Покажи Публикации - drag
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 6
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Помогнете ми моля ви се. -: Sep 08, 2012, 00:38
mtu = 1460 виж дали ще грейне...
32  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Home Data Center!? -: Sep 08, 2012, 00:18
По темата: Цената на BGP сесия, зависи ли от това колко голяма фирма си. Имам предвид - ако си голяма фирма по-скъпо ли ще ти излезе или обратното?

Не, bgp си е bgp, даже не съм сигурен, че изобщо типа свързаност струва пари. Ние за типа рутиране не плащаме нищо. Плащаме си за капацитета на линковете (каква хубава българска дума :)).

update:

Всеки голям доставчик би ти анонсирал мрежата по BGP стига да имаш AS. Ти ще си платиш за капацитета на таси връзка. Ние имаме BGP с два доставчика и си плащаме за свързаността. Можеш дори да се договориш с него как да ти анонсира останалите мрежи на теб. Примерно аз исках да ми анонсират целия BG Peering и само default за internationl-а, за да пестим малко ресурси...
33  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Ядро в Solus OS -: Sep 07, 2012, 13:17
И аз сега погледнах, логично е тези, които не са (non-pae) да са pae :)

Legacy
Legacy (non-pae)
34  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Home Data Center!? -: Sep 07, 2012, 13:07
Колкото са важни данните, толкова е важно захранването, мрежата и общо взето всичко, което би довело до загуби, пропуснати ползи и прочие.

Организация, състояща се от примерно 1 или 2 софийски офиса и да кажем 130 обекта в страната. Организацията предлага услуги в търговските си обекти, които налагат постоянна връзка с данните, които се намират в т.нар. Data Center на същата. По каквато и причина тези офиси да загубят достъпа си до предлаганите им услуги, тя, причината, води до загуби.

Всичко е важно.

35  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Home Data Center!? -: Sep 06, 2012, 18:09

Пуснах тема за в която търся идея за конкретно техническо решение или идея с какво може да бъде заменено, за постигането на конкретен резултат, а не да обсъждаме бизнес логики!

Ако предположим, че ти наистина започнеш да го правиш това, както вече стана ясно, мога да ти бъда полезен в нещата от гледна точка на мрежата до теб и то доста. Дадох ти конкретни насоки, решения, които вероятно не ти харесват много, но така стоят нещата в реалния свят, а аз съм много дълбоко в реалния свят от около 10-тина години, що се отнася до така наречената глобална свързаност и всички чудеса, които работят за да е възможна тя.

Та, за да получиш по-конкретни решения, трябва да изложиш по-конкретни цели, към които се стремиш. До тук аз разбрах, че искаш да сложиш един шкаф във вас и да го напълниш с желязо, като искаш да наричаш това "Data Center".

Освен това стана ясно, че не си в час с някои неща и си решил да вдигаш рутер вув виртуалка.... Ти сериозно ли?!
Да, можеш да си го ползваш така във вас, ще работи, но до там свършва всичко. Ако някой ми каже, че връзката с клиентите му се носи от виртуален pfsense, просто ще спра да го слушам. Това е несериозно!

Ти какво точно искаш да правиш с подобна железария във вас? Какви ще са ти клиентите, и какво ще им предлагаш? Какво ще им гарантираш и изобщо какъв е плана?

Това са важни въпроси, на които не е нужно да отговаряш публично, но трябва да имаш отговор на тях за себе си.

Като цяло идеята не е съвсем лоша и има какво да се помисли в посоката.

Поздрави!
36  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Home Data Center!? -: Sep 06, 2012, 03:26
Трябва ми само да заобиколя това със собствените ип-та, а да ползвам само тези на доставчика.

Ако искаш да гарантираш, че сървърите ти ще бъдат винаги достъпни от вън, горното не виждам как ще стане.
Схемата е проста, ако нямаш собствена AS (autonomous system) , получаваш някакви си публични адреси от доставчика, с който си сключил договор, тези адреси обаче са си негови, от неговата AS (ти на практика си част от въпросната AS). Предполагаемия ти втори доставчик също си има AS и ти раздава от неговите си адреси. Няма как да накараш Виваком например, да ти рутират мрежи (или досри само 1 адрес) на Spectrumnet. Забрави за този вариант.

Ако обаче се сдобиеш с AS номер, нещата започват да придобиват много по-различен вид. Например, обаждаш се на някой от LIR-овете на RIPE в БГ (на нас са ни Spectrum) и теоритично ставаш горд собственик на AS и на една примерно /24 мрежа. Тази мрежа обаче вече си е твоя, и автономна системка си имаш и вече можеш да се вържеш със доставчика X посредством BGP (Border Gateway Protocol). Доставчика X вече не ти дава 1 статично публично ИП да му се радваш а рутира цялата ти /24 мрежа, щото тя си е твоя, а ти си плащаш за това. Мисля, че схващаш идеята. Втория доставчик по BGP също ти рутира тази твоя /24 мрежа.

В резултат на всичко това твойта /24 мрежа е достъпна вече през два доставчика и ако един от тях падне, ти вероятно няма и да разбереш.

От тук нататък остава само да си избереш желязо. Всички мрежи, които аз поддържам са със железа CISCO или Juniper

Само да вметна за тази непрекъсваемост, че до тук си свършил малка част от нещата. Ако всичкито това влезе просто в един рутер, помисли какво става ако на рутера ти му се "допуши"
и се почва...

Мрежичката отпред ти е гръбнака, не ги подценявай нещата.
37  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Home Data Center!? -: Sep 05, 2012, 16:54
но как да стане номера, ако от вън се потърси връзка с ИП на доставчик1, а той в момента е паднал поради някаква причина, връзката с машина зад рутера да се осъществи през тези които са активни в момента и също така да се ползва общия обем на трафика на всички доставчици!?

BGP, което налага Автономна система и някаква мрежичка (Публична), примерно /24, правиш един Multihomed BGP с двата доставчика и си ти. От там почваш Load Balance и каквото си искаш...
38  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Правителството ще купува възможно най-скъпо несъществуващ софтуер -: Jun 29, 2012, 21:32
и другия - да видя кой беше сменил табелката на вратата на офиса ми със "Стая за почивка".

хахахаха, при нас подобни бъзици се случват постоянно, и това е едно от нещата, които ми харесват. Когато бачкаш с едни хора в продължение на много години, вие си ставате повече от колеги.

На мен един колега ми беше залепил непрозрачно тиксо на диода на мишката. отне ми около 20 мин докато се чатна какво става и изведнъж в стаята ми се изсипват 4 човека със сълзи на очите от смях. Трябва да е весело... :)
39  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Правителството ще купува възможно най-скъпо несъществуващ софтуер -: Jun 29, 2012, 21:13
Най-важното нещо в една фирма е да няма текучество.

100% съм съгласен, наличието на голямо текучество, обаче, е и сигурен знак, че нещо не е наред.

Има много начини да накараш персонала да остане при теб. Конкуретно заплащане, бонуси за добре свършена работа, приятелско отношение (това не винаги е ок, някои хора ти се качват на главата, когато се държиш приятелски с тях), редовно изплащане на възнаграждения. Общо взето хората трябва да се чувстват добре и да ходят на работа с желание, а не просто за да им дадеш едни пари накрая. А за да имат желание да ходят на работа, то там би следвало да има, ако не друго, то поне нормално отношение работодател -> служител (работник).

Аз работя от 7 години в компанията, в която работя и те са напълно наясно, че има два типа кадри - скъпи и евтини. По друг начин казано високо и ниско квалифициран персонал. Те се стараят основно да запазят висококвалифицирания такъв, тъй като в българия сякаш останахме малко.

Нямах за цел да те обиждам или друго, дано не си ме разбрал така.

40  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Правителството ще купува възможно най-скъпо несъществуващ софтуер -: Jun 29, 2012, 20:25
backinblack, backinblack

Чета ти бисерите, разсъждавам и се опитвам да вникна в начина ти на мислене, и колкото повече вниквам, толкова по-тъжно ми става.

Типичен посткомунистически модел на мислене.

Карал ги той, да му чистят след работа, 'щото цапали му били.
Никой да не мърда!

Пожелавам ти да си здрав.
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Бла бла за рутери и производителите им -: Jun 29, 2012, 11:25
    Не мога да разбера защо всички говорите за тплинк, длинк, линксис и всякакви други боклучави жълти шитни. Само един човек спомена микротик и никой не го отрази. Микротиците са светлинни години напред, имат си всичко необходимо и работят чудно. За SOHO са страшни. Аз лично от доста време насам ползвам микротици в офисите ни по страната и ги връзвам с ипсек към централния ни сайт, където ги посреща CISCO ASA. никакви грижи с тези малки кутийки, които струват около 120 кинта.

   Пробвах един линксис, който се оказа, че поддържа само 5 тунела мисля, а трафика през тунела беше... не е истина колко зле.
Сега ще кажете "ми сложи му ддврт", ама да се занимавам да флашвам 40 кутии една по една си е малко несериозна работа.

   С микротика чудничко си маркирам пакетчета за да ги приоритизирам след това, пренасочвам си целия уеб трафик през тунела, за да ги филтрирам през прокси и още куп други неща.

42  Трудова борса / Предлагане / Re: Предлагаме корпоративен пощенски сървър -: Jun 06, 2012, 19:01
Предлагаме корпоративен пощенски сървър.

А вие сте...?
43  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: df страности -: Jun 05, 2012, 14:49
 [_]3
44  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: df страности -: Jun 05, 2012, 10:40
Не съм сигурен, че те разбрах правилно, но df вижда общия капаците винаги по един начин, с промяна на резервираното пространство се променя само свободното в изхода на df

Код:
tune2fs -m 5 /dev/sdb1

df -h
                                                               Size   Used   Avail   Use%   Mounted on
/dev/sdb1                                                  600G  121G  449G   22%    /store
....

tune2fs -m 0 /dev/sdb1

df -h

 Filesystem                                              Size   Used   Avail   Use%   Mounted on
/dev/sdb1                                               600G  121G  479G   21%   /store
45  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: df страности -: Jun 05, 2012, 10:20
Всичко си е наред с df и "проблема" не е от размера на блоковете. По подразбиране файловата система (ext2-3-4) резервира 5% от общия капацитет за т.нар. "privileged  processes"
ето и малко математика:

74GB - 5% = 70.3GB - 283MB = 70GB.

Ако това е дял на който има само данни спокойно можем да махнем тези резервирани 5%, което става с tune2fs.

Ето и част от мана:

tune2fs - adjust tunable filesystem parameters on ext2/ext3/ext4 filesystems

 -m reserved-blocks-percentage
              Set the percentage of the filesystem which may only be  allocated  by  privi‐
              leged  processes.    Reserving  some  number  of filesystem blocks for use by
              privileged processes is done to avoid filesystem fragmentation, and to  allow
              system  daemons,  such as syslogd(8), to continue to function correctly after
              non-privileged processes are prevented from writing to the filesystem.   Nor‐
              mally, the default percentage of reserved blocks is 5%.

иначе казано :

Код:
tune2fs -m 0 /dev/sda1

Поздрави!
Страници: 1 2 [3] 4 5 6