Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 427 428 [429] 430 431 ... 588
6421  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Всякакви въпроси, свързани с Linux. -: Apr 20, 2014, 19:23
Ти ли мошенико не си учил  ;D

Според мен е добре. Въпреки, че така си замина най-старият дериват. Мисля е по-стар и от Мандрейк, а Мандрива отдавна вече не е дериват или каквото там остана от нея (тях?).

Моето първо по между другото беше Мандрата 7,1. Чак да не повярваш, че после минах на Кнопикс 3,0 и така до Деби.

Даже си мисля, че ЦЕРН държеше все още Скайенфик отделен, защото аха-аха Цента да се гътне неколкократно, а от как има Федора, няма безплатен Ред Хат. Сега явно са се поуспокоили за бъдещето и са решили да поспестят ресурси. То така и написаха в обявата си. Представяш ли си щом ЦЕРН спестяват, работата не е на добре ;)
6422  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 19:08

науката доста отдавна е религия. защото е по-лесно да вярваш в нещо, отколкото да го разбереш.
в теорията на големият взрив, на струните, на работата на компютъра дори има толкова много математика, физика и химия, на които се стъпва, че обикновеният човек просто избира да вярва, че големият взрив се е случил, че най-малките градивни частици са трептящи струни, а като натисне голямото копче - компютъра се включва. това не е магия, има си стабилно количество наука зад всяка теория, но на обикновеният човек не му пука за това, няма време, няма и желание да се зарови в уравнения. той вярва, просто е по-лесно.
разбира се има някои разлики - никой не те кара на сила да вярваш. ако искаш, може да провериш всяко твърдение и да решиш дали е вярно или не. дали е рационално или някой те взема за мезе...

Искам да ти разкажа за пиратката. За него знаех знаех така да се каже от медиите. В елитарното образование не се изучаваше, макар, че е съществувала тази теория. Много дълго не обръщах внимание на това нещо, пък и доста дълго бях атеист, преди да стана нихилист.

И така до преди няколко години, когато отидох на сватба в Смолян. На следващият ден, преди да си тръгнем, ме завлякоха в планетариума. Не бях ходил там от осемдесетте.

И о чудо. Разказаха за тази теория. Края на IXX век някакъв адвокат (забележи не учен, а адвокат!) насочил поглед нагоре и видял, че на някаква звезда цветът на светлината бил друг, а не този който очаквал. От тук този адвокат (!!) заключил, че тази звезда се отдалечава от нас. Направил още няколко подобни наблюдения. Тогава адвоката (!!!) стигнал до мнението, че всичко е било една много мъничка точица, която е избухнала, родила се вселената, в резултат на което галактиката се разширява и някога ще умре. И тази тъпотия някак си станала общоприета.

Какво открил всъщност? Открил, че всичко във вселената се движи. Каква изненада?!? На основа на очевидното, изградил една от най-абсурдните теории, които чак не е за вярване, че съществуват. Много по-достоверно звучи, че белобрад дядка от скука за шест дни сътворил света, а на седмият си взел заслужена отпуска.

колкото повече знания се натрупват, толкова повече се разширява кръгът на областите, които са ни неизвестни все още.
ще извинявате за повторението, но смятам, че се налага.

И след като си стигнал по независим път до нещо, за което Сократ е направил наблюдение бая отдавна, как изобщо успяваш все още да си представяш, че пасмина чиновници с титли са хванали Господ за шлифера и знаят всичко???
6423  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Всякакви въпроси, свързани с Linux. -: Apr 20, 2014, 18:42
За тази покупка става въпрос:

http://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2014-January/020100.html

А ето тук купувача обявява плановете си:

http://www.redhat.com/about/news/press-archive/2014/1/red-hat-and-centos-join-forces

И накрая какво мисли основният конкурент по въпроса:

https://blogs.oracle.com/linux/entry/oracle_linux_free_as_in

---

Иначе да. Да е жив и здрав ОПЛ, защото иначе тази възможност нямаше да я има.

п.п. По между другото след тази сделка дериватите намаляха с още един. От ЦЕРН като разбраха за тази работа и казаха, че преустановяват научният и само ще добавят хранилище, за каквото им трябва върху Цент.
6424  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 15:51
Да това малко като западните зелени, като нещо не го виждам, значи го няма и като хрупам марула, значи съм по-добър и природосъобразен, нищо, че днес изхарчих туба бензин, облечен съм в текстил и климатика вкъщи дъни.
6425  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 15:16
Науката на Нютон и Коперник беше точно това. Гради се теория, излизат нови факти, оборва се, гради се нова. Така сме го учили и в училище. Обаче от края на IXX век някак си това вече не е така. Науката днес не е нищо повече от поредната религия. Не цялата наука, но една голяма част, особено тази, която не е свързана с математика, физика, химия, сиреч точните науки.

И понеже уж традиционните религии казват, че има някакво божество (тук си избирайте от слънцето и вятъра до самотен дядка в градина), то науката трябва обезателно да казва, че няма. И се почва една система от глупости, как от химична реакция в праисторическа супа се зародил живот. Още нещо недоказано. Ако е така, нека го повторят. Нали това е науката? Нещо може ли да се повтори, значи е наука.

Но не би.

Днешните учени стигат до там в наглостта и безочието си, че тръгнали да обясняват как се зародила вселената. И как било станало? С някаква мега пиратка. Много сте малки да си играете с такива играчки. Първо порастнете, изучете собствената си планета, пък тогава може да Ви остане време и за космоса. А като имате познанието за планетата си, ще Ви е и по-лесно.
6426  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Всякакви въпроси, свързани с Linux. -: Apr 20, 2014, 15:03
Те шестицата нарочно я бяха променили драстично и бяха отрязали необходимата документация, точно с цел да затруднят дериватите, като основно се бяха насочили към Цент и научният, защото им беше ясно, че на оракулите номера няма да мине, но се затрудниха дори те.

Сега само може да се надяваме, че не го играят толкова мръсно, но пък ще им е за сефте. От както има Ред Хат, има клонове и от както има клонове Ред Хат винаги се е стараел да играе мръсно.

От друга страна при покупката ясно наблегнаха, че играта не се променя. Отборите на официалният Ред Хат и Цент няма да имат никаква връзка по между си и Цент ще продължат да си правят дистрото на основата на догадки.
6427  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 14:46
Според мен това за зърната означава просто, че някога сме били еднополови същества.

Снимки на тези черепи съм виждал на няколко места, основно конспираторски. Но си спомням преди десетина години, един човечец беше на гости на Славун. Известен американски писател. Име не помня. И той разказа тогава, че тези черепи (то са цели скелети) ги е виждал в музея на Нови Йорк (единият от четирите най-големи в света с лондонският, Ермитажа и Лувъра). И питал уредника, това защо се крие? Онзи казал, че нямало как да го натъманят на теориите си.

Но най-интересно ще стане, ако се окаже, че тези кости не са човешки. Това пък съвсем ще им съсипе спретната теорийка. Щото ако са човешки, все някак могат с половин уста да не се извинят и да си го включат.

Преди няколко години гледам аз АП. И там показват как в Африка открили толкова запазени динозаври, че има дори генетичен материал, да се чете кожа, запазила дори пигментацията си.

Тогава на това не обърнах особено внимание. Все тая, много важно, открили динозаври с кожа в пясъка. Те приличаха на стафидка.

Обаче преди седмица на едно място, което почти можем да броим креациониско, изведнъж цитират някакви китайци, дето също открили динозаври с кожа. И почват да протестират. Не може генетичен материал да се запази милиони години.

И викам си, а Ве в тая работа има нещо. Вярно как за поне втори път се откриват динозаври с кожа (за толкова знам) и тая кожа някак си е оцеляла милиони години???

там пък спореха в другата посока. Не били на 6 000 години, а на 15-20. Тия малко по-перверзни. Библията явно с нейните шест не е точна ;)

И все пак от цялата работа излиза, че в онзи парцал библоса може да са по-близо до истината отколкото учените. За съжаление не разбирам нищо от геология, та не знам как точно са стигнали до тези милиони години, но очевидно са сгрешили. Живота на Земята ще се окаже доста по-млад. Но най-интригуващо ще бъде, ако вземе се окаже, че наистина сме споделили част от епохата на динозаврите, след като те не са на няколко милиона години, а може би на няколко стотин или десетки хиляди.
6428  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 13:04
Четири ка, аз понеже съм по-назадничав, не разбрах втората снимка какво е. Първата е ясна, смока е ужасяващ. Ама това на втората? Кадър от филм, сериал, игра?
6429  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 12:58
Непроизносими прякоре, ти си човек инженер, вярваш в точните неща. И аз така бях, защото си казвах, че и ако математиката не е точна, то няма на какво да се вярва в този свят. Обаче точна, точна, колко да е точна.

И така стигаме до прословутият един процент. Първо се оказа, че не било един, коригираха се на три.  А когато ги натиснаха креационисти пък се оказа, че съвпадението е същото като да речем със свинята. Тогава защо не твърдят, че сме произлезли от свинете? Като гледам обществената ни организация, дори този вариант е далеч по-достоверен.

Че ползваме обща кодова база е извън всякакво съмнение, демек писани сме на един и същи диалект на майчиния Ц, ползван е един и същи текстов редактор и сме транслирани с една и съща версия на гцц. Обаче от това изобщо не следва, че сме произлезли от тях.

Обратното обаче също е валидно. Дори да не сме произлезли от тях, което едва ли е възможно да се докаже, щом досега не е, то не следва да не се отнасяме с тях като братя, защото все пак една съдба и една планета делим.

6430  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ами да, излезе Ubuntu 14.04! -: Apr 20, 2014, 10:20
Давността е някъде 2006-7. Наистина имаше престой в експерименталните хранилища, но той не беше дълъг, колкото да проверят дали нещо няма да се счупи сериозно. Някой път е било по-малко и от ден. Разбира се намираха се трудни пакети, които им трябваше повечко време. Почнеше ли се прехвърлянето на големи пакети в нестабилната за около 24 часа свършваше. Едни Мандрива, Убунту, Сусе имаха същите пакети като нестабилният, но там бяха по-стабилни.

Вече в тестовата наистина се бавеха, то не са замразявания, то не е чудо. Но това беше единствено с цел сигурност. Да не би да излезе някоя сериозна дупка.

А сега е трагедия. Преди време исках да початя на icq. Оказа се, че нито една от наличните програми дето го поддържат не беше с текущата версия на протокола и до една не можеха да се свържат. А има програми дето други протоколи не поддържат, например liсq. Ами тогава е безпредметно да я има тази програма.

Поне за мозила направиха отделно хранилище, че и там трагедия. Май такова отделно хранилище трябва да се прави за всички графични пакети. Някой от тях остаряват твърде бързо.

Но не само на потребителският фронт е така. Тук ще се намерят бая адини да мрънкат, че разни проблеми в пхп, мъсял, апах са оправени отдавна, но в Дебиан си седят.

И ето стигаме до момент, когато дебианците са със сериозно разклатена ценностна система, нямат посока. В същото време имат официално хиляда и не знам колко разработчика, а с пакетите непрестанни проблеми и забавяния.

Новините дето идват от Дебиан са в стил турски сериал. Дай сега да гласуваме за еди какво си, следващата седмица се отмятаме, по-следващата пак така.  Че те и ръководител кой им е, не им пука. Гласували били 38%. Изобщо не ми е ясно тези хора, защо са в този проект. Нито работа вършат, нито се включват в общи инициативи, нито нищо. Онова дето писах по-нагоре за политиката, винаги се върти от максимум пет човека, обикновено един-двама. 
6431  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ами да, излезе Ubuntu 14.04! -: Apr 20, 2014, 09:38
Сам го каза, с години стоят неоправени проблеми. А това не беше така. Дебиан беше най-бързият в поправките. И в нестабилната версия влизаха нещата още преди официалната си обява, направо от хранилището влизаха, защото хората дето ги разработваха, ги пробваха на Дебиан. Сега такова нещо няма. Нестабилният клон е наистина нестабилен и труден за работа. На всичкото отгоре пакетите в него са стари. И са непълни. Помня преди половин или година беше, самият ти мрънкаше при една нова версия, че част от мишока не е влязла, а без нея останалото не работи.
6432  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Христос воскресе! -: Apr 20, 2014, 09:14
Странно, не се считам за най-големият християнин наоколо. И за БПЦ все хубави работи мисля. Ама никой още не е оповестил вестта, та се налага да съм аз.

Честит празник на всички вярващи!
6433  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ами да, излезе Ubuntu 14.04! -: Apr 20, 2014, 09:10
Само да вметна, спокойно хората дето не харесваме Убунту не сме се изпокрили, тук сме си. Просто сега си Ви е празник и не върви да Ви разваляме рахата с нашето мрънкане.

Пък и някак си не върви като имам Кубунту 12.04 на едната си машина и да оплювам Убунту и КДЕ4. Да не съм ги слагал ;)

Колкото и да е странно, Дебиан страда от липса на хора и липса на посока. Той стана толкова голям, че е неконтролируем. Освен това се напълни с цялата модерна скрап на udev, *kit, puls, gvfs и подобни извращения. Така няма как да остане стабилен.

Поне аз очаквам в най-скоро време Дебиан да се помине. Единствената причина, според мен, да не се е случило още, са парите на Марк. Да точно така. Важни хора в отбора са на заплата при него.

Но при следващата версия не знам, какво ще стане. Аз почти убедено ще избягам, даже май изобщо ще избягам и от ГНУ/Линукс посока Нет БСД, но още не съм се решил на подобна кардинална стъпка. Фрее няма да е. Там вкарват същите и по-големи дивотии от тези в нашият свят.
6434  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 20, 2014, 08:51
Това ще е интересно да го разкажеш. Моята скромна теза е, че ние доста отдавна (хиляди години) сме се откъснали практически от природата и се сещаме, че все пак сме нейни поданици само при някакви изключителни ситуации като наводнения, земетресения, гръмотевици и такива. Но дори това е с краткотраен ефект докато сменим трафопоста, вдигнем нова дига или подобно.
6435  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Космосът на Карл Сейгън за креационисти! -: Apr 19, 2014, 23:47
Сега цялата работа не звучи логично. И в колиба да иде, какво? Ще диша същият въздух и ще пие същата вода. За какво да го прави???

От друга страна, нещо което съвременното общество отказва да разбере. Всичко си има цена и всичко се плаща. Алергия? Ами това е болеста на богатите, болестта на чистите ръце. Бедняците не страдат от нея. Но бедняците по цял ден са в калта. И умират от много по-ужасни неща неща и много по-болезнено. А нас богатите пустата му алергия само ни мъчи, но иначе няма никакви последици.

Някак си не успяваме да схванем, че този свръхлуксозен, уреден и удобен все по-дълъг живот идва на някаква цена. И ние сме я приели. Че то кой глупак не би я приел? Почти нищо срещу почти всичко.
Страници: 1 ... 427 428 [429] 430 431 ... 588