Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: bcdenkov в Oct 09, 2021, 01:26Титла: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bcdenkov в Oct 09, 2021, 01:26
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

2. gOS = thiksos - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот. Пише, че е била съвместима с Гугъл софтуерът.

(https://prikachi.net/image/BU7Zi)

3. Joli OS - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот.

3.  Тиликс - Дистрибуцията вече не се подържа. Жалко, че е била само за 386 компютри.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.
Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.
Законен ли е Usenet?

Вероятно един от най -вълнуващите въпроси, когато става въпрос за Usenet. Отговорът също е много прост. "ДА", това е напълно легална услуга. Въпреки това, както навсякъде другаде, трябва да се придържате към действащите закони. Както и в самия интернет, в Usenet има черни овце и не цялото предлагано съдържание е законно.

Изтеглянето на защитен с авторски права филм или пиратско копие на музикален албум от Интернет е незаконно. Същото е и в Usenet.
Можете да научите повече за това в нашата статия "Законна ли е Usenet?"
Опитайте usenext безплатно
Нашата препоръка - USENEXT

Нашият победител в сравнението на доставчика е немският доставчик USENEXT. Съотношението цена-производителност е точно! Тук можете просто да тествате Usenet за 14 дни безплатно:

Повече информация
Най -добрият доставчик на Usenet - UseNeXT


    Оферта - 14 дни безплатен пробен период!
    Безспорен лидер на пазара
    Лесна настройка и конфигуриране

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (www.microsoft.com).

Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2021, 22:31
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

Гуикс е вариант под крилото на ГНУ на Nix. До голяма степен все още са съвместими, макар първата да дръпна много и в нея вече да има някакви извънземни неща, които нищо не ми говорят. Но доколкото разбирам, тези неща може просто да не се ползват.

Това е от така наречените дистрибуции основани на изходен код. Такава в доста голяма степен е твоя Арх, но най-типичния и познат представител е Генту/Пенту. Но тук нещата стигат дори по-напред подобно на книгата LFS, но за разлика от него е много автоматизирана като Генту.

Разликата от Nix е, че почти изцяло е пренаписана на диалект на Lisp. Което не е изненада, понеже първия от двамата основатели, французи — Людовик Кортез (другия е Рикардо Вурмст) е един от тримата разработчици на този диалект.

Хубава черта на тази дистрибуция е, че съдържа възможно най-новите версии и може да бъде инсталиран (и премахнат без остатък) върху всяка друга дистрибуция. По този начин имах например най-новите инструменти върху Дебиан 5, когато Осем вече остаряваше. Може да се подмени дори ядрото.

Но понеже това е ГНУ, имаш само свободни програми, а ядрото винаги е Linux Libre разработван от бразилския клон на ГНУ. Даже между двата проекта няма особен синхрон и те до скоро караха (може би все още, от месеци не съм поглеждал) на по-стара версия, защото Либре бяха вкарали несъвместими промени.

Лошо е, че щом всичко е от изходен код, то ти трябват много часове и много цикли на професора, за да сложиш дори grep. Време, в което е малко вероятно да можеш да ползваш машината, за каквото и да било друго. А размерите са умопомрачаващи. Например при мен беше само конзолни приложения и размера беше повече от на Дебиан с КДЕ 3, е17, още десетина прозоръчни управители и пълния TeX Live (който само той е сигурно над пет гигабайта, разпространява се на DVD). Подобен инсталационен Дебиан е към сто-двеста мегабайта. Тук си говорим за десетки до стотици пъти по-голям размер.

Добра новина е, че за разлика от почти всички дистрибуции, има връщане назад, ако новите версии не ти допадат или не ти вършат работа. Това е безценно.

Проекта е жив въпреки катаклизма в ГНУ заради Me too. Даже е най-живия им проект. Преди година получиха огромно дарение крипто, когато КДЕ, Гном и няколко големи проекта. А на разработчиците им изгубих спатиите, колко станаха.

Понеже са избрали точно Nix, то организацията е гнусна и основана на дробни числа. В това отношение е жив Windows или контейнер, както стана популярно.

Освен това са взети решения да липсват жизнено важни (поне за мен) неща. Сигурно изродските дроби пречат на това, защото им е алтернатива, при това далеч по-добра.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

Познавам ги, като Краси от десетилетие не е тук. Светли е извънредно готин, все още е тук, но порастна. За съжаление това значи, че осъзна реалността. УСУ беше дистрибуция, която искаше да проникне в училищата. Но на Светли му се роди дете, то порастна и тръгна на училище. В момента май е осми клас. Разбра, че шанса му е нулев. Но още преди детето да порастне достатъчно да тръгне в първи клас, вече беше видял, че пари в това няма и му падна ентусиазма. Жалко, но логично. Народа е казал, че гладна мечка хоро не играе, а да се чупят стени с глава е лоша идея.


5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

Имаше време, когато международната свързаност беше много зле. Доставчиците на свързаност предпочитаха да имат при себе си места, които да съдържат всичко от филми, през музика до програми. А администраторите им ги пълнеха редовно. Това беше преди да има DMCA, a нашите власти си затваряха очите.

Точно това ни превърна във втора Силициева долина. Хората имаха достъп до неща струващи десетки хиляди и станаха специалисти. От там всичко е инерция. А междувременно ни приеха в ЕС.

Днес торентите вършат същото, но вече е срамно да се краде. А и за образователни институции се раздава безплатно всички тия скъпи и недостъпни неща.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

Ако има, за какво да ги ползваш, има полза. Но както казах, днес почти всеки, който краде — ползва единствено торенти.

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

Ако посещаваш места (този форум например) поддържащи хранилка, има смисъл. У нас не останаха много. В световен мащаб хранилките умират в полза на мобилните приложения. Аз ги ползвам предимно за канали в тубата, но през invidio.us.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.

Гългъл са собственика на Юснет днес от повече от десет години. Реално днес това е нещо между форум и пощенски списък. Без JS от няколко години не може да се ползва (клиентите изчезнаха) и в силно умиране. Служи основно за исторически справки.


Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.


При наличие на торенти, теоретично нищо не може да бие скоростта им.

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (www.microsoft.com).

Това не ми говори нищо. HAL в ГНУ/Линукс значи hardware abstraction layer и беше заменен от триклетия udev. Във FreeBSD съществува все още. Предполагам, че идиотите от М$ имат друго предвид. Както под ACL разбират безкрайно различно нещо.


Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.

Това беше популярно във времето на комутируемите връзки (по телефонна жица). За нито една друга ОС различна от 95/98 няма и не е имало подобни програми. Създателите на Мозилчика и другите интернетски навигатори не са тъпаци и каквото са могли — са изцедили в управителите си на изтегляния. А то не е много. Ремо нали ти даде седемслойната схема на измишльотината наречена OSI? Нищо не може да се стори при такова наследство от кретения. Защо мислиш Гългъл се пробват с QUIC? Ами щото е невъзможно да се оптимизира, каквото и да било без пълна подмяна, която е невъзможна.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: remotexx в Oct 10, 2021, 18:23
Ами те вече се пробваха.. нали уж IPv6 подмени всичко и оправиха всичко ама нещо не можа да се наложи масово... и то /май/ само щото постфактум Гугъл се сетиха че нямат толко голяма база от данни дето само да им побере адресите /2^128/ камо ли информация за следенето и трафика между тях и... дотам . Май и досега е предимно за големи интернет/ потребители т.е. доставчици а па те там законово прехвърлиха отговорността за следенето там кой какво върху доставчика и колко години да ги пази данните.

П.П. Аз още си спомням със съжаление като стана тая патардия как нормални и свестни хорица си спираха легалните торънти щото като сийдваш и се водиш вече доставчик на медиййно съдържание и трябвало да пазиш всичката информация кой кога какво за балдър години и те така.. отказаха обикновените хорица - още си спомням един шваба как със съжаление свали официалния торент на своето дистро...

П.П.П. Освен това го има и другия тънък момент че "царот дава ма пъдаринот не дава" т.е. Гългъл не го налагат поради другата основна причина че не могат вече (толкоз лесно) да следят географското положение щото IPv6 адреса си си върви с тебе и от двете страни на Атлантика(а не както навремето само IBM /и още тоя и оня/ имаха подмрежа клас А - най-големия) и моеха да си ги рутират адресите както им е кеф - днес всеки може да пробва с некое публично прокси IPv6 и да види как рекламите стават на национално ниво и като се върне на собственото си IPv4 i веднага почват да включват и реклами на бакалията иззад ъгъла (че да се сети човек да провери какви ги е вършила щерката и защо все реклами на бебешки памперси му предлага)
И третия тънък момент е за колегите тъдява дето още се чудят къде да го зачукат т'ва сесийно куки (Perl, PHP и т.п. архаизми ($2)) - скоро и кукитата ще си заминат и проблемът ще се реши от само себе си.. та идеята ми беше, че поради горните причини ще трябва първа да изчакат/ме да измислят нови(те) методи за следене /и да им падне цената достатъчно/ - да ти знаят геолокацията и без ИП и без куки и тогаз чак ще се върнем на IPv6 и реклами на местната бакалия ...щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Oct 10, 2021, 23:33
Проблема отдавна е "решен" - ако си на Хром, ако си логиннат в Гугъл още повече.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: spec1a в Oct 11, 2021, 10:52
...
.щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.

   Ако не е тайна,как ги сметна тези 10×109  ?
IPv4:  232   -малко над 4 млрд,а ако се махнат 192.168.х.х ; 10.х.х.х и 172 ...
остават още  по-малко.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Oct 11, 2021, 15:04
...
.щото нали се сещате че има мноооого по-малко хора отколкото IPv6 адреси - само 10 млрд. човечета т.е. 10×109 срещу 3.4×1038 IPv6 адреса.

   Ако не е тайна,как ги сметна тези 10×109  ?
IPv4:  232   -малко над 4 млрд,а ако се махнат 192.168.х.х ; 10.х.х.х и 172 ...
остават още  по-малко.
той говори за ipv6 не ipv4


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: remotexx в Oct 11, 2021, 17:06
Ами ако поради несправяне със задълженията не могат да следат сите IPv6 адреси т.е. всяко устройство индивидуално/ IoT/ следващото до което могат да паднат е да го правят на ниво човекоединица /през IPv6/ т.е. закръглих народонаселението на планетата на 10 млрд.и приемайки че и пеленачетата имат нет и фейсбук също  :P
 За това сравнявах 10 млрд. спрямо IPv6 address space

  Те и сега така правят щото и IPv4 сметката не излиза
10 млрд ./айде > 4 млрд./ и само ~4 млрд. IPv4 адреси а как следят всеки поотделно, а? Даже Марта Хари знаят коя е ама още не са почнали да му пращат реклами на памперси щото даже знаят и че нещо не е прихванала. Още преди десетина г. го даваха тоя пример с 2та тел. Единия мъжки другия женски и 2та семейни, срещат се за първи и последен път в една и съща хотелска стая по време на командировка... /и се пита в задачата - какво мислите че са правили там/ и това е от напълно  анонимизираните им данни
..а после се оказа и че кукитата им не били достатъчно анонимизирани


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Dec 04, 2021, 13:11
Има ли това приложение за CAE /FEA при Линукс и как точно да стане? Някой пробвал ли го е?

Цитат
Обратно инженерство (на английски: Reverse engineering) е процесът по преоткриване и възстановяване (реконструиране) на технологичните принципи и механизми, по които е създаден определен обект, машина или програма. Процесът се базира на наблюдение и анализ (в цялост или на отделните съставни части) на конструкцията, взаимовръзките между отделните компоненти, начина на работа и възможните способи, които са довели до първоначалното създаване, като целта е те да бъдат разбрани и приложени повторно. Обратно инженерство се налага да бъде прилагано тогава, когато данните за първоначално използваната технология са изгубени (например при реставрация на археологически обекти), унищожени (например при бедствия), укривани (например като търговска тайна) или забранявани (например при патентната защита). Целта е обратното инженерство е да доведе до създаване на копие или подобрено копие на първоначалния обект, машина или програма, или до реализиране на резултатите от първоначалния обект, машина или програма по нов начин, който не нарушава защитени авторски права (например патентна защита спрямо определена технология). Обратно инженерство най-често се прилага при създаването на свободен софтуер по модела на несвободни компютърни програми, при създаването на алтернативни лекарствени форми, при изследването на военни технологии на противника и други.

Съдържание
1   Инструменти
2   Техники против обратно инженерство
2.1   Виртуализация
2.2   Откраднати байтове
3   Стек

Инструменти
Използват се най-различни инструменти, но може би най-известният е HexRays IDA(Interactive Disassembler), това е мощен интерактивен дебъгер/деасемблер, който включва в арсенала си и декомпилатор, който преобразува машинен код, в псевдоC/C++ код, в повечето случаи. IDA е с платен лиценз. IDA Има възможност освен x86/x64, да деасемблира и много голям набор от архитектури. Използва се често от експерти по компютърната сигурност за обратно инженерство на зловредни програми.

Безплатни инструменти:

OllyDBG 1.10/2.01 – няма декомпилатор, работи само с x86 архитектура. Работи само под Microsoft Windows базирани операционни системи.
x64_dbg – няма декомпилатор, но поддържа x86 и x64. Емулира интерфейса на OllyDBG.
radare2 – мултиплаформен.
medusa – мултиплаформен, интерактивен дебъгер/деасемблер в начален стадий на разработка.
Техники против обратно инженерство
С напредването на обратното инженерството, се създават и техники против него и/или с цел забавяне/затрудняване на този процес.

Виртуализация
Виртуализацията в контекста на обратното инженерство, е емулирането на машинен код в специална софтуерна среда. Зависи от имплементацията дали тя ще емулира x86, или ще създаде собствена архитектура. Така работата на „инженера“ значително се затруднява.

Откраднати байтове
От оригиналния код се взимат байтове, и се слагат в динамично заделен буфер, като на оригиналното място се поставя JMP инструкция към този буфер. Така ако е направен дъмп на паметта на програмата без протектора, този JMP ще сочи към буфер, който не съществува. Така оригиналните инструкции не са там, и коректното изпълнение на програмата не е гарантирано.

Стек
Това е трик, който често се използва в x86/x64 архитектурата за да се разбере дали някои използва single step функцията на един дебъгер, от което се подразбира, че програмата работи под контрола на дебъгер.

push ss;
pop ss;
pushf;
pop eax;
and ah, 1;
JNZ badboy;

@badboy
int 3;
При изпълнение на pop ss инструкцията, за момента на изпълняване, всички interrupt-и биват прекъснати, заради което инструкцията pushf ще се изпълни, но дебъгера няма да спре на нея, тогава един специфичен флаг на процесора, наречен Trap Flag, няма да бъден премахнат(това се прави от дебъгера), след това се проверява дали този флаг(бит) е 1 чрез инструкцията and ah, 1, в случай, че е, се преминава на badboy.

Категории: ИнженерствоКомпютърна сигурност


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: go_fire в Dec 04, 2021, 13:16
Има, има. Всичко има. Даже АНС преди година някъде ни подари един дизасемблер.

Ама имаме смътното съмнение, че от нормално програмиране не разбираш, де ще ходиш във висшата лига на обратната инженерия?

Аз поне не бих се пробвал. Да пиша макроси на АОО/ЛО ми е мъка, камо ли това. Ей сега например се мъча с печат и съответните интерфейси XPrintAreas и подобни. Не си го представям да смятам шестнадесетични числа. Ти, как го мислиш, очакваме да разберем.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: Naka в Dec 04, 2021, 16:44
Обратно инженерство е мисията невъзможна. Особенно в програмирането.

Виж в хардуера процъфтява (Хардуер - не само като IT продукти). Достатъчно е да видим китайците дето всичко копират. Къде разбират, къде не разбират, къде не са успели да го изкопират/разберат/ до край и пускат осакатени продукти.....Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 04, 2021, 18:09
Обратното инжинерство абсолютно е мисия възможна. Отделните функции на процесора и обръщението му към различните регистри и ресурси може да се проследи стъпка по стъпка. Не, че зная, как се прави и мога да го направя, но съм гледал няколко видеа по въпроса. Но си е трудоемка работа, дори със съвременните инструменти.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: Acho в Dec 04, 2021, 18:34
А сега де ? Възможна ли е аджеба таз пуста мисия, или е невъзможна ?


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: ddantgwyn в Dec 04, 2021, 19:33


8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?


Гългъл са собственика на Юснет днес от повече от десет години. Реално днес това е нещо между форум и пощенски списък. Без JS от няколко години не може да се ползва (клиентите изчезнаха) и в силно умиране. Служи основно за исторически справки.

това не е вярно. google купиха само архива на usenet от dejanews.

usenet е основан на nntp протокола, описан примерно в rfc3977 ($2), което означава, че всеки един от нас при желание може да вдигне nntp сървър, който да обменя новинарски групи с такива сървъри от цял свят.

би трябвало да има такива сървъри в повечето нормални дистрибуции на linux:

[root@bigbro ~]# … search nntp

leafnode.x86_64 : Leaf site offline NNTP server


като клиент се предлага най-малко pan, който е графичен клиент за четене на новинарски групи, а на една от машините си бях подкарал и slrn, който е конзолен клиент.

[root@bigbro ~]# … search slrn

slrn-pull.x86_64 : Offline news reading support for the SLRN news reader
slrn.x86_64 : A threaded Internet news reader


и не бих казал, че usenet е на умиране.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Dec 06, 2021, 16:31
Арч Линукс с Каламарес. Калу настроен на 1487 дни.

Имам проблем със:

xgps

xgpsspeed

hp-uiscan

Popcorn Time CE

KStreamRipper

Modem Manager GUI

JDownloader

Dropbox

TSC Printer Setting

SMTube

SMPlayer

Каква е разликата и приликата между:

GnomeBaker CD/DVD Writer

Запис на диск - Xfburn

Brasero

Каква е разликата и приликата между:

SUSE Studio Imagewriter

multibootusb

Каква е разликата и приликата между:

ZuluMount

ZuluCrypt

Furius ISO Mount

За какво служи:

Software Token

Software Token(small)


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: go_fire в Dec 06, 2021, 16:48
Не разбрах, какъв точно е проблема с всички тези. Не тръгват?

Например JDownloader (видимо по името му) е жабешка програма. Виж имаш ли среда за изпълнението ѝ. Пуканките беше някаква чудесия на JS. Виж имаш ли Node. SMPlayer (+Tube) е програма на Кют. Виж имаш ли го.

И изобщо най-вероятно ти липсват библиотеки.

Гном Бейкър, Бразеро и Ексбърн до една служат за запис на дискове. Бейкър е новия клиент на Гном, Брезеро е стария. Най-лек трябва да е последния. Аз като стар къдъерец ползвам обикновено К3Б, но е добра идея да се ползва това, което осигурява средата. Та на какъв управител на прозорци, черупка или работна среда си?

Всички програми за запис на дискове са просто графични обвивки. Отдолу всичките работят със cdrtools или както там се казваха библиотеките.

Повечето от останалите приложения не са ми познати. По имената изглежда като да служат за монтиране на ISO, запис на живи влашки, шифроване на документи и т.н.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: malin1 в Dec 06, 2021, 20:35
Нямаш проблем с Арч, той има с теб (щото не искаш да четеш, ползваш машинен преводач,
не го настройваш да ти реди думите на руски, явно си англо/франко/другофил).

Ако не можеш да хванеш разликата между Сузи записвач на флашки и записвач дето нарежда няколко дистра на флашка, значи не правиш разлика между едно и много, което е много лошо.
Сузи записва както се записва флопи диск, мултито - както би го направил Уйн сега (не е най-точното обяснение обаче).


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 06, 2021, 21:57
Нямаш проблем с Арч, той има с теб (щото не искаш да четеш, ползваш машинен преводач,
не го настройваш да ти реди думите на руски, явно си англо/франко/другофил).

Ако не можеш да хванеш разликата между Сузи записвач на флашки и записвач дето нарежда няколко дистра на флашка, значи не правиш разлика между едно и много, което е много лошо.
Сузи записва както се записва флопи диск, мултито - както би го направил Уйн сега (не е най-точното обяснение обаче).
+1
Arch има може би най-добрата документация в общността на линукс дистрибуциите.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Dec 06, 2021, 23:29
Документацията си трябва, щото Арча има най-допотопния инсталатор (все едно инсталираш дистро през 1995г.) нулева автоматизация. Тия хора трябва да се научат да пишат скриптове.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: go_fire в Dec 06, 2021, 23:33
Документацията си трябва, щото Арча има най-допотопния инсталатор (все едно инсталираш дистро през 1995г.) нулева автоматизация. Тия хора трябва да се научат да пишат скриптове.

Е, от миналата седмица вече имат графичен инсталатор. Дебиан имат от колко? 20 години? Ред Хат? Двадесет и пет години? Виндовс?

Но иначе се подписвам с две ръце, че имат ненормално добро вики! Да бяха всички така. А и AUR е мега яката работа. Много се радвам на DUR. Хе-хе — ех, ех. Не съм го пробвал още :P


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Dec 07, 2021, 00:23
Проблема не е в графичен или текстов инсталатор, а в автоматизацията.
Дори и 3Д инсталатор да имаш, ако трябва да генерираш ръчно/крачно конфигурационните файлове (като фстаб например) не струва и пукнат грош.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 07, 2021, 01:56
Проблема не е в графичен или текстов инсталатор, а в автоматизацията.
Дори и 3Д инсталатор да имаш, ако трябва да генерираш ръчно/крачно конфигурационните файлове (като фстаб например) не струва и пукнат грош.
@jet, ако не си поблъскаш главата или не конфигурираш на ръка тук-там, няма как да научиш нещо.  Стига да имаш интерес де. Не просто да си ровиш в нета и фейса.
Но можеха поне някакъв инсталатор да направят, ако ще и конзолка да е. По едно време даже бях започнал да правя такова нещо, но загубих интерес  :D


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Dec 07, 2021, 03:04
Хубаво да се поблъскаш, ама един два пъти. Не може на всяка инсталация да се блъскаш щото става тегаво (и почва да говори зле за психическото ти състояние (мазохизъм)). Когато трябва да се инсталира нещо за норматив - тогава и теглиш една голяма, сваляш нет инстал-а и слагаш Дебиан-а.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: spec1a в Dec 07, 2021, 07:50
Документацията си трябва, щото Арча има най-допотопния инсталатор (все едно инсталираш дистро през 1995г.) нулева автоматизация. Тия хора трябва да се научат да пишат скриптове.

   В сравнение със Slackware и Gentoo, Арч си е направо свръх-удобен ...


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 07, 2021, 14:10
Хубаво да се поблъскаш, ама един два пъти. Не може на всяка инсталация да се блъскаш щото става тегаво (и почва да говори зле за психическото ти състояние (мазохизъм)). Когато трябва да се инсталира нещо за норматив - тогава и теглиш една голяма, сваляш нет инстал-а и слагаш Дебиан-а.
Така, но има хора, дето и бакъпи правят на важните си неща. Колко му е да направиш на някоя директория и няколкото ти файла, над които си се мъчил. Ако правиш нова инсталация, само ги връщаш върху оригиналните и не се занимаваш изобщо с главополия повече.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: malin1 в Dec 07, 2021, 22:47
ОК. Навсякъде си пише Арч е за напреднали. Обратното го твърдят ... мммм да кажем други.
Относно уйкито - щом от Дебиан за някои работи те пращат натам - то е ясно.
Но как един нищо не знаещ индивид е стигнал до "върха на сладоледа" както казват другите (да, Арч, в случая)... резултата е очевадно предизвестен .


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 08, 2021, 15:29
ОК. Навсякъде си пише Арч е за напреднали. Обратното го твърдят ... мммм да кажем други.
Относно уйкито - щом от Дебиан за някои работи те пращат натам - то е ясно.
Но как един нищо не знаещ индивид е стигнал до "върха на сладоледа" както казват другите (да, Арч, в случая)... резултата е очевадно предизвестен .
Арк може и да го пишат за напреднали, обаче си има стъпка по стъпка, как да направиш, каквото ти е нужно.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Dec 08, 2021, 15:55
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: Naka в Dec 08, 2021, 20:42
Това което съм го виждал като документация в арч, едно време точно същите статии ги имаше навсякъде по нета...и най-вече Ред Хат ги пускаха..

Сега гогъла ли се промени, че не пусла 'стари' статии/туториали или хорат загубиха итерес да ги пишат или самите страници вече са изтрити...Може би от всичко по-малко, но информацията стана скрита.

Заслуга на Арча е са го събрали всичко на едно място.Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 08, 2021, 20:51
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.
Може. Аз нямам представа, защото средите ми на живот не са такива. Но Arch е най-стабилната система, която съм имал.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: jet в Dec 08, 2021, 23:46
Това което съм го виждал като документация в арч, едно време точно същите статии ги имаше навсякъде по нета...и най-вече Ред Хат ги пускаха..

Сега гогъла ли се промени, че не пусла 'стари' статии/туториали или хорат загубиха итерес да ги пишат или самите страници вече са изтрити...Може би от всичко по-малко, но информацията стана скрита.

Заслуга на Арча е са го събрали всичко на едно място.
Същото стана и с ИБМ, имаха най-яките туториали за Линукс ( Арч-а още беше в проектанска организация). Преполагам, че всичко е вече платено и да си купиш съпорт.
Ролинг дистро и стабилност не могат в едно изречение, най-малкото пакетния мениджър ще се олее (изпитвал съм го няколко пъти и от тогава има червен картон)..


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 09, 2021, 10:58
Това което съм го виждал като документация в арч, едно време точно същите статии ги имаше навсякъде по нета...и най-вече Ред Хат ги пускаха..

Сега гогъла ли се промени, че не пусла 'стари' статии/туториали или хорат загубиха итерес да ги пишат или самите страници вече са изтрити...Може би от всичко по-малко, но информацията стана скрита.

Заслуга на Арча е са го събрали всичко на едно място.
Същото стана и с ИБМ, имаха най-яките туториали за Линукс ( Арч-а още беше в проектанска организация). Преполагам, че всичко е вече платено и да си купиш съпорт.
Ролинг дистро и стабилност не могат в едно изречение, най-малкото пакетния мениджър ще се олее (изпитвал съм го няколко пъти и от тогава има червен картон)..
Не зная, с какво се занимаваш. Ползвал съм Arch за домашна система и това са  ми впечатленията.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: ray в Dec 09, 2021, 11:00
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.

Прави впечатление, че EndeavourOS (Arch-clone) е втори в distrowatch.com (последните месеци постоянно се изкачва). А това че го няма (евентуално) като сървър донякъде е логично, с оглед на широкия спектър на самата дистрибуция и нуждата от повече знания за конфигуриране като сървър.
Мисля (не твърдя че е така) че растящата популярност се дължи донякъде на повечето десктоп потребители на Линукс, предполагам.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: malin1 в Dec 09, 2021, 22:43
Ползвал съм Arch за домашна система и това са  ми впечатленията.

Колко дълго е било това време и в кои години, и (от) колко време? Ползваш ли я още? И си я ползвал за сървър, нали, основно?

П.П. Що ли питам!? Приеми го за въпрос от куртоазия, знам общоизвестния отговор. Това аз бих си го причинил на мен от любопитство, но не бих го направил на практика на някой друг, камо ли ако от това да зависи работата ми. Дори сега нямам доверие на всичко ставащо в "павето" Дебиан стейбъл...


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Dec 10, 2021, 11:15
Ползвал съм Arch за домашна система и това са  ми впечатленията.

Колко дълго е било това време и в кои години, и (от) колко време? Ползваш ли я още? И си я ползвал за сървър, нали, основно?

П.П. Що ли питам!? Приеми го за въпрос от куртоазия, знам общоизвестния отговор. Това аз бих си го причинил на мен от любопитство, но не бих го направил на практика на някой друг, камо ли ако от това да зависи работата ми. Дори сега нямам доверие на всичко ставащо в "павето" Дебиан стейбъл...
Не съм я ползвал за сървър, а за десктоп. Поне три години я ползвах и все още я пускам от време на време. На лаптопа на брат ми, който беше мой първоначално. Аз в момента съм принуден да ползвам основно Windows, защото софтуера не ми върви пълноценно под Wine, каквото и да пробвах. Но Арка още се държи. И не е създавал проблеми. Той и брат ми не го пуска често, освен като иска да гледа нещо или да си свърши работа по търговийката, която върти в нета. Повече играе и пуска бозата.
Лично аз рядко имам време в момента да пусна компютъра за нещо друго, освен работа. Линукс пускам, ако седна да си кодя нещо за мен си или за приятел.

Да допълня. Не е да съм нямал никакви проблеми. Но е било главно с някой пакет. Самата система се оказа изненадващо за мен стабилна. Споменаха се чупене на зависимости тук след онова dist-upgrade, заради което и аз съм си скубал косите. Правил съм преинсталации на Убунту и още някои  замо разари чупене на системата след ъпгрейд. Тогава още не можех да разбирам толкова добре английски и ми беше изключително трудно да намеря указания или помощ. В Арка това го нямах. Нямам представа, за какво сте го ползвали и може и да не става за комерсиален сървър, но аз имам доверие на това. Опита ми е такъв. Не мога да споря, защото познанията ми не стигат до там. Не съм професионалист в сферата.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Dec 28, 2021, 16:22
Искам да попитам. Гледам го това и се чудя дали може да ми бъде полезно с нещо? Нито зная какво е? Нито зная, за какво служи. Използвах Гугъл Преводач. Който желае може да ми отговори.

Цитат
[Какво е eduroam?

eduroam (образователен роуминг) е сигурна услуга за достъп до роуминг мрежа в цял свят, разработена за международната изследователска и образователна общност.

Студент или служител на участваща в eduroam институция може да използва мрежата на всички други сайтове, където е наличен eduroam

Картата на този уебсайт предоставя информация за това къде да намерите eduroam в Норвегия.

Чрез https://www.eduroam.org или с помощта на придружаващото приложение eduroam за iOS и Android ще намерите места на eduroam по целия свят

техническа подготовка

Достъп до мрежа eduroam може да се предлага чрез Ethernet връзка или безжично. Всички сайтове в Норвегия използват удостоверяване по IEEE 802.1X, а безжичните мрежи са криптирани по AES. IEEE 802.1X удостоверяването с AES криптиране отговаря на стандарта IEEE 802.11i (и WPA2)  /quote]

 https://eduroam.no/information/  ($2)

 https://eduroam.no/connect/idps/   ($2)

 https://eduroam.no/realmstatus/   ($2)

Благодаря предварително.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: Nik123 в Dec 28, 2021, 18:12
Искам да попитам. Гледам го това и се чудя дали може да ми бъде полезно с нещо? Нито зная какво е? Нито зная, за какво служи.

А чл.146 от Закона за здравето, гледал ли си го? И аз искам да попитам..


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: spec1a в Dec 29, 2021, 10:09
   Не му се връзвайте на bdenkov/bcdenkov/lordvox/...

   А и не сме психиатри.
Да опита на някоя от "горещите линии" за хората с проблеми...


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Jan 10, 2022, 15:53
Извинявам се. Желая да попитам за Вашето мнение за две дистрибуции.

Freespire     https://www.freespire.net/    ($2)        https://distrowatch.com/table.php?distribution=freespire    ($2)  Искат дарения при изтегляне.

EasyOS      https://easyos.org/   ($2)        https://distrowatch.com/table.php?distribution=easyos   ($2)

Slackel            http://www.slackel.gr/   ($2)       https://distrowatch.com/table.php?distribution=slackel   ($2)

CAELinux           http://www.caelinux.com/    ($2)         https://distrowatch.com/table.php?distribution=cae    ($2)   Тази последната от доста дълго време не е

обновявана. Изтегля се дистрибуцията в три 7-Zip файла.  Един с друг нямат нищо общо тези цитирани архива.

Заслужава ли си да съм на домашният си компютър с Penetration Testing италианска дистрибуция Parrot  - папагал в превод на Български език.

Въобще има ли смисъл от Penetration Testing дистрибуция базирана или дериват на Дебиян или Убунту?

Вашето мнение за Федора на домашен кула компютър?

Благодаря.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: 4096bits в Jan 10, 2022, 16:22
Извинявам се. Желая да попитам за Вашето мнение за две дистрибуции.

Freespire     https://www.freespire.net/    ($2)        https://distrowatch.com/table.php?distribution=freespire    ($2)  Искат дарения при изтегляне.

EasyOS      https://easyos.org/   ($2)        https://distrowatch.com/table.php?distribution=easyos   ($2)

Slackel            http://www.slackel.gr/   ($2)       https://distrowatch.com/table.php?distribution=slackel   ($2)

CAELinux           http://www.caelinux.com/    ($2)         https://distrowatch.com/table.php?distribution=cae    ($2)   Тази последната от доста дълго време не е

обновявана. Изтегля се дистрибуцията в три 7-Zip файла.  Един с друг нямат нищо общо тези цитирани архива.

Заслужава ли си да съм на домашният си компютър с Penetration Testing италианска дистрибуция Parrot  - папагал в превод на Български език.

Въобще има ли смисъл от Penetration Testing дистрибуция базирана или дериват на Дебиян или Убунту?

Вашето мнение за Федора на домашен кула компютър?

Благодаря.
не ги зная тези дистра и нямам време да ги преглеждам.
Penetration Testing система има смисъл единствено, ако ще си играеш с въпросните инструменти или това ти е работата. Впрочем, инструментите можеш да си ги инсталираш на всяка една друга система. Имал съм такава, ползвах известно време, поиграх си, интереса ми се загуби и я смених. Нищо особено


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: go_fire в Jan 10, 2022, 20:37
Slackel            http://www.slackel.gr/   ($2)       https://distrowatch.com/table.php?distribution=slackel   ($2)

Тази съм я чувал. Слакаджийте я хвалят. Ако ти не си такъв, едва ли те първа ще станеш. Макар точно България е една от шампионките по брой на ползватели.

Freespire     https://www.freespire.net/    ($2)        https://distrowatch.com/table.php?distribution=freespire    ($2)  Искат дарения при изтегляне.

Тази дистрибуция е добре известна и е част от славната история. Първоначално се казва Lindows и трупа популярност с часове. Производна е на Corel Linux. Няколко години се съдят с М$, след което извънсъдебно се разбират. Колко са се ръснали М$, не се знае.

В резултат на това се преименуват на Linspire. Но нещата не потръгват и след не много време фалират. Тогава група доброволци правят версия наречена Freespire (тя май беше на основата на Мандрива). Но и там мерака секва след някакво време.

Накрая преди няколко месеца се появи нова групичка, която за втори път възроди нещото.

По принцип мисля, че може би ще ти хареса и ще можеш да се задържиш на нея някакво време.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: spec1a в Jan 11, 2022, 10:37
   Ейййййййй,не се спря този  bdenkov/bcdenkov/lordvox !   Е,все още не е писал за новите хиперзвукови ракети и за това
каква работа могат да му свършат.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Feb 04, 2022, 11:55
Искам да попитам. При сравнение на два линукса или три линукса от едно и също направление или предназначение.

1. Tsurugi Linux - Ubuntu

2. Parrot Linux - Ubuntu

3. CSI Linux - Ubuntu

Чудя се какъв е смисълът да е базирано на Ubuntu.

По - смислено поне на мен ми се струва да е базирано на Fedora.

За този тип и с това предназначение Линукс.

Цитат
   CSI Linux е фокусирана Linux дистрибуция за дигитална криминалистика. Разработихме „тематичен парк“ с отворен код за индустрията за киберсигурност. Той има много възможности за разследвания, анализи и отговор! CSI Linux се предлага както във виртуална машина, така и в стартираща дистрибуция, за да се използва като ежедневен драйвер.

CSI Linux 2021.2 е пуснат!
Отключете своите DFIR суперсили

Ние вярваме, че наличието на правилните инструменти за извършване на работата е от решаващо значение за криминалистите. Ето защо създадохме многоцелева, всеобхватна среда за разследване, започвайки с онлайн разследвания (OSINT, социални медии, разузнаване на домейни и тъмна мрежа), до офлайн цифрова криминалистика и отговор на инциденти при анализ на злонамерен софтуер и др. Това е идеална среда както за обучение, така и за изследвания в реалния свят. По-голямата част от нашия фокус върху Dark web/Darknet е върху Tor, но ние също така поддържаме I2P, Freenet и Zeronet. CSI Linux SIEM съдържа инструментите, от които се нуждаете за идентифициране на заплахи от локална мрежа. Какво прави това различно от стотиците други опции? Е... CSI Linux е разработен от специалисти по компютърна криминалистика, реакция при инциденти и конкурентно разузнаване, за да отговори на текущите нужди на своите клиенти, правителствени агенции и индустрията.

Онлайн разследвания и реакция на инцидент
Анализ на зло вършещ софтуер
4 предизвикателства DFIR, които CSI Linux решава
Намалете времето и усилието

Има изобилие от информация в Интернет и голяма част от нея е полезна по време на разузнаване, OSINT, SOCMINT или Dark web анализ. Проследяване на заподозрян? Искате ли да знаете какво APT ще знае за вас? Трябва да свържете потребителски акаунти, за да докажете тайно споразумение? Това са някои от многото предизвикателства, пред които много от нас се сблъскват всеки ден. CSI Linux прави това по-лесно и в много случаи по-евтино от всякога.

Дело за кибер престъпление

Ако вашата цел е хакер или APT, как да ги хванете? Какво правите, след като идентифицирате заплахата? С комбинация или най-съвременна технология и доброто старомодно разследващо ноу-хау, CSI Linux е ниско бюджетно решение за улесняване и по-рационализиране на вашия кибер сортиране и реакция при спешни случаи.

Анализ на зло вършещ софтуер

 Може никога да не се нуждаете от това, но ако попаднете на приложение или процес, който изглежда злонамерен и нито едно от вашите решения за сигурност не улавя активността, CSI Linux ви покрива с нашия SIEM, който включва Elasticsearch, Kibana, Zeek IDS и други инциденти инструменти за реагиране. След като идентифицирате подозрителния код, можете да използвате Radare 2 и Ghidra на NSA, за да разследвате допълнително.

Съдебна медицина

Класическата компютърна криминалистика, известна още като криминалистика „Мъртва кутия“ или „Посмъртни“. За мъртвите не може да се каже нищо друго освен добро и CSI Linux ви помага с това.   

Цитат
   CSI Linux 2020.3 е най-новата преработена версия. Analyst и Gateway са обединени в една дистрибуция и са добавени няколко допълнения. SIEM вече е отделно изтегляне, което може да се добави към CSI Linux, ако е необходимо или да се използва в друга система в мрежата.

Зареждане от дистрибуция на устройство: CSI Linux 2020.3 (най-новият) е пакетиран като криминалистично копие с инструмента и инструкциите, за да направите вашия стартиращ . Трябва да експортирате файловете от пакета за компресиране и да отворите файла readme. Това ще ви преведе през това как да копирате изображението на твърд диск, за да можете да използвате CSI Linux като ежедневен драйвер. За инструкции как да направите вашето CSI Linux стартиращо устройство, изтеглете rar файла и прочетете README.


Повече информация тук:    https://csilinux.com/download.html    ($2)Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в Feb 04, 2022, 12:03
Вместо да отварям нова тема, то аз ще пиша в тази тема, защото за тази дистрибуция са въпросите ми.

Вашето мнение за Българските и Руските торент тракери към днешен ден. Освен Бързата скорост, то в тях намират ли се повечето неща, който човек търси или от който има нужда.

Според мен Българските торент тракери западат. Много неща вече са свалени от тях и липсата им е очевидна.

Вашето мнение е важно за мен.


Титла: Re: Много въпроси от общ и несъществен характер
Публикувано от: bdenkov в May 10, 2022, 14:54
Желая да попитам тук в тази тема:  Попаднах на нещо много древно. Мое мнение, че е съществувало около 1996 год. до 2003 год.

( N ot S o B ad D distribution) Система с отворен код за разпространение на безплатен софтуер и софтуерни актуализации в мрежата. Работейки на Unix сървъри, NSBD използва метода за криптиране PGP за управление на цифрови подписи, за да предотврати подправяне на софтуера. NSBD, написан на TCL/TK и C, е достъпен на


 www.bell-labs.com/nsbd.

www.bell-labs.com/project/nsbd/

Сaldera Linux - 600$ USA Dollars - 1995 година.

Питам от любопитство.    Някой случано да ли си ги спомня?    И поради каква причина изчезнаха.