Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: go_fire в Sep 06, 2020, 18:13



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 06, 2020, 18:13
Тази тема започва като извънтемие в:


Режим на тока в ... Калифорния ($2)



=*=

Пичове, паднахме от Уелс. Вкараха ни точно минута преди края. Обвиняват Делев, ама той беше най-невинен в случая. Ония 3-4 минути си подаваха в наказателното ни поле, а нашите се въртяха като пилета. Гола го вкара някакъв, на който това му е втори мач.

Най-хубавото в мача е, че въпреки всичките ни усилия не успяхме да контузим Бейл. Така целия свят няма да ни псува. То и на мача с Англия миналата година това ни беше болката. Да не вземем да контузим звездите.

И преди съм го казвал, по-добре тоя отбор просто да се разпусне. Ако искат да си дават парите за вътрешно първенство. Техни са си. Ама национала трябва да се закрие. От поне 15 години няма никакъв смисъл да съществува.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 06, 2020, 21:12
Уелс.. мани ги Тея.
Честит празник - нищо че остави някой нерешени въпроси

https://kafeneto.wordpress.com/2020/09/06/%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%bd/


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 07, 2020, 12:36
   Eееееееее,най-после някой да се сети за празника !
Мислех пак аз да се нагърбя с тази задача.





Идва още един голям празник: 9-ти септември ,та да ви го
честитя предварително ! 
Особено на реактивния и дистанционното   ;D


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: Acho в Sep 07, 2020, 14:52
Честито на всички.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: jet в Sep 07, 2020, 15:22


Идва още един голям празник: 9-ти септември ,та да ви го
честитя предварително ! 
Особено на реактивния и дистанционното   ;D
Хехе празнувай си го ти. Аз празнувам Деня на труда днес. А в Калифорния сигурно са на тъмно  :'(.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 07, 2020, 19:10
Прав е Спека да не забравяме и задаващите се иззад ъгъла празници, най-вече Черен Петък и Кибернетичен Понеделник  :P

Труд, труд ама... чак по черен петък разпродавали хората плодовете на (кърския) труд и минавали от червения тефтер в обикновения - т.е. черно на бяло, та оттам и името

П.П. както казваше един познат - арменец миньор няма ама и умрял от студ няма - все ще намерят някой стар халваджийски тефтер да изгорят и да се постоплят (ама явно горят само черните, а червените тефтери си ги пазят като зеницата на окото)


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 08, 2020, 07:19
И още един празник - 80 години от възвръщането на Южна Добруджа: Звездният миг на българската дипломация

https://kafeneto.wordpress.com/2020/09/07/80-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%8e%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%83%d0%b4/

Те така се прави, да се използва международното положение, но не само за оправдание. Който се е погрижил, написал си е домашното, подписал договор си е получил своето, а на другите (дето ..на върха на щиковете са го взели) после пак са им го взели.

П.П. Ехее едно време какви дипломати имаше.. а сега .. всичко по заслуги, наскоро един даже обратно, разжалваха го и го пратиха зорлем дипломат в Испания.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 08, 2020, 09:12
remotexx
Цитат
арменец миньор няма
...

   Според мен правилното е "евреин миньор" ...  ;D


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: Acho в Sep 08, 2020, 10:18
То и арменец няма.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 10:10
Днес е един бележит ден, който до неотдавна беше празник, а според мен и трябваше да си остане. Но нямаше как. А нямаше как, защото на този ден се празнуваше освобождение от фашистко робство, както беше формулирано в учебниците.

След десети обаче, фашизма се върна, макар и не в онази си форма. Първо бяха отменени присъдите на народния съд, което по същество е ревизия на резултатите от ВСВ.

След това започнаха броене на парламентите от точката преди девети. Малко по-късно беше върнат и царския герб. Монархията не се върна съвсем, но се върна символа ѝ. Само „Шуми Марица“ не се върна.

В момента се обсъждат промени в конституцията, но никой не повдига въпроса да се отървем от този прокълнат герб. Опитваме се да се отървем от друг герб, но не и от важният.

И защо изобщо ни е необходим герб? Нима има някой у нас да разбира от хералдика? Изобщо в световен мащаб останали ли са подобни хора? Всички хералдици, които съм чувал и виждал говорят за форми и никой за истинско значение. Но герба сам по себе си е символ на власт, без да се намесва другото.

И като заговорих за монархия и герб, на днешната дата се е случило и друго, може би още по-важно събитие. То става година по-късно. Тогава ВНС приема първата републиканска конституция. Най-после беше постигната мечтата на Левски, Ботев, Бенковски, Раковски и останалите ни революционери.

Но все пак винаги съм бил на мнение и съм отбелязвал като ден на републиката шести декември. Тогава е обнародвана, което означава, че тогава е влязла в сила.

=*=

Връщайки се към четиридесет и четвърта, след десети ни обясняваха, че единственото, което се е случило тогава, е, че една банда мандраджии наричани шумкари са слезли от балкана на щика на чужда армия, а професионалния превратаджия Кимон пак се е проявил.

Като казах Кимон, колко от нас знаят, че този човек е бил военен? Нещо повече, той е имал чин полковник. Мирише ли на изрода Кадафи? А колко знаят, че е баща на човека конституция Гиньо Ганев? Моя спекулация, ама май тоя човек не е бил чак толкова тъпа фуражка, за да има такъв син. Колко е възможно едно говедо да създаде такъв величав наследник?

Че негодниците шумкари са слезли на тоя ден от балкана и са окупирали радио „София“, то е така. Също е истина, че сами им е било абсолютно невъзможно да го сторят. Нещо, което не могат да разберат десните реакционисти е, коя е била тая армия на чиито щик са го постигнали и защо тя има паметник на едно позорно място с още по-позорното име „Борисова градина“.

Припомням, че комунягите бяха безпросветници и пълни тъпанари, но имаха достатъчно акъл да прекръстят въпросното място на „Парк на свободата“. Връщане на старото му, отвратително име е поредната ревизия на ВСВ.

Та тая армия е червената армия. И има неин паметник, защото ако не беше влязла тя у нас, нас днес нямаше да ни има. Ние бяхме врага, а англичаните и гърците точеха лиги да се разправят с нас. И щяха да го постигнат. Отстъпената от Сталин Беломорска тракия е много малка цена за запазването ни на териториалната цялост и най-вероятно народ. Още веднъж да останем без държава можеше да е пагубно.

Макар от друга страна кюрдите все още да се държат. Но не се знае. Във всички територии, които някога са били български, почти няма останали българи. Твърде вероятно е това да беше станало и с остатъка. Определено показваме признаци на охота по разпръскване.

=*=

Та за всички, които това е празник, честито. За останалите, честита сряда. Аз лично не бих отишъл на манифестация, дори тя да се организираше от общината, а не от БСП. Но пък смятам, че е редно да се отбелязва, какво се е случило на този ден.

Не, че нещо, но не си падам по всенародните празници. Смятам ги за някакъв извратен, държавен култ. А много пъти съм казвал, че държавата е форма на насилие и трябва да остане в миналото. Но за мое съжаление световната тенденция е точно обратната.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 09, 2020, 12:40
   Като цяло,мненията ни за режима преди 9.9.44 съвпадат,обаче
имам няколко забележки:

1. Да,сегашният герб е проблемен,но основната причина е,че в
него се съдържа символ (кръстът) на чужда религия: християнството.

2. Какво лошо има в стария химн:  „Шуми Марица“ ?
Обяснявам какво точно представлява сегашния:

През 1964 г. за пореден път се сменя химна,тогава утвърденият се запазва и до днес.
Композиторът Петко Стайнов разкритикува утвърждаването на „Мила родино” за химн,тъй като мелодията е еврейска.
Акад. Добри Христов е нa същото мнение.
Обаче под натиск от Политбюро новият химн („Мила родино”) е приет за официален.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8215540

https://news.bg/education/mila-rodino-ti-si-zemen-ray.html

И най-сериозният източник:
https://archives.bnr.bg/istoriyata-na-balgarskiya-natsionalen-himn/



Значи официалната религия,вписана в конституцията,е еврейска
(християнството),друга много обгрижвана религия - исляма,е
също еврейска (неслучайно са в една група: авраамови).
Националният ни химн дефакто е също еврейски...

Това нормално ли е ?!?




Добре,че съм аз,да има кой да ви отваря очите ...


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 13:56
Добре, че си ти. Наистина не се бях замислял, че в герба присъстват кръстове. И преди съм казвал, че лично според мен, това е най-налудничавия християнски символ. Използвам сравнението, все едно ние да почитаме бесилката, защото Васил Иванов Кунчев е обесен.

Проблема е, че в този герб присъстват корони и царски животни, които по съвместителство са и хищници. И изобщо е проблем самата идея за герб, защото герба е означение на власт.

„Шуми Марица“ е много проблемна песен. Първите думи в нея буквално са: Шуми Марица окървавена. След това продължава с: Плаче вдовица люто ранена. Това, че „вдовицата“ е България от Берлинския конгрес, не оправя нещата. По-нататък следва думи като: Марш, марш генерале наш. Подобни проблеми има и с химна на 24 май.

Сегашния химн в общи линии ми харесва, макар винаги текста да ми се е струвал тъп. Просто се изброяват някакви географски обекти. Например винаги съм се чудил, защо точно присъства Пирин. Не, че имам нещо конкретно против тази планина, но, ако ще я споменаваме, там трябва да сложим още Рила и Родопите. Нещо повече, тези три планини на практика са един масив.

„Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява“.

Това е частта, която има защо да присъства в песента. Стара планина е дала името си на целия полуостров. Дунав е извънредно важна река в историята ни. Нея е пресякъл Аспарух и пак нея освободителната армия на Русия. Тракия е лоното на цивилизацията ни.

С Пирин обаче няма почти нищо свързано. Може би се сещам това, че била кръстена на славянския бог Перун, за който точно нищо не знам, освен името му. За Тангра, Митра и Кибела (Сурва) знам много повече. Не го знам, точно, колко е важен и какво ни е дал. Нищо не се знае него. Поне масово. Може да има някаква специализирана литература, която не ми е попадала.

Освен това Пирин не е точно българска планина (вече) и в някакъв момент ще трябва да я отстъпим на Македония.

Относно мелодията, ами все от някъде трябва да я вземем. Нямам напротив, че сме я взели от евреите. С тях делим доста неща, включително двата народа успяхме да се издъним в една и съща мисия.

Знаеш ли например, че химна на висшето образование е кръчмарска песен?

Знаеш ли, че почти цялото творчество на класиците е чалга. Да, точно така. Моцарт, Бах, Бетховен и всички останали чак до Йохан Щраус са писали единствено и само музика за маса. Всичко написано от тях е служило за фон на банкети и гощавки. Дори реквиема е писан, за да плюскат едни велможи, докато „оплакват“ техен близък.

А днес заклеймяваме Митко Пайнера. Няма такова нещо. Винаги алкохола е бил движещата сила зад музикалното изкуство. Без алкохол нямаше да има цивилна (нерелигиозна) музика. Това е истината.


доп.
===

Исках да напиша нещо още в предното си мнение. Автора на „Малкия принц“ е всъщност прочут самолетен инженер. Той има една мисъл, че съвършенство се получава, не когато няма повече, какво да добавиш, а повече, какво да махнеш.

Това като обосновка да се премахне герба изобщо. Той не ни е нужен и за нищо не служи. Освен това е символ на робско подтисничество. Гербове са имали феодалите.

Същото бих казал и за химна, но се сетих, че няма какво да звучи на спортни състезания, когато някой наш сънародник въпреки „помощта“ на родината ни, успее да спечели някоя титла в нещо.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 09, 2020, 14:18
   Виж ти ...

go_fire
Цитат
Знаеш ли например, че химна на висшето образование е кръчмарска песен?

Много добре !
Познавам един,който знае латински,и в общи линии казва същото.
Аз бих казал,че това е откровена чалга: става дума за жени,пиене,
сеХ и т.н. Със същия успех и песен на Азис би могла да е химн.





go_fire
Цитат
Нямам напротив, че сме я взели от евреите.

Аз имам много против !
Какви са евреите,че нашия национален химн трябва да е тяхна песен !?!





go_fire
Цитат
Знаеш ли, че почти цялото творчество на класиците е чалга. Да, точно така. Моцарт, Бах, Бетховен и всички останали чак до Йохан Щраус са писали единствено и само музика за маса. Всичко написано от тях е служило за фон на банкети и гощавки. Дори реквиема е писан, за да плюскат едни велможи, докато „оплакват“ техен близък.

Не !
Това е възвишена музика. Това,че е свирена на официални вечери,не означава ,че е чалга.
А знаеш ли,че от слушане на класическа музика (особено  Моцарт) се поумнява ?
Правени са стотици експерименти,и това се смята за доказано.
Никой обаче не знае защо ...


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 15:02
По първия въпрос. Сегашната епоха се нарича германска, но тя е по-скоро еврейска. Немците наистина са движещ народ на епохата, понякога не точно с добро (световните войни). Но пък не са и единствения. Например последните около 80 години американците най-силно тласкат цивилизацията.  Но по характера си тази епоха е еврейска. Всичко най-важно в културен аспект е с еврейски корени. Това дори ти го казваш, макар да недоволстваш от него.

=*=

По втория въпрос. Сегашните исторически „йезуити“ изкарват монархията просветена именно защото е финансирала въпросните хора и много други дейци на изкуството в други насоки. Но няма такова нещо. Те са си били развратни пройдохи. По никакъв начин не са схващали гениалността на тези произведения. Ползвали са ги за точно, каквото описах.

По принцип имам проблем със съвременната музика. Тя все повече не е музика. Това за мен беше нормално, защото моята предпочитана музика (рап изпят на български) не е музика и никога не е бил. Те наричат нещото си beat (тупаник). Това е нещо, което не може да бъде изсвирено. Клайдерман да му дадеш един дори прост beat няма начин да го пресъздаде на пианото си.

Това не беше проблем, защото моята музика, бивайки субкултурна, носеше послания и онова отзад е просто фон. Проблем стана, че това „нещо“ изскочи от рапа и в момента е почти във всяка популярна песен. Днешната музика е неслушаема. Това стана проблем и за рапа, защото обратно прескочиха разпявки. Рапа заприлича на песни, вече не е рецитиране. По-лошо заприлича на най-калпавата чалга от края на осемдесетте, онази най-бездарната.

Все още съществуват хора с послания и аз упорито си ги търся. Хубавото е, че не са много слушани, за да бъдат принудени да правят парчета за публиката, а не за себе си.

Преди години реших да си изтегля класическа музика, която да слушам, докато се занимавам с нещо съсредоточено. Открих, че не мога да го правя на рап, макар да ми носи настроение. Винаги се хващам, че се заслушвам в текста. Ако не слушам текста, няма защо изобщо да слушам рап. Той е направен като протест.

В някакъв момент слушайки класики (особено на Моцарт), открих нещо. Има мелодия. Нещото става за слушане. Ушите ни са толкова изнасилени от съвременните несинхронни звуци, че изведнъж откриваш, как музиката може да звучи просто нормално.

То по тая причина не си изтеглих джаз. Той е някакъв крив. Повечето звучи, като тия хора да са LSD. Което, пак е добре. Рока звучи сякаш са на хероин. Останалото звучи сякаш са на компот от марихуана и амфети.

В момента най-много си въртя „6 Hours Mozart for Studying, Concentration, Relaxation“ (свален от youtu.be/shoVsQhou-8). Преди ги свалях от пиратския бряг, ама на ограничена по трафик връзка торентите не са вървежни.

Даже усещам, че скоро трябва да разнообразя с нещо друго, че взех да го научавам на изуст. Ако можех да свиря на някакъв инструмент, щях сигурно да пресъздам без проблем.

=*=

Като казах Моцарт, аз пуснах ли ви тук един доклад за него? Наскоро караха сина ми в час по „Музика“ да го прави и понеже бяха дистанционно, той го прехвърли на мен. Цялата информация и картинки е взета от Википедия, въпреки това, доста се старах. Сега ще го пусна да го видите. Защото май само онова по История ви пуснах.



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 15:59
Ей го на:

https://mega.nz/file/SlsSDCrS#E-Wf0yLMp6zmhw_yTG1ldBxN9cA--l43yCNHo8YaW3c


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 09, 2020, 16:52
   В подкрепа на моите твърдения ...
... пък и материал за размисъл.



Study Finds That Mozart Music Makes You Smarter

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1993-10-14-mn-45497-story.html



https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281386/

https://www.bbc.com/future/article/20130107-can-mozart-boost-brainpower








П.С. Така,че слушайте класическа музика,а не да пиянствате и
да въртите кючеци (опс  ;D )


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: 4096bits в Sep 09, 2020, 18:40
На мен химнът ни много ми харесва.
Страната ни е може би единствената, кято възпява в химна си красотата си и любовта към родита. Май всичко останало са военни маршове или нещо подобно.



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: Acho в Sep 09, 2020, 19:54
"Мила родино.........", а ? Само така.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 20:57
На мен химнът ни много ми харесва.
Страната ни е може би единствената, кято възпява в химна си красотата си и любовта към родита. Май всичко останало са военни маршове или нещо подобно.

Бе, то хубаво, ама много остаряло. В един космополитен свят, трябва ли да си прикован точно към Стара планина, Тракия, Дунав и Пирин? Къде е Странджа, къде е Сакар, къде е Витоша, къде е морето? Знаеш ли, че у нас има една планина наречена Верила? Това не е прах за пране. Планина е. Ходил съм там на военно учение. Тя защо не заслужава място в химна? И там живеят хора. Ами Добруджа?

И излизайки от този тесногръд 111 хил. кв. км, трябва ли хора като Ремо и Джет да пеят точно това? А като тях има може би над два милиона. Това „заземяване“ ми се струва много извън реалността.

Реално нямам идея точно, какво трябва да се пее в един химн. Като каза военни маршове, то химна на моя град също е военен марш. Което по начало е малко кофти. Той е направен, защото сме имали обсада и за някакво време сме поодържали. Е да де, ама на фона на Шипка, къде отиваш ти? Това е смехотворно.

Иначе песничката си я харесвам, ама е чифте пищови на гол тумбак. А почти съм убеден, че ако питам синовете ми, те изобщо няма да знаят, че имаме герб и химн на града (а за известно време и девиз), нито, какво значат. И на мен тия работи не ми бяха предадени в семейството, а в училище. Училището е място за патриотизъм.

Аз съм някакъв християнин, може еретик, но няма как да преподавам на децата си патриотизъм, най-малко местен на фона на „Ни грък, ни скит...“.  Не, че са се залетяли да ме слушат, ама проблема си е мой, какъв родител съм.



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 09, 2020, 21:03
Така,че слушайте класическа музика,а не да пиянствате и
да въртите кючеци (опс  ;D )

Само преди две мнения ти казах, че аристократите са ползвали класическата музика точно за това.

По принцип не съм съгласен с известния агитационен материал от преди десетина години, в който се казваше „Чалгата те превръща в шибан идиот“. Ами аз като студент съм чул страшно много чалга. А точно тогава бях на върха на умствените си способности. От тогава насам не съм си пуснал дори едно парче, но съответните способности спадат.

Връзката е обратна. Ако си идиот, то тази музика ти понася най-добре. Но пак това не е съвсем така. От почти 20 години почти цялата световна музика е основно чалга. Почти не чувам нещо друго. В момента видна част от популярната музика е нещо наречено корейско. Ами аз това съм го чувал в „Планета“ и „Веселина“ не помня кога.



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 10, 2020, 08:22
Некой дребни поправки...
1. Храмът на Тангра ще бъде намерен само ако археолозите го построят ударно...:)
2. Има и някой красиви гербове, напр. много ми харесва украинският. Наскоро големият 'синковец' ме попита за него , видя един залепен на една кола... Та му обясних набързо, че това са белокаменните кули на древния български град Киев, основан от бат Кий още известен и като  Шамбат (Шам-бат) брат на Хан Кубрат, племенник на Бат Органа и чичо на хан Аспарух. Но тук въпросът е спорен дали е бил  точно брат, син или самия бат Кубрат

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B9

И по подробно
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B9

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg/300px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg.png)

Красота... В по старите версии са си баш крепостните кули /понякога са и само две под формата на Y - Yкрайна/, но сега полит. коректната версия е че било некъф си тризъбещ ама... Нерде Одеса нерде Киев  ;D

3. И все пак да не забравяме и другата гледна т. за девети - за едни беше курбан празник, а другите беха тия дето станаха курбан

https://e-vestnik.bg/32944/dva-fakta-za-9-septemvri-2/


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 10, 2020, 10:23
Некой дребни поправки...
1. Храмът на Тангра ще бъде намерен само ако археолозите го построят ударно...:)

Не е възможно да се намери храм на Тангра. В този култ няма храмове. Има дървени скулптури (много подобни на индианските тотеми) разположени сред природата. И преди съм казвал, че култа към Тангра е все още жив и може да се намери много информация за него на руски и български. Може да има на английски, но не съм попадал. Както пак съм споменавал, чувашите (тези които почитат Тангра и до днес) са от малкото, които с гордост заявяват, че са българи.



2. Има и някой красиви гербове, напр. много ми харесва украинският. Наскоро големият 'синковец' ме попита за него , видя един залепен на една кола...

Съгласен. Това стилизираното нещо и на мен ми харесва. Живота ми многократно през годините ми е пресичал пътя с украинци, още от детството. Имат тризъбец на герба, защото вярват, че бог Нептун (или Посейдон) им е закрилник. Украйна е морска страна. Имат голям излаз на море. Е преди седем години беше поокастрен, но пак е голям. Не е само Одеса.


3. И все пак да не забравяме и другата гледна т. за девети - за едни беше курбан празник, а другите беха тия дето станаха курбан

https://e-vestnik.bg/32944/dva-fakta-za-9-septemvri-2/

Бакалов е човек с широка култура и с удоволствие ще науча още нещо от него по-късно, като се поосвободя.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 10, 2020, 10:43
   Ако не е тайна,какво общо има "Храмът на Тангра" с контекста на
разискванията в този раздел: САЩистанска енергетика,химни,
класическа музика,политика (9.9.44) ?
   Гледам,дистанционното често повдига тази тема ни в клин,ни в ръкав.
Или има някакъв скрит смисъл ,или скрит подтекст...



Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: 4096bits в Sep 10, 2020, 11:02
Гога, ясно е, че няма как в един химн да се спомене вяско парче скала, както и на останалите държави, не са споменали всяка битка или всеки паднал войн. А относно това, дали е остаряло и има място в съвременния свят... Ами не мисля и че военните маршове имат място в съвременния свят. Достатъчно насилие сме преживели всички. Може би с изключение на ескимосите.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 10, 2020, 11:35
Ами не мисля и че военните маршове имат място в съвременния свят. Достатъчно насилие сме преживели всички.

Напълно съгласен. А относно другото, всъщност има. Ние пеем един куплет от химна, но той има в действителност шест. Като в последния се пее нещо за БКП. Няма ограничение на куплетите. Могат да ги направят сто.




   Ако не е тайна,какво общо има "Храмът на Тангра" с контекста на
разискванията в този раздел: САЩистанска енергетика,химни,
класическа музика,политика (9.9.44) ?
   Гледам,дистанционното често повдига тази тема ни в клин,ни в ръкав.
Или има някакъв скрит смисъл ,или скрит подтекст...

Повдига я, понеже споменах, че  за Перун не знам нищо за разлика от други богове, един от които беше Тангра. Негово любимо занимание е да доказва, че у нас никога не е имало тангризъм. Което няма точно никакво значение. Днес почти няма тангристи. Но понеже много народ се опитва да доказва, че нямаме нищо тюркско. Затова воюват срещу Тангра. Сякаш да имаш нещо тюркско е престъпление.


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 10, 2020, 12:06
   ЪХЪ ...

   А защо дистанционното не поразсъждава върху следното:
Държавата България ,тук,на тази територия, е създадена от
кан Аспарух през 681 г.
   Около 855 г. насилствено е наложена еврейската  религия
християнство за официална. Изклани са цели родове (включително
бебетата) ,само защото някои висши сановници са се противопоставили
на налагането на тази гнус.
   Православните скотове въобще отричат всичко преди християнството.

В периода 681 - 855 г. държава ли е нямало,що ли ?   >:D


Титла: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 10, 2020, 17:54
Спека пак не е внимавал в час - не аз повдигнах темите за Тангра, химни, гербове, класическа музика, деветосептемврийския и д.р преврати и т.п., а само се включих с 'дребни поправки', модератор(а) повдигна тези теми - може лесно да се провери освен ако не си е модерирал вече мненията и поизтрил това-онова, но накрая влезе 'в час' та да му отговоря /да не каже че пак аз повдигам и тая тема/ - какво като еди коя си религия е официална - нищо не му пречи напр. да му резнат оная работа и да стане мюсли - по конституция имаме свобода на вероизповеданията (доколкото не са в конфликт със законите - напр. не може да стане почитател на Кали и др. кървави божества и да им принася човешки жертовприношения) тъй че не разбирам какъв му е проблема с различните (били те гейове или не християни, или пък с християните). Щом като (според него) нехристияните са мнозинство - ами да се съберат и да променят конституцията или пък да изберат друга религия за официална, ама щом са мнозинство значи правилно е избрана като официална религия.

П.П. Гога не е на Бакалов а е на Вени Марковски статията за 9.9 (ама нарочно не го писах това да не почвате пак с нападките ад хоминем - или както рекло зайчето - дай още едно докато не се почнало. - А бе ти имаш ли пари да си платиш? - Ей го на почна се...)


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 10, 2020, 20:57
Жив ли е Вени? Тоя човек наистина е за даване на резняците. Ама въпреки това ще го прочета. Още не съм. Днес беше луд и натоварен ден.

Спокойно може да се махне това за православието от конституцията. А по желание най-добре да се махне самата конституция и да няма такава.

Но няма да стане. Въпреки, че 99,999% от народонаселението са пълни атеисти, поради някаква причина са решили, че е престижно да мамят, че са православни, а около една трета, че са мохамедани. Ама и в едната и в другата религия лъжата е тежък грях.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: malin1 в Sep 11, 2020, 00:04
:) Пък аз си рекох, че става дума за тая Тангра ($2).

И понеже съм в подходящия раздел - бабата (майката на жена ми) чете вестник и "коя беше тая Векилска?" - "що?" - "ми Векилска пристанала на Кошлуков"... по някое време хвърлям поглед на вестника който чете и виждам, че заглавието има и подължение с друг цвят шрифт "за 5 бона" и си викам - хей тъй се създават "интересните" фалшиви новини, когато бабите почнат да играят на "счупен телефон".


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 11, 2020, 09:07
Спека пак не е внимавал в час - не аз повдигнах темите за Тангра, химни, гербове, класическа музика, деветосептемврийския и д.р преврати и т.п., а само се включих с 'дребни поправки', модератор(а) повдигна тези теми - може лесно да се провери освен ако не си е модерирал вече мненията и поизтрил това-онова, но накрая влезе 'в час' та да му отговоря /да не каже че пак аз повдигам и тая тема/ - какво като еди коя си религия е официална - нищо не му пречи напр. да му резнат оная работа и да стане мюсли - по конституция имаме свобода на вероизповеданията
...

   Ислямът е по-голяма мизерия и от християнството,пък и 2-те
религии са еврейски (за не знам кой път споменавам този факт).
Така че намекът е неуместен.




   По отношение на Вени Марковски: неговият дядо - т.нар. Венко
Марковски (това е псевдоним,истинското му име е Вениамин
някой-си) е един от създателите на т.нар. "македонски език".
   Сещайте се за какво иде реч ...
Въпросният Вени,поради някаква причина,е яростен защитник на
всичко еврейско (може би му плащат).
Или ... е евреин ?


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: go_fire в Sep 11, 2020, 11:00
Най-после го прочетох. Опитах и снощи, но електронният вестник беше долу.

Ами не съм съгласен с Вени (което не ме учудва). Той е на тезата „вълкът сит, агнето цяло“ или „всичко е сиво, няма бяло и черно“.

Датата според мен си е напълно еднозначна. Отървахме се от фашизма. Имало ли е зверства след тази дата? Имало е и то какви. Десетки хиляди са пострадали. Но дори в най-черните си моменти онзи режим (специално у нас, не говоря за СССР или КНР) беше по-добър от предишния. И също така (след Вълко Червенков) много бързо се очовечи.

Към края се опитва да каже, че комунистите не са имали оправдание. Имали са си и то много добро. Бих ли постъпил, както те са постъпили? Естествено, че не. Но не може да се твърди, че са си го направили ей така без причина и щото са някакви върколаци обичащи кръв. Кръволоци са били, големи, но е имало защо.

И подхваща старото късогледство, че щяло да стане по-зле. По-зле, кога? По-зле е щяло да бъде няколко години. Ама нямаше да сме виновни. Това, че Борис е имал акъл да послуша тайния си съветник, не го оневинява. Не е пратил нито войник на източния фронт и това в голяма степен ни е спасило, но белята вече е била свършена.

Защо имахме трета национална катастрофа (за мен по-скоро втора, защото при тази броена за първа имаме разширяване на земите) след деветдесета и комунягите бяха ли виновни за нея? Имаха, доколкото спомогнаха за преминаването през нея доста по-кошмарно, отколкото в други страни, като да речем Висшеградската четворка.

Те участваха активно в разграбването (което правят до днес и няма да спрат в близките столетия), но не я докараха те. Те просто се възползваха и ще отговарят за това, където трябва. А попаднахме в тази катастрофа поради съвсем простичък факт. Загубихме още една война. Може да е била относително безкръвна, но си беше официално обявена война. Победителя винаги взема всичко. Като в покера.

Освен това да светна Вени, просъветско, не означава непременно нещо лошо. По-скоро е обратното. Марионетно не е точно вярно, защото многократно сме се опълчвали на големия брат. Но сме го правили дипломатично, а не с улични протести. Античовешко не е било след първото десетилетие. Напротив беше най-хуманното управление, което някога сме имали или ще имаме (следващите стотина години най-много) докато има България. И антидемократично не е. Точно обратното. След девети се осъществява първия демократичен преход у нас, довършен от втория след десети.

Единственото, за което мога да съжалявам след края на тия 45 години е, че все още в голяма степен не сме ги превъзмогнали. Пълно е с реваншистки настроени хора. Ако днес се проведе референдум за връщане на социализма, над 80% ще бъдат „За“. Което само показва, че никак не сме се отървали от едно от вечните ни проклятия, това на късогледството. Но пък и не важи само за нас.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: remotexx в Sep 11, 2020, 19:14
Спека нещо не мога да го разбера... ако евреите са много зле защо не напира(ме) да им помогне(м) да се оправят, ако са много добре - защо не иска(ме) да (см)е като тях, и ако са също като нас - тогава какво все се оплаква(ме) от тях.

даже малките деца ($2) са по в час

П.П. Имало едно време... Едно време и нацистите говореха така за евреите и видяхме до какво ги доведе това.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: jet в Sep 11, 2020, 20:33
Да ама колко си мисли този народ, че щеше да устиска соц.а
Братушките спряха да дават, Капитализма спря да дава нови кредити, че не сме върнали старите - тогава дойде Лукановата Зима.
Днеска в пресата има една кака избягала от Сев. корея - пълно с трупове на умрели от глад.
Като свършат кинтите и соц-а е до там.
Народа иска нищо да не прави/мисли и да взима заплати.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: 4096bits в Sep 12, 2020, 07:38
Да ама колко си мисли този народ, че щеше да устиска соц.а
Братушките спряха да дават, Капитализма спря да дава нови кредити, че не сме върнали старите - тогава дойде Лукановата Зима.
Днеска в пресата има една кака избягала от Сев. корея - пълно с трупове на умрели от глад.
Като свършат кинтите и соц-а е до там.
Народа иска нищо да не прави/мисли и да взима заплати.
Никой не държи да му се връщат кредитите? Напротив, ще ти дадат още, докато не покажеш ясно, че повече не можеш да изплащаш. Тогава вече си им в кърпа вързан и ще дойдат да ти вземат комуникациите, електроснабдяването, водоснабдяването, подземните богатства и банковата система, ако изобщо е била твоя първоначално и край с държавата ти. Превзета е без война


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 12, 2020, 09:46
Спека нещо не мога да го разбера... ако евреите са много зле защо не напира(ме) да им помогне(м) да се оправят, ако са много добре - защо не иска(ме) да (см)е като тях, и ако са също като нас - тогава какво все се оплаква(ме) от тях.

даже малките деца ($2) са по в час

П.П. Имало едно време... Едно време и нацистите говореха така за евреите и видяхме до какво ги доведе това.

   Нещо много си се объркАл.
Какви нацисти,какви 5 лева ?
Някога и някъде да съм писал,че трябва да се убиват хора ?

   А евреите са си мафия,и винаги са били.
Я обясни как при положение,че евреите са около 6 млн. в САЩистан
(т.е. по-малко от 2% от населението) почти винаги шефа на
Федералния резерв и/или министъра на финансите са евреи.
Сегашният им минфин е някакъв капут на име Мнучин.
Да не говорим за абсурдно големия брой сенатори,конгресмени и т.н.
Как стават тия работи ?
И май има много сериозни финансови злоупотреби ...









П.С. Понеже стана дума за отнемане на живот:
Убийствата на хора са характерни най-вече за еврейските религии:
юдаизъм,християнство и ислям.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: jet в Sep 12, 2020, 19:42
Значи вие двамцата да разбираме, че сте разбрали как работи светът и сте станали богати, а единствената ви причина да пишете тука е хоби (всички останали са лузъри и си хвърлят парите на вятъра).
Спеца си спи спокойно щото вярва в китайското чудо (едно време беше съветско), а капитализма е временно зло.
Истината е проста - т.е. две истини: светът се движи от алчността и страха да си без кинти. На никой не му дреме дали някой печата пари или лъже, ако можеш и ти да засмучеш някой лев, което води до втората истина: ако имаш доста свободни кинти не ги държиш под тюфлека (каквито вие очевидно нямате) щото там те намаляват. Та като имаш такива кинти се опитваш да ги увеличиш, щото няма да си вечно млад. Единия от начините е да инвестираш във фондовите пазари и си купуваш/продаваш акции. Тези операции не са за привилегировани или за няколко големи корпорации - правят го всички които имат приходи по-големи от разходите  - т.е. почти 80% от американското/канадското население (щото там нямат Бойко да им обещава пенсии и заплати) и тези операции се правят от агенти като Бъфет (щото всеки няма лиценз да го прави сам). Естествено, че от тези покупки продажби не винаги се печели, но ако си диверсифицираш вложенията в различни инструменти/сектори си подсигуряваш кинтите поне да не намаляват.
Много хора инвестират в пенсионни фондове и получават дивиденти от това, но откъде си мислите, че идват тези дивиденти - познахте - пенсионните фондове са играчи на фондовите пазари (така процента на участниците нараства до поне 95%). В Германия, Англия, Франция,Италия, Испания, Япония,... най-вероятно е същото (иначе защо ще имат борси и индекси)
Но както казах БГ е поне 50 години назад от средното ниво по света, и тези неща ще станат "новост" като му дойде времето.
И в Швейцария ако си мислете, че стандарта им на живот е от продажба на часовници и шоколади - пак си помислете. Дори мангалите разбраха, че от петрол само не се живее. Както и как така китайчоците мразят Америка, големи длъжници са им, мразят долара, капитала и пр., а продължават да наливат трилиони там (виж. по-горе).
Хубавото на тази система, че колкото и калпава да е осигурява кинти на компаниите да са иновативни и да се развиват, а калпавите си потъват в историята (няма ли компании - няма икономика).
Златото не е никакво постоянно решение, защото ако всички инвестират в него, няма да има индустрия (най-големия консуматор на злато за практически нужди) и никой друг няма да го търси да го купи и цената ще иде в киреча (сега наблюдаваме същото с черното злато - нефта).


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: ray в Sep 13, 2020, 09:08
Значи вие двамцата да разбираме, че сте разбрали как работи светът и сте станали богати, а единствената ви причина да пишете тука е хоби (всички останали са лузъри и си хвърлят парите на вятъра).
Спеца си спи спокойно щото вярва в китайското чудо (едно време беше съветско), а капитализма е временно зло.
Истината е проста - т.е. две истини: светът се движи от алчността и страха да си без кинти. На никой не му дреме дали някой печата пари или лъже, ако можеш и ти да засмучеш някой лев, което води до втората истина: ако имаш доста свободни кинти не ги държиш под тюфлека (каквито вие очевидно нямате) щото там те намаляват. Та като имаш такива кинти се опитваш да ги увеличиш, щото няма да си вечно млад. Единия от начините е да инвестираш във фондовите пазари и си купуваш/продаваш акции. Тези операции не са за привилегировани или за няколко големи корпорации - правят го всички които имат приходи по-големи от разходите  - т.е. почти 80% от американското/канадското население (щото там нямат Бойко да им обещава пенсии и заплати) и тези операции се правят от агенти като Бъфет (щото всеки няма лиценз да го прави сам). Естествено, че от тези покупки продажби не винаги се печели, но ако си диверсифицираш вложенията в различни инструменти/сектори си подсигуряваш кинтите поне да не намаляват.
Много хора инвестират в пенсионни фондове и получават дивиденти от това, но откъде си мислите, че идват тези дивиденти - познахте - пенсионните фондове са играчи на фондовите пазари (така процента на участниците нараства до поне 95%). В Германия, Англия, Франция,Италия, Испания, Япония,... най-вероятно е същото (иначе защо ще имат борси и индекси)
Но както казах БГ е поне 50 години назад от средното ниво по света, и тези неща ще станат "новост" като му дойде времето.
И в Швейцария ако си мислете, че стандарта им на живот е от продажба на часовници и шоколади - пак си помислете. Дори мангалите разбраха, че от петрол само не се живее. Както и как така китайчоците мразят Америка, големи длъжници са им, мразят долара, капитала и пр., а продължават да наливат трилиони там (виж. по-горе).
Хубавото на тази система, че колкото и калпава да е осигурява кинти на компаниите да са иновативни и да се развиват, а калпавите си потъват в историята (няма ли компании - няма икономика).
Златото не е никакво постоянно решение, защото ако всички инвестират в него, няма да има индустрия (най-големия консуматор на злато за практически нужди) и никой друг няма да го търси да го купи и цената ще иде в киреча (сега наблюдаваме същото с черното злато - нефта).

Няколко мисли породени след прочитане на горното.

1. За алчността и реалността (ресурса в нея). Тук за мен въпроса е в това че алчността няма граници/ограничения, докато реалния ресурс в света все пак е ограничен.
И следва, че рано или късно, но неизбежно алчността ще "изяде" света, тоест това едва ли е трайна/стабилна парадигма.

2. За страха, страха е вероятно единственото което едновременно и стимулира алчността (кара те да трупаш без спиране), но и я ограничава (борбата за ресурса) побеждава по-силния.

3. За "инвестирането" - тези мисли може би е добре да ги цитираш на хората живели по време на "Голямата депресия" (нещо реално случило се), дали ще се съгласят ?

4. Виж, че точно след тази депресия САЩ (като държава) започва да изкупува златото от населението/гражданите и така от 1934 до 1974, когато това ограничение е частично вдигнато.
Тогава защо САЩ и всички други страни трупат 'златен резерв", вероятно е за производствени нужди (за какво друго), хехехе  ;D

И накрая, това колко дълго ще живееш (до старините) е изцяло "Божа работа", както и това дали точно твоите деца/наследници ще харчат парите ти  ::)


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 13, 2020, 09:28
Значи вие двамцата да разбираме, че сте разбрали как работи светът и сте станали богати, а единствената ви причина да пишете тука е хоби (всички останали са лузъри и си хвърлят парите на вятъра).
Спеца си спи спокойно щото вярва в китайското чудо (едно време беше съветско), а капитализма е временно зло.
Истината е проста - т.е. две истини: светът се движи от алчността и страха да си без кинти. На никой не му дреме дали някой печата пари или лъже, ако можеш и ти да засмучеш някой лев, което води до втората истина: ако имаш доста свободни кинти не ги държиш под тюфлека (каквито вие очевидно нямате) щото там те намаляват. Та като имаш такива кинти се опитваш да ги увеличиш, щото няма да си вечно млад. Единия от начините е да инвестираш във фондовите пазари и си купуваш/продаваш акции. Тези операции не са за привилегировани или за няколко големи корпорации - правят го всички които имат приходи по-големи от разходите  - т.е. почти 80% от американското/канадското население (щото там нямат Бойко да им обещава пенсии и заплати) и тези операции се правят от агенти като Бъфет (щото всеки няма лиценз да го прави сам). Естествено, че от тези покупки продажби не винаги се печели, но ако си диверсифицираш вложенията в различни инструменти/сектори си подсигуряваш кинтите поне да не намаляват.
Много хора инвестират в пенсионни фондове и получават дивиденти от това, но откъде си мислите, че идват тези дивиденти - познахте - пенсионните фондове са играчи на фондовите пазари (така процента на участниците нараства до поне 95%). В Германия, Англия, Франция,Италия, Испания, Япония,... най-вероятно е същото (иначе защо ще имат борси и индекси)
Но както казах БГ е поне 50 години назад от средното ниво по света, и тези неща ще станат "новост" като му дойде времето.
И в Швейцария ако си мислете, че стандарта им на живот е от продажба на часовници и шоколади - пак си помислете. Дори мангалите разбраха, че от петрол само не се живее. Както и как така китайчоците мразят Америка, големи длъжници са им, мразят долара, капитала и пр., а продължават да наливат трилиони там (виж. по-горе).
Хубавото на тази система, че колкото и калпава да е осигурява кинти на компаниите да са иновативни и да се развиват, а калпавите си потъват в историята (няма ли компании - няма икономика).
Златото не е никакво постоянно решение, защото ако всички инвестират в него, няма да има индустрия (най-големия консуматор на злато за практически нужди) и никой друг няма да го търси да го купи и цената ще иде в киреча (сега наблюдаваме същото с черното злато - нефта).



   Е ти кво,опитал си се да напишеш някакво бомбастично есе.



Не мога да кажа ,че съм богат,но не съм и беден.
Ако не е тайна,ти богат ли си ?





Цитат
Спеца си спи спокойно щото вярва в китайското чудо (едно време беше съветско), а капитализма е временно зло.

Да,спя споkойно,но не е заради описаното от теб.






Не мога да разбера,защо сляпо вярваш,че Хамериканците са велики,
че винаги ще са номер 1, и т.н.
Задлъжнялостта им все някога (може да е и в близките 10 г.)ще премине
една критична граница,от която пропадането надолу е неминуемо.
И така ще го духат,че ти е бедна фантазията ...


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: ray в Sep 14, 2020, 12:17
// лек offtopic

https://www.dnes.bg/kino/2020/09/14/holivud-prati-v-ygyla-belite-heteroseksualni-myje.462767


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: 4096bits в Sep 14, 2020, 15:01
// лек offtopic

https://www.dnes.bg/kino/2020/09/14/holivud-prati-v-ygyla-belite-heteroseksualni-myje.462767
Да, четох за това другаде.
Просто ще спра да гледам филми, ако го направят. И ще си чета книги.
Но повечето хора не четат. А зяпат телевизора. Още повече, ако затворят отново всички в домовете им, а това ще стане.
Промиването на мозъци се ускорява.


Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: spec1a в Sep 16, 2020, 13:29
Част от "елита" на държавата  ;D

https://afera.bg/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80/




Титла: Re: Футбол, празници, музика и... Тангра ;)
Публикувано от: 4096bits в Sep 16, 2020, 15:30
Част от "елита" на държавата  ;D

https://afera.bg/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80/
:D
Как беше? Велик е нашият войник