Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: Nik123 в Jan 18, 2022, 21:02



Титла: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 18, 2022, 21:02
Хайде да пусна една темичка за "Синята зона" в големите градове. Знам, че тук има колеги, които не живеят в градове с такива зони, но и мнение от тяхна страна ще е интересно. За мен това си е чист рекет от страна на общината.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Jan 18, 2022, 22:31
Целта ѝ е да се прибират пари. Не върши никаква работа. И вместо да се строят многоетажни паркинги с тези пари, те отиват незнайно къде.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: jet в Jan 18, 2022, 23:08
Големите общини имат и големи разходи. Ако не е Синя зона, ще измислят нещо друго, но трябват приходи.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: programings в Jan 18, 2022, 23:47
Нямам автомобил - нямам проблем. :)


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: spec1a в Jan 19, 2022, 07:47
   Във всички градове има "зони",където може да се паркира безплатно,
стига да се внимава повече и колата да не се набива на очи.
   За София - в Борисовата градина има няколко скътани места,където
човек може да си остави возилото с минимален риск.
После може да си свърши работата бързо,има добри транспортни
връзки,вкл. метро (метростанцията до националния стадион).


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: remotexx в Jan 19, 2022, 08:24
А бе не е баш кат да нямат пари ама все не им стигат
Ей го на наскоро загубиха парите за цял един АЕЦ а да видим сега кой ще ги излежи при бай Ставри....

https://e-vestnik.bg/35342/bird-bg-kade-sa-bitkoynite-za-10-miliarda-dolara-konfiskuvani-ot-darzhavata/


 А пък онези пари  които не са окрадени или изгубени как ги управляват - майка плаче
https://e-vestnik.bg/35346/kade-skriha-4-mln-pomoshti-za-ekskurzovodite-ministarat-samo-za-firmi-li-misli/

П.П. Ще може ли тука правистите че и счетоводителите да разяснят къде отиват кинтите конфискувани от/в полза на държавата и как се осчетоводяват?


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 19, 2022, 10:06
Ще го напиша общо за наказателния процес, например за пари в брой, как става на практика. С общи приказки, в общия случай.
Конфискация на имущество е предвидена за някои престъпления, например чл. 255 от НК (Данъчните измами).
Някой си прави верига от фирми и започва данъчни измами. В един момент полицията му отива "на гости", арестуват го и правят претърсване у тях. Намират един милион в брой. Тези пари се преброяват, описват,изземват като веществено доказателство, съставя се протокол и докато трае делото, се съхраняват, обикновено в някоя каса.
Делото приключва, подсъдимият е признат за виновен, присъдата влиза в сила. С присъдата съдът постановява и конфискацията на тези пари, защото за данъчна измама е предвидена конфискация на имущество. Органът, който ги съхранява тия пари, след влизане на присъдата в сила, ги предава на НАП и влизат в бюджета на държавата.

С гражданските дела е малко по-различно- например прословутите дела на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество са граждански, а не наказателни. Проверяват Цецо, да речем, че има 20 апартамента, пък никога не е работил и няма доходи. Докладът на комисията влиза в съда, с иск за отнемане. Съдът се произнася, че тези му 20 апартамента са незаконно придобити и постановява по искане на комисията отнемането им (конфискация). На държавата апартаменти не й трябват, НАП ги изнася на публична продан и придобитите пари от тях влизат в бюджета на държавата.
Ако предмета на отнемането е пари в брой по сметка, комисията първо ги обезпечава с налагане на запор по банковата сметка, а след произнасянето на съда отиват по сметка на НАП (за бюджета).

Накратко казано, това е механизмът. А как точно се осчетоводяват- предполагам, в приходната част на бюджета. Може би Файър ще разясни повече тая част.


   Във всички градове има "зони",където може да се паркира безплатно,
стига да се внимава повече и колата да не се набива на очи.

П.П.
И във Варна има такива местенца. Моя офис е на границата на зоната, нарочно си го подбрах така, че да мога да паркирам извън зоната. Обаче си е ад. На първо място, самата зона винаги е пълна и трудно си намираш място, даже да изгаряш от желание да платиш. А на второ- граничните на зоната квартали (където паркирам и аз) са също така пълни с коли (заради зоната)- паркираш сутринта около осем часа и не буташ колата, докато не си тръгнеш от работа, щото подкараш ли я- после няма къде да я оставиш вече.

А тука от нашата варненска зона в някои отношения останах възмутен- в централната част нарисуваха зона и сложиха табели дори и на паркингите пред блоковете и кооперациите (например зад Градска болница, блоковете около улица "Батак" и др.)  Баси нахалството- паркинга пред блока ти и той начертан, айде цакай 120 лева годишно, за да си паркираш там, където живееш.

Казвали са ми, че в Пловдив било по-умерено- не всички улици в обхвата на зоната са начертани и с платено паркиране, а само главните, но доколко е вярно, не знам, в този град не съм ходил от поне десетина години.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: go_fire в Jan 19, 2022, 10:26
Понеже става въпрос за компютри, никой, нищо не разбира. Били са откраднати още на другия ден едва ли не. И у нас няма човек (на държавна служба или съдебен експерт), който да може да докаже, каквото и да било. Та бити пари няма и няма, и да има.

В прихода отиват и от там вече разхода може да е всякакъв. Представете си бюджета като един голям куп. Само МФ могат да кажат с точност, кои пари, за какво са отишли.

=*=

Синята зона (ще ви изненадам и във Видин има, даже с SMS) не е предвидена, като приход за строене на гаражи, каквото и да лъжат в СО. В цял свят се прилага единствено като мярка, която (уж) да облекчи паркирането и да накара хората да ползват обществен транспорт.

Съответно навсякъде по света, тази дейност е губеща. Сиреч разходите по нея са повече от приходите.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Jan 19, 2022, 11:52
Зная добре синята зона за какво е. Зная също, че парите от нея не са предназначени за строеж на паркинги.

Не изцяло доизказаната ми мисъл в предния пост беше, че ако се строяха паркинги, където хората да могат да си оставят колата, нямаше да има толкова коли по улиците на града, пътните платна може би щяха да са много по-свободни за движение, нямаше  да има такова задръстване и нямаше да има толкова работещи двигатели на място. Това не се прави. Паркинги не се строят. Съответно, коли на всяко място, където може да се паркира, което пък ограничава платната за движение.

Освен това СО направи и продължава да прави нещо много грешно. За да не се изразя по-грубо. Не че ми пука.  :D Когато пуснат метростанция или отсечка от метрото, тее променят градския транспорт в района така, че да набутат хората в метрото едва ли не насила. Сутрин се е случвало да не мога да се кача. При това положение, кой няма да предпочете да се качи в колата и да пътува като човек, а не като добитък...


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: nslave в Jan 19, 2022, 13:23
На мен поне към момента резултата от зоните ми се струва позитивен. Поне във Варна, моите наблюдения са, че централната част стана по-подредена. Преди във всяка градинка, тротоар имаше качена кола. Като пешеходец, основната дейност беше да заобикаляш коли и да избягваш такива, които се опитват да те блъснат докато заобикаляш. Това разбира се можеше да се реши и просто с разчертаване и глоби, но без заплащане на зона. Но пари за тази дейност не знам от къде щяха да дойдат.

Поне от начина по който аз ползвам зоната, обикновено ми върши добра работа. Обикновено има свободно място около локациите, които ми се налага да ползвам. Преди зоната ми отнемаше поне 30-40 минути да си намеря място, т.е. пак си плащах, но в гориво и време.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 19, 2022, 14:46
Още един градски имало тука, варненците май сме доста :)))
Иначе да, паркирането по градинките изчезна. Това е единственият (според мен) положителен ефект от зоната. Стана така, защото на конвенционалната полиция (т. е. патрулите на РПУ-тата и районните инспектори към РПУ-тата) последният им проблем беше неправилното паркиране- имат си достатъчно друга работа и винаги са в недокомплект, издържат се от централния бюджет, а като правило централните власти винаги искат работа за двама-трима да се върши от един, та да пестят от заплати. Обаче с появата на Синята зона във Варна много увеличиха щата на общинска полиция (а те са звено към конвенционалната полиция, ама им плаща общината)- та на тая специализирана полиция работата й е основно да гледа кой е паркирал неправилно и пердашат глобите. Че имат и норма- на смяна по определен брой актове/фишове.

Но това да ти разчертаят паркинга пред блока си е живо извращение и изнудване.

П.П. Файър, днес си пуснах образец 1, за декември се пуска с ЕГН-тата, както си беше досега, от другия месец с БУЛСТАТ-а. За обр. 6 не знам още как ще е, ама по логиката за обр.1, пак трябва да е с ЕГН-тата.

П.П.П. Я, то можело и да не се дърлим в някои теми :)


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: spec1a в Jan 19, 2022, 16:46
   Стана ми интересно...

Ако аз живея във Варна,имам там примерно апартамент,и си паркирам
колата пред входа,ще ме глобят ли ?

   Или ... зависи къде е апартамента ...


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 19, 2022, 17:08
Ако примерно живееш във Варна на ул. "Батак" в дългия блок - там е разчертан паркинга пред блока. Не само там, но го давам като пример- имаш две опции- едната е да си пускаш есемесите, левче, но това ти дава само три часа престой, повече не можеш да си държиш колата там, другата опция е, пускаш една молба до общината с копие на талона на колата и копие на нотариалния акт за апартамента, да е видно, че си собственик, и след заплащане на една годишна такса, по спомен около стотина лева ли беше, 120 ли, можеш да си паркираш неограничено.

П. П. сега проверих, ето ги цените, стотината лева са за втори автомобил, ако искаш такъв:

Цени за локално платено паркиране за живущи в „синя зона“  (За Варна)

за първи автомобил - 5 лева на месец с вкл. ДДС или 55 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.
за втори автомобил - 10 лева на месец вкл. ДДС или 110 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

Ако не си платил, като живущ в зоната, или не си пуснал есемесче- ще те заскобят и глобят.

Ако си семеен и живеете в синята зона, и имате две коли, за една кола- 55 лева годишно, за втората- 110 лева.

T.e. като ти нарисуват всичко около блока и наслагат табели за синята зона- пак плащаш, макар и само 55 лева годишно (за една кола). Е на това му викам рекет.
А в София как е, живущите в зоната плащат ли, и разчертани ли са и паркингите пред блоковете? За улиците знам, но като съм ходил натам, не съм обръщал внимание дали и паркингите пред блокове/кооперации в зоната са разчертани.

Въобще тука при нас във Варна в тая зона всичко между Градска болница, улица "Д-р Пискюлиев", бул. "Владислав Варненчик", ул. "Батак" е разчертано на макс- включително и паркингите между кооперациите. Живееш ли там, плащаш годишна такса, че да си паркираш пред дома.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: laskov в Jan 19, 2022, 17:13
Ако аз живея във Варна, ...
   Или ... зависи къде е апартамента ...
Ако е в синята зона, можеш да платиш едни 55 лв за годината и ще си паркираш. Ако не - паркираш някъде извън зоната. Иначе излиза солено.
Ако си фирма, дори и да си собственик на офиса, 110 лв на автомобил с посочен рег. номер, на година. Ако искаш гарантирано място, на което да спират твои клиенти или ти (произволен автомобил) - 300 лв на година.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 19, 2022, 17:20
Ако си фирма, дори и да си собственик на офиса, 110 лв на автомобил с посочен рег. номер, на година. Ако искаш гарантирано място, на което да спират твои клиенти или ти (произволен автомобил) - 300 лв на година.

Ласков, за фирмите не е 300 лева на година, за запазено място:
Цитирам:
На улици, булеварди и площади - общинска собственост е въведен режим „локално платено паркиране на ППС за търговци“, чийто ползуватели са търговци, по смисъла на търговския закон, лица упражняващи свободна професия, нотариуси и частни съдебни изпълнители, които управляват ППС по силата на право на собственост, или на правно основание, различно от правото на собственост, и са с административен адрес, на който субекта реално осъществява търговска дейност, идентичен с адреса на обособения нежилищен имот в обхвата на синя зона. Това право се предоставя да паркират ППС в границите на конкретна подзона, от зоните за почасово платено паркиране, в която попада адресът на обособения нежилищен имот. Ползвателите с адрес на гранична улица на подзоните имат право да изберат в коя подзона да ползват правото на паркиране. Правото на паркиране се предоставя срещу заплащане.

Цени за локално платено паркиране за търговци в „синя зона“ т.13 от Приложение №2 към НОАМТЦУТОВ

за зона „Център“ - 150 лева на месец с вкл. ДДС или 1650 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.
за зона „Широк Център“ - 120 лева на месец с вкл. ДДС или 1320 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

Да ти кажа честно, ако беше 300 лева на година, аз щях да си платя едно място пред офиса,  ама за хиляда и кусур на година, да го духат, паркирам през една улица за без пари :)




Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: remotexx в Jan 19, 2022, 17:53
Гого аз питах по-скоро за фирмите - напр. чувам че има фирми който плащат на разработчиците си с биткойни /вкл. и у БГ/ - тях как ги осчетоводяват, или и там са на 2но и 3но счетоводство. Отделно когато държавата ти изземе едни пари от фирмата (по-горе обяснено как) там какво става - пишат ги разход ли? Особено когато е по вина на фирмата т.е. те там са по скоро неправомерно взети /фирмата - от клиенти/ ама не ги карат да ги връщат обратно на клинентите ами на държавата - аз поне така разбрах горното обяснение, щото всяка една измама има 2 страни ама ето намесва се трета /дъжавата/ и айде всичко у тяхната касичка отива

П.П. и една малко странична новина но все пак финансова - Укаринците ще помагат на руснаците че го били много закъсали с проката и не могат да си изпълнят петилетката
https://www.kommersant.ru/doc/5172252


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 19, 2022, 18:19
..щото всяка една измама има 2 страни ама ето намесва се трета /дъжавата/ и айде всичко у тяхната касичка отива..
Ремотекс, в частния случай с данъчната измама, страните са две - държавата и данъчно-задължения субект (фирма, физическо лице). Няма трето лице. Т.е. фирмата се занулява с кухи фактури и не си внася дължимото ДДС, а го приспада с кухи доставки.
Друг е въпроса, че НАП (пак държавата) с невнесеното ДДС натоварва получателя на доставките от дедесарската фирма и се почват едни  административни дела..  Спирам с това, да не става отегчаващо.


А иначе и на мен ми е интересно как осчетоводява една фирма иззети пари в брой от органи на прокуратура/полиция.

За синята зона- тука при нас, във Варна, някакъв образ, като видял, че са го заскобили, си вдигнал колата на крик, сменил заскобеното колело с резервното и си тръгнал. Един колега ми разказа случая.




Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: go_fire в Jan 20, 2022, 00:43
Тая Хонда Акорд 2000 дето имам, я взех от приятел жеивеещ в „Зелена зона“ (пряка на „Витоша“). Те имат стикери досущ като застраховката. Даже трябваше да му го отлепя и пратя (намачкан, защото няма как), че да го представ в „Сердика“ и да му дадат нова лепенка за другата му кола.

=*=

Пускал съм тук връзки към проф. форум, дето се подвизавам (Одит). Там скоро имахме такъв казус. Аз специално посъветвах момата да го зачита за финансови активи (акции, облигации), а не за пари, защото очевидно няма курс на БНБ.

Също така я посъветвах да ги заприходи на цена, сякаш са платили (в тоя случай бяха немци с нова „валута“) в истински пари. А после при евентуална продажба да прави преоценка спрямо реалната цена на сделката.

Въпроса е леко мътен. И ние като повечето държави от ЕС признаваме бити пари и разновидности за данъчни цели, сиреч да ги обложим, но не и за официално, платежно средство. Демек, сделки в шифро-парса се приемат по-скоро за сделки в натура.

доп.
===

Ник, не съм те разбрал, за което се извинявам! Естествено, че декларациите за демември (пускани в януари), са с ЕГН, защото са по старите правила от преди променте. Това важи и за болнични листове, например. И за всичко останало. Но за пусканото във февруари, отнасящо се за януари, няма да важи. Повдигаш много интересен въпрос за единиците, дето още и на мен не ми е ясно, но отива май-май…, а бе забравете за ЕГН.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: go_fire в Jan 20, 2022, 00:58
За синята зона- тука при нас, във Варна, някакъв образ, като видял, че са го заскобили, си вдигнал колата на крик, сменил заскобеното колело с резервното и си тръгнал. Един колега ми разказа случая.

Аз пък знам за поне един ташакджия, софиянец, дето си има своя скоба. Спира неправомеро, слага я сам да изглежда като истинска. Като си иде, я маха. Номера пред „Градска мобилност“ минава всеки път.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: remotexx в Jan 21, 2022, 09:26
А има ли значение каква е колата - напр. ако нещо я повредят докато слагат скоба или там разните му паяци.. и кой плаща масрафа в такъв сл.

щото.. от кола до кола има разлика
https://e-vestnik.bg/35355/nay-skapite-koli-v-sveta-2022-g/


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: spec1a в Jan 21, 2022, 11:36
   Виждал съм "Бентли" със сложена скоба.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Jan 21, 2022, 12:37
Тези пък скоби как лесно се отключват  :D


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 10101 в Jan 21, 2022, 14:52
Знам за случай - вади се dremel-a от багажника, после се товарят останките в багажника.
Но се изтарикатиха и правят снимки на нарушението и как е оскобелена ;)


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 21, 2022, 15:07
Ако повредят колата, плаща общината, ама първо трябва да ги осъдиш ;)


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Jan 21, 2022, 16:09
Това да ти задържат имуществото, колко е законно? Зная, че сигурно е определено със закон, обаче много ме съмнява, че не противоречи на други.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 21, 2022, 17:08
Временното блокиране на МПС в нарушение със скоба не противоречи на други закони, измислено е. Има едно правило в правото, че никой не може да черпи дивиденти от неправомерното си поведение (предавам го с мои думи, смисъла е тоя).


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Jan 22, 2022, 09:41
А, ако колата ти е единствена и с нея разнасяш стока или работищ каквото и друго ще да е?
Докато не платиш, не можеш да изкарваш пари. Такива загуби уредени ли са? Или всичко си остава за твоя сметка?


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Jan 22, 2022, 16:23
За твоя сметка си е, ако си в нарушение. Ако не си, а те заскобят, тогава е друга работа. Досега не съм чул за неправомерно заскобване в синя зона, вероятно има и такива случаи. Но неправомерно вдигане с паяк съм срещал в практиката си (само че не в синята зона).


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 14, 2022, 19:08
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Acho в Apr 14, 2022, 19:13
От няколко дена ги гледам с един бус боядисват наново белите линии за паркиране. В зоната до ЖеПе гарата обикалят и бачкат яко.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 14, 2022, 19:34
И аз като теб съм си намерил къде да паркирам фрий, обаче тоя рекет ме дразни. Скоро и разрешително за дишане ще искат.

Междувременно Портних се сдоби с обвинение за лайняната тръба, която ни трови плажовете от години:

https://bntnews.bg/news/kmetat-na-varna-ivan-portnih-veche-e-obvinyaem-1191729news.html

Но какво ще стане в съда, не Божа, ами политическа работа.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: mimosh в Apr 18, 2022, 13:55
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?

В Бургас, най-близките улици до плажа през лятото са Зелена зона, т.е. работи всеки ден започва в 11:00 до 21:00 или до 22:00, т.е. хваща плажуващите и ходещите по заведенията. Зимата я махат. Иначе си има синя зона.

Обаче нали сме големи хитреци, тия с инвалидните талончета ползват инвалидните места като безплатен паркинг.

Например: заради сина ми имам поставено инвалидно паркомясто пред входа, обаче като мръдна колата и веднага някой идва с инвалидно картонче (здрав, прав и корав) от други квартали и спира. Живея в "широк център". Покрай мен няма магазини, или държавни институции, само жилища, така че на всеки му е ясно че това място някой го е поискал.

Добре, че община Бургас позволи при определени условия инвалидното място да стане персонално, т.е. изписват номера на колата за което е предназначено.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 18, 2022, 14:50
А в Бургас можеш ли да си платиш зоната за цял ден, или е с ограничение до три часа, както при нас (Варна)?


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Acho в Apr 18, 2022, 15:31
Навсякъде ги има такива лауреати, дето спират на инвалидните места.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: nslave в Apr 20, 2022, 11:43
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?

По спомен в София мисля синята зона беше и уикендите. Предполагам, че живущите в зоната ще са доволни и уикенда да е активна, тъй като вероятно е сложно да се паркираш в относителна близост до дома си когато няма синя зона.

В общи линии наистина ще е добре обаче да се създаде и смислена алтернатива от гледна точка на градският транспорт, защото поне във Варна положението е трагично. Поне автобусите са до голяма степен подновени, но например преди няколко седмици се качих в някакъв, който вероятно е от детството ми на служба. Мръсотията в него мисля, че беше също от детството ми. Разговор не можеш да проведеш от шума в него, малко трудно е и мисъл да чуеш честно казано, но вероятно не са чак толкова много тези автобуси.

Друго е по-интересно. Цените към днешна дата на карти - 135лв за 1 месец за всички линии. 1 месец за 1 линия е 45лв. Ако средно в месеца има 22 работни дни и ползваш автобуса само за ходене на работа, то с билетчета ще излезе 44лв. И накрая съвсем отделен е въпроса, че нещо което ще ти отнеме 10-15 минути с кола, може да отиде поне час с автобус да отидеш и да се върнеш.

Та наистина ще е разумно да вземе да се помисли и за публичният транспорт и ефективността му, вместо само да се чудят как да ни вземат парите.

Навсякъде ги има такива лауреати, дето спират на инвалидните места.

То това ми се струва, че вече е до народопсихология... тарикати на дребно сме си.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: spec1a в Apr 20, 2022, 12:29
...
 Цените към днешна дата на карти - 135лв за 1 месец за всички линии. 1 месец за 1 линия е 45лв.
...

   Леле-мале !!!   
Това сериозно ли е !?!  ???

В София (в пъти по-голям град и по население,и по площ) цената за
месечна карта (всички линии+метро) е 50 лв.
За 1 линия е много по-малко.



Не знам как вие,варненци,сте оставили герберастията при вас
да се разпищоли до такава степен !!!

И как го търпите това !?!


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Acho в Apr 20, 2022, 12:42
Е кой ползва рейсове, че и с карта ?


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Apr 20, 2022, 13:44
Много хора. София е задръстена с автомобили, но и градския транспорт също. Особено сутрешните и вечерните часове. Отдавна не се качвам на такова. Понякога дъх не можеш да си вземеш. Сардини в буркан.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Acho в Apr 20, 2022, 13:53
Ами ние сме баровци, к'ви рейсове ? Всеки си е с колата, и задължително да е сам вътре. 95% от колите гледам че се движат с по един чиляк.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: 4096bits в Apr 20, 2022, 15:05
Нормално е.
Транспортът много се разреди. Помня като ученик, че много рядко да се случи, да чакам повече от пет минути на автобусната спирка на Орлов мост за автобус до Младост. В последно време, преди да се откажа да пътувам с градски транспорт се е случвало и по тридесет минути да вися там. Да, има метро. И както казах, претъпкано. Та, какви  условия ти предлага градския  транспорт, че да го предпочетеш? Дори не е евтин. Ако трябва два транспорта да смениш в едната посока, това са ти три лева и двадесет стотинки.  За да чакаш, да мръзнеш и може би да се блъскаш в други хора. В Толедо, Испания в автобусите винаги съм намирал място да седна. Дори в разгара на туристическия сезон. Е, как да не ги ползваш? За какво ти е кола при това положение? В големите градове, признавам, че не зная, как е.

Ако реша, че ми излизат скъпо такситата, ще си купя кола, за да се придвижвам, но в градския не мисля, да се качвам. Може би в изключителни случаи. Освен това, не ми се губи в реме в разправия с контрольори. Цените на билетите доказано в съда не са законни ностоят. А аз с такива неща нито се примирявам, нито толерирам и съответно, не си купувам билет.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: spec1a в Apr 20, 2022, 16:16
   Мисълта ми е,че е абсурдно градският транспорт във Варна да е много
по-скъп от този в София,все пак морската столица е по-малък град от София.
   Очевидно Портних и останалите герберасти извършват сериозни злоупотреби.

И наистина не знам как варненци търпят всичко това !?!


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 20, 2022, 16:35
Живущите в зоната ще са доволни, безспорно.  Има обаче един момент, от който аз лично съм недоволен- ок, синя зоня, плаща се за паркиране. Ама осигурете алтернативи- няма (енслейв го е описал много хубаво за градския транспорт), големи паркинги- няма. Аз не ходя всеки ден в офиса, а само като имам ангажименти. Но, например днес- преди обед дело в окръжния съд, следобед- в районния. А зоната позволява да платиш макс три часа, после- паяка. Добре де, ама две дела в две различни съдилища (макар и на 15 минути пеша едно от друго) в никакъв случай не се събират в три часа. Споменах го по-горе, аз съм си решил проблема с паркирането, но той стои за много хора. Какво правиш, ако работата ти не е фиксирана с твърдо работно време, а е според клиентите? И не става "хоум офис"? Които клиенти в голямата си част го искат сега и веднага, и плащат за това, а градския транспорт не става? Таксита постоянно? За някой голям клиент да, но за по-малките клиенти не излиза сметката. Не можеш да им вдигнеш цените- ще избягат от теб, дребните, а дребните са редовните, не върви да ги губиш.  Всякакви еко и незнам какви си активисти викат- ползвайте тротинетки, ел. коли и т.н. Първото е приложимо само през лятото. Второто е много скъпо и не си струва, все още. Няма избиване. Освен това, напълни ли се града с електрички, мигновено ще паднат всякакви привилегии като безплатно паркиране, безплатно зареждане. Живущите в центъра викат- няма да си ползвате колите, като слизате в центъра. Добре, ама вие оставяте ли си колите, като се качвате към кварталите? И тия нагласи квартали срещу център, се използват ловко, за да се засилва тоя рекет- синята зона. В София ми харесва, че има паркинги покрай разни възлови метростанции- оставяш си колата там, вземаш метрото (моята съм я оставял до Интер Експо центъра)- ок си е. Метро има до всички възлови обекти в София, дневната карта за всички линии е на смешна цена. При нас във Варна, такова нещо няма. Ами направете едни големи паркинги в центъра, сложете им някаква нормална цена, но да може цял ден да стои колата. ама не, само герберастлък- ще дерем от синя зона, че и (другият дразнещ момент, писал съм и за него)- разчертали даже и пред жилищните блокове, където въобще не е улица.

П.П. Спец, тука във Варна алтернативи нямаше- гербавите сложиха Портних на изборите и платиха на възраждането, колкото да обират гласове от конкуренцията (тя пък една конкуренция беше- бесепето с гуцанката най-отгоре).  Тия избори ги пропуснах, нямаше смисъл да гласувам. Тука и да протестираш- пред общината, боли ги уя тия вътре. Ходих по едни протести, ами нищо. Дето се вика, смеят ти се, оставки няма. В София по-лесно, като има повечко хора, там са институции, министерства, че и чужди посолства, вижда се.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: go_fire в Apr 20, 2022, 18:36
Навсякъде ги има такива лауреати, дето спират на инвалидните места.

То това ми се струва, че вече е до народопсихология... тарикати на дребно сме си.

В това съм абсолютно убеден и наблюдавам отдавна, какви дребни душици сме и какви егоисти сме (как ни интересува единствено собствения задник).

Обаче през последните две години по време на първия етап на епидемията (от есента чакам втория) си повисях бая по паркинги. Работата е там, че съм твърд противник на маскирането. В резултат на което най-малко по два пъти седмично по поне тридесет до четиридесет минути висях по паркингите на Кауфланд, Лидъл и Т Маркет. През това време благоверната пазаруваше и недоволстваше.

Та се нагледах, на какви ли не мили гледки. И далеч не са само инвалидните места (тия хора, не знам как си кобят сами), че даже не е само до колите. Просто хората като на театър показват, кой какъв е. Изключения от правилото почти не се наблюдават.

Боклучив народ сме. Като част от този народ и аз съм боклук, та нямам право да ги съдя. Всеки сам си решава, какво и как да прави. Само споделям наблюдения.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: nslave в Apr 21, 2022, 09:51
   Мисълта ми е,че е абсурдно градският транспорт във Варна да е много
по-скъп от този в София,все пак морската столица е по-малък град от София.
   Очевидно Портних и останалите герберасти извършват сериозни злоупотреби.

И наистина не знам как варненци търпят всичко това !?!

Не само е по-малък, ами е значително по-малък. Но градският транспорт винаги е бил безсмислен и вероятно хранилка за разни хора. Винаги е на загуба. Пред няколко години по някакви програми инвестираха доста пари в него, добре че поне автобуси купиха, защото другите им идеи въпреки че работят в момента отнеха много повече време от необходимото за реализация. Това с картата за всички линии е сравнително ново явление... до преди година изобщо нямаше опция да се купи такава, не че на цена 135лв някой ще си я купи де. Вероятно фигурира само заради някакво изискване за усвоените пари. Защото дори и при текущите цени на горивата на повечето хора ще им излиза или същото или по-евтино да си карат някой барутник и да не се занимават с глупости. А в автобусите да продължават да си се возят само ученици и пенсионери. Съжалявам за офтопика, но явно ми е болна тема, че явно ми се ще да сме малко по-съвременен град ама не се получава :)


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 21, 2022, 16:33
Баш си е по темата. Прав си за цената- моята кола гори 15 на сто в града и пак ми излиза по-евтино на ден (макар и много малко по-евтино) от това да си купувам билетчета в същия този ден, когато работя и обикалям институции. Скоро си я правих тая сметка, колко км минавам с колата, като работя, с цената, и колко ще ми излязат същите километри, ако ползвам автобус (като няма да мине само с две спирки- отиване-връщане и край- от къщи до офиса - едно билетче, от офиса до Агенция по вписванията например, или Административния съд, или НАП- още едно билетче, обратно до офиса- трето билетче, от офиса до вкъщи, четвърто билетче, минимум 4 билетчета на работен ден, с уточнението, че не всеки ден работя, затова ги смятах за работен ден). Но дори и съвсем еднаква цена да беше, комфорта на колата няма как изобщо да се сравнява с градски транспорт (най-малкото, палиш и тръгваш, и отиваш където искаш, а не чакаш на спирка и слизаш на спирка, пак вървиш пеша). С тая синя зона явно искат да натикат насила хората в градския транспорт, та да потръгнат там нещата. А който не иска, или не му изнася- пак да му издърпват парички от джобчето за синя зона, няма празно.


П.П.
..Това с картата за всички линии е сравнително ново явление... до преди година изобщо нямаше опция да се купи такава, не че на цена 135лв някой ще си я купи де..

На мен горивото ми на месец е около тая сума, сега си поиграх да пресмятам. На година рядко прехвърлям 7000 км и то с извънградското.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: remotexx в Apr 24, 2022, 19:39
https://e-vestnik.bg/35727/represiata-na-obshtinskia-payak-i-nyakoi-sofianski-pretentsii/

А в много градове по света вече не може да си купиш кола, ако нямаш осигурено място за паркиране, което излиза между 200 и 400 евро на месец.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Acho в Apr 24, 2022, 19:42
Ем то "без пари" направо. Бах тез градове.


Титла: Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове?
Публикувано от: Nik123 в Apr 24, 2022, 22:23
По тая логика утре общинския съвет на някой си град ще приеме и наредба, в която е фиксирана такса за вървене по тротоара. Какви са тия комунизъми и социализъми, безплатно да вървиш по общинския тротоар. По същата логика, че не можеш да си паркираш колата безплатно, щото райш ли, много станали колите, ама няма да правим паркинги, няма място за коли бе, няма да карате коли, ние парите за паяци и зони ще ги дадем, че да ви дерем, утре ще ти кажат, че има много кооперации и няма място за пешеходците. Щото са станали много. А същия общински съвет дава на килограм разрешения за строеж на кооперации върху всеки свободен квадратен сантиметър в града.