Покажи теми - metal
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Отдалечен принтер във vmware -: Dec 15, 2007, 14:09
Ето каква е ситуацията: Имам 4 Линукс машини, на 1-та от тях има принтер (HP PSC1410) и CUPS 1.3.4 (допреди малко 1.2.12 - ъпгрейднах го, защото четох в един уин форум, че същата грешка (но при 2 уин машини) се е оправила като инсталирали по-нов драйвер за принтера на сървъра), а на останалите 3 - CUPS 1.2.12 и 4-те (1-ия локално, останалите - отдалечено) печатат без проблем. На единия комп имам УинХП СП2 на виртуална машина (vmware). Когато включа принтера към този комп (т.е. локално) Уин-а печата, но отдалечено не ще ':crazy:' . На принт-сървъра имам инсталирана самба, Уина вижда компа, вижда и принтера, но не може да се свърже с принтера ':crazy:' . Ето една снимчица , smb.conf и cupsd.conf. Някакви идеи?
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да подкарам една камерка -: Dec 07, 2007, 22:51
Имам една стара камерка (по-точно мултидиваис - фото и видеокамера, уебкамера, диктофон и мп3 плеар - нищо особенно, но засега не ми трябва нищо повече) Mustek MVVR-100. Питах чичко Гугъл за mvvr-100 и като резултат получих няколко линка. В 1 от тях (ASPLinux) разбрах, че поддръжка има, но как - в целия сайт на дистрото не открих как. В друг сайт фигурира също, но пак никакво инфо. lsusb дава следното: "Bus 003 Device 005: ID 0416:9683 Winbond Electronics Corp.". Питах Гугъла за 0416:9683, но той мълчи като пън, а gphoto2 не го поддържа. Ако е mass storage трябва да има модул (кърнъл или юзърспеис), който да създаде съответните устройства в /dev, но такъв няма. 1+ час се рових в ядрото да търся поддръжка, но или не я открих, или няма. Потребителска програма също не открих. Някакви идеи?
3  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Нещо отчитането на теми с нови мнения куца -: Nov 30, 2007, 23:59
Ето вижте тази снимка, третата тема показва, че има нови мнения, а всъщност последния писал по нея съм аз. Също така, отварям някоя тема, прочитам я и излизам, а то продължава да ми показва, че има нови мнения, а в същото време има теми (обикновено към края на първата страница, които със сигурност не съм ги дори отварял - не съм влизал във форума 1 седмица примерно) , а ми показва, ч е няма непрочетени мнения.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Кирилица, плеари и last.fm -: Nov 29, 2007, 16:52
Ето ви малко снимков материал, но преди това малко пояснения. Както е видно системата ми е кирилизирана и проблеми с кирилицата (досега) не съм имал, докато не пуснах диска на Епизод (закупен съвсем легално от самите тях на Берксток тази година). Както се вижда на едната снимка (Снимка.png) Амарок-а е свирил други песни с метаинфо на кирилица и си ги показва коректно, а песните от СД-то - не. За проба пуснах и Exaile (него не съм го разучил още), но и на него е така. Това на липса на някой шрифт ли се дължи? Спомням си преди години, че като минах на Линукс, Амарока ми показваше същото, а инфото на кирилица го бях попълвал аз (на Уин98, системна кирилица, а не измишльотините, наречени кирилизатори) та отново ги пренаписах на Линукса. Ако обаче проблема е в липсата на на някой шрифт на моята система, защо тогава и на last.fm излизат същите гаргописи? Всъщност, сещам се нещо - ако Амарока изпраща и ифо за шрифта и после сайта го връща на браузера, а аз го нямам... Посетете страницата ми, а аз ще се постарая да не слушам с Амарока (за да не изчезнат проблемните текстове) и кажете при вас нормално ли излизат.



5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Промяна на приоритета на програми - Как? -: Nov 25, 2007, 15:22
И така, проблема ми е следния -  имам 4 компа под Джентуу, на които има distcc и като почна да компилирам и дъщерята се цупи, че и сече играта/филма (компа и не никак силен - PIII/666/256). По какъв начин огранича приоритета на компилатора (мисля, че 19 ще е добре) за да компилира само ако няма какво друго да прави - все пак компилирането не е задача N1, особено гадно е ако заради някой друг не можеш да си правиш своето! Варианта със спиране на distccd не е най-удачния, защото той все пак помага, а и аз искам да го огранича на всички машини, защото дори и на моя (Sempron 2,4+) понякога се усеща леко насичане на някой филм докато компилира. Някакви идеи?
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с isa pnp "карта" -: Sep 14, 2007, 13:06
Ситуацията е следната: Дъно с вградена звукова карта (нямам свободни слотове да сложа друга), според мануал-а на дъното е Cristal Audio 423х, алса-та има 3 варианта - snd_cs42131,2 и 6. Udev ми зарежда 4232, а alsaconf твърди, че картата е CRD4235-8 и драйвера за нея е snd_cs4236, но по нито 1 от 2-та начина не тръгна. Разрових се и разбрах, че картата е ISA PnP, инсталирах isapnptools, създадох isapnp.conf чрез pnpdump -c > /etc/isapnp.conf, сложих услугата isapnp в boot нивото и рестартирах (поддръжката на саундкарти е компилирана като модул -> soundcore, а snd_cs4232 сложих в blacklist-a). Резултатът беше това:
Configuring ISA PnP devices ...
Board 1 has Identity 94 ff ff ff ff 25 48 63 0e:  CSC4825 Serial No -1 [checksum 94]
CSC4825/-1[0]{WSS/SB              }: Ports 0x534 0x388 0x220; IRQ5 DMA1 DMA0 --- Enabled OK
CSC4825/-1[1]{GAME                }: Port 0x200; --- Enabled OK
CSC4825/-1[2]{CTRL                }: Port 0x120; --- Enabled OK
CSC4825/-1[3]{MPU                 }: Port 0x330; IRQ15 --- Enabled OK
заредих модула, но отново нямаше звуковите устроиства (/dev/snd/pcmC0D0p,c mixer, control, а само timer). Направих още една камара опити (които няма да описвам), но резултат никакъв. Реших да пробвам дали някое друго дистро (LiveCD) ще я подкара. DSL2.3 (Damn Small Linux)  с ядро 2.4.26 стори това. Модула беше cs4232 (OSS), но не директно, а чрез ad1848. Не само, че имаше /dev/dsp, mixer, sequenser... ами и пееше '<img'>. Потърсих /etc/isapnp.conf, но нямаше. Модул isapnp - също. Остава да е директно в ядрото. Потърсих /proc/asound (за да потърся инфо за саундкартата), но и него го нямаше '<img'>. Тогава открих файловете /proc/dma, interrupts и ioports (накрая на поста съм дал линк към всички файлове даващи някакво полезно инфо (според мен) за ситуацията). В тях ясно си личи присъствието на картата в системата, докато в аналогичните файлове на Джентуу-то (ядро 2.6.22-gentoo-r5) няма и помен от нея (въпреки че услугата isapnp твърди, че всичко е ОК)

Ето и "полезната литература" '<img'>.

Edit: Добавих dmesg от DSL и Gentoo, както и /proc/modules от Gentoo



7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Гледане на тв в конзола -: Aug 30, 2007, 19:28
Здравейте, имам една машинка, на която нямам Х-сървър и на нея искам да подкарам тв тунер. Имам инсталирани aatv (и aalib) и xawtv (с aalib флаг, но без Х, gtk и qt). И двете програми изкарват "картина", но чрез букви (нещо като тест за далтонизъм), само че не с цветни кръгчета, а с букви - бялото се изписва с масивни букви в получер шрифт, а 2-3 степени на сивото с различни по плътност, нормални букви. Нещо свързано с фреймбуфера ли е - чипсета е sis530 - имам вдигнат модул sisfb, но никой не го ползва. Пускал съм mplayer в конзола (не на този комп) и знам, че той изисква svgalib_helper. Имам го и него, но също никой не го ползва - то няма и как - нито aatv, нито xawtv използват флаг svga. Дайте идеи. 10х!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Промяна на архитектурата в Джентуу -: Aug 24, 2007, 19:53
Имам една к6-2-ка на 500MHz, която само събира пепела в нас, а в същото време моя комп работи доста време само за да рутира нета към компа на дъщеря ми. Реших да го направя на рутер - речено-сторено. Тъй като не ми се иска да работи само заради това, ще го направя на файлов сървър и телевизор, но се притеснявам от по-ниската производителност (поне на теория) поради по-старата архитектура, за която е компилиран stage3 (а и всички пакети след това). В българското огледало (http://mirrors.ludost.net/gentoo/) има stage3 само за i686 и x86. Изтеглих втория, но като го разархивирах и отворих make.conf се оказа, че е за 486 ( януари месец реших да си правя експерименти с този същия комп и тогава x86 беше за i586 (или е имало отделен стейдж за 586) не си спомням, но беше за тази архитектура и (чисто субективно - съдейки по времето на стартиране) беше по-бърз от сега. Въпроса ми е как сега да сменя профила на компилатора (eselect gcc list казва, че има наличен профил само за 486)? Промяна на стойността на CHOST не помага (навсякъде пише "не променяйте, ако не знаете какво правите, защото може да разруши системата ви!". Аз обаче я промених и пуснах emerge -e world и на 9-тия (от 84) пакет (busybox) прекъсна със съобщението, че не може да намери i586-pc-linux-gnu. Как да добавя нов профил на gcc (586), за да прекомпилирам всичко (system и world)?

Edit: Знаех си, че първо трябва да прекомпилирам binutils, gcc и glibc, но ме хвана шубето и реших да пробвам с нещо не толкова критично... И в документацията и във вики-то има статии за това - остав да се преборя с калпавия си англииски '<img'>



9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да го разкарам този Гаим? -: Jul 06, 2007, 00:31
Имах инсталиран Гаим-1.5.0 и понеже от дълго време не се обновява реших да проверя защо. Знам че вече е pidgin и, че има 2-ра версия, но при мен си стои на 1.5.0. Очаквах, че само името на програмата е променено, а това на пакета си е същото, но emerge -s pidgin не мислеше същото. Както и да е - инсталирах го пидгина и махнах гаима, но сега при всеки emerge -avuDN world се опитва да ми натресе и гаима ([ebuild  N    ] net-im/gaim-1.5.0  USE="eds gnutls nls perl spell -cjk -debug -krb4 -nas -silc -tcl -tk" 5,980 kB). Мисля че, защото инсталирах навремето гнома на цяло, използвайки метапакета gnome, а не всичко поотделно и сега той си го иска. Има ли начин да го откажа? По същата причина не мога да си махна ekiga и evolution от лаптопа - все ми ги натриса после ':crazy:'



10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със събиране на раид0 масив -: Jun 07, 2007, 12:04
Създадох раид0 масив следвайки тази статия. Стана, работи, но след рестарт се появи проблема - не знам как/не мога/ да събера масива отново. като изпълна командата mdadm -A /dev/md0 ми дава, че не може да намери конф файла и няма как да го намери, защото аз не съм го създал '<img'> . Четейки горната статия, аз останах с убеждението, че не е необходим (за елементарни масиви) и споделянето на начина за създаването му е заради raidtools привържениците, а не толкова от необходимост. Опитах да го създам наново с mdadm --create /dev/md0 --level=0 --raid-devices=2 /dev/hda1 /dev/hdc2,  но ми изписа, че са част от масив /dev/md0 и ме попита дали искам да продължа. Отказах, защото ме е страх да не ми затърка данните (създавайки нов масив), а тук ми е /home. Естествено, имам копие на /home преди прехвърлянето му на масива, но то вече не е актуално. Ако все пак изпълня горната команда дали ще си затрия данните? И още нещо - hda беше цял и аз го разцепих на две с LiveCD на Partition Magic (на него ми е /, така че неможе от собствената ОС) и без да се замисля създадох фаилова система (Линукс според меджик-а, ама каква точно не ти казва). Като пуснах Джентуу-то fdisk каза, че е ext2. Промених (с fdisk) идентификатора от 83 на fd (също както промених и hdc2, който беше на ext3), но при прекъснатия опит за повторно създаване на масива (mdadm --create /dev/md0 --level=0 --raid-devices=2 /dev/hda1 /dev/hdc2) първо ми изписа, че hda1 е част от ext2 (а за hdc2 - нищо) и тогава, че двата са част от масив /dev/md0. Някакви идеи? Благодаря предварително!



11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Xawtv проблем -: May 31, 2007, 12:09
Здравейте,
ОС Джентуу 2007.0, Гном 2.16.2, ядра 2.6.20.8 и 2.6.19.5 (gentoo-sources и двете),  xawtv 3.95. Имам много лошия навик да правя важни неща (ъпдеит, компилиране на ядро...) късно през нощта (в полузаспало състояние) и често пъти такива ги забърквам, че ми иде да се гръмна ':crazy:' . Какво съм правил последния път нямам и смътни спомени, но явно съм прекомпилирал ядро (и то двете ':angry:' ), щото на следващото буутване не тръгна новото ядро (като съм компилирал сата поддръжката като модул, а системата е на сата диск '<img'> ). Както и да е, това го оправих, но xawtv няма картина (само син фон), звука тръгва, но е само от една програма (не се сменя при превключването им). Прегледах обстойно config-а на ядрото, но нищо нередно не откривам. Преди около месец си запазих резервно копие на тогавашния конфиг от 2.6.19.5 (тогава xawtv работеше) и сега компилирах с него (пак 2.6.19.5 ядрото), но никакъв ефект '<img'> . Прекомпилирах xawtv и отново нищо '<img'> . Изрових една стара щайга (к6-2/500) със същото Джентуу и преместих тунера на нея, прекомпилирах ядрото с поддръжка за bttv, инсталирах xawtv и тръгна. Аз запецнах тук и се нуждая от ритник по гъза (може и да не е много слаб, да се науча да не правя глупости) за да отлепя отново. Тук съм дал инфото, за което съм се сетил. Ето малко пояснения - к6 е машината, на която xawtv работи, а на sempron-а - не, на к6-цата няма саундкарта затова някои модули липсват. В dmesg-а на семпрона липсва последния ред, но за съжаление това не ми е достатъчно, за да се ориентирам. Xawtv не използва bttv модула, но защо - нямам си на идея. Това е засега. 10х!
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на стар ати-драйвер -: Mar 05, 2007, 21:57
Ако някой знае кой е най-подходящия драйвер за това видео:
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Rage Mobility P/M AGP 2x (rev 64)
(по възможност с 3D) да казва. На десктопа ми съм с Радеон9000 (R250 чип) и го карам с драйвера "радеон" - има 3D макар и от MESA (нещо не съм доволен от него), но на лаптопа не тръгва - пише че не поддържа този чипсет. Карам го с "ати" (описано на Radev в темата), но няма никакви екстри. Fglrx за сега не успявам да сложа (пробвах на Радеона на десктопа ( и там съм с Gентоо)), но Portage-то ми слага почти най-новия драйвер - всъщност ето:
x11-drivers/ati-drivers
      Latest version available: 8.32.5
      Latest version installed: [ Not Installed ]
      Size of files: 57,132 kB
      Homepage:      http://www.ati.com
      Description:   Ati precompiled drivers for r350, r300, r250 and r200 chipsets,
а в сайта на АТИ пише, че последният драйвер поддържащ R250 е 8.28.8 Все пак го инсталирах ( с надеждата че от Джинтуу са му направили някаква "магия"), но уви - No screen found. Пробвах да сложа по-стар драйвер, но:
sempron ~ # emerge -p =ati-drivers-8.28.8

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies /
!!! All ebuilds that could satisfy "=ati-drivers-8.28.8" have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- x11-drivers/ati-drivers-8.28.8 (masked by: ~x86 keyword)
 това е резултата. Между другото съм със стабилната x86, защо тестовата ми го маскира и защо по-новата версия е безпроблемна, а по-старата - не?!? Тука нещата (с маскирането) са ми все още тъмнички (меко казано '<img'> ) та ако може някой с по няколко думи да ми ги обясни (чел съм всичко свързано с маскираните пакети в gentoo.org, но то никак не е много)... цена няма да има!



13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Pppoe клиента ми не изпраща инфо за сървиснейм-а -: Feb 18, 2007, 13:59
Пробема е следния:
Вариант 1) Ползвам кърнъла за pppoe връзка с ISP-то ми. Свързва се, но не се изпраща инфо за сървиснейм-а (в /var/log/messages  не фигурира реда - pppoe: PADS: Service name: 'xxx' и съответно се свързвам към 1-ия обадил се сървър, а той не винаги е моя. Ето моя /etc/conf.d/net:
config_eth0=("null")
config_eth1=( "192.168.0.1" )

config_eth2=( "null" )
config_ppp0=( "ppp" )
link_ppp0="eth2"
plugins_ppp0=( "pppoe" )
username_ppp0='ххх'
password_ppp0='ххх'
service_name_ppp0='ххх'
pppd_ppp0=( "defaultroute" "usepeerdns" )

където реда service_name_ppp0='ххх' го добавих аз. В /etc/conf.d/net.example, както и в wiki-то не се споменава, но явно модула го разбира, защото като написах service-name_ppp0='ххх' (замених 1-вата подчертавка с тире) и рестартирах нета (/etc/init.d/net.ppp0 restart) ми изписа, че няма такава команда. На този комп имам и Дебиан и там проблема е същия (не се изпраща инфо за сървиснейм-а), но там съм с ppoeconf (пускане на нета с pon dsl-provider  и спиране  с poff),  но там проблема се появи преди 4-5 месеца, а преди това (1+ год. без проблем). В dsl-provider имам зададен сървиснейм (с опцията -S), а от скоро и АЦнейм-а с -C но никаква полза. Копирах Дебианския dsl-provider в Джентуу и пуснах нета с pon dsl-provider - същата работа - свързва се с доставчика, но нет има когато улуча правилния сървър.
Вариант 2) Чрез rp-pppoe. Не тръгва.  Във /var/log/messages се появява следното:
Feb 17 19:08:59 sempron pppd[16244]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Feb 17 19:08:59 sempron pppd[16244]: Couldn't set tty to PPP discipline: Invalid argument
Feb 17 19:08:59 sempron pppoe[16245]: PADS: Service-Name: 'ххх'
Feb 17 19:08:59 sempron pppoe[16245]: PPP session is 1132 (0x46c)
Feb 17 19:08:59 sempron pppoe[16245]: read (asyncReadFromPPP): Session 1132: Input/output error
Feb 17 19:08:59 sempron pppoe[16245]: Sent PADT
Feb 17 19:08:59 sempron pppd[16244]: Exit.
Feb 17 19:08:59 sempron pppoe-connect: PPPoE connection lost; attempting re-connection.

За съжаление това Couldn't set tty to PPP discipline: Invalid argument нищо не ми говори. Не съм сигурен обаче дали съм конфигурирал eth2 правилно - в /etc/init.d/net имам само това: config_eth2=( "adsl" ) (по препоръка на /etc/init.d/net.example).

Направих си 1 експеримент - рестартирах в Дебиан, спрях нета (poff), chroot-нах се в Джентуу-то и и пуснах pppoe-start - тръгна, като дори и изпрати инфо за сървиснейм-а (PADS: Service name: 'xxx''<img'>
Аз запецнах тук. някакви подсказващи идеи? 10х

П.С. А това е когато се свързвам чрез ядрото:
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16733]: Plugin passwordfd.so loaded.
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16733]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16733]: RP-PPPoE plugin version 3.3 compiled against pppd 2.4.4
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16734]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16734]: PPP session is 1184
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16734]: Using interface ppp0
Feb 17 19:14:38 sempron pppd[16734]: Connect: ppp0 <--> eth2
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: CHAP authentication succeeded: Welcome to ххх.
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: CHAP authentication succeeded
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: peer from calling number ххх authorized
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: local  IP address ххх
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: remote IP address ххх
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: primary   DNS address ххх
Feb 17 19:14:42 sempron pppd[16734]: secondary DNS address ххх
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да създам (инсталирам) нов профил за gcc? -: Feb 05, 2007, 00:06
Ситуацията е следната: Имам 4 компа ( ОС Джентуу 2006.1) в LAN с инсталиран distcc на тях. 3-те са i686 и без проблем си помагат, но 4-тия е i586 и distccd-то на другите комп-ове връща грешка 110 (липсващ компилатор). Разгледах gcc-config и разбрах, че с него мога да сменя профила на компилатора, но имам инсталиран само i686-pc-linux-gnu, а ми трябва и i586.... Как да го добавя? Ако го взема от другия комп ще работи ли и трябва ли да го запиша в някой конф файл или самото му присъствие (папката i586-pc-linux-gnu) в /usr ще свърши работа? Благодаря предварително!!!
15  Хумор, сатира и забава / Кошче / Distcc проблем в gentoo и debian -: Jan 29, 2007, 22:10
Пуснах тази тема в секцията за напреднали, но явно не е предизвикателство за тях. Който има желание може да хвърли един поглед тук. Благодаря предварително!
Страници: [1] 2