Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: mishaikin в Oct 28, 2005, 19:06



Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 28, 2005, 19:06
Накратко:
опитвам се да си сложа Линукс на лаптоп, с 64битов AMD Turion процесор, видео ATI Mobility Radeon Xpress 200 и т.н.
Свалих исото от сървърите на Мандрива за 64 битова архитектура, след инсталацията обаче kernel panic: no init found ...., опитах да инсталирам начисто 32 битовата версия - линукса тръгна, обаче няма X. Защо, защото картата била нова и няма драйвери. Мъка. На всичкото отгоре като за капак забелязвам че cd/dvd устройството не може да монтира, явно и то си има проблеми с драйвери - i/o error. Пуснах накрая X-a с vesa драйвери, но не си е работа. Налага се да работя на 1024/768 вместо на широкоекранното 1280/800.
Някой да е имал успех с този лаптоп и Линукс, или ще трябва да се радвам на "Fujitsu-Siemens recommends Windows XP"  ??? ?  .... докато Линукса напредне дотолкоз че да може да върви и на този лаптоп ...


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: alabal в Oct 28, 2005, 19:40
А и защо само Mandriva и кое iso си изтеглил? Може да е от началото на годината. Защо не пробваш нещо за което си сигурен че е последен вариант и още по-добре - дистрибуция от net-install?
Пък после пак ще говорим кое колко е напреднало.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 28, 2005, 19:56
Mandriva 2005 LE (някъде април излезе т.г.) 64 битовата версия, от фтп огледало, версия на 1 диск, която изтеглих преди два дни, би трябвало да е официалната защото от такава директория я взех, макар че при инсталацията пише че е cooker. А защо Мандрива -  ами последните година и половина карам с тая дистрибуция и ми харесва, пък и съм й свикнал.
Иначе за net install, няма ли да стане доста бавно? може и да опитам. Но това значи че бая точене ще падне ???


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: Agent_SMITH в Oct 28, 2005, 20:00
move

Моля да се запознаеш с правилата и (като начинаещ) да пускаш темите си в секцията за начинаещи  ;)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Oct 28, 2005, 20:02
Препоръчвам ти MEPIS - отлична поддръжка на автоматично разпознаване на (нов) хардуер.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Oct 28, 2005, 23:18
Моят съвет е да погледнеш и това. Аз също съм с лаптоп, но доста по стар.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 28, 2005, 23:42
Проблемът е точно в това че всичко в тоя лаптоп е bleeding edge technology. В Linux on Laptops няма този Amilo A 1650, има по-стари модели, но те нямат тази гадна Ати карта. Btw в момента съм пуснал нет инстал на 64 битовата Мандрива 2006, да видим какво ще стане. Засега има поне още 17 часа да се точи. Вече обаче имаше 2 грешки в инсталация на пакети, единия от които initscripts, подозирам какво ще стане като се стигне до ребутване но да не избързвам ....  ;)

опс .... докато пиша тези редове : There was an error installing packages: kernel-2.6.12.12mdk-1-1mdk.x86_64 Go on anyway?
 :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:
М-да, няма да стане!


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: phantomlord в Oct 29, 2005, 00:47
Ами пробвай Ubuntu, Debian Netinstall... Малки са, особенно втотия и бързо ще ги свалиш. Има и локални огледала в България, така, че бързо ще свалиш и всичко останало.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Oct 29, 2005, 03:20
Ако си в София, заповядай на 29и или 30и на Опънфест в международния изложбен център заедно с лаптопа.
Там освен всичко друго ще има и инсталфест, където е много възможно да има кой да ти съдейства.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: alabal в Oct 29, 2005, 09:31
Уффф, Mandriva нямаха ли българско огледало?
Може и да бъда обвинен в пристрастие, но аз препоръчвам Gentoo - след като си година с Линукс няма никакъв проблем с богатата им документация да се справяш с каквито и да било проблеми. Аз също използвам AMD 64, но на десктоп и видео картата е НВИДИА. Иначе преди около 8 месеца пробвах на един Медион - също кървящ край на технологиите тогава, с Gentoo - нямаше никакви проблеми. Е, нямаше АТИ, но имаше всякакви други щуротии. Така, че успех!


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 29, 2005, 09:56
Има едно Мандрейк огледало дето не работи, а в сайта писаха че ще бъде пуснато Мандрива огледало събота-неделя, ама да видим, пък и като го пуснат ако тепърва почне да се синхронизира.....А и скоростта ми към външния интернет е горе-долу еднаква с вътрешния. Лошото при нетинстала е че като спре да работи сървъра от който теглиш трябва да чакаш да проработи и ти, лично, да кажеш на инсталатора да продължи.
Мисля че картата ще създаде най-много главоболия тъй като явно от скоро произвеждат тия лаптопи с тая карта. Но ще видим, ако пак не прекъсне нетинстала. На първо време искам да видя работещ 64битов кърнел, и поне работещо cd/dvd. Пък после ще се боря да инсталирам proprietary драйверите за ATI  ;)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: spawnman в Oct 29, 2005, 10:25
Здрасти,
Докато се появи официалното огледало (искрено се надявам това да стане през идните дни и да има по-дълъг и добър живот от предишното) можеш да ползваш освен чуждите и това, което е "джобно" огледалце, но е по-добро от нищо (за което трябва да благодарим на г-н Колев)! :)
Мандрива 2005ЛЕ наистина не е толкова дърта колкото ХР, но вече излезе 2006 (потърси из новините в сайта, има ръководство за инсталиране), освен това за "bleeding edge technology" може да се ползва и "bleeding edge Mandriva Cooker", но това е като краен вариант разбира се. :)
Успех!

П.П. Работата по 2007 също започна... А МС по какво работят?? Заслужава ли си изобщо да се споменава името им? :D
П.П.П. Из форумът на Мандрива е възможно да има информация за подкарване на подобно "топче"!


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 29, 2005, 10:56
Мерси за линка с "огледалцето". Всъщност от снощи се мъча с нетинстал на Мандрива 2006. Но вече тегля от един немски сървър дето много досадно прекъсва от време на време. Но пък ако тръгна от българския ще почна отначало. Дали няма начин да се смени сървъра по време на нетинстала без да се рестартира всичко отначало?
А МС ги споменавам не с добро, а с голяма досада  ;) и ще е много жалко да остана с тяхната система на "топчето".


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 30, 2005, 01:11
Още веднъж благодаря за огледалото. Успях да кача Мандрива 2006, 64 битовата версия. Тоя път линукса стартира, само дето Х-ът не се стартира, но това стана тъй като по време на нетинстала xorg-x11 не се източи добре и на практика не беше инсталиран. Като го качих, всичко е ок (хубава работа върши urpmi!;). Сега остава да си сложа и други пакети, тъй като силно редуцирах нещата за по-бързо качване.
 :)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Oct 30, 2005, 08:22
Поздравления!
Като допълниш пропуските от пакети и направиш настройките можеш да качиш и някой друг шот, при добро желание разбира се! :)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Oct 31, 2005, 14:23
Така, инсталацията завърши, както премина и първоначалната радост от работещата Мандрива 2006. Започнаха обаче да изкачат доста буболечки, което помрачава настроението!
KDE 3.4.2 е по-накипрено от всякога, невероятно по-красиво от Уин, с красиви големи подсказки каквато се вижда в скриншота.
OpenOffice, е стара версия за мен, затова сложих по-новата 2.0 (бета rc3).
Ето възникналите проблеми:

по-значими:
- klaptop не работи под ядрото 2.6.12-2, което е компилирано без съотвените опции. Ако се сложи мултимедийното ядро, клаптопът проработва, но данните които дава са абсолютно неадекватни. Както в един момент дава 98%, в следващия може да даде 1%, или пък да каже че няма батерия. По-страшно става ако се опита да хибернизира, след това може 5 минути да се мъчиш да си вкл. лаптопа. За съжаление, тази функция е важна за лаптопите с батерии.
- автоматичното монтиране на cd/dvd и преносимите памети не работи, и не мога да намеря начин в конфигурационните панели на кдето да го включа.

по-малки, но дразнещи:
- ако се включи keyboard layouts  в контролния панел на кде-то, то Win бутона престава за служи за стартиране на К-менюто. Изключването обаче на клавиатурите, обаче, не връща старото положение на нещата.
- kweather не работи докато не пипнеш ръчно с текстов редактор конфигурационния му файл, заврян дълбоко в скритата  .kde директория, иначе конфигурационния му панел представлява празен прозорец без нито един бутон или падащо меню.
- touchpad-ът работи шантаво - в долната му половина, и то наистина до половината!, ако мръднеш настрани се получава скрол настрани .... което в браузъра може неприятно да те прати някъде в небитието, поради което и втори път пиша този отговор. Не мога да открия нещо за конфигурирането му. В контр. панел на Mandrivata там въобще не се вижда че имам touchpad.
- няма как да настроя звукът да може да се регулира чрез Fn+функционалните клавиши на лаптопа.
- оригиналния плейър на Макромедиа не работи с 64 битови платформи, за щастие има gplflash.
- постоянно имам проблем с /dev/dsp когато се опитвам да пускам ogle, за да мога да си ползвам навигационните менюта на двд-то. Не се оправя и след рестарт, понякога помага ако сменя правата на /dev/dsp или колкото и да е шантаво, ако се опитам да тествам звука на xcdroast, който ползва /dev/dsp - не винаги става, обаче. В началото и двд-тата се бавеха доста преди да сложа библиотеката dvdcss.
- доста неприятна е ситуацията с mplayer. Нещо тотално се бърка от резолюцията на широкоекранния екран 1280:800 - филмите излизат по-широки от истинското им aspect ratio, така например ако искам да пусна филм с отношение 16:9, на мплейъра му задавам 4:3 или нещо такова. Може би ще трябва да си компилирам от сорса, а да не ползвам готовия пакет.
-  и последно шрифовете, особено на бг много ме дразнят, и затова откакто ползвам Mandrake/Mandriva винаги при смяна на версията, подменям оригиналния пакет libfreetype6 с plf версията му.

Пиша толкоз дълго, защото някой може да има полза при нагласянето на Мандривата си, а и защото търся евентуална помощ за поставените по-горе проблеми  :D

Скриншотове:
http://www.starrydreams.com/mandriva2006/snapshot1.jpg
http://www.starrydreams.com/mandriva2006/snapshot2.jpg
http://www.starrydreams.com/mandriva2006/snapshot4.png


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: Lord Bad в Oct 31, 2005, 15:27
Малко късно виждам тая тема - иначе щях да ти кажа че има Мандрива 2006 в арена бг... Кернела не е проблем да си го компилираш с необходимите ти настройки - само си добави пакета със сорса му и действай... А за Mplayer няма кфо да го прекомпилираш само си снеми aspect ratio на колкото ти трябва - има 16:9, 4:3, 2.35... макар 1280/800 не е нито едно от тях де...


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: july в Oct 31, 2005, 15:38
не знам какво точно прави klaptop-a
обаче по-скоро се насочи към acpi...
там има инфо за батерии и температури....

за hibernate i standby, по -скоро software suspend съответно към disk i mem.

за клавишите, за volumeto, грабни ги и им присвои действие...
виж и дали не ти е бъгав биоса и да не знае че имаш резолюция 1280ь800... ако е такъв случая, доста от проблемите могат да изчезнат, ако подмениш от режимите, за които знае биос-а ти, и не ползваш с 1280х800 ....


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: spawnman в Nov 01, 2005, 19:56
От по-малко дразнещите:

1. За тъчпада - доколкото съм запознат това не е бъг, а е благина - горещи зони, нещо като шорткъти, изпълняващи различни команди в програмите за работа в интернет и тези, които ги подържат. Не съм сигурен, че информацията ще ти помогне, но поне ще придобиеш по-ясна представа за въпросната периферия и работата с нея в Мандрива;
2. За /dev/dsp - може въпросът ми да е глуповат, но без него не може - добавено ли е името на потребителя ти към реда `audio:x:81:gabi,bobi,veso` във файла `/etc/group`? При теб числото 81 и имената на потребителите gabi,bobi,veso не е задължително да са същите! :) ;
3. Auto-, supermounting devices - here;
4. TODO: Да намеря време и желание да поровя в Google ili mandrivausers.org вместо теб! :D


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Nov 02, 2005, 16:01
Тъчпада го оправих почти веднага след постинга с qsynaptics. Изкл. му хоризонталния скрол.

За групата си прав, в аудио групата нямаше потребителите.

Supermount тотално сбъгясва кърнела при опит да се отвори диск, затова се наложи да се върна към старото положение. - http://www.linuxquestions.org/questions/history/372901 Но за щастие още преди няколко дни намерих gnome-volume-manager и gnome-volume-properties. Стартирам първото и след това се изкл./вкл. за да се запише в сесията на кдето и да се стартира винаги при логване. Само един проблем - когато работи този мениджър, мп3 плейърчето ми не може да се отмонтирва (зависва отмонтирането), но това е само за него, други флаш памети нямат този проблем.

Засега остава сериозен проблема със статуса на батерията. При първоначално стартиране на системата, клаптоп показва правилно статуса на батерията, като постои по-дълго време компютъра вкл. почва да казва че няма батерия, или че няма нищо!, ако тогава се погледне в статус файла за батерията показва грешка при получаването на статуса. По тая причина махнах мултимедийния кърнел, който поддържа acpi, защото ако не действа ми е излишен. За съжаление стои въпроса ако хибернирането не работи, поне да мога да виждам статуса на батерията преди компютъра да се самоизключи хардуерно.

Относно другите проблеми:

mplayer се оправи с aspect-а когато се добави -monitoraspect 1.6

Опитах да инсталирам и vlc плейър - липсваха зависими пакети, затова ръчно си ги изтеглих от cooker-a, инсталирах, но за съжаление там има доста бъгове свързани със субтитрите - крашва винаги при вкл. на субтитри, има някакъв проблем с freetype. Поне добре работят двд-тата с плъгина за нав. менютата.

TODO:  :) Да оправя проблем с mplayer, за който съм си виновен сам. Опитах се да махна част от шрифтовете чрез съответния мениджър, обаче, се оказа че съм махнал и важни за X - сървъра. След като успях да преинсталирам xorg, шрифтовете мплейъра вече не работи както трябва. Когато съм в англ. локализирано кде командата mplayer -ao alsa -subfont-text-scale 3 -subcp cp1251 -subfont-encoding unicode -vo sdl -monitoraspect 1.6 *avi вече не показва правилно субтитрите на кирилица (преди работеше, сега само черти вместо букви), сега нещо с iconv не работи. Ако вкл. бг локал със съответния drake мениджър командата работи, обаче и съобщенията в конзолата ми излизат на бг, което не искам.

Заключение: Като цяло непрестанно откривам бъгове в Мандрива 2006, предполагам че след 2-3 месеца ще бъдат пооправени, но засега прилича повече на алфа/бета версия, отколкото на стабилна, ако 2005 работеше на лаптопа, бих даунгрейднал, но за съжаление, само тази работи въобще.

P.S. Опитах да си пусна и wireless картата, ndsiwrappera го компилирах от сорса, тъй като този от пакета не работеше, когато дам modprobe ndsiwrapper получавам modprobe ndiswrapper
FATAL: Error inserting ndiswrapper (/lib/modules/2.6.12-12mdk/misc/ndiswrapper.ko): Invalid argument  :crazy:


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: spawnman в Nov 02, 2005, 19:18
Това за supermount-а няма да го повярвам даже и да го видя!!! Възможно ли е да си правил опити да прекомпилираш ядрото? Мандрейк/Мандрива не използват supermount за оптични и други периферни устройства от вчера, така че не го приемам. :)
Бъговете е най-добре да провериш дали вече са дадени за оправяне или да ги "репорт"-неш. Ако са с висок приоритет ще ги оправят за нула време, но ако са за клаптоп-а може да не ги оправят толкова скоро...

Съвет: инсталирането на пакети, създадени за куукър, на стабилни версии от сорта на 2006, 10.0, 9.2 и т.н. може да доведе системата до състояние, непригодно за консумация! :)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Nov 02, 2005, 21:49
Ами супермоунта ми забива cd-то и ядрото, сега като се замисля може и оттам да съм имал проблем и при 32 битовата 2005 Мандрива, където въобще не работеше cd устройството. За супермоунта пише в онзи линк от предишния постинг. Започва с : "Well Mandriva hasn't used supermount for CD/DVD drives since before 10.1. It seems strange they'd add it back in for 2006. I asked about this on the cooker mailing list not long ago: ..."
Ядрото не се наемам да го прекомпилирам. Просто съм обикновен потребител. Преди години го бях правил, но не мисля че ще имам нерви за това сега.
От кукъра съм слагал само vlc, и нищо друго.

Клаптопът няма бъг. Бъга е в acpi. Ето какво пише в /proc/acpi/BAT0/state:
present:                 yes
ERROR: Unable to read battery status
Изглежда че като се натовари малко повече лаптопа и acpi спира да получава правилна информация за статуса на батерията, т.е. въобще да получава каквато и да било информация.
Да му се не види! Що не си взех нещо по-обикновено, ами се се боря с тоя 64 битов лаптоп и суперновия му хардуер. Засега не виждам надежда за wlan-a, като и за tv-out на картата (инсталирах и драйверите от сайта на ати, когато обаче се опитах да конфигурирам чрез fglrxconfig резултатът бе невалиден xorg.conf, вероятно поради това че картата я няма в списъка ....)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 03, 2005, 09:11
Ползвам Mandriva Cooker 2006.1 и в него всички преносими медии (SCSI MO-Disc, IDE CD-Rom, IDE FDD) са ми със supermount в /etc/fstab. Работят по-добре отколкото под Windows XX. Същото беше положението в 9.2 и 10.0.
Проверявал ли си на страницата на производителя за излезнали кръпки за биоса или споменати подобни премеждия в ЧЗВ (FAQ) или форум ако имат?
Пък ако са пуснали и някой друг драйвер/модул за линукс ше почерпиш една ракия! :D


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 24, 2005, 01:21
Цитат (mishaikin @ Ноември 02 2005,22:49)

Здравей, имам същия лаптоп като твоя, за момента работи почти всичко, с изключение на wireless модула и ati драйвера. Дистрото, което ползвам, е Slamd64 10.2.
В интерес на истината успях да подкарам wireless модула с ndiswrapper и 64bit windows драйвер, но не мога да включа радио блока на картата или поне до толкова, колкото прочетох в faq-а на ndiswrapper-a. При опит да се сетне ESSID, тази опция остава винаги изключена.. Kernel-a ми е 2.6.14.2, а също ползвам и native resolution 1280x800(fglrx), но без 3D acceleration. Ако имаш някакви питания, ще се опитам да помогна с каквото мога. За момента единственото нещо, което ме дразни е удвоеното отчитане на часовника. За съжаление това е бъг в kernel-а, който не знам дали ще бъде оправен скоро, но има и решение на това, поне в този случай можеш да добавиш опция "noapic" в lilo.conf-a. И нещата си идват на мястото! Ако ползваш 64битова Мозила, вероятно ще срещнеш проблеми с флаш анимациите, но и за това има лек - ползваш 32битова Мозила и всичко работи нормално.
Успех, ddb

ПП Ако успееш, да подкараш безжичния модул, няма да е лошо да постнеш едно съобщение със решението на проблема!


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 24, 2005, 20:21
За съжаление и аз имам същия проблем, и тъй като в момента съм в чужбина и намерих access point нo се наложи да ползвам И-та през windows. Трагедия!
Просто не мога да накарам да се включи лампичката на wireless-a под linuxа ..... драивер съм инсталирал ......
Иначе успях да пусна 3D (но под СУСЕ 10) и детето ми се радва на автомобилната симулация, torcs мисля се казваше.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 24, 2005, 22:25
За моя радост още миналата вечер успях да подкарам безжичната мрежова карта, а начинът е следния:

OS: Slamd64 GNU/Linux 2.6.14.2
Machine: Notebook FCS Amilo 1650g AMD64 Turion ML-32
Wireless: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)

1. ndiswrapper + windows 64bit driver
(http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation)
Аз лично ползвам тези драйвери - ftp://ftp.support.acer-euro.com/noteboo....11g.zip

ndiswrapper -i bcmwl5.inf (инсталиране на драйвера)

При:
ndiswrapper -l

Трябва да излиза следния резултат:

Installed ndis drivers:
bcmwl5          driver present, hardware present

2. acer_acpi
(http://www.archernar.co.uk/acer_acpi/acer_acpi_main.html)
Компилира се и се инсталира модулът, който дава възможност да се активира wireless радиото:

за да се активира =>
echo "enabled : 1" > /proc/acpi/acer/wireless

за да се деактивира =>
echo "enabled : 0" > /proc/acpi/acer/wireless

3. wireless-tools (utilities for wireless networking)

4. Добавя се следното в rc.local (или скриптовете за начално стартиране):

# loading wireless driver
modprobe ndiswrapper

# loading acpi module to enable wireless card
modprobe acer_acpi

# set wireless on
echo "enabled : 1" > /proc/acpi/acer/wireless # активирайки  безжичният модул, трябва вече да се индицира активност

iwconfig wlan0 ESSID "име-на-ESSID"
iwconfig wlan0 mode Managed
ifconfig wlan0 1.2.3.4 netmask 255.255.255.0 broadcast 1.2.3.255 up
route add default gw 1.2.3.1

# configuration end.

PS След настройката на ESSID, можеш да да си сканираш ефира:
iwlist wlan0 scan # би трябвало да ти излезе информация за AP-то

Успех! ddb


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: july в Nov 24, 2005, 23:31
линка се е сдухал...


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 24, 2005, 23:41
ftp://ftp.support.acer-euro.com/noteboo....11g.zip


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 24, 2005, 23:46
пробвай тук
ако отново не става отиди на следния линк: http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/List и потърси драйвера за acer ferarri 4000 amd64


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Nov 25, 2005, 11:59
Това вече е голям напредък, успях да пусна лампичката на wirelessa, но все още не мога да получа резултат от сканирането за мрежи. През уиндоуса има такива. Но през линуска на получавам резултат. Драйверът за ndiswrapper-а е същият.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Nov 25, 2005, 12:25
ok, благодаря много!
Това е страхотно, вече имам нет през Линукса! Рестартирах лаптопа, заредих acer_acpi, вкл. wireless-a, рестартирах wlan0 и след малко успях да сканирам ефира.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Nov 25, 2005, 19:46
ами мисията с Линукс на този лаптоп определено се оказа възможна. Сега само ми остана хибернирането и съспенда, които не работят както трябва, т.е. забиват системата, може би с по-новите кърнели нещата ще се оправят, но засега ....


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Dec 07, 2005, 17:53
ddb , значи аз съм Acer Aspire 5021 и се мъча да оправя wlan-а но предполагам при мен не се получи , след написването на следната команда ndiswrapper -l ми зписа следната съобщение ... bcmwl15.inf  invalid driver !


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Dec 07, 2005, 18:17
Цитат (Guest @ Дек. 07 2005,18:53)
ddb , значи аз съм Acer Aspire 5021 и се мъча да оправя wlan-а но предполагам при мен не се получи , след написването на следната команда ndiswrapper -l ми зписа следната съобщение ... bcmwl15.inf  invalid driver !

такъв проблем възниква когато драйверът не е подходящ - например ако ползваш не-64 битов вместо 64 битовия. Линкът на ddb нещо не работи както трябва, за това ще се опитам да го пейстна пак:
64 битов драйвер
Бтв какъв модел е wireless-a точно?


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Dec 07, 2005, 18:38
Модела е следния .... Internal Wireless Networking from Broadcom Corporation BCM4318 802.11 b/g


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Dec 08, 2005, 14:22
и моя е 4318, ами махни драйвера (ndiswrapper -e ime_na_drivera) и опитай с драйвера от горния линк.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Dec 08, 2005, 15:44
Цитат (mishaikin @ Дек. 08 2005,15:22)
и моя е 4318, ами махни драйвера (ndiswrapper -e ime_na_drivera) и опитай с драйвера от горния линк.

само за информация на двама ви -- погледнете тази новина на сайта (http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=377980662) и проверете дали няма вече native драйвер за linux, вместо да използвате ndiswrapper. ако все още няма, ще е добре да се следи проекта кога ще се появи.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Dec 08, 2005, 15:51
това е една хубава новина


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Dec 08, 2005, 20:57
mishaikin нещо не се получи с acpi дава ми некви грешки :(


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: inst в Dec 09, 2005, 23:51
питч ти кааам че мое да си намериш драйверите на диска /ако са ти дали кога ти е купил лаптопа/ един приятел имаше същия проблем и си ги намери на диска за видеокартата е виж дали ги има би трябвало да са там


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Dec 11, 2005, 11:18
Цитат (inst @ Дек. 10 2005,00:51)
питч ти кааам че мое да си намериш драйверите на диска /ако са ти дали кога ти е купил лаптопа/ един приятел имаше същия проблем и си ги намери на диска за видеокартата е виж дали ги има би трябвало да са там

Драйверите за wireless-a от диска дето върви с лаптопа не стават, опитвах с тях неведнъж .... ония драйвери от горния линк вършат работа обаче.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: в Dec 11, 2005, 16:44
Ако искаш да използваш windows драйвери за wireless под линукс, ще трябва да използваш ndiswrapper. За съжаление не знам как стои въпросите с 64-битовите компютри.
offtopic: А и само да споделя мнение: никога вече няма да си купя Fujitsu-Siemens компютър: вече имам 2 такива и каквито проблеми съм виждал с тях така и не видях нито на НР нито на какъвто и друг лаптоп да е.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: mishaikin в Dec 11, 2005, 17:55
Цитат (Guest @ Дек. 11 2005,17:44)
offtopic: А и само да споделя мнение: никога вече няма да си купя Fujitsu-Siemens компютър: вече имам 2 такива и каквито проблеми съм виждал с тях така и не видях нито на НР нито на какъвто и друг лаптоп да е.

не знам какво точно имаш впредвид, но честно казано и аз в началото се ядосвах доста, но после нещата потръгнаха, целия хардуер тръгна, вкл. wireless-a и 3d-то и tv-out-а на видеокартата (card reader-ът не съм го пробвал) и сега единственото което ме дразни е проблемът с невъзможността за хиберниране/съспенд под линукс и ядовете със скайпа, но за последния проблемите му идват от нерешени бъгове със ползването на звуковите драйвери в самия него, а не от линукса, а за хибернирането май ще трябва да почакам 2.6.14 кърнел компилиран за сусе10.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: ddb в Feb 27, 2006, 04:26
Здравейте отново,
продължавам да пиша в тази тема защото отново се сблъсках със същия проблем с wireless-a на notebook-а, но този път под FreeBSD.

След успешните опити с линукс, реших да пробвам и с FreeBSD, и за момента всичко върви перфектно, с изключение на wireless-а. Ситуацията е следната:
uname -a
FreeBSD turion.org 6.1-BETA2 FreeBSD 6.1-BETA2 #1: Sun Feb 26 18:05:29 EET 2006     ddb@turion.org:/usr/obj/usr/src/sys/turion  amd64

Отново с помоща на Windows драйверите успях да компилирам модул за мрежовата карта. При FreeBSD е малко по-различно, ползвах ndisgen за създаването на драйвера. След зареждането му:
ifconfig ndis0
ndis0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        inet6 fe80::214:a5ff:fe33:D334%ndis0 prefixlen 64 scopeid 0x4
        ether 00:14:a5:33:D3:34
        media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect
        status: no carrier
        ssid "" channel 1

Интерфейсът е вдигнат и би тябвало да работи! Следва:

ifconfig ndis0 192.168.100.10 netmask 255.255.255.0 ssid MYSSID up

 ifconfig ndis0
ndis0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        inet6 fe80::214:a5ff:fe33:D334%ndis0 prefixlen 64 scopeid 0x4
        inet 192.168.100.10 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.100.255
        ether 00:14:a5:33:D3:34
        media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect
        status: no carrier
        ssid "" channel 1
        authmode OPEN privacy OFF txpowmax 100 protmode CTS

Статусът е винаги "no carrier" и не мога да сетна SSID!
Индикацията на wireless-а не светва въобще, което ме навежда на мисълта, че проблемът е същия, но така и не успях да намеря решение как да вкюча радиото.

при (sysctl -a|grep ndis) излизат доста опции със стойност UNSET.

sysctl -a | grep ndis|grep -i radio
dev.ndis.0.NoRadio: UNSET
dev.ndis.0.RadioState: UNSET
тук излизат 2 опции за радиото, но така и не е ясно каква стойност тябва да им се придаде и дали въобще това е начинът за активиране!

Ако някой може да даде съвет или да ми даде насока ще съм много благодарен.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: betso в Feb 27, 2006, 08:32
На FreeBSD опитай с:
Примерен код
ifconfig ndis0 inet 192.168.100.10 netmask 255.255.255.0 ssid MYSSID

Успех!
:)

// offtopic: Присъединявам се към мнението на Михаил Милев, че няма да си купя такава машина. Причината, обаче, е друга. Не мисля, че Siemens правят лоши продукти.
Тяхната роля в национал-социалистическия режим през 30-те и 40-те е неоспорима (както на много други фирми, вкл. и IBM). За разлика от много от тези фирми (Degussa е най-добрият пример), Siemens се държа изключително арогантно и отвратително по време на дебатите за репарациите на останалите живи евреи, които са били насила накарани тогава да работят с повишени норми и на 12-часов работен ден, при заплаха от депортация в лагер при неизпълнение на нормата.
Има много фирми, които са се облагодетелствали по онова време от такава работа и би било трудно да се живее, ако човек се опита да вземе под внимание всичките. Има, обаче, и разлика в начина, по който отделните фирми се справят с историята си и Siemens го прави лошо.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: ddb в Feb 27, 2006, 11:48
Цитат (betso @ Фев. 27 2006,09:32)
На FreeBSD опитай с:
Примерен код
ifconfig ndis0 inet 192.168.100.10 netmask 255.255.255.0 ssid MYSSID

Успех!
:)

// offtopic: Присъединявам се към мнението на Михаил Милев, че няма да си купя такава машина. Причината, обаче, е друга. Не мисля, че Siemens правят лоши продукти.
Тяхната роля в национал-социалистическия режим през 30-те и 40-те е неоспорима (както на много други фирми, вкл. и IBM). За разлика от много от тези фирми (Degussa е най-добрият пример), Siemens се държа изключително арогантно и отвратително по време на дебатите за репарациите на останалите живи евреи, които са били насила накарани тогава да работят с повишени норми и на 12-часов работен ден, при заплаха от депортация в лагер при неизпълнение на нормата.
Има много фирми, които са се облагодетелствали по онова време от такава работа и би било трудно да се живее, ако човек се опита да вземе под внимание всичките. Има, обаче, и разлика в начина, по който отделните фирми се справят с историята си и Siemens го прави лошо.

Както съм и описал по-горе съм го пробвал, но проблемът ми е ясен в общи линии, сега просто търся съвет или по-скоро някакво решение.
Относно историята, няма да се впускам в разни размисли. И не мисля също, че Notebook-а е лоша машинка. Когато потърих нещо, което да отговаря на изискванията ми, както и на финансовата ми зависимост, излезе точно този модел. А и в интерес на истината съм много доволен - работи перфектно или хайде така да го формулирам - работи префектно според моите изисквания!


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: betso в Feb 27, 2006, 12:16
Доколкото прочетох си пробвал това:
Цитат
ifconfig ndis0 192.168.100.10 netmask 255.255.255.0 ssid MYSSID up

Моето решение се различава!
Успех все пак!
:)

P.S. Освен това съм написал и:
Цитат
Не мисля, че Siemens правят лоши продукти.


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: ddb в Feb 27, 2006, 13:50
Пробвал съм всякакви варианти, вкл. и този, който ти си написал, а забележката за FJS не беше отправена към теб :)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: erjo в Mar 08, 2006, 10:10
Пичове като дам ShutDown на Линукса на ми гасне със Сусе 10 съм
 а компа е Acer Aspire 5021 , можете ли да помогнете :)


Титла: linux - мисията невъзможна на ноутбук Amilo 1650
Публикувано от: ddb в Mar 22, 2006, 12:34
Цитат (erjo @ Март 08 2006,11:10)
Пичове като дам ShutDown на Линукса на ми гасне със Сусе 10 съм
 а компа е Acer Aspire 5021 , можете ли да помогнете :)

Дай повече информация за самата машина..На пръв поглед изглежда, че ти липсва поддръжка на apm или acpi в ядрото, може би вариантът е прекомпилиране с включване на необходимите модули..

А относно FreeBSD и Amilo 1650g - намерих някакво решение, макар и доста грубо. Проблемът си беше това, което си мислех - неактивиран радио блок. Вече всичко работи както трябва и определено FreeBSD е моя избор за този notebook. Ако някой проявява желание нека да пише, ще се радвам да помогна с каквото мога.