо искаш да промениш цялата концепция. Знаеш ли колко компании са се срутвали, заради нещо радикално, което са променяли в продуктите/услугите си.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 06, 2016, 18:27
И защо си се съсредоточил толкова в DRM? Нали ползваш само свободни продукти?  Нали не ползваш пиратски продукти?
Защото ти това рекламираш, а аз обяснявам, че DRM пречи. Дадох лични примери. Купувам си книги, филми, игри на физически носител, защото DRM пречи - не мога да ползвам цифровите варианти.
И ползвам свободен софтуер, навсякъде където хардуерът ми позволява. Защото да вържеш хардуер с конктретен софтуер (пък бил той linux) в някаква „еко система“ също е един вид DRM силно ограничаващ възможностите.

Нямаш абсолютно никакви права върху чуждото. Единственото, което имаш е това, което създателя на нещото ти даде. Същото е и със свободния софтуер - създателя му ти дава тези права чрез лиценза.
Затова избирам свободният софтуер. Защото дава повече права, повече възможности. Смятам, че хората тук са напълно наясно с това.

Ако е казал, че за ползването на нещото трябва да заплатиш 16 лв., значи трябва да заплатиш 16 лв, или 100, или колкото е казал - в противен случай не потребяваш. Той вече си прави сметката, в зависимост от това колко хора потребяват, дали ще намали цената, дали ще я увеличи, или ще я запази същата. И ако каже, че хартиената книга ще струва със 6 цента по-малко от електронната - значи ще струва толкова. Ти си прецени - хартиена ли искаш, или електронна. Няма връзка с цената на хартията и мастилото, или на DRM. Колкото каже автора, или издателя, или който има правата на разпространение - толкова ще струва. Може да реши, че ще струва със 6 цента повече, или със 60 цента, или с 6 долара.
Не схващаш ли как работи свободният пазар?
Аз съм наясно как работи свободният пазар. Някой предлага стока/услуга за Х лева. Друг търси въпросната стока/услуга. Но тя не струва Х лева, докато някой не плати толкова за нея. Тоест една стока/услуга толкова, колкото някой плати за нея. Свободният пазар е договор между продавач и купувач. Той не е едностранно решение на продавача. В противен случай говорим за монополни или картелни структури налагащи определена цена. И принципно това е извън закона. Но кой го *** за някакви си закони и права на потребителите... Само държателите на права имат достатъчно пари да прокарват лобистки закони в своя полза.

DRM е инструментът, чрез който се налагат порочни търговски практики. Единственият рационален избор на потребителите е да го бойкотират, ако искат да запазят правата си. И още по темата за DRM в ел.книгите:

Цитат
Така обаче елекронните книги не могат да бъдат евтини. Някога и аз вярвах в това, дори съм спорил публично по темата, но грешах – не знаех достатъчно тогава.
Цитатът е от http://knigolandia.info/book-review/elektronnite-knigi/ ($2)


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 06, 2016, 19:50
 До интересни неща може да се стигне с тази логика. Значи, ако Софийска вода каже, че кубичен метър вода струва 11.50лв. плащаш или не ползваш? Ако производителите на зърно заковат цената на 2200лв/тон, плащаш 6 лева хляб или не ползваш? Ами, ако банката, от която си взел кредит за да си ремонтираш лятото жилището вдигне лихвата на 40%, плащаш ли?


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 07, 2016, 14:17
Не разбирам защо смятате, че наличието на дистрибуции, разработвани от Asus, Lenovo, dell или друг производител/асемблатор на персонални компютри, по някакъв негативен начин се отразява на дистрибуциите, разработвани от общността.
Все едно да кажете, че съществуването на RedHat или Canonical ви пречи. Къде остана свободата? Те съществуват вече много години, което не е спряло останалите да създават дистрибуции - напротив, помогнало им е.
RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.
Кой спонсорира Linux Fondation, Document Fondation, Mozilla Fondation. Не са ли Dell, IBM, HP?
Мисля, че не осъзнавате докрай какво допринася за съществуването на Линукс, такъв какъвто го познаваме през 2016 г.
Когато си купувате устройство, задвижвано от Линукс, например рутер, да не мислите, че Линукса в него е безплатен? Безплатен е за производителите на рутера - те са го променили, така че да изпълнява нужните задачи, и са добавили към крайната цена. Това важи и за всяко друго устройство.
Безплатно е това, което всеки сам си инсталира. Ако ти го инсталират в сервиз - това пак струва пари.
Да, все още смятам, че ако производителите/асемблаторите на персонални компютри започнат да включват свои или чужди Линукс дистрибуциии в персоналните компютри, това ще съживи Линукс. Даже бих стигнал още по-далеч като кажа, че това би съживило и персоналните компютри като цяло.
Другата възможност, която вече се разглежда сериозно и която наистина не е от полза за потребителя, е изнасянето на всичко в мрежата. Ако допуснем десктоп да умре, тогава единствената алтернатива остава само това, от което тук се опасявате.
А пазарната икономика е най-доброто, до което човек е достигнал до момента. И не - цялото човечество не сме едно семейство. Говорите за "доброволно", но в същото време не давате на другия човек никакъв избор.
Какъв избор има средностатистическия потребител, освен да си купи Windows? Какво друго се предлага, освен MacOS? Линукс предлага ли се? Не.
Софтуера много се различава от всичко останало. Той никога не е напълно завършен, винаги е в процес на разработка. За това и свободният софтуер работи, макар, че си има граници до къде може да стигне само с "доброволни начала" (както писах по-рано, тези доброволни начала в повечето случаи са водени от егоистични, а не както вие мислите - аутроистични подбуди).
Останалото "цифрово съдържание" е завършено и е продукт на своите автори. Вие няма какво да допълните към една книга, една песен, или един филм.
Но хайде - спирам, че пак започва да става дълго, а искам поне да го прочетете.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 07, 2016, 17:46
Граници, докъде може да стигне ли?! На това искам обосновка. Линукс десктоп средите като KDE, Gnome и останалите дават тон за песен. От Apple какво направиха преди доста време? Сегашната Mac OS е *nix базирана. Защо? Windows! Колкото и да се опитваха да правят иновации, не им се получи. Сега започват да внедряват малко по малко идеи които от години ги има в графичните среди за линукс. И точно тези среди определят границите, които останалите две споменати системи има да гонят тепърва. За Mac OS всъщност не мога да твърдя нищо със сигурност защото само един път за две минути съм пипал такова, но Майкрософтските ги зная до болка.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 07, 2016, 21:44
Не разбирам защо смятате, че наличието на дистрибуции, разработвани от Asus, Lenovo, dell или друг производител/асемблатор на персонални компютри, по някакъв негативен начин се отразява на дистрибуциите, разработвани от общността.
Имах едно време abit (ако се не лъжа) дънна платка, която идваше със собствена линукс дистрибуция. Едва ли е нужно да споменавам, че беше тотално безсмислена и неизползваема.
На PC пазара леново на няколко пъти се издъниха, че заедно с уиндоуса, който идва инсталиран са добавили разни „екстри“, които дори бяха трудни за премахване. Представи си какво ще се случи с една отворена система, която някой е бъзикал предварително. Степен на сигурност минус безкрайност.
На мобилният пазар положението вече е трагично. Виждал ли с какво идват ксиаомитата? MIUI-то, което е инсталирано там е бъкано с всякакви лешове, а няма как да тръгнеш да го сменяш без да си направиш акаунт. Ей такова нещо няма да си купя никога!

RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.
Кой спонсорира Linux Fondation, Document Fondation, Mozilla Fondation. Не са ли Dell, IBM, HP?
Това е така, но спонсорирането и директно пренасянето на корпоративна „култура“ са коренно различни неща. Защото докато линукс се стреми да е отворена система, предлагаща възможности, корпорациите се стремят към затваряне и монетизиране на ресурса на всяка цена.

Да, все още смятам, че ако производителите/асемблаторите на персонални компютри започнат да включват свои или чужди Линукс дистрибуциии в персоналните компютри, това ще съживи Линукс. Даже бих стигнал още по-далеч като кажа, че това би съживило и персоналните компютри като цяло.
PC-тата умират. Да, ще остане един професионален сегмент и няколко геймъра, играейки стари игри. Няма да стане утре, но бъдещето е на малки мобилни устройства с изнесени извън тях интерфейси. Но това е друга тема.

Другата възможност, която вече се разглежда сериозно и която наистина не е от полза за потребителя, е изнасянето на всичко в мрежата. Ако допуснем десктоп да умре, тогава единствената алтернатива остава само това, от което тук се опасявате.
Алтернатива винаги има. Ако не ползваш затворена корпоративна екоситема, никой не може да ти наложи да подариш данните си. Осигуряваш си собствен хостинг (облак по ново му), криптираш си вътрешните комуникации по желание и т.н. Отворената система ти гарантира сигурност, гъвкавост, на цената на знания или пари (пак повтарям, понеже имаш навика на пропускаш точно това, всичко се плаща). Просто трябва да разбереш, че корпоративните екосистеми не са правилният начин да се случват нещата.

А пазарната икономика е най-доброто, до което човек е достигнал до момента. И не - цялото човечество не сме едно семейство. Говорите за "доброволно", но в същото време не давате на другия човек никакъв избор.
Продължавам да се учудвам, че продължаваш да говориш за „пазарна икономика“, но по някакви си твои разбирания :D
Кой човек няма избор? За твореца ли говориш? Да, той също, както и потребителя, няма избор освен да продаде прозведението си на съответната индустрия.

Какъв избор има средностатистическия потребител, освен да си купи Windows? Какво друго се предлага, освен MacOS? Линукс предлага ли се? Не.
Аз отдавна спрях да „предлагам“ линукс. Отвореният код не е за всеки, а за да го ползваш пълноценно трябва да го разбереш. Философията, която стои зад него 8) Ето, ти например хал хабер си нямаш, какво е линукс, отворен код, отворени стандарти. Не, че парите не играят (тук също си има бизнес модел, който учудващо за много хора продължава да работи толкова години), но те не са основната движеща сила.

Ще се отплесна малко (темата е доста благодатна ;D). Слушах едно интервю с наш журналист, отразяващ олимпиадата и представянето на нашите спортисти. Колко пари се дават за спорт и съответно резултатите. Той също се отплесна, но по темата разказа за Петър Стойчев, който като служебен министър на спорта казал, че хората не идвали при него за да говорят за спорт, а за пари.

Цитат
„За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари“
Намерих го ей тук - http://www.mediapool.bg/petar-stoichev-spira-parite-za-oligarsite-v-sporta-news205617.html

Парите не са лошо нещо, но не са това, което дава идеи, което вдъхновява творците , което те кара да създадеш нещо по-добро. Парите са просто лесна за съхранение и размяна стока (малко по-сложно е там, но за тази тема е достатъчно като дефиниция).

Останалото "цифрово съдържание" е завършено и е продукт на своите автори. Вие няма какво да допълните към една книга, една песен, или един филм.
Помисили повече над това. Няма смисъл да се обясняват още една порция очевидни неща.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: ddantgwyn в Oct 08, 2016, 00:51
Все едно да кажете, че съществуването на RedHat или Canonical ви пречи.

...

RedHat и Canonical са едни от основните двигатели на Линукс в наши дни.

...

Но хайде - спирам, че пак започва да става дълго, а искам поне да го прочетете.

Всъщност, на go_fire Red Hat определено му пречат (здрасти, Гого :)), мен Canonical ме дразнят, така че не бъди чак толкова категоричен в твърденията си  -- вредно е за простата.

Между другото, имаш ли представа колко отворен софтуер е бил използван в комерсиалния такъв, което означава, че GPL е брутално погазен? И има ли лесен начин да го докажеш?

Колкото за прочитането -- прочетох те, ама за какво ли ми трябваше на баир лозе ::)


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: go_fire в Oct 08, 2016, 02:12
Настана събота.
===============

А сега дисекция.

Цитат
За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...

...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.

Ами това вече беше факт. Двата най-големи тайвански производители го бяха осиновили. Това бяха Ацер (Ейсър, Acer) и Асус (Ейсъс, Asus). Но това не помогна. Специално историята на Асус е много поучителна.

Цитат
Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.

Ами това просто няма как да се случи. Юникс винаги е бил ОС за „шир потреба“, казва го дори името му. Столман през 1983-та год. не случайно се насочва точно към него.

Но случая на Линукс е още по-тежък. Той от първия си ден е писан, създаден, за да е домашна ОС. Това, че става за сървър е просто страничен ефект от наследството, на което стъпва и избоялия Интернет. Още преди първия си ден това ядро е досифицирано. По-късно се шиндошира, за да стигнем до днешните времена, когато се омацва. Точно срещу тези неща и скачаме непрестанно. В действителност например неща като Авахи и Sd са резултат на омацването. Sd не е svhost, както Linux Journal се опита да внуши.

Цитат
Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.

Това е платформата, точно поради страничния ефект на Линукс. Тези един до 2% дето стабилно поддържаме почти 20 години са точно от разработчици/администратори.

Цитат
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.

Ако беше журналист, щяха да ти дърпат ушите. Такива дълги, объркани изречения, не трябва да съществуват. Нищо, че аз имам и по-зле.

Тук навлизаш в територията на моите дипломи. Въпроса е много прост. Поробването носи винаги повече лична полза. Това си е аксиома. Просто е така. Но алчността не е толкова безпроблемна и безоблачна. Проблема е, че тя е дарвинизъм, „закона на джунглата“. Винаги ще има някой по-алчен от теб и ти ще пропаднеш. Уилям Гейтс Трети има какво да изплаче по този въпрос. Съперника му Стивън Джобс също щеше да реве гороломно след някоя друга година, ако небесата благосклонно не ни бяха лишили от присъствието му. Всъщност той вече го бе изживял.


Цитат
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.

Това изказване със сигурност не се отнася до начина на разработка.

Цитат
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.

Това доста отдавна не е факт. Цената на тази ОС е вече отрицателна. Това не е в смисъл, че М$ не прибират пари. Напротив. Но целият шпионски боклук, който ти инсталират прави компютъра ти субсидиран. Точно същия случай е и на Андроид, с разликата, че в Андроид е доста по-трудно да го премахнеш, а и обходното действие, като преинсталация, не е нещо много лесно.

Цитат
Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.

Ами те го направиха. Мислиш в категориите на деветдесетте, когато настолен компютър беше еквивалент на ПК. Днес далеч не е така. И дори думичката настолен вече не е така читава за описание на събитията. Друга се набива — мобилно устройство.

Цитат
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата.

Рекламата е нещо, което винаги има само временен ефект. И да лаптопи с ГНУ/Линукс има буквално на всяка крачка.

Цитат
Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.

Има! Но това е най-малкия проблем. Службите по поддръжка винаги бързо могат да увеличат капацитета си при нужда.

Цитат
Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер.

Спонсорите на КДЕ не са по-малко, малки или различни от тези на Гном.

На „лелките“ нищо не им харесва, защото всичко им е чуждо и натрапено. Те страдат от собствената си нормативна еволюция.

Цитат
Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Напротив истина е. Вече го коментирах.

Цитат
Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата.

Тук се сещам за една хубава картинка, в която потребителя иска една гума закачена с въже към клон и какво си мислят всички останали, много далеч, дори изглеждащо абсурдно. Потребителя никога не е можел и няма и да може, да контролира, какво да е.

Цитат
Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо.

Това е горе-долу първото нещо, което се научава в живота. Друг е въпроса, че, какво трябва да даде, всеки разбира различно.

Цитат
Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари.

С това си изказване уби свободата. Свободата е възможна само в среда на разпространение. Колкото повече е затруднено то, толкова по-малко свобода има.

Цитат
Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера.

Хич, ама хич не е единствен. Програмите освен нужда от инсталация имат такива от поддръжка и развиване.

Цитат
Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.

Никога няма да може да им се натрапи такава отговорност. И към днешна дата плащат. Контрола е нещо условно. Въпрос на преговори.

Цитат
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.

„Стратегията“ на Андроид е точно същата като на една от споменатите от теб ОС-и до нейната „десета“ версия, но не римско десет. Приликите му с ГНУ/Линукс стигат до там, че споделят едно ядро. Но ядрото е като „бога“. Знаеш, че го има, знаеш, че е някъде там, но никога нито си го виждал, нито ще го видиш. Присъствието му е известно само по странични признаци. Никога не е осезаемо. Християните, мохамеданите и евреите вярват в едно и също божество, но това не пречи в религиите им да няма нищо общо. Същото е и Андроид. Той може да има, каквото си поиска ядро. Същото е и за ГНУ. Същото е за всичко.

Цитат
Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.

Две думи — Жаба и различност. Жабата има дълбоки традиции в телефоните, а на пазара точно преди излизането на Андроид има стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

а стотици телефони с ГНУ/Линукс, повече от кой да е друг в историята.

Цитат
wheiland

Няма да ти е излишно все пак да научиш истинското му име, ще ти трябва около 25 до 30 год. съдейки от предтечата му.

Цитат
Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани.

Вече ги изместиха. От години.

Цитат
А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Лошото им представяне, показва да не лежат на това ухо. На потребителя не му пука. Той еднакво не разбира, кое да е.

Цитат
Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.

Направиха го преди две версии. Не се забелязва някакво раздвижване.

Цитат
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати.

Всички изброени вече са били замесени в „агресивна реклама“ на Линукс (ГНУ/Линукс). За рекламата — по-нагоре.


Цитат
Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.

Обективно погледнато ГНУ/Линукс е под пълното попечителство на Ред Хат горе-долу от как последния съществува. И диктата на Ред Хат далеч не спира до ГНУ и Линукс, а и цялата екосистема, ако мога да ползвам този американизъм.


Цитат
Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
 

„Мотивацията“ на всяка компания, независимо, с какво се занимава от копане на нефт, през препарати за растителна защита до електромобили и ракети, си е все една и съща.

Цитат
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен.

Мога да приема този бюджет само, ако е за цялата ОС, включително рекламния и всички странични разходи, и да — още една половин след нея. В никакъв случай за една ОС, само за разработка и за една година. Наливаното в ГНУ/Линукс, не е по-малко.

Цитат
Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството.

Не просто е вероятен. Почти се е случил. И основен виновник е Линукс, както написах неколкократно нагоре. Това обаче означава едно от три неща:

① Ще се самоубия, защото няма да преживея това крушение;
② Ще си намеря особено тежък чук, с който да натроша цялата си техника;
③ Ще си купя калашник и ще хвана гората.

Най-безболезнено е първото.

Цитат
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва.

Отново мислиш в категориите на деветдесетте год. Вече апаратурата е притурка на програмното обезпечение, доколкото апаратура съществува изобщо.

Цитат
Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите

Разработчиците винаги са получавали пари за едно нещо и то няма да се промени докато съществува предмета на занятието им. С други думи — те се занимават със софтуер и ще получават пари за разработката му.

Цитат
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него.

Линукс играе централна роля и сега. И ще продължи поради инерцията си. Дали обаче това бъдеще ще е добро, е съвсем друг въпрос. Но той си зависи от нас.

Цитат
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.

Малко странична тема, но за последните 6 мес., цифром и словом съм спечелил 15 лв., като надеждите ми са до края на тоя месец да спечеля още толкова. ⅘ от човечеството живеят с под долар на ден. Както казах обаче, по-нагоре, независимо, какъв хардуер си купуваш, в него участва и цена на софтуер, понякога доста сложен, почти винаги доста сложен. Проблема изобщо не е в плащането. Докато има нужда от програмно обезпечение, ще има и хора, които получават заплати, за да го разработят и поддържат.

Цитат
И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

Първо най-малко от десет години, компанията, която цитираш, не е доминант на пазара, който визираш. И второ „заоблачаването“ само влошава проблема ти.

Цитат
Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител.

Аз пък по косвени признаци твърдя, че те се занимават с това поне от декада, ако не и по-назад. Юникс не им е чужд. Да не забравяме Xenix. Да не забравяме случая Free BSD.

Цитат
Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.

Виж тук съм съгласен. Когато трябваше да излезе Москвич Седмак, Микрософт ни го обеща. И аз като последен балък се вързах. И каква бе изненадата ми. Бръкнах в един прочут „маймунски“ портал и намерих няколко страници с резултати за все още не излязлата тогава „ОС“.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: zahari_bgr в Oct 08, 2016, 03:57
Имах едно време abit (ако се не лъжа) дънна платка, която идваше със собствена линукс дистрибуция. Едва ли е нужно да споменавам, че беше тотално безсмислена и неизползваема.
Тотално ирелевантен пример. И аз като дете имах Правец. От тогава съм намразил Apple. Примерно.
И сега съществуват лаптопи с предварително инсталиран Линукс. Те неизползваеми ли са?

На PC пазара леново на няколко пъти се издъниха, че заедно с уиндоуса, който идва инсталиран са добавили разни „екстри“, които дори бяха трудни за премахване. Представи си какво ще се случи с една отворена система, която някой е бъзикал предварително. Степен на сигурност минус безкрайност.
Ами като са се издънили, ще купуваме от конкуренцията. И аз вече спрях да препоръчвам леново, и препоръчвам само Асус. Колкото и зле да го направят обаче, няма как да го направят по-зле от Windows. Малка издънка ли е това?

Това е така, но спонсорирането и директно пренасянето на корпоративна „култура“ са коренно различни неща. Защото докато линукс се стреми да е отворена система, предлагаща възможности, корпорациите се стремят към затваряне и монетизиране на ресурса на всяка цена.
Който плаща, той поръчва музиката. Не само спонсорират, но и определят посоката на развитие.
И докато нямат интерес да спонсорират десктоп сегмента, развитието му ще бъде на заден план. "Ами направете го вие", биха казали. И са прави.
Е, десктопа не е съвсем изоставен - RedHat поддържат GNOME и Wayland, Canonical си имат Unity и MIR, но със скоростите, с които се движат, няма да доживеем годината на Линукс десктопа.
А към какво да се стремят? За идеята ли да работят? Не е ли наивно да очакваме това от другите хора?

PC-тата умират. Да, ще остане един професионален сегмент и няколко геймъра, играейки стари игри. Няма да стане утре, но бъдещето е на малки мобилни устройства с изнесени извън тях интерфейси. Но това е друга тема.
Няма да стане в обозримо бъдеще. А хората, които създават съдържание може би винаги ще ползват персонални компютри. И ако никой не се намеси, винаги ще бъдат доминирани от Майкрософт. Всъщност, някои от въпросните вече минават към Епъл, което е почти същото, потенциално и по-зле. А защо да не ползват Линукс?

Алтернатива винаги има. Ако не ползваш затворена корпоративна екоситема, никой не може да ти наложи да подариш данните си. Осигуряваш си собствен хостинг (облак по ново му), криптираш си вътрешните комуникации по желание и т.н. Отворената система ти гарантира сигурност, гъвкавост, на цената на знания или пари (пак повтарям, понеже имаш навика на пропускаш точно това, всичко се плаща). Просто трябва да разбереш, че корпоративните екосистеми не са правилният начин да се случват нещата.
Когато собственият ти компютър е управляван от Windows, тогава няма значение колко сигурна инфраструктура ползваш - информацията ти винаги ще изтича.

Продължавам да се учудвам, че продължаваш да говориш за „пазарна икономика“, но по някакви си твои разбирания :D
Кой човек няма избор? За твореца ли говориш? Да, той също, както и потребителя, няма избор освен да продаде прозведението си на съответната индустрия.
Да, точно за твореца говоря. В сегашната ситуация е невъзможно да продава произведението си, в по-голямата част от света. За часове се разбиват защити, и се пуска за свободно, безплатно изтегляне. Или free, или не го публикуваш - това е ултиматома към авторите.
Ако не може да го пласира сам - поне има на кого да го продаде, може и да избира. И цената не е никак лоша. Доста по-висока е от 0, при всички случаи.
Не знам дали аз си представям пазара погрешно, но за мен той е ситуация, при която двама души си разменят плодовете на своя труд. Тези плодове не са равни нито количествено, нито качествено.
Вие ми твърдите, че са равни. Ето защо не ви излиза сметката.
Ако смятате, че сделката е неизгодна за вас - не я сключвайте. Много добре обаче знаете, че е. 15 лева за книга било много - 50 стотинки трябвало да е. Е, за мен пък 50 стотинки са си жива подигравка.

Аз отдавна спрях да „предлагам“ линукс. Отвореният код не е за всеки, а за да го ползваш пълноценно трябва да го разбереш. Философията, която стои зад него 8) Ето, ти например хал хабер си нямаш, какво е линукс, отворен код, отворени стандарти. Не, че парите не играят (тук също си има бизнес модел, който учудващо за много хора продължава да работи толкова години), но те не са основната движеща сила.
Разбира се, че е за всеки. Защо отказвате на другите това, което на вас ви е дадено наготово? Всъщност, кой има право да им го откаже? Никой не е и длъжен, да им го предостави. Ако на някого, например производителите/асемблаторите на персонални компютри обаче, се предостави достатъчно голям стимул, те биха се нагърбили със задачата да го направят достъпен за огромната общественост. Ето за тях е това.

Хората не полагат труд и не създават блага "за спорта". Създават ги, защото са необходими. От тях не се облагодетелстват само те, но и цялото общество. След като някой се е облагодетелствал, трябва да върне обратно в системата равностойността на продукта, който е консумирал.
Амбицията движи хората напред, а от там и цялото човечество. Хора, които се задоволяват с каквото падне нито постигат, нито получават кой знае какво.

Парите са достатъчно добър стимул. В противен случай, нищо не пречи на тези хора да си гледат собствения кеф и живот. Справка - комунизма.
В тази връзка, тоягата също е стимул, но аз смятам, че парите са както по-добър, така и по-справедлив такъв.

Помисили повече над това. Няма смисъл да се обясняват още една порция очевидни неща.
Колкото и да го мисля - все е едно и също. Има интелектуален продукт, който е предназначен за директна консумация. Пиратското разпространение на такива продукти е директен удар по всички настоящи и бъдещи интереси на автора, ако самият той не заяви обратното, като го пусне под свободен лиценз. Това е и удар по неговите потребители, тъй като лишаването на автора от средства го лишава, или най-малкото силно ограничава бъдещите му изяви. Както казах, това най-вече е валидно за малките автори, тези, които не са имали досега възможност да пробият и да натрупат капитали.

А докъде стигат възможностите на сегашния модел ли? Ами ето до тук. Нали това обяснявам вече колко поста. Никой от големите проекти не се прави от аматьори в свободното им време, камоли без организация. Проекти се изоставят, понеже не могат да се поддържат.
Да, има хора, които са доволни, които не желаят Линукс да расте, не желаят да се разпространява, биха били доволни, ако десктопа умре и прочее.
Тази тема тогава не е за тях. Както вече многократно обясних, техният свят няма да изчезне, ако производителите/асемблаторите на персонални компютри пуснат свои дистрибуции - по същият начин, както съществува и въпреки доминацията на Майкрософт.
Тази тема е за онези, които желаят Линукс да се развива като десктоп операционна система. За онези, които не желаят да си имат работа с Майкрософт. За онези, които искат Линукс да се ползва в държавната администрация. За онези, които смятат, че светът на Линукс е по-добър и искат той да бъде достъпен за всички. За онези, които искат Линукс да бъде уважаван от разработчиците на програми. За онези, които смятат, че интелектуалния труд трябва да се възнаграждава, които смятат, че разработката на софтуер не е "за спорта". За онези, които гледат на виртуалния свят също толкова сериозно, колкото и на реалния.
Защото виртуалния свят си е напълно сериозен - той не е просто някаква сапунена опера. Цифровото съдържание не е просто еденици и нули - това е нечий талант и нечий труд. То има стойност - в противен случай хората не биха го ползвали. Това е масовото неразбиране в днешно време.

makeme, Нямам си идея какво е чаршафни лицензи. :D
Обаче ми прави впечатление, че всички си представяте един Линукс, както има един MacOS. Представете си много Линукси, както има много Андроиди.
И не - конзолата никога няма да бъде изместена. Това е начинът да си говориш с компютъра, да му кажеш какво точно искаш да направи. Даже Майкрософт развиват конзола. Епъл никога не са я изоставяли. Просто на конзолата на Линукс няма какво толкова да й се развива. Всъщност, тя си се развива от самосебе си, понеже екосистемата е такава, културата на разработка е такава. Подтиква те към това, то е естествено.
Майкрософт се бореха срещу конзолата и се провалиха. Сега съжаляват, но е прекалено късно. Затова - внедряват bash.
Като погледнете виртуалните асистенти, които са много нашумели последните години (сега да не ги изброявам) - това не е ли един команден интерфейс? Само дето една дълга команда се въвежда чрез глас, и после системата парсва различните параметри, след което преценява какво да ги прави и каква функция да извика.

Десктоп пазара има още много да се развива и да расте. Много е далеч от насищане или изчерпване. Да, Майкрософт изглеждат така, сякаш са се изчерпили, особено в сравнение с Линукс света.

Ако някой би внедрил Линукс в своите машини, той не би вървял срещу установените практики - това би му излязло много скъпо.
Да, Google направиха подобно нещо, но само защото пътят вече беше проправен от Nokia с Meego.
Ако някой би искал да прави нещо тотално различно - той би започнал на чисто (както и Google може би възнаеряват за напред да направят). Такива обаче в последните 15 години не се намират и не мисля, че е логично да ги очакваме занапред.
Но кой ли би бил най-вероятният кандидат? Някой, който печели достатъчно, но който не е особено печеливш от доминантното положение на Майкрософт. Някой, който е готов да рискува.

Това не е много вероятен сценарий. Големите вероятно са го обмисляли много пъти. Пазара обаче се променя. Разумното би било да се обмисли още веднъж.
Ако аз не искам да се откажа от десктопа, то те биха искали още по-малко. Линукс е възможност.

Я, появил се е и go_fire. Спи ми се вече! :D
Да, има производители, които предлагат лаптопи с Линукс. И какво от това, като предлагат няколко модела? Аз не си спомням някога да е предлаган като нещо, което да замени Windows. По-скоро за асортимент.
При сегашният модел на разпространение ала направи си сам, няма как да таргетира масата от хора, няма значение какво значи името му. То и Слакуер е уж за ежедневна употреба, само че ...
Последните статистики на Стаковърфлоу показват обаче, че и разработчиците мигрират към Епъл. За колко време още Линукс ще бъде "водещ"?  Водещи пак са Майкрософт, щото нали. Да, при системните администратори е водещ със сигурност.
Пропускаш, че отварянето на кода носи ползи и на този, който го отваря. Това е главната причина това да се случва. За това и разработчиците на форкове връщат код към източника. Никой не затваря Линукс - няма смисъл.
Как да не може да бъде изоставен някой проект? Не се ли случва непрекъснато? Кой обикновен потребител може да потърси отговорност, или да предяви някакви претенции към разработчик на свободен софтуер? На другия пак не може, но и той има полза да не го спира. Свободния не може да го спре, но като не можеш сам да си го развиваш, тогава какво правиш?
Производителите на комерсиални продукти са длъжни да правят потребителите щастливи, или поне до известна степен. Иначе няма да купуват и ще отидат при конкуренцията - стига да ма такава.
Защо смяташ, че Windows е супсидиран? Как разбираш, че той е супсидиран, а не желязото, например? Освен това, на мен пак ми е трудно да повярвам на тази работа. Ако беше така, всички лаптопи щяха да са с Windows и нямаше да има никакви изключения.
За Андроид съм по-склонен да се съглася, че е супсидиран. Там обаче боклука е доста повече. И самият Андроид е по-евтин.
Да, Майкрософт пуснаха Сърфис, но не изглежда като да измества традиционните лаптопи. Не и повече от обикновен таблет.
Не знам къде виждаш лаптопи с Линукс на всяка крачка. Има един, два, пет, или петдесет модела, и то не във всеки магазин. С Windows има 5000.
Canonical ще си увеличат бързо отдела по поддръжка, а за разработката толкова лесно ли ще го увеличат? Виж колко бавно се случва всичко. Ще бъде чудо за 3 дни. Ще си инсталират после Прозорци на тези машини - като не са удоволетворени.
Как потребителя контролира "нещо" - като гласува с парите си за това, което му харесва. Едни ще останат, други ще отпаднат.
Там, където казваш, че съм убил свободата, говорех за пиратството. Както и на още доста места в постовете ми. Свобода на разпространение - да, но легално такова.
Никоя компания не може да огрее навсякъде. Кои са оторизираните сервизи на Майкрософт, например. Или на производителите на хардуер? Тази дейност е поверена на местни фирми.
Асемблаторите на персонални компютри все пак не правят толкова драстични промени по Windows, колкото виждаме в Андроид. Една от причините е, че нямат тази възможност, нямат кода. Не могат да подменят основни компоненти.
Когато говоря за операционни системи и не съм упоменал изрично, вероятно говоря за десктоп. Ами не, Windows не е изместен от пазара на операционни системи - сензорните джвъчки са съвсем различна ниша.
Ами пак не - Google не са сляли Android и Chrome OS преди две версии, тогава казаха, че няма да го правят. Все пак може и да го направят.
Каквато и реклама на Линукс да е имало, тя в никакъв случай не е била агресивна.
И не - не всичко се контролира от РедХат. Дебиан базираните ги бият повече от два пъти.
Така де, мотивацията - разбира се, че говоря за пари, или начин за тяхното печелене.
Десетте милярда може да включват и мобилната част, а нищо чудно и частта на XBOX - не съм сигурен. Наливането в GNU/Linux не е по-малко, но в съвсем различна посока. Всъщност, много и различни посоки.
Хайде да говорим за персоналните компютри. При тях хардуера не е притурка.
Майкрософт може да разработват Линукс, но не и за десктоп. Това е, което мен ме интересува.
На хората, които живеят с по 5 долара на ден, софтуера им е най-малката грижа. Ти обаче живееш в Европа, а не в Африка. Имаш възможност за повече.

И в този дух - Линукс за десктоп има възможност за повече. Друг е въпроса дали ще се възползва. Все още има време. Времето му обаче изтича. Както и на всички нас, за съжаление.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: 4096bits в Oct 08, 2016, 12:18
Ох! Лаптопите с преинсталиран линукс.  :D
Едно приятелче преди време си купи от Mtel един такъв, щото били по-евтинки за него. И аз като разбрах, че е с линукс и сивикам браво. Обаче отиваме у тях с новия лаптоп, включваме го и зареди Suse. Викам си "супер, сега ще го разгледам". Обаче нъцки! Не бях изобщо новак с линукс тогава, но не помня вече дали и интернета пуснах. Може поне това да съм направил, но нищо друго. Пълен блокаж.

Някой да не би да те е излъгал преди време, че ще станеш богат писач на софтуер и ти да си се провалил? Още с първия пост се запитах, защо толкова остро срещу безплатното, което не трябва да е такова и програмистите да вземат големи пари за доброволния си труд?


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: Naka в Oct 08, 2016, 13:08
А според мен да се налагат повече ПЦ-та и лаптопи с линукс трябва повече стандартизация и уеднаквяване на нещата - и хардурер и софтуер.

И също малко усилие от произодителите на хардуер. Например произодителя на хардуер преди да сложи някой чип - я звукова карта, я видео .... я wireless.... може първо да се замисли дали ще тръгне от раз на убунто или на главните линукс дистрибуции.

И ако има някакъв проблем може още хардуерно ниво нещо да смени, да сложи подържани чипове, да сложи хардуер с id-та подържани от кърнела и т.н. Да му оправи БИОСА така че да е съвместим и без бъгове. Много хардуер не тръгва точно заради бъгъв биос!
А ако съвсем не може, да пусне линукски драйвери в страницата си за сваляне.

РЕзултата ще бъде сертифицирано дъно/лаптоп с Убунто. Не е толкова сложно. Някой каза по горе че трябва малко полиране с Шкурка.

Но това категорически не щат да го правят. За сметка на това рекламират съртифициран хардуер с Вин. И даже по-лошо нарочно махат определиени БИОС функции така че новият хардуер да НЕ е съртифициран с добрият стар Вин 7. Нали трябва да продават последната супер коол версия на Вин.



Все пак концепцията за PC (и лаптопи) е отворен хардуер! Така е и била постулирана от IBM когато ги дава на света и тръгва ОЕМ индустрията.

Например хардуера на аппле не е отворен нито е ОЕМ. На него не може да се пусне нищо друго освен привързания софтуер.


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: stealth01 в Oct 08, 2016, 19:23
Парите са достатъчно добър стимул. В противен случай, нищо не пречи на тези хора да си гледат собствения кеф и живот.
(http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a7dR93b_700b.jpg)

Като последно мнение в тази тема от мен, един безплатен съвет (в частност и към zahari_bgr, но на него му са нужни преди всичко основни знания по темите, които засяга). Намерете си „Мисленето“ на Даниъл Канеман. Изключително интересна и полезна книга за това как мислим, обработваме информация и вземаме решения.

 [_]3


Титла: Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
Публикувано от: Stancho_25 в Oct 08, 2016, 19:48
zahari_bgr явно не си чел есето " Катедралата и базарът" на Ерик Реймънд. Ако успееш да го разбереш, имаш шанс да проумееш, че повечето от теориите които излагаш и смяташ, че ще помогнат на Линукс и свободния софтуер, всъщност ще го закопаят.