Също - K3B.
А относно Линукс и Уиндоус.... Ще споделя, защо се отказах от Уиндоус, въпреки че сега ми се налага да го ползвам заради определен софт. Преди известно време, в продължение на около две седмици, ми се наложи да преинсталирам Уиндоус на собствената си машина около десетина пъти. Не го бях купувал. Заедно със всички занимавки с драйвери, допълнителни програми и прочее. Тогава не знаех какво е бакъп. Заради вирус. Не ползвам антивирусни програми, защото по принцип им нямам доверие и се оказах прав. Не върша глупости в нета и внимавам къде ходя и какво правя, но някак го пипнах това животно и нито една антивирусна не ми свърши работа. Дори прехваления Касперски не се справи. Впросната "програмка" се инсталираше, казвах и да търси, намираше около 1600+ заразени .ехе-та, може би всички налични, казвах и по няколко начина да фиксне проблема и при рестарт имаше едно лудо четене и писане по харда и си мислех, че антивирусната решава въпроса, но се оказа, че вируса си се размножава и заразяве всьо что увидьiел. Касперския изобщо не се стартираше и трябваше да го направя ръчно. А и пускайки я, започнах да се замислям, дали всъщност наистина се стартира или само така изглежда. В крайна сметка ми се наложи да запълня харда с нули от-до, да изтрия и затрия всичко, което имах, повечето неща разни уроци събрани за много време, защото не знаех, кое е чисто и кое не.
Линукса обаче ме очарова, защото всичко си тръгваше още с инсталирането. Звук, видео, имаше си програмки за какво ли не още с началната инсталация и в общи линии, нищо не се налага да се слага допълнително за ежедневните неща, за които повечето хора ползват компютрите си.
Докато при Уиндоус, освен че се налага да го пиратстваш в почти всички случаи, идва с един медиа плеър, текстообработваща програмка - два броя, смотан браузър, който е извън установените стандарти почти винаги, програмка за рисуване и май изчерпах всичко. Няма дори архивираща програма, pdf четец. Да не споменавам, че въпреки, че няма почти нищо, заема ненужно много пространство. Не ми се изброяват всички негативи, които са ми направили впечатление. Само един. Спирам услуга, която не искам да работи и си мисля, че наистина съм я спрял. Но не, системата решава, че не мога да я спра, просто като и кажа по нормалния начин. Трябва да вляза в административните инструменти, в услугите и да го спра това нещо ръчно. Споменах ли за задните вратички, които не са грешка на програмирането?! Е, май--та им!
И пич, ако те мързи малко да почетеш и да разбереш, как работи Линукс, поне на нивото да си го ползваш спокойно, дръж си на отрочето на Майкрософт.
Линукса направиш ли го веднъж да ти работи и да се държи, както ти желаеш, повече не го пипаш. Няма нужда. А съм виждал толкова намазани Уиндоуси, че .... Един пример. Един път го видях това, но ми се запечата и едва ли ще го забравя. Някой виждал ли е Фейсбук да се отваря десетина минути? И това само страницата за вход. И хората бях свикнали с това и вече не им правеше впечатление. Питах ги и ми казаха: добре, махай го и слагай там нещо. Е сложим им един линукс, вече не помня, какво точно и две години вече си работи все така.
Успех!