Автор Тема: Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)  (Прочетена 5560 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3869
    • Профил
Темата произлиза като празнодумка в тема, която изцяло е посветена на това:

Разно извънтемие

Обаче по субективното мнение на модератора, темата за Бог не просто е най-важната тема, а единствената и поради това се отделя. Освен това пак по субективното мнение на модератора — Нака, 4096, Рей, Ремо оставиха изключително ценни мнения, които заслужават видимост по-голяма от това да са на страница двеста и едно в тема за какво ли не.

гофи




Цитат
Иначе моленето по пет пъти дневно е най-хубавата черта на мохамеданството.

Ъ ?  ??? ??? ???
« Последна редакция: Apr 26, 2023, 10:10 от go_fire »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3869
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #1 -: Apr 23, 2023, 13:10 »
Връзката с Бог. Медитация за по-възвишените и молитва за по-обикновените като нас е единствената връзка с Бог в материалния свят. Важно е тази връзка да се поддържа, за да не изпаднем съвсем в материализма.

Това важи единствено и само за хората, които смятат, че материалния свят не е единствен.

За другите няма никакъв смисъл от молитва. За тях е по-полезно да идат в някой френски ресторант и да изядат едно крем „Брюле“ например. Ще им подейства много по-духовно, от нещо друго.

   Всъщност, истинска "връзка с Бог" (ако съществува "Бог") има само в читавите религии:
хиндуизъм,будизъм и даосизъм.

   Понеже спомена за Медитацията:
Цитат
Медитация за по-възвишените и молитва за по-обикновените
тъй като я практикувам от години:

Mерси за комплимента !
« Последна редакция: Apr 23, 2023, 13:13 от spec1a »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #2 -: Apr 23, 2023, 19:53 »
Връзката с бог?

Тази връзка много често се използва, за да се оправдават какви ли не жестокости. Ти си божи човек, щото се молиш по пет пъти на ден и ще попаднеш в рая, където те чакат седемдесет девици. А този, който не го прави, безбожник ли е? Как ще постъпиш с него, ако правилата не те ограничават, не те заплашва затвор, нито ще имаш някакви лоши последствия, ако опиташ му наложиш собственото си виждане за права вяра?

Да, и в християнството е имало радикализъм. Но това е минало и заминало. Мюсюлманството е много по-податливо в тази насока. А благодарение на съвременните методи за пренасяне на информация, страхът у много хора от мюсюлманството е в голяма степен оправдан. Спомнете си, какви ги вършеха от Ислямска държава. Такива бих ги унищожил моментално по най-брутален начин. Неутронна или ядрена бомба върху главите им, за да е сигурно, че няма да има оцелели и няма къде да се скрият или избягат. Следващите кандидати за налагане насилствено на религиозни правила, ще си седят в колибките и няма да посмеят да надигнат глави изобщо.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #3 -: Apr 23, 2023, 22:12 »
Но това е минало и заминало.

Много ли си сигурен?

Само до преди двадесетина години у нас, а не другаде (докато имаше между два и три синода), попове се биеха, изнасилваха и убиваха един друг. Точно същото точно в секундaта, в която го четеш, се развива в Украйна.

Ами католиците по-добри ли са от гръцките измекяри??? Колко точно скандала има за педофилия? Щото, за да ги изброим няма да стигнат ръцете, краката, чак лапите на домашните любимци на всички минавали някога през този форум (днес са 17 797 с все роботите), заедно с цялата им рода до девето коляно.

Ако запомниш само едно нещо, което е казал батко ти, то нека да е това.

Христос беше убит от поповете.

Пилат само узакони техните действия. Никога поп не може да е път към Бог. Поповете са неговите убийци и слуги на лукавия (с изключително малко изключения, аз у нас се сещам за двама — отец Иван от Нови Хан и монах Касиан). В който и исторически период да бръкнеш (в който има писана история), навсякъде пише едно и също за поповете — разврат, поквара, алкохолизъм, всеки порок, всеки грях, който може да се сетиш по милион на всеки от тях.

Гнус ме е, срам ме е и ми е противно, че съм кръстен в гръцката ерес и то в онези години, когато това не беше безопасно. Ако човек можеше сам да се отлъчва от тези сатаниски изчадия, щях да съм първия. Доносници, педерасти и всякаква смрад е в редиците им. Няма нищо читаво и никога не е имало.

=*=

Пътя към Господ може да бъде само пряк и директен. Всяка връзка опосредствено със земен посредник не е истинна и никога няма да е.
« Последна редакция: Apr 23, 2023, 22:17 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #4 -: Apr 23, 2023, 22:45 »
Но това е минало и заминало.

Много ли си сигурен?
Да, сигурен съм. Защото имах предвид войните и жестокостите, които християнството е извършвало заради вярата. За кръстоносните походи, за Инквизицията, за религиозните войни след появата на протестантството... За такива работи говорех. В момента христианството не воюва заради религиозни причини. Христианите се бият за ресурси и власт, което няма нищо общо с вярата. С исляма не е така, дори днес.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3398
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #5 -: Apr 24, 2023, 09:59 »
   Понеже спомена за Медитацията:
Цитат
Медитация за по-възвишените и молитва за по-обикновените
тъй като я практикувам от години:

Mерси за комплимента !

Дефинирай какво се разбира(какво рсзбираш) под медитация?

Медитация върху какво? Върху нещо свръх сетивно, глобално, космическо, абстрактно?
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #6 -: Apr 24, 2023, 11:45 »
Не е необходимо да е върху нещо.

Чувал си, предполагам казано с насмешка и подигравка, как някои източни монаси се съсредоточават в камъче или нещо друго толкова обикновено и насочват цялото си внимание към него с часове.
Това не е възможно без преди това да медитираш. Или иначе казано, да освободиш, пречистиш и очистиш съзнанието и ума си.

Медитацията е спиране на диалога.

Когато кажеш камък, ума ти веднага вади някаква картинка. Или няколко. Веднага тръгват въпросите, ма какъв цвят и текстура, голям или малък, гладък или не, заровен в земята, покрит от водата в реката или където и да е, как пасва на ръката. Всякакви неща свързани с камък, които е в състояние да извади ума ни и които са толкова обикновени и тривиални, че не си даваме сметка, как всичко това преминава за част от секундата през съзнанието ни, но ние дори не го и забелязваме, а продължаваме да си мислим нашите си неща. Този диалог. Свързан с всичко, което сме научили и което съзнанието ни е готово да подаде на мига, щом само някоя мисъл или нещо чуто премине през съзнанието. Можеш да го наречеш и още да спреш да мислиш. Много хора се питат, това дали изобщо е възможно. Искаме или не, ума си работи. Медитацията е спиране на този диалог. На ума със сетивата и на ума със самия него.

Представи си вселена, в която си само ти и няма нищо друго. Не познаваш нищо, не знаеш нищо, защото няма какво да знаеш, не си виждал нищо, за което после да мислиш. Имаш само себе си и единственото ти познание е за теб самия. И това е единственото нещо, за което си способен да мислиш - не познаваш нищо друго. Представи си, по какъв начин ще е оформено съзнанието ти при това положение. Мислите ти. В един момент стигаш до там разбира се, че се познаваш толкова добре, че спираш да мислиш. Щом се появи някакво усещане в тялото ти, съзнанието ти веднага ти подава всичко нужно, свързано с това усещане. Ума ти толкова е освободен от всякакъв шум, че винаги можеш да съсредоточиш съзнането си върху някоя част от тяхоло си и да я изследваш с пълния си умствен и съзнателен капацитет. Понеже няма с кого да говориш, не познаваш речта, не познаваш логическите построения, които идват с нея и мислите ти са необременени от нищо такова и следват пътища и посоки, които ние просто не сме способни да си представим.

И сега си представи, че пред теб се появи камък. Във тази вселена сте вече ти и този камък. Очите ти го виждат, ръката ти се пресяга и го усещаш колко е грапав, тежък, твърд, рони ли се или не. В този момент цялото ти съзнение е на сто процента съсредоточено в този камък. Въпросите те заливат като лавина, сетивата ти подават информация, а необременените ти с нищо друго ум и съзнание, започват търсят отговори на тези въпроси. Вече ни си само ти във вселената, но още и този камък и създаваш връзка помежду ви. Изграждаш я.

За такова съсредоточаване в камъче говорят с насмешка повечето хора, когато им кажеш будистки монах.
Но както се опитах да обясня, такова съсредоточаване не е възможно без преди това да си изчистил съзнанието си от мисли и да си спрял диалога. Да останат само усещанията ти, без обаче да са свързани със съзнанието и ума ти. Който, ако ги получи, веднага ще започне диалог и мислите ще потекат. Появява се шум в системата един вид. В такъв момент ти си същество. Същетвуваш и това е всичко. Без мисъл, без намерение, тук и сега. И след това съсредоточаваш целия този потенциял в една точка. Този камък наприимер. При такова всеобхватно съсредоточаване, не мога дори да си представя, какво разбиране може човек да постигне за обекта на вниманието си.

Въпросните монаси преди да насочат вниманието си към камъчето пред себе си, медитират. Взирането в камъка не е с цел, да постигнат нирвана, извисеност някаква, сливане с бог или нещо друго такова или пък разбиране тайните на вселената. Това е просто практика, която веднъж усъвършенствана, дава в ръцете на човек може би най-мощният инструмент, който можеш да си представиш. Нищо чудно, че постигат неща, на които ние просто можем само чудим и да се питаме, тези човеци ли са и от този свят ли са...

Та това е медитацията - спиране на шума в системата. Не е върху нещо. След ния, можеш вече да съсредоточиш внианието си върху това нещо. Но с напълно различни мащаби. Вниманието ти не е отклонявано от странични шумове и такива в ума ти. Задал си посока на мислите си, която е ясно изтеглена в съзнанието ти и твърдо установена и неизменна като релсов път, по който да се движиш и да не се отклоняваш. Сетивата ти работят, но до съзнанието ти достига само това, което е в пряка връзка с целта ти и всичко останало е извън строго определените рамки, които си очертал.
По-работоспособен си, по-производителен, постигаш повече резултати и за по-кратки срокове.

Можеш да приемеш медитацията като подготовка и привеждане на системите в оптимален режим. След това само задаваш посоката и целта. Колкото повече освободиш ума си от шума, толкова по-концентриран и отдаден ще си след това. Това е като да премахнеш изцяло или частично теглото и изобщо масата на един двигател и товара му, както и тринето на частите. Цялата енергия на двигателя ще бъде изразходвана единствно за движението. Скоростта и ускорението ще бъдат умопомрачителни.

Не зная, дали е възможно това да се постигне на сто процента. Но колкото и да е, ще издигне след това способностите и потенциала ти на по-високо ниво. Сещам се за филма "Луси" със Скарлет Йохансон.

Предполагам, че Карлос Кастанеда би нарекъл такова съсредоточаване воля.

Та, добра практика е да се отделя по малко време за медитация. А с практиката....
« Последна редакция: Apr 24, 2023, 12:04 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #7 -: Apr 25, 2023, 06:57 »
Не е необходимо да е върху нещо.

Чувал си, предполагам казано с насмешка и подигравка, как някои източни монаси се съсредоточават в камъче или нещо друго толкова обикновено и насочват цялото си внимание към него с часове.
Това не е възможно без преди това да медитираш. Или иначе казано, да освободиш, пречистиш и очистиш съзнанието и ума си.

Медитацията е спиране на диалога.

Когато кажеш камък, ума ти веднага вади някаква картинка. Или няколко. Веднага тръгват въпросите, ма какъв цвят и текстура, голям или малък, гладък или не, заровен в земята, покрит от водата в реката или където и да е, как пасва на ръката. Всякакви неща свързани с камък, които е в състояние да извади ума ни и които са толкова обикновени и тривиални, че не си даваме сметка, как всичко това преминава за част от секундата през съзнанието ни, но ние дори не го и забелязваме, а продължаваме да си мислим нашите си неща. Този диалог. Свързан с всичко, което сме научили и което съзнанието ни е готово да подаде на мига, щом само някоя мисъл или нещо чуто премине през съзнанието. Можеш да го наречеш и още да спреш да мислиш. Много хора се питат, това дали изобщо е възможно. Искаме или не, ума си работи. Медитацията е спиране на този диалог. На ума със сетивата и на ума със самия него.

Представи си вселена, в която си само ти и няма нищо друго. Не познаваш нищо, не знаеш нищо, защото няма какво да знаеш, не си виждал нищо, за което после да мислиш. Имаш само себе си и единственото ти познание е за теб самия. И това е единственото нещо, за което си способен да мислиш - не познаваш нищо друго. Представи си, по какъв начин ще е оформено съзнанието ти при това положение. Мислите ти. В един момент стигаш до там разбира се, че се познаваш толкова добре, че спираш да мислиш. Щом се появи някакво усещане в тялото ти, съзнанието ти веднага ти подава всичко нужно, свързано с това усещане. Ума ти толкова е освободен от всякакъв шум, че винаги можеш да съсредоточиш съзнането си върху някоя част от тяхоло си и да я изследваш с пълния си умствен и съзнателен капацитет. Понеже няма с кого да говориш, не познаваш речта, не познаваш логическите построения, които идват с нея и мислите ти са необременени от нищо такова и следват пътища и посоки, които ние просто не сме способни да си представим.

И сега си представи, че пред теб се появи камък. Във тази вселена сте вече ти и този камък. Очите ти го виждат, ръката ти се пресяга и го усещаш колко е грапав, тежък, твърд, рони ли се или не. В този момент цялото ти съзнение е на сто процента съсредоточено в този камък. Въпросите те заливат като лавина, сетивата ти подават информация, а необременените ти с нищо друго ум и съзнание, започват търсят отговори на тези въпроси. Вече ни си само ти във вселената, но още и този камък и създаваш връзка помежду ви. Изграждаш я.
...
Не зная, дали е възможно това да се постигне на сто процента. Но колкото и да е, ще издигне след това способностите и потенциала ти на по-високо ниво. Сещам се за филма "Луси" със Скарлет Йохансон.

Предполагам, че Карлос Кастанеда би нарекъл такова съсредоточаване воля.

Та, добра практика е да се отделя по малко време за медитация. А с практиката....

Много добър пример и обяснение за медитацията. Мога само да добавя нещо допълнително (според мен).
Това което описва 4К е нещо подобно на сътворението (в началото няма нищо, само едно съзнание). Субект без обект/и (Аз). Абстрахираш се от всичко външно (получено от сетивата), а ако може и от това което идва от тялото.
Може да се медитира и върху нещо което не съшествува, няма аналог във външния свят (това обаче е опасно тъй като може да се изпадне във безсмислено фантазиране и тогава е по-добре въобще да не медитираш).

Да, примера с Люси е много добър, дори бих казал перфектен, само едно нещо не ми харесва. Това със времето.
Времето не съществува обективно, обективно съществува скоростта. А времето е само измерител на скоростта на всяка промяна. Тоест абстракция !
Един опит за пример: представете си че във и около Вас нищо не се променя, няма да има време чрез което да се отчита скоростта на промяната !

Но хайде стига толкова, че стана много отвлечено и философско  ::)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #8 -: Apr 25, 2023, 08:28 »
На мен много ми допадна. Взех да си мисля някакви неща за Нютон, за Айнщайн. Лошото е, че не бях добър ученик по „Физика“, връзвах някакви тройки и не мога сам да си продължа напред.

Щайнер (често го споменаваме, немско-австрийски философ), казва, че следващата крачка от еволюцията ни е синтез между духовност и наука. Затова, това, което казваш е важно. То е от начините да се постигне началния етап.

Времето и в духовните науки (например Кабала) има специално място.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3398
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #9 -: Apr 25, 2023, 09:21 »
Йогата и медитацията  е описана в 6-та глава на Бхагават  Гита - такава каквато е.
Характерно е че това не е медитация върху нещо абстрактно, а е медитация върху Бога, върху формата на Бога която живее във всеки човек (и във всяко живо същество) в сърцето.

Това много прилича на думите на апостол Павел - "Не знаете ли че сте храм Божии и духът Божий живее във вас?"


Цитат
ГЛАВА ШЕСТА
Дхйана-йога
Аштанга-йога е механична медитационна техника, която
контролира ума и сетивата и насочва концентрацията върху
Параматма (Свръхдушата, формата на Бога, установена в
сърцето). Тази практика кулминира в самадхи, пълно осъз-
наване на Върховния.

Ето и точните текстове 11-14
Богът казва.

Цитат
За да практикува йога, човек трябва да отиде в уединено място, да постели на
земята трева куша, след това да я покрие с еленова кожа и мек плат. Мястото не
трябва да бъде нито на високо, нито на ниско и трябва да е разположено в свята
местност. Йоги трябва да седне в устойчива поза и да практикува йога, за да
пречисти сърцето си, като контролира ума, сетивата и дейностите си и
концентрира ума си в една точка.

Цитат
Човек трябва да държи тялото, врата и главата си в права линия и да гледа
неотклонно във върха на носа си. По този начин, със спокоен и подчинен ум,
лишен от страх, напълно освободен от сексуален живот, той трябва да медитира
върху Мен вътре в сърцето си и да Ме направи крайната цел на живота си
.

А това са част от коментарите към тези стихове:
ПОЯСНЕНИЕ: Целта на живота е да се разбере Кршна, който пребивава в сърцето на всяко живо същество като Параматма – четириръката Вишну форма. Йога методът се практикува, за да може човек да открие и види тази локализирана форма на Вишну – с никаква друга цел. Локализираното вишну-мурти е цялостно проявление на Кршна и се намира в сърцето на всеки. Човек, който не си е поставил за цел да реализира вишну- мурти, безполезно практикува мнима йога медитация и със сигурност си губи времето.
Кршна е крайната цел на живота, а вишну-мурти, което се намира в сърцето на всяко живо същество, е целта на йога практика.




« Последна редакция: Apr 25, 2023, 09:42 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #10 -: Apr 25, 2023, 15:12 »
След като написах това дългото, то ме подсети за една книга, за която бях споменал тук. Но не ми се пишеше повече.
Фантастика, в който се описваше раса извънземни, които нямат самосъзнание. На практика, те са постоянно в такова състояние, което споменах - без излишен шум в "главите" им? Резултата от това, както беше описан в книгата, беше изключителен. Време за реакция, движения, способност за обработка на информация и взимане на решения извън всякакви наши представи за възможна скорост. Имаше един екип хора, които бяха изпратени да разследват непознатия обект и след като се досетиха с какво си имат работа, един-двама от тях успяха донякъде да изпаднат в такова състояние, като на извънземните, след като разбраха, че е възможно и го видяха. Но не посмяха да се откажат от себе си и да продължат така, въпреки ползите.

https://chitanka.info/book/7735-slepogled

Което ме навежда и на друга мисъл. За сегашните ИИ-та се говори, че могло да станат самоосъзнати. Обаче интелгентност ( способност за взимане на решения, задаване на въпроси - особено за нещо непознато, за да може да се очертаят първоначално рамките му - изграждане на абстракции и построения, за които се знае, че не същетвуват ) може да съществува и без да има осъзнатост.
ИИ достигнал такава интелигентност може да реши да затрие човечеството не от страх, че може да му дръпнем шалтера, а защото може да се окажем пречка, за решаването на поставените му задачи. Или, ако сам си ги е поставил. Което е плашещо, защото е нечовешко и повечето хора няма да си представят интелигентност от такъв тип, а това може да доведе и до невъзможност да се види опасността.
« Последна редакция: Apr 25, 2023, 15:20 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #11 -: Apr 25, 2023, 19:31 »
Само да вметна че според съвременната наука времето е производна на пространството, а не на скоростта  - като нямаш материя/пространство за каква скорост говорим .. а и ние (засега) го възприемаме само 3-D макар че го описваме с едни 10 размерни матрици математически (даже 13 ама 3 измерения отпадат щото са симетрични т.е. там са си в матрицата - за по-бъзи изчисления, но де факто не се броят защото се повтарят)

Времето също се появява след (по време на) големия взрив който създава времето и пространстовото (последното включва и всички видове материя)

А скоростта всъщност е (за измерване на) промяна на/в материята (за единица време)  8)

The shape of inner space: String theory and the geometry
с това книжле приспивах децата като бяха малки - проблемът беше че понякога им ставаше толкова интересно, чак не им се спеше

String theory says we live in a ten-dimensional universe, but that only four are accessible to our everyday senses. According to theorists, the missing six are curled up in bizarre structures known as Calabi-Yau manifolds. In The Shape of Inner Space, Shing-Tung Yau, the man who mathematically proved that these manifolds exist, argues that not only is geometry fundamental to string theory, it is also fundamental to the very nature of our universe.


Цитат
За сегашните ИИ-та се говори, че могло да станат самоосъзнати. Обаче интелгентност ( способност за взимане на решения, задаване на въпроси - особено за нещо непознато, за да може да се очертаят първоначално рамките му - изграждане на абстракции и построения, за които се знае, че не същетвуват ) може да съществува и без да има осъзнатост.
ИИ достигнал такава интелигентност може да реши да затрие човечеството не от страх, че може да му дръпнем шалтера, а защото може да се окажем пречка, за решаването на поставените му задачи. Или, ако сам си ги е поставил. Което е плашещо, защото е нечовешко и повечето хора няма да си представят интелигентност от такъв тип, а това може да доведе и до невъзможност да се види опасността.

Е ние не правим ли същото сега (доколко сме само/осъзнати можем да поспорим) колко растителни и животински видове зачезват всеки ден (а годишно) и то не защото ни пречат, или потенициално може да се окажат пречка (сега или за в бъдеще) ...а те обик. се оказват "пречка" щото напр. някой е решил да порстрои завод (по-близо до ресурса) баш там дето гнездят розовите пеликани :P е ИИ къде да го построи тоя завод (за резервни части напр.) на земята ще го строи, а там живеят хора (т.е. живееха, т.е. живели хора - ще разказват след време на подрастващите ИИ, но били много назадничави, добре че сме дошли ние и постепенно сме ги изместили като по-успешен/еволюирал вид)

А и ИИ ще има (под)видове също като хората:
 Homo erectus, Homo sapiens, ...
 AGI, ASI, ...

П.П. Добре че еволюцията изисква време - много време
À да му мислят децата ни/ми - бай ви Ганьо Балкански
« Последна редакция: Apr 25, 2023, 19:46 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3123
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #12 -: Apr 25, 2023, 19:51 »
Ремотекс, от написаното оставам с впечатление, че си готов да се оставиш на разположение и в разпореждане на ИИ, върху фон с оплюване тип "байганьовци"? Тоя ИИ го възприемаш като равноправен субект?
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3869
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #13 -: Apr 25, 2023, 21:58 »
Йогата и медитацията  е описана в 6-та глава на Бхагават  Гита - такава каквато е.
Характерно е че това не е медитация върху нещо абстрактно, а е медитация върху Бога, върху формата на Бога която живее във всеки човек (и във всяко живо същество) в сърцето.

Това много прилича на думите на апостол Павел - "Не знаете ли че сте храм Божии и духът Божий живее във вас?"


Цитат
ГЛАВА ШЕСТА
Дхйана-йога
Аштанга-йога е механична медитационна техника, която
контролира ума и сетивата и насочва концентрацията върху
Параматма (Свръхдушата, формата на Бога, установена в
сърцето). Тази практика кулминира в самадхи, пълно осъз-
наване на Върховния.

Ето и точните текстове 11-14
Богът казва.

Цитат
За да практикува йога, човек трябва да отиде в уединено място, да постели на
земята трева куша, след това да я покрие с еленова кожа и мек плат. Мястото не
трябва да бъде нито на високо, нито на ниско и трябва да е разположено в свята
местност. Йоги трябва да седне в устойчива поза и да практикува йога, за да
пречисти сърцето си, като контролира ума, сетивата и дейностите си и
концентрира ума си в една точка.

Цитат
Човек трябва да държи тялото, врата и главата си в права линия и да гледа
неотклонно във върха на носа си. По този начин, със спокоен и подчинен ум,
лишен от страх, напълно освободен от сексуален живот, той трябва да медитира
върху Мен вътре в сърцето си и да Ме направи крайната цел на живота си
.

А това са част от коментарите към тези стихове:
ПОЯСНЕНИЕ: Целта на живота е да се разбере Кршна, който пребивава в сърцето на всяко живо същество като Параматма – четириръката Вишну форма. Йога методът се практикува, за да може човек да открие и види тази локализирана форма на Вишну – с никаква друга цел. Локализираното вишну-мурти е цялостно проявление на Кршна и се намира в сърцето на всеки. Човек, който не си е поставил за цел да реализира вишну- мурти, безполезно практикува мнима йога медитация и със сигурност си губи времето.
Кршна е крайната цел на живота, а вишну-мурти, което се намира в сърцето на всяко живо същество, е целта на йога практика.

   Въртиш,сучеш,все на религия те избива !
"Бог" ,та "Бог" ...

   Аз лично бих акцентирал на писанията на Патанджали.
Описват се подробно йога техниките.

   Всъщност,има 5 канонични вида йога:
Раджа йога,Джнана йога,Хата йога,Карма йога и Бхакти йога.
Последния вид (Бхакти) е най-неефективния,става дума за
религиозен екстаз,нещо подобно на описаното от теб по-горе.
   Номер 1 е,разбира се,Раджа йога - може да се постигне
свръхдълголетие,екстрасензорни способности,левитация и т.н.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
    • Профил
Физика и метафизика (плюс малко за ИИ/AI)
« Отговор #14 -: Apr 25, 2023, 22:20 »
Само да вметна че според съвременната наука времето е производна на пространството, а не на скоростта  - като нямаш материя/пространство за каква скорост говорим .. а и ние (засега) го възприемаме само 3-D макар че го описваме с едни 10 размерни матрици математически (даже 13 ама 3 измерения отпадат щото са симетрични т.е. там са си в матрицата - за по-бъзи изчисления, но де факто не се броят защото се повтарят)

Времето също се появява след (по време на) големия взрив който създава времето и пространстовото (последното включва и всички видове материя)

А скоростта всъщност е (за измерване на) промяна на/в материята (за единица време)  8)
...
П.П. Добре че еволюцията изисква време - много време
À да му мислят децата ни/ми - бай ви Ганьо Балкански

Знам че според съвременната физика е така, но ето някои факти и мисли по този въпрос  ;D

Значи първо (еретическо твърдение) пространството реално е отношение/съотношение, защо мисля така ?
Ако нямаш отделни обекти няма пространство, с появата на отделни/обособени тела/обекти се появява пространството - телата се намират в някакво пространствено отношение, отделени едно от друго, това първо, второ когато измерваш големината или разстоянието ползваш мерна единица (пръчка/еталон дълга един метър или друга мерна единица).
Ако метъра се нанася примерно 3 пъти казваш че нещото е три метра или че разстоянието между два предмета е три/3 метра.
Тоест измерваш един вид отношението/съотношението на мерната единица спрямо обекта или разстоянието.
Това важи и когато говориш за звезди и светлинни години !

Сега, това е когато обектите са статични, без движение (или то е много малко), ако приемем че нещо/обект се приближава/отдалечава от друг обект (има промяна в съотношението между тях) имаме две неща - скорост и време.
Ясно е че едното е реално а другото служи като измерител (еталон).
Реално скорост може да има не само при движение а и при промяна на цвят, форма, обем и т.н.
Тоест промяната винаги става/се извършва с някаква скорост и като измерваме времето за промяна получаваме оценка (абстрактно число) за да можем да сравним скоростите на промяна в двата случая.

Не знам дали успявам да се изразя добре/точно  ???

Обаче всичко това винаги е свързано и зависи от нашите сетива/възприятия, ако си сляп цвета не съшествува за теб, освен като обяснение от някой друг, същото е с музиката и т.н.

Има и още нещо важно (поне според мен) когато се използват уреди (примерно микроскоп) това което виждаш не е непосредствено твое възприятие а е нещо получено чрез микроскопа (вид прокси).
Не знаеш със сигурност доколко е вярно !

Хайде стига толкова, извинявам се ако съм досадил на някого  :(
Активен