Доколкото разбирам искаш да направиш две неща.
- Искаш от кода на Убунту да си скалъпиш собствено дистро.
- Искаш да прекомпилираш целият код на вече инсталираното Убунту.
Към 1:
Сорс кода на всеки един пакет в Убунту се намира в хранилищата означени с deb-src. Отвори си source.list и ще разбереш какво имам във впредвид. Правенето на собствено дистро базирано на Убунту или която и да е друга дистрибуция не е чак толкова лесно и изисква много познания за операционната система. Веднъж съм преработвал живото CD на Убунту в живо DVD със специфичните за компа драйвери и някои приложения от medibuntu примерно. Приложенията които използвах - карам по памет - са uck, squashfs-tools и genisoimage. Препоръчвам ти да погледнеш в документацията на Debian, как те генерират дистрибуцията. Ако не се лъжа има готови инструменти(скриптове) в хранилищата на Убунту.
Към 2:
Прекомпилиране на цялото Убунту, при вече инсталирана ОС, става посредством apt-build. Погледни manpage и документацията за apt-build.
sudo apt-build world
Ако напишеш само това в конзолата и щракнеш един Enter ме съмнява да стане нещо. Бях се хванал веднъж преди време от чисто любопитство при 8.10 да го правя и трябваше да бутна преди това някои неща и да форсирам самият процес, понеже не искаше да се стартира. М-м-м-да. Като не си записвам, не мога сега да ти кажа какво точно бях направил. Факт е че не издържах до края. След 4 часа отговаряне на въпроси и конфигуриране на всеки пакет се отказах.
Успех.