Автор Тема: Не мога повече  (Прочетена 21282 пъти)

redcure

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 914
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #30 -: Mar 10, 2007, 22:28 »
tarator, линукс е идеален за обучение. Вземи примерно осъществяване на връзката към интернет .... какво ще научиш в windows и в линукс. По отношение на познанията ти .... няма спор, а по отношение на високомерното ти поведение ..... цък. Уважавай другият и ще уважават и теб.

По отношение на windows въпроси в линукс форум ...... я ходи си плати кабелната в БТК ..... там също може да плащаш, но каква услуга си ползвал?

Нека да не превръщаме темата в поредният спам!

Желая успех на човечето, което се отказва от linux и всичко най-свежо с поредният незаконен windows.
Активен

Debian testing 2.6.18, Enlightenment DR17

http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/index.en.html

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
Не мога повече
« Отговор #31 -: Mar 10, 2007, 23:26 »
Наистина професионален софтуер за Линукс е малко и се налага да се ползва Уиндоус.Но не защото е по-добър десктоп.И какво от това.Нали философията е да има избор.Който не му се чете как да си управлява оръдието на труда,а да си бачка с него-нека си го купува и да изкарва пари с него.Но ми е интересна логиката на програмистите уиндосаджии-могат и разбират от програмиране,но не искат да ползват Линукс,щото трябвало да се чете?
Разбирам примерно аз диагностицирам автомобили със компютърен стенд и софтуера си иска Уиндос.От мен не се очаква да разбирам от ОС.Да ама не-гада си забива,иска си дефрагментация и рестарти и това е.Даже към интернет не е вързан,а бозата98 се скапва.
И пустия BOSH софтуер не признава wine,mvware -няма избор.
Добре де,само човек дето не ползва Линукс може да твърди ,че не е десктоп.КДЕ си е десктоп много по удобен от Уиндоския.За домашни нужди си е къде къде по напред от Уин.Съвременните дистрибуции са си достатъчно улеснени за инсталация и само инерцията и капаците на очите пречат на хората да ги ползват в къщи за простичките неща-сърфиране из нета,филми,музика,някои игри,снимки,чат.Трябва ли за такива дейности човек да дава 170 лева за уиндос(за да му е чиста съвестта)?Сега някой ако се изцепи че си е купил бозичката -направо нагло си лъже.
Пък нека професионалистите си ползват каквото и както си искат и си купят.
Мисля,че въобще не бива дя се сравняват една комерсиална и една безплатна ОС.Защото когато си плащаш имаш основания да очакваш всичко и за най-малкия фал да оревеш света,но тия дето хвалят уина едва ли са дали и една стотинка.Много се съмнявам.
А Линукс си го вземаш без пари,няма вируси,има си читави програми,няма дефрагментиране,има готин интерфейс и само трябва да отделиш малко време да понаучиш това онова .Какво по-хубаво от това?
Е има хора,дето всичко им е сложно.Такива се държат като в известната притча за лисицата и гроздето.И с изказвания от сорта,че Линукс за нищо не ставал просто показват,че от тях нищо не става.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

SOMNIVM

  • Гост
Не мога повече
« Отговор #32 -: Mar 10, 2007, 23:32 »
По повод на коментарите, че Linux видите ли не бил ОС за професионалисти, аз използвам Linux съвсем професионално - покрива ми абсолютно всички нужди и от 2003г. не съм цоцкал бозица ':xclam:'  Иначе съм линукс потребител от 1998г.
Хората, които "знаят" да си служат с компютър само чрез мишка и всеки път като им сменят "картинката на екрана" (разбирайте GUI-то) са изгубени (макар и всичко да е написано на родния им език) не са никакви потребители - една маймуна може да бъде научена да прави абсолютно същото! За да използва компютър човек трябва да има поне малко аналитична мисъл и да взаимодейства с машината, а не като не стане нещо веднага, да каже "ми то не работи - т'ва е много лайнян ОС" ...Не ОС-ът е лайнян в този случай, а "потребителят" е глупав ':angry:'
Активен

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #33 -: Mar 11, 2007, 00:14 »
> Не ОС-ът е лайнян в този случай, а "потребителят" е глупав

SOMNIVM,

Всеки път като чуя това се сещам за един приятел и бивш колега, който е работил в Bell Labs с Bjarne Stroustrap и Alex Stepanov, след това в няколко банки на Wall Street и т.н. Изключително умен човек с много добро аналитично мислене. Ако има проблем с Windows-a си вика един друг приятел, който да му помогне. Отказва да си инсталира Линукс.

Така че, хайде малко по-леко с декларациите какви качества трябвало да има човек за да използва компютър.

П.П. Няма да ти казвам какво е мнението на хората от групата на Кен Томпсън и Денис Ричи за Линукс, че ще кажеш че и те са глупави '<img'>



Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

ivo1204

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 987
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #34 -: Mar 11, 2007, 01:02 »
изтрито



Активен

SOMNIVM

  • Гост
Не мога повече
« Отговор #35 -: Mar 11, 2007, 02:27 »
tarator,
Това вече се нарича незаинтересованост, и не мисля, че е по-добро от липса на аналитична мисъл. Последната е необходима, за да разбереш най-малкото какво виждаш на екрана ти. Повярвай ми има "потребители", които даже не са наясно с концепцията за "бутоните" в GUI - т.е. на тях някой трябва да им и казал, че върху дадена картинка се щраква, за да го направят - иначе може и никога да не се усетят.
За мен способността на някого да щрака с мишка не е умение за работа с компютър.
Твоят приятел може и на Луната да е работил - това нищо не променя. Може да е много добър специалист в областта си и явно на компютър може да извършва някакви заучени процедури, което не е "умение за работа с компютър".

Съжалявам ако оценката ми ти изглежда много крайна, но през моите очи така седят нещата - за да се каже, че можеш да работиш с нещо трябва да го разбираш.

Иначе и аз мога сега да взема един ехограф, да се наклепам с гел и да започна да си го движа по тялото, но едва ли мога да работя с ехограф ако не вдявам нищо от това, което виждам...

POST SCRIPTVM: Въобще не става въпрос за даден ОС в случая. Всеки може да си има мнение. Въобще не съм казвал, че който не харесва Линукс е глупав. Чети добре какво пиша и не ми преиначавай думите ':xclam:'
Цитат
За да използва компютър човек трябва да има поне малко аналитична мисъл и да взаимодейства с машината, а не като не стане нещо веднага, да каже "ми то не работи - т'ва е много лайнян ОС" ...Не ОС-ът е лайнян в този случай, а "потребителят" е глупав

Казвам "ОС", а не Линукс...

POST SCRIPTVM 2: Относно обучението - започни да преподаваш "Операционни системи" или "Компютърни мрежи" под някой ОС със "затворен код", да видим дали няма да ти се отели вола докато се чудиш как да обясняваш на студентите си кое как и защо се случва ':p' Подреждането на процесите за изпълнение съм го учил в университета с примерен код от клон 2.4 на линукс ядрото, който ми беше включен в упражненията и лекциите '<img'>



Активен

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #36 -: Mar 11, 2007, 06:10 »
> Твоят приятел може и на Луната да е работил - това нищо не променя.
> Може да е много добър специалист в областта си и явно на компютър
> може да извършва някакви заучени процедури, което не е "умение за
> работа с компютър".

Хехе, може според теб да не може да работи на компютър, но определено може да пише много добри програми. Ако си мислиш, че може да не "умееш да работиш с компютър", но да работиш като програмист в Bell Labs, много се лъжеш '<img'>
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #37 -: Mar 11, 2007, 06:12 »
ivo1204,

Много се възхищава на Линукс, но използва Plan9, Window и Inferno. Интересно, не мислиш ли? '<img'>
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

karaman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 351
    • Профил
    • WWW
Не мога повече
« Отговор #38 -: Mar 11, 2007, 10:33 »
tarator, бас държа, че твоят програмист в Bell Labs си има платена поддръжка на операционната система и го боли фара кое как става! Той си прави нещо там в неговата си област и въобще не го интересува операционната система дали бачка или не! Еми не може да се сравняваш с този човек! За какъв му е на него да си инсталира Линукс, има си поддържан Виндовс, работи си! Човека има пари и си плаща! И аз да бях толкова доволен и аз нямаше да си инсталирам Линукс '<img'>

едит: забравих да спомена, че в такива фирми като Bell Labs има политика за ползването на компютри и ми се струва, че твоят приятел просто следва политиката на фирмата! Защо да си губи времето за неща, за които фирмата се е погрижила!

И аз съм поддържал Виндовс и хората са били доволни и единственото, което правиха беше да натискат бутона на ПЦ-то за стартиране и спиране на компютъра и да си ползват склад програмата на Delphi.

Тези хора не са предмет на нашето обсъждане, тъй като те нямат нуждат от обширна компютърна грамотност да си вършат работа. За тЯх се !!!грижат!!! специалисти!

Хората, които искат да си свършат работа и сами да накарат ОС да работи за тях според мен са предмет на нашият разговор тука и пак ще повторя: едни четат, други не! ОС няма значение в случая.

п.с. и аз съм изпадал в периоди: не ми се чете, ебал съм я тая ОС!



sdr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 655
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #39 -: Mar 11, 2007, 12:05 »
Цитат (tarator @ Март 11 2007,06:12)
Много се възхищава на Линукс, но използва Plan9, Window и Inferno. Интересно, не мислиш ли? '<img'>

Това веднага го квалифицира в областа на "ентусуастите". Plan9 и Inferno са мно забавни среди за паралелно програмиране. Ентусистите се ровят в този пясъчник докато накрая скалъпят нещо горе-долу смислено. На две-три години минава някой енжинер покрай тях, събира разумните неща за месец два ги оформят в нещо което наистина може да се ползва и го слагат в линукс. Повечето масивно паралелни машини за които съм чувал работят на, о ужас, линукс или соларис. План 9 го преслушвам преиодично на година - все още не става и за демо.
Активен

SOMNIVM

  • Гост
Не мога повече
« Отговор #40 -: Mar 11, 2007, 12:53 »
tarator,
Значи ми хвалиш мързела на тоя твой приятел? ... Не съм очарован, ама хич!
До сега не бях срещал такова чудо - програмист да вика някой друг да му инсталира ОС... Утре тая ще я изкарам пред колегите да видим кой ще ми повярва  '<img'>
Активен

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #41 -: Mar 11, 2007, 16:13 »
sdr,

Разбира се, че Денис Ричи е ентусиаст. Иначе нямаше да измисли C и да помогне със създаването на Unix. Иначе интервюто е от 1999, вероятността все още да използва Inferno е 0. За Plan9 не съм сигурен.

> План 9 го преслушвам преиодично на година - все още не става и за демо.

Много от embedded продуктите на Lucent/Alcatel или както там сега се казва компанията, използват Plan9.

SOMNIVM,

Не, не е мързел, просто не му е интересно да си играе на системен администратор. Между програмист и системен администратор има _огромна_ разлика.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

sunshine

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 177
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #42 -: Mar 11, 2007, 18:42 »
vstoykov Благодаря за сайтчето, аз го послещавам почти ежедневно от доста отдавна да видиа какво става там, но няма достатачно добър софтуер все още въпреки че cadsoft с Eagle дават заявка много сериозно да са добри, но не достатъчно всеоще.

ivo1204 не е проблема в компилирането това си го правя под линукс и си грее като слънце както си дал пример
проблема е в развойните среди (Programmers, Debugers, Emulators и др), както си дал пример за AVR ами мога да ти кажа че само 1/4 от подаържаните чипове на STK500 ги има във линукския софтуер за програмиране изключвам Microchip защото са доста слаби като процесори и защото в линукс имат добра подръжка да не говорим че за PPC почти нищо няма.

Да кажа малко и за средата Eagle ако си мислите да правите сериозно нещо в по-голям мащаб забравете, PADS има най-добрия в света инстумент за опроводяване и изчисляване на капацитети и честоти на пътечките както и симулация на стуктурата на платката което е изключитено необходимо за многослойни и сложни платки (6-8 слоя и повече) (Eagle нямат такова нещо въпреки че са започнали да правят) да не изброявам всички предимства на PADS че са много и за това го ползвам във virtualbox+windows.

Така че не ми говорете глупости на изуст преди да сте се запознали с материята.

Относно Windows/Linux и двете си имат предимства и недостатъци един професионалист никога не трябва да се отказва и да ползва само една важното е да може да ползва всяка една когато му потрябва без да се оплаква и спори че едикояси е по-добра защото ....
Активен

lisik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 153
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Не мога повече
« Отговор #43 -: Mar 11, 2007, 20:34 »
здравейте,
темата наистина върви добре '<img'> само ще добавя....
От производителите на софтуер зависи коя ОС ще изберат да поддържат. Независимо дали правят свободен или платен софтуер.
Това, че някой софтуер липсва за дадена ОС не е задължително да е по  вина на самата ОС!
В случая на sunshine под линукс няма програма, която да му върши работа и той е прав за себе си.
В същото време мога да дам обратен пример.  Една моя позната ТРЯБВА да ползва линукс за да си върши съвсем професионалната работа. Тя е работи към НИМХ на БАН. За да могат да  изследват модели на времето и атмосферата ползват линукс - просто програмите го изискват.
Такова е положението и в областа на науката и изследванията на много места на запад... сещам се и за кино индустрията - спецефектите от филмите и списъка е дъъъъълъг няма смисъл да изброявам.
Нещата просто не стоят еднозначно. Тъпо е да се пускат такива теми!!!!

Що се отнася до Белл Лабс едно просто търсене в гугъл "linux at bell labs" дава Bell Labs' Free Linux Software Организация като Bell Labs просто не се занимава с ОС партизанлък! Разработват за различни ОС, а едва ли софтуера им за линукс е писан под Уиндоус '<img'>



Активен

ivo1204

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 987
    • Профил
Не мога повече
« Отговор #44 -: Mar 11, 2007, 20:39 »
изтрито



Активен