Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: orangutan_baby в Nov 05, 2016, 20:16



Титла: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: orangutan_baby в Nov 05, 2016, 20:16
Здравейте, няколко години използвах dns и хостинг на smshosting (novahost) да гледат баби и дядовци снимки на внучката, но те одъртяха - внучката порасна, и я се посети сайта 2-3 пъти в месеца я не. Сега се скрънзя да давам около 60лв на година и всичко от novahost спрях. Абонат съм на близууууу, и си пуснах ddns - те нямат план за статично IP, а името дето го дават е дълго и шибано. Въпроса ми е, можели като си закупя някакъв DNS от даден провайдър,  хостинга да си бъде моя домашен компютър. С една дума, пиша името на закупения от мен домейн, а от там да се пренасочва по име към ddns-a на близууууу-то. Може нещо да съм пропуснал, ама мисля за кого да гласувам.


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: 4096bits в Nov 06, 2016, 00:01
Има доста сайтове, които предлагат dynamic dns for free.

Виж тези двата:
http://www.noip.com/
https://freedns.afraid.org/


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: orangutan_baby в Nov 07, 2016, 10:03
Има доста сайтове, които предлагат dynamic dns for free.

Виж тези двата:
http://www.noip.com/
https://freedns.afraid.org/

Това не ме устройва, прочел ли си какво съм писал - вече имам ddns даден от близу. Ти ползвал ли си freedns.afraid.org да видиш какви имена ти дава след твоето като *.chickenkiller.com, защото аз го ползвам на друго място и е най-малкото несериозно.Аз вече имам ddns от близу. Повтарям въпроса си. Искам като напиша името на закупения от мен домейн, от там да се пренасочва по име към ddns-a на близууууу-то.
Но сега се сещам и за друг проблем, когато навигирам във сайта ще се получават проблеми със имената на линковете, а целта е в адресната лента да остава винаги dns името на закупения от мен домейн, доколкото знам ще трябва да се rewrite html.


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: nslave в Nov 07, 2016, 10:28
Повечето ddns услуги позволяват и добавянето на собствен домейн. Това включва и freedns.afraid.org. Разбира се тази услуга вече се заплаща. Мисля, че при тях можеше и без да плащаш, но така домейна ти може да се използва и от други ползватели на услугата.

edit: Не би трябвало да имаш проблем с линковете. Достатъчно е да имаш DNS(DDNS) запис и правилен vhost опис върху web server-а.

edit2: Сега се загледах в опцията domain регистратори да имат подобна услуга. Namecheap имат доколкото виждам. Не съм им ползвал услугите, но така като гледам е най-икономичното решение, тъй като е включено в цената на домейна. Ако настоящият ти регистратор не предлага такава услуга, то варианта е трансфер на домейна към такъв, който предлага.


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: 10101 в Nov 07, 2016, 12:15
По искай да ти сменят дднс записа в близу.

алабала.com да сочи винаги към твоя ип


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: orangutan_baby в Nov 07, 2016, 14:09
както каза nslave, купих си домейн .top за 0.88$ за една година от namecheap  и като тествам е точно това което искам.Единствения недостатък е че D клиента на namecheap е само под windows, но съм подал като CNAME Record името на близу.
Ако видя нещо допълнително ще пиша.


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: nslave в Nov 07, 2016, 14:18
Сега погледнах и наистина е неприятно това с клиента само за Windows, но като алтернативни клиенти посочват DDClient и IPCheck за линукс. Разбира се не поемат никаква отговорност, че ще работят :)


Титла: Re: покупка на домейн и пренасочване към ddns
Публикувано от: kierenski в Nov 08, 2016, 16:08
orangutan_baby
Относно насочването ти към друго име от купения domain става с CNAME запис за скриване на DDNS или друго име или A запис за директно пренасочване към IP адрес, и в двата случая ще имаш показващ се твоя домейн в браузъра.

По-добре си вземи евтин хостинг или ползвай безплатен такъв от колкото да слагаш комп (има и такива които ти дават възможност за частни албуми със снимки като http://www.flickr.com и http://picasa.google.com/ ($2)).

Предполагам че имаш нужда от скриване на домейн защото искаш комерсиален сайт да върви на този комп и никой да не знае, но обикновено динамичните ip-та се менят няколко пъти на ден и ще имаш голям проблем с обновяването на записите, за това или си вземи бизнес пакет със статичен IP (близу нямат такъв) или ползвай нормален хостинг като https://www.1and1.com/web-hosting ($2) за да нямаш проблеми.