"пука ти черупката!" дето викаше скъпия ми племенник, когато беше малък, имайки предвид костенурките нинджа

пращам колегата към конзолата, защото напоследък нещата се развиват така, че вече почти всичко може да се направи с мишката, но не е много умно, да се лишиш от цялата елегантност на Linux и да се ограничиш до куцото уиндоуско поведение... аз, например, не помня кой знае колко команди /това ме навежда на мисълта, че ако, умно, си бях записвал в някакъв наръчник всичко, което ми е било полезнo, за годините, заедно с Linux, щях да съм си написал много добро помагало/, но знам, че ги има, намирам ги и си решавам проблемацията. а и на мен ми е стил, да избягвам мишката максимално... не обичам да целя бутони, хиксове и неща, като Весела Лечева... :DDD ако се налага да рестартирам, с клавишна комбинация си отварям терминал и въвеждам командата: sudo init 6, приложения стартирам с Gnome Do, навигацията в браузър също гледам да е с клавиатурата... вече съм казвал това на друго място, но не познавам по-мощен инструмент в света на компютрите от конзолата/терминал и да се лишиш от него наистина не е никак умно

и накрая да кажа, че да, Linux става все по-юзърфрендли, но не престава да бъде и много гъвкава и мощна операционна система.
edit: бонус за всеки начинаещ:
Open Terminal Here