Покажи Публикации - malin1
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 41
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 24, 2024, 20:19
Ремо, точно тоя ще бъде търсен с предимство.
Не си научиха урока - никакви туби, никакви парадирания, нищо което може да даде информация, каквато и да е, на противника. И това важи и всичката гад, дето трепе, а те са много по света, но все искат да се покажат.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 21, 2024, 18:43
M$ щели да врътнат кранчето за всичките техни продукти и услуги за Русия днеска. И последиците от тая санкция са ми наистина интересни.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 19, 2024, 19:30

смяната на клвиатурната подредба си върви с алт и шифт, но не го отразява графиката

В актуалната стабилна версия го няма проблема вече.


Аз не го издържах. Пак. Много претрупано ми е. Бих го изтърпял единствено ако като в актуалната плазма kwin "хваща" правилно, че екрана е малък и побира прозореца в него правилно, и не се налага придърпване нагоре/надолу за виждане на всичкото в прозореца. Но нетбука не може да носи тая Плазма, затова е с xfce Debian12 и 64бита, проблема му е малкото РАМ - ao d257. vlc го имам там по навик, не бих седнал да гледам филм на него, дори и с очила да съм.
Но не бих казал лоши думи за Q4OS. Свършили са (и вършат) отлична работа. Просто вкуса ми е по-минималистичен. А предлагат и вариант с Плазма (той е за "по-големи компютри" обаче). Те са дериват на Дебиан като МХ и Спарки, за тях се сещам, със собствени хранилища и от тях и лесни благинки. Но не чак толкова много екстри като предно споменатите, което е рабираемо, трябват хора за поддържането на ОС. A софтуерния им център е в пъти по-разбираем и интуитивен.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 12:18
Гадове! Спечелиха ме! Тия от Q4OS! Дето се казваше "да имам втория поглед на българина".
Единствено в /etc/systemd/system.conf.d/50custom-system.conf 25 секунди ми се виждат множко за изчакване при спиране/рестарт.
А, да, и са си сложили настройки/конфигурационни файлове за тъчпад. Но няма графична настройка, поне не видях. Ама идеята е да работи, нали, пък който иска ще намери начин да промени каквото иска.
И, това май е от доста време, alt+shift за смяна на клавиатурата си работи коректно (май имаше проблем с показването тогава). Това си е от Тринтито.

П.П. Охоу! А живия инсталатор (calamares) предлага 4 варианта - десктоп, база, клониране на живата система и pure (това ще е нещо съвсем базово).  :D За пробата - не заложих на английска клавиатура, да видим какво ще излезе (после).

П.П.П. Много тъпо от моя страна ... сложих тикче на автоматичното влизане. И не можах да видя какво ще се случи. Но щом първи език си остана БГ... Щеше ми се да видя коя е зададената клавишната комбинация за превключване на клавиатурата Alt+Ctrl+K или Alt+Space, или и двете.
Като гледам в настройките - и двете са зададени като предварително валидни, та е ясно, че са щели да сработят.

Ментата използва, не знам, някъв техен калмар или пък друг инсталатор подобен на него, но само в LMDE се задава коректно настройката на клавиатурата. Докато в останалото дебианско кеч, ако е калмар е добре да е с американска клавиатура, и после да се добави нашата.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 03:07
Утре ще му настройвам тъчпада, че стана късно. А има ли някаква графична настройка в Q4OS за това, питам информативно (знам как да си го настоя), щото инсталирах tdebase-trinity, но пак ми идва претрупано.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 00:37
Мда. Q4OS не е за мене. Ще го пробвам по "правилния начин" - нетинстал и добавяне на хранилището .
Не искам "въздушен пакет" tde-i18n-bg-trinity. Ще има много излишества, но ще е "истинско".
Всъщност, ще пробвам с Девуан.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 15, 2024, 12:49
 [_]3  [_]3 Бях забравил, че имам там "неща". Трябва да видя какво "съм оставил".
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 15, 2024, 12:30
Ти открай време си фен на джобните дистра.
Аз пък съм точно наобратното, искам си потребителя. Даже оня ден изтрих папката "Свалени" по погрешка. Изтрих, не - пратих в кошчето. Добре, че нямаше нещо важно. И какво щеше да стане ако пък бях богът на моята система и се мотаех по системата, хей така, случайно ;) . Ще си махна "отвори като root" от thunar-а.

WPS-a, ха. Китайците са хитри. Слагат дори в /etc/skel, да ги има ако някой прави респин на OS.



Antix-a има в /etc/sysctl.conf

#added by antiX
vm.swappiness = 10
vm.vfs_cache_pressure = 50
vm.dirty_bytes = 20000000


а големия брат МХ има в /etc/sysctl.d/99-swappiness_mx.conf

vm.swappiness = 15

и в /etc/sysctl.d/99-vm-dirtybytes_mx.conf

vm.dirty_bytes = 20000000


За Пупито имам спомен, че компресията им беше със някъв различен лиценз.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 09, 2024, 13:16
Пакетите си ги има, но голяма част от стандартно инсталираните по принцип в Дебиан не са инсталирани. От там идва бързината.

:D Фалшива инсталация - ами инсталирането на програми като при Уйна. Инсталират се за потребителя, не системно. Така не тежат, да, лесно се махат... Ама аз искам в моята си папка аз да казвам какво ще има.

Сега пробвах пак - направено е вече маалко по-добре, може и да му дам шанс.
Пробвах и плазмения вариант, на нетбучето взе да премигва още със старта. Стандартна Плазма на стандартен Дебиан, ще се влачи по корем и ще се бави, но няма да прави това.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 08, 2024, 23:35
за apt -- нещо което ми направи впечатление когато си играх и с Q4OS и с Debian беше, че сякаш в Q4OS apt инсталираше по-бързо. Ама може някакво внушение да е било, не знам...

Не е внушение. Една трета от Дебиана го няма.
Аз пък не можах да се отърся от усещането, че тоя звер е инсталиран "фалшиво". И това определи съдбата му.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Mar 06, 2024, 18:45
Хем е тъй, хем не е. Добре, че има приказка "Защо да не трепим старите хора". Дето вика един колега - навремето викаха за нас, че за никъв не ставаме, сега викат - брей, големи майстори - на кой да вярваш.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас? -: Mar 05, 2024, 01:11
Много отдавна даваха филма "Бразилия". И питам един приятел "бива ли го филма?" - "мммм, не е за тебе, няма да ти хареса". Повярвах му и не го гледах на кино... След време (доста години след това) случайно засичам страшен филм по някой от каналите, да, същия - бразилията, гледах го няколко пъти и си го свалих да го имам.
ИИ-то пък посмъртно няма как да хване никогаш, освен в книгите, човешкото. Секой човек си е уникум. И с навлизането на технологиите се опитват (и успяват) да зомбират най-вече младото поколение. Преди време на една спирка гледам пет дечица, личи си, че се познават, всяко се вторачило в неговия си телефон и хем са заедно, хем са всяко едно в некой негов свят.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Feb 15, 2024, 18:33
Мда, то на такава височина няма никва радиация, вероятно само салагат бански на спътниците, щото са по-близо до Слънцето, че да хванат шоколодов загар.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jan 31, 2024, 23:17
Преди няколко часа повярвах на твърдението, че Гугъл не става за търсене вече (е, поне с моите настройки).
Вкарах илядо параметъра които трябваше да ми изкарат търсения резултат (за да не връщам отметките), но ... ми'не, нема такова, нийде .... Побеснях! Сложих Патока (отново) и да, очаквано, първия резултат е търсеният. Нормален, нормално мислещ човек дали би използвал повторно (освен ако не е на одупен зор) търсачката и на тия?

15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Jan 27, 2024, 22:50
Аз това животно https://packages.debian.org/bookworm-backports/privacybrowser първо го пробвах на телефона, после се зарибих и го свалих за Сид, сега вече го има бекпорт.
Страници: [1] 2 3 ... 41