Автор Тема: Компилиране...  (Прочетена 1234 пъти)

marsislav

• Напреднали
  • Публикации: 50
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: LXDE
    • Профил
Компилиране...
« -: Jun 26, 2009, 20:33 »
Привет!
Незнам дали съм избрал правилната категория за моя въпрос....
Интересувам се от къде  мога да намеря сорс кода на *ubuntu, и как се компилира той. Мога ли да компилирам сорс кода в самото *убунту? Как мога да направя вече компилираната дистрибуция самозареждаща се? /записана върху bootable CD/DVD?/
И последно - дали ще има някаква реална полза от компилирането на цялата с-ма?
Дали компилацията ще е интерактивна /имам в предвид дали ще ме пита какви пакети да се компилират, подобно на конфигурацията/компилацията на ядрото/ или просто ще си компилира всички програми, които са си стандартно в *Убунтото...?
Марсислав
Активен

neosofti

• Напреднали
  • Публикации: 123
  • Distribution: Убунту 10.04 - 64 бита
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Компилиране...
« Отговор #1 -: Jun 26, 2009, 20:51 »
Как да си скалъпя Линукс?
http://www.linuxfromscratch.org/

shoshon

• Гост
« Отговор #2 -: Jun 27, 2009, 00:41 »
Това човек избощо не се казва компилация. Все едно като искаш да изпечеш пиле да пъхнеш яйце в фурната.
Ми то да не е само код бре :) ? Трябват ти гигабайти други чудорий. Това което се опитваш да направиш явно е да си сглобиш сам нещо базирано на Убунту. Другарят по-горе ти е дал правилен линк.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #3 -: Jun 28, 2009, 06:04 »
Дали пък не се търси компилиране на пакета във вече инсталирана дистрибуция... тогава тук: http://www.slack-tux.org/howto/build-deb-packages-from-source/
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

neosofti

• Напреднали
  • Публикации: 123
  • Distribution: Убунту 10.04 - 64 бита
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 28, 2009, 13:28 »
Доколкото разбирам искаш да направиш две неща.
  • Искаш от кода на Убунту да си скалъпиш собствено дистро.
  • Искаш да прекомпилираш целият код на вече инсталираното Убунту.
Към 1:
Сорс кода на всеки един пакет в Убунту се намира в хранилищата означени с deb-src. Отвори си source.list и ще разбереш какво имам във впредвид. Правенето на собствено дистро базирано на Убунту или която и да е друга дистрибуция не е чак толкова лесно и изисква много познания за операционната система. Веднъж съм преработвал живото CD на Убунту в живо DVD със специфичните за компа драйвери и някои приложения от medibuntu примерно. Приложенията които използвах - карам по памет - са uck, squashfs-tools и genisoimage. Препоръчвам ти да погледнеш в документацията на Debian, как те генерират дистрибуцията. Ако не се лъжа има готови инструменти(скриптове) в хранилищата на Убунту.

Към 2:
Прекомпилиране на цялото Убунту, при вече инсталирана ОС, става посредством apt-build. Погледни manpage и документацията за apt-build.

Код:
sudo apt-build world

Ако напишеш само това в конзолата и щракнеш един Enter ме съмнява да стане нещо. Бях се хванал веднъж преди време от чисто любопитство при 8.10 да го правя и трябваше да бутна преди това някои неща и да форсирам самият процес, понеже не искаше да се стартира. М-м-м-да. Като не си записвам, не мога сега да ти кажа какво точно бях направил. Факт е че не издържах до края. След 4 часа отговаряне на въпроси и конфигуриране на всеки пакет се отказах.

Успех.
« Последна редакция: Jun 28, 2009, 22:43 от neosofti »
Активен