Автор Тема: Размисли за БДС и Фонетика (от „Изчезна ми Ѝ“)  (Прочетена 13847 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Тази тема започва като извънтемие в:

Изчезна ми "Ѝ" (Линукс Минт)

Първите две мнения са съединени в едно, но са от един автор. За да се види, къде свършва едното и започва другото, има вертикална черта.



=*=

Ремо, цялата работа е политика. Странно, но защо имам спомен, че и ти коментираше по онова време в началото на века?

С две думи според стандарта „Уникод“, буква „Й“ не съществува. Вместо ние и руснаците да се заемем да оправим проблема, го ударихме на политика. Казаха ни, за нас това е вид ударение, еХете се.  Ние казахме: е, не можем ли да измислим нещо, нашите хора ще ни линчуват, как така няма да я пишат тая буква. И тогава от стандартизиционния комитет ни обясниха, че могат да допуснат краткото „И“ на клавиатурите ни, но ако сложим там и истинско ударено „И“. Така трябвало според дебелите им глави, а ние да го духаме.

И тогава БАН-ските, феодални старци взеха да обясняват наляво и на дясно за силата и неотнемимостта на „Ѝ“. Как речта ни (писмената) без този знак е невъзможна. Как всички други ударени, гласни букви били несъществени, но без тая ще се свърши света. Трябва да признаем, че имат донякъде право. Наистина кратката форма на женското, притежателно местоимение е нещо нужно. И се среща твърде често.

Какви са дебили от БАН и руското БАН* се установи почти веднага, защото разните му там комитети по Уникод вкараха универсални начини за удряне на букви. За целта например в нашата клавиатура се възприе наклонена черта (/), като то произвежда нашите твърди (или остри още наречени) ударения. А очевидно самия знак прилича на меко ударение, каквито ние не употребяваме. Но за да защитят да е точно там (защото наистина е удобно), сложиха на четвъртото равнище и него. Ако сме били пишели на френски, щото сме франкофони. Къде е колибката (^) не питаме.

Колко точно са малоумни от БАН показва, че на въпросното „Ѝ“ така и не му намериха място. Заигравката с „Ь“ е покъртителна. А обяснението е олигофренично. Главна буква „Ер малък“ се ползвала единствено в текст съставен изцяло от главни букви. Затова достъпа до нея ще го осъществяваме само чрез Caps lock. Но понеже главно, ударено „И“ също ни е нужно по някога, то пак през модификация със shift ще имаме достъп и до него. А защо точно малкия Ер? Ами щото бил свързан с краткото „И“, пък то това нали и то е „И“, та било запомняемо (мнеморично по хамерикански).

Така буквата Хикс според нашия, фонетичен стандарт вече не е буква, а не буквен знак. Такива са най-горния ред (1..0) и тези по крайщата. Е в българския имаме не буквен знак в средата на клавиатурата и то, за да пишем две букви вместо една.

Изобщо кочината в БАН е пълна, както навсякъде в милата ни родина. И горкичкия Антон Зиновиев беше изпратен да обяснява всички тези безумия на бедния линуксар. Трябва да се каже, че и той се беше увлякъл по политика и  също предлагаше някакви по-малко безумни работи, но все пак политика. А колко по-лесно щеше да е да се обясни на западните научни общности, че „Й“ е буква и да си оправят алгоритмите.

Така си натресохме и друга неприятност. Правейки от „Ѝ“ буква тя стана невъзможна за търсене и проверка на правописа. Отвори каква да е програма с възможности за търсене на текст. Може да е обикновен, текстов редактор до интернет-навигатора през който четеш тия думи. Например портогалското име „João“ ще го намериш с комбинацията „joao“, но не това „Ѝ“ с „и“.

Ужас и безумие!

п.п. Поне пък на същия Зиновиев и други като им се налагаше да обясняват, къде какво да се променя по западните програми та да са в ред с българските стандарти, не им се налагаше да се червят от местната тъпотия. Те просто не разбираха, каква каша сме забъркали тук.

---
* Не му знам името. Стандарта им е ГОСТ, еквивалента на нашето БДС и европейското ISO, ама как им се казва централната академия, не се сещам и не знам, дали съм знаел някога.





В горното мнение съм изпуснал тук-там няколко запетайки. Но не за това се обаждам. Оказа се, че това, което казвам, не е точно вярно. В Ungoogled Chromium „и“ откроява включително „Ѝ“, но не „Й“, както трябва да бъде. Не знам, кой, кога и как е оправил това поне в Chrome. Сам се учудих, че проработи. Но няма начин да не е пипнала българска ръчица. Да сме живи и здрави, че сме се преселили по целия свят и се е намерило някой нашенец и в отбора на тая програма.

доп.
===

Нали си имам работа с Емакс та ми се налага да имам идея на по-ниско ниво за клавиатурите, от обикновените непросветени. Тежка е съдбата да си идиот, който не ползва Атом като нормалните хора. Включвам се заради една интересна (само за мен подробност). Известно е, че копчетата „shift“; „alt“; „ctrl“ са модификатори, а не знаци. Това обаче не важи за „esc“. Той е небуквен знак, а не модификатор.

А най-интересен е  „Return“ (или Enter). Той е едновременно и двете. Не буквения му знак е „нов ред“. Кое от двете му значения ще се ползва, програмата решава според контекста. Аз обаче като потребител на Емакс мога да си избера в конкретна ситуация кое точно да бъде чрез комбинациите „c-m“ и „c-j“. Ц-ъто идва от „контрол“. В обикновен текст ще произведат едно и също (нов ред). Но тъй, като е Емакс, то си има места да е конкретно едното значение.

Те такива работи.
« Последна редакция: Jun 07, 2020, 13:50 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
Аз например най-обичам да я пиша с shift+ь (това е Хикс, втората буква на най-долния ред по qwerty).

Ужастъ. до сега не знаех че така се набирало :-[  но при мен центос работи. Направих проба за един файл само с ѝ вътре. Оказа се че чо кодира така УТФ-8: d1 9d което съответства на U+045D
Т.е го има като отделен символ в уникоде
https://www.fileformat.info/info/unicode/char/045d/index.htm

Цитат
С две думи според стандарта „Уникод“, буква „Й“ не съществува.
Ами има я в уникода. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99

Сега всичко това с разните знаци над буквите  '`. .. ^ ~чертики. точки, две точки, чавки, ударения и т.н. са акценти
Сложени върху някоя буква и изменят звучението по някакъв начин. Например швабското Ü

Аз им викам акценти(accent), но ги наричат и Диакритични знаци. https://en.wikipedia.org/wiki/Diacritic

Интересното е, че за тях също има отделни уникодове.
Как да набера и с отделно ударение, за да видя как ще го кодира редактора. Най-вероятно ако ѝ го набера така - ще са два отделни уникода.
« Последна редакция: Jun 04, 2020, 13:45 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Акцент на български се превежда ударение. Може би затова дето говоря е все пак стар проблем и в някакъв момент са го оправили. Специално при фонетиката можеш да удариш всеки знак (не само гласна буква) с модификатора за трето равнище (обикновено десния alt) и знака за наклонена черта (/). При мен се намира до десния shift и най-често е там. Рядко мени местоположението си. Ако задържиш shift при натискането ще получиш меко ударение (или обратно ударение още наречено). Колкото пъти искаш, толкова може да добавяш ударения на буквата точно преди курсора. Те се трупат отгоре.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Ъпдейт на ситуацията:
Оказва се че набрано и-то с отделно ударение го кодира в текстовия редактор така (утф8): d0 B8 CC 80
Което съответсва на U+0438 U+0300

Т.е. ѝ-то в документите ви може да е кодирано по два съвсем различни начина:

Или като един код за ѝ (Shift + ь) U+045D
Или като и с   ̀ ударение. ( и , right ALT +/ ) U+0438 U+0300

Кое е правилното?

При моят прословут битмап шрифт miskfixed този втория начин не работи (няма в шрифта ударение) и е нормално да не работи - как ще сложиш нещо отгоре върху фиксирана битмап матрица. :o

Обаче първият начин с shift + ь работи. В шрифта има направен символ ѝ.

То бива забраванко ама то.... 8) Оказва се че и други много полезни неща може да се набират с трето ниво.

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48014.msg303790#msg303790

обаче съвсем не мога да си настроя, аплета на xfce за трето ниво. Там има едно меню 'composite key'  но в него няма десен ALT. Обаче имам клавиш на клавиятурата AltGr (но предполагам това не е десерен алт), но нямам избор за AltGr в клавиатурата на xfce. Имам също [Menu key] - той обаче е обързан с менютата на xfce и е с приоритет. Някой знае ли как се оправя този 'composite key'  в клавиатурата на xfce, така че да заработи третото ниво?

Единствоното което ми работи е
setxkbmap -option "lv3:menu_switch"
 


« Последна редакция: Jun 04, 2020, 15:39 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
И преди съм казвал, че при мен въпросната команда е:

Код
GeSHi (Bash):
  1. setxkbmap -model pc105 -layout bg,bg -variant latin,phonetic -option lv3:ralt_switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll,terminate:ctrl_alt_bksp,compose:rctrl,grp:r$

Когато не съм мързелив, за мен това е най-доброто. Но пусто мързел да искам да лежа на една кълка и да пиша с една ръка. Ако се пише с две, това е, което дава всичко.

Малко обяснение. При мен избирам не us, a bg latin. Bg latin e същото като us, но с добавени на трето и четвърто равнище половината гръцка азбука и всички най-нужни математически и технически знаци. За човек като теб (инжѝнер), това трябва да е незаменимо.

Това, което там намираш като compose key се нарича на български съставни последователности. При мен то се включва с десен контрол и дава достъп до невероятни неща. За мен даже то е по-удобно от трето и четвърто равнище.

Например многоточие с трето равнище се пише от едновременно натискане на grey alt + „;“. Обаче същото като последователност се пише с натискане на левия контрол, отпускането му и набиване два пъти точка. Поне за мен това е много по-удобно и даже бързо.

Колко хиляди неща могат да се направят с последователности е видно от самата му конфигурация:

Код
GeSHi (Bash):
  1. /usr/share/X11/locale/en_US.UTF-8/Compose

Сега предполагам, че на клоновете на RH не е точно там, но където се намира XWindows то и това е там. Едно locate ще помогне.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Между другото доброто на setxkbmap освен, че работи на точно всички среди, черупки и управители, е и, че влиза в сила веднага, като няма нужда от привилегии. Като една настройка не ти харесва, правиш друга и я набиваш моментално. Обаче обикновено има проблем с аплетчето с флагчетата. Това моето почти навсякъде идва като bg. Това съм успявал да го настроя само с fbxkb, за което благодарност дължа на Кибер коп.

Но пък настройката е глобална, а не за всеки прозорец по отделно в модата на M$ Windows.
« Последна редакция: Jun 04, 2020, 16:21 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Като казах Windows, та там дори в 10 не се придържат към стандарта, който скоро ще стане на двадесет години. Затова винаги, едно от първите неща е да изтегля:

https://sites.google.com/site/bglocalize/windows/keyboard_layouts

Това е направено от Мишо Балабанов, добре известно лице за занимаващите се с АОО и ЛО.

Интересното е, че и той не се придържа към последното изменение в стандарта (от преди повече от 15 години), а към предпоследното. Просто когато ги е правил, още не бяха излезли последните изменения. Но те са малко. Основно се отнасят до тиретата и кръста. Почти нищо друго няма. Май имаше и нещо малко в отменените букви от кирилицата. Почти не се забелязват разликите.

Относно съставните последователности (compose key sequence), то за Уиндоус има някакви програмчета, май даже и във Википедия (английската) имаше цитирани. Но така и никога не съм ги пробвал. Не мога да дам мнение. Просто на Уиндоус никога не ми се е налагало (след 2007-ма) да пиша някакви сериозни текстове, а само да работя. А там знаци като ₵ ♬ ♥ ¶ ⅒ ⑦ и стотици други не ми се е налагало да пиша.

Там златното правило е, че ако нещо го няма в cp1251 то просто не се изписва, а ако е толкова необходимо, се обяснява с думи. Повечето професионални програми дори не ти дават да напишеш нещо, ако го няма в cp1251, дори самата програма да е Уникод.

В M$ Windows каноничния начин да изписваш знаци от Unicode е alt + цифровото значение. Далеч не е така запомняемо като съставните последователности, но пък е много полезно за езиковеди.

Последното го има в LEIM и въобще невероятни неща има в LEIM, но не е изненада, след като е правен от японци, а да се пише на техните азбуки не е лесна задача. Затова там много работят по така наречените входни методи (input metods) за всякакви ОС и среди. Но пък LEIM си е само Емакс. Добрата новина е, че ако нещо го има в LEIM, то най-вероятно някой японец, кореец или китаец го е направил и за твоето любимо приложение или графична среда, но тези решения определено са нишови.
« Последна редакция: Jun 04, 2020, 16:59 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Сега погледам текста на Мишо и установявам, че съм в лека грешка. Мислех си, че последните изменения в стандарта са настъпили около 2003-2004 год. Обаче той говори за промени след 2006-та, а както казах, той самия не е отразил най-последното (минимално) изменение. Най-вероятно изобщо не е забелязал, че е имало изменение след като е направил подредбите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

stealth01

  • Гост
Всички ли пишете на шльокавица? :( Или хайде, да не се обиди някой, да я наречем с полит.коректното ѝ име - фонетика...
„ѝ“ и съответно „Ѝ“ са ми на клавишът между левият shift и „Ю“. Няма маркировка, нямам идея от кога е в БДС, но си я ползвам. Също и българските кавички.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Когато учех „Машинопис и кореспонденция“ две години, беше на БДС. Но БДС нямаше за 3,11. Така свикнах на фонетика. Знам, че това е проблем и крайно неефективно, но така и не извадих воля да се отуча.

Между другото шльокавица е нещо друго. Така казват на патока или иначе казано слабата ракия, която става само за преваряване или миене на прозорци. В случая на писане, там се отнася преносно към писане текст на български, но с латински букви. Няма отношение към подредбите. Фонетиката е лично наказание, за тоя, който я употребява. Както са например цигарите. Тя не засяга другите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Да, ама с това БДС трябва да учиш две клавиатури (за български и за английски) - и на края не знаеш нито една от двете като хората.
Като пишеш код пък сменяш клавиатурите като шапшал, та освен да мислиш за кода, трябва да мислиш и за клавиатурните подредби - ефективност нулева.
А какво правим като седнеш на компютър/терминал дето няма маркирана БДС (а в чужбина никъде няма такава).
Франсетата почнаха с реформите и на първо време взеха да махат някои колибки.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Има нещо, което се нарича „механична памет“. Ти не мислиш, кое, къде се намира, твоите пръсти сами отиват натам, а ти гледаш листа (или екрана). Когато стигнеш до там, няма никакво значение, какво пише по клавиатурата. Пръстите ти сами ходят до копчетата.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Като заговорихме за това, ще кажа нещо, което предполагам няма някой, който да не го знае. Пиша го за пълнота.

Самото Qwerty не е измислено за удобство. То е мислено, за да няма преплитане на колената на буквите. Всеки, който е писал на машина е забелязал този феномен. Всяка буква се намира на върха на стълб, който бива изпращан към листа от пружина. Ако натискаш копчетата прекалено бързо, то те понякога се удрят едно в друго или даже заклещват. За неопитен машинописец, това се случва много често. Точно затова е измислен Qwerty. За да не се случва.

Американците са впрегнали най-добрите професори (каквито само те могат да имат или си купят) и са създали друга. Тя се казва Dvorak. При нея целта е възможно най-удобното писане. И резултата е невероятен. Аз реално не съм я виждал как изглежда в съвременен вариант. Виждал съм някакви стари картинки от преди петдесет години и изглежда някаква квадратна. Сиреч тя не се побира в pc104. Трябва специална сглобка.

БДС от своя страна е направен от самото начало за удобство. И спрямо българския език от преди 100 и повече години е чудесно нагодена. Това е доказано статистически от езиковедите. Най-често употребяваните букви са на най-удобните места.

Разбира се, езика ни от преди сто години няма точно нищо общо със сегашния. Един днешен българин би разбрал един тогавашен не повече, от колкото би разбрал един сърбин или македонец. Ще хване смисъла, но реално ще познае не повече от 40% от речта.

И все пак се твърди, че все още БДС е най-удобното за езика ни. И се побира в pc104. Не е необходимо специално преправяне, което например в случая на лаптопите е близко до невъзможно.

Което пък ме учудва, защо няма Dvorak за телефоните, като там формата няма значение. По-скоро тя е по-близко до него, отколкото това, което познаваме като стандартна клавиатура. Поне в изправено положение е така. При легнало се разтегля и повече заприличва.

И още нещо. Много хора пискаха, когато въвеждаха промените, с който вкараха знака за Евро, махнаха руските букви, добавиха няколко старобългарски и добавиха нужните препинателни знаци, без един-два, за които забравиха. Били прецакали БДС. Нямам личен опит с това, но гледам, че към днешна дата не се оплакват. Което означава, че се свиква.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Има нещо, което се нарича „механична памет“. Ти не мислиш, кое, къде се намира, твоите пръсти сами отиват натам, а ти гледаш листа (или екрана). Когато стигнеш до там, няма никакво значение, какво пише по клавиатурата. Пръстите ти сами ходят до копчетата.

Отиват ама не съвсем. Отиват долу горе на мястото (областа) където се намира клавиша. Но след това човек неусетно хвърля бегъл поглед към клавиша и се донасочва.

Пробвай се да пишеш на тъмно или на много слаба светлина на клавиатурата. Няма винаги да уцелваш клавишите. Даже повечето пъти няма да ги уцелваш.


Иначе фонетиката е най доброто измислено до сега. В този съвременен век всеки пише и на български и на англикански. Всеки миксира текста. Просто няма избор.
Някой да каже че R и Р или С и S или А и A са различни работи???
Фонетичната подредба е един много добър пример как нещо удобно и просто се е наложило въпреки стандартите.

Да не се разбира че съм срещу БДС. За хора или 'машинописки' дето пишат много текст сигурно е най-доброто....Ама машинописки-те отдавна са изчезнали. А и с компютрите винаги дообработваме някой стар документ...Не го пишем наново. Тъй че чукането е малко.
« Последна редакция: Jun 05, 2020, 10:21 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
А бе и да, и не. Зависи колко пишеш. Че допускам грешки, е така. И все пак в да речем 70% (измислям си) става. Фонетиката по начало не е мислена за клавиатури. Просто естествено е дошла до тях. Тя е мислена за Морзовата азбука. Да има съответствие с латиницата. Затова толкова си прилича. Пак между другото, съвременната Фонетика не може да се използва в мореплаването и самолетите. Това съответствие е разбито.

И пак не е съвършена. Можем да поспорим дали Q прилича на Я и V на Ж. За случая W и В все пак можем да се застраховаме, че когато е правено, сме имали силни връзки с Германия.

Но, как ще оправдаем, че Х (хъ) не е на X (хикс)? На никакъв език Y и Ъ не са подобни. А за Ч, Ш, Щ, Ю просто не е достигнало място. Нагодени са едно към гьотере.

Така, че Фонетика не е чак толкова съвършена. Просто сме ѝ свикнали.


доп.
===

Забравих, защо тръгнах да го пиша това. След като сме свикнали, че В е на W, Я на Q, Ь на X, Ч на ~, Ъ на Y, Ж на V, Ш на {, Щ на }, то малко по-трудно, но не невъзможно е да свикнем, че всяка една е на друго място.

Доказателство е нашия приятел Стелт. Та той е програмист. На английски (а може би и на други езици, че май беше завършил езикова) той пише много повече и по-често от на български, но не личи да има проблем с това.
« Последна редакция: Jun 05, 2020, 10:31 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear