Автор Тема: Предложете дистрибуция  (Прочетена 3304 пъти)

vailoelle

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
Предложете дистрибуция
« -: Jan 16, 2012, 15:01 »
Здравейте , имам следния компютър в работата и искам да сложа някоя лека дистрибуция на Линукс

процесор -AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2800+
дъно -Asrock MB K8NF4G-VSTA
видео - nVIDIA GeForce 6100 (256 MB)
рам - 512 MB  (PC3200 DDR SDRAM)
твърд диск  - Maxtor 6V160E0  (149 GB, IDE)

Първо да кажа , че за първи път ползвам Линукс и за сега ми хареса.
Първо опитах fedora 16 + lxde  , но изисква 768 рам и само си " поиграх" с live cd
Втория опит беше на PCLinuxOS + lxde 2011.06 за 1 седмица , но ми се струва пак малко тежка.Стартирах Synaptic , FireFox+chatzila и настройките на десктопа и "забози" за около 1 мин докато ги зареди.Изобщо ми се струва малко по-бърз от ХР без антивирусна но недостатъчно.

Ето моите изисквания   :-[:
-Компютъра е предимно за интернет , текстообработка , филми и музика , gimp .....
-Някое дистро достатъчно леко за компютъра и с задоволителна графична среда /нямам големи изисквания за графика , но все пак да не е "голо"/
-Да може да се "кара" и от новобранец /макар че PCLinuxOS не ми се стори сложен , като за начален Линукс /
-Може и стара дистро няма проблем
-Английски върши работа ако е на български още по-добре.
-По-възможност някоя по известно дистро за де не ви досаждам след това с въпроси как се прави това и онова

Моля за идеи за дистрибуции ?
Благодаря за отделеното време  :)
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Предложете дистрибуция
« Отговор #1 -: Jan 16, 2012, 15:30 »
Ubuntu 10.04, xubuntu 10.04, Linux Mint Debian с XFCE. Тествай първо от Live CD и само ако видиш, че вървят добре - тогава инсталирай. Има и по- подходящи, но тези са лесни за настройка и са горе- долу за тези параметри на хардуера.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 16, 2012, 15:45 »
Моето предложение е ArchBang.Хардуера,който си описал е почти единтичен с този на който ползвам това дистро.Много съм доволен как работи и не ми липсва нищо.От ТУК можеш да видиш как протича инсталацията в картини.
Активен

vailoelle

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 16, 2012, 18:27 »
Първо благодаря за бързите отговори  [_]3

radoshow - аз за първи път чувам тази дистрибуция /не че това е критерии / , но мисля че ще имам доста проблеми в последствие с нея настройки информация и т.н. , но все пак може да е опитам

cybercop - да и аз съм се спрял на xubuntu за версия не знам , но щом казваш ще пробвам 10.04 .И Mint също е сред избраните от мен опасявах се , че ще е тежък!Щом казваш ще го пробвам.
А какво ще кажете за AntiX 8 i Slitaz-3.0 ?
« Последна редакция: Jan 16, 2012, 18:40 от vailoelle »
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 16, 2012, 18:53 »
@vailoelle ArchBang си е като всички Линукс дистрибуции."Лека" я прави това,че ползва "лек" Уиндоус мениджър и "леки" приложения,които с нищо не отстъпват на по-тежките си събратя  :).Настройката не е трудна, а и се прави само веднъж.Ако срещнеш проблеми пиши да ги оправим,ако решиш да пробваш де.
По отношение на Антикс нищо не мога да кажа,но Слитаз съм го инсталирал и работи добре.Инсталацията му е малко по-сложна,но иначе се държи добре.Така,че пробвай и дистрото което най ти хареса него инсталирай.Успех.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 16, 2012, 19:03 »
Мисля, че при тях също ще имаш проблем с намирането на помощ.

Виждам, че си пробвал дистрибуции с LXDE и при това са ти харесали. И аз бих те ориентирала към тази графична среда (при нея най-кофти нещото, което ще срещне начинаещ потребител, мисля, че е пускането на кирилица, но има решения и не са чак толкова сложни). По принцип навсякъде "тежестта" е доста свързана с графичната среда, имай го пред вид (т.е. не е само името на дистрибуцията, а и варианта).

Аз бих казала Debian (+LXDE) - имам такъв на подобни машини, a и инсталацията на nvdia драйвър ми е доста лесна. Но пък факторът "начинаещ" може да е препъни-камък. Подкрепям и останалите предложения.

Иначе виждам, че добре се ориентираш, пробваш и имаш желание да търсиш отговори при проблеми, не капризничиш всичко да тръгва от раз, това е много радващо.  Да те питаме няколко неща - къде ти хареса повече инсталацията на допълнителен софтуер - при Федора или при синаптика на PCLinuxOS? Също така, къде се намираш, в случай, че има някой, който може да ти помогне на живо.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 16, 2012, 20:21 »
Първо благодаря за бързите отговори  [_]3

radoshow - аз за първи път чувам тази дистрибуция /не че това е критерии / , но мисля че ще имам доста проблеми в последствие с нея настройки информация и т.н. , но все пак може да е опитам

cybercop - да и аз съм се спрял на xubuntu за версия не знам , но щом казваш ще пробвам 10.04 .И Mint също е сред избраните от мен опасявах се , че ще е тежък!Щом казваш ще го пробвам.
Инсталирал съм Antix. Това е Debian с Openbox графична среда. Много лека и бърза. НО, листата с хранилища е кошмарна. Някаква страшна комбинация от oldstable, stable, testing и sid хранилища, което предопределя бързият край на дистрибуцията, ако не редактираш sources list веднага след инсталацията. Препоръчвам ти Xubuntu 10.04 защото поддръжката на Xubuntu 10.10 е до Април 2012г. lubuntu 10.04 има някакъв дефект в индикаторите за клавиатурна подредба, който така и не можах да отстраня. lubuntu 10.10 ще е без поддръжка след 3 месеца, а Лубунту 11.04 и 11.10 консумират повече ресурси от Xubuntu 10.04 и се изравняват с gnome 2.30 в убунту 10.04, която е в пъти по функционална от LXDE. Обърни внимание, че не съм ти препоръчал просто Linux Mint, а определена версия на тази дистрибуция. За Xubuntu 11.04 и 11.10 - изобщо не чети какво пише за системни изисквания. Консумират с 1/3 повече от Ubuntu 10.04. На твоят хардуер ще вървят, но системата ще е с ниска ефективност. Във всеки случай - гарантирам ти, че 10.04 ще работи по- добре от тях.
В момента работя с това Убунту 10.04
http://img16.imageshack.us/img16/9219/ubuntu1004fs.png
http://img151.imageshack.us/img151/3125/ubuntulaptop.png
на лаптоп с 1.5 GHz Celeron, 64 MB видеокарта via и по- малко от 512  MB RAM. инсталирал съм само Gnome-core+gnome-utils+gconf-editor, няколко програми и системата лети. Стандартното ubuntu е малко по- тежко, но мисля, че няма да имаш проблеми и с него.
« Последна редакция: Jan 16, 2012, 20:40 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

bisoft

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 16, 2012, 23:09 »
Мисля, че трябва да пробвате LinuxMint - това не само според мен но и според много изследвания е една от най-популярните дистрибуции, а това значи и много добра поддръжка ... погледнете в дистрото : http://distrowatch.com/ ...
LinuxMint 10.10 по мое мнение е най-бърз и без много бъгове (като в taskbara,,skype/ най-съвършен е LinuxMint 11.04 Katia - те ги зоват с женски имена ... а от LinuxMint 11.10 Лиза и нагоре ще са малко smartphone съвместими вече бягат от windows-like профилите... Всички тези дистрибуции обаче са Gnome, той е по-лек, бърз и с добре поддържана среда.
KDE-то е другата Ви алтернатива, но не го препоръчвам за начинаещи, макар аз имам инсталации на 40-50 компа в момента.
И ТАКА LINUXMINT СИ ИМА ВСИЧКО Divx,плейери, интерфейсът е много приятен и е доста бърз, не се хващайте с LXDE и XFCE - много са леки да но за сметка на много лишения. Машината Ви не е чак толкова слаба за инсталация на една нормална Linux Mint 10.10 дистрибуция, например .... използвайте все пак i386 вариант по-стабилен е за Вашата система.
Успехи ...
P.S. имам над 2000 инсталации на Linux от 1997г. до сега ...
Бисер

« Последна редакция: Jan 16, 2012, 23:19 от bisoft »
Активен

vailoelle

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 18, 2012, 13:55 »
Извинявайте , но имах работа вчера .
bop_bop_mara:
От Сапарева баня съм имам приятели които ползват линукс и ако се наложи може да ми помогнат до толкова.
За Федора както казах почти не съм запознат иска повече рам от това което имам.И не си дадох труда да я разгледам подробно.Синаптика наистина доста улеснява нещата за хора без опит като мен /може би/.

От предложенията/мненията ви реших да направя няколко CD  и да пробвам в този ред

1.Linux Mint 10.10-ако наистина върви добре и не бави.Ще го предпочета заради по-добрата графична среда.Макар да нямам много база за сравнение аз.
2.Linux Mint Debian с XFCE- понеже го предложихте на два пъти като дистрибуция.
3.Xubuntu 10.04 - вече казах за него
4.Debian (+LXDE) - ще се пробва
5.ArchBang - просто за начинаещ като мен би било по-добре някое дистро с повече информация , както казах не искам да да досаждам с тъпи въпроси след това.

Благодаря ви отново.Почвам да тествам наред , като си избера може би до 23-4 седмици ще пиша пак.
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 18, 2012, 14:14 »
5.ArchBang - просто за начинаещ като мен би било по-добре някое дистро с повече информация , както казах не искам да да досаждам с тъпи въпроси след това.
Да ти кажа до сега по-документирано дистро от Arch не съм виждал.А WIKI-то е просто перфектно.Няма описан проблем на който не е намерено решение и да не е описано подробно как да се отстрани.Но ти си знаеш.Щом ти се струва не по твоите сили не се занимавай с него.Гледам че се ориентираш към Дебиан базирани такива.Ще ти предложа едно което мисля,че 100% ще ти хареса.MadBox се казва.Базирано е на Лубунту 10.10 и използва OpenBoxWM.Това е от мен.Успех.
Активен

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 18, 2012, 16:54 »
Преди броени дни излезе финална версия на една интересна дистрибуция Porteus.

Която е предназначена за античен хардуер. И може да се инсталира и на флашка и на хард диск. Като може да се запазват всички промени и инсталирани програми върху самата флашка.

Нещо за което също бе говорено скоро.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.